Evropská liga - preview odvetných osmifinálových zápasů

17.03.2011, 09:06
Previews
Evropskou ligu čekají odvety osmifinále a vyřazení v nich bude odvracet hned několik favoritů. Doma musí zabrat Liverpool proti Braze, Manchester City s Dynamem Kyjev či Zenit Petrohrad proti Twente. Dobře nakročeno mají Spartak, Porto a Villarreal, kterým stačí před vlastními fanoušky neprohrát...
Paris Saint-Germain - SL Benfica  (čtvrtek 19:00)
Benfica má před odvetou osmifinále Evropské ligy s PSG lepší výchozí pozici, doma v prvním střetnutí totiž přehrála soupeře a porazila ho 2:1. Ačkoli pařížský kouč Antoine Kombouaré do Lisabonu odletěl před týdnem bez tří článků základní sestavy, čímž naznačil, že tahle soutěž není pro klub prioritou, teď by se něco podobného nemělo opakovat.

Domácí rozhodně nic nevzdávají. Průběžná porážka o jednu branku určitě není mankem, které by se nedalo stáhnout. Stačí jim k postupu vsítit alespoň jeden gól a žádný neinkasovat. A jestli PSG skóruje, bude portugalský celek pod tlakem, protože bude muset udělat minimálně to samé, aby mohl pomýšlet na postup.

Hostující útočník Eduardo Salvio má s Evropskou ligou velmi dobré zkušenosti. Argentinec je jinak součástí Atlética Madrid, v Benfice je aktuálně na hostování. A právě madridský klub loni v této soutěži zvítězil. "Byl to skvělý zážitek," připomínal si hezké chvilky. "Podařilo se nám proklouznout přes všechna kola. Mám ten samý pocit i tady v Benfice."

Salvio ve finále střídal v 78. minutě Antonia Reyese. Atlético nakonec vyhrálo nad Fulhamem 2:1 v prodloužení. "Teď mám dobrou sezónu i v novém působišti. Chceme se v Evropské lize dostat co nejdále. První výhrou nad PSG jsme tomu hodně blízko," říkal. "Zbývá ale ještě druhých 90 minut. Dáme do toho vše, abychom postoupili."

Ani jeden z týmů nevstupuje do vzájemného zápasu s dobrým výsledkem z posledního ligového klání. Zatímco Benfica doma nedokázala porazit Portimonense (1:1), Paris SG pouze remizovalo v Parku princů s Montpellierem, i když po poločase vedlo 2:0 a soupeř hrál téměř celé druhé dějství o deseti.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 19:00)
Hodně blízko překvapivému postupu do čtvrtfinále Evropské ligy je Dynamo Kyjev, které si veze do Manchesteru dvoubrankový náskok a očekává se, že bude jen bránit. Na druhé straně Citizens se do bezhlavé ofenzivy zřejmě nepustí, jejich manažer Mancini vsází na trpělivost.

”Musíme být trpěliví. Nikdy jsem se za stavu 0:2 nevzdal, i když vím, že to bude složité, protože je to zkrátka špatný výsledek,” uvedl Roberto Mancini. ”Každopádně důležité je, abychom hráli svoji normální hru, klasický zápas a nesnažili se postoupit během prvních 45 minut. Pokud to tak uděláme, na konci uvidíme, jestli to bude stačit na postup,” dodal italský stratég.

Jeho tým na Ukrajině inkasoval z kopaček Ševčenka a Husjeva, jinak se mu ale daří. Naposledy si poradil ve FA Cupu s Readingem a v lize udolal Wigan. Manciniho každopádně trápí unavenost jeho hráčů, dobrou zprávou pro něj však je, že by do zápasu mohli zasáhnout uzdravení Milner a Adam Johnson. Mimo hru jsou stále náhradní brankář Given a dopingem ohrožený Kolo Touré.

V domácí soutěži se daří také Dynamu Kyjev, které jaro začalo výhramní na Metalurgu Doněck a proti Vorskle, s úspěchy v Evropské lize proti Besiktasi a Man City navíc už jeho vítězná šňůra narostla na pět zápasů. Její pokračování je nyní ve hvězdách, každopádně to není hlavním cílem ukrajinského celku.

”Víme, že Manchester City má skvělé finanční zázemí a hodně vynikajících hráčů, ale o tom ta odveta nebude. My musíme hrát jako tým, což už se nám povedlo v prvním zápase, musíme našeho bojovného ducha maximálně využít. Také bychom měli alespoň jednou skórovat,” uvedl zkušený brankář Oleksandr Šovkovskij. Jeho trenér Jurij Sjomin má k dispozici kompletní kádr, otazník visí pouze nad Artemem Milevským, který si v závěru prvního vzájemného klání poranil ruku.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zenit Petrohrad - FC Twente  (čtvrtek 19:00)
Twente se začíná stávat překvapivým katem ruských celků, a i když tohle měl být vyrovnaný souboj do posledních chvil, zdá se být i nyní rozhodnuto. Enschede totiž překvapilo v úvodním duelu Petrohrad a na stánku De Grolsch Veste zdolalo jednoho z největších favoritů na zisk trofeje 3:0. Odveta v předchozím kole proti Kazani sice nebyla tolik povedená, současný náskok by si však loňský mistr měl, stejně jako v odvetě s Kazaní, s přehledem pohlídat.

Zenit sice není rozehraný, kvalitu v týmu ale určitě má a před domácími fandy se klidně ještě může pokusit o zvrat, i když to bude vskutku těžké. Petrohrad získal v minulém ročníku titul a dobře vstoupil do ruské soutěže také v uplynulém víkendu, když na úvod vyhrál 1:0 na půdě Grozného brankou Lazoviče ze 14. minuty. Proto konečně chytá zápasové tempo a vytížené Twente se ještě může hodně divit, co Petrohrad je schopen vytáhnout z rukávu.

Twente je v současnosti v Eredivisii na druhé pozici se ziskem sedmapadesátí bodů a určitě bude ve zbývajících kolech bojovat o titul, nejhůře skončí zřejmě třetí. Jenže loňský obhájce chce do Ligy mistrů, proto je úkolem obsadit alespoň pozici druhou. Naposledy si v domácím prostředí poradil s Venlo 2:1 a třikrát za sebou tak vyhrál, tento víkend zkusí vybojovat všechny korálky na půdě nováčka z Excelsioru.

Kouč Zenitu Luciano Spalletti se snaží vyburcovat své svěřence k heroickému výkonu a věří, že se dá ještě postoupit. "Ve čtvrtek budeme hrát za respekt a čest našeho klubu, musíme soupeři vrátit minimálně porážku. Dobře víme, že ruská historie má spoustu hrdinů, kteří byli stateční a dokázali velké věc., My nejsme jiní," povzbuzuje hráče italský šéf na lavičce ruského týmu. O výhru se postarali v minulém vzájemném duelu na holandské půdě dvěma trefami Luuk de Jong a Denny Landzaat, na tyhle dva si musí dát obrana největší pozor.

Hlavně při neúčasti kostarického forvarda Bryana Ruize, jenž trpí svalovým problémy. Belgický šéf Michel Preud'homme nemůže též využít služeb vykartovaného brazilského obránce Douglase. Pokud Zenit inkasuje, může se s nejlepší osmičkou rozloučit zřejmě definitivně, musel by totiž soupeři nasázet hned pět gólů. "Musíme se na utkání připravit, ještě není vyhráno. Rozhodně ale věřím, že je v našich silách postoupit," působí poněkud skromně úspěšný trenér.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Moskva - AFC Ajax  (čtvrtek 19:00)
Je to možná až šokující zpráva, ale nejméně šancí ze tří celků Eredivisie, kteří se účastní osmifinále Evropské ligy, se dávají Ajaxu. A oprávněně. Ten sice měl v úvodním duelu v Amsterdam Aréně herně navrch, jenže gólově se neprosadil a navíc inkasoval. A tak musí na půdě ruského celku vyhrát, což nebude na umělé trávě stadionu Lužniki, kam se vejde skoro pětaosmdesát tisíc fanoušků, vůbec snadný úkol. Spartak navíc doma hraje ještě o něco lépe.

Na Spartaku není v tuto chvíli vůbec znát žádná nerozehranost, s přehledem postoupil už z minulého kola přes švýcarskou Basilej, nyní je velmi blízko branám čtvrtfinále. Nicméně do domácí ruské soutěže nevstoupil tou správnou nohou a na půdě Rostova dostal výprask 0:4. Což dává Ajaxu celkem slušné vyhlídky, určitě cítí šanci, že se dá ruský celek přehrát. Ajax na tom ale není také nijak skvěle, ve víkendovém duelu měl problém s Tilburgem.

Se suverénně posledním celkem Eredivisie, který doposud získal pouhých jedenáct bodů, dokonce prohrával. Avšak v dalším průběhu chytl druhý dech a nakonec si odvezl cenný skalp v poměru 3:1. Ruský celek chce určitě postoupit, jenže jeho současný úkol má hlubší význam. "Chceme do budoucna hrát významnou roli i v Lize mistrů, proto nyní sbíráme cenné zkušenosti a chceme dojít co nejdále, aby jich bylo co možná nejvíce," uvedl šéf Spartaku Valerij Karpin.

Nicméně Karpin dobře ví, v čem je slabina Spartaku: "V jednom utkání jde vše podle plánu a hráči předvedou skvělý výkon, pak ale po psychické stránce vyhoří. Což je opravdu velký problém." Nicméně v mrazivém počasí bude hodně záležet na kondici, kterou si Karpin opravdu pochvaluje. "Hráči drží puls kolem 120-140 tepů za minutu, což je skvělé. Pokud má někdo kolem 200 tepů za minutu, bude se mu hrát těžko," vytahuje na povrch čísla Karpin.

Kouč Ajaxu Frank de Boer dobře ví, že jeho svěřenci úvodní duel nezvládli, avšak vidí na něm i pozitiva. "Úvodní klání se Spartakem nám ukázalo několik záchytných bodů a my budeme chtít potrestat jeho slabiny. Na našem stánku jsme si všimli, že protivník má problémy při rychlém přechodu na obou krajích a my bychom toho rádi využili," uvádí dlouholetá legenda Ajaxu. I přes převážná negativa ruského celku je díky výsledku 1:0 ve svůj prospěch určitě favoritem na postup.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Porto - CSKA Moskva  (čtvrtek 21:05)
Souboj dvou velikánů bude zřejmě napínavý až do posledních chvil, oba celky chtějí proniknout za každou cenu do čtvrtfinále. CSKA Moskva na úvod doma s Portem zaváhalo a je jednou nohou od vyřazení, ovšem určitou roli určitě sehrála nerozehranost. Naopak nyní už ruský celek zahájil i domácí soutěž a bude chtít rozjet na portugalské půdě útočnou hru. Musí totiž vyhrát a vzhledem k produktivitě soupeře by asi jedna trefa nestačila.

Ruský výběr vstoupil do nového ligového ročníku tou správnou nohou a v domácím prostředí bez větších problémů přehrál Perm. Nedávno sice nezvládl superpohár a musel zkousnout porážku od Petrohradu v poměru 0:1, nicméně má před sebou vskutku ještě hodně dlouhou sezónu. Porto v minulém kole vyřadilo favorizovanou Sevillu a rozhodně svou kvalitu má, navíc opravdu zažívá fantastický ročník na domácí scéně.

Portugalskou ligu totiž s náskokem dvanácti bodů před druhou Benficou, třetí Sporting dokonce ztrácí neuvěřitelných osmadvacet bodů! Porto totiž drží málo vídanou sérii celé Evropy. Ve třiadvaceti duelech pouze dvakrát remizovalo a jedenadvacetkrát zvítězilo, titul má sedm kol před koncem téměř stoprocentně jistý. A nebýt Benficy, která svou bilancí také vyčnívá, tak by nebylo co řešit už nyní. Porto v minulém kole přesvědčivě vyhrálo na půdě Leiriy (2:0), předtím doma nedalo šanci Guimaraesi (také 2:0).

Porto si k tomu jistě chce udržet velmi příznivou bilanci z posledních duelů Evropské ligy, kde celkem od základních skupin vyhrálo z devíti klání hned sedmkrát. Zaváhalo pouze proti Seville a doma remizovalo s Besiktasem. Navíc se může pyšnit jednou z nejlepších obran. Doposud inkasovalo pouze šestkrát a v žádném klání neobdrželo více jak jednu branku. Nicméně i útočná fáze má svou sílu, jen v základní skupině rozvlnil portugalský mistr síť soupeřů čtrnáctkrát, ve vyřazovací části přidal branky čtyři.

Opět se bude spoléhat na střelce Falcaa, jenž nasázel v Evropské lize neuvěřitelných sedm branek a je nejlepším střelcem celé soutěže. Porto i nyní bude hrozit ze standardek, především z rohových kopů. Celkem jich totiž zahrávalo devětašedesát, což je nejvíce ze všech účastníků letošního ročníku. CSKA Moskva má na čtvrtečního protivníka opravdu smůlu, nedokázalo zvítězit již pětkrát v řadě a dokonce nevsítilo ani jednu trefu. Pokud tedy chce postoupit, musí zlomit prokletí a vytvořit nové rekordy vzájemného měření sil.
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Helton - Supunaru, Rolando, Otamendi, Fucile - Fernando, Belluschi, Moutinho - Hulk, Falcao, Varela
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Sčennikov, Ignaševič, Berezutsky, Nababkin - Aldonin, Mamajev, Honda, Dzagojev - Doumbia, Love
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:05)
Oba čtvrteční soupeři musejí v tuto chvíli zvládat velkou porci zápasů a při náročném programu je velmi těžké odvést v každém duelu stoprocentní výkon. Nyní je před oběma celky náročná zkouška a jen síla vůle ukáže, kdo jí zvládne lépe. PSV i Jezdci z Rangers hrají na domácí scéně o titul, ovšem svedou o něj ještě velký boj, na čele obou lig je to totiž extrémně vyrovnané. Navíc se před nimi otevírá obrovský úspěch - čtvrtfinále Evropské Ligy.

PSV je v současnosti v holandské Eredivivsii na prvním místě tabulky, jenže má náskok pouze jednoho bodu na druhé Twente a tří na třetí Ajax. Sedm kol před koncem ročníku se vskutku může stát cokoliv. V minulém ligovém duelu remizovalo 2:2 s Nijmegenem a zaznamenalo ztrátu, nicméně stále drží mírný náskok. Jezdci jsou na tom velice podobně, ale čeká je do konce SPL hned ještě jedenáct duelů.

V tuto chvíli se nacházejí na druhé příčce o dva body za Celticem, avšak mají utkání k dobru a proto se předpokládá, že v tabulce budou též držet nejtěsnější náskok. Naposledy domácí zdolali v Ibrox parku Kilmarnock 2:1 a pokud zvítězí i nyní, budou slavit postup mezi nejlepších osm. Na druhou stranu mají před sebou vskutku náročný program, v neděli se ve finále ligového poháru potkají s Celticem a určitě chtějí získat první cennou trofej.

Walter Smith už může využít služeb uzdraveného Stevena Naismithe, který vyléčil zraněné koleno. Avšak hrát ještě nemusí, kouč ho možná bude šetřit právě až na nedělní vystoupení. Hrát nemůže kvůli administrativním věcem Nikica Jelavič, dlouhodobě na marodce se nacházejí Jamie Ness, Lee McCulloch a Kirk Broadfoot. "Chceme uspět v obou pohárech, proto nemůžeme poslat všechnu sílu do jednoho zápasu. Musíme udržet rovnováhu a já věřím, že to bude fungovat," chce použít opatrnou taktiku kouč Smith.

Kouč PSV Fred Rutten věří, že jeho svěřenci určitě mají šanci, i když v neděli též narazí na těžkého soupeře v Eredivisii - Utrecht. "Výsledek 0:0 sice nebylo to, co jsme si před odvetou představovali, nicméně na druhou stranu to žádný nereálný úkol není," nezatracuje úvodní bezbrankový výsledek. "Je důležité, aby se postoupilo. Nejen pro hráče, ale pro celý klub. Dlouho jsme neměli úspěch a nyní mají všichni obrovskou motivaci něco dokázat," doufá Rutten závěrem.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - Bayer Leverkusen  (čtvrtek 21:05)
Leverkusen prohrál první utkání osmifinále Evropské ligy s Villarrealem na domácím hřišti 2:3 a bude tak muset pořádně zabrat v odvetě. Po nelehkém utkání v Mainzu jej ale nečeká nic jednoduchého ani na El Madrigalu, kde by se příští sezónu podobně jako v BayAreně mohla hrát Liga mistrů.

Žlutá ponorka ve španělské Primera Divisón ztrácí na třetí příčku zaručující základní skupinu Ligy mistrů jen tři body a musí tak rovnoměrně rozdělit síly jak na domácí ligu, tak i na tu Evropskou. Po prvním utkání, v němž díky pozdní brance Nilmara ze čtvrté minuty nastavení vyhrála 2:3, má k postupu blíže než německý celek, nicméně stále ještě nic jistého není. "Stále nás čeká devadesát minut a musíme hrát na výhru. Máme výhodu, že nemusíme vyhrát. To nás ale nesmí uchlácholit, protože Leverkusen má stejné šance jako my a bude od začátku chtít střílet góly. Má skvělý tým se skvělými hráči, my spoléháme na fanoušky a sami na sebe," prozradil pro oficiální klubový web střelec "última hora" z prvního utkání.

S inkasováním evropských branek na domácím stadiónu letos Villarreal problém nemá. Při pěti vítězstvích z pěti utkání na El Madrigalu jen dvakrát inkasoval, nicméně proti Bayeru se bude muset mít na pozoru. Svěřenci Juppa Heynckese neprohráli v posledních šesti venkovních zápasech v Evropě a třikrát za sebou nedovolili soupeři v jeho domácím prostředí skórovat. Velkou neznámou také bude, jak se dokáže tým Juana Carlose Garrida vyrovnat s posledním ligovým utkáním, v němž ztratil jednobrankové vedení proti devítičlennému Gijónu až penaltou v posledních minutách.

"Nechali jsme si tři body proklouznout mezi prsty. Musíme se znovu vrátit do starých kolejí a nezapomenout, že na to máme. Na začátku sezóny jsme si vždy vytvořili mnoho šancí, ale týmy se na nás už dokáží připravit. My se ale snažíme k takové hře vrátit," pokračoval Nilmar, který velice důležitým gólem trochu vytlačil z popředí v současnosti nejlepšího střelce Evropské ligy Giuseppe Rossiho (7 branek společně s portským Falcaem).

Pro Leverkusen je úkol jasný - vyhrát 2:0 nebo 3:1 a postoupit do čtvrtfinále Evropské ligy. "První zápas s Villarrealem nám doteď leží těžce v žaludku. Možná i díky tomu podáme mnohem lepší výkon. Možná nám pomůže i výhra v Mainzu, kde jsme utkání zvládli skvěle hlavně po psychické stránce," vyjmenovával pozitivní faktory pro svůj tým kapitán Simon Rolfes.

Jedním z negativních faktorů bude již zmiňované manko jedné branky, Werkself ale nic nevzdává. "Není to nemožné, musíme si věřit. Většinou jsme to letos udělali a tým nás dokázal ve venkovních zápasech překvapit. Nikdo není ochoten prohrát bez boje a to je dobře," prohlásil pro klubové stránky šéf Wolfgang Hölzhauser.

Jeho klub má možná jednu z posledních šancí, jak ukončit dlouhé období bez trofeje. Z DFB-Pokalu už je venku, v lize už jej Borussia Dortmund před sebe zřejmě nepustí a hráči se tak budou muset ve Španělsku vydat ze všech sil. Poradit si ale budou muset bez Ballacka, Manuela Friedricha a Barnetty, kteří ve středu ráno nenasedli do letadla směr Valencie a zůstali doma, aby doléčili své šrámy. Na druhé straně zase nebudou moci hrát Ángel López, Marcos Senna a Cicinho.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Lopez; Mario, Gonzalo, Marchena, Capdevila; Bruno, Valero, Cani, Cazorla; Rossi, Nilmar
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler; Schwaab, Hyypia, Reinartz, Kadlec; Rolfes, Vidal; Sam, Renato Augusto, Castro; Derdiyok
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - SC Braga  (čtvrtek 21:05)
Na Anfield Road se ve čtvrtek vůbec poprvé v historii soutěží UEFA představí Braga, která má nakročeno k překvapivému postupu mezi osm nejlepších. Liverpool ale ztrácí jedinou trefu a před vlastními fanoušky na portugalské kluby umí.

Už osmkrát přivítal klub z této země a hned v šesti případech vyhrál, prohru si naopak připsal pouze jednou. To Arcebispos cestovali do Anglie pětkrát a jen jednou mohli slavit alespoň remízu. Slova Kennyho Dalglishe, že "Anfield je pokaždé výhodou pro nás", tak tentokrát mají opravdu svou váhu.

Manažer domácích už teoreticky může počítat s Shelveyem a zpátky do sestavy by se mohl vrátit Agger. Zatímco Suaréz si letošní výčet evropských zápasů nerozšíří, Gerrard bude netrpělivě čekat, jestli při jeho rehabilitaci po operaci dokážou spoluhráči postoupit a dají mu tak ještě šanci vystoupit v letošní sezóně na mezinárodní scéně.

Naopak trenér Paciencia se po měsíci dočkal a kapitána Vandinha může po problémech se stehnem do sestavy zařadit už v osmifinále. "Jsme si dobře vědomi, že nás čeká odlišené utkání. Víme, že Liverpool je dobrý tým, ale jestli chce postoupit, musí se aspoň dvakrát trefit. My se snažíme skórovat doma i při výjezdech a znovu to bude náš hlavní cíl."

Braga si ještě před prvním duelem osmifinále připsala důležité vítězství nad Benfikou a je pouze dva body od pohárových příček. Je tak v podobné situaci jako Liverpool, který se taktéž drží těsně za místy zaručujícími Evropu pro příští rok. Anglický favorit tohoto střetnutí však přeci jen ztrácí více bodů a dá se očekávat velká motivace při honbě za ziskem titulu v Evropské lize.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina - Carragher, Skrtel, Kyrgiakos, Johnson - Maxi, Lucas, Meireles, Cole - Kuyt, Carroll
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Artur - Alberto Rodriguez, Kaka, Miguel Garcia, Silvio - Mossoro, Leandro Salino, Hugo Viana, Paulo Cesar - Lima, Alan
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (443)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele