Evropské koeficienty po pohárovém týdnu (18)

30.05.2013, 16:35
Aktuality
Německé finále v Lize mistrů symbolicky zakončilo letošní pohárovou sezónu, kterou ovládla Bundesliga. Bayern Mnichov si po loňském nezdařilém pokusu letos napravil chuť a nejprestižnější klubovou soutěž tentokrát jednoznačně ovládl. Z triumfu v Evropské lize se raduje loňský vítěz LM, Chelsea. Londýnský klub ve finále zdolal lisabonskou Benfiku.

Rekapitulace

Nejvyšší národní koeficient v uplynulém ročníku zaslouženě vytvořilo Německo (17.928). Nejen díky famózní jízdě Bayernu Mnichov a Borussie Dortmund Ligou mistrů, ale obecně díky vyrovnanosti všech zástupců Bundesligy. Vždyť žádný ze sedmi týmů nepropadl, všechny se probojovaly ze základních skupin do jarní play-off fáze, a každý tak do německého koeficientu přispěl slušným ziskem. Což se nedá říct o ostatních fotbalově vyspělých zemích. Těsně druhé skončilo tradičně silné Španělsko (17.714), které nezopakovalo loňskou rekordní sezónu a po pěti letech nezískalo žádnou pohárovou trofej. Slušný zisk si připsala také Anglie (16.428), kterou, stejně jako loni, táhla znatelně nejvýrazněji Chelsea FC. Mezi nejlepší tři se pošesté v řadě nevešla Itálie (14.416), která v posledních letech na ty nejlepší pravidelně ztrácí. S výraznějším odstupem letos ukončily sezónu se stejným ziskem Portugalsko a Francie (11.750), výrazně se dařilo také sedmému Turecko, osmému Rusku, deváté Ukrajině i desátému Česku!

Co se týče sledovanějšího a pro nasazování klubů důležitějšího pořadí národních koeficientů za pět sezón (určující pro ročník 2014/2015), pozorovali jsme v průběhu celé sezóny několik zajímavých bodů. Právě skončený pohárový ročník zanechá v hlavě vzpomínky především na německý válec v LM (který přejel i španělské giganty), anglickou absenci v LM již ve čtvrtfinále (poprvé od roku 1996) či vítězství Chelsea v EL (rok po triumfu v LM). Fanoušci české kopané rozhodně nezapomenou na tažení Plzně i Sparty v EL. Pro hodnocení nejzajímavějších událostí v souvislosti s pořadím národních koeficientů využijeme seznam, který jsme zveřejnili před zahájením pohárové sezóny 2012/2013:

Další nadvláda Španělska?

Španělsko sice nenavázalo na loňský historický zisk do národního koeficientu a z pohárové Evropy bylo nakonec vyřazeno až ponižujícím způsobem v souboji s německými týmy, nicméně o žádný úpadek Primera División se nejedná. Vlastně právě jen onen semifinálový souboj v LM nakonec rozhodl, že Španělsko neovládne letošní pořadí a skončí těsně druhé za Německem, jinak by zvítězilo i tentokrát. Daleko důležitější je však pohled do pětiletého žebříčku národních koeficientů, kde se Španělsko po šesti letech vrací do čela a střídá Anglii na pozici nejlepší fotbalové soutěže Evropy.

Další propad Itálie?

Naposledy byla italská Serie A nejúspěšnější v evropských pohárech před dlouhými deseti lety v sezóně 02/03. Ani v této sezóně se Itálie nepropracovala mezi nejlepší tři soutěže. V posledních šesti letech byla španělská Primera División, anglická Premier League i německá Bundesliga lepší než Serie A vždy, dvakrát skončilo v tomto období před Itálií Portugalsko (10/11, 11/12), jednou Nizozemsko (11/12), Rusko (07/08) i Ukrajina (08/09) a jednou zaznamenalo stejný výsledek jako Itálie i Skotsko (07/08). I kvůli tomu měly letos italské kluby pouze dvě jisté vstupenky do základní skupiny LM. Itálie se v průběhu let propadla z prvního místa pětiletého žebříčku národních koeficientů až na čtvrté. Zezadu na ni navíc začaly dotírat Francie a Portugalsko, jejichž útok ovšem letos Itálie důrazně odrazila. Nicméně atak z portugalské strany bude pokračovat i v příští sezóně (po škrtnutí ročníku 08/09), neboť to budou obě soutěže startovat prakticky ze stejných hodnot.

Souboj o Top 5

Po vypršení zákazu účinkování anglických klubů v evropských pohárech na přelomu 80. a 90. let a jejich plnohodnotném návratu do žebříčku národních koeficientů od sezóny 95/96 se kromě nizozemské kopané (1996-2000) podařilo narušit hegemonii pěti soutěží, které vládnou evropskému klubovému fotbalu, již jen jedné zemi - Portugalsku se to podařilo loni, když svedlo úspěšný souboj s Francií. A protože obě země získaly naprosto stejný zisk (11.750) i v právě skončené sezóně, zůstává v pětici nejlepších soutěží Portugalsko druhým rokem po sobě. Francii se tedy návrat nepovedl.

Sedm statečných z Eredivisie

Mohlo by se zdát, že Nizozemsko bylo obdarováno danajským darem, když díky žebříčku Fair Play mohlo nasadit o účastníka více. Eredivisie totiž letos předvedla tragické vystoupení, výjimkou nebyl žádný z klubů a již tak nízký zisk byl dělen nikoliv šesti, ale dokonce sedmi kluby. Bližší prozkoumání ale odhalí, že v Nizozemsku mohou být za bonusové místo ve výsledku rádi. Jinak by se totiž letos v Evropě nepředvedlo FC Twente, které získalo ze všech nizozemských zástupců nejvíce bodů, a bez kterého by nizozemský zisk nečinil 4.214 (již tak méně než Bělorusko, Chorvatsko, Norsko či Švédsko), ale pouhých 3.166. Před sezónou avizovaná možnost účasti až šesti klubů v základních skupinách EL, a tedy možnost ovládnutí EL i v jarním play off, se ale rozhodně nekonala. Na jaře se v EL představil pouze z LM přeřazený Ajax, který navíc záhy vypadl na penalty v Bukurešti.

Nováčci a návraty do Ligy mistrů

Úplnou premiéru si v LM odbyl francouzský mistr Montpellier HSC, dánský mistr FC Nordsjaelland, španělská Málaga CF a vlastně i německá Borussia Mönchengladbach, která zná pouze atmosféru PMEZ. Po osmi letech se v základní skupině LM představil francouzský klub Paris Saint-Germain, po šesti letech zase turecký Galatasaray. Z této směsky nováčků či navrátilců po více letech promluvily do průběhu LM nejvýrazněji Málaga, PSG a Galatasaray. Všechny tři vypadly až ve čtvrtfinále, když velmi vážně sahaly dokonce po účasti v semifinále.

Souboj o 12. i 15. místo

Dvanácté (respektive třinácté místo v případě kvalifikování se obhájce trofeje do základní skupiny LM) zajišťuje podle současného formátu mistrovi země přímou účast v základní skupině Ligy mistrů. A právě atypická situace z předchozí sezóny, kdy Chelsea vybojovala vítězství v LM, ale v domácí soutěži se nekvalifikovala do základních skupin LM, velmi zarmoutila Belgii, 13. zemi z pětiletky 06/07 - 10/11. Nic naplat, belgický mistr Anderlecht musel do třetího předkola.

To naopak letošní vítězství Bayernu Mnichov v LM a jeho jednoznačná kvalifikace i z domácí soutěže do základní skupiny LM znamená velkou radost pro třináctou zemi v pořadí pětiletky 07/08 - 11/12, kterou je Dánsko. FC Kodaň se tedy vrací do Ligy mistrů bez nutnosti absolvovat předkolo.

Vraťme se ale k právě skončené sezóně. Dvanáctka zemí se v průběhu sezóny nezměnila, jen se v ní přeskupilo pořadí, když si skvělé Turecko prohodilo pozici s letos nevýrazným Řeckem. Na třinácté pozici nakonec skončilo Švýcarsko a to nyní bude rok čekat, zda se vítěz příštího ročníku LM (2013/2014) kvalifikuje do základní skupiny LM přímo z domácí soutěže. V takovém případě půjde do základní skupiny LM (2014/2015) i švýcarský mistr. Tragickou sezónu předvedly Rakousko i Dánsko, na své poměry posledních let si dobře nevedl ani Kypr. Zatímco Kypr s Dánskem však díky umístění v první patnáctce mohou poslat do bojů o LM v sezóně 2014/2015 dva týmy, šestnácté Rakousko prakticky kvůli jedné zpackané sezóně přišlo o dlouhé roky budovanou pozici.

Chystané změny v nasazování týmů, které se v současnosti diskutují, budou platné až od sezóny 2015/2016.

Pozice Česka a Slovenska

21. místo. Na této příčce, o jednu horší než v sezóně 2011/2012, startoval sezónu český klubový fotbal. Díky skvělým výsledkům Plzně a Sparty se ovšem Česko opět vrací do soubojů o zajímavější příčky. Přeskočilo Rumunsko, Bělorusko, Polsko a Izrael a na konci sezóny se dostalo na 17. příčku. Do příštího ročníku (dokončení pětiletky 09/10 - 13/14) navíc Česko startuje dokonce patnácté, což slibuje mnohé. Chce to však navázat na výkony z posledních dvou sezón, a přestože zopakovat právě skončenou sezónu se jeví jako velmi obtížné, zisk alespoň 5.000 bodů by pro Česko znamenalo udržení dobře nastavené laťky.

Slovensko je na tom o poznání hůř. Z 23. pozice se propadlo na 26. a lukrativní příčky, které se nacházejí uprostřed druhé desítky, slovenský klubový fotbal na dosah nemá. Do příštího ročníku (dokončení pětiletky 09/10 - 13/14) startuje Slovensko až z 29. místa.

Konfrontace nejlepší šestice

O síle jednotlivých soutěží nevypovídá jen celkový žebříček národních koeficientů. Zajímavé je sledovat také přímou konfrontaci zástupců šesti nejlepších států ve skupinové i vyřazovací části obou pohárových soutěží. Posledním takovým soubojem bylo finále EL, které skončilo vítězstvím Chelsea nad Benficou, a srovnalo tak bilanci Anglie i Portugalska na průměrnou hodnotu jednoho bodu na zápas. Jednoznačným vítězem i v této statistice se v uplynulé sezóně stala německá Bundesliga, která ve vzájemných duelech fotbalově nejvyspělejších zemích jasně kralovala. Překvapením je pozice Španělska, loňského vítěze této statistiky, které si letos připsalo více porážek než vítězství.

zemězápasy, bilancekoeficient - průměr na zápas
Německo32 (15-10-7) 1,25
Itálie18 (7-5-6) 1,06
Anglie31 (10-11-10) 1,00
Portugalsko21 (8-5-8) 1,00
Španělsko34 (10-11-13) 0,91
Francie26 (6-8-12) 0,77

Výpočet národních koeficientů

Pro připomenutí uvádíme, jak se národní koeficienty počítají. Vedle standardních 2 bodů za vítězství a 1 bodu za remízu (v předkolech 1 a 0,5) totiž hrají důležitou roli body bonusové. V současném formátu připisují kluby do národních koeficientů 4 body za účast v základní skupině LM a 5 bodů za postup z ní do osmifinále LM. V jarních vyřazovacích bojích pak týmy vylepšují národní koeficienty ještě vždy 1 bodem za účast ve čtvrtfinále, semifinále i finále obou pohárů. Tyto zisky se dělí počtem všech klubů jednoho státu, které v sezóně do pohárů nastoupily. Zmíněný pětibodový bonus za postup do osmifinále LM si letos připsaly například čtyři kluby ze Španělska a tři z Německa. Tři bonusové body za účast ve čtvrtfinále, semifinále i finále jednoho z pohárů si letos připisují Bayern Mnichov, Borussia Dortmund, Chelsea a Benfica.

Koeficienty UEFA
 ZeměCelkemLetosM LMM ELT LMT EL
1.Španělsko88.02517.7144300
2.Anglie82.96316.4284300
3.Německo79.61417.9284300
4.Itálie64.14814.4173300
5.Portugalsko59.16811.7503300
6.Francie59.00011.7503300
7.Ukrajina49.7589.5002400
8.Rusko46.3329.7502400
9.Nizozemsko44.7294.2142400
10.Turecko34.50010.2002300
11.Belgie34.4006.5002300
12.Řecko34.0004.4002300
13.Švýcarsko28.9258.3752300
14.Kypr26.8334.0002300
15.Dánsko25.7003.3002300
16.Rakousko25.3752.2501300
17.Česko23.7258.5001300
18.Rumunsko23.0246.8001300
19.Izrael22.8753.2501300
20.Bělorusko20.8754.5001300
21.Polsko20.7502.5001300
22.Chorvatsko19.5834.3751300
23.Švédsko15.6255.1251300
24.Skotsko15.1914.3001300
25.Srbsko14.6253.0001300
26.Slovensko14.2081.5001300
27.Norsko14.1754.9001300
28.Bulharsko12.2500.7501300
29.Maďarsko11.7503.0001300
30.Slovinsko9.7083.2501300
31.Gruzie9.1661.5001300
32.Ázerbájdžán8.5413.0001300
33.Finsko8.5082.0001300
34.Bosna a Hercegovina7.8331.2501300
35.Moldavsko7.6662.2501300
36.Irsko7.3751.0001300
37.Litva6.5001.1251300
38.Kazachstán5.9581.3751300
39.Lotyšsko5.7911.2501300
40.Island5.4161.2501300
41.Černá Hora5.2501.3751300
42.Makedonie5.2501.2501300
43.Albánie4.1660.7501300
44.Malta3.9580.8751300
45.Lichtenštejnsko3.5000.0000100
46.Lucembursko3.3751.3751300
47.Severní Irsko3.0831.0001300
48.Wales2.5830.5001300
49.Estonsko2.2080.3751300
50.Arménie1.7500.8751300
51.Faerské ostrovy1.5830.5001300
52.San Marino0.6660.0001200
53.Andorra0.5000.0001200
Celkem - celkový aktuální koeficient. Body letos - část koeficientu získaná v této sezóně. M LM a EL - počet míst v pohárech platný pro sezónu 2014/2015. T LM a EL - počet týmů zbývajících v aktuální sezóně pohárů

Autor: Martin Lavický

Komentáře (91)

Přidat komentář
osobnostx

Nebyli Rumuni asi před šesti nebo sedmi lety na 6. pozici? Když se dostali dva jejich kluby do semifinále UEFA Cupu?

Reagovat
smazaný uživatel

6. asi ne ....ale byli vysoko

Reagovat
osobnostx

Tak na 7. místě jeden rok určitě. Vím že Portugalci a Nizozemci byli až za nimi....

Reagovat
smazaný uživatel

jo, tak nejak. Meli v poharech 2+4 zastupce

Reagovat
exse

06/07 a 07/08 byly 7.

Reagovat
Pokahontas

Myslíš asi sezonu 05/06,tu měli fakt famózní.Steaua tehdy byla až v semifinále UEFY(kde ji vyřadil až gól v nastavení od Midlesborough!),přičemž ve čtvrtfinále přešla přes svého městského rivala(myslím že to byl Rapid).

Hlavně díky tomu bylo Rumunsko dvě sezóny na sedmým,pak ale přišly bídné sezony a proto s odstupem takový propad oproti tehdy. Viz např. http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method3/crank2007.html

Reagovat
Filip12

zrušit koeficienty !

Reagovat
osobnostx

Správně ! ! Chceme vidět v Lize Mistrů více týmů z Finska, Slovinska a Makedonie !

Reagovat
Filip12

já třeba bych byl pro aspon by to nebylo o těch samých týmech dokola

Reagovat
Neuro

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je pěkné, ale jak chceš do LM dostat lepší kluby jinou cestou než cestou peněz, na kterou všichni nadáváte, takové kluby tu soutěž obohacují, musíme si prostě přiznat že takový progres jako Dortmund se stane jednou za deset let a většinou rychle spadne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Tolik palců si ještě nikdy nedostal, viď, Fílo?

Reagovat
smazaný uživatel

tak nekecej a palcuj

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
kvasha16

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Bayernista18

Reakce na imp.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neuro

například do belgické ligy nepřestupují hvězdy jako do anglické.. kdyby nebyla PL tolik závislá na exportu jiných lig tak je na úrovní dnešní belgické a teď to mě

Reagovat
smazaný uživatel

do tebe netřeba. do tebe už to někdo napálil hodně z blízka

Reagovat
Pokahontas

Vykrádat,ba přímo rabovat cizí talenty a hvězdy a pak machrovat že patří k jedné z pěti nejsilnějších evropských lig,to umí každej..

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Řekněte důvod, než tu začnete vřískat. Děkuji. Já mám koeficienty naopak rád, protože je zde spousta čísel a údajů a statistických zajímavostí, nad kterými můžu onanovat.

Reagovat
ryzskej

Jsem v tom s Vámi, Arbiter.

Reagovat
Filip12

statistika nuda je ..

Reagovat
smazaný uživatel

zrušit filipa

Reagovat
smazaný uživatel

Tak,tak,koeficienty jsou hovadina,pěkně z každé země vítěz poháru a ligy(pokud nemá ligu,tak 2 z poháru)+16 nejlepších z evropských pohárů v minulé sezóně,čili 8 z LM+8 z EL a těch 6 doplnit teda podle pořadí zemí v koeficientech(po přijetí Gibraltaru tedy už jen 4),takže 128 celků by evropskou klubovou superligu,třeba napřed play-off 64 dvojic a 32 dvojic,pak 8 skupin po 4 a od osmifinále zas play-off

Reagovat
PJ

Větší kravinu už jsem tu dlouho nečet

Reagovat
smazaný uživatel

Proč?Naopak,tento dosavadní systém je naprostá kravina a dokud to nebude,tak jak navrhuju,tak to vždycky bude stát za trus a bude to naprosto neregulérní soutěž

Reagovat
PJ

K čemu to bude, třičtvrtě zápasů bude typu Barcelona - FC Vaduz? Top kluby budou všechno kromě posledních pár kol hrát s béčkem a i tak se budou předhánět, kdo slabým soupeřům nasází víc gólů, zápasů atraktivních pro diváky bude minimum. Úplná blbost, současnej systém je dobrej.

Reagovat
smazaný uživatel

A proč?Takovýmto systémem by Francie,Turecko,Portugalsko měli 4kluby,Španělsko a Anglie 6,Německo,Itálie 5, Rusko a Švýcarsko po 3 a ostatní po 2.Proč by takové složení týmů mělo být nekvalitní?

Reagovat
smazaný uživatel

Čili mezi 64 by byli zástupci 21 a více zemí a ve skupinové fázi mezi 32 už i jen 7,pokud by postoupily všechny kluby těch nejpočetnějších zemí

Reagovat
PJ

Aha, takže v podstatě podobný rozložení jako je to teď, jen se dvěma rozdílama - že by celkem ten pohár hrálo skoro o polovinu míň týmů, než teď, a že by nejlepší kluby musely hrát už v prvnim kole se soupeřema jako mistr Gibraltaru nebo San Marina. Naprosto geniální, napiš to na UEFU, to nemůže neprojít

Reagovat
smazaný uživatel

No a co,aspoň by se ukázalo jak velký rozdíl je třeba mezi mistrem Španělska a Andory a asoň na půdě těch slabších by to pro ty domácí fanoušky byl obrovský zážitek

Reagovat
vanGomm

Kolega PJ má pravdu.Tyhle zápasy by byly k ničemu.Bylo by to pouze buď otázkou skore,nebo kdy a za jakého stavu by se na to ten favorit vykašlal a zápas pak odchodil.Já bych dokonce podobný systém zavedl i v kval.národních týmů.Ať si San Marino,Andorra,Malta atp. hrají předkola a skupiny by byly stejně jako je tomu v LM pak po 4 týmech.Zápasy jako npř.Španělsko-Andorra jsou o ničem.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá pravdu,tak je to strašně nepřehledné a chaotické,to jejich nasazování každého do jiného kola.V reprezentačních soutěžích hrajou všichni(teda kromě pořadatelů závěrečného turnaje ) od 1.fáze kvalifikace,tak proč by to tak nemohlo být i v klubových soutěžích?

Reagovat
vanGomm

A proč by to nemohlo být obráceně.Tedy tak jak se to hraje v klubových soutěžích,tak to hrát i těch reprezentačních?Přece zápasy jako Španělsko-San Marino jsou o ničem.I takové Maďarsko a to nepatří v součastnosti k žádným top týmům dá San Marinu 8:0 a jsou i výsledky vyšší 11:0 atp.Týmy jako Andorra,San Marino,Lichtejnštejnsko,Malta atd.by měly podobně jako je tomu v LM a EL hrát předkola.O šanci zlepšování v nasazení by nepřišly a zrovna tak by nepřišly o šanci probojovat se do skupin.Andorra a San Marino jsou nejslabší z nejslabších.Jejich bilance z posledních 3 ukončených kval. skupin (2008,2010,2012).Andorra 0 0 32 5:106 0 bodů.San Marino 0 0 32 3:157 0 bodů.Má tohle smysl?Nechápu,kdo a co se tím sleduje.Podle mého názoru by to mělo přejít na systém LM.Současně ale uzávám,že na to má někdo opačný názor.

Reagovat
Y.N.W.A

vůbec ti to nedává smysl, nevím, jestli trolluješ, nebo jsi vážně tak "chytrej"... zvláštní, že na ten tvůj systém ještě generalita UEFA nepřišla...

Reagovat
smazaný uživatel

Protože jsou blbí

Reagovat
smazaný uživatel

uz to nehul

Reagovat
smazaný uživatel

je to kravina no.

Reagovat
2miguel1

.

.

tu to máte čierne na bielom...najlepšia liga je ESP potom ENG,GER......

Reagovat
osobnostx

No tak španělská liga má Real a Barcu především. Ale stadiony jsou mnody rozpadlé, naplněnost často i pod 50 % , podivné pletichy v zákulisí, nenávistné publikum...Nic moc mediální zpracování...když to porovnám s Německem....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
godwood

Reagovat
Y.N.W.A

ten kolovrátek s tím, že Španělskko má jen Real a Barcu je už trochu vohranej

Reagovat
smazaný uživatel

Ja tam v tom prispevku ten kolovratek o "jen" Realu a Barcelony nikde nevidim.

Reagovat
smazaný uživatel

jj černé na bílém...letos nejlepší Německo

Reagovat
PJ

Ale dlouho si čekal, než jsi tohle mohl vypustit, co?

Reagovat
Pokahontas

Ale to už přece platí dávno,tenhle žebříček to zobrazuje až s velikým zpožděním...

A navíc ani nezohledňuje další faktory mluvící pro La Ligu,zejména její větší vyrovnanost jako celku,která je ve srovnání s PL železným pravidlem-někdy mírnějším,jindy výrazným,ale za posledních x sezón bez výjimky přítomným.

Reagovat
REPLIKATOR

Kypr a Rakousko předběhnem, ale zase pozor na Rumuny.

Reagovat
REPLIKATOR

Nizozemí mělo teda pěkně bídný rok

Reagovat
osobnostx

Doufejme že bude mít i Kypr , Dánsko Rakousko a Rumunsko....

Reagovat
osobnostx

Na té tabulce je pěkné že jsou všechny vlaječky správně. To jsem třeba v anglických novinách ještě neviděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně správně nejsou, vlajky mají různé poměry stran. Ale vím, co myslíte, někdy jsou k vidění slušné úlety.

Reagovat
Y.N.W.A

hlavně, že tam nemáme zelenočervenou vlajku Čečenska

Reagovat
smazaný uživatel

To je škoda,že se nehraje samostatná čečenská,tatarská,baškirská,burjatská,aginskoburjatska,komiská,komi-permjacká atd. liga

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

Různý poměry stran jo, ale myslim, že to takhle vypadá mnohem líp, než kdyby každá druhá vlajka vypadala jinak, bylo by to hrozně chaotický..

Reagovat
exse

Takže takže, příští rok začínáme na 15. místě s koeficientem 21,35. Před náma je Rakousko s 23,125 a za náma v tomto pořadí Izreal, Kypr, Rumunsko všichni v rozmezí 1 bodu za náma. K udržení toho 15. místa budem potřebovat opět alespoň 2 týmy v základních skupinách a ti musí dělat výsledky. Na druhou stranu pokud bychom to příští sezónu udrželi, tak ho stopro udržíme i v další, protože všechny ty státy měli opět o poznání lepší body v sezóně 09/10.

Reagovat
Zaschrona

"Chystané změny v nasazování týmů, které se v současnosti diskutují, budou platné až od sezóny 2015/2016."

Neni o tom znamo uz neco vic - o co priblizne by mohlo jit?

Reagovat
PJ

Psalo se o tom, že by vítěz EL měl jít v další sezóně do skupin LM, druhá věc pak byla ta, že by víc týmů (tušim z prvních 12 zemí místo současných 6) mělo bejt nasazeno rovnou do základních skupin EL. Víc nevim.

Reagovat
Bayernista18

pro Bundesligu, momentálně nejlepší soutěž na světě, můžete si řikat co chcete, ale pravdu potvrdí jen statistiky a ty dávaj za pravdu mě.

Reagovat
misinho7

no liga o jednom klube :D no teoreticky bola o dvoch ale kedze bayern vykupi hviezdy dortmundu tak to bude uz iba o jednom

Reagovat
Bayernista18

Tak když si viděl, co Bayern proved s Barcelonou, troufám si říct, že i ve Španělsku by to byla liga o 1 klubu, o Bayernu, kdyby jí hrál.

Reagovat
misinho7

ale no , nevies ci by porazil real , barcelonska hra je uz naivna real ju poslednej dobe daval tiez pohode :) uvidime tento rok v LM

Reagovat
Bayernista18

Přesně tak, uvidíme, následující sezónu bude favoritem na vítězství v Lize mistrů opět Bayern.

Reagovat
smazaný uživatel

nemusí být, záleží na vývoji ostatních klubů(s novými hráči,trenéry), některé se povedou některé ne, a zrovna Bayern by se nemusel vyvést(Pepek) .... a jestli budeš odpovídat tak objektivně prosím

Reagovat
smazaný uživatel

vypadá snad, jako by mluvil objektivně?

Reagovat
Bayernista18

Sice fandim Bayernu, pravda, ale největší favorit podle expertů i podle kurzů bude řek bych Bayern, bude taky 1 z nejsledovanějších kvůli možnosti obhájení trofeje a Pepovi.

Reagovat
misinho7

podla mna vam to Pep poserie :D a bol by som rad nemam pretoze ho neznasam

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern bude favorit č.1, to jo. zbytek jsou hovadiny co píšeš

Reagovat
FC Porto FC

Portugalsko

Reagovat
andycek1

no tak portugalkso je proto natem dobre lebo kluby uprednostnuju EL pred ligou, to timy v SA uprednostnuju ligu pred EL

Reagovat
Pokahontas

Jasně,proto byla Benfica do předposledního kola v lize neporažená,když tak strašně moc upřednostňovala Evropu...

Reagovat
papanegra

do tří let Francie na 4. místě

Reagovat
andycek1

dúfam že sa Seria A zdvihne na dalsi rok minimálne jeden v semifinále

Reagovat
smazaný uživatel

Vysvetli mi nekdo proc ma vitez FA Cupu, treti tym ruske ligy a vitezove italskeho a portgalskeho poharu maji jistou ucast v EL ?

Reagovat
smazaný uživatel

nevim co chces vysvetlovat :D tohle pravidlo bylo i pred rokem

Reagovat
PJ

Jistou účast v EL maji vítězové pohárů prvních šesti zemí. Kromě nich ještě obhájce, ale protože Chelsea bude hrát LM, pak to místo ve skupině dostane vítěz poháru sedmý země. Sedmý bylo na konci minulý sezóny Rusko a protože ve finále poháru je CSKA (mistr, bude hrát LM) a Anži, dostane tohle místo ve skupině právě Anži (jako vítěz nebo poraženej finalista poháru, ne jako třetí v lize).

Reagovat
PJ

"Blbý" je, že to ovlivní i nasazení českýho vítěze poháru (Jablonec). Normálně by startoval ve druhym předkole, kde by byl nasazenej, mohl dostat snadnýho soupeře a uhrát nějakej bod do koeficientu, ale takhle bude startovat až ve třetim předkole, kde už nasazenej nebude a šance něco uhrát dost klesá...

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravim, jenom tak mezi řečí:

Dokazáli byste porovnat situaci sponzoringu ve sportu ve světě a u nás? Našli byste nějaké rozdíly? Dík za odpověd pokud Vás něco napadne

Reagovat
smazaný uživatel

najvacsi rozdiel je ten, ze v zahranici je a u nas nie je.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele