Etická komise zahájila řízení se Slavií a Nezmarem kvůli možnému ovlivnění ligy

18.04., 15:32, aktualizováno 18.04., 18:42
Aktuality
Jan Nezmar (© Slavia Praha)

Etická komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) zahájila disciplinární řízení s pražskou Slavií a jejím tehdejším sportovním ředitelem Janem Nezmarem kvůli možnému ovlivnění regulérnosti první ligy v mistrovské sezoně 2018/19 a zápasu s Olomoucí v dubnu 2019. Předseda komise Jan Eisenreich o tom informoval v nahrávce pro média. Slavia v prohlášení na webu veškerá nařčení odmítla. Uvedla, že záležitost předá právním zástupcům a hodlá se aktivně bránit.

Podle disciplinárního řádu za narušení regulérnosti soutěže či utkání hrozí jednotlivci zákaz činnosti na rok až 20 let, pokuta až deset milionů korun, klubu stejně vysoká pokuta, kontumace utkání, odebrání bodů a v krajním případě i vyloučení ze soutěže.

Nezmar skončil ve Slavii v srpnu 2020, počátkem letošního dubna se ale vrátil do fotbalu, když se stal generálním ředitelem Liberce. "Pan Nezmar v minulých týdnech vstoupil dobrovolně zpět do Fotbalové asociace. Etická komise nad ním získala pravomoc a mohla s ním zahájit disciplinární řízení," uvedl Eisenreich.

Řízení se týká dvou skutků. "Jednak to je podezření na ovlivnění zápasu s Olomoucí, který se hrál 27. dubna 2019. Pak je to podezření na ovlivnění celé soutěže, které se týkal tolik diskutovaný peněžní obnos ve výši jednoho milionu, který měl mít slíbený Roman Berbr. To jsou dva skutky, které potřebuje etická komise prošetřit. Proto zahájila disciplinární řízení s Janem Nezmarem," prohlásil Eisenreich.

Šetření se nevyhne ani samotný vršovický klub. "Protože pan Nezmar byl v té době funkcionářem Slavie, pro oba skutky zahájila komise disciplinární řízení i s členským klubem SK Slavia Praha," řekl Eisenreich.

Zahájení řízení podle něj neznamená automatické potvrzení viny či trestu. "Znamená to, že jsme pojali důvodné podezření, že byl ten disciplinární delikt spáchán a potřebujeme ho prošetřit. Když jsme zahájili řízení, začínáme disciplinární delikt prošetřovat. Budeme si zvát svědky, budeme předvolávat obviněné. Teprve poté vydáme pravomocné rozhodnutí," konstatoval předseda komise.

Kvůli aféře úplatkářství a zpronevěry, která propukla v říjnu 2020 po zatčení dnes již bývalého místopředsedy FAČR Berbra, se v médiích později objevily části policejních odposlechů. Figurovali v nich i funkcionáři z elitních klubů včetně Nezmara.

Policie podle webu efotbal.cz například pracovala s poznatkem, že Berbr měl mít od Pražanů slíbený milionový úplatek za zisk titulu v sezoně 2018/19. Není uvedeno, zda mělo jít o částku v korunách, či eurech.

"Slavia zdůrazňuje, že v souvisejícím mnohaletém probíhajícím trestním řízení nebyla proti klubu vznesena žádná obvinění a žádný z funkcionářů klubu v něm nevystupoval ani jako svědek. Navíc je nesporným faktem, že v zápase proti Olomouci nedošlo k vůbec žádné situaci, která by mohla zavdat jakémukoli podezření o ovlivnění zápasu," reagovala v prohlášení.

"Klub se nejprve seznámí s obsahem spisu, ale kategoricky prohlašuje, že se Slavia nikdy nedopustila nezákonného jednání, neusilovala o ovlivnění rozhodčích v rozporu s pravidly fair play a nikomu neposkytovala a ani neslibovala žádné finanční výhody v této souvislosti. Záležitost nyní převezmou právní zástupci a klub se bude aktivně bránit," oznámila.

S Berbrem probíhá soud. Podle obžaloby stál Berbr v čele organizované zločinecké skupiny, která se v letech 2019 a 2020 podílela na zmanipulování deseti zápasů druhé a třetí ligy. Berbr podle spisu využíval svého dominantního postavení ve FAČR a ovlivňoval nasazování rozhodčích na utkání Vyšehradu podle požadavků tehdejšího sportovního ředitele klubu Romana Rogoze. Vybraní sudí a delegáti, ale i jeden hráč a funkcionář konkurenčních klubů pak za úplatek pomáhali Slavoji k výhře, říká obžaloba.

Komise bude zkoumat, zda nedošlo k přečinům, jimž v disciplinárním řádu FAČR odpovídá paragraf 49 úplatkářství a paragraf 64 narušení regulérnosti soutěže či utkání. Jednotlivci hrozí zákaz činnosti na rok až 20 let, nebo na stejně dlouhou dobu zákaz účasti na všech aktivitách spojených s činností FAČR či vyloučení z asociace, popřípadě pokuta až do výše 10 milionů korun. Klub může být potrestán stejně vysokou sumou, kontumací utkání, odebráním bodů až do výše 20 nebo vyloučením ze soutěže.

Autor: ČTK

Komentáře (54)

Přidat komentář
papanegra

To brzy… u nás se vše táhne neuvěřitelně dlouho…

Asi aby si všichni mohli po sobě nejdříve zamést, než se to začne vyšetřovat. V tomhle jsme unikát oproti ostatním státům. Jinde by se s nima nesrali..

Reagovat
Pablos

tipnu si, že to bude protože vystoupil a teď zase vstoupil

Reagovat
Gelu28

jj bude to tím, že odešel a zrušil členství aby unikl trestu a ted si ho Kania vezme do LBC a začne ta kauza konečně vřít......nečekám, že ale SKS vezmou body nebo jako Juventus by je poslali o patro níže.....tady mají koule trestat jen provinční kluby přísně....třeba Slavoj Vyšehrad o dvě ligy dolů.....na silný vlčáky se nesahá u nás....

Reagovat
Pablos

Nicméně tv práva uzavřena, sponzorství také ...tak teď už na to můžou srát a nic nezametávat pod koberec v první lize

Reagovat
Csaplárova past

Dobra fixni idea, to s tim, jak je v CR vse na hovno a jinde je spravedlnost a vse zalite sluncem.

Reagovat
Remt

To aby leccos stihlo být promlčené ale to je i jinde

Reagovat
Acquanni

Ano, jsme unikát. Jinde by se s nimi nesrali. Mezitím v Anglii odečítají body, mění rozhodnutí a tým co se začal řešit jako první a má nejvíc potenciálních provinění to má na háku.

Nechci obhajovat naší žumpu ale netvařme se, že jinde ta žumpa není

A ano, potenciální korupce a potenciální provinění proti finančním pravidlům není to samý, ale snad se chápeme. Všude, v každém odvětví, v každé zemi se sračky řeší všelijak špatně a i když to občas někdo odsere, jako třeba ve fotbale Juventus, tak obecně je hromada špíny v zákulisích zdá se všude Bohužel...

Reagovat
mistr129

Tak ono je ale rozdíl nedodržet finanční pravidla (zvlášť Everton k tomu přišel jako slepý k houslím, ač trest samozřejmě oprávněný) oproti případné korupci nebo fixlování účetnictví jako v případě Juventusu.

Reagovat
Acquanni

Jde o to, že jinde by se s tím prej nesrali. Přitom je tovšude stejná verbež a žumpa, když se na to člověk podívá

Reagovat
Salfovic

Až Slavie letos skončí druhá, s desetibodovým náskokem na Plzeň, tak jí odečtou devět bodů a bude vyřešeno

Reagovat
Greny

tak myslim ze sama Slavia by radeji brala trest do teto sezony nez do te pristi

Reagovat
Acquanni

Přesně tohle jsem psal ohledně City. Že když nevyhráli titul, tak jim rychle odečtou body tak akorát, aby skončili na čtvrtém místě, případně kdyby vyhráli v tom roce LM tak je klidně bodově pošlou na 17. místo. Klub vlastně o nic nepřijde, orgány se budou plácat po ramenou jak jsou nekompromisní a jedeme dál

Reagovat
Acquanni

Že když *by* nevyhráli titul

Reagovat
Mönchengladbach

Sezóna, na jejímž počátku Nezmar odešel, byla zároveň tou poslední, kdy Slavia získala titul. Ale jestli je tam kauzalita, viděl bych ji spíš ve skladbě kádru.

Reagovat
kilobyte

Už se těším na twitterovou přestřelku mezi Tvrdíkem a Kaniem.

Reagovat
ACSMan

Otázka je kdo má na koho nabito, jestli Tvrdík na Nezmara nebo Nezmar na slavii

Reagovat
Pablos

Reagovat
Greny

tak takhle, pokud by teklo Nezmarovi do bot tak by mohl rict ze jednal na rozkaz nejvyssiho vedeni klubu

Reagovat
mistr129

Tak říct může klidně, že jednal jako trojský kůň Křetínského, ale proč by tomu někdo věřil

Reagovat
r.mrazik

aneb...kdyz pujdu ja,pujdete vsichni!

Reagovat
lampas

Reagovat
A Seleção

Na skloňování si chyběl viď

Reagovat
kilobyte

Kaniou?

Reagovat
Imos

Reagovat
Sosi

Kania podle vzoru Kopice

Reagovat
Vinci

Hovado

Reagovat
Pablos

za fotku... jak čumí na ten titulek

Reagovat
thewall

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Neon

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
ACSMan

navíc vypadá jak když už má klepeta

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
PL28

Předseda Eisenreich

Reagovat
Konspirator

Skurveny Sudety..

Reagovat
kbtk23

Vzdycky to byl zmrd. Kdo ho zná, ten ví....

Reagovat
delfin

Etická komise, to zní vznešeně.

Reagovat
lampas

Já jsem rád, aspoň se Nezmar očistí a nebude se tak muset každý kolo poslouchat kňourání, koho zase v tom kole uplatil.

Reagovat
mayday

Jel jsem na oranžovou, zmrdi černí... Myslím, ze tahle figurka má ruce tak umazaný, že by se hromada lidí asi divila.

Reagovat
Vinci

Už jen z toho co se vi vůbec nechápu jak ho někdo muze angažovat. Ještě někdo kdo se snaží tvářit jako fotbalový Mirek Dusin

Reagovat
ratusek

Reagovat
mayday

Rádoby slušňák s morálkou... To zmrdství mu naopak kouká z očí.

Reagovat
lampas

A co se ví? Povídej...

Reagovat
kilobyte

Že si volal s Berbrem kvůli rozhodčím.

Reagovat
lampas

Nechal přes Berbra pozdravovat rozhodčího v kvalifikaci LM, to je všechno co je ve spisu v rámci komunikace Berbra a Nezmara ohledně rozhodčích. Nevím v čem je problém? Pokud máte pocit, že šlo tímhle způsobem ovlivňovat rozhodčí v kvalifikaci o LM, měla by se tím spíše zabývat UEFA...

Reagovat
lampas

Takže se k tomu jednou ptal Berbra (všeobecně známého jako někoho, kdo systému šéfuje), jestli jim jeden rozhodčí v jednom zápase (notorický zmrd) nebude ubližovat. Tohle řeší funkcionáři všech klubů na všech úrovních prakticky v rámci každého kola. Zkrátka na Nezmara nic není.

Reagovat
kilobyte

Jednou je to zachyceno. Takže zlehčovat to tím, že se to stalo jen jednou, není moc dobrá obhajoba. To že to dělají všichni taky není moc dobrá obhajoba. Navíc když v odposleších byl zachycen z funkcionářů jen Nezmar (z první ligy). Na Nezmara jsou minimálně pochybnosti a sám moc dobře ví, proč utekl před vyšetřováním. Asi si teď myslel, že už je to promlčený.

Reagovat
Vinci

Vi se toho dost. Dost toho potvrdil i on sám

Reagovat
delfin

Myslíš Nezmara? Nebo potrefenou husu?

Reagovat
ACSeRw!n

eticka komise

Reagovat
dave30

Takže trest pro Nezmara, desetimilionová pokuta, odpočet bodů a zákaz startů v pohárech pro Slavii? No tak se probuďme, bude to možná nějaká podmínka...

Reagovat
Bakary3

Bude, jako u suchyho hajzlu, obvinění kretinskyho s jeho kabelou, kdy nic neprokázal atp., těžko něco cekat

Reagovat
kilobyte

Slavia nedostane žádný trest. Protože to by znamenalo vyloučení z pohárů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele