Eurozápisník XXIII. aneb Španělé na tři, Italové na čtyři

30.06.2012, 21:54
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Tradiční předzápasová tisková konference byla protentokrát velmi výživná. Cesare Prandelli prozradil, že od něj diváci opětovně nemohou čekat systém 3-5-2, s nímž turnaj načínal; a Vicente del Bosque pro změnu vyloučil další aplikaci "falešné devítky" v osobě Cesca Fàbregase...

Jako první před novináře předstoupil italský trenér doprovázený Gianluigim Buffonem a překvapivě nikoliv Andreou Pirlem. Úvodem vysekl soupeři poklonu slovy o "nejlepším týmu světa posledních let", aby přistoupil k té nejzajímavější pasáži své řeči - vlastním strategickým pohnutkám s ohledem na finále.

"Nikdy jsme opravdu nespoléhali na dlouhé balony, ani v tréninku, leda za účelem uvolnění napětí. Víme, že je to složitá cesta, ale zároveň ta nejlepší a z mého úhlu pohledu může být vítězná," pronesl Prandelli s tím, že cílem jeho svěřenců bude především tuhá konkurence silnému španělskému středu pole. "Náš přístup bude pozitivní a útočný, přičemž naším prvním cílem po ztrátě balonu vždy bude jeho okamžité získání zpátky."

A kterak rozestavění fotbalisté budou tyhle předpoklady naplňovat? "Upřímně - ne, ani jsem o tom neuvažoval," vyjádřil se někdejší lodivod Fiorentiny k možnosti zpětné rotace do systému 3-5-2. Montolivo se na trequartistovi ve 4-3-1-2 osvědčil, a tak patrně bude pokračovat v základu. "V minulých zápasech jsme nabyli určité rovnováhy; nicméně nevylučuji, že se během utkání k 3-5-2 vrátíme, pokud to bude potřeba."

Třebaže si tedy Italové se Španěly střihnou reprízu úvodního skupinového klání (1:1), ve finále bychom mohli být svědky docela odlišné podívané. Také del Bosque totiž zaujme odlišný strategický postoj. Jakkoliv Prandelli dnes přiznal, že jej posledně kompletně zaskočil sestavou bez klasického hrotového útočníka, velezkušený lodivod podle všeho tentokrát žádné originální výmysly nechystá.

"Budeme hrát na tři útočníky, ale každý v týmu jim musí náležitě pomáhat," nemlžil del Bosque. I když...leckterý fanoušek by mohl znejistit minimálně ohledně startu Davida Silvy, jenž coby klasický křídelník pro 4-3-3 nepůsobí, semifinále se mu vůbec nevyvedlo a na jeho post se dere zajímavě vypadající Jesús Navas. To samé by se teoreticky mohlo týkat Iniesty, pravidelně nastupujícího vlevo, jehož semifinálový sestup do trojčlenné zálohy Španěly konečně nastartoval. Ovšem obětovat Xaviho, Xabiho nebo Busquetse? Na všech třech úřadující mistři světa i Evropy stavějí dlouhé měsíce; takže tenhle "upgrade" už tolik pravděpodobně nevypadá.

"Byli jsme spolu v jedné skupině, své zápasy jsme vyhráli na penalty a náš herní projev byl podobný. Proto si myslím, že mezi námi nebude tolik rozdílů," uzavíral pak pomalu své vystoupení Vicente del Bosque, aby se ke konci ještě v rychlosti vypořádal s četnými kritiky. "Že naši hráči ztratili chuť vítězit? Nezaznamenal jsem žádné příznaky takové choroby." A v tomhle směru má ostatně španělský kormidelník také Prandelliho podporu: "Jestli je Španělsko nudné? To není nuda, co lidé cítí, to je strach z nevyhnutelného výsledku."

Ale aby tenhle netradiční, nikterak analytický díl eurozápisníku nebyl jen a pouze o trenérech a jejich plánech, přidám ještě pár individuálních milníků, kterých lze v neděli dosáhnout...

- Fernando Torres se může stát prvním hráčem, který skóruje ve dvou finále ME.

- Iker Casillas se téměř jistě vyrovná Franzi Beckenbauerovi jakožto muž, který si navlékne kapitánskou pásku na rukáv před třemi různými finálovými bitvami MS či ME. A stále může být na rozdíl od Císaře stoprocentní...

- Andrés Iniesta se může stát teprve druhým fotbalistou po fenomenálním Gerdu Müllerovi, který se trefí ve finále mistrovství světa i Evropy (pokud bychom se drželi jen podmínky "kontinentální", nikoliv striktně "evropský", přidávají se k nim ještě Pelé a Ronaldo). Německý snajpr k tomu všemu přihazuje ještě zářez ve finále Ligy mistrů (PMEZ), ale to už je doopravdy navíc.

- A nakonec tu máme duo Pedro-Xabi, jež se může přidat ke Gerdu Müllerovi, Platinimu, Van Bastenovi a Gullitovi, aby rozšířilo partu hráčů, kteří vedle finále nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu udeřili také v rámci jejího ekvivalentu pro internacionály.

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXIV. aneb Vítej, zlatý hattricku!
02.07.2012, 14:39
Eurozápisník XXII. aneb V režii druhého nejlepšího
29.06.2012, 17:06
Eurozápisník XXI. aneb Španělsko verze 1.0
28.06.2012, 05:21
Eurozápisník XX. aneb Angličané z(a)traceni
25.06.2012, 17:38
Eurozápisník XIX. aneb Když dva dělají totéž, není to totéž
24.06.2012, 15:40
Eurozápisník XVIII. aneb Jedna ruka netleská
23.06.2012, 05:00
Eurozápisník XVII. aneb Nejhorší útok je obrana
22.06.2012, 13:17
Eurozápisník XVI. aneb Co čekat od Portugalců?
21.06.2012, 11:28
Eurozápisník XV. aneb Anglie - Video 1:1
20.06.2012, 07:01
Eurozápisník XIV. aneb Žádné strachy, žádné spěchy
19.06.2012, 04:12
Eurozápisník XIII. aneb Čím víc ofenzivní síly, tím míň neplechy
18.06.2012, 05:04
Eurozápisník XII. aneb Odešel déšť a dorazili Češi
17.06.2012, 15:04
Eurozápisník XI. aneb Co čekat od Poláků?
16.06.2012, 12:01
Eurozápisník X. aneb Sucho vadilo, mokro souhlasí
16.06.2012, 09:52
Eurozápisník IX. aneb Nejlepší fanoušci - nejhorší hráči
15.06.2012, 12:29
Eurozápisník VIII. aneb Ronaldo Gómezovým učněm
14.06.2012, 06:50
Eurozápisník VII. aneb Když síly stačí i nestačí
13.06.2012, 12:26
Eurozápisník VI. aneb Co čekat od Řeků?
12.06.2012, 07:42
Eurozápisník V. aneb Ševa zase pálí a outsider vede
12.06.2012, 03:16
Eurozápisník IV. aneb S útočníkem ani ránu
11.06.2012, 02:44
Eurozápisník III. aneb Jak favorité ukázali slabiny
10.06.2012, 04:41
Eurozápisník II. aneb Alenky v říši samozřejmostí
09.06.2012, 02:52
Eurozápisník I. aneb Co čekat od Rusů?
07.06.2012, 22:29

Komentáře (87)

Přidat komentář
miky10

Tak ať to skončí třeba 3:4...

Reagovat
Pinturicchio

1. pro vítězství Itálie a vyhlášení Pirla nejlepším hráčem turnaje

Reagovat
miky10

Reagovat
Pinturicchio

A to jsem se ještě půlhodinu rozmýšlel, jestli tu "1" dávat.

Reagovat
Talker

Reagovat
juveforever

Reagovat
smazaný uživatel

Balotelli Pirlo against all

Reagovat
Miguel19

Snad nenastoupí Torres, abych mohl přít Balotellimu

Reagovat
miky10

Já normálně čekam v základu Llorenteho...

Reagovat
Miguel19

I to je možné

Reagovat
Mr.Jindros

To bych čuměl.

Reagovat
culé

Reagovat
valloire

Furt Llorente. Nebyl tam doteď,nebude ani ve finále. Z vás by byli špatný trenéři.

Reagovat
miky10

Jj, vyjádření očekávání je totiž jasná ukázka trenérský kvality.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad vyhraje fotbal, čili Itálie.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že Italové v čele s Pirlem smáznou Španěláky z fotbalový mapy světa!

Reagovat
smazaný uživatel

"Nikdy jsme opravdu nespoléhali na dlouhé balony, ani v tréninku, leda za účelem uvolnění napětí. Víme, že je to složitá cesta, ale zároveň ta nejlepší a z mého úhlu pohledu může být vítězná,"

Nestraš. Hrejte to, co do ted.

Reagovat
smazaný uživatel

Když to šlo doteď, pujde to furt!

Reagovat
CubONE

Forza!

Reagovat
-Carles-

Na troch útočníkov? To som zvedavý, pretože Iniestu sa ako útočníka rozhodne nedá brať. Mám pocit že to znamená Xaviho na lavičke, Iniestu na AM a Nando + na krajoch dvaja z trojice Pedro, Navas, Silva.

Myslím že Španieli zajtra sklamú veľa ľudí, ktorí dúfajú vo výhru Talianov

Reagovat
miky10

Já si to taky myslim, všichni teď hromadně začali věřit Itálii, ale podle mě to Španělsko urve.

Reagovat
Pinturicchio

* věřit - spíš fandit ( a to jen proto, že je tam Španělsko )

Reagovat
-Carles-

Nj, ten hate voči Barce sa celkom očakávane premietol aj do repre.

Reagovat
Honza Matoušek

Reagovat
Feind

určitě je to tím :D

Reagovat
-Carles-

A čím potom?

Reagovat
Feind

tobě se ta španelská hra opravdu líbí?

Reagovat
-Carles-

Španieli odohrali výborný zápas s Talianmi a v skupinách patril medzi najkrajšie, škoda Nandovej koncovky, pretože výhra by bola zaslúžená. Írov sfúkli výborným výkonom. Chorváti predviedli výborný výkon, na druhej strane to neboli Španieli ktorí potrebovali útočiť a vyhrať, aj keď nakoniec vyhrali. Zápas s Francúzkom bol pre oči naozaj tvrdou skúškou ale hlavne kvôli bezmocným Francúzom, ktorí sa nezmohli na nič, Španieli odohrali čo potrebovali. Potom narazili na výbornú defenzívu Portugalska, s ktorou si až na pár výletov nevedeli dať rady a podla toho aj zápas vyzeral.

Tiež sa mi nepáči, ako Vicente nakladá s kádrom a ide skôr cestou istoty, ale Španieli toho predviedli na ME dosť a sú zaslúžene vo finále. Ten hate vidím hlavne kvôli ich úspešnosti (výhra v MS, ME) a samozrejme kvôli tak veľmi nenávidenej napodobenine barcelonského štýlu.

Reagovat
Feind

na minulém ME i MS jsem Španělsku fandil, stejně jako před eurem. bohužel, se mi ten jejich fotbal už vůbec nelíbí. stejně jim ale asi budu přát trochu víc, kvůli Casillase a Xabiho, zatímco u Italů mi nikdo tak sympatický nepřijde. hrát finále proti Němcům, asi by to byla těžší volba

Reagovat
homeles8

fotalem :-)

Reagovat
homeles8

B

Reagovat
-Carles-

Chceš mi povedať, že keby všetkých vyklepávali 4:0 s krásnou útočnou hrou, tak by si na nich nezvracal?

Reagovat
miky10

Za takový situace by na ně zvracel leda totální kretén.

Reagovat
-Carles-

Kto chce psa biť, palicu si nájde.

Reagovat
miky10

Jde o to, co bylo dřív, no. Jestli kritika Španělů za jejich hru, nebo jejich hra.

Reagovat
-Carles-

No Vicente začal ťažiť z barcelonského štýlu ale nie je taký borec ako Pepek a je príliš posraný aby to skúsil trocha ofenzívnejšie naladiť Preto som aj písal že ten hate vidím hlavne kvôli tomu, že ľudia vidia v Španielskej repre Barcelonu.(to že toto Barcelona v žiadnom prípade nie je ale nevidia)

Reagovat
miky10

Mně přijde, že letos drtivá většina pochopila, jakej je rozdíl mezi stylem Španělska a Barcelony, vždyť tu každou chvíli čtu, jak hraje Barca oproti tomuhle pohledně. Ale v podstatě jsme se nikam neposunuli - Španělé hrajou nudně, proto jsou právem kritizováni. Kdyby hráli útočně a vyhrávali 4:0, jak píšeš, nikdo by nemohl říct křivý slovo.

Reagovat
-Carles-

Hrajú nudne lebo hrajú na istotu, ja by som tú kritiku nasmeroval hlavne na Vicenteho, ktorý proste neprišiel hrať ofenzívny koncert(ktorý by mohol byť efektívnejší ako to o čo sa snaží teraz). Na pružnejší a útočnejší futbal má ten najlepší hráčsky materiál.

Reagovat
miky10

Jasně, že si to takhle můžem zdůvodnit my dva, ale normálního diváka prostě nezajímá, co za tím stojí. Já bych se hrozně těšil na Španělsko, který by bylo schopný a trenérem podporovaný naplno využít svůj potenciál, ale za současnýho stavu je to prostě hrůza. A každýmu je jedno, jestli je to Vicentem, zraněním, počasím nebo nerovným hřištěm. Výsledkem je prostě nuda, za kterou je pak ten tým kritizován.

Reagovat
-Carles-

Ale zasa treba uznať že s Talianmi a Írmi to boli dobré zápasy. S Chorvátmi utrpenie, Francúzi neškodní a Portugalci výborný. Ale ten tím má na viac, chcelo by to na lavičku Pepka

Reagovat
-Carles-

Na Barcelonu sa nadáva, aj keď hrá famózne

Reagovat
valloire

Reagovat
valloire

Hate? Mluv česky katalánče.

Reagovat
miky10

Obojí.

Reagovat
-Carles-

Verím že Vicente prekvapí nás všetkých a Talianov sfúknu ako sviečku.

Reagovat
Mr.Jindros

Španělé jsou bezpochyb favorité.

Reagovat
Mr.Jindros

Myslíš, že posadí Xaviho?

Reagovat
-Carles-

Neviem, ťažko sa to odhaduje. Predsa len Xavi je hlavný stavebný kameň tejto zlatej generácie. Keď Vicente tvrdí že bude hrať na troch útočníkov, tak jeden dvojice Xavi, Iniesta bude asi sedieť. Jedine že by Iniestu v tomto prípade bral ako útočníka.

Reagovat
smazaný uživatel

To je nejvíc pravděpodobné. Busquets, Xavi, Alonso - Silva, Iniesta, Torres

Reagovat
Logan

Osobně, já bych to udělal a udělal bych to už před semifinále. Xavi na tomhle turnaji se mi vůbec nelíbí, strašně brzdil veškerou hru, a nebylo to ani tím, že by nějak špatně hrál, ale prostě jen tím, že byl na hřišti a všichni ho hledali přihrávkamis očekáváním, že něco vymyslí, bohužel tady není Messi který narážečkama projde do vápna, ani tu nefunguje stejně kvaliní pohyb do útoku jako v Barce. Iniesta na jeho místě byl mnohem přímočařejěí, dovolil si tam 1na1 (což Xavi udělá vyjímečně) a celkoě ta hra dostala okamžitě, alespoň pro mě, jiný a zajímavější rozměr, takže doufám že to tak Vicente udělá, i když je těžké Xaviho posadit, a že Iniesta bude hrát na jeho míste, Silva s Navasem před nimi a v útoku Nando nebo Nando, Alvaro mě moc nepřesvědčil ... každopádně, VAMOOOOS ESPAŃA !!!

Reagovat
valloire

Jenže Xavi je přece ikona a i za 4 roky bude hrát jako pánbůh.

Reagovat
smazaný uživatel

Po tom, co odešel ze hřiště v semičku a na jeho post šel Iniesta, tak se zase dalo dívat na jejich hru a říkat jí fotbal. Taky se tím uvolnilo místo pro jiný typ křídla, než je Iniesta - přímočarejší, Pedro.

Reagovat
JacoBee

OT:

Bořek opět gól :)...už je na 4 gólech a 4 asistencích ve 12(myslím) zápasech

Reagovat
smazaný uživatel

Ondrášek se sice teď neprosadil, ale ze 13 zápasů má 7 gólů

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel mu ale včera skončila hostovačka

Reagovat
Pinturicchio
Reagovat
miky10

Pirlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hafna

Španělsko to stejně vyhraje, i když nehraje vůbec dobrý fotbal tak tu sílu znova projeví

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA ITALIA

Reagovat
jiri54

Věřím,že Španělsko se svým nezáživným fotbalem k nekoukání pohoří a vyhraje Itálie.

Reagovat
smazaný uživatel

Posadit Xaviho zrovna před zápasem s italskou zálohou by byla sebevražda. Neříkám ale, že by to nezapadalo do Vicenteho trenérské chyby ...

Tak jako tak - Xavi hrát musí. Rozhodovat se bude v záloze. To ví každý.

Reagovat
alcantara

Xavi samozrejme hrat musi a hrat bude, nechapem to zmyslanie niektorych ludi tunak.

Reagovat
Logan

proč by to jako měla být sebevražda? jaká chyba? vsadil bych se že bez Xaviho by to byl mnohem lepší, koukatelnější a zábavnější fotbal a třeba by španělé konečně dali víc jak jeden gól v důležitém zápase (nepočítám xabiho na 2:0 z penalty proti FRA)

Reagovat
alcantara

Jojo, Xavi je na vine, pred styrmi rokmi to bolo s nim v zaklade rovnako nepozeratelne pre vacsinu fans, ako v tomto roku.

A preco by to bola chyba? No pretoze Xavi je symbol tohto stylu, kombinacna a pozicna istota, zaruka dominancie nad superom.

Reagovat
smazaný uživatel

A tip na dnes večer - Španělsko vyhraje 2:1. Bude to úspěch pro oba - Španělé udělají hattrick. Italové si zase můžou říct, že po dlouhé době někdo Španělům dokázal dát v PO gól.

Reagovat
smazaný uživatel

no, to by byl pro Italy ohromnej úspěch

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Začína sa so svetom niečo diať, ak Taliansko na šampionáte hraje štýlom Anglicka a Anglicko štýlom Talianska

Reagovat
smazaný uživatel

ak by Taliansko hralo stylom Anglicka nikdy by nic nevyhrali

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel som kedysi, nie posledných 16 rokov

Reagovat
smazaný uživatel

Makaroni vyhraju uz to mam osadene

Reagovat
Counter

Haha, Cesc je v základu na hrotu

Reagovat
fantomas

Jak to víš?

Reagovat
Counter

Twitter, napsal to Tancredi Palmeri, italský korespondent CNN, který se angažuje taky v Gazzetta dello Sport a ještě kdesi jinde.

Reagovat
fantomas

Hm, a taky známej vtipálek mezi novináři... počkám si radši na oficiál.

Reagovat
Counter

Mají to i na titulce Marcy.

Reagovat
Counter

www.marca.com/

Reagovat
Counter

A už to twitterem sviští jedna báseň, včetně kompletní jedenáctky.

Reagovat
fantomas

Jj, vidim.

Reagovat
Counter

Tak ještě italská a jdu vymýšlet fantu :-)

Reagovat
fantomas

Reagovat
Counter

Tak asi tohle (ze soukromého účtu O'Henleyho): Buffon; Abate,Barzagli, Bonucci, Chiellini; Pirlo, De Rossi,Montolivo, Marchisio; Cassano, Balotelli

Reagovat
Counter

Potvrzeno i jedním z of. korespondentů UEFA (Alex O'Henley)

Reagovat
fantomas

Jim se řídim.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nabízim job pro člověka, co umí mluvit anglicky, má rád fotbal a nejlépe pokud vlastní automobil :) více na martinvlci@gmail.com

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele