Eredivisie souhrn - 7. kolo

24.10.2008, 23:09, aktualizováno 26.10.2008, 18:30
Komentáře a souhrny
Překvapení kola bylo k vidění v sobotu v Eindhovenu, kde domácí prohráli s Rodou. V neděli jen remizovala v Utrechtu dosud vedoucí Breda a přenechala první místo Groningenu. Ajax porazil Nijmegen a Twente veze body z Arnhemu. Feyenoord vydřel bod proti Heerenveenu.

Heracles Almelo - ADO Den Haag 3:1

24.10.2008 20:45

Góly: 13. Everton, 39. Everton, 65. Everton - 82. Csaba Horváth

Roli favorita splnil Heracles dokonale. Díky famóznímu výkonu Evertona, jemuž se nedávno narodil potomek, sestřelil nováčka z Haagu třemi brankami a slovenskému zadákovi Horváthovi dovolil jen v úplném závěru korigovat. Po prohře s Twente se tak možná Almelo opět naladilo na neporazitelnou vlnu.

Výkop utkání, jehož aktéry byli fotbalisté příjemně překvapujícího Heraclesu Almelo a solidně hrajícího nováčka z Haagu, se poněkud zdržel z důvodu řádění nedočkavých fanoušků, kteří zasypali prostory podél hrací plochy jakýmisi sněhovými koulemi. Obecenstvo se však nemělo zrovna na co těšit. Úvodní převaha domácích sice byla očividná, ale nikterak značná, šance totiž nepřinášela. Zkraje zápasu se tak na Polman Stadion nebylo moc na co dívat.

Nicméně tlak Almela pomalu gradoval a vyvrcholil ve 13. minutě. Tehdy kopali "Heraclieden" rohový kop, ten na přední tyči za sebe prodlužoval Overtoom a dobíhající Everton měl snadnou práci. Zblízka pohotově doklepl balon do sítě, aby velice brzy poslal zakřiknutého soupeře do kolen. Svou letos již druhou trefu oslavil vytažením dudlíku z trenek a následným imitováním dětského pláče. I jeho kolega z útoku, Ricky van den Bergh, mohl vzápětí slavit. Nadýchaný centr Douglase z pravé strany ovšem zblízka trestuhodně nedokázal usměrnit mezi tři tyče soupeřovy svatyně. Nicméně Den Haag v těchto chvílích opravdu připomínal spící Růženku, kdežto černobílí nespoutaně bavili publikum nápaditými kombinacemi.

Už po půl hodině hry nadešla chvíle pro českého mladíka Lukáše Bajera, který nahradil pravého záložníka Karima Bridjiho, nutně odstoupivšího ze zápasu kvůli zranění. První poločas se však dohrával v rozvážném tempu, a když už se zdálo, že výsledkem 1:0 také skončí, udeřil Heracles podruhé. Ve 39. minutě vyhrál na hranici šestnáctky hlavičkový souboj Everton pro Van den Bergha, ten mu pak vrátil šikovnou kolmicí balon do vyložené příležitosti, se kterou rodák ze Sao Paula naložil neomylně. Bez rozpaků levačkou zakroutil balon přesně k bližší tyči a mohl si tak v tomto zápase coby čerstvý tatínek své novorozeně též pochovat. Do přestávky už jen hráči Almela v poklidu a s balonem u nohou strážili svůj lukrativní náskok.

Zkraje druhého dějství si na svou stranu větší územní převahu získalo ADO, hnané kupředu nutností vstřelit kontaktní branku. V 58. minutě to byl však domácí celek, kdo nebezpečně zaútočil. Douglasův centr zprava prolétl do pokutového území, kde ho sice minul Overtoom, ale přibíhající van den Bergh mohl zakončovat v nadějné pozici. Jeho pokus ovšem stihl zablokovat jeden ze soupeřů. Heracles obecně působil vyzrálejším dojmem a v 65. minutě zasadil soupeři rozhodující úder. Looms si narazil u levé postranní čáry s Douglasem, přízemním pasem našel ve vápně Evertona, který bokem k brance ještě sklepával rozběhnutému van den Berghovi. Dnes tvrdě pracující forvard si pohlídal, aby nestál v ofsajdu, a po zemi prostřelil Zwinkelse.

Vůbec první gólovou příležitost Den Haagu v tomto duelu datujeme do 69. minuty, kdy se hlavou do centru Immerse položil zcela nehlídaný Knopper. Hrubou nepozornost obrany Almela však potrestal jen nepřesným pokusem. Celkově čím více se blížil konec, tím více polevovala ostražitost domácí obrany. Den Haag ale nedisponuje hráči potřebné kvality, kteří by tato zaváhání trestali. Nakonec se ale ADO přeci jen dočkalo alespoň čestné korektury výsledku. V 82. minutě do vzduchu vystoupal pro centr ze standardní situace vytáhlý Slovák Csaba Horváth a šikovnou hlavičkou přeloboval vyběhnuvšího Pieckenhagena. Heracles odpověděl akcí Evertona s van den Berghem, přičemž druhý jmenovaný z hranice šestnáctky vysoko přestřelil. Další přesný zásah již domácí nováčkovi z Haagu nedovolili a v klidu si tak dokráčeli pro další tři body do tabulky Eredivisie.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Volendam 3:0

25.10.2008 18:45

Góly: 14. Maarten Martens, 75. Mounir El Hamdaoui, 81. Maarten Martens

Hráči AZ Alkmaar prodloužili zásluhou snadného vítězství nad posledním Volendamem 3:0 svou sérii vyhraných zápasů na pět. V tabulce si tak udrželi třetí pozici, zatímco hosté zůstávají bez bodu poslední.

Domácí začali ve velkém stylu a už v patnácté minutě vedli 1:0. Hrubou chybou se však pod tuto branku podepsal brankář Volendamu Jeroen Verhoeven, který podcenil jednoduchý centr a nechal propadnout míč na Martense, pro něhož už nebyl problém zakončit do opuštěné klece.

Vzápětí však prokázal své kvality, když zneškodnil pěkný volej Demyho de Zeeuwa. Jenže v tomto utkání neustále střídal slabší momenty s lepšími. Další kiks vyrobil krátce před přestávkou, když podběhl jednoduchý pas Van der Veldena, ale hlavička Graziana Pelleho skončila vedle jeho branky. Tentýž hráč sice vzápětí vstřelil branku, ale radost mu překazil zdvižený praporek asistenta rozhodčího. Poločas tedy skončil pro hosty milosrdným výsledkem 1:0.

Také v úvodu druhé půle dominovali svěřenci kouče Louise van Gaala. V 55. minutě byl v hlavní roli opět Pelle, tentokrát však jeho pokus zastavilo břevno Verhoevenovy svatyně. Do první vážnější šance hostujícího mužstva se po hodině hry prodral Bernard Hofstede, ale na brankáře Sergia Romera nevyzrál.

Definitivní rozhodnutí tak padlo až patnáct minut před koncem zápasu. Brett Holman našel přesným pasem Mounira El Hamdaouiho a ten s přehledem překonal brankáře hostí. Neuplynulo ani deset minut a Verhoeven lovil míč ze své sítě potřetí. Do role nahrávače se tentokrát posunul El Hamdaoui, na jehož přesný centr si naskočil nikým nehlídaný Martens a stanovil konečný výsledek zápasu na 3:0 pro AZ.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Sparta Rotterdam 3:0

25.10.2008 19:45

Góly: 3. Petter Andersson, 19. Petter Andersson, 33. Marcus Berg

Fotbalisté Groningenu se dostali na čelo holandské Eredevisie zásluhou přesvědčivé výhry nad Spartou Rotterdam 3:0. O výsledku rozhodla už první půle, v níž padly všechny branky.

Domácí měli hned od počátku utkání jasně navrch a hned v první minutě ohrozili soupeřovu bránu. Střelu Marcuse Berga z hranice vápna však výtečně zastavil brankář Sparty Harald Wapenaar. Na první gól ale nečekali příznivci Groningenu příliš dlouho. Hned o tři minuty později totiž našel Stenman přesným centrem Andersona, pro něhož už nebyl problém dostat míč do branky.

Na druhý gól čekali domácí fandové dvacet minut. A opět byl v hlavní roli útočník Petter Andersson, který tentokrát úspěšně zakončil centr Gorana Lovreho a svou druhou trefou zdvojnásobil náskok svého týmu. Třetí přesnou trefu domácích přidal deset minut před koncem úvodní půle švédský kanonýr Marcus Berg a hosté byli v tu chvíli zralí na ručník.

Naštěstí pro Spartu však Groningen druhý poločas trochu vypustil a už zdaleka nebyl tak nebezpečný jako v první polovině duelu. Do první vážnější šance se hosté dostali až v 65. minutě, jenže přímý kop Joshuy Johna z nadějné pozice zablokovala domácí zeď. Deset minut před koncem vystřelili Rotterdamští podruhé na bránu, ale ani pokus Donovana Slijngarda čestným úspěchem neskončil, a tak domácí s naprostým klidem a přehledem porazili svého soupeře hladce 3:0.

Více informací k zápasu

Willem II - BV De Graafschap 1:1

25.10.2008 19:45

Góly: 68. Frank Demouge - 17. Jason Oost

Willem II Tilburg nakonec dokázal v zajímavém duelu s De Graafschapem vyválčit alespoň bod za remízu 1:1 a alespoň na několik hodin se posunul na devátou pozici. De Graafschap, který na Willem II Stadion vedl od 17. minuty díky Jasonovi Oostovi, je prozatím 13. Za domácí v 68. minutě srovnával Frank Demouge.

První vážnější akce zápasů hned skončila brankou. Po dobré individuální akci Geerta den Oudena se z blízka nemýlil Jason Oost a po sedmnácti minutách poslal hosty do vedení. Willem II se snažil rychle odpovědět, ale oba pokusy Demougeho zlikvidoval brankář Heijblok. Nakonec to byl De Graafschap, který mohl navýšit vedení, ale trestný kop Jungschlagera lapil Aerts. Chvíle domácího brankáře ale teprve přišla, o minutu později, po půl hodině hry. Skvělý zákrok totiž Aerts vytáhl proti pokusu Oosta, jenž pálil z hranice penalty.

Domácím se naskytla výborná příležitost ke srovnání ve 36. minutě, kdy jim byla po útočném snažení odpískána penalta. Jenže Frank Demouge nechal vyniknout brankáře Heijbloka a penaltu nedal. Atraktivní první poločas vyvrcholil dělovkou hostujícího Rogiera Meijera, kterou musel gólman Aerts vyrážet na břevno.

Břevno zařinčelo také hned v úvodu dějství druhého, kdy do něj míč napálil Demouge. Willem II se branky nakonec dočkal v 68. minutě, kdy si aktivní Demouge našel prostor ve vápně a prostřelil Heijbloka. V samém závěru ještě mohli domácí o bod přijít, ale podržel je brankář Aerts.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Roda JC 2:3

25.10.2008 20:45

Góly: 60. Balázs Dzsudzsák, 79. Danko Lazović - 19. Boldizsár Bödör, 54. Andres Oper, 65. Boldizsár Bödör

Roda Kerkrade šokovala Eindhoven, když na Philips Stadium v rámci sedmého kola porazila tamní PSV a potvrdila, že se jí proti obhájci titulu daří. Vítězství hosty alespoň na chvíli odstrčilo ze sestupových vod, domácím naopak porážka lehce zkomplikovala boj o první pozici.

Roda otevřela skóre po dvaceti minutách poté, co centr z pravé strany za záda brankáře Isakssona sklepl Boldiszar Bodor. PSV se nezmohlo na žádnou kloudnou odpověď a v závěru úvodní pětačtyřicetiminutovky málem podruhé inkasovalo. Nakonec ale Saeijs se Cissem zklamali a do kabin se odcházelo za jednobrankového vedení hostů.

Roda ale ve druhém poločase nenechala soupeře dlouho čekat a po devíti minutách udeřila. Na 2:0 zvýšil Andres Oper. PSV se vrátilo do zápasu po hodině hry, kdy snížil z trestného kopu Dzsudzsák, ale nebylo to nic platné, protože o dalších pět minut později se podruhé trefil Bodor a opět skóre upravil na dvoubrankové vedení Rody. V závěru nakonec ještě snížil Danko Lazovič, ale na víc se již domácí hráči nezmohli a Roda si odváží tři body.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - FC Twente 0:2

26.10.2008 14:30

Góly: 9. Marko Arnautović, 68. Marko Arnautović

Hlavním hrdinou nedělního duelu mezi Vitesse Arnhem a Twente Enschede se stal Marko Arnautovič, který se dvěma brankami postaral o vítězství hostů z Enschede. Svěřenci trenéra McClarena potvrdili, že v posledních zápasech hrají ve výtečné formě.

Twente začalo utkání skvěle a již po deseti minutách vedlo. Hlavními strůjci gólové akce byli Arnautovič s útočným kolegou Blaisem Nkufem. Nkufo centrem z levé strany našel neobsazeného Arnautoviče a 19letý útočník zpoza šestnáctky povedenou střelou otevřel skóre. Na druhé straně se snažil na vedoucí branku soupeře zareagovat Rogier Molhoek, ale mezi tři tyče se netrefil. Trestat mohla opět dvojice Nkufo, Arnautovič. Tentokrát Nkufa zlikvidoval brankář Peit Velthulzen.

Ve 39. minutě málem srovnalo samo Twente, když po Molhoekově centru namířil míč nechtěnou tečí do vlastní branky Heubach, ale naštěstí vše vyřešila 'spolupráce' brankáře Boschkera a tyčky jeho branky. Boschkerova chvíle ale přišla v nastaveném čase úvodní pětačtyřicetiminutovky, kdy zabránil Rickymu van Wolfswinkelovi v dobré pozici skórovat.

V 69. minutě si mohli hosté oddechnout, když Arnautovič druhou brankou zvýšil náskok. Nádherný pas z hloubi hřiště předvedl Wout Brama a vyslal mladého Rakušana, jenž si v akci jeden na jednoho poradil s Velthuizenem - 0:2. Spolupráce Arnautovič, Nkufo ale fungovala i nadále, jenže proti druhému jmenovanému stál vždy brankář Velthuizen. Nastavení druhého dějství ještě mohlo přinést alespoň snížení z pohledu domácích, ale Van Wolfswinkelův pokus brankou neskončil.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - NEC Nijmegen 2:0

26.10.2008 14:30

Góly: 44. Klaas-Jan Huntelaar, 72. Luis Suárez

Fotbalisté Ajaxu potvrdili svou stoprocentní bilanci na vlastním hřišti, když porazili Nijmegen 2:0. Začínají tak pomalu vylepšovat špatný vstup do tohoto ročníku.

Do první šance utkání se dostal domácí Jan Vertonghen, ale maďarský brankář ve službách Nijmegenu Babos si s jeho projektilem poradil. Hosté odpověděli krátce poté, ale ani střela El Akchaoui ho soupeřova gólmana nijak výrazně neprověřila. Zbytek poločasu však již opět patřil Ajaxu. Do další velké příležitosti se v 11. minutě prodral kanonýr Huntelaar, ale ani jeho zakončení ke gólu nevedlo.

Dalším výborným zákrokem se zaskvěl reprezentant Maďarska o pár chvil později a střelci domácího mužstva už začali být pomalu nervózní. Trápení v koncovce však ukončil těsně před přestávkou Huntelaar. Předchozí pokus Suaréze ještě Babos bravurně vytěsnil, na následnou dorážku však byl již krátký. Tentýž hráč mohl krátce po začátku druhého poločasu náskok svého týmu zdvojnásobit, ale Nijmegen si dnes na výkon svého gólmana stěžovat rozhodně nemohl.

V dalších šancích neuspěli ani De Jong a znovu Huntelaar. Nijmegen tak živil své šance na bodový zisk především díky Babosovi, který podával dnes jeden ze svých nejlepších výkonů. Přesto v 72. minutě kapituloval. Inkasovaný gól však jde jednoznačně na vrub obrany, která místo rychlého odkopu do bezpečí nechala dorážet nekrytého Suaréze a ten stanovil konečný výsledek utkání na 2:0.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - NAC Breda 0:0

26.10.2008 14:30

Góly: -

Breda prováhala možnost probojovat se do čela tabulky, když ztratila body v Utrechtu. Diváci branku na Nieuw Galgewaardu neviděli a obě strany tedy braly po bodu. Blíže měli ale dnes k vítězství určitě hráči Utrechtu.

Utkání ovlivnily především klimatické podmínky a podmáčený trávník nedával fotbalistům příliš prostoru ke kombinaci. Jedna z nich ale nakonec přišla v 17. minutě, kdy se na brankáře Jelle ten Rouwelaara řítil Tom Caluwé. Domácí útočník ale v akci jeden na jednoho zklamal. Brankář hostí předvedl další dobrý zákrok o deset minut později, tentokrát likvidoval střelu Loice Lovala. Štěstí měl při dorážce Silberbauera, jenž nebyl schopen umístit míč mezi tři tyče.

Breda sice po téměř celý první poločas tahala za ten kratší konec, ale nakonec to mohla být právě ona, kdo v závěru úvodního dějství vstřelí první branku. Rob Penders v pokutovém území hlavičkou prodlužoval na Matthewa Amoaha, jenž zakončoval rovněž hlavičkou, ale branku přestřelil.

Druhý poločas byl ještě nudnější než ten první, když větším soupeřem byl fotbalisty byl spíše trávník než samotný protivník. Hrstku šancí si nakonec vytvořil Utrecht, ale Loval branku přestřelil, a v 68. minutě nezacílil hlavičkou přesně ani Alje Schut. Breda směrem dopředu nepředvedla vůbec nic a domácí si tak alespoň dokráčeli pro třetí čisté konto na domácí půdě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Groningen751116:316
2.NAC Breda751116:916
3.AZ Alkmaar750218:715
4.FC Twente742111:614
5.AFC Ajax741212:913
6.PSV Eindhoven740313:712
7.Heracles Almelo733112:812
8.SC Heerenveen632116:1311
9.NEC Nijmegen732210:711
10.Willem II732211:1111
11.ADO Den Haag731311:1010
12.FC Utrecht72235:88
13.BV De Graafschap72144:117
14.Roda JC71338:136
15.Sparta Rotterdam71246:185
16.Feyenoord Rotterdam61149:114
17.SBV Vitesse70254:162
18.FC Volendam70075:200
Zbývající zápasy
26.10. 16:30Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (37)

Přidat komentář
fantomas

Zcela zasloužené tři body Heraclesu. Den Haag hrál s přílišným respektem, velmi ustrašeně. Almelo disponuje skvělou ofenzivní silou - Everton s van den Berghem si suprově rozumí, ted to jen potvrdili (Everton 2 góly + 1 asistence; smekám), plus velmi šikovný Douglas a pracant Overtoom. Fantastická čtyřka podporovaná ze středu ještě de Vriesem a Loomsem. Spolu s Rodou se mi Heracles opravdu letos moc moc líbí. Jen tak dál.

Reagovat
Xavi8

Csaba Horváth

Reagovat
fantomas

Jenom sem čekal, kdy se ozveš.

Reagovat
Xavi8

nechapem preco si to ako cakal

ved som sa len potesil z golu slovaka

Reagovat
fantomas

Vždycky se tu ozve nějaký slovák..."Csaba nedal gola"...apod

Reagovat
Xavi8

ahaaa

Reagovat
smazaný uživatel

nějaký maďar?

Reagovat
fantomas

Je to on.

Reagovat
Xavi8

slovák

Reagovat
Xavi8

nechapem preco si to cakal?

ved som sa len potesil z golu slovaka

Reagovat
One-Real

Takováto tabulka, by se mi zamlouvala i na konci sezony.

Reagovat
Tomanatura

Až po zítřku, kdy Breda zase vystoupá na první místo

Reagovat
One-Real

Ultrecht se vzchopí, a Breda zůstane "až" druhá.

Reagovat
One-Real

Ultrecht se vzchopí, a Breda zůstane "až" druhá.

Reagovat
Tomanatura

To je odporná představa, ještěže není reálná

Reagovat
One-Real

Povíme si zítra , budeš oplakávat porážku od Ultrechtu, ale i ode mě

Reagovat
One-Real

* mne.

Reagovat
Tomanatura

No uvidíme. Bude to spíš vraždění neviňátek v přímem přenosu, a vyhrajou Bredy.

Reagovat
One-Real

Pojd, dáme nějakou sázku, at je sranda.

Reagovat
Tomanatura

Neblázni snad nechceš chodit s nickem One-Barca

Reagovat
One-Real

Věřím Ultrechtu, přidej si mě na icq, mám číslo 431-031-051..uzavřeme sázčičku.

Reagovat
Tomanatura

No dobrá, ale momentálně se jdu rozloučit s tímto týdnem ven, takže toho asi moc nevyřešíme Přidám si tě a zítra před zápasem to dokonáme, co říkáš?

Reagovat
One-Real

V kolik zápas začíná?

Reagovat
Tomanatura

14-30

Reagovat
One-Real

No nevím jestli to stihnu, máme zápas, to jediné tě může zachránit od prohry a pochmurného nicku...

Reagovat
Tomanatura

Tak zítra to bude jen takové makové a od přístě už něco vymyslíme

Reagovat
One-Real

Měj se, já to kvůli tobě zkusím stihnout, kolem 14 00 tu budu...

Reagovat
Tomanatura

Tož valím, tak sa maj

Reagovat
Tomanatura

Juchů PSV-Roda 0:1!!! Bodor

Reagovat
fantomas

Rodaaaaa.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm...me se libi ze se Alkmaar konecne vzchopil po ty lonsky blamazi.Jinak Breda 4ever!!!!!!! Ale vubec me tesi ze tymy jako PSV Ajax Feyenoord hrajou pekne na pytel:-)

Reagovat
smazaný uživatel

mne sa zase paci,ze feyenoord a ajax hraju na prdel ale ze psv hra zle,tak to ma netesi vobec...boa aj s takym trenerom aj vedenim...predaju mnozstvo hracov a kupia kokot velky uz ma jebu...v zime musia kuoit jedneho utocnika a jedneho zaloznika poridanych a bude to lepsie..nech uz je zima...PSV4eva

Reagovat
GEGE

Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

ajax forever snad to uz tento rok vide a dufam ze nepredaju huntelaara

Reagovat
fantomas

On pro ně zase tak důležitý neni. Tím spíš, až se uzdraví Sulejmani.

Reagovat
Tomanatura

Komu vůbec ty fandíš v Eredivisii? Nějak ses nikdy nezmínil...

Reagovat
fantomas

Nikomu nějak zvlášť, ale je mi sympatický Heracles a Roda.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele