Foppa

30.11.2016, 09:27
Názory a komentáře
Lipsko i nadále vládne Bundeslize. Ve 12. kole navíc nebylo daleko tomu, aby náskok nováčka na čele tabulky byl už šestibodový. Lví podíl nejen nad dalším vítězstvím, ale především nad stále trvající neporazitelností má Emil Forsberg. Ten také vládne známkování časopisu Kicker. Na kariéru švédského reprezentanta se zaměřil komentátor Eurosportu Tomáš Petr.

Emil Forsberg měl fotbalovou budoucnost nalinkovanou už od narození. Jeho otec Leif "Lill-Foppa" Forsberg hrál dvacet let za GIF Sundsvall stejně jako předtím hrával i jeho otec Lennart Forsberg. Dokonce číslo deset, které Leif Forsberg nosil na dresu, bylo na počest klubové legendy vyřazeno. Emil začal logicky s fotbalem tam, kde váleli jeho otec a děda v minulosti. Už v sedmnácti letech pak nakouknul do seniorského výběru. Po velmi krátkém hostování ve třetiligovém Medskogsbron BK, kde stihl odehrát jen dva zápasy a vstřelil dva góly, byl rychle povolán zpět. V první sezóně se mezi dospělými ještě rozkoukával, ale ve druhé už patřil mezi základní stavební kameny. Mladý křídelník také okamžitě začal dávat góly a pomohl týmu v roce 2011 k návratu do první ligy. Jenže Sundsvall hned po roce mezi elitou nezvládl baráž a sestoupil.

Forsberga si však mezitím vyhlédlo Malmö FF. S aktuálně nejúspěšnějším týmem Švédska se Emil dohodl na čtyřletém kontraktu a hned v první sezóně mohl slavit titul. Následující ročník Allsvenskan přinesl obhajobu ligového triumfu a v témže roce se Malmö probojovalo poprvé do základní skupiny Ligy mistrů. Mimochodem v cestě do milionářské soutěže i díky Forsbergově gólu na Letné Malmö vyřadilo pražskou Spartu. Rok 2014 byl celkově pro Emila Forsberga zlomový. Již v lednu si totiž odbyl proti Moldavsku debut v reprezentaci, v níž aktuálně již patří k nepostradatelným. Pokud Malmö za Forsberga zaplatilo Sundsvallu 300 tisíc eur, tak následný prodej do Lipska o dva roky později přinesl do pokladny 3,7 milionů eur. V Lipsku během první kompletní sezóny kraloval tak, že byl nakonec zvolen nejlepším hráčem celého ročníku soutěže. Byla to třešnička na postupový dort, který se v Sasku servíroval. Letos v lednu se o švédského křídelníka začaly zajímat Liverpool, Valencia, Inter Milán nebo Lyon a tak Lipsko raději přispěchalo s prodloužením smlouvy do června 2021 (původní kontrakt měl vypršet po sezóně 2017/2018).

Lipsko vlétlo do Bundesligy jako lavina. Dvanáct zápasů již zvládl debutant bez porážky. Naposledy Lipsko v souboji nováčků vyhrálo 4:1 ve Freiburgu. Bylo to dominantní vystoupení a potvrzení skvělé formy týmu Ralpha Hasenhüttla. Forsberg odehrál výborné utkání a stejně jako dvougólový Timo Werner byl Kickerem oceněn známkou 1,5. Švédský reprezentant v hodnocení renomovaného časopisu vládne Bundeslize. Průměrná Forsbergova známka je 2,28. A není se čemu divit. Pětadvacetiletý křídelník má na kontě 5 gólů a 7 asistencí. Nejlepší nahrávač téhle sezóny ukazuje velký přehled i tah na branku. Lipsko sice sází na týmový projev, možná i proto tolik šancí nedostává Davie Selke, ale Emil Forsberg je rozhodně hráčem, na kterém stojí dosavadní úspěchy.

Letos byl Forsberg zvolen nejlepším švédským záložníkem roku 2016. Pokud bude pokračovat v současných výkonech, tak by se na severu Evropy mohli také konečně dočkat změny na fotbalovém trůnu. Zlatan Ibrahimovič získal ocenění Guldbollen (ekvivalent českého Zlatého míče) celkem jedenáctkrát a od roku 2007 nebyl zvolen švédským fotbalistou roku nikdo jiný. Bývalý reprezentační kapitán sice dává góly i po přestupu do Manchesteru United, ale kdyby se Lipsku povedla stejně pohádková sezóna jako loni Leicesteru, tak by Forsberg určitě nebyl bez šance sesadit dlouholetého krále.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (64)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Na Euru byl sice tragickej, ale to se asi svezl s týmem... Jinak v Lipsku letos hraje parádně.

Reagovat
Jardman

Bastian Schweinsteiger se dnes dost možná dočká prvního letošního startu za Manchester United. Ten čeká pohárový souboj s West Hamem a manažer José Mourinho je údajně připraven využít služeb německého záložníka v případě, že bude stoprocentně fit. Mourinho s někdejším hráčem Bayernu Mnichov zatím nepočítal a přeřadil ho do rezervy, o víkendu se ovšem Schweinsteiger objevil na lavičce náhradníků. (skysports.com)

Pojď Basti, ukaž Mourkovi, že se zmýlil.

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím.. strašně mu to přeju!

Reagovat
smazaný uživatel

TeĎ trochu míň emocionální příspěvek .. Basti je zrovna ten typ hráče, kterýho by věk nemusel tolik omezovat. Rychlost byla totiž vždycky jeho deficit a naučil se s ním pracovat, má dobrou poziční hru a hraje především srdcem. Když se mu vyhnou zranění, mohl by se ještě 2 roky na nejvyšší úrovni pohybovat, uvidíme, co s ním udělala ta delší pauza. Nemáte někdo zákulisní info, jestli na sobě dřel nebo se naopak choval podle svýho statusu a flákal to? Předpokládam, že při druhé možnosti by Mourinha asi moc neobměkčil..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Do Lipska s ním.

Reagovat
p-e-t-k-o

Mourinho je velky zakerak, ale doplati na to dalsim trenerskym neuspechom v Manchestri. Uli to povedal dobre, ze na Bastiho mieste by chodil na tennis svojej zeny, plnil si povinnosti a zostal do posledneho dna zmluvy aby ho museli platit.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, kriminalnik Uli radi, to se neni cemu divit ze z toho vznikne takovahle vychcanost...

Reagovat
Josifek

Když je Mourinho v tomto kokot, tak ať na to dojede on i zaměstnavatel..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mustang™

SÁM SEŠ

Reagovat
smazaný uživatel

proc s nima sympatizuješ?

Reagovat
Dufan

No mě se třeba taky líbí. Hrají atraktivní fotbal. Hodně gólů a pěkné akce. Mladý, dravý tým. Trenér, kterej to všechno dobře poskladal. Žádný extra hvězdy a rozumná přestupová politika. A to že existují jenom pár let a že mají sponzora a prachy? A co. Kazdej musí nějak začít. Než je podle toho slepě odsuzovat, tak se radši podívám na pár špílů a udělám si názor sám.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mustang™

Tak nějak co napsal Dufan. Dřív sice kluby vznikaly bez peněz a reputaci si vybudovaly sami. Teď je jiná doba a bez peněz nemáš šanci uspět. Oni sice mají farmu v Rakousku, co někteří nedokážou překousnout, ale v Německu se vypracovali od píky, nakupovali rozumně mladý hráče a v tom pokračují, i když už za víc peněz, protože na nich chcou všichni vydělat, když mají tolik peněz. Žádný Ibrahimoviče a různý přestárlý hvězdy. Neříkám, že sleduji každej jejich zápas, ale když mám čas, tak se rád kouknu. Hrají pěknej fotbal a konečně je v Bundeslize zase živo. Moc nevěřím, že vyhrají titul, ale není to jen Bayern, Bayern, Bayern..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Dufan

Díky. Taky bohužel nevidím kazdej zápas a kazdej moment, ale v práci mi běží bundesliga pořád, takže když nestíhám zápasy, tak vidím aspoň sestřihy. Podle toho jak se prezentují na hřišti na mě zatím dělají dojem.

Reagovat
Mustang™

Takovou práci bych chtěl mít To děláš v redakci Eurosportu nebo co?

Reagovat
Dufan

Skoro. dělám v Německu v restauraci. Telku mám přímo na baru.

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Vodil si nás pěkně ale.

Reagovat
smazaný uživatel

Tomáš Petr píše kvalitné články

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji

Reagovat
smazaný uživatel

Nz. tvoja práca je viac než profesionálna. A hlavne tvoj komentár BL sa mi páči, zábavný

Reagovat
Rudnevs

Rovnako ako zvyšok komentátorského tímu na ES2

Reagovat
smazaný uživatel

sú to skrátka profíci. Spravia ti aj nudnejší zápas zábavný.

Reagovat
OnderCZ

Snad BL zůstane i nadále na ES2. Líbí se mi jejich práce, mají to dobře zmáknuté, na nic si nehrají a je vždy radost koukat. Ať už na samotné zápasy, tak i na sestřihy.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si rád poslechnu i postřehy Jana Klímy,když spolukomentuje,zápas si užiju ještě víc.

Reagovat
Rudnevs

Klíma je tiež skvelý ... a spomínam si, že sa mi páčilo aj komentovanie Davida Jarolíma. Keď sa v jednom zo zápasov objavil ako hosť, spočiatku som si myslel, že je to "profesionálny" komentátor.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen víc takových hostů,kteří v BL něco dokázali a mají bohaté zkušenosti, to obohatí ten zápas ještě více.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

dik

Reagovat
smazaný uživatel

nemas zac

Reagovat
Rudnevs

HSV vraj chcelo angažovať Hrubescha, ale ten odmietol. Tp by bola paráda, športový riaditeľ Magath a tréner Hrubesch.

Reagovat
Jeňa

HSV by mělo pochopit, že si k nim ta " velká zvířata" nepůjdou ničit reputaci

Reagovat
Kily

tak Magath si reputaci už moc zničit nemůže, po téhle stránce ideální kandidát

Reagovat
Jeňa

Máš pravdu, tu jsi zničil už v Schalke

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Rudnevs

To je síce fakt, ale minule si predsa sám tvrdil, že ľudia ako Eichin alebo Todt na to nemajú ...

Pred 5 hodinami sa na BILDe objavila správa, že Heldt by sa vraj rád stal športovým riaditeľom (pričom som mal pocit, že odmietol). Na Twitteri som videl správy o tom, že hľadanie športového riaditeľa sa na nejaky čas končia a taktiež správy, že Didi má vraj číslo na Eichina. Rafa (vdV) sa zasa vyjadril, že on by bral Dolla.

Nie som si istý čo sa v HSV momentálne deje, no každopádne pokoj a pohoda tam nevládne. Niečo na pokrají totálneho chaosu a znovuzrodenia.

Reagovat
Jeňa

Myslím, že Si HSV musí vybrat takového trenéra a sportovního ředitele, aby zvládli přestavbu HSV ve druhé lize, ale nebyli zas úplně druholigový ( Eichin, Todt ), aby tam Hamburg nezkysl navždy. Proto si myslím, že by nebylo špatné řešení podržet Gisdola a za SD vzít Heldta. Když by spadli a vyrazili Gisdola, pak by byl dobrý kandidát Streich.

Reagovat
Rudnevs

Prvoradé je aby športový riaditeľ prišiel do zimy, aby sa v zime už mohol činiť na prestupovom trhu. HSV nesmie spadnúť, je to proste už tradícia, posledný takýto klub v BL.

Dúfam, že Didi nebude sprostý a že Heldta okamžite kontaktuje. Streich by tam sotva išiel, ten by z Freiburgu šiel jedine do klubu, ktorý bojuje o poháre, inak sa mu to neoplatí.

Každopádne v problémoch nie je len HSV ale aj samotné mesto Hamburg; Na podobnej pozícií je v 2.BL St. Pauli a nedarí sa ani Hamburg Freezers (hokej) a HSV Handball.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Paráda pro všechny, kteří nemají HSV v lásce.

Reagovat
Rudnevs

Už len ten fakt, že sú to legendy a pracovali by v klube to by bola paráda pre každého fanúšika HSV.

Reagovat
db18

Jo... do té doby, než Magath rozfofruje peníze od Kühneho za 50 průměráků (během jednoho přestupáku).

Reagovat
Rudnevs

Tak v Číne nakupuje docela rozumne, v lete kúpil Graziana Pellého, Papissa Cissého a pár Číňanov (+ Harnik neprešiel zdravotnú prehliadku). Navyše verím, že sa už poučil.

Reagovat
smazaný uživatel

To by nebolo zlé. HSV potrebuje niekoho,kto tie prachy od Kuhneho rozumne minie a nevyrazí ich na podpriemerákov typu D. Santos a spol.

Reagovat
smazaný uživatel

Odstavce, prosim mensi odstavce, takhle se to cte blbe..

Reagovat
OnderCZ

Já mám naopak raději tento souvislý delší text. Je to takové ucelenější, člověk, když čte knihu, tak tam také není odstavec po třech větách. Vím, že to je trend ve zpravodajství, ale já mám raději tuto klasiku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Už 25 let Jsem si myslel, že mu je tak nanejvýš 23...

Reagovat
smazaný uživatel

Ve 12. kole navíc nebylo daleko tomu, aby náskok nováčka na čele tabulky byl už šestibodový.

spíš pětibodový

Reagovat
Rudnevs

Pomerne ma pobavil adventný kalendár Darmstadtu: https://pbs.twimg.com/media/CylVEtmXEAABTQE.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

TSV chtělo jako Biliće nalákat do toho svého chaosu, jo?

Reagovat
Rudnevs

Vraj aj Di Mattea.

Reagovat
Rarášek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele