Eurozápisník XXIV. aneb Vítej, zlatý hattricku!

02.07.2012, 14:39
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Španělé si s námi hrají. Po solidním, suverénním výkonu proti Francii se do finále vysloveně protrápili přes Portugalce - aby tam opět dominovali. Po včerejšku nemůže být pochyb o výjimečnosti téhle generace; a v pořadí 24. díl zápisníku se ptá banálně: čím nás o tom zase jednou přesvědčila?

Povolit-utáhnout. Klasická taktika del Bosqueho party zase jednou nezklamala. V pořadí třetí vyhrané finále souboru vystavěného kolem Xaviho, Iniesty či Ramose muselo kdekomu připomenout čím dál populárnější (a také čím dál pravdivější tezi) o tom, že Španělsko už zkrátka nelze mít za příklad ofenzivního týmu, ne-li mašiny. Základem (nejen) letošního úspěchu borců zpod Pyrenejí byla zcela jednoznačně defenzíva; defenzíva propracovaná do posledního bodu.

Mohli jsme si toho všímat ve většině jejich vystoupení, ale včera to bylo patrné zřejmě zdaleka nejvíce. Španělé prostě kontrolovali hru - tu z pevného a zároveň pružného obranného bloku, tu s míčem pevně na kopačkách. Zkrátka na několik způsobů. V první 15minutovce si zjednali pořádek a ukázali Italům svou ofenzivní sílu: v útočné třetině zaznamenali tolik dotyků s balonem, kolika přihlíželi slaboučcí Irové, což vskutku není úplně nepodstatný detail. Pak nechali své jižanské kolegy ukázat, co umí - a docela dobře je zdeptali fyzickou hrou, alias Ramos versus Balotelli jakožto nejhmatatelnější důkaz, ale i hrou jednoduše nátlakovou, která hnala Pirla do úzkých, mezi stopery, jinými slovy do bezpečných prostor.

Tyhle pasáže sem tam přirozeně proložili klidnícími úseky, kdy hravě navyšovali své procento držení míče, a to se zhruba dělo až do 60. minuty. Pak šli Italové nešťastně do oslabení - a španělští predátoři zapnuli na vyšší level. Správně se začali prosazovat dravěji, odvážněji, často i po individuální, až sobecké ose; aby zlomenému sokovi zasadili další dva definitivní údery. Inu, precizní práce pyrenejské šelmy.

Dokonalý, a včera i zábavný stroj? Proč téměř pouze a jenom včera? Moje odpověď třeba někoho překvapí, nicméně nepovažuji ji za nelogickou: Xavi. Po semifinále se toho o něm namluvilo leccos a většina oněch slov byla pravdivá i lživá zároveň. Xavi vskutku dokáže být nepatřičnou brzdou španělského nároďáku, včerejšek ale zároveň ukázal, že jakmile vstane tou správnou nohou, jeho chameleonství může být neochvějným základem úspěchu červené eskadry. V žádném případě nic proti Iniestovi - odehrál skvělý šampionát, ovšem faktem zůstává, že hraje de facto "pořád stejně", na jedné vlně, leč ultrakvalitní. To samé Xabi - těžko zklidní hru, těžko se rád zapojí do předlouhé rovnice krátkých narážeček, to ji radši utne delším pasem.

Jenže Xavi, ten včera dovedl být tím pravým tempomatem, který v sobě skloubil veškeré klíčové atributy. Zase jednou umně rozdával balony "z jedničky" i "z pětky", rozvážně i odvážně. Nakonec ačkoliv zejména jeho přičiněním Španělé kontrolovali strategický střed pole, Xavi se vedle toho blýskl také dvěma geniálními asistencemi, jejichž produkce vyžadovala notnou dávku timingu i...neotřelosti. A že něco takového Španělům mnohdy ve finální fázi chybí (či řekněme přebývá), to je přece známá věc. Xavi tentokrát tyhle veškeré, mnou jmenované ingredience zvládal dávkovat. To rozhodlo.

Stejně jako kondice - další stěžejní determinant dnešních fotbalových úspěchů, který si mnozí milovníci "plážové čutané" nejsou ochotni připustit k tělu. Právě fyzická připravenost mimochodem stála u zrodu senzačního úspěchu Chelsea, také její "beton" přece nelze vnímat jako něco statického, primitivního, ne-li banálního. Spíš naopak, jde o zvláštní formu projevu, která se vyznačuje abnormální (!) náročností, co se energie týče. A právě ona síla včera Italům fatálně scházela. Měli hrát třetí utkání během jednoho týdne; to je na takovou úroveň vpravdě brutální porce.

Přitom je nutno si chtě nechtě přiznat, že podobná dimenze fotbalového tréninku (ta týkající se kondice) není ani zdaleka na takové úrovni jako jinde; třeba v rugby. Ve světě tohoto sportu takoví Australané k měření hráčovy zátěže používají unikátní možnosti technologie GPS...ale FIFA? Ta to pro jistotu výslovně zakázala (schopným angličtinářům doporučuji tento článek). A podobně ledabylý je z mého úhlu pohledu rovněž přístup ke vstupním lékařským prohlídkám či samotnému sestavování tréninkových jednotek (viz neustálá zvolání kontroverzního Nizozemce Verheijena, ani zdaleka ne jediného odborníka, který za většinovou příčinu zranění považuje sportovcovu přetíženost)...

...ačkoliv jsem tenhle problém, přiznávám, vzal poněkud zeširoka, pointa je zřejmá: i takové věci se při včerejším večeru sečetly v italský neprospěch. A vytvořily dohromady zajímavý řetězec obtíží. Stopeři unaveně reagovali na každý španělský pohyb, obzvlášť malátně působil třeba Chiellini, jenž během šampionátu prodělal zranění (a dost možná si ho obnovil - opravdu nemohl startovat Balzaretti?); z toho vycházela jejich matná sebejistota v rozehrávce, kterou za ně na úrovni vlastní šestnáctky nezřídka prováděl Pirlo (koukejte na jeho neexistující přínos finální fázi v úvodní části). No, a ten pak chyběl ve středu pole (kde nakonec nejschopněji co do tvorby hry působil papírově nejdefenzivnější De Rossi), čímž dostáváte základ včerejšího selhání.

Že pak ještě došel "sebevrah" Motta (opět po zranění a po třech minutách out - vážně nemohl jít do hry Diamanti?), to už považuji jen za takovou hodně kyselou třešničku na dortu. Pak už třeba nemělo cenu bavit se o nějakých útočnících, ti jednoduše nenašli uplatnění, třebaže se takový Balotelli sedřel na krev.

A nějaké shrnutí? Španělé, vážení, praktikují fyzický (stejně jako "psychický") fotbal a vycházejí přitom z defenzívy. Jedna otravná, vžitá a přežitá představa o tom, kterak míčoví kouzelníci válcují nemoderní, zatažená družstva, je snad tedy konečně tatam. Tudy - skrz pragmatické, kolektivní a nejlépe vyvážené výkony - dnes vedou zlaté, stříbrné či bronzové cesty. To nám ukázaly výběry Španělska, Itálie, Portugalska; a nakonec i ta Chelsea...

"Elektronická tužka"

1) Poslední "tužka" vázající se k letošnímu Euru bude poněkud chudší, nicméně nevadí - vynahradíme. A teď začínáme připomenutím, že i strojoví Španělé samozřejmě vykazují své mouchy. Staré známé mouchy, slušelo by se dodat. Ačkoliv jejich přechod do útoku protentokrát ani omylem nepostrádal dynamiku a nápaditost, tady je přímo donebevolající ona neexistující podpora sprintujícího "pošťáka" Alby. Ten jednoduše nemá komu předat svou expres zásilku, jediný Silva se snaží, avšak trčí až příliš vzadu. V tuhle chvíli, kdy Alba v poslední možný okamžik rýsuje přihrávku, dokonce ani zdaleka nevbíhá do šestnáctky. Kde se v tomto okamžiku nachází "hroťák" Fabregas? To asi jen Vicente ví...

2) Ovšem kam se Španělé s tam tím hrabou na Italy s tímto? Podpora ofenzívy v modrém provedení byla ještě trochu někde jinde, posunutá do daleko negativnějších a nepochopitelnějších rovin. Situaci, kterou máte před očima, předcházelo už Bonucciho stěží vyřešené dilema "kam přihrát?"; a tohle je důsledek, dovedený do extrému. Montolivo sice našel Balotelliho pěkně v rychlosti, v duchu té nejryzejší přímočarosti, jenže pak snad ani nezauvažoval nad pomocí svému kolegovi. Ten tak po chvíli (a ne vlastní vinou!) stepuje tváří v tvář Španělovi, jemuž dobíhají "helfnout" další dva až tři spoluhráči. Teprve když Balotelli rozpačitě udrží míč na kopačkách, může jej dozadu (opět rozpačitě) vrátit Montolivovi. To jest mimochodem dobrá ukázka toho, jak zdatně se Balotelli - patrně nejlepší Ital - rval s permanentně přítomnou přesilou. A stejně tak demonstrace nevítané změny: jestliže dříve si Cassano s Balotellim dovedli navzájem vyhovět a vypomoci, včera to tam absolutně nebylo.

3) A závěrem bych se koukl na zoubek největší italské šanci na zauzlování průběhu finálového duelu. Na tomto snímku je sice mlhavě, ale přece zachyceno Ramosovo gesto pravou rukou, typicky znamenající přepouštění "svého" hráče někomu jinému, nějakému spoluhráči. Jenže ouha - kdo měl asi tak Di Nataleho přebrat? Ve finále tenhle tragický komunikační šum Ramose s Busquetsem (patrně si představoval, že se právě on k forvardovi Udinese stáhne) Španěly nic nestál, ovšem docela jednoduše mohl, to je jasné...

Zajímavosti dne

- Žádná jiná země nebyla s to udržet čisté konto v pěti po sobě jdoucích kláních jednoho Eura. Dokud nepřišlo letošní Španělsko...

- Prvně v historii finále ME proti sobě stanuli brankáři-kapitáni.

- Španělská reprezentace jako první obhájila triumf na Euru, to je známá věc. A jedním tahem přitom vyrovnala německý rekord v celkovém počtu zlatých kolekcí cenných kovů. Zápisy našich západních sousedů hrají čísly 1972, 1980 a 1996; ty španělské 1964, 2008 a 2012.

- Rainer Bonhof byl dosud jediným člověkem, jemuž se poštěstilo dvakrát triumfovat na tomto turnaji (1972+1980); včera jej doplnil tucet dalších šťastlivců...

- Vicente del Bosque napodobil Helmuta Schöna (72 a 74), aby se stal druhým trenérem, kterému se podařilo uspět ve finále MS i ME.

- Slabá útěcha, nicméně Buffon s Cassanem včera vyrovnali národní rekord, co se startů na evropských šampionátech týče. Spolu s Maldinim a Del Pierem jich zaznamenali už 13.

- Žádné z pěti předešlých velkých finále v rámci nového tisíciletí (nepočítá se tam Euro 2000) nevidělo v průběhu normální hrací doby více než dvě branky. To včerejší obnáší rovnou čtyři; což je vyšší numero, než jaké dají dohromady šampionáty let 2004, 2008 a 2010.

- Zažili zklamání ve finále prestižní klubové soutěže (Liga mistrů/Pohár UEFA, respektive Evropská liga), aby si pak na konci stejného ročníku spravili chuť na velké reprezentační akci - to pasuje na Del Hayeho, Matthäuse, Vieiru, Henryho, Petita; a nově i na duo z Bilbaa, Martíneze s Llorentem.

- Teprve potřetí včera jeden tým stihl do poločasu finálového klání ME vsítit dvě branky. Předtím se to povedlo - ironicky - Itálii roku 1968 a československým fotbalistům v Bělehradě.

- Balzaretti nahradil Chielliniho ve 21. minutě. I na tak smolné události se dá najít stopa radosti, alespoň tedy pro statistika. Ten totiž včera registroval nejčasnější střídání v rámci finále Eura; jediné další prvopoločasové jsme pak zažili před osmi lety v Portugalsku, kdy Ferreira ve 43. minutě přicházel na plac místo Miguela.

- Zároveň je třeba říct, že Silvův zásah ze 14. minuty byl tím nejrychlejším finálovým od Hrubeschova úderu do týlu Belgičanů z roku 1980 (10. minuta).

- Fernando Torres ze všech šesti třígólových střelců nastřádal zdaleka nejméně minut (190). Když vezmeme v potaz i jednu jeho asistenci, do gólové akce byl v průměru aktivně zapojen každou 47. minutu svého pobytu na hřišti.

- Iker Casillas se stal prvním internacionálem se stovkou mezinárodních výher na kontě; a jedním šmahem vyrovnal Van der Sarovo maximum, co se udržených nul na Eurech týče (9).

- Mata pečetil španělské vítězství svým prvním kontaktem s balonem.

- Všech dvanácti svých gólů Španělé dosáhli střelami zvnitřku pokutového území. Výmluvné.

- V šesti zápasech Španělsko terorizovalo soupeřovu obrannou třetinu sumou 1 087 přihrávek. Tolik ani v součtu nenastřádaly výběry Irska, Řecka, Švédska, Polska a Dánska v rámci 16 duelů (1 068).

Kuriozita dne

Patrně nejtragičtější kuriozita v "historii" eurozápisníku, nicméně bylo by patrně trestuhodné ji nezmínit. Thiago Motta přišel na plac v 58. minutě jako poslední Prandelliho naděje na oživení poněkud mdlého projevu Squadry Azzurri - a hned po třech minutách se bezmocně držel za zadní stehenní sval, bez šance na pokračování. Italské vyhlídky na přívětivý výsledek tímto definitivně pohřbil a sám si pak ani nebyl schopen dojít pro stříbrnou medaili.

Hvězdy dne

Xavi (Španělsko) - Jeho hrubý přínos pro hru obhájců jsem postihl již výše. Xavimu až neuvěřitelně prospělo to vlastní stažení před semifinálovým prodloužením; včera byl odpočatý a při ohromné chuti. Vykouzlil dvě znamenité asistence, přivlastnil si střed pole, podržel, urychlil...a byl na něj neobyčejný spoleh v útočné třetině. Tentokrát to byl on a ne Xabi, kdo ve všech směrech povyšoval španělskou rozehrávku. A tak to mělo být zřejmě pořád.

Jordi Alba (Španělsko) - Lze jen valit oči na to, jaký progres stihla tahle čerstvá posila Barcelony prodělat během šampionátu. Po skupinové fázi spíše na odstřel, po vyřazovacích zápasech právem velebena. Albova invence a zápal opět byly váženými instrumenty pro španělské útočení po levé straně. Navíc včera tento levý bek dokonce skóroval, což se mu docela přirozeně povedlo vůbec poprvé v dresu národního týmu.

Sergio Ramos (Španělsko) - Také o tom už byla řeč: prostě skála, s níž si naplno neporadil ani solidně fungující Balotelli. Ramos mu ihned po zahajovacím hvizdu ukázal, zač je toho loket, a vzdušnou i pozemní dominanci si udržel po celých 90 minut. Také jeho zásluhou je skutečnost, že Balotelli vůbec prvně na turnaji nepřišel s míčem do kontaktu uvnitř cizího pokutového území.

Odpadlík dne

Giorgio Chiellini (Itálie) - Může vám to přijít kruté a upřednostnění Abateho by jistě dávalo rozum, ovšem Chiellini je tak trochu sázka na jistotu. Odpadl totiž v pravém i "nepravém" slova smyslu. Kromě smolného zranění, které si přivodil už v 21. minutě, totiž stihl z velké části zavinit úvodní španělskou trefu (neuhlídal centrujícího Fabregase) a celkově do oné nešťastné chvíle působil hodně zmateně, nemotorně, zkrátka mizerně.

...tím jaksi neoficiálně považuji poselství Eurozápisníku za splněné, nicméně kompletně se s vámi tato rubrika ještě neloučí. V nočních hodinách pro vás budeme mít připravený speciál o letošní francouzské pouti a dost možná již zítra se dočkáte také našeho vlastního ocenění těch nejlepších (a nejhorších) aktérů právě skončeného - myslím, že vydařeného - Eura 2012. Už teď každopádně za všechny své ochotné kolegy Michala Hrušku, Jiřího Vojíka, Dominika Zezulu a Jiřího Lapáčka srdečně děkuji za projevenou přízeň a těším se někdy příště...

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXIII. aneb Španělé na tři, Italové na čtyři
30.06.2012, 21:54
Eurozápisník XXII. aneb V režii druhého nejlepšího
29.06.2012, 17:06
Eurozápisník XXI. aneb Španělsko verze 1.0
28.06.2012, 05:21
Eurozápisník XX. aneb Angličané z(a)traceni
25.06.2012, 17:38
Eurozápisník XIX. aneb Když dva dělají totéž, není to totéž
24.06.2012, 15:40
Eurozápisník XVIII. aneb Jedna ruka netleská
23.06.2012, 05:00
Eurozápisník XVII. aneb Nejhorší útok je obrana
22.06.2012, 13:17
Eurozápisník XVI. aneb Co čekat od Portugalců?
21.06.2012, 11:28
Eurozápisník XV. aneb Anglie - Video 1:1
20.06.2012, 07:01
Eurozápisník XIV. aneb Žádné strachy, žádné spěchy
19.06.2012, 04:12
Eurozápisník XIII. aneb Čím víc ofenzivní síly, tím míň neplechy
18.06.2012, 05:04
Eurozápisník XII. aneb Odešel déšť a dorazili Češi
17.06.2012, 15:04
Eurozápisník XI. aneb Co čekat od Poláků?
16.06.2012, 12:01
Eurozápisník X. aneb Sucho vadilo, mokro souhlasí
16.06.2012, 09:52
Eurozápisník IX. aneb Nejlepší fanoušci - nejhorší hráči
15.06.2012, 12:29
Eurozápisník VIII. aneb Ronaldo Gómezovým učněm
14.06.2012, 06:50
Eurozápisník VII. aneb Když síly stačí i nestačí
13.06.2012, 12:26
Eurozápisník VI. aneb Co čekat od Řeků?
12.06.2012, 07:42
Eurozápisník V. aneb Ševa zase pálí a outsider vede
12.06.2012, 03:16
Eurozápisník IV. aneb S útočníkem ani ránu
11.06.2012, 02:44
Eurozápisník III. aneb Jak favorité ukázali slabiny
10.06.2012, 04:41
Eurozápisník II. aneb Alenky v říši samozřejmostí
09.06.2012, 02:52
Eurozápisník I. aneb Co čekat od Rusů?
07.06.2012, 22:29

Komentáře (143)

Přidat komentář
Al Capone

Smutný, že takový "fotbal" vítězí.

Reagovat
Mr.Mike

radši at' vítězí takovej než "beton styl" Chelsea v LM

Reagovat
smazaný uživatel

jaký je v tom rozdíl? (kromě dvaceti metrů na hřišti)

Reagovat
penepi

Reagovat
miky10

Že Chelsea nic jinýho hrát nemohla, zatímco Španělsko jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Again?

Reagovat
smazaný uživatel

jo a co jiného mohla hrát

Reagovat
miky10

Reagovat
sensei25

mourinho hral s interom betonaren a vtedy ho vsetci vynasali do nebies a teraz tu pises sracky...kazdy super ,ktory by hral ofenzivne proti spanielsku,tak by dostal na frak...je to umenie,ze aj ked pred nimi stoji mur,tak to neodkopavaju ako to je v PL,ale snazia sa mat hru pod kontrolou...k

Reagovat
Josifek

Srovnáme-li výkon Španělska ve finále EURA 2012 a výkon Chelski ve finále LM 2011/2012, pak se rozdíl jeví býti dosti propastný..

Reagovat
smazaný uživatel

ano, fotbal Chelsea připustil útočné akce soupeřů a šlo o pohledný fotbal aspoň z jedné strany...

...včera to byla prostě jenom nuda...

Reagovat
kvasha16

preco beton styl Chelsea? to predtym neexistovala obranna taktika ci co? .. navyse beton bol s Barcou, Bayern bol lepsi, ale hru Chelsea vo finale by som betonom rozhodne nenazval

Reagovat
smazaný uživatel

protože čelsy ji povýšila na vyšší uroveň

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
-Carles-

Čo sa ti na finále neľúbilo? Keď vynecháš antipatie k hráčom Barcelony

Reagovat
Al Capone

Po prvním golu jsem to přepl, to mluví za vše.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to opravdu mluví za vše

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Hmmm, odzbrojující argument.

Reagovat
Al Capone

A co mu mám na to napsat? Mě jejich hra nebaví a tečka.

Reagovat
domingo

Tak tos o hodne prisel, protoze to byl uzasny zapas.

Reagovat
smazaný uživatel

ses posral ne? bez si vyhonit nad barcelonou...

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel

nuda? ta stejna sracka co hraje barcelona? plno kratkych prihravek, zadnej centr, zadnej rychlej nabeh po kridle, udrzovani balonu na svych kopackach... nudaaaaaaaaaaaaaa, otres

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

Jediná smutná věc je ta, že je nikdo neumí už pěkných pár let zastavit.

Reagovat
Cipinho

Reagovat
smazaný uživatel

ale jo tento rok vyhráli tak akorát hovno

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nani92

Smutné je, že tak ako včera nehrali Španieli celý turnaj..potom by bolo určite menej kritikov a neprajníkov,lebo včerajší futbal bol luxus

Reagovat
smazaný uživatel

asi ses dival na jiny program ocividne...

Reagovat
Y.N.W.A

nesouhlasím... lepší než italská defenziva 90. let... já osobně si v tomhle nacházím spoustu věcí, které mě baví... blbé je, že všichni čekaj, že Barca i Španělsko budou stále všechny válcovat 5:0 a když se jeden zápas nepovede hateři se toho chytí... ale to je přirozené, každý dlouhodobě vítězící není oblíben, v poho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Filipow

Jinak docela neuvěřitelný, že Torres odehrál jen něco kolem 200min a byl nejlepší střelec.

Kluk to má v sobě.

Reagovat
-Carles-

2 góly slabučkým Írom a 1 gól odovzdaným Talianom Až tak by som ho nepreceňoval.

Reagovat
miky10

Je nejlepší!

Reagovat
-Carles-

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Filipow

Já ho chtěl nějak pochválit.

Reagovat
Le Gunner

Ale dal je.

Reagovat
Filipow

Škoda, že nahrával Matovi. Mohl klidně vystřelit a byl by sám nejlepší střelec!

Reagovat
kvasha16

ved proti inym timom si ani nezahral, akurat Chorvatom nedal gol, ale tak vtedy cele Spanielsko nebolo velmi nebezpecne, kedze Chorvati dobre branili

Reagovat
Al Capone

Slabota, 3 goly stačí pro vítězství. Celkově toto euro bylo o hovně.

Reagovat
kvasha16

tak ale ber to tak, ze bolo 5 hracov co dali po 3 goly.. nikto nehviezdil a oni sa tie goly nejak rozdelili pomedzi viac hracov

Reagovat
Rssa

Velký palec, co velký, obrovský palec nahoru pro fantíka, jvčko, dominga, mikyho a Lanýže.

Reagovat
smazaný uživatel

skvělé články, opravdu si s tím dali práci

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Le Gunner

OT : Co by jsme řekli na to, kdyby si Kolodziejczak udělal polské občanství, resp. se rozhodl reprezentovat Polsko, Myslíte, že by byl něco platný? Mě se jeví jako vcelku kvalitní hráč, za přestup do Nice.

Reagovat
smazaný uživatel

Madridisti myslim ze oficialne mozeme prehlasit Ramosa za stredneho obrancu a nie len tak hocijakeho inak skvely clanok, spanieli krasna hra vo finale len sa obavam ze tu spinu predchadzajucich zapasov nezmyju. Niet sa co cudovat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsme věděli, ne? Jsem zvědavý, jestli X-bano-X po EURO aspoň o 3% změní svůj názor, že v rámci La Ligy je dvojice Pepe - Ramos pouze nadprůměrnou a jestli zase vyjmenuje těch 10 nebo 15 stoperů, co ve Španělsku hrají lépe. Mně se jenom potvrdilo, že ti dva jsou základ naší hry.

Reagovat
smazaný uživatel

vy mate tak na 8 rokov so stopermi vystarane .. Pepe-Ramos mozu tahat este 4 sezony a potom preberie po Pepem stafetu Varane

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja som bol v tom ze je tam Ramos ako zaplata z ktorej sa stal slusny tovar a popravde som necakal ze dokaze takmer celu sezonu drzat taky standard a ze to dokaze aj v inom tyme ako Real s inym stylom hry preto som to takto podotkol ze sa z neho stala takato svetova trieda medzi obrancami.

Reagovat
smazaný uživatel

On ne Btw: 3% = triprocentni.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Ramos k vam uz ako stoper prichadzal ... a nebyt zranenia Carvalha a tragickeho Albiola tak myslim ze by stale kysol na kraji

Reagovat
smazaný uživatel

no tak ja myslim ze on bol prave vychovanany ako pravy obranca kedze v mladeznickych tymoch hraval aj zaloznika ci kridlo, tak to spravil riadnu put z kridla na stopera a to je uz tomu 7 rokov co prisiel ako 19 rocny.

Reagovat
smazaný uživatel

neviem ako hraval v mladeznickych , ale ja som ho mal uz od toho debutu v lige zafixovaneho ako skveleho stopera , takze mna jeho vykony neprekvapuju , navyse aj na kraji je klasa ... dost mi pripomina Puyola

Reagovat
smazaný uživatel

pravda a nechava na ihrisku aj srdce ako puyol, kazdopadne uvidime ako naskoci do novej sezony a bude to asi zalezat aj od letnych nakupov Realu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Welcome Gold Hattrick !!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Chiellini největši mamlas ,už ve skupině to sral

Reagovat
herbage

skvělý článek. Elektronická tužka opět výborná Jen k tomu Xavimu. Nemyslím si, že předtím to flákal, jen neměl komu dávat míče. On už měl podobné kolmice i předtím, jen zkrátka chyběli spoluhráči v náběhu a stojí za povšimnutí, že jediný Alba jako levý bek se vydal neohroženě do sprintu vpřed. V Barceloně podobným způsobem ve dvou lidech spolu s Messim překonali 7 bránících hráčů Realu. Kdyby záloha byla lehčí o Xabiho a Pedro hrál základ, jistě by i Xaviho výkony v průběhu celého turnaje byly jistější a vyrovanější. Takhle si musel počkat až na finále

Reagovat
Filipow

Těším se na další MS! Doufám, že se sestavou:

Casillas-Alba,Ramos,Piqué,Montoyá-Busquets,Iniesta,Javimar-Silva,Muniain-Fabrégas!

Reagovat
smazaný uživatel

Díky moc za všechny Eurozápisníky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím, že to bude dopad na ekonomiku jak prase, už teď jsou někteří aktéři organizace ME posraní až za ušima, dluhy, dluhy, nové stadiony atd... Ale z hlediska čistě zážitkového to považuji za hodně moc povedené ME, atmosféra na stadionech byla přednádherná, stejně jako samotné Stadiony. Úroveň zápasu také velmi slušná, oproti mizerné atmosféře a celkovému projevu MS to byl letos balzám.

Reagovat
smazaný uživatel

* MS 2010

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo by mala byť atmosféra MS2010 mizerná? Podľa mňa tá atmosféra bola výborná, odlišná, a vuvuzely mi nevadili iba podtrhli jej charakteristickú atmosféru.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to subjektivní názor, tobě vuvuzely nevadí a řadíš je k tradiční atmosféře Afriky. Já na nějaké tradiční vuvuzely kašlu a bolela mne z nich hlava. Jsem zastáncem mimoafrické fotbalové atmosféry, a proto bylo MS 2010 mizerné.

Reagovat
blaugrana

Toto už tak skoro oko diváka neuvidí. Zlatá generácia valcuje(najmä zásluhou katalánskej gardy)..a dúfam, že minimálne ešte o dva roky budú silný a mohli by urvať ten 4. titul v rade.

Reagovat
Erdovec

to tak, doufám že už se konečně někdo hecne a nějak je kurva vyřadí, za cenu obětavosti, tvrdosti, skákání hlavou do střel...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, jo, nepostrikal sis tv v nedeli?

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko příště nevyhraje na 100%

Reagovat
fantomas

Na 100 % nevyhrálo ani letos.

Reagovat
Filipow

http://cache.daylife.com/imageserve/01im44F9BM7WF/610x.jpg

Pedro a Torres, jak kdyby se líbali.

Reagovat
smazaný uživatel

to je podla mna Arbeloa

Reagovat
Filipow

Arbelou a Pedra si furt pletu.

Reagovat
patas92

Cesc

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Jé jak mu olizuje ucho áách

Reagovat
smazaný uživatel

nedokazal to ronaldo,dokaze to neymar 2014

Reagovat
smazaný uživatel

V zajímavostech chybí počet Xavim vyhraných trofejí. Cifra už se vyšplhala na 23.

Reagovat
fantomas

Dík za doplnění.

Reagovat
culé

Reagovat
blaugrana

A on po boku s Donom hrali 25 finále.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nevíte někdo něco víc o tom Španělovi, co je teď ve Spartě na zkoušce? Resp. je v něm něco?

Reagovat
smazaný uživatel

Já to vidím na klasíckýho Lustri-Peters-Prudnikovskou posilu.

Ale je nakonec dobrý, že se Sparta pokouší o nějaký ozvláštnění ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zrovna Peters byl vyloženě krok vedle, velký průser, Lustrinelli to podle mého v sobě měl - i ve Spartě měl fakt dobré zápase, stejně tak v repre, co jsem ho párkrát viděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Na webu jsem našel: Pablo Gil developed as a player at Albacete, with whom he won the Under-19 Copa del Rey against Valencia. He won the Under-19 Euro with Spain. Pablo is versatile and fast, capable of playing as a right back.

Tak by mě spíš zajímalo, jestlo to byl talent, který se zasekl nebo se zkrátka neprosadil kvůli te konkurenci v Realu. A ještě zajímavost, dle webu Realu patří mezi jeho koníčky četba, což se u fotbalistů moc nevidí, tak by to teoreticky mohl mít v hlavě v pořádku. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Peters byl hrozná blbost. Lustri byl možná oblíbený, ale jinak poměrně průměrný hráč. Na to, že přišel jako záchrana na devítce. Prudnikov byl o něco lepší Peters.

Podle mě by nikdo, kdo by byl fotbalově nadprůměrný, dobrovolně ze Španělska nešel. A už vůbec ne do nějaký díry ve středu Evropy. Fotbalově mu to nic nedá. Peníze by si ve Španělsku někde v terceře vydělal lepší ... Kdyby to se svojí další fotbalovou kariérou myslel vážně, šel by někam do Španělska, případně Portugalska, Francie nebo třebo na zkušenou do Anglie (nebylo jich už málo).

Ale to jsou jen spekulace. Může motyka vystřelit a může být opravdu dobrý ... (šance dle mě tak 10 % max.)

Reagovat
hefy

Peter *

Reagovat
smazaný uživatel

Dva roky hrál u nás v béčku čtvrtýho stopera, napravo jsem ho vůbec neviděl, tam se přes Carvajala nedostal. Nezaujal mě, ta třetí liga byla pro něho tak akorát, do druhé jsme ho nevzali. Pokud se Lavičkovi líbí, tak si myslím, že hlavně kvůli kondici, v závěru sezony to Castilla válcovala a bylo vidět, že fakt parádně trénují. Takže hlavně ho udržet tréninkem ve formě no, technicky i takticky by měl naši ligu zvládnout.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

A vypadá na svůj věk velice rozumně.

Reagovat
smazaný uživatel

Mario Balotelli sa stane otcom. Po zápase s Nemeckom mu to prezradila jeho frajerka.

CG

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

*ex-frajerka

Reagovat
fantomas
Reagovat
fantomas

Abych to shrnul, co se i zdejších ohlasů týče, z pohledu efektivity i atraktivity nakonec systém "bez útočníka" vyhrává zhruba 2,5 : 1 (nejslabší soupeř na turnaji)...přestože poměr užití obou systémů byl 3:3. To jen tak pro pořádek, aby se furt dokolečka nezkreslovalo.

Ten autor z FourFourTwo nakonec dochází k tomu, že ve finále Španělé sice startovali bez útočníka, ale zároveň ani nehráli 4-6-0...and that's the point.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně tady tohle přijde stejně debilní, jako když čeští pseudoodborníci tvrdí, že hra na dva útočníky je ofenzivnější než hra na jednoho.

Reagovat
fantomas

Co přesně ti přijde stejně debilní?

Reagovat
smazaný uživatel

No to vyčítání Del Bosquemu, že hraje bez útočníka.

Reagovat
fantomas

Tak to jo.

Reagovat
herbage

nejde o to, jestli nastoupí 6 záložníků nebo 6 útočníků, ale o to, v jakých prostorech se ti hráči pohybují a to, že většinou se na hrotu nepohyboval nikdo a v nábězích za obranu nebyl prakticky nikdo, občas krajní obránci, to je zkrátka fakt. Třeba ta kombinace, že na křídle máš technického hráče, který to má na kliku doprava a přečíslit soupeře mu pomáhá náběhem krajní bek, to není špatné, nicméně měl by alespoň někdo být na hrotu a Cesc mohl hrát klidně podhrota, Torres hrota a střed pole by zvládli v poklidu obstarat Sergio s Xavim

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to není o tom, jestli máš útočníka nebo ne. Je to o jednotlivých hráčích. Někteří hráči tu jejich hru prostě neumí, proto je to tak sterilní.

Reagovat
herbage

já vím. Ale právě protože je to těm hráčům cizí, tak je kritizován poprávu Del Bosque, i když ve finále to pravda fungovalo

Reagovat
smazaný uživatel

to, co zmiňuješ, debilní je. Ale Španělé se mi prostě s devítkou líbí víc, než bez ní ...

... nicméně je samozřejmě otázkou, zda to není opravdu jen o motivaci. Ve finále hráli bez útočníka úžasně.

Reagovat
herbage

spíš jim sedl soupeř, jeho rozestavení a únava

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě to bylo tím, že je Italové k té hře prostě donutili...

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Vicente tohle odkoukal od Pepka. Prakticky ten jeho systém obšlahnul. Akorát s tím rozdílem, že hraje Iniestovu roli Xabi, Messiho roli Silva a samozřejmě místo ultraofenzivního Daniho Arbeloa. Výsledkem je podobný systém, ale daleko sterilnější hra dopředu. Ale samozřejmě o to jistější dozadu.

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro o všech zápasech Itálie se říkalo, že jsou nejlepší na turnaji, to mluví za vše.

Reagovat
Josifek

"Ramos mu ihned po zahajovacím hvizdu ukázal, zač je toho loket"..

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Nahodou ve finale se mi te španelskej fotbal hodne libil

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
CubONE

Reagovat
smazaný uživatel

Finále 4:0. Nuda? To jste borci. Jestli jejich hra nudí, tak jenom proto, že nani nemáte žádnou odpovídající reakci, resp. všichni, kteří to tvrdí. Tahle hra jim vynesla tři tituly a nepochybuju o tom, že to není poslední triumf. Trenéři už od žáčků vždycky nabádají ke hře po zemi, nesrat se s s tím a dávat to co nejrychleji od nohy. V podání Barcelony a španělska je to ovšem prý nuda. OK hošánci. Tak si tady pičujte dále. já tomuhle fotbalu, na který doteď nikdo nenašel odpověď, dávám pacel hore.

Reagovat
smazaný uživatel

Já stále nechápu jakou to má souvislost?? Vždyť jim nikdo nebere ty úspěchy, ale ten fotbal se mi prostě nelíbí.... Včera to bylo dobrý to jo, ale třeba proti Chorvatsku nebo Portugalsku hrůza.... Jak říkám, ty úspěchy jim nikdo nebere, jen na to někoho nebaví koukat.... (Stejně jako Chelsea letos....)

Reagovat
culé

Reagovat
božský John

Nuda to byla, protože to od druhýho golu bylo o ničem.

Reagovat
-Carles-

To ale nie je chyba Španielov, ale Talianov, že nedokázali reagovať kontaktným gólom. Či Španieli si mali dať vlastný aby zápas nestratil napätie?

Reagovat
-Carles-

To ale nie je chyba Španielov, ale Talianov, že nedokázali reagovať kontaktným gólom. Či Španieli si mali dať vlastný aby zápas nestratil napätie?

Reagovat
smazaný uživatel

VELKE VDAKA AUTOROM EUROZAPISNIKOV I - XXIV, KAZDY JEDEN SOM SIPRECITAL, NA KAZDY JEDEN SOM SA TESIL - CO SA NOVE DOZVIEM V SEKCII "ZAUJIMAVOSTI DNA" - MILUJEM STATISTIKY:-) + "ELEKTRONICKA TUZKA" - JEDNA BALADA TIE ROZBORY:-)) ESTE RAZ VDAKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Reagovat
fantomas

Reagovat
j_mrazik

Škoda, že di Natale tam neposlal 2 kusy z těch svých šancí.

Reagovat
fantomas

Jamie Sanderson (sloupkař Metro.co.uk a uznávanej komentátor Arsenalu) zařadil Gebreho do jedenáctky turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel

Z našich měl být v jedenáctce turnaje Hübschman.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele