Evropská liga - preview prvních zápasů osmifinále

09.03.2017, 11:29
Previews
Evropská liga pokračuje osmifinálovými zápasy. Jeden z favoritů na celkové prvenství Manchester United se představí na půdě Rostova. K zajímavému belgickému souboji dojde mezi Gentem a Genkem, AS Řím si to rozdá s Lyonem a neméně napínavou podívanou slibuje rovněž čistě německé střetnutí mezi Schalke a Borussií Mönchengladbach...
FC Kodaň - AFC Ajax  (čtvrtek 19:00)
S účastí Kodaně a Ajaxu se v osmifinále Evropské ligy až zase tak nepočítalo, ovšem nyní právě tyto dva celky spolu sehrají duel o postup mezi osmičku nejlepších. Mírným favoritem bude nizozemský výběr, ale na dánské půdě ho v žádném případě nečeká nic jednoduchého. Domácí celek se dlouhodobě vyznačuje skvělou defenzivní hrou a je na tom podobně jako jeho protivník, ten však dokáže být hodně nebezpečný také v ofenzívě.

FC letos opanuje dánské lize, po čtyřiadvaceti kolech se nachází na vedoucí pozici s osmapadesáti body a před druhým Brøndby disponuje obrovským náskokem dvanácti bodů. "Kodaň má skvělý tým a hraje trochu odlišným stylem, než jsme zvyklí v Eredivisii. Její fyzický fond je obrovský a my tak musíme být stoprocentně připraveni. Potřebujeme mít balón pod kontrolou a předvádět svou hru," uvedl trenér AFC Peter Bosz.

Kodaň dokázala v prvním vyřazovacím kole zdolat bulharský Razgrad, když po výhře 2:1 na jeho půdě uhrála doma nerozhodný bezbrankový výsledek. V EL hrála na stadionu Parken bez branek hned třikrát za sebou, celkově na něm neprohrála již v sedmi zápasech v řadě na evropské scéně. Ajaxu se podařilo přejít přes polskou Legii Varšava po výsledcích 0:0 a 1:0, v tomto souboji se tak nijak velké gólové hody očekávat nedají.

Hosté jsou v nizozemské nejvyšší soutěži na druhé pozici o čtyři body za vedoucím Feyenoordem a tři před třetím PSV. V roce 2017 na ligové scéně vyhráli sedmkrát v řadě, teprve naposledy remizovali v Groningenu 1:1. Oba dva celky na sebe narazily v roce 2001 ještě v Poháru UEFA a úspěšnější byla Kodaň, která po domácí remíze 0:0 vyhrála v Amsterdamu 1:0. V 3. předkole Ligy mistrů v roce 2006 vyhrál Ajax venku 2:1, jenže nakonec vypadl po domácí prohře 0:2.

Bosz se bude muset obejít bez vykartovaných Davinsona Sáncheze s Joelem Veltmanem, nahradit by je měli Matthijs Lies a Kenny Tete. "Jedná se o logické náhrady za suspendované, v oba hráče mám plnou důvěru," vyvrací Bosz jakékoliv pochybnosti o změnách v kádru. "Neradi hrajeme proti obrannému stylu, sami se totiž musíme na defenzívu hodně soustředit. Na druhou stranu se hodláme aktivně zapojit i do útoku," řekl na předzápasové tiskové konferenci záložník AFC Lasse Schöne.
FC Kodaň - pravděpodobná sestava:
Olsen - Ankersen, Jörgensen, Johansson, Augustinsson - Falk Jönsson, Kvist, Matić, Toutouh - Cornelius, Federico Santander
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Onana - Tete, de Ligt, Viergever, Sinkgraven - Ziyech, Klaassen, Schöne - Dolberg, Traoré, Younes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.10 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Rostov - Manchester United  (čtvrtek 19:00)
Osmifinálový los Evropské ligy přiřkl jejímu vůbec největšímu favoritovi z Manchesteru doslova nepohodlného protivníka v podobě ruského Rostovu. Přemožitelé pražské Sparty totiž sídlí od slavného anglického velkoklubu na vzdálenost takřka tří tisíc kilometrů a ke všemu se potýkají s kvalitou domácího hřiště...

Přestože UEFA po středeční inspekci trávníku na stadionu pátého celku ruské ligy dala zápasu zelenou, trenéři obou týmů se na předzápasových tiskových konferencích shodli, že jeho kvalita výrazně zaostává za očekáváním. "Podmínky budou stejné pro všechny, ale stále půjde o problém," nezastírá domácí kouč Ivan Daniliants, který dále svého soupeře varoval, že je po zkušenosti z nedávného finále Ligového poháru ve Wembley na kvalitním podkladu čeká nepříjemné překvapení.

A také že ano - manažer United José Mourinho dokonce orodoval za odložení zápasu. "Pořád nemůžu uvěřit tomu, že se náš zápas opravdu odehraje. Vím, že je to naše povinnost, ale stále se vyrovnávám s tím, že nastoupíme na takovémto hřišti, jestli se tomu vůbec dá říkat hřiště..."

"Ani nevím, jakou jedenáctku postavit," pokračoval viditelně rozladěný Mourinho s odkazem na čerstvě zotaveného Henrika Mchitarjana, který se již stihl dát do pořádku po drobném zranění utrpěném v předešlém zápase Evropské ligy proti St. Etienne. "Budu nad tím ještě muset hodně popřemýšlet, protože jsem počítal s hratelnějšími podmínkami. Když jsem své obavy sdělil jednomu pánovi z UEFA, odpověděl mi, že nemůže nastat žádný problém, i kdyby se něco přihodilo, protože hráči jsou pojištění."

Dalekého výjezdu United se nezúčastnilo kvarteto Rooney, Shaw, Schweinsteiger a Bailly, zatímco přední hvězdy včetně Paula Pogby či neúnavného Zlatana Ibrahimoviće do Ruska odcestovaly, což jen dosvědčuje ambice United dojít v Evropské lize až k zisku titulu. "Osmifinále je ještě stále daleko, ale jakmile se tým dostane mezi nejlepší osmičku, začne už větřit finále," vysvětluje Mourinho, který naznačil, že v takovém případě by musel svůj tým podrobně zanalyzovat a stanovit možné priority. "Ale na to je ještě čas, nyní budeme hrát s Rostovem, dále proti Chelsea (v pondělním čtvrtfinále FA Cupu) a pak znovu s Rostovem. Teprve potom se uvidí, jestli budeme pořád ve všech soutěžích a podle toho se zařídíme."

Do toho všeho navíc United musí zakomponovat i domácí Premier League, v níž se již dlouhé týdny nedokáží vymanit z šestého místa, ovšem sedmibodová ztráta na druhý Tottenham se zápasem k dobru je dle Mourinha stále překonatelná: "Bude to velmi náročné, ale šance na druhé místo je pořád veliká. První příčka je už nedosažitelná, ale ta druhá už ano a musíme o ni ještě zabojovat."
FK Rostov - pravděpodobná sestava:
Medveděv - Mevlja, César Navas, Granat - Kalačow, Jerochin, Gatcan, Christian Noboa, Kudrjašov - Bucharov, Azmoun
Manchester United - pravděpodobná sestava:
David de Gea - Luis Valencia, Jones, Marcos Rojo, Darmian - Blind, Pogba - Juan Manuel Mata, Rashford, Mchitarjan - Ibrahimovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.70 - 3.50 - 1.84
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
APOEL Nikósie - RSC Anderlecht  (čtvrtek 19:00)
APOEL Nikósie letos zažívá na evropské scéně pohádkovou sezónu, po skvělých výkonech se probojoval už do osmifinále Evropské ligy a nyní má celkem slušnou šanci dostat se mezi osmičku nejlepších. Proti belgickému Anderlechtu sice za favorita považován nebude, na druhou stranu bez šance na postup rozhodně není. Oba celky momentálně své domácí soutěže vedou, jenomže nic jistého ještě nemají.

Kyperský celek má v lize na kontě 62 bodů a v tabulce vede o čtyři body před druhou Larnakou, v generálce na čtvrteční zápas zdolal městského rivala z Omonie 2:1. Proti belgickým soupeřům se mu před vlastními fanoušky příliš nedaří, prohrál totiž ve všech dosavadních čtyřech zápasech. S Anderlechtem hraje poprvé v historii a pokusí se prodloužit sérii na stadionu Neo GSP, na něm totiž v EL v tomto ročníku neprohrál ani jednou ze sedmi případů.

RSC je v belgické lize na vedoucí pozici s osmapadesáti body, před největším rivalem Club Bruggy je však pouze o skóre. V sobotu zavítal na půdu Mechelenu a překvapivě mu podlehl 2:3. V prvním kole vyřazovací fáze narazil na vysoce favorizovaný ruský Zenit a po domácí výhře 2:0 prohrával v Petrohradu 0:3, o svém postupu rozhodl až brankou v poslední minutě. APOEL přehrál španělské Bilbao v celkovém poměru 4:3 (2:3 a 2:0).

Hosté v této sezóně nejvíce spoléhají na polského útočníka Łukasze Teodorczyka, jenž nasázel již sedmadvacet gólů, sekundovat se mu snaží záložník Youri Tielemans se sedmnácti trefami. RSC se bude muset vypořádat s hodně náročnou cestou, do Nikósie je to z Bruselu necelých 3000 kilometrů. V tomto utkání může dosáhnout i na jedno jubileum. Pokud dokáže skórovat, tak zaznamená historický 250. gól v soutěžích organizovaných UEFA.

Speciální náboj může mít duel pro španělského brankáře kyperského klubu Urka Parda, který se v Bruselu narodil a za Anderlecht nastupoval v mládežnických kategoriích. "Očekávám vyrovnanou bitvu, šance na postup jsou podle mě padesát na padesát. Troufám si tvrdit, že právě zápas v Nikósii může hodně nastínit ambice, případná výhra by nás hodně přiblížila k čtvrtfinále," řekl hostující trenér René Weiler.
APOEL Nikósie - pravděpodobná sestava:
Waterman - Milanov, Iňaki Astiz, Merkis, Ioannou - Nuno Morais, Artymatas, Gianniotas, Efrem - Barral, De Camargo
RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Boeckx - Najar, Spajič, Nuytinck, Obradovič - Dendoncker, Trebel - Chipciu, Hanni, Bruno - Teodorczyk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.85 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
KAA Gent - KRC Genk  (čtvrtek 21:05)
K belgické konfrontaci v rámci osmifinále Evropské ligy nedošlo v posledních letech ani jednou. Tento ryze domácí souboj v evropských pohárech se bude konat vůbec podruhé v historii, poprvé tomu bylo v osmdesátých letech minulého století. A opravdu jen stěží odhadovat favorita, neboť Gent s Genkem si letos vedou velmi podobně.

Belgická nejvyšší soutěž prožívá v současné chvíli opravdu hodně plodná období. Už jen fakt, že se aktuální osmifinalisté drží jen na spodku horní poloviny tabulky, dokazuje, že kvalitativně jde rapidně nahoru a je čím dál vyrovnanější. Dodejme pak jen na okraj, že země Beneluxu má v Evropské lize ve hře ještě Anderlecht.

Těžko říci, jestli je tenhle los krutý. Ačkoli jeden z týmů skončí, bude mít Belgie s jistotou jednoho účastníka ve čtvrtfinále. "Je to opravdu trošku jiný pocit než jiný zápas Evropské ligy," přiznával domácí trenér Hein Vanhaezebrouck. "V historii fotbalu je to vzácný úkaz, že nastupujeme proti sobě. Sice to mohlo být jinak, ale musíme se zkrátka připravit na Genk."

Třiapadesátiletý kouč je u týmu už od roku 2014 a v tuhle chvíli si užívá asi vůbec nejúspěšnější časy během svého působení. Pokud se mu podaří přes Genk proklouznout, vyrovná dosavadní klubové maximum, tedy čtvrtfinále Poháru UEFA z roku 1992. Vypořádat se ovšem bude muset s poměrně početnou marodkou.

Vážné otazníky totiž visí nad startem trojice hráčů, a to ve složení Nana Asare, Brecht Dejaegere a Moses Simon, Danijel Miličevič a Renato Neto pak budou chybět zcela určitě. "Genk si sice zaslouží být v play-off, ale ne na úkor mého mužstva," zavtipkoval Vanhaezebrouck. "Určitě máme jak my, tak oni, v hlavách jen čtvrteční zápas."

Co se letošní vzájemné bilance týče, ani ta příliš nenapovídá, kdo by mohl proklouznout dál. Oba celky zkrátka ze dvou utkáních jednou svého protivníka porazily, v ligové tabulce je mimochodem dělí jen dva body. Zatímco však skalp Astry Giurgiu nebyl od Genku nijak nečekaným výsledkem, vyřazení Tottenhamu ze strany Gentu se spíše nečekalo.

Možná se tedy více věří domácím De Buffalo's právě díky úspěchu v předchozí fázi Evropské ligy nad anglickým gigantem. "Čeho jsme s KAA dosáhli v posledních dvou letech, je obrovský úspěch," rozplýval se obránce Stefan Mitrovič. "Nechci Genk podceňovat, ale porazit Tottenham, to bylo něco zvláštního. Až mýticky zvláštního."

Ani hostující stratég Albert Stuivenberg nebude mít k dispozici kompletní kádr. Stále mimo hru je brankářská jednička Marco Bizot, hrát nemůže nejlepší střelec týmu Nikolaos Karelis, a ani mladíci Dries Wouters a Dante Vanzeir do hry nezasáhnou. Do základu by se jinak měl vejít jediný český zástupce tohoto souboje Jakub Brabec.
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Kalinič - Mitrovič, Foket, Gigot - Rabiu Ibrahim, Dejaegere, Anderson, Saief - Asare, Matton - Perbet
KRC Genk - pravděpodobná sestava:
Ryan - Castagne, Brabec, Colley, Uronen - Malinovskyj, Berge - Boëtius, Alejandro Pozuelo, Schrijvers - Samatta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.27 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympiakos Pireus - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:05)
Bude tomu skoro šedesát let, co se oba celky střetly naposledy v rámci měření sil v evropských pohárech. A stejně jako tehdy i nyní se schyluje k pořádně napjaté taškařici, která slibuje i mezi horkokrevnými fanoušky obou táborů zajisté lítý souboj. Olympiakos začne proti Besiktasi v osmifinále na domácí půdě.

Obě mužstva v tuhle chvíli vedou své domácí soutěže. A zatímco v Turecku jsou se současnými výsledky pochopitelně spokojeni, na druhé straně je tomu opačně. Tři ligové porážky v řadě srazily vaz jinak poměrně úspěšnému trenérovi Paulovi Bentovi, a to i přesto, že ani tyhle neúspěchy jeho první příčkou výrazněji nezacloumaly.

Jenže takhle mizernou bilanci v lize neprožili v Pireusu už dvacet jedna let. A vedení se prostě rozhodlo pro změnu. Začátkem sezóny byl mimochodem z řeckého klubu vyhozen i Víctor Sánchez, jenž nedokázal postoupit s týmem do Ligy mistrů. Každopádně docela mizerné načasování pro odvolání. Zkrátka jen pár dní před Evropskou ligou.

Dočasným mužem na lavičce tak bude Vasilis Vouzas, jenž dlouhá léta vedl v Olympiakosu starší dorost. "Jsem profík. Vždy hledám to, co je pro mojí kariéru nejlepší. Je to výzva i příležitost ukázat své schopnosti," nebojí se ostré premiéry. "Naším cílem je postup do čtvrtfinále. Můžeme za ním už nyní vykročit tou správnou nohou,"

Obránce Alberto Botía ujišťoval, že žádná negativní atmosféra kvůli novému šéfovi lavičky nepanuje. "Jsme plni důvěry. Je tu jen jiný vzduch. Určitě do zápasu dáme sto procent," prozrazoval. "V nového trenéra plně věříme. Těšíme se. Besiktas má špičkový tým. Ale nemyslím si, že je to větší klub než Olympiakos."

Nový domácí lodivod se bude muset vypořádat především s jednou pořádně citelnou ztrátou. Tvůrce hry a nejlepší střelec týmu Sebá nebude k dispozici kvůli čerstvému zranění nohy, které si přivodil v minulém klání v Soluni. Dobrou zprávou je každopádně přítomnost stopera Manuela da Costy. Už takhle je totiž mimo hru Bruno Viana.

Besiktas je aktuálně určitě v lepším rozpoložení než soupeř. V předchozí fázi Evropské ligy celkem snadno vyřadil Hapoel Beerševu, na svém kontě má aktuálně hned pět vítězství v řadě. "Je to soupeř, který rád drží míč. Má mnoho zvučných hráčů. Ale známe jeho slabiny. Musíme podat co nejlepší výkon," mínil Vouzas.

Hostující kouč Senol Günes je určitě rád, že po pěti měsících konečně bude moci počítat s bekem Canerem Erkinem, který se vešel do užšího výběru. Přitom jeho start byl původně vyloučen až do konce této sezóny. Kara Kartallar by měli zvolit osvědčené a účinné rozestavení 4-2-3-1, experimenty v sestavě opravdu nejsou potřeba.
Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Leali - Diogo Figueiras, Alberto Botía, Manuel da Costa, De La Bella - André Martins, Fortounis - Marin, Esteban Cambiasso, Elyounoussi - Óscar Cardozo
Beşiktaş JK - pravděpodobná sestava:
Fabri - Gönül, Marcelo, Tošič, Adriano Correia - Hutchinson, Özyakup - Ricardo Quaresma, Talisca, Babel - Aboubakar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Olympique Lyon - AS Řím  (čtvrtek 21:05)
Jeden ze šlágrů osmifinále svede dohromady dva velmi ofenzivní týmy, jejichž hra nabízí množství branek. Domácí Lyon už se s AS Řím setkal a tehdy pro něj vzájemný souboj nedopadl dvakrát dobře. Využijí domácí ztráty formy italského soka?

Lyon se s římským AS utkal v roce 2007, téměř přesně před deseti lety, ve stejné fázi. V jeho barvách tehdy řádili hráči jako Malouda, Cris, Coupet, Abidal nebo Juninho s Fredem. AS spoléhalo na Tottiho, De Rossiho, Pizarra, Taddeie nebo Méxese s Panuccim. První duel se odehrál ve Věčném městě, odkud si tehdy poháry protřelý a hvězdami nabitý kádr Lyonu přivezl nadějnou remízu. Na Stade de Lyon ale domácí nečekaně podlehli zásahům kapitána Tottiho s brazilským kouzelníkem Mancinim.

Velké překvapení bylo na světě a z postupu se radoval italský tým, kterému tehdy stačily tři střely na bránu. Od té doby ušly oba celky velký kus cesty. Lyon trochu trpí nadvládou Paris Saint-Germain a nutností prodávat velké hvězdy, které jednou za čas vyprodukuje. Mezi ty současné určitě patří Fekir, Tolisso nebo útočník Lacazette. Právě jejich spolupráci a talent naposledy v EL poznal nizozemský Alkmaar, kterému tým trenéra Genésia nasázel ve dvou duelech 11 branek!

Kromě Evropské ligy se Lyonu v poslední době daří také v domácí soutěži, protože pěti góly roznesl Méty a v minulém kole zachránil cennou remízu v Bordeaux. Současné čtvrté místo ale přesto není pro ambiciózní celek dostatečné. I proto se naděje Lyonu upínají k Evropské lize a duelu s AS Řím, se kterým chce Lyon srovnat deset let staré účty. A potvrzuje to i trenér Bruno Genésio.

Ten v rozhovoru s médii zmínil: "Na duel s AS Řím se hodně těšíme, protože se jedná o prestižního protivníka a v sázce je opravdu hodně. Naším cílem je doma neinkasovat, třebaže to nebude snadné. V posledních duelech Italů jsou vidět určité slabiny, kterých budeme chtít využít. Od každého z nás to přesto bude chtít velkou dávku odvahy, trpělivosti a především pozornosti po celý zápas,” zmínil Genésio.

AS Řím ve venkovních kláních tohoto ročníku EL hraje překvapivě dobře. Vyprávět by o tom mohl španělský Villarreal, proti němuž AS právě na El Madrigal prakticky zařídil postup čtyřmi góly. V pěti venkovních duelech zatím AS neprohrálo. Prohry se ale v poslední době na jeho kontě množí a jedná se o hodně klíčové souboje. Nejprve Římané prohráli s Laziem v derby a zkomplikovali si postup v Coppa Italia.

V minulém kole Serie A chtěli vše odčinit, ale podali podobně mdlý výkon a ze tří bodů se radovala Neapol. Přesto se Vlkům daří držet druhé místo v lize a uchovat si naději na postup v poháru. Teď je na řadě Evropská liga a Římané mají možnost dostat dost informací o soupeři mimo jiné ze záložníka Clémenta Greniera, který do Věčného města zamířil v zimě právě z Lyonu.

Podobnou možnost mají i domácí, kteří zase spoléhají na poznatky stopera Mapoua Yanga-Mbiwy, jenž cestoval po stejné trase opačným směrem. Pro úplnost ještě zmiňme absence na obou stranách. V tomto ohledu má větší vrásky na čele italský lodivod Luciano Spalletti, kterému chybí zraněný Florenzi a karetní hříšník Rüdiger; Grenier není na soupisce zapsán. Lyonu naopak nechybí žádný hráč.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Rafael, Mammana, Diakhaby, Morel - Tousart, Gonalons, Tolisso - Fekir, Lacazette, Cornet
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Manolas, Fazio, Jesus - Peres, De Rossi, Strootman, Emerson - Nainggolan, Salah - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.66 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - Borussia Mönchengladbach  (čtvrtek 21:05)
Souboj dvou německých týmů a sousedů z údolí kolem řeky Rúr začne v Gelsenkirchenu. Domácí Schalke 04 uvítá rivala v podobě Borussie Mönchengladbach už po stoprvé a doufá, že mu oplatí nedávné pokoření.

Jen pouhých pět dní nazpět se oba týmy utkaly v jubilejním stém střetu a bundesligový duel zvládla lépe domácí Borussia. I díky dvěma brankám Fabiana Johnsona se radovala z výhry 4:2 a potvrdila jasně lepší formu. Teď oba kluby pozvednou svou rivalitu na ještě vyšší úroveň, protože je dohromady svedl také boj o finále Evropské ligy. Souboje Gladbachu se Schalke jsou vysoce frekventovaným jevem v rámci elitní německé soutěže a právě Gladbach je v nich o trochu úspěšnější.

Ještě před posledním ligovým střetem vyhrál 39 z 99 vzájemných duelů, zatímco Schalke se radoval 32krát. Za celou svou pohárovou historii se Schalke utkalo s německým soupeřem jen dvakrát, a to v sezoně 1977/1978. Tehdy se v rámci Poháru UEFA radoval v obou zápasech Magderburg, reprezentující východní Německo. V přítomnosti má Schalke mírně horší formu, která se odráží jen třemi výhrami v posledních deseti soutěžních duelech.

Přesto je Schalke odhodlané bojovat a vrátit soupeři poslední porážku. "Když vyhrajete 4:2, pak se vám samozřejmě bude další utkání hrát mnohem snadněji. Ale utkání začíná za nerozhodného stavu a protože jsme domácí, je pro nás prioritou hrát pozorně v obraně a neinkasovat. Pokud se dostaneme do šancí, musíme je co nejlépe proměnit, protože tady může rozhodnout každý detail. Budeme hrát chytře a jednoduše, do každého souboje dáme veškerou energii,” míní Alessandro Schöpf v rozhovoru pro klubové stránky.

Na souboje dvou německých týmů jsme na seniorské úrovni soutěží pod hlavičkou UEFA zvyklí poměrně často; v historii se jich uskutečnilo už 48. Naposledy se do sebe ve finále Ligy mistrů pustily týmy Borussie Dortmund a Bayernu Mnichov a také bylo na co se dívat. Rovněž Schalke s Gladbachem umí hrát výborný fotbal a bez branek se soupeři rozešli naposled před téměř 11 lety, v listopadu 2006.

Hosté z Mönchengladbachu prohráli za posledních deset soutěžních duelů jen dvakrát a také oni se museli poprat se silným soupeřem, aby se dostali do osmifinále. V cestě jim stála italská Fiorentina, která navíc první duel vyhrála. Doma navíc vedla o dvě branky, jenže Gladbach i díky hattricku zkušeného záložníka Larse Stindla předvedl famózní obrat a vyhrál celkově 4:2, což mu k postupu bohatě stačilo.

Schalke je doma v Evropě zatím neporaženo a ze tří duelů zde dva vyhrálo. Gladbach by si zase rád připsal dobrý výsledek i proto, že toto utkání bude jeho celkově stým zápasem v Evropské lize a jejím předchůdci, Poháru UEFA. Hosté ale dobře vědí, že je domácí nebudou v žádném případě šetřit a že se dá čekat hodně agresivní tým. Své si o tom myslí Jonas Hofmann.

Ten v rozhovoru pro oficiální stránky klubu začal: "Je to trochu zvláštní pocit, když po Schalke přijde na řadu znovu Schalke, ale i to, že se utkáme v rozdílné soutěži, činí zápas zajímavějším. Víme, že jsme je naposled porazili a mohlo by se zdát, že to pro nás bude snadnější, jenže podle mého názoru bude soupeř o to víc chtít odplatu. Samozřejmě se jej ale nebojíme a víme o jeho slabinách,” upozorňuje Hofmann.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fahrmann - Höwedes, Nastasić, Badstuber - Schöpf, Goretzka, Bentaleb, Kehrer - Burgstaller, Caligiuri
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Jantschke, Christensen, Vestergaard, Wendt - Hermann, Kramer, Dahoud, Johnson - Stindl, Rafael
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.24 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - FK Krasnodar  (čtvrtek 21:05)
Celta Vigo se vzpamatovává z těžkého debaklu od Barcelony v rámci domácí LaLigy a teď ji čeká další velká výzva. Na stadion Balaídos ji přijede otestovat její osmifinálový soupeř Krasnodar.

Španělská Celta Vigo je jedním z příjemných překvapení v osmifinále Evropské ligy a snaží se co nejvíc prodloužit svůj pobyt v pohárech. Celta pronikla do dalších bojů díky výborně zvládnuté odvetě se Šachtarem Doněck, i když se jí první utkání na domácí půdě nepovedlo. Doněck ale v jeho hájemství porazila sporně 2:0 po prodloužení.

Po skončení utkání se strhla vlna negativních reakcí na výkon sudího a sporně odpískanou penaltu v 90. minutě, což však Celta už řešit nebude. Naopak má nyní šanci dokázat, že si své místo mezi nejlepšími zaslouží. Jenže to nebude nic snadného. Celta se totiž musí ihned vzpamatovat z minulého soutěžního utkání, které pro ni skončilo fiaskem. Po dvou remízách v LaLize totiž Celta jela na Camp Nou a tamní Barcelona ji vůbec nešetřila. V síti hostů z Viga totiž skončilo pět branek!

Nejen o tom hovoří střelec Iago Aspas, který je jednou z hlavních zbraní Celty. "Tohle utkání se nám opravdu nepovedlo a jen těžko se na něm hledají nějaká pozitiva. Nevyšlo nám vůbec nic a na morálku týmu to hodně zapůsobilo. Nemůžeme si ale dovolit, aby nás to tak ovlivnilo, protože máme před sebou další klíčové utkání. Krasnodar už několikrát ukázal, jakou má sílu, takže musíme doma ukázat perfektní odpověď na minulé utkání.”

S Krasnodarem se Celta nepotkala ještě ani jednou, ale s ruským oftbalem jako takovým už své zkušenosti má. A rozhodně jsou pozitivní, protože na domácí půdě se s ruským sokem utkala už čtyřikrát a ani jednou neprohrála! Krasnodar naopak čerpá zkušenosti se španělským fotbalem z let 2014/2015, kdy dokázal přejít přes Real Sociedad San Sebastian, ačkoli na jeho hřišti nejprve prohrál.

Celta chce napravit svou domácí formu, protože na stadionu Balaídos se jí moc nedaří. Ve třech posledních duelech Evropské ligy zde jednou prohrála a dvakrát remizovala. Krasnodaru se zase moc nedaří venku, kde za tři poslední klání dvakrát prohrál a jednou si odvezl bod. Den před utkáním oslaví domácí záložník Jozabed své 26. narozeniny a určitě by si lepší dárek než výhru nemohl přát.

V prvních dnech března se znovu rozjela také mrazivá ruská liga, takže Krasnodar znovu začíná cítit zápasový rytmus. I bez něj si ale v minulém kole dokázal poradit s tureckým Fenerbahce, což čekal málokdo. Od té doby Rusové podlehli ve čtvrtfinále domácího poháru Uralu a minule jen remizovali s hostujícím Spartakem Moskva. Dokáží napravit svou venkovní smůlu?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Roncaglia, Cabral, Fontas, Castro - Wass, Diaz - Radoja, Sisto, Bongonda - Aspas
FK Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Krycjuk - Ramirez, Naldo, Martynovič, Kalešin - Podberežkin, Kabore, Gazinskij - Joãozinho - Claesson, Wanderson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.90 - 6.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (62)

Přidat komentář
kylo ren

dnes united 3-0

Reagovat
smazaný uživatel

forza Rostov !

Reagovat
kylo ren

Reagovat
smazaný uživatel

a to věříš, že Rostov vyhraje 3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Belgie 3 týmy v týhle fázi - respekt

Reagovat
oli9

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
smazaný uživatel

"Mourinhovi se nelíbí trávník v Rostově" tak tady někdo chce trumfnout Wengera už před zápasem...

Reagovat
smazaný uživatel

zatipujem si :)

Kodan:Ajax 1

Rostov United x

APOEL:Anderlecht x

Gent:Genk 1

Olympiakos:Besiktas 2

Lyon:AS 1

Schalke:Borussia x

Celta:Krasnodar 1

Reagovat
Zajda

OK, proč se nezapojit.

Kodan - Ajax X

Rostov - United X

APOEL - Anderlecht X

Gent - Genk 1

Olympiakos - Besiktas X

Lyon - AS X

Schalke - Borussia 1

Celta - Krasnodar X

Reagovat
FCSL

Kodan - Ajax X

Rostov - United 2

APOEL - Anderlecht 2

Gent - Genk 1

Olympiakos - Besiktas X

Lyon - AS X

Schalke - Borussia X

Celta - Krasnodar 1

Reagovat
smazaný uživatel

som zvedavy na vysledky ale zatial sme sa zhodli na len na Gent Genk

imho celkovo na tipovanie fakt tazke zapasy

Reagovat
ZB 07

Kodaň - Ajax 0

Rostov - United 2

Apoel - Anderlecht 2

Gent - Genk 1

Olympiakos - Besiktas 1

Lyon - AS 1

Schalke - Borussia 1

Celta - Krasnodar 1

Reagovat
smazaný uživatel

5 ok 3 fuc nie uplne zle

Reagovat
andrew96

To souhrnné preview je super, díky moc za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen 2 zajímavé duely z celého osmifinále, zbytek na úrovni Intertota.

Reagovat
smazaný uživatel

já bych to tak špatně neviděl... německé a belgické derby, Lyon - AS Řím, Olympiakos - Besiktas, když už, je tam také MU... dá se tam z čeho vybírat

Reagovat
Zajda

Kodaň s Ajaxem a Lyon s Římem?

Reagovat
Shevchenko

Letos asi nebude nikdo říkat, jak je EL atraktivnější jak LM

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je snad nejhorší osmifinále vůbec...

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Tomanatura

Zalezi jak pro koho

Reagovat
db18

Překvapuje mne, že Nova Sport nedává Brumlu...

Reagovat
smazaný uživatel

Šel jsem kolem tipose a jen zak ze srandy šoupnul na postup Barcelony a Dortmundu, teď už čekám jen Manchestee, Lyon a že Gent i Genk dají 1 góla a jdu pro 243 tisíc Kč.

Jsem nervózní že to sem prostě musím napsat

Reagovat
smazaný uživatel

Nene celkem to vychazi zatim.. drzim palce

Reagovat
El Campeon

A kolik si do toho obětoval?

Reagovat
Coutinho10

ted se jenom modli, aby to nebyla 1 chyba

Reagovat
smazaný uživatel

Bucharov ještě jeden !

Reagovat
Coutinho10

premejslim na co kouknout od 21:05....celkem me laka ta Celta

Reagovat
Counter

Lyon x AS je jasná volba.

Reagovat
Coutinho10

tak nakonec ho sleduju taky po oku + jeste Schalke a vsechno zatim skvely zapasy

Reagovat
ZB 07

United

Reagovat
db18

Kehrer v základu to bude vypadat...

Reagovat
andrew96

Už začal.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke: Fahrmann- Kolasinac, Kehrer, Nastasic, Howedes- Geis, Goretzka, Stambouli- Schopf, Burgstaller, Caligiuri

Gladbach: Sommer- Wendt, Kolodziejczak, Vestergaard, Jantschke- Johnson, Dahoud, Strobl, Hofmann- Raffael, Stindl

Gladbach v lepšej forme a výrazne silnejšej zostave, dnes rozhodne favorit nemeckého derby...

Reagovat
andrew96

13 min. a 3 žluté, to bude ještě sranda snad.

Reagovat
andrew96

Jonas! Sláva! A Stindl To je poklad.

Reagovat
db18

2 fauly a rozhodčí nic Ale Burgstaller

Reagovat
andrew96

Mně se právě líbí, jak to pouští. Já bych to taky nechal.

Reagovat
db18

Jen aby udržel stejný metr po celou dobu.

Reagovat
Rudnevs

1:1!!!!! A diskusia teda tu?

Reagovat
andrew96

jop

Reagovat
andrew96

Sommer

Reagovat
Shevchenko

Genk Gent

Reagovat
Greny

Belgicani 5 golu v polocase, uz aby se zas hrala liga, 5 golu v poločase, Lyon s AS 3 goly , vcera to taky padalo, kdo na to ma koukat

Reagovat
Kang & Kodos

Jsme poslední mohykání pravýho fotbalu

Reagovat
andrew96

Já se jim nedivím. Jsou otrávení z pracovního týdne, tak se musí někde vyřádit. To až o víkendu je čas na zábavu.

Reagovat
andycek1

AS ide na postup

Reagovat
FCSL

Gent Tottenham

Reagovat
Coutinho10

Celta zatim dobrej vykon, ale Krasnodar to tam zatim hodne zavrel...snad to prolomej

Reagovat
Coutinho10

Ceeeeltaaa konecne

Reagovat
andrew96

Jak Nastasič může hrát bez žluté A Johnson asi bude už dobře okopaný.

Reagovat
Kang & Kodos

Brabec

Reagovat
db18

Už to nemůžu najít, ale při přestupu Brabce tu někdo psal něco ve smyslu: "Kdyby to byl aspoň GenT a ne GenK "

Reagovat
mayday

Vlastik Vlášků jede

Reagovat
andrew96

Sommer dnes už 3 skvělé zákroky

Reagovat
Dejwa

Lacazette završil výbornej zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Super zápas.

Reagovat
Rudnevs

Pre Gladbach samozrejme priaznivejší výsledok, teraz Schalke musi a na Borussia-Parku sa hrá proti Gladbachu ťažko. Najmä ten druhý polčas patril Schalke, Choupo-Moting s Kolasinacom to tam pekne vetrali. Veľká škoda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele