Finiš v Německu: Oslavy, loučení, ale... nervy ještě nekončí!

16.05.2016, 22:01
Názory a komentáře
Bundesligová sezóna končí. Už i závěrečné 34. kolo je minulostí. V první polovině tabulky se v jeho rámci jen dolaďovaly detaily, v dolní šlo o všechno. Nejen za posledním kolem soutěže se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

Sestupová sekera dopadla na Stuttgart, Brémy jsou spaseny. Na poslední chvíli udolaly Frankfurt 1:0 a nepřipustily pád. Jestli Frankfurt zůstane prvoligový, se rozhodne při jeho souboji s Norimberkem ve zřejmě opět nervy drásající baráži. Bylo jasné, že dolů bude muset jedna bundesligová těžká váha. "Nepřežil" Stuttgart. Zhluboka oddechovat mohou v Brémách, bylo to na infarkt. Papy Djilobodji dotlačil v samém závěru balón do sítě, velký podíl ale na gólu mají i Anthony Ujah a Claudio Pizarro.

Ale nejen to rozhodlo. Stalo se totiž neuvěřitelné a Brémy, které ve 32 kolech ani jednou nedohrály s čistým kontem, v posledních dvou dějstvích neinkasovaly. Jindy poněkud děravější Felix Wiedwald byl neprůstřelný. Brémy navíc hned třikrát v řadě doma v závěru soutěže vyhrály, byť si v předešlých 14 zápasech na vlastní půdě připsaly jen dvě vítězství.

Brémské může těšit, že jejich gólu nepředcházel ofsajd, což bylo patrné až při podrobnějším prozkoumání záznamu. Žádný stín neregulérní trefy nad záchranou... A dvojnásobnou radost můžou mít proto, že záchranářskou misi zvládli během uplynulého víkendu hned na dvou frontách. S pořádnou klikou jen o chvíli dříve, než se to povedlo áčku, se zachránila i rezerva ve třetí lize.

Zato Stuttgart pláče. Potoky slz se řinuly z očí fandů věhlasného klubu. Dovršil desetiletku "od titulu k pádu". A dopadl přesně naopak než Brémy, spadla mu rezerva i áčko, jehož vyhlídky ovšem už před posledním kolem byly nevalné. A na půdě Wolfsburgu šly úplně ke dnu. Devatenáct porážek v sezóně je zkrátka moc. Stuttgartští něco takového nikdy nezažili, sestup po dlouhých 39 letech z první BL stvrdili vskutku děsivou sérií - prohrami v posledních šesti kolech... Kouč Jürgen Kramny končí, odchází Daniel Didavi, shodou okolností do Wolfsburgu, který pečetil osud klubu sídlícího v aréně, jejíž jméno a parametry do druhé ligy moc pasovat nebudou...

Ani frankfurtský stánek není zrovna druholigový. Ale může být, pokud Niko Kovač své svěřence nedožene k záchraně v baráži, kterou Frakfurt v minulosti vždy zvládal. Ale už je to dávno: v třiaosmdesátém s Duisburgem, o šest let později se Saarbrückenem. Aktuální stav s ne zcela uzdraveným Alexem Meierem není radostný...

Obrození snajprů. Dárek pro Götzeho
Ještě pár dalších postřehů ke skončenému ročníku. Přinesl obrození snajprů. Třicet gólů Roberta Lewandowského hovoří za vše. Pěti zásahy, které dělilo pouhých osm minut a 59 sekund, zničil v podzimní bitvě Wolfsburg. Památné představení! Ale nejen to. Stanovil si sezónní osobní rekord. Je také prvním cizincem, který překonal třicítku. Nejvíc gólů ze zahraničních střelců v BL dal v jednom ročníku dosud Klaas-Jan Huntelaar (29 v sezóně 2011/12). Lewandowski se vrátil na kanonýrský trůn po dvou letech, poprvé se na něj dostal v dresu Bayernu. A s výrazně lepší bilancí než jakou měl on sám v sezóně 2013/14, kdy dal 20 gólů, nebo loni Meier (19). Co víc? Polák je prvním střelcem s třiceti či více zásahy od roku 1977. Tehdy hranici o čtyři "kusy" pokořil Dieter Müller.

Lewandowského fitness trenér Lorenzo Buenaventura prý překročení téhle hranice svému svěřenci předpověděl před sezónou. "S každým přicházejícím zápasem mi vždy připomínal, kolik gólů mi ještě schází," smál se Lewandowski po posledním utkání s Hannoverem (3:1), proti kterému se prosadil jednou. A třeba si příště střelecký klenot Bayernu troufne i na Gerdovskou čtyřicetigólovou hranici, o jejímž ataku se v jednu chvíli mluvilo už v téhle sezóně...

Opravdové probuzení snajprů potvrzuje i 25 gólů, které dal Pierre Emerick Aubameyang a přispěl k dortmundskému sezónnímu klubovému rekordu (82). A nezapomeňme na rojení dalších kanonýrů. Thomas Müller, Chicharito, Anthony Modeste, Salomon Kalou, již zmíněný Pizarro, Sandro Wagner...

Lewandowski na konci svého tažení ještě stačil předvést i sympatické gesto. Přenechal gólovou kořist spoluhráči Mariovi Götzemu. Jeho střele se vyhýbal, zdálo se zprvu, že kvůli hrozícímu ofsajdu, ale bylo to jinak. "Věděl jsem, že Mario gól velmi potřebuje," vysvětloval úhybný manévr Lewandowski. A povzbuzený Götze po první trefě od loňského podzimu ve svém možná posledním zápase za Bayern hned přidal další...

Ve znamení úspěšných nováčků
Jásat mohli i oba s předstihem zachránění nováčci. Úporně bojující Ingolstadt a Darmstadt. Ani se tomu nechce věřit, ale poprvé od sezóny 2009/10 ani jeden z noviců nespadl hned zpět do druhé bundesligy. Loni potkal sestup Paderborn (shodou okolností i letos, ale už do třetí ligy), před tím Braunschweig, v roce 2013 Düsseldorf a Fürth, o rok dříve Herthu a před pěti lety St. Pauli. Lovme v historii ještě dál. Byl to rok 2010, který přinesl záchranu všem tehdejším nováčkům - Freiburgu, Mohuči a Norimberku.

Hlavně pro Darmstadt to v téhle sezóně byla pořádná šichta. Základ k úspěchu houževnatí a mnohdy všech prostředků využívající svěřenci Dirka Schustera přitom položili na hřištích soupeřů. Tam mají "Lilie" s 26 (!) body čtvrtou nejlepší bilanci. Ale odchody trenéra Ralpha Hasenhüttla či Ramazana Özcana a Dannyho da Costy z Ingolstadtu či Christiana Mathenii, Wagnera a zřejmě i dalších hráčů z Darmstadtu, učiní pro oba týmy obávanou druhou sezónu ve vyšší soutěži snad ještě těžší než kdykoli jindy.

Doladěná Evropa. Barážové otazníky
Poslední kolo ještě doladilo detaily v první polovině tabulky. Týmy pro Evropskou ligu si proházely pořadí a do kvalifikace tak bude muset Hertha, zatímco Mohuč a Schalke si počkají až na skupiny.

Bayern nakonec zaokrouhlil náskok na Dortmund na deset bodů. Pep Guardiola se loučil poněkud chladně. Jeho tým přitom přidal další rekord - jen 17 inkasovaných branek za sezónu. O gól překonal sám sebe. Pro samotného Guardiolu se bilance v BL zastavila na 82 výhrách (z celkových 102 utkání).

Ale ještě jeden díl do mozaiky jeho angažmá u bavorského velkoklubu schází. Ve finále poháru změří Bayern v sobotu síly s Dortmundem.

Ovšem ani to nebude definitivní tečka za sezónou. Ke slovu přichází baráž. Infarktové drama, ze kterého už nevede žádná cesta do opravy. O zbylé místo v BL se střetnou Norimberk a Frankfurt (čtvrtek a pondělí 20:30), o druhou BL budou hrát Duisburg a Würzburg (pátek, úterý ve 20:30). I poslední bitvy téhle sezóny si můžete vychutnat na Eurosportu.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (59)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Norimberk do Bundesligy!

Reagovat
smazaný uživatel

dyžtak dejte palec nebo napište, zajímá mě kolik lidí bude komu fandit

Reagovat
smazaný uživatel

a že je druhá Bundesliga taky BL si nechte od cesty...

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodně. Letos Frankfurt strašná bída a sestup by si zasloužil

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
bayern987

Mám to tak 50/50

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Mám to podobne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cologneFC

Ja fandim Norimbergu hlavne preto, ze je to blizsie na zapas ked tam budeme hrat

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavne,Eintracht hral hrozný fotbal

Reagovat
Elliasson

Ale zas nejlepší fanoušky.

Reagovat
smazaný uživatel

Fanúšikov má síce dobrých, no najlepších v Bundeslige alebo v Nemecku určite nie. Pravda, vedia vytvoriť vedia atmosféru, ale inde je lepšia - myslím Dortmund, Schalke, Drážďany, Kolín a hlavne Werder Brémy

Reagovat
smazaný uživatel

No, ja si ten Dortmund a Schalke nemyslim. U Werderu jsem zaujatej, tak ten z hodnoceni vynecham (jinak samozrejme TOP ). Pro me je Köln a Frankfurt nej v Bundeslize, Na Dynamo jsem byl jen jednou na druhy lize a byli super, ale ne nejlepsi. Osobne se mi libi i Gladbach. Kazdopadne FFM pro me urcite patri do spicky a osobne je mam v zebricku pred S04 i BVB. Ale co clovek, to nazor, to je jasny

Reagovat
smazaný uživatel

Úplný súhlas až na ten Dortmund. To sa totiž nevyrovná nič v európe (minimálne v TOP 5 ligách). A na nich chodilo cez 80 tisíc ľudí aj keď boli úplne posledný. Pochybujem že by sa niečo také stalo inde

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda. Jenze kdyz byli dole a nehrali o tituly, tak to tam bylo lepsi. Ted je v kotli taky 25 tisic divaku, ale fandi jen spodek. Bohuzel je takova doba. Cim vic se klubu dari, tim vic se na nej lepi protekcnich a svatecnich fanousku a turistu a na pravy srdcare se casto nedostane...

Reagovat
stas87

Reagovat
smazaný uživatel

Hej, ten týpek na obrázku mi je nějak povědomej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mozno je to tym, ze za vas hral.

Ale mne tiez niekoho pripomina.

Reagovat
Blasphemer
Reagovat
stas87

Aj ked je na fotke Jumanji a dal ten gol vdaka ktoremu nehrame ani baraz,mal by ist prec.Uz len za ten vypusteny suboj v Nordderby pri ciare,dalsie chyby spravil,ci uz v rozohravke alebo v pozicnej hre.Kludne sa po jeho hlupom zakroku v Kölnu mohla piskat penalta a nemali by sme ani ten bod.To gesto co spravil to zaklincovalo,strasne hlupe a dobre ze dostal stopku.Ja osobne by som ho nechcel vykupit,nech sa vrati do Chelsea a nas dres uz neoblecie.

Ked uz je rec o nasej rezerve..tak ta bola s vekovym priemerom 21,7 roku najmladsia v celej 3.lige a nakoniec sa stihla zachranit.Prave z rezervy by som skusil vytiahnut nejakeho stopera.Ci by to bol Verlaat,Argyris alebo Hüsing je jedno.Schopny nastupit na IV je aj Veljkovic,aj ked jemu sedi skor post DM.Ten budeme mat od novej sezony dobre osadeny.Po predlzeni zmluvy s Fritzom mame na tomto poste dalej tychto hracov: Bargfrede,Petsos,Kroos,Fröde,Grillitsch.

Rezervu postihne viacero odchodov,jediny skuseny hrac je polak Kazior,ten konci a odchadza do Kielu,Hilßner zamieril do Dynama,Aidara do Oldenburgu..takze je jasne,ze aj rezerva musi posilnit.

Johannesa Eggesteina neudrzime,ten si moze vyberat z viacero ponuk,bohuzial.Kto by ale mal dostat sancu minimalne trenovat s Ackom,to je Niklas Schmidt.Po Eggesteinovi druhy najlepsi strelec v kategorii U19,zmluvu ma do 30.6.2017 a nerad by som,aby po konci zmluvy zadarmo podpisal inde.Snad to tak bude vnimat aj Eichin so Skripnikom.Zapracovat sa podarilo naplno Grillitscha,nejaky ten start ma aj Sternberg,posledne kolo hral v zakladnej zostave Maxi Eggestein,snad to tak bude pokracovat.

Za Jannika by sme mohli dostat nieco okolo 8 mega,za to sa daju kupit dvaja hraci na stopera. Idealne vo veku 25-28 rokov,prirozeny lider by sa hodil.Kludne by som si vybral z hracov,ktorym konci zmluva alebo maju rok do konca zmluvy.Ten Bastians sa mi nepozdava,radsej preverene meno BL.S ofenzivou som spokojny,este by mohol dostat viac sanci Lorenzen,snad uz bude fit a odtrenuje celu pripravu.

Reagovat
Whitemedia

a to byl u vás na začátku tak oblíbený

Reagovat
stas87

Prve dva zapasy zavladlo z jeho vykonov nadsenie,aj ja som si ho pochvaloval.Potom ale siel dost rychlo dole,nekoncentroval sa na hru a s De Blasisom to dost nestastne vyriesil.Za mna teda urcite nie,uvidime ako sa k tomu postavi Eichin a ci bude chciet aby u nas ostal.

Reagovat
Rudnevs

Stopéri ktorým končí zmluva: Tasci, Brouwers, Felipe ( Wolfsburg ), Russ ( toho by si asi najradšej. Čo? ), C.Schulz, Felipe ( Hannover ), Niedermeier a Schwaab. + ešte Kačar, ktorý je ale skôr DM.

... inak ten Hüsing bol myslím na hosťovaní v Hanse a celkom im pomohol.

Reagovat
smazaný uživatel

Brouwers sa má vrátiť do Holandska

Reagovat
vfb

VfB derby Baníček derby co chtít víc :) jak tu BL už vůbec nestíhám sledovat, tak si sakra vrátím mládí a 2x zajedu..

Reagovat
smazaný uživatel

Kickers sestoupili

Reagovat
Rudnevs

Aj tak by hrali len 3.BL.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, pravda

Reagovat
Rudnevs

Možno myslel derby s Freiburgom, ale oni zasa postúpili.

Reagovat
cologneFC

Myslel s KSC, tam je velka rivalita

Reagovat
vfb

tak tak, KSC.. To je největší rival

Reagovat
Rudnevs

Na KSC som úplne zabudol ...

Reagovat
smazaný uživatel

co tím myslíš Vfb derby ? trochu mi to přibliž ,at jsem v obraze

Reagovat
cologneFC

Karlsruhe

Reagovat
cink

MC pappy si jde pro Grammy

Reagovat
Spasitel

Škoda toho Stuttgartu v BL bude chýbať ale hádam aspoň Nürnberg postúpi a Dortmund vyhrá pohár.

Reagovat
smazaný uživatel

Frankfurt v tejto sezóne hral biedny futbal a rozhodne si záchranu nezaslúži. Mám ich celkom rád, no v baráži asi viac doprajem FCN

Reagovat
Rudnevs

SGE!!! ( kukám, že všetci okrem mňa to prajú FCN )

Reagovat
smazaný uživatel

Frankfurt měl táhnout dolu přímo a vůbec jsme to tu nemuseli řešit Stuttgartu/Werderu by v baráži přál skoro každý.

Reagovat
Rudnevs

Však to, takto pôjdem v podstate "proti prúdu" ...

Reagovat
Rudnevs

Pekný článok.

Reagovat
Rudnevs

Inak myslím si, že Darmstadt nebude mať problém z nahradzovaním. Caldirolu by mohol nahradiť Niedermeier ( ako včera písal stas, celkom mi tam pasuje ), miesto Wagnera chcú Rudnevsa a za Matheniu by mohli trebárs Giefera, alebo Wellenreuthera.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale podľa mňa vypadnú a dúfam že aj Augsburg. Tá druhá sezóna je pre kluby typu Darmstadt ešte zložitejšia než tá prvá...

Reagovat
Rudnevs

Augsburg nespadne, aj keby boli tragický, tak Finnbogason vystrieľa. Darmstadtu tiež verím.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale bez Weinzirela to bude trošku iné. Úprimne ani ja neverím ale chcem aby spadol

Reagovat
Rudnevs

Po Weinzierlovi by to mohol vziať Thorsten Fink.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem hodně zvědav na Augsburg bez Weinzierla, jak si povede.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak to začíná stále víc vypadat na Xhaku do Arsenalu za 43m eur. Místo něj by pak BMG mohlo přivést Tielemanse z Anderlechtu, což myslím není typově podobný hráč, ale dost talent.

Reagovat
smazaný uživatel

43? Do kdy má smlouvu? Přijde mi to celkem raketa i přes provedenou sezónu a jeho pozici v Gladbachu

Reagovat
smazaný uživatel

2019

Reagovat
smazaný uživatel

Aha. No ale i tak mi to přijde dost.

Reagovat
Rudnevs

Ja by som to vyriešil Rodem alebo Højbjergom.

Reagovat
Marv

Tak snad Norimberk postup a Duisburg záchrana

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

- Frankfurtu v baráži proti FCN bude naplno k dispozícii útočník Alex Meyer :-)

- Bargfrede predlžil zmluvu s Werderom Brémy o ďalšie 2 roky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele