EURO DENÍK – EVROPA NARUBY

26.06.2004, 11:56
Aktuality
Tak a teď mi ukažte někoho, kdo tohle čekal. Portugalsko, prosím, hraje doma, ale Řecko? Po dnešním čtvrtfinále se nabízí, nechci se ale rouhat, jediná otázka: "Čistí nám cestu k titulu?" Itálie, Španělsko, Francie, Anglie, Německo, velcí nás opustili. Kdo zůstává?

Asi ti nejlepší, podle skóre. Asi ti šťastnější, podle průběhu zápasů. Jak tomu bude ve zbývajících dvou čtvrtfinále? Favority jsme my a Nizozemsko. Věřme, že zejména v neděli k dalšímu překvapení nedojde a naši reprezentanti postoupí do semifinále, kde na ně od včerejšího večera, přesněji 22:34, čekají Řekové. Jejich bilance po dnešku je: 2-1-1 a 5:4 na branky. Vyřadili Rusko, žádné překvapení, ale pak Španělsko a Francii, a to je "bomba".

Řecko má jednoho fantastického hráče a ten se jmenuje Theodoros Zagorakis. Zbytek jsou válečníci, kteří případné technické nedostatky nahrazují bojovností, houževnatostí a zarputilostí. A také, trocha sentimentality neuškodí, obrovskou dávkou hrdosti na svou zem, její historii, krásu a obyvatele. Mimo jiné, při mém putování po světě jsem poznal jen málo národnostních skupin tak semknutých se svou vlastí, jako je tomu u Řeků.

Francie včera opět nepřesvědčila a zejména v prvním poločase byl její výkon hodně průměrný. Zidana nepotkalo EURO 2004 v dobré formě, Henry nenacházel prostor, Trezeguet jakoby ani nebyl. Řecko mělo šance. Nikolaidis poslal ve 13. minutě Barthezovi první navštívenku, Fyssas měl dobrou pozici k překonání francouzského brankáře ve 37. minutě. A mezitím okamžik, kdy celé Řecko vidělo míč, jak přešel brankovou čáru. Jenže rozhodčí Frisk si zapomněl nasadit "řecké brýle".

Francie hrála bez nápadu, proti desetičlenné zdi nic nevymyslela. V druhém poločase přeci jen sešlápla plyn až na podlahu, ale zrychlení trvalo jen 15 minut. Lizarazu vlevo, Henry více po druhé straně, pokoušel se o střelbu, ale... nebyl to on, jak ho známe z Arsenalu. Chybí mu radost ze hry, neustále gestikuluje a proklíná štěstí, které se k němu obrátilo zády. Gól? Vypracovaný po profesionálně zahrané akci. Zagorakis si obhodil Lizarazua, podíval se a s přehledem nacentroval míč přesně na hlavu skákajícího Charistease. V jednoduchosti je krása.

Santini reagoval okamžitě a poslal na hrací plochu Wiltorda a Sahu. Odešel Dacourt a Trezeguet. Je nutno dodat, že Saha za následujících 5 minut udělal mnohem více, než Trezeguet za předešlých dvaasedmdesát! Ale ani on, ani Rothen, který dostal šanci na 11 minut, nedokázali přivodit zvrat, nebo alespoň vyrovnat. Francie musí začít reagovat, po vyřazení na MS 2002, dopadla na EURO 2004 opět podobně.

Na druhé straně Otto Rehhagel nejen splnil, dokonce vysoko překročil cíl, který si určil. Myslím si, že může být spokojen. A podaří-li se našim postoupit do semifinále, nepochybujeme o tom, máme pro něj radu: v nejlepším přestat!




Jak jsme již psali, velký podíl na postupu Portugalska do semifinále měly rukavice brankáře Ricarda. Ten přiznal úmysl v jejich sundání, chtěl soupeře, Vassela, znervóznit. A zdá se, že se mu to podařilo. Tři střely z pokutových kopů mířily do středu branky, zatímco Ricardo skákal z jedné strany na druhou. A tak se chtěl pomstít. Povedlo se mu to dokonale. Mnozí nechtěli věřit, že po chyceném pokutovém kopu to bude právě on, kdo se postaví k exekuci toho následujícího a, jak se ukázalo, i rozhodujícího. Dovolím si jen dodat, že se divím, proč si před střelou nesundal také kopačky!

Ale vraťme se k našemu nedělnímu utkání s Dánskem. Trenér Dánska Morten Olsen má jen slova uznání pro reprezentaci naší republiky. Ale zároveň se zmínil o kvalifikaci na MS 2002, kde s námi získali 4 ze 6 bodů. "To chyběl jen Milan Baroš. Bude to otevřený zápas, jsme připraveni, jeden víme o tom druhém prakticky všechno. Trenér naší jedenadvacítky Flemming Serritslev sledoval Česko při jeho vystoupeních zde na EURO 2004 a přinesl velice zajímavé informace," řekl Olsen mimo jiné. A pokračoval: "Hrají krásný fotbal, technický a útočný. Jejich hra se podobá té naší." Velice zajímavý názor má dánský trenér na zdroj naší hry a stojí za pozornost: "Základ jejich hry je ve 'škole' AC Sparta Praha." Minimálně jsou to slova do diskuze...

Olsen rovněž upozornil na skutečnost, že na tomto turnaji se daří týmům, které hrají fotbal, které chtějí hrát fotbal. Ne těm, které si myslí, že díky slavné minulosti a velkým jménům budou získávat úspěchy jak na běžícím pásu. "Skutečnost, že se Česká republika neprobojovala na MS 2002 znamená pro její hráče velkou motivaci něco dokázat právě na tomto turnaji. Pro mnohé z nich, vzhledem k věku a konkurenci nastupující generace, to je poslední příležitost. Jistě jsou dnes plni sebedůvěry, a kdo by nebyl po třech výhrách ve skupině!" Tak to byla slova trenéra Dánska.

A jak jsou jeho svěřenci připraveni na zápas, který bude rozhodovat o postupu do semifinále? Zraky všech se nyní upírají na Ebbeho Sanda (foto), který sice netrénoval ani dnes, ale stále doufá v možnost startu, Martin Jörgensen a Dennis Rommedahl poslouchají pokyny lékaře a připravují se individuálně. Ani jeden z nich o toto utkání nechce přijít.

Co je nového u těch mužstev, která nás již opustila? Je to přesně podle očekávání a předem připraveného scénáře. Padají hlavy... A tak Italská fotbalová federace již nyní oznámila, že obnovení smlouvy s Giovannim Trapattonim (foto) nepřichází v úvahu, 15. července si sbalí svých "pár švestek" a odejde. Přípravou reprezentace a jejím vedením v kvalifikaci o postup na MS 2006 byl pověřen další ze slavných trenérů, Marcello Lippi.

Na vyhazov, jaký potkal Trapattoniho, nechtěl čekat Iňaki Sáez. "Odcházím", prohlásil lakonicky. A je to prý rozhodnutí neodvolatelné. Ve Španělsku teď budou jmenovat nejdříve komisi, která bude hledat nového trenéra reprezentace. A nebude to lehké. Všichni dobří jsou v ligových klubech a nemají se tam zle. A komu by se taky chtělo strkat hlavu do oprátky. Po výprasku a předčasném odjezdu z EURO 2004, bude existovat jediný cíl - co nejvýraznější úspěch na MS 2006.

Tím třetím "do mariáše" je Rudi Völler. Po skončení zápasu s Českou republikou (1:2) byl rozhodnut a poslal písemnou výpověď. A je tu další hledání. Tentokráte o mnoho zajímavější, jedná se o pořadatele příštího Mistrovství světa. A pro Němce bude titul, když se hraje u nich, skoro povinností!



To Sven-Göran Eriksson na odchod nepomýšlí a vyslovil takovou nepřímou otázku: "Mám chuť pokračovat. Bude-li Anglická federace a Anglie jako taková chtít, rád povedu tento tým do bojů o MS 2006. Mám spoustu plánů!" Je tu ovšem velký rozdíl. Zatímco Anglie padla ve stoje, Italové, Němci a Španělé se ze země ani nezvedli.

A je tu sobota a to znamená další, v pořadí třetí, čtvrtfinále. Pro nás je to jakýsi předzápas duelu Česko - Dánsko. Vždyť Nizozemsko se dostalo do této fáze mistrovství jen díky našemu vítězství nad Německem a Švédsko zase bylo obdarováno prvním místem, protože to prostě tak nějak s tím Dánskem "muselo" dopadnout.

Měl by to být fotbal ofenzivní. Švédsko dalo hned na úvod tohoto turnaje 5 branek Bulharům. Celkem jich vstřelilo osm a to je nejvíce ze všech. Nizozemsko svou střeleckou potenci stále zlepšovalo. Jeden gól Němcům, dva nám, tři Lotyšům, čtyři..., tak dost! Ale nakonec proč ne, co když dojde na penalty? Pravdou je, že se v tomto zápase představí jedni z nejlepších střelců evropského fotbalu. Ruud van Nistelrooij, Roy Makaay, Henrik Larsson (foto), Zlatan Ibrahimovič dávají záruku, že se nudit nebudeme.

Nizozemsko je jedna velká neznámá, která se může blýsknout výborným fotbalem, právě tak jako zklamat na celé čáře. Švédsko toho na blýskání moc nemá, ale dobrou a poctivou práci odvede vždy. Jak tohle asi může dopadnout? Nizozemsko je mírným favoritem, ale tolikrát "neustálo" rozhodující zápas, že na něj nikdo moc nesází. Na EURO 2004 odehrálo nejlepší utkání při své jediné porážce. Byl to tak parádní výkon, že si ty 3 body zasloužily oba celky...

Philip Cocu je přesvědčen o tom, že se zlepšují zápas od zápasu, Ruud van Nistelrooij zase tvrdí, že postup byl výsledkem tvrdé práce a štěstí. A dodává: "Postoupili jsme, je čas připravit se na další boj. V něm se může stát cokoliv. Ale myslím si, že to bude velký zápas!" Mnozí mluví o souboji nizozemského útoku se švédskou obranou. A to je strašák pro žlutomodré.

Oni totiž nemají pro dnešek koho postavit právě do té obrany. Erik Edman je v trestu a nenastoupí určitě, Teddy Lucic má nalomené žebro a zatím se neví. Na druhé straně nenastoupí Wilfred Bouma a nahradí ho Frank de Boer, který hrál již proti Lotyšsku. A co rozhodne? Asi to, zda se Švédům podaří předvídat nepředvídatelné pohyby Ruuda van Nistelrooije... Jo a jen tak na okraj, píská to Luboš Michel a je ze Slovenska!

Pravděpodobné sestavy:
Nizozemsko: van der Sar - Reiziger, De Boer, Stam, van Bronckhorst - Seedorf, Davids, Cocu - van der Meyde, Robben - van Nistelrooij
Švédsko: Isaksson - Nilsson, Jakobsson, Mellberg, Lucic - Jonson, Svensson, Linderoth, Ljungberg - Ibrahimovic, Larsson.

Přeji vám tedy příjemnou podívanou a nervíčky si šetřete! Dnes o nic nejde a zítra je budeme potřebovat!

KRASAVEC : OTTO REHHAGEL, za výborné koučování Řecka...

OŠKLIVEC : DRN, kvůli kterému Beckham nedal penaltu...


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nevloudila se tam chybka? Ono se bude hrát semifinále 25. června? Vždyť to bylo včera.......

Reagovat
HOST*autor

Bylo to myšleno tak, ze od skončení zápasu Francie- Řecko na nás Řekové čekají. Chybka tedy neni v datumu,ale v čase. Ten má být 22:34……

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele