EURO DENÍK - CHYBÍ JEDEN DEN

11.06.2004, 14:00
Aktuality
Od zahajovacího hvizdu rozhodčího nás dělí pár hodin a jedna jediná noc. Ti, kteří mají vsazeno, snad ani spát nebudou. Poslední novinky, zranění a jejich rychlá léčení, taktické plány, prognózy, názory, móda, počasí... Co chybí? Jen klik a vstoupit! A začneme dnes třeba naším starý a dobrým známým. Kdo to je? No přeci...

... Pierluigi Collina! Komise rozhodčích ho pověřila čestným úkolem, kterým bezesporu je rozhodování zahajovacího zápasu EURO 2004, v kterém se představí domácí Portugalsko proti Řecku. Všichni Portugalci si přejí jediné. Aby mu pískání šlo a dostal se s píšťalkou až do finále. A tam by, pro zachování tradice, mohl pískat Portugalsko. Na soupeři v tomto případě zase až tak nezáleží.

Urs Meier, Švýcarsko, bude hlavním rozhodčím zápasu Španělsko - Rusko, Lucilio Cardoso Cortez Batista z Portugalska bude dohlížet nad duelem Švýcarsko – Chorvatsko a Němec Markus Merk bude pískat atraktivní souboj mezi Francií a Anglií. A naši rozhodčí? Zdá se, že je pískání letos přestalo bavit... Pojďme se podívat na poslední novinky, tak, jak je hlásí jednotlivá mužstva…

Stipe Pletikosa (foto), brankář Chorvatska, si poranil stehenní sval. Původně byly odhady optimistické, měl vynechat jen zápas se Švýcary. Vyšetření ale odhalilo krutou pravdu – trhlinu ve svalu na pravém stehně. A tak se jeho absence protáhne, pravděpodobně si ve skupině nezachytá. A vzhledem k soupeřům ve skupině to vypadá, že si nezachytá vůbec… Koho postavit místo něj? Bude to Tomislav Butina nebo Joseph Didulica? A tak radost Chorvatům dělá jen Ivica Olič, který dnes trénoval a je 100% v pořádku. Všichni se soustředili na videa ze zápasů Švýcarska a hlavně na úkol, jak si pohlídat trojici Alex Frei, Stéphane Chapuisat a Hakan Yakin.

A co je nového v táboře našeho oblíbeného soupeře, Nizozemska? Ruud van Nistelrooy (foto) má jistotu. Proti Německu to bude právě on, kdo povede útok oranjes. Dick Advocaat to nemá lehké. Prý ho v přípravě nikdo z útočníků nepřesvědčil, a tak musel vsadit na intuici. A ta mu napověděla, že hráč Manchesteru United je tím pravým. Nemáme nic proti, v úterý ať jsou všichni těmi pravými. Proti našim ale očekáváme na straně Nizozemska 11 kompletních "leváků..." A ještě k tomu rozhádaných! Roy Makaay je prvním z nespokojených. Rozhodnutí trenéra se mu nelíbilo a musel ho uklidnit kapitán Phillip Cocu. Rafael ven der Vaart chyběl na druhém tréninku, Patrick Kluivert se tváří jak tisíc čertů... To bylo dnes, ale kdo ví jak to bude až půjde do tuhého. Nepodcenit!!!

Portugalci jsou kompletní. Na soustředění dorazil i bronzem ověnčený brankář Moreira, který v úterý pomohl k 3. místu na ME-21. A pak ho po EURU čekají Olympijské hry. Mladík se snaží... A jestli se cítí unaven? Kdepak, je mu 22 let a fotbal chce hrát každý den. Vždyť je to prý jeho jediná zábava!


Marcel Desailly (foto) má za sebou 115 startů za reprezentaci své země. Těšil se, že si proti Anglii připíše další. Problémy s kolenem mu ale pravděpodobně vystaví STOP! Jacques Sabatini sice neztrácí naději, ale vypadá to, že se v základní jedenáctce objeví, tak jako proti Ukrajině, Mikaël Silvestre a Lilian Thuram. A bude to s největší pravděpodobností Zinadine Zidane, kdo si navlékne kapitánskou pásku. Těší ho, že se mu, podle vlastních slov, podaří dovést tým Francie k zisku důležitého prvního bodu za remízu.

To kapitán Itálie Fabio Cannavaro (foto) má ale úplně jiné starosti. Dnes musel novinářům sáhodlouze vysvětlovat, že v týmu Azzurra je vše v pořádku, žádné hádky a rozepře. "Vždy jsme s vámi spolupracovali, ale v případě pokračování nepravdivých informací na stránkách tisku, pánové končíme s přátelstvím!" Jak vše vzniklo? Gennaro Gattuso řekl, že pro něj bude obrovským zklamáním, nenastoupí-li v základu proti Dánsku. 33 startů za pět let v reprezentaci a pořád ho prý berou jako nováčka. Chodit pro vodu a sbírat balóny ho prostě přestalo bavit. Giovanni Trapattoni mu nepřímo odpověděl, že má právo vyslovit vlastní názor a že v kolektivu panuje dobrá nálada a všichni táhnou za jeden provaz. Senzacechtivá část novinářů se ale opět předvedla, a tak musel Cannavaro poněkud zvýšit hlas! Ale i tak bude na hřišti od první minuty, pravděpodobně, dvojice Simone Perrotta a Cristiano Zanetti, Gennaro Gattuso a Andrea Pirlo budou na lavičce. A na závěr zajímavá zpráva: v Lisabonu bylo takové horko, že Italové odvolali trénink.

Jamie Carragher (foto) nebo Ledley King asi nahradí Johna Terryho proti Francii. Rozhodující slovo bude mít lékař. Anglický pověstný klid se znovu projevil a všichni jednohlasně tvrdí, že Terryho neúčasti litují, ale ať ho v obraně nahradí kdokoliv, Thierry Henryho stejně uhlídají. Mají ho prý přečteného z ligy! Pokud neuvidíme, neuvěříme...

V době plné napětí a nervozity se přece jen najde také něco k zasmání. Na tiskové konferenci po tréninku reprezentace Španělska padl dotaz na brankáře Ikera Casillase (foto) z Realu Madrid: "Budete hodně naštvaný, když trenér jmenuje jako prvního brankáře vašeho kolegu Santiaga Cañizarese?" Chvíli bylo až hrobové ticho a pak Casillas odpověděl jedním slovem: "Ne!" Ticho pokračovalo ještě chvilku a pak se ozvalo z jedné i z druhé strany, po pravé a levé ruce Casillase, z úst Fernanda Morientes a Carlose Puyola: "Lžeš!" Nervozita zmizela v nedohlednu a všichni se společně začali smát... Ale jen tak mezi námi - věříte Casillasovi nebo jeho spoluhráčům?


A závěrem tradiční:

KRASAVEC: IKER CASILLAS, pro jeho smysl pro vtip

OŠKLIVEC: ZRANĚNÍ, která si nedají pokoj

Máte tip na KRASAVCE a OŠKLIVCE? Napište nám ho do diskuze, každý den jednoho vybereme!


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*BESTie

Ošklivec dne: Pierluigi Collina, tak jako každý den

Reagovat
alegre

Nikdy nezapomeneme

Reagovat
HOST*trojka

Vidět ta slavná jména- to je paráda. Hlavně, aby se hrál fotbal a nehráli rozhodčí. Např. jako Colina v zápase Valencie-Marseile.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně aby Collina nepískal zápas ČR - Nizozemsko

To by zas bylo něco ...

Reagovat
HOST*nikdo

Reagovat
smazaný uživatel

Colinna je ( bohužel ) nejlepší obránce na světě.

Reagovat
smazaný uživatel

Teda obránce, samozřejmě rozhodčí...

Reagovat
antimadrista

Já věřím spoluhráčům

Reagovat
antimadrista

Nevim co máte, Collina je skvělej.

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

heija

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele