Evropské koeficienty po pohárovém týdnu (1)

04.09.2019, 19:55
Aktuality
Léto je ve fotbalovém prostředí tradičně spojeno s boji v předkolech Ligy mistrů a Evropské ligy. Po dobu více než dvou měsíců bojovalo tentokrát 194 týmů o pouhých 37 volných vstupenek (6 v LM, 31 v EL). Mezi nimi také česká pětice, z níž byla úspěšná pouze Slavia.

Právě startující sezóna je poslední, která může něco změnit v pořadí národních koeficientů pro nasazení do ročníku 2021/2022 (součet pěti sezón 15/16 - 19/20). Česko bude bojovat o nejlepší patnáctku. Ta zaručuje dvě místa do bojů o LM, celkem pět týmů v pohárech a právě od podzimu 2021 ještě další bonus. EL se totiž rozdělí na dvě části, přičemž o účast v té kvalitnější se zajímavějšími soupeři (EL1) bude hrát například vítěz domácího poháru ze země na 15. místě, zatímco ten ze 16. bude hrát pouze předkola o skupinu EL2.

Letos i příští rok ještě zůstává vše tak, jako loni. 26 nasazených ve skupině LM, 17 ve skupině EL. O pouhých šest vstupenek do LM bojovaly celky v mistrovské (4 místa) i v nemistrovské části (2 místa). Poražení z nemistrovské části (z 2. předkola) pak měli druhou možnost v kvalifikaci o EL spolu s dalšími celky (13 míst), poražení z mistrovské části (z 0. až 3. předkola) pak utvořili oddělenou kvalifikaci o EL (8 míst). Zbývajících 10 míst v EL zaplnili poražení z mistrovské (ze 4. předkola - 4 místa) i nemistrovské části o LM (z 3. a 4. předkola - 6 míst). Jestli vám to nyní přijde složité, za dva roky to bude ještě zajímavější, a to nejen v předkolech, ale i v jarním play-off. 

Co letos očekávat

Elitní čtveřice má své jisté, nejlepší kluby Španělska, Anglie, Německa a Itálie si díky jistým skupinám budou i nadále jednoduše udržovat náskok před zbytkem. Zajímavé bude sledovat, zda se Anglie potřetí v řadě přiblíží v poslední dekádě suverénnímu Španělsku a kdo se ve vyrovnaném duelu Itálie versus Německo bude radovat ze třetí pozice. První ztrátu zaznamenala Serie A. 

Pátá Francie by se také neměla třást o své jistoty, naopak po menší přestávce se nám vrací souboj o důležitou šestou pozici mezi Ruskem a Portugalskem. V prvním přímém souboji sice Krasnodar vyřadil Porto, ale zajíci se budou počítat až po honu. Víme z historie, že v EL občas některé kluby dokáží přispět do národního koeficientu daleko více než v LM. Navíc Braga poslala ven z pohárů Spartak a v EL budou Portugalci ve velmi silné čtveřici, zatímco Rusko již ztratilo dva týmy.

Top desítka už není tak jistá. Osmou Belgii od dvanáctého Nizozemska dělily na začátku sezóny necelé 4 body. Rakousko a Nizozemsko se díky nedávným úspěchům dokázaly dostat do bojů o nejlepší desítku, tedy o přímou účast v LM. Nizozemské kluby zvládly i uplynulé předkolo, rakouské kluby příliš ne, ale ještě se můžou předvést.

Bohužel se začínají rozevírat nůžky mezi dvanáctkou a dalšími pozicemi. O tři místa v nejlepší patnáctce tak svedou souboj Dánsko, Česko, Řecko a Kypr, případně další soutěže. Nebezpečné může být Srbsko, či Švýcarsko, které má ve hře ještě trojici klubů, byť předkola mělo katastrofální. Vzhledem k počtu týmů, se kterými výše jmenovaní do skupin jdou, to vypadá na souboj jednookých mezi slepými. Předkola zdaleka nevyšla dle představ ani Řecku a Dánsku, Chorvatsko i Kypr rovněž pamatují lepší ročníky.

Zajímavosti z předkol

V prvním předkole LM mohlo překvapit vypadnutí nasazených Astany a Ludogorce (nedávných účastníků základních skupin LM) s maďarským, respektive rumunským mistrem. Ferencvároš i Kluž následně zvládli i druhé předkolo (z pozice nasazeného týmu), Kluž poté zaskočila ve třetím předkole i Celtic a její sen o jízdě z 1. předkola až do základní skupiny překazila Slavia. Podobně Dinamo Záhřeb ukončilo dlouhou cestu Rosenborgu, jenž ve druhém předkole vyřadil BATE. V nemistrovské fázi LM přešli přes třetí předkolo hned tři nenasazení. Na tradiční účastníky LM - Porto, Dynamo Kyjev a Basilej - si vyšlápli Krasnodar, Club Bruggy a Linec. FC Porto naposledy chybělo v LM v sezóně 2010/2011, vynahradilo si to však vítězstvím v EL.

Pokud bychom brali favority dle klubových koeficentů, zrodila se největší překvapení v EL na úkor českého fotbalu. Druhým a třetím nasazeným klubem třetího předkola totiž byly Sparta a Plzeň. Třetí brzké vypadnutí Sparty v řadě není dobrým vkladem ani do budoucna, protože s horšícím se klubovým koeficientem už bude patřit v předkolech mezi nenasazené. 

Jak si vede Slovensko

Slovensko šlo do posledního předkola pouze s jedním týmem,, stejně jako Česko. Aby Slovan mohl navázat na loňskou účast Trnavy v EL, musel vyřadit silný PAOK. A postupem přes něj velmi vylepšil obraz slovenského pohárového léta. Start totiž dobrý nebyl. Začal to právě Slovan, který překvapivě vypadl v prvním předkole LM s černohorským mistrem Sutjeskou Nikšič. Do prvního předkola EL nevkročila dobře ani zbylá trojice. Na rozdíl od Ružomberku ovšem Trnava a Dunajská Streda alespoň v odvetách dokázaly odvrátit vyřazení. Ve druhém předkole však i ony skončily svou evropskou pouť.

Jak si vede Česko

Špatný začátek. Alespoň v kontextu posledních let. Rovněž loni byla předkola tragická, naštěstí jsme však měli tři jisté účasti ve skupinách a následné výborné výsledky sezónu zachránily. Letos to bude po těsných vyřazení Jablonce, Mladé Boleslavi, Sparty i Plzně vše pouze na Slavii. A kolik ona toho ještě může nahrát?

V posledních letech jsme si zvykli na pohárové žně. Ve čtyřech posledních sezónách jsme měli vždy tři zástupce v základních skupinách, alespoň jednoho pak i v jarním play-off. Naposledy byla osamoceným českým klubem v pohárech v sezóně 14/15 Sparta. Příliš úspěšná nebyla ani ona, a tak se celkový zisk národního koeficientu tehdy zastavil na podprůměrné hodnotě 3.875 (dělilo se však pouze čtyřmi týmy). Právě tento zisk se do sledované pětiletky (15/16 - 19/20) maže a nahradí jej zisk z aktuální sezóny. Bohužel i tak nízko nastavenou laťku bude těžké překonat. Jen pro představu, abychom se alespoň na onu hodnotu letos dostali, musí Slavia získat ještě 9 bodů (tzn. např. 3 vítězství a 3 remízy), což se po losu jeví jako utopie. Letní vykročení českých týmů bylo bohužel výsledkově mizerné (bilance 4-5-5, pouze dva postupy ze sedmi duelů).

Abychom neměli ve čtvrtém předkole EL žádného zástupce, to se stalo naposledy v sezóně 10/11. Mimochodem tehdy vstupovala na evropskou scénu nadějným výkonem proti Besiktasi nová Plzeň. Ve třetím předkole padl rovněž Jablonec s APOELem Nikósie či Baník s běloruským týmem Dněpr Mogilev, který proti Ostravě nasbíral dvě ze svých tří výher v evropských pohárech v celé své historii! Situaci pak zachraňovala Sparta, která se po blamáži s Žilinou v předkole LM rehabilitovala ve skupině EL. Při letošním rychlém odcházení českých klubů z předkol se v bezprostředních emocích hledaly důvody, proč tomu tak je, proč je český fotbal tak špatný, když se chce srovnávat s Belgií (folklór tohoto léta), že za to může krátká pauza kvůli nadstavbě atd. 

Unáhlené soudy po jednom nezdaru bývají zbytečně zjednodušující. Podívejme se na komplexnější čísla. 

Bilance českých klubů v předkolech v kontextu posledních deseti let už možná nějaký trend nabídnout může - od zmíněné sezóny 10/11 bylo Česko šest sezón v řadě v předkolech v pozitivní bilanci (více výher než proher, více postupů než vyřazení - 35 proti 19 - v tomto ohledu excelovala především Vrbova Plzeň). V posledních třech sezónách je ovšem bilance negativní (více porážek i více vyřazení - 6 proti 14 - v tomto ohledu exceluje bohužel pokusná laboratoř Sparta - 0 proti 3). Jaké mohou být důvody toho, že po předkolech cítíme nespokojenost? Zamysleme se nad několika body:

1. Vysoké postavení. Je třeba si uvědomit, že posledních pět let "doplácíme na úspěch” - díky skvělému postavení v žebříčku národních koeficientů (v nejlepší patnáctce) vstupují české kluby do předkol později, těžko se tak sbírají vítězství a postupy proti trpaslíkům. Zároveň to však nejde výš, kde bychom sbírali pravidelné četnější účasti přímo v základních skupinách (výjimkou je loňská sezóna). Na druhou stranu pro evidentní vyšší počet vyřazení v předkolech v poslední době, navíc v situaci, kdy české kluby bývají spíše nasazené, se omluvy hledají těžko. O tom, že dělíme vyšším počtem klubů, není třeba mluvit, velký problém to ale v posledních sezónách nebyl. 

2. Zmlsanost. S málem bychom se spokojit neměli, ale nemáme příliš velká očekávání? V posledních sezónách jsme si zvykli na tučná léta. Bodově bohaté sezóny končícího desetiletí byly vždy důsledkem úspěchu často jednoho českého klubu se ziskem k 10 bodům a více. V každé z posledních devíti sezón takového českého hegemona, někdy dokonce i dva, najdeme. Historicky se to tak nějak čeká od Sparty (5 úspěšných sezón z 9), případně od Slavie (1/9). A když na některý klub přijde krize (nyní Sparta, nedávno Slavia), je skvělé, že jej má kdo zastoupit. Děkovat může český koeficient především úkazu jménem Plzeň (5/9), z menších klubů se pak dokázal přidat jen Liberec (2/9 - úspěchy trenérů Šilhavého i Trpišovského), ostatní bohužel i přes řadu pokusů nikoliv. Donekonečna to tak ale jít nemusí. Slabší sezóny, kdy se nedařilo vůbec nikomu, nejsou zase tak dávnou minulostí.

3. Konkrétní týmy. Za mírným úpadkem českých tahounů posledních let může jednak přestavba Plzně, která možná už nikdy nemůže napodobit to, co předváděla, a jednak demontáž Sparty, u níž je otázkou, zda k zániku dopředu odsouzený experiment vlastně už skončil, nebo zda ještě trvá. Naštěstí, tuto hluchou chvíli obou zmíněných klubů nyní přehlušuje návrat Slavie v plné parádě.

4. Konkrétní zápasy. Důvody lze hledat také v konkrétních duelech. Mezi blamáže posledních let se jistě dá počítat letošní vypadnutí Jablonce s Pjunikem či loňské Sparty se Suboticou. I něco dalšího? Když se podíváme, jaké výsledky v daných sezónách předváděli další katové českých klubů, například Skënderbeu Korçë, Crvena Zvezda, APOEL, Ludogorec, Steaua či Trabzonspor, zjistíme, že nešlo tak úplně o překvapení. A s přihlédnutím, jakým způsobem ve třetím předkole EL české kluby vypadly, tedy že rozhodně nešlo o jednoznačnou záležitost, není na místě panikařit, což se před dvěma týdny v mediálním prostoru tak trochu dělo. Za rok to může být opačně. Na druhou stranu je pravdou, že překvapení ve prospěch českých klubů v předkolech hledáme v poslední době těžko.

5. Alibisticky a optimisticky. Vše se zkrátka v předkole povést nemůže, vyprávět by o tom mimochodem mohly i kluby elitní čtveřice. Můžeme nad tím mávnout rukou a říct, co se nepovedlo letos, povede se příští rok. Celkově vzato buďme rádi za prezentaci českých klubů v Evropě v posledních letech. Uvědomme si počet účastí v základních skupinách, jména soupeřů na českých stadionech či úspěchy v jarních fázích play-off. V řadě případů nešlo o ono užívání si velkých jmen, ale často české kluby favoritům zatápěly, dokonce je i porážely. A srovnejme to například s úspěchy sousedních zemí Polska, Rakouska či Slovenska. Pouze Salzburg dovede konkurovat úspěchům českých týmů. Ten Salzburg, kterého pod hlavičkou bohatého sponzora letos čeká vůbec první účast v LM. To české kluby se za tu dobu od roku 2005 objevily v LM hned šestkrát - poslední účast Sparty a poté nově Slavia (celkem dvakrát) a také Plzeň (celkem třikrát).

6. Náhoda a štěstí. Jedna poznámka za všechny - kdyby v květnu vyhrál finále EL Arsenal, připravuje se nyní Sparta na skupinu EL...

Výpočet národních koeficientů 

Vedle standardních 2 bodů za vítězství a 1 bodu za remízu (nyní v předkolech pouze polovina, tedy 1 a 0,5) hrají důležitou roli body bonusové. V současném formátu připisují kluby do národních koeficientů 4 body za účast v základní skupině LM a 5 bodů za postup z ní do osmifinále LM. V jarních vyřazovacích bojích pak týmy vylepšují národní koeficienty ještě vždy 1 bodem za účast ve čtvrtfinále, semifinále i finále obou pohárů. Tyto zisky se dělí počtem všech klubů jednoho státu, které v sezóně do pohárů nastoupily. Česko zatím získalo podprůměrných 10,5 bodu (6 Slavia, 2 Mladá Boleslav, 1,5 Plzeň, 0,5 Sparta i Jablonec ), což po dělení pěti účastníky dává hodnotu 2.100 bodu. V rozehrané sezóně to znamená 31. místo z 55 soutěží.

Koeficienty UEFA
 ZeměCelkemLetosM LMM ELT LMT EL
1.Španělsko86.4263.0714343
2.Anglie75.0333.1424343
3.Německo59.0703.0004343
4.Itálie58.5102.7854342
5.Francie50.2482.6663332
6.Rusko42.7161.8333322
7.Portugalsko42.0492.9002314
8.Belgie33.7003.4002322
9.Ukrajina30.7001.8002312
10.Turecko30.4001.8002313
11.Nizozemsko30.3504.0002313
12.Rakousko28.5251.4002312
13.Česko26.9002.1002310
14.Dánsko25.7501.6252301
15.Řecko25.1003.7002310
16.Kypr25.0003.3751301
17.Chorvatsko23.8753.3751310
18.Srbsko23.5004.0001311
19.Skotsko22.6254.5001302
20.Norsko21.5003.5001301
21.Švýcarsko20.8000.8001303
22.Švédsko20.7503.7501301
23.Izrael19.6252.3751300
24.Bělorusko18.8752.5001300
25.Kazachstán18.7502.8751301
26.Ázerbájdžán17.7502.3751301
27.Polsko16.6252.1251300
28.Bulharsko15.8752.6251301
29.Slovensko15.1252.2501301
30.Rumunsko14.2003.3751301
31.Lichtenštejnsko13.5002.5000100
32.Slovinsko13.0002.0001300
33.Maďarsko11.3753.0001301
34.Litva7.8751.6251300
35.Lotyšsko7.6252.2501300
36.Arménie7.6252.7501300
37.Severní Makedonie7.3750.5001300
38.Albánie7.3750.7501300
39.Lucembursko7.2502.2501301
40.Bosna a Hercegovina6.8751.5001300
41.Moldavsko6.7500.7501300
42.Irsko6.7001.2501300
43.Finsko6.5001.6251300
44.Gruzie5.7502.2501300
45.Malta5.7500.7501300
46.Island5.3750.6251300
47.Wales5.0001.0001300
48.Severní Irsko4.8752.3751300
49.Gibraltar4.7501.0001300
50.Estonsko4.3750.8751300
51.Černá Hora4.3751.0001300
52.Kosovo4.0001.5001200
53.Faerské ostrovy3.7501.1251200
54.Andorra2.8311.5001100
55.San Marino0.6660.0001100
Celkem - celkový aktuální koeficient. Body letos - část koeficientu získaná v této sezóně. M LM a EL - počet míst v pohárech platný pro sezónu 2021/2022. T LM a EL - počet týmů zbývajících v aktuální sezóně pohárů

Autor: Martin Lavický

Komentáře (70)

Přidat komentář
Kincl

OT: https://www.youtube.com/watch?v=7_kVBORu2YM

Tak co těšíte se? :D Jinak W. Smith vypadá pořád stejně za to Lawrence přibral v obličeji :D

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
srandamač

Prej v obličeji

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Kang & Kodos

Švýcarsko tak dole? Jsem čekal, že budou kousek nad náma. A jak jsem měl podle reakcí dojem, že jeden tým ve skupině je pro nás čistá apokalypsa, tak ostatní pod náma na tom nejsou o nic líp

Reagovat
Selänne

Stačí aby Basilej jeden ročník nic nezahrála a dopadne to takhle.

Reagovat
smazaný uživatel

Oni mají 3 týmy ve skupinách EL, tam si nahrabou. Navíc, koeficient je mnohem krutější, na ty co mají 5 týmů, než na ty co mají 4.

Reagovat
Liquid

Reagovat
Y.N.W.A

no, je otázkou kolik toho nahrabou... nemusí to bejt moc, na nás to stačit nebude si myslím, spíš se bojím toho Skotska

Reagovat
king23

Letos určitě ne, ztrácí víc než 4 body, to je nereálné.

Reagovat
dontcallmeandre

Ve třech to reálné je, pokud se jim bude dařit a švýcarské týmy občas umí jít daleko

Reagovat
king23

Ty moje pochybnosti mířily na Skotsko, toho bych se určitě letos nebál.

Reagovat
smetos

Co ta reklama?

Reagovat
Kaspar

zacina to tu byt porad vic a vic, bohuzel je to dan za uspech

Reagovat
Liquid

Lichtenštejnci letos lepší než Slováci, ale Slovan může jetě něco nahrát, zatím ale platí, že se jim přiblížili

Reagovat
Erialdur

To jo kapalino, ale my jsme ještě horší.

Reagovat
Kang & Kodos

Ale přeskočili Rumuny. Ty jsou neuvěřitelně v hajzlu

Reagovat
Liquid

no 3,375 pro Rumuny letos nejsou zas tak špatným počinen, průser je tam ale ta totální nestálost a častý bankroty, cca před 12 lety měli 2 týmy tuším v semifinále UEFA, tuším Steaua a Dinamo a od tý doby z toho těžili ale především ti co pak zbankrotovali jako Uřícení, Ploješť, Giurgiu

Reagovat
Pipo123

U nás ten koeficient nikto nerieši čo je dosť smutné, všetky Slovenské kluby len predávajú hráčov, prakticky ihneď ako niekto vyletí hore tak ho predajú, na jednu stranu je to dobré, lebo viacero hráčov sa teraz presadzuje v zahraničí a môžu pomôcť reprezentácii, no na druhej strane kluby nevyvíjajú žiadnu snahu aby ich udržali v lige a pokúsili sa o úspech v pohárovej europe.

Reagovat
Liquid

je to tak, kdyby se porovnali naše repre, tak co se týče kvality klubů tak ta vaše by naši strčila do kapsy, do takového Španělska mi vůbec neumíme hráče dostat a váš je teď na Mallorce, ve Vigu

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Váš příklad ukazuje, že dobré hráče pro národní tým není třeba piplat doma a hrát v pohárech. O co na rozdíl od nás přicházite, myslím, je to, že k vám nepřijede žádný velký klub a nepotěší fanoušky. Ale že hráči ve slovenských klubech nemají pořádné soupeře díky Evropě, evidentně reprezentaci nevadí, protože hrajete všichni venku.

Reagovat
Majk91

To ze u nas nikto neriesi koeficient nie je pravda, mozno tak donedavna. Pred zaciatkom sezony bol rozhovor s Kmotrikom ml. ktorý v nom spominal, ze ich ciel je zacat pomaly budovat koeficient. Aj kvoli tomu v lete nepredal Sporara a Mohu na ktorých prisli niekolko milionove ponuky. Nech je Komotrik aky je, ale futbal ma rad a investoval (ehm jeho otec) do Slovana uz nemale peniaze. Som rad ze sa im po tom fiasku so Sutjeskov podarilo postupit do EL a tak pomaly kracat za svojim cielom. A povedzme si na rovinu. Ktory slovensky klub by na to mal okrem Slovana? Ten jediny dokaze zaplatit kvalitnych hracov, ktorí hned neutekaju po jednej dobre sezone niekde do Polska ci Belgicka. Ja Ziline ci DAC nezazlievam, ze hracov ktorí za nieco stoja hned predavaju do zahranicia. Z niecoho tie kluby musia zit a navyse z toho tazi aj nasa repre. Preto som rad, ze aspon jeden klub ma ambicie nieco v europe dosiahnut.

Reagovat
Malavi

aneb nejsledovanější souboj zde v diskuzích

Reagovat
ronaldik

Reagovat
Majk91

V tejto sezone su lepsi aj ako vy, aj vam sa priblizili

Reagovat
Liquid

je to tak, ale Slavie teprve se sbíráním bodů začíná

Reagovat
smazaný uživatel

Ako to že Lyon ako 3ti Francúzky klub ide priamo? Doteraz to vo FR bolo 2 priamo 1 play off

Reagovat
pobody's nerfect

Protože se vítěz EL kvalifikoval přímo z ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Ahaaa diky

Reagovat
Selänne

Protože Chelsea vyhrála EL a zároveň měla místo pro LM zajištěno z ligy.

Reagovat
Liquid

Řecko a Kypr prakticky stejná bilance a to navíc APOEL v EL má větší šanci něco nasbírat než Pireus v LM

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Taky jsem zvědav kolik států se před nás dostane. My už nic nenahrajeme, ostatní něco jo, ale větší potenciál něco nahrát mají státy s větší ztrátou, bude to zajímavé.

Reagovat
kilobyte

Podle mě skoro žádný. Do 15. místa se udržíme určitě.

Reagovat
PJ

Nebyl bych si tak jistej. Kodaň má hratelnou skupinu a stačí jí málo, Dánsko půjde před nás, Olympiakos se může dostat do jara v EL a tam něco nasbírat, takže i Řecko by mohlo, a ještě víc bych se bál Kypru, tomu stačí čtyři výhry a APOEL nemá těžkou skupinu. Pak je tam Skotsko, i když tomu moc nevěřim, Švýcaři jsou naštěstí daleko a nemaji nejlehčí skupiny.

Reagovat
Liquid

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
OTASi

Super článek, hlavně chválím za zdravej pohled na věc vemte si,v jaký společnosti se kolem toho 15.místa pohybujem, vesměs západní ligy s týmama s úplně jinejma finančníma možnostma...a poznámka k Salzburgu, ten svoje prokletí zlomil jen díky přímé účasti, jinak by zas vypadl s nějakejma lucemburčanama

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Též děkuji za tyto přehledy s podrobným komentářem.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Malavi

díky

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Bundesliga dobrej start, Itálii uteče!

Reagovat
cristiano.K.

muze nas ohrozit Skotsko, kdyz Celtic i Glasgow postoupi ze skupiny,

Reagovat
Y.N.W.A

je to tak, bude to drama

Reagovat
Stannis Baratheon

No, zrovna jsou oba v nejtěžších skupinách.

Reagovat
cristiano.K.

v nejvyrovnanějších

Reagovat
Stannis Baratheon

Rangers určitě dál neprojdou. Celticu taky nevěřím moc.

Reagovat
El Campeon

příští rok bude líp a já věřím,že i ta Slávka uhraje víc bodů,než se očekává,ba dokonce bude usilovat o postup do EL

Reagovat
Rothbard

Ano, bude lip.

Reagovat
Majk91

Polsko Pritom ta ich liga ma slusny potencial. Ak budu takto pokracovat, tak ich v koeficiente za chvilu predbehneme.

Reagovat
Liquid

a to tam od vás odchází vela slovákov, viac ako vašich potravin

Reagovat
kilobyte

Blbej Arsenal.

Reagovat
krisa

nedobře se na to díváš. Blbá Chelsea

Reagovat
Y.N.W.A

Přesně, může za to Čech!

Reagovat
Losinho

Zlín měl tehdy větší kliku

Reagovat
king23

Tak spolíhat na to, že Arsenal něco vyhraje, to se rovnalo utopii už od začátku

Musíme holt spoléhat více na sebe

Reagovat
cetto

Od toho 12. do 20. místa je vidět, jak se to neustále přelévá. Ta "výhoda" jednoho klubu míň, resp dělení bodů čtyřmi místo pěti, je obrovská. Podceňuje se to, ale je tomu tak. Nepochybuji o tom, že zase spadneme někam k té dvacítce a pak se zase zvedneme. Na těchto pozicích se to takto přelévá dlouhodobě.

Reagovat
Malavi

Je to tak, takový efekt "houpačka". Nevyhnuli se mu v nedávné době ani Nizozemsko, Skotsko, Rumunsko, Dánsko, Švýcarsko, Řecko či Rakousko. Takže vlastně nikdo.

Reagovat
king23

Skoro ve všech případech za tím vidím spíš úpadek jednoho z týmů, který v té lize dříve pravidelně něco do koeficientu přidával a ne dělení. Skotku kupříkladu šíleně uškodily finanční problémy a přeřazení do čtvrté ligy v případě Rangers.

Reagovat
cetto

No Rakousko a Švýcarsko mají nahoře dlouhodobě Basel a Salzburg + každoročně aspoň jeden další tým, který je schopen něco uhrát. Rumunsko taky Steaua + vždy někdo další se najde. V Řecku pár klubů spadlo s krizí, některý krachly atd., ale přesto PAOK nebo Olympiakos se drří celkem vysoko dlouhodobě. Nizozemí taky nezažilo žádnej výzmanej pád kvality předních klubů. Skotsko jde dolů kontinuálně dlouhodobě, to není úplně ideální příklad.

Takže to, co jsi napsal, platí vpodstatě jen o Dánsku a FC Kopenhagen.

Já si spíš ale myslím, že se ted vepředu protočíme s Chorvatskem, Kyprem, Srbskem nebo Švýcarskem. Tyto země nás asi přeskočí, spadnem někam cca na 20. a pak se zase zvedneme, protože za stejný výsledky budeme brát o pětinu bodů víc.

Reagovat
king23

No já nevím,důvod proč máme teď 5 týmů v Evropě a ne 4 podle mě není to, že bychom se museli vyhrabávat někde zespodu, ale protože začla něco hrát Plzeň, která před pár lety byla průměrným týmem, který mohl o pohárech leda snít.

Stejně tak důvod proč bychom z 15 vypadli by byla skomírající Sparta, na té to bude hdoně záležet, jestli se ještě někdy z toho marastu zvedne.

Reagovat
cetto

No jo, ale stejně, jako před pár lety byla něco schopna uhrát jen plzen, letos je to jen Slavia. Před pár lety předvedl perfektní jízdu Liberec, loni jsme zase měli ve skupinách 3 týmy z nichž všechny (nakonec i ten Zlín) nějaký bodíky uhrály. Ono to podle mne tak nějak opticky může vypadat, že hrajeme hůř, což je asi i pravda, ale ten výslednej efekt podle mě nebude tak velkej jako právě efekt toho dělení pěti místo čtyř. Třeba loni jsme měli 6,5 a kdyby se to dělilo čtyřmi, máme 8,125.

Navíc, když se podíváš, jak se ty koeficienty právě na těchto místech měnily za posledních cca 10 let, tak si všimneš, že opravdu si ty země ty pozice prohazují v pravidelných intervalech.

Reagovat
Kostomlat

Náš problém je, že aktuálně máme jen jeden konkurenceschopný team. Jabka, Bolka, Sparta bohužel špaténka, Plzeň se taky v červenci a srpnu nepotkala s TOP formou. K tomu ty naše účastníky nepodržel los a nadělení bylo na světě. Já si ale myslím, že pro českou ligu byl úspěch už jen to, že 5 účastníků držela a stále drží už snad od roku 2015, pokud se nepletu, což je super a ,,nad plán"

Reagovat
Venny

Zajímalo by mě, jaká by to byla rána pro nádstavbu, kdybysme ztratili 5 míst v evropě. Aby dva ze skupiny o titul neměli šanci vůbec hrát v evropě, to by mi přišlo jako celkem kokotina

Reagovat
pobody's nerfect

Změnili by rozdělení na 4-8-4, s tím že by by se ve skupině hrálo každý s každým 2x

Reagovat
cetto

Což by vlastně nemuselo bejt vůbec zlý!

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Slavia musí minimálně ve skupině vše vyhrát,aby byla šance dostat se před Rakousko

Reagovat
didosh

Reagovat
Euphael

Proc bychom se meli dostat pres Rakousko? Col je zustat v patnactce.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele