EURO DENÍK – KDO POSTOUPÍ S NÁMI?

23.06.2004, 13:12
Aktuality
Máme tady poslední boje ve skupinách. Ta naše je napůl rozhodnuta a je to moc dobře. Reprezentanti České republiky ji vyhráli a mohou se tak v klidu soustředit na čtvrtfinále. Dánsko nebude lehkým soupeřem, ale máme důvěru v Brücknerův tým a věříme, že přes Seveřany postoupíme. Vyřazení Itálie je zprávou dne, kdo postoupí jako druhý ze skupiny D, je hádankou. Pojďme se tedy podívat, jak...

... to vypadá v táborech těch tří "vzadu".

Německo. Je to vždy velice tvrdý a nepříjemný soupeř. A dnes to bude platit dvojnásob. Německo chce vyhrát, protože nevěří remíze v utkání Nizozemsko - Lotyšsko. I když trenér Brückner avizoval sestavu plnou náhradníků, Němci nepodléhají přehnanému optimismu. Považují tento zápas za malé finále. Vědí velice dobře, že právě náhradníci chtějí chytit příležitost za pačesy a svým výkonem přesvědčit trenéra, že na ně zapomíná neprávem. Heslo Němců je: "Žádné díry v obraně a proměnit všechny útoky v branky!" Je to hodně odvážné, co?

Bude to Ballack (foto), kdo ponese zodpovědnost v útoku? Rudi Völler to přiznává, ale ihned dodává, že Michael je nejen výborným střelcem, ale umí i šance vytvářet pro své spoluhráče. Příležitost by měl dostat Sebastian Schweinsteiger, který nastoupí místo Bernda Schneidera. Mnozí považují krok našeho trenéra za nedostatek respektu k vážnosti celého turnaje, myslí si, že tím nahrává Německu a uzavírá cestu Holandsku a Lotyšsku do čtvrtfinále. Náš názor je opačný. Každý trenér má právo postavit základní tým tak, jak se mu to líbí. A věříme, že i s "béčkem" budeme na Němce stačit!

Pravděpodobné sestavy:
Česko: Blažek - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Plašil, Týce, Vachoušek, Šmicer - Lokvenc, Heinz
Německo: Kahn - Friedrich, Wörns, Novotny, Lam - Schweinsteiger, Baumann, Hamann, Frings - Ballack, Kuranyi

Jiná situace je u dalších dvou účastníků naší skupiny. Nizozemsko je na pokraji vyřazení a okolo trenéra Advocaata se stahují mračna. Černá a snad ještě černější! A protože tonoucí se stébla chytá, začíná hledat koho postavit do základu a zachránit na poslední chvíli co se dá. Nastoupí Frank de Boer, nebude hrát John Heitinga, otazník je nad startem Wilfreda Boumy. Heitingu nahradí Reiziger, Cocu bude hrát staženého záložníka, to v případě, že nenastoupí de Boer od zahajovacího hvizdu. Je nutno ocenit slova Dicka Advocaata na adresu našich. Nehledá výmluvy a mluví jasnou řečí. "Jestli Češi postaví do zápasu proti Německu náhradníky, je to jen a jen naše vina. Dali jsme jim příležitost vyhrát skupinu, mít jistotu již před posledním zápasem. A oni mají teď právo dělat, co se jim zlíbí!"

Trenér Lotyšska Aleksandrs Starkovs je v klidu a říká: "Je to obrovská příležitost, věříme v postup, cítíme šanci!" Lotyšsko opravdu nemá důvod nastoupit do zápasu s Nizozemskem jako předem poražený tým. Našim fotbalistům zamotalo parádně hlavu, Němci kolikrát ani nevěděli, zda jí ještě mají na krku, tak proč by to nemohli být právě Nizozemci, kterým z toho krku spadne. Stále všichni čekají na drtivou porážku tohoto nenápadného celku. Ale proč by naopak nemohlo přijít první vítězství? S trochou štěstí, proč ne!


Složení dvojic pro čtvrtfinále je tedy známo ze 75%. Domácí Portugalsko bude mít asi cestu dál těžší, než předpokládalo. Lepšící se Anglie, s Rooneym v čele, jistě udělá vše pro návrat na výsluní evropského a tím pádem i světového fotbalu. Ale Portugalci nejsou předem poraženi. Právě naopak. Proti strojově přesné, ale trochu stereotypní hře Anglie, založené na centrech zejména z pravé strany, nasadí větší fantazii při zakládání útoků, pestrost při zakončování před brankou. Po vítězství nad Španělskem jim pak rovněž nechybí sebedůvěra. A v zádech budou cítit podporu celého Portugalska. Bude to jistě velice vyrovnané utkání a je těžké předpovídat konečný výsledek.

To druhé čtvrtfinále kdekdo považuje předem za rozhodnuté. Postup Řecka vidí většina příznivců jako omyl a jejich cesta zde jistě skončí. Pravda, využili všeho, čeho měli využít. Nervozity Portugalska v úvodním zápase, jedné z mála šancí proti Španělsku a bratrovražedného sousedského boje obou favoritů této skupiny. Prohráli s Ruskem, jedním ze slabých, ale dali branku, která o jejich postupu spolurozhodovala. Jejich výhodou bude to, že od nich nikdo víc nečeká. A to se hraje hned lépe. Naopak Francie musí. A ono je to někdy těžké. Únava hráčů, kteří vesměs hrají za špičkové evropské celky a mají tedy za sebou desítky namáhavých zápasů, se někdy musí začít projevovat. Bylo tomu tak na MS 2002, bude tomu tak zcela jistě i na tomto turnaji. Navíc Francie se ještě do tempa nedostala. Šťastné vítězství nad Anglií, remíza s Chorvatskem, a závěrečná výhra po nemastném neslaném výkonu proti Švýcarsku, když o jistotě postupu rozhodoval Henry v posledních 15 minutách hry. Chybí lehkost, ona vrozená francouzská šarmantnost. Francie spoléhá na tradiční štěstí, které ji na podobných turnajích doprovází. Je favoritem, o tom nikdo nepochybuje.

Česká republika a Dánsko… Ne, necouvejme a přiznejme, že v tomto zápase jsme pro změnu favority my. Ta role nám moc nesvědčí, máme stále v hlavě hluboko uloženo to "MČČ" (malý český člověk). Zapomeňme na toto označení a uvědomme si, že většina fotbalových odborníků nás již před EURO 2004 pasovala na jednoho z favoritů! A naši fotbalisté podle toho zatím vystupují. Již jsme psali na těchto stránkách o srdcařích, bojovnících. Ale nejen tím se vyznačují naši reprezentanti. Jsou to profesionálové, vynikající fotbalisté, které oceňují odborníci na celém světě. Ne každý může hrát první housle v Juventusu, Dortmundu, být oceňován v Liverpoolu, kupován ruským magnátem do Chelsea, pomáhat k zisku titulu vítěze LM, hrát za mistra Holandska, Belgie, nastupovat v základu týmu italské ligy. Být suverénním mistrem České republiky, nebo mít obrovské a neocenitelné zkušenosti z působení v Manchesteru Utd., Benfice a Laziu. To všechno jsou naši reprezentanti. A tak vyslovme uznání soupeři, nepodceňujme ho, ale zároveň hleďme k boji o postup do semifinále s optimismem a vysoce vztyčenou hlavou. Jsme v tomto zápase favoritem a věřme, že tuto úlohu splníme.

Švédsko zatím na svého soupeře čeká. Výhra nad slabým Bulharskem, hlavně její výše, ho posunula do dalšího kola. Proti Itálii to nebyla žádná sláva, bod zachránilo až v závěru. Zápas s Dánskem byl, je a ještě dlouho bude probírán a propírán ze všech stran a pohledů a úhlů. Výsledek je 2:2 a postupuje Dánsko a Švédsko. Ostatní nechme na svědomí protagonistů tohoto zápasu. Faktem je, že dvojice Švédsko a ten druhý bude asi tou nejméně atraktivní a asi také nejméně kvalitní. Oba týmy nás mají možnost přesvědčit o opaku. Budou na to mít 90 minut a možná i o něco více. Dnes již toho bylo napsáno víc než dost. Rozlučme se tedy oním tradičním DO TOHO! DO TOHO! A také již neméně tradičním :

KRASAVEC : VŠICHNI, kdo si postup zasloužili

OŠKLIVEC : VŠICHNI, kdo si sportovně neumí přiznat, že si vyřazení zavinili jen a jen oni sami!


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele