EURO DENÍK - ZAČÍNÁME

12.06.2004, 16:23
Aktuality
A je to tady. Den nultý, nebo první, prostě zahajovací. A my jsme zde s posledním balíkem informací z tréninkového prostředí. Beckham, Raúl Gonzáles, Camoranesi, Mellberg, to jsou jen někteří, o kterých si přečtete ve třetím vydání našeho EURO DENÍKU. A ten dnešní je také posledním bez výsledků. Zítra bude hlavním tématem...

...GÓÓÓÓÓL!!! A kdo dá ten první? Nechme se překvapit!

David Beckham to asi nebude, ale kdo ví. On ten první gól může klidně padnout až v neděli... Anglický reprezentant se nyní soustřeďuje na první zápas proti Francii a chce zářit jako ta nejjasnější hvězda. "Vítězství nad Francií by bylo velice důležité, ani bod by nebyl špatný, ale zásadní je neprohrát!" Beckham je asi rád, že ve fotbale není více možností, než vyhrát, remizovat a prohrát. Ale i tak se do toho parádně zamotal. A pokračuje na téma kamarádství, které musí jít stranou, nebude se hrát za klubové, ale národní barvy. A z koho má na straně nedělního soupeře největší strach? "Zinedine Zidane je tím nejlepším spoluhráčem, ale také nejnebezpečnějším protihráčem. Ale chceme vyhrát EURO 2004, a tak nesmíme mít strach z nikoho!"

Stejné choutky má ovšem i Raúl Gonzáles (foto), který obléká dres Realu, jako Beckham. Tvrdí, že národní tým Španělska je nejsilnější ve skupině A. Ví ovšem velice dobře, že každé utkání začíná za stavu 0:0 a na druhé straně hřiště je připraveno 11 hráčů soupeře, právě tak odhodlaných udělat vše pro vítězství. První zápas proti Rusku to zcela jistě ukáže. A bude to hodně těžké. To potvrdili také Raulovi spoluhráči Joseba Etxeberria a Rubén Baraja. Ten první pak dodal, že to budou oni, kdo chtějí v každém zápase vládnout a nenechají se zatlačit do obrany. Baraja se šikovně vyhnul odpovědi na otázku, s kým raději nastoupí ve dvojici do utkání proti Rusku. "S Davidem Albeldou jsme sehraní, Xabi Alonso je zase jistější v defenzivě a ovládání míče. Ale důležitější je vyběhnout na trávník s chutí vyhrát každé utkání." Za chvíli se o tom přesvědčíme... Iñaki Sáez si chválí vynikající atmosféru v mužstvu. Očekává rovněž vítězství, a to zejména kvůli oslabení soupeře v obraně. A Mostového prý obrana zpracuje v poklidu.

Mauro Camoranesi se nemůže dočkat pondělí a nejraději by hrál proti Dánsku již dnes. "Máme Tottiho, a toho zase nemá nikdo jiný. A v tom je klíč k úspěchu na EURU 2004." A tak je vlastně rozhodnuto, podle Camoranesiho, dávno před finále. A zda bude hrát on nebo Stefano Fiore? To prý není důležité, protože Azurri mají 23 hráčů a jasné heslo: jeden za všechny a všichni za jednoho. Zdá se, že mušketýři se přestěhovali do Itálie...

Fotbalista roku má ve Švédsku jméno Olof Mellberg. Je kapitánem reprezentace, a tak věřit v úspěch je jeho povinností. Zranění, které ho delší dobu pronásleduje, ještě občas pobolívá, ale recept je jednoduchý: myslet na něco jiného, vyběhnout na trávník a hrát. Jednoduché, co? Prvního úspěchu dosáhlo Švédsko již před zahájením EURA. Lars Isaksson sice ve výběru trenérů Larse Lagerbäcka a Tommy Söderberga není, ostatně mu fotbal moc nejde, ale do Portugalska dorazil. A na kole! Z rodné Darlany to měl hezkých pár kilometrů, ale co by správný fanda pro své barvy neudělal.

John Terry slyšel rozsudek: nehraje, riskovat se nebude! Sven-Göran Eriksson se ještě nerozhodl, koho postaví místo něj. Obránce Chelsea se ale jistě dá do pořádku a proti Švýcarsku a Chorvatsku nastoupí. A Thiery Henry si oddechl....

To veterán týmu Bulharska Daniel Borimirov se dal na jinou, uměleckou, dráhu. Vzývá duchy! Ne přímo svých zesnulých předků, ale do minulosti i tak zabloudil. Do té 10 let vzdálené. Chtěl by dosáhnout, s jejich pomocí, stejného úspěchu jako tomu bylo na MS 1994 v USA. Semifinále by nebylo k zahození. A výhodou je, že oproti jiným trenérům Plamen Markov hlásí: žádný zraněný, všichni v pondělí připraveni. Na koho? No přeci na Švédy.

A dostali jsme se až k úterý a k našim prvním soupeřům. Lotyšsko... Zvykli jste si na jméno země, jejichž reprezentanti udělají vše možné a nemožné, aby nám ten náš klídek pokazili? Vědí dobře, že nejsou favority ani v jednom z utkání skupiny. Ale proč si nepíchnout do soupeře, co!? "Po zápase s Českem budu spokojen jen v případě výhry nebo remízy!" Kdo má odvahu říci tato slova? Trenér Aleksandrs Starkovs. Odvaha mu tedy nechybí. Český lev se po těchto slovech zmohl jen na přátelské zavrtění ocasem a zamumlal si pod vousy: "S trpaslíky se nebavím!" A spal v klidu dál. Pomsta za odvahu bude sladká! Češi do toho!

Je zahájeno! Prezident UEFA Lennart Johansson (foto) a muž se stejným titulem Gilberto Madaíl (EURO 2004 S.A.), tak učinili v Portu. A s úsměvem od ucha k uchu. Proč? Mají důvod! Vše je připraveno a 94% vstupenek na zápasy ve skupinách prodáno! Estádio do Dragão bylo svědkem tiskové konference, z níž vybíráme: 1,2 milióny vstupenek na stadióny a stovky miliónů u televizních obrazovek; EURO 2004 bude jen pokračováním skvělého úspěchu FC Porto; hráči a diváci se budou bavit navzájem; s fanoušky z Anglie si poradíme, ale upozornění předchází naše protiakce: v případě výtržností ze strany diváků přistoupíme k drastickému opatření a vyloučíme tým oné země ze soutěže!

My věříme, že k tomuto kroku nedojde, ale i tak je tu otázka pro vedení Českého fotbalového svazu: Nestálo by za úvahu zavést stejné opatření i u nás? Jen ne se zpětnou platností..., měnil by se totiž mistr!

Čekáme na vaše tipy na krasavce a ošklivce. Dnes vyhlašujeme za:

KRASAVCE: jeho veličenstvo fotbal

OŠKLIVCE: vše, co by nám chtělo pokazit radost z Eura 2004


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No...začíná euro pěkně!Právě se koukám na Portugalsko-Řecko je 70.minuta a je to 0:2.Krásně nám to začíná

Reagovat
smazaný uživatel

No...začíná euro pěkně!Právě se koukám na Portugalsko-Řecko je 70.minuta a je to 0:2.Krásně nám to začíná

Reagovat
smazaný uživatel

No...začíná euro pěkně!Právě se koukám na Portugalsko-Řecko je 70.minuta a je to 0:2.Krásně nám to začíná

Reagovat
smazaný uživatel

Pardon,promiňte,sorry

to že je moje zpráva 3x. To jsem nechtěl.Ani nevím jak se to stalo!

Reagovat
smazaný uživatel

Trapaaaas! Ten zápas mi připoměl pár zápasu Barcy. Šancí strašně moc,ale jenom jeden gól. Dneska držím Španělům! Musí vyhrát.

Reagovat
HOST*Alessio

Chtel bych videt jak vylucuji Portugalce.....

Reagovat
HOST*nawri

samozrejme na prvnim miste cechum a na druhem miste portugalsku Luis je proste bohem treti misto ma u me spanelsko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele