FAČR vybírá základnu reprezentace pro ME. Generálka se odehraje v Praze

04.12.2023, 17:46
Aktuality
Tomáš Souček se raduje se spoluhráči (© AFP)

Vedení Fotbalové asociace ČR v nejbližších dnech vybere základnu reprezentačního týmu při mistrovství Evropy v příštím roce v Německu. Technický ředitel FAČR Erich Brabec by preferoval variantu poblíž Hamburku, kde národní mužstvo odehraje závěrečné dva zápasy ve skupině. Soustředění před šampionátem zřejmě reprezentace absolvuje v Rakousku, generálku na závěrečný turnaj odehraje v Praze. FAČR o tom informovala na dnešní tiskové konferenci.

Vedení asociace začalo s přípravami na šampionát prakticky hned po sobotním losu, který přisoudil českému týmu do skupiny Portugalsko, Turecko a vítěze březnového play off C. První utkání reprezentanti odehrají v Lipsku, další dva zápasy v Hamburku.

Německo bylo při sestavení nabídek pro ubytování a kempy rozděleno do tří regionů - severní, jižní a střední. Asociace zvažuje místa poblíž Hamburku, Braunschweigu či Drážďan. "Již před losem byl sestaven žebříček jednotlivých asociací při požadavku na ubytování v konkrétních místech. Po losu se to samozřejmě zaktualizovalo, žebříček se neustále mění. Někde jsme poskočili a jsme hodně nahoře," podotkl Brabec.

"Už v předchozích měsících vytypoval realizační tým v každém regionu z katalogu UEFA několik base campů, kde by mohla reprezentace během mistrovství bydlet a trénovat. Hned v neděli jsme se byli na třech místech podívat. Vzhledem k tomu, že budeme hrát v Lipsku a dvakrát v Hamburku, tak se samozřejmě nabízí severní region. V nejbližších dnech bude rozhodnuto a nejpozději do začátku příštího týdne base kemp oznámíme," doplnil Brabec.

Osobně by preferoval základnu u Hamburku. "Podle regulí musíte před zápasy využívat transfer hotely, pokud nehrajete do 60 kilometrů od svého kempu. Když by se nám povedlo vybrat základnu u Hamburku, odpadlo by nám dvakrát cestování. Mluvil jsem se současnými i bývalými hráči, kteří by to brali jako velice výhodné," řekl Brabec.

Český tým na základnu přicestuje 13. června, tedy pět dní před úvodním utkáním s Portugalskem. Do finálního rozhodnutí o místě ještě s největší pravděpodobností nebude znám nový trenér. Vedení FAČR vybírá nástupce Jaroslava Šilhavého, který po postupu z kvalifikace skončil.

Soustředění před mistrovstvím by mělo proběhnout tradičně v Rakousku, kde se národní mužstvo chystalo už na předchozí šampionáty. "Varianta Rakousko se nám osvědčila v minulosti. Jsou tu i jiné alternativy, ale tady ještě chceme chvíli počkat," podotkl předseda FAČR Petr Fousek.

Soustředění by se mělo uskutečnit ve dnech 3. až 10. června. Reprezentace během něj odehraje jedno přípravné utkání, na generálku před turnajem se vrátí do Prahy. Dva přípravné duely čekají národní mužstvo i na konci března a půjde o premiérové zápasy pod novým trenérem.

Soupeři zatím ještě nejsou definitivně známi. "Momentálně jsme v jednání s některými asociacemi jak na březen, tak na červen. Budeme se pro nový trenérský tým snažit získat i týmy, které se budou prezentovat podobným stylem hry jako soupeři na mistrovství Evropy. Máme i nějaké nabídky od dalších asociací. Zaměřujeme se na týmy, které s námi byly v tom třetím koši nebo nepostoupily na mistrovství Evropy," řekl Brabec.

FAČR jen za samotnou účast reprezentace na šampionátu inkasuje 9,25 milionu eur (225 milionů korun), prémie zůstala stejná jako na minulém Euru. Další finance může národní celek získat za výsledky na turnaji. Z bonusu za start na mistrovství připadne 85 milionů korun reprezentačnímu výběru včetně trenéra Šilhavého a jeho realizačního týmu. Jakým poměrem si kouč a hráči částku rozdělí, Fousek neprozradil.

FAČR chystá během šampionátu i Český dům. "Chceme ho situovat blízko Hamburku, kde budeme hrát druhý a třetí zápas. Bude mít samozřejmě odpovídající zázemí pro naše partnery i hosty. V tuto chvíli potřebujeme vytypovat vhodnou lokalitu," Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (3)

Přidat komentář
PISTOLERO

Domlouvat přáteláky aniž by byl trenér

Reagovat
Y.Cabaye

Generálka proti Slovensku

Reagovat
anarchochuligan

Žádný hotel, do stanu s nima, víc si nezaslouží

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele