EURO DENÍK - RICARDO BEZ RUKAVIČEK!

25.06.2004, 14:50
Aktuality
Ano, bylo tomu tak. Gólman Ricardo nejprve sundal brankářské rukavice, pak chytil penaltu. Popoběhl nějakých 11 metrů, postavil si míč na značku pokutového kopu a umístěnou střelou poslal Portugalsko do semifinále! Stále bez rukavic... Good bye England, bylo to s Tebou hezké, loučíme se, EURO jede dál! O tomto zápase, ale nejen o něm...

...v EURO DENÍKU číslo 16. A když všechno dobře dopadne, internet bude fungovat a pan šéfredaktor nás nepropustí, bude jich 26. Nechci to zakřiknout, ale pro ten poslední mám již dnes připraven titulek: ZLATÍ KLUCI!



Pořadatelé ohlásili "vyprodáno" a mysleli si, že do hlediště se nevejde ani jeden divák navíc. Měli pravdu jen napůl. Nevešel se do hlediště, a tak vklouzl na hrací plochu. Dokonce i jméno se nám podařilo zjistit. David Beckham. Zápas začal šokem pro domácí. Již ve 3. minutě chyboval Costinha a Michael Owen nemohl tento dárek odmítnout. Anglie vedla 1:0. A tento gól určil vývoj tohoto utkání pro celý jeho zbytek. Svěřenci Svena-Görana Erikssona se stáhli blíže k vlastní brance a na půlící čáře číhali na další příležitost Owen a Rooney. Jednoduché a fungující. Marnost a zase jen marnost jsme viděli při snaze Portugalska. Deco rozehrával, Ronaldo a Figo se snažili pronikat po stranách. Bylo to stereotypní a trvalo to 80 minut. Do vyrovnávací branky kralovala anglická obrana. Lampard, Gerrard, Campbell a Terry, neprostupná hráz, ale zejména Ashley Cole, který hlídal Cristiana Ronalda. Ale chyba musela přijít. Jedna jediná. Simao centroval z levé strany a Helder Postiga se objevil nehlídán. Jeho hlavička byla přesná. Vyrovnáno, sedm minut před koncem.

Portugalsko explodovalo nadšením, Anglie padla do kolen. V prodloužení to byl nejprve střídající Rui Costa a nejkrásnější gól dosavadního průběhu mistrovství, vyrovnával z blízkosti Lampard. To běžela 114. minuta. Nic víc se neudálo, a tak přišly ke slovu penalty. A tu první šel kopat "divák" Beckham. Míč z jeho kopačky hledal Victorii na tribuně a kapitán anglické reprezentace se snažil najít ospravedlnění v nerovnosti terénu. Brankáři byli pro okrasu, padali vždy jinam než směřoval míč. Zvlášť Ricardo – třikrát padl ke straně, třikrát šel míč doprostřed, když počtvrté zůstal stát, míč šel k tyči. Rui Costa se jedním gólem nabažil a nechtěl v tom nechat Beckhama samotného. I on poslal míč nad branku a na tribunu. O něco níže, asi ta jeho seděla v první řadě. Po pěti penaltách to bylo 4:4, a tak se začalo vlastně od začátku. Jeden, druhý, jeden, druhý... Dlouho to ale netrvalo. Cole korunoval svůj výkon, Postiga (foto) si zahrál na Panenku. A pak začalo sólo pro Ricarda. Sundal si rukavice a... ale to již znáte! Legendární Eusebio se rozplakal, Porto odpustilo Scolarimu, že nepovolal Vítora Baíu a celá země si na krk pověsila medaile. Zatím bronzové!


A co je jinak nového? Tak například Ebbe Sand (foto) - jeho zranění způsobilo, že trenér Morten Olsen má o pár vrásek a šedin více. Po definitivním rozhodnutí o nemožnosti startu Niclase Jensena měl být právě Sand jeho náhradníkem na levé straně středu pole dánské reprezentace. Ale vrásky sem a šediny tam, Olsen je před čtvrtfinále s Českou republikou optimista. "Máme řadu možností, jak přestavět mužstvo. Jon Dahl Tomasson může hrát na hrotu, Claus Jensen ho bude podporovat trochu stažen, Peter Madsen je také schopen nastoupit a zamotat hlavu protivníkovi. Mám radost, že se utkáme s Čechy, oni chtějí hrát fotbal a také ho hrají, právě tak, jako Nizozemci. My hrajeme podobně a bude to atraktivní podívaná. Ostatně zápas Česko - Nizozemsko byl důkazem mých slov. Viděl jsem ho a mohu potvrdit, že se jednalo o to nejlepší, co bylo zatím odehráno na letošním EURO. Němci fotbal nehrají, chtějí soupeře otrávit a je jen dobře, že nepostoupili!" Nu dobrá Mortene Olsene, díky za slova uznání, ale jinak... vrásek Ti naděláme mnohem víc!

Jednoduché to nebude mít ani Zlatan Ibrahimovič (foto). Jestli dá gól, bude muset vydržet vyčítavé pohledy kamarádů a spoluhráčů z Ajaxu Rafaela van der Vaarta, Johna Heitingy a Wesleyho Sneijdera. "Co jsi nám to Zlatánku udělal?", se budou ptát. Ale kamarádství musí jít stranou. V sobotu to nebude zápas Ajaxu Amsterdam, ale reprezentací Nizozemska a Švédska. A taky se nebude jednat o jen tak nějaký bezvýznamný přáteláček. Ve hře je postup do semifinále EURO 2004 a tím pádem zisk medailí. A obě země tento úspěch moc potřebují. Ale Ibrahimovič nebude tváří v tvář přátelům z Nizozemska sám. Petter Hansson a Erik Edman (v trestu) hrají za další nizozemský tým, SC Heerenveen, Marcus Allbäck a Henrik Larsson hráli v této zemi dříve. A právě posledně jmenovaný udržuje od svého působení ve Feyenoordu, v roce 1993, velice přátelský vztah s Giovannim van Bronckhorstem a celou jeho rodinou. Tak to je o kamarádství, ale jinak to bude boj na ostří nože. Oba celky jsou s postupem spokojeny, ale teď budou chtít víc. Ono totiž, jak se říká, s jídlem roste chuť! A jen tak mimochodem - dovedete si představit pohledy plné lásky, porozumění a přátelství mezi Nedvědem, Jiránkem, Jankulovskim, Poborským a jejich kamarády z Itálie?! Ještě, že vypadli, to by byla teprve mela...!

A co si o tom všem myslí Ruud van Nistelrooij? Vždyť i o něm bude řeč v tomto souboji. "Švédsko hraje na EURO 2004 ten nejlepší fotbal. Útočný, atraktivní, dávají hodně branek." A teď jsem na rozpacích. Buď si Rudla dělá legraci, nebo se ještě nevzpamatoval z koncertu, který předváděla česká reprezentace ve druhém poločase právě proti Nizozemsku. Budiž mu odpuštěno, ale mohl se alespoň slůvkem zmínit... Oranjes budou hrát jako doma. Nejen díky tisícům krajanů, kteří je přijedou povzbudit, ale také Portugalci v okolí Faro a Loulé, kde se utkání hraje, je dávno přijali za své. A prý na ně na potkání volají MISTŘI, MISTŘI!!! A to je již opravdu moc. MISTRY přece budou naši, ne?

Milan Baroš má formu. A to je dobře. V kvalifikaci hrál jen tři zápasy a dal tři branky. Na EURO 2004 nastoupil rovněž třikrát a dal také tři góly. I díky tomu jsme vyhráli skupinu, která byla vedena jako třetí. Ještě se vám z těch trojek nemotá hlava? Dobře, pokračujme. Chybí hrát čtvrtfinále, semifinále a finále. To jsou tři utkání. A ve třech utkáních má přeci zvyk dávat tři branky! A závěrem? Modré kopačky si poprvé obul v březnu, tedy ve třetím měsíci a od té doby uplynuly další tři měsíce a s Dánskem hrajeme 27.6. a když sečteme den a měsíc, tak nám vyjde 33, a když budeme pokračovat v sčítání čísel tohoto data, tak 2+7+6 je 15, a to je číslo jeho dresu... třistatřicettři stříbrných stříkaček... a byl jednou jeden Řek a ten mi řek...

... že Řecko hraje dnes s Francií. A ta, jak se zdá, se probudila z jakési letargie, Henry začal dávat góly, Zidane má chuť a Řecko to bude mít moc těžké. Francie totiž obhajuje titul, nechce se ho vzdát. Nevyšla jí obhajoba toho světového, a tak udělá vše pro udržení královského mandátu v Evropě. A co je EURO? Mistrovství světa bez Brazílie a Argentiny... Otázkou je, jak se k tomu postaví svěřenci Otto Rehhagela. Ti šokovali postupem do této fáze a jsou tedy spokojeni. Žádný tlak na ně není vyvíjen a mají naopak chuť pokračovat v překvapeních. Francie má tedy jasno. Titul a nic jiného. Podloženo argumenty, jako "všichni naši hráči jsou ve velkých a slavných klubech". "Jsou ostřílení a umí hrát pod tlakem."

To je obrovská výhoda. Vezměte si třeba takové Španělsko. V kolektivu Iñaki Sáeze se v základní sestavě objevili hráči, kteří nemají zkušenost ani z Ligy mistrů... A to je v rozhodujících momentech znát. A vezměme si Francii. Real Madrid - Zidane, Manchester United - Silvestre, Saha, Juventus -Trezeguet, Thuram, Bayern Mnichov - Lizarazu, Arsenal - Henry, Pires, Chelsea- Makelele, Gallas,...

Proti Řecku nenastoupí Patrick Vieira, nahradí ho pravděpodobně Benoit Pedretti. Vedle Henryho se může objevit Saha, Trezeguet zatím nepřesvědčil. Řecko to opravdu nebude mít jednoduché. Oslabení v sestavě, díky trestu pro Zisise Vryzase, donutilo Rehhagela nominovat Demise Nikolaidise. Ale dobré je, že se vrací Giorgos Karagounis, autor branky proti Portugalsku. Giannakopulos bude na střídačce, do zápasu může nastoupit v jeho průběhu.

Pravděpodobné sestavy:
Francie: Barthez - Gallas,Thuram, Silvestre, Lizarazu- Pedretti, Makelele, Pires, Zidane - Henry, Saha
Řecko: Nikopolidis - Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas- Karagounis, Katsouranis, Zagorakis, Basinas - Charisteas, Nikolaidis

A kdo bude dnes...

KRASAVEC : RICARDO – chytil, proměnil, postoupil...

OŠKLIVEC : ZRANĚNÍ, která nedovolí start všem hráčům v těch mnohdy nejdůležitějších zápasech jejich fotbalového života.


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*nikdo

To s těma trojkama je docela dobrej fór. Zasmál jsem se , jen aby to vopravdu vyšlo.

Reagovat
HOST*nawri

hohoho to je dobry

Reagovat
HOST*nawri

Anglie pro me nebyla neni a nikdy nebude kolipkou fotbalu to je pro me BRAZIL ti maji milion dobrejch hracu Anglie hraje celou historii velky HOWNO

Reagovat
alegre

Kolébkou je Anglie proto, že se tam fotbal narodil jako organizovany sport. Brazilie nemá milion fotbalistu. Má jich asi 180x víc, tam fotbal hraje každý.....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele