Eriksson je připraven nakupovat Angličany

08.12.2007, 10:07
Aktuality
Sven-Göran Eriksson tvrdí, že je připraven nakupovat v lednovém přestupním termínu anglické fotbalisty, tedy jen za jejich odpovídající tržní hodnotu. Prezident klubu Thaksin Šinavatra již nepřímo slíbil Erikssonovi finanční prostředky na lednové nákupy za účelem, aby Citizens v jarních bojích neztratili kontakt se špicí Premier League.

Prioritou číslo jedna je pro Erikssona nákup nového útočníka. Skloňována byla jména například Michaela Owena z Newcastlu nebo Petera Crouche z Liverpoolu. Šinavatra se ale netají tím, že zvažuje nákup vyhaslé hvězdy Interu Milán Brazilce Adriana.

Manchester City uvažuje také nad doplněním záložní řady a Šinavatra nevyloučil možnost případného nákupu nějakého útočného křídla. V úvodu sezóny Eriksson rovněž proklamoval, že koupí i brankáře, ale nakonec od tohoto požadavku ustoupil. Uvědomil si totiž, že disponuje třemi kvalitními gólmany.

Ať žijí drazí Angličané

Manažer Citizens přiznal, že by rád přivedl do svého týmu Angličany. Ti však bývají kolikrát značně předraženi. "Je možné, že přivedu nějakého anglického hráče, ale musíte na přestupovém trhu pečlivě hledat," řekl Eriksson. "Je totiž obtížné koupit Angličana za odpovídající cenu."

"Přivedl jsem třeba Javiera Garrida (za 1,5 milionů liber ze San Sebastiánu – pozn. red.), ale pokud bych chtěl někoho z Anglie, podívali bychom se po Wayneu Bridgeovi nebo Ashleym Coleovi – kolik by tito dva mohli stát?" ptá se s dopředu připravenou odpovědí. Za oba dva by totiž musel vysolit obrovské sumy.

Eriksson přitom během měsíce od svého příchodu do Manchesteru City přivedl osm nových fotbalistů a některé z nich ani nikdy předtím neviděl hrát. Nyní ale podle něj není potřeba tolik přestavovat kádr.

Eriksson je proti omezení počtu cizinců

V době, kdy Fotbalová Asociace tvrdí, že anglickému fotbalu klesá počet domácích a zároveň vynikajících fotbalistů, Eriksson si mne ruce z úspěchů mládežnické akademie Manchesteru City, která vyprodukovala pro anglický národní tým tři reprezentanty. Micah Richards, Michael Johnson a Stephen Ireland – ti všichni by neměli chybět ani v nedělním utkání na půdě Tottenhamu Hotspur.

V současné době se v Anglii hovoří o omezení počtu cizinců v Premiership. Návrh dokonce podpořili prezident FIFA Sepp Blatter a jeho kolega z UEFA Michel Platini. Prý by se díky tomu otevřela cesta anglickým odchovancům a reprezentace by tím pádem měla větší výběr. S něčím takovým ale Eriksson nesouhlasí. "Legálně něco takového udělat nemůžete," uvedl.

Eriksson místo toho nabízí jiný způsob. Podle něj by prospělo, kdyby se FA snažila dostat mládežnický fotbal na vyšší úroveň. Zároveň si ale uvědomuje, že nejtalentovanější fotbalisté jako je Micah Richards nebo Wayne Rooney se dostanou do Premier League i za těchto pravidel.

Autor: Pavel Janega / eurosport.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak si myslím,že na Crouche může zapomenout,takovou chybu Liverpool neudělá.

Reagovat
smazaný uživatel

aby to nedopadlo jako s ceskou ligou, tak je omezenej pocet cizincu ale cesti fotbaliste jaksi nedosahujou takovych kvalit a nebo odejdou jinam

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele