Eredivisie preview - 7. kolo

24.10.2008, 08:36, aktualizováno 26.10.2008, 08:54
Previews
Breda se může v případě vítězství nad Utrechtem dostat do čela tabulky. To Feyenoord se bude proti Heerenveenu snažit dostat z potupné patnácté příčky. Ani Ajax nemá v tabulce zrovna lichotivé postavení, takže proti Nijmegenu potřebuje vyhrát.
Heracles Almelo - ADO Den Haag  (pátek 20:45)
Páteční předehrávka nizozemské Eredivisie nabídne zápas mezi Heraclesem Almelo a ADO Den Haag. Domácí v minulém kole utrpěli první porážku v sezoně, ale přestože teprve poprvé ztratili všechny body, v tabulce jsou až jedenáctí s devíti body. Den Haag má o bod více, stejně jako o vstřelenou branku. S deseti body je osmý.

Mužstvo Heracles bylo před sezonou tipováno jako jeden z adeptů na sestup. Svěřenci trenéra Gerta Heerkese ale jsou jedenáctí a na sestupové pásmo mají náskok šesti bodů. Kouč Heerkes ale moc dobře ví, že jeho tým stále potřebuje vyhrávat, nejlépe hned proti Haagu. "Očekávám vzrušující zápas. V tabulce k sobě máme velice blízko," narazil Heerkes na jednobodový rozdíl mezi oběma celky. "Měli bychom se chopit iniciativy a soupeře zatlačit, protože hrajeme doma."

Sebastiaan Steur, Kwame Quansah, Mark-Jan Fledderus - to je výčet fotbalistů Heracles, kteří pravděpodobně do páteční bitvy nezasáhnou. Všechny trápí menší zranění.

Den Haag si jako nováček mezi nizozemskou elitou zatím nevede nijak špatně. Co ovšem mužstvo trenéra Andre Wetzela trápí jsou zápasy na hřištích soupeřů. Poslední dva ADO prohrálo a před cestou do Almela má nad čím přemýšlet. "S Heraclesem nás čeká těžká bitva. Příliš týmů si z jejich hřiště body nevozí," varoval před utkáním Wetzel.

Hostům budou při utkání chybět Yuri Cornelisse, Mitchell Pique, Rick Hoogendorp a brankář Gino Coutinho. Všichni čtyři jsou zraněni.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AZ Alkmaar - FC Volendam  (sobota 18:45)
Trenér domácích Louis van Gaal ujišťuje své příznivce, že jeho svěřenci poslední celek tabulky rozhodně nepodcení a půjdou vstříc pátému vítězství v řadě.

AZ je před tímto duelem na třetí pozici a v posledních čtyřech utkáních vstřelilo neuvěřitelných 14 branek. Na druhou stranu Volendam opravdu nezažil povedený start sezony, když z úvodních šesti zápasů nevydoloval ani jediný bod. Zatímco postavení v tabulce jasně předurčuje favorita tohoto střetnutí. Kouč Alkmaaru však bere duel s Volendamem vážně.

"Myslím, že moji hráči jsou připraveni výborně. Nikdy jsem nepochyboval o jejich morálce a motivaci, s níž nastupují do každého zápasu," tvrdí bývalý kouč Barcelony. Ten také uvažuje, že Volendam přijede do Alkmaaru především bránit. "Hrají hodně fyzicky náročný fotbal a jsem si jistý, že proti nám už budou chtít bodovat. Rozhodně nás nečeká procházka růžovým sadem," varuje van Gaal.

"V našich duelech se také často stávalo, že soupeř na konci už fyzicky odpadl. To svědčí o výborné kondici hráčů a znamená to vzestup naší formy," je potěšen lodivod domácích.

Zároveň také odmítá spekulace o nezařazení kapitána Schaarse do základní sestavy. "Stijn je můj kapitán a naše hra na něm stojí, stejně jako Jaliensovi a Mendesovi," hájí své hráče. Obejít se však bude muset bez zraněných Luirinka, Dembeleho a Swertse.

Trenér hostujícího mužstva Frank Adler přijímá tlak, který je na jeho mužstvo vyvíjen zásluhou několika nepovedených střetnutí. Zároveň také připouští, že vítězství by bylo velikým překvapením. "Věřím, že na hráče nedolehne po několika špatných výsledcích psychická deka. Na některých z nich však bohužel vidím menší výkonnost, než je jejich standard. Pokud chceme bojovat o záchranu, musíme toto změnit," vidí zásadní problém Adler.

Vzápětí pokračuje: "Na půdě Alkmaaru nemáme určitě co ztratit. Stále doufám v překvapení, ale bude to nesmírně těžké. Soupeř má lepší tým a je momentálně ve větší pohodě. My však uděláme vše co bude v našich silách," soudí kouč Volendamu. V sobotu se navíc bude muset obejít bez Marijna Sterka, jenž si přivodil zranění na čtvrtečním tréninku. Do týmu se však už vrací dvojice Koning – Smit, která by měla svému týmu výrazně pomoci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.13 - 7.00 - 13.00
více informací
FC Groningen - Sparta Rotterdam  (sobota 19:45)
Trenér Groningenu Ron Jans věří, že se jeho svěřencům povede návrat na vítěznou vlnu a z duelu proti velice nevýrazné Spartě Rotterdam si odnesou cenné tři body do tabulky Eredevisie.

Ti si totiž minulý víkend připsali první porážku, když podlehli slavnému Ajaxu na jeho půdě 0:1. Tato prohra znamenala jejich pokles na druhou pozici a do čela se minimálně do tohoto kola dostalo mužstvo NAC Bredy. Jans se však už porážkou příliš nezabývá a myšlenkami je už u zápasu se Spartou Rotterdam. "V Amsterdamu jsme nebodovali, takže jsme si společně s hráči slíbili, že proti Spartě zvítězíme. I přes dobrý start totiž potřebujeme body jako sůl," uvědomuje si důležitost utkání lodivod Groningenu.

Sparta si zatím připsala pouze jedinou výhru, a to nad Utrechtem 1:0, o níž se postaral přesnou střelu útočník Dissels. Na chvilku tak dostal tento celek ze sestupového pásma, ale vinou předchozích špatných výsledků se Rotterdamští nijak vysoko v tabulce nepohybují. "Pokud chceme potvrdit, že naše pozice na čele tabulky není náhodná, měli bychom takového soupeře porazit. Je čas ukázat, na jaké pozice se s námi musí tento rok počítat,", srší odhodláním trenér domácího mužstva.

Sparta je soupeř, jehož kvality respektujeme a přistoupíme k tomuto utkání s plnou zodpovědností. Vyhráli poslední zápas a naznačili, kde se mohou skrývat jejich přednosti. Je vidět, že kouč Frank Boey udělal s hráči velký kus práce. "Rozhodně nás nečeká jednoduchý zápas. Jelikož znám Franka osobně, tak myslím, že nehodlá se svým týmem celých 90 minut pouze bránit" odhaduje Jans.

Groningen nastoupí k utkání bez zraněné trojice van de Laak, Levchenko a Hiariej. Na hrací ploše se neobjeví ani Martijn Meerdink, který se do tréninkového procesu opět zapojil teprve před nedávnem. Trenér hostí se chystá na protivníka vyrukovat s toutéž sestavou, která v předchozím kole zdolala Utrecht. "Bude to těžký úkol uspět v Groningenu, ale určitě se nevzdáme bez boje. Uvidíme co nás čeká," hlásí Boey.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.00
více informací
Willem II - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
K zajímavému souboji může v rámci sedmého kola Eredivisie dojít v Tilburgu, kde tamní Willem II přivítá tabulkového konkurenta De Graafschap. Domácí mají skóre 10:10 a zároveň 10 bodů. Od 'osudového' desátého místa je dělí jediná pozice, jsou jednáctí. De Graafschap je se šesti body třináctý a případné vítězství by je značně dnešnímu soupeři přiblížilo.

Kouč domácího Willemu II Andries Jonker ví, že jeho tým potřebuje z nadcházejícího zápasu odejít se třemi body. Jeho svěřenci navíc budou posíleni minulým vítězstvím na Feyenoordem, které bylo velmi překvapivé.

"V zápase s Feyenoordem nikdo nečekal naše vítězství, nyní jsou očekávání jiná," řekl Jonker. "Na konci sezony chceme být v tabulce před De Graafschapem, tudíž bychom nyní měli vyhrát," prohlásil kouč Tilburgu, jenž má na svém kontě již nyní více bodů než měl loni po celé podzimní části.

Domácí již opět mohou počítat s Arjanem Swinkelsem a Jensem Jansem, kteří se vrací po zranění, respektive odpykání trestu. V utkání s De Graafschapem chtějí sázet na útok. "Budeme chtít útočit a bojovat o každý míč. Bude to složitý zápas, ale pokud podáme dobrý výkon, máme velkou šanci vyhrát," zakončil trenér Jonker.

Také v táboře hostů si jsou vědomi, že je čeká důležité utkání. "Čekají nás zápasy s Willemem II, Utrechtem a Volendamem a já doufám, že z těchto třech zápasů získáme nejméně čtyři body," řekl trenér De Graafschapu Henk van Stee. Hosté mají hned trojici hráčů na marodce a nebudou moci počítat se Stephanem Kellerem, Purrelem Frankelem a Renem Botem. Dá se tedy očekávat menší promíchání obvyklé sestavy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
PSV Eindhoven - Roda JC  (sobota 20:45)
Souboj celků z opačných pólů tabulek nám nabídne sedmé kolo nejvyšší holandské soutěže. Aktuálně čtvrté PSV Eindhoven přivítá na Philips Stadium Rodu Kerkrade. Ta je se třemi body až 16. Hosté zatím stále čekají na vítězství a vědí, že potřebují nutně vyhrát. Prohru napravuje ale také Eindhoven, jenž naposledy podlehl Bredě.

Prozatímní trenér Rody Martin Koopman věří, že jeho svěřenci mohou své první tři body ukořistit už proti favorizovanému PSV. Koopmana, jenž nahradil odvolaného Raymonda Attevelda, potěšil výkon v minulém zápase s Heerenveenem, z něhož by mohla Roda těžit.

"Především ve druhém poločase jsme naplno ukázali své kvality. Nebylo to ale jen o dobrém fotbalu, ale také o bojovnosti, kvůli níž jsme si zasloužili vyhrát," myslí si Koopman.

Pro hosty hraje alespoň papírová bilance. Roda je totiž posledním týmem, který si přivezl všechny tři body z Philips Stadium, bylo to v roce 2007. Od té doby zde domácí drží sérii 13 zápasů neporazitelnosti. Kouč PSV Huub Stevens ovšem odmítá, že by loňská porážka právě o Rody mohla nějak pozměnit předzápasovou přípravu.

"Momentálně je úplně jiná situace, tamto je minulost, nemíním se tím více zabývat," řekl jasně Stevens. "Roda začala sezonu špatně, ale je vidět, že se pomalu zvedá. Těžko říci, kdy se z toho dostanou úplně. Na našem stadionu se jim ale v posledních letech celkem dařilo."

Eindhoven zažil nabitý víkend, když nejprve utrpěl teprve druhou porážku v ligové soutěži, ale následně si spravil chuť v Lize mistrů. V ní porazil Olympique Marseille. Několik hráčů má menší šrámy, ale jistým absentujícím je jen Bas Roorda. Velké otazníky visí nad Janem Kromkampem a Mikem Zonneveldem. Naopak počítat se již může s Reimondem Mancem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.80 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - FC Twente  (neděle 14:30)
Předposlední Vitesse Arnhem bude moci napravit nepovedený start do sezony v sedmém kole, kdy přivítá na Geiredome Twente Enschede. Tomu se naopak daří a momentálně hrají v nejlepší formě. Za vše mluví statistika jednoho prohraného utkání z posledních sedmi duelů. Svěřenci trenéra Steva McClarena jsou osmí.

Twente zažilo také povedený vstup na evropské scéně, kde si poradilo se španělským Santandarem a kouč McClaren si hru svého týmu nemohl vynachválit. Twente předvedlo skutečně nejlepší výkon dosavadního průběhu sezony. "V prvním poločase zápasu se Santanderem jsem hráli skvělý fotbal. Zápas jsme kontrolovali a zasloužili si vstřelit branku. Nakonec jsme dali jen jednu, ale možná jich mohlo být víc," myslí si McClaren. "Ve druhém dějství jsme trochu polevili, ale je nemožné dominovat celých devadesát minut. Stále se ovšem zlepšujeme."

Hosté stále nemůžou počítat se záložníkem Theem Janssenem, jenž se již sice vrátil do tréninku, ale ještě nebude stoprocentně připraven. Nejisté starty jsou také Ronnieho Stama a Kennetha Pereze, kteří si v zápase se Santanderem přivodili menší zranění. Mimo hru je rovněž Edson Braafheid.

Trápící se Vitesse a jeho kouč Hans Westerhof má z čeho vybírat, protože má k dispozici kompletní kádr. Jediným absentujícím bude Julian Jenner, který dostal od klubu trest za kázeňský prohřešek.

Vitesse čekají v nadcházejících dvou zápasech těžcí soupeři. Nejprve Twente a poté ve vloženém kole v týdnu Heerenveen. V Arnhemu si ale nestěžují, ba naopak. "Vitesse potřebuje hrát těžké zápasy. Pokud totiž vyhrajeme, mince se otočí. U porážky horšího celku to tak být nemusí," řekl Westerhof.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.35 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Trenér Ajaxu Marco van Basten věří, že jeho tým v neděli odpoledne porazí Nijmegen a podaří se mu rychle zapomenout na čtvrteční pohárovou porážku s Aston Villou.

Van Basten ví, že po prohře v zahajovacím duelu poháru UEFA nebude jeho mužstvo zcela v psychické pohodě, ale zároveň také věří v obrat k lepšímu. "Nehráli jsme sice dobře, ale i přesto jsme si dokázali vypracovat několik velkých šancí. Ty však zůstaly neproměněny a právě naše produktivita mě v poslední době trápí ze všeho nejvíce. Měli bychom vyhrát a odčinit porážku z Anglie," tuší příčinu neúspěchu bývalý kouč holandské reprezentace.

Soupeř se momentálně nachází o pár pozic před Ajaxem a Van Basten ví, že jeho svěřence nečeká rozhodně lehký úkol. "Nijmegen je velice nebezpečný tým. Jak na domácí sféře, tak v Evropě už má za sebou několik dobrých výsledků a vítězství nad ním by pro nás bylo velice cenné a věřím, že by nám to v dalším průběhu soutěže dost pomohlo," chválí soupeře kouč domácích.

Trápí ho však poměrně rozsáhlá marodka. Chybět mu v neděli bude mimo jiné také brankář Stekelenburg, do pole poté útočník Dennis Rommedahl či záložník Miralem Sulejmani.

Podobně jako Ajax se bude také NEC Nijmegen snažit o reparát po nevydařeném vstupu do poháru UEFA. Svěřenci Mario Beena dokonce vedli na půdě Dinama Záhřeb ještě deset minut před koncem 2:1, ale koncovku utkání totálně nezvládli a nakonec prohráli 2:3.

"Nesmíme věšet hlavy a naopak se koncentrovat na další zápas, vždyť nás přece čeká silný Ajax!," povzbuzuje své hráče kouč hostí. "Neměli jsme příliš času na přípravu, ale nemůžeme naříkat, neboť náš nedělní soupeř hrál ve čtvrtek taktéž pohár, takže podmínky budou pro obě mužstva naprosto shodné. Navíc svůj úvodní zápas také prohráli, takže šance jsou padesát na padesát. Víme, že domácí budou favoritem, ale my se je pokusíme zaskočit a urvat z tohoto střetnutí nějaký ten bodík," neztrácí optimismus Mario Been.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.85 - 6.50
více informací
FC Utrecht - NAC Breda  (neděle 14:30)
NAC Breda má možnost dostat se v sedmém kole nizozemské nejvyšší soutěže do čela tabulky. Poté, co body ztratili všichni její konkurenti, může Breda v případě vítězství nad Utrechtem sesadit vedoucí Groningen. Utrecht má zatím sedm bodů a je dvanáctý.

Svěřenci trenéra Roberta Maaskanta útočí na páté vítězství v řadě. Doposud prohráli jen jednou, ve druhém kole. Kouč Maaskant ovšem ví, že úspěch nepřijde sám. "Při trénincích nepociťuji nic zvláštního," tvrdí Maaskant. "Samozřejmě, že lidé kolem nás jsou nadšeni, ale my trénujeme jako každý jiný den. Samozřejmě je pěkné být tím nejlepší, ale nikdy nevíte, jak dlouho jím budete. Naším cílem bylo skončit v první devítce, což se nám zatím daří."

"Nyní ovšem hrajeme s Utrechtem, Twente a Groningenem a pokud bychom prohráli všechny tři zápasy, můžeme spadnout až na desátou pozici. Znamená to, že aktuální pozice nic neznamená. Snad jen to, že jsme v posledních týdnech hráli dobře."

Hostující favorit se musí obejít bez několika zraněných hráčů. Fouad Idabdelhay, Enric Valles, Edinho Pattinama a Rafael Pollack, ti všichni mají zdravotní problémy.

Domácí Utrecht nemůže počítat jen s křídelníkem Cedricem van der Gunem a útočníkem Mortenem Skouboem. Svěřencům trenéra Willema van Hanegema se zatím příliš nedaří a v médiích se objevila i zpráva o možné hádce v kabině. Kapitán Gregoor van Dijk ale řekl jen toto: "Nyní bychom se měli soustředit na zápas s Bredou a uhrát dobrý výsledek."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.35 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen  (neděle 16:30)
Kapitán Feyenoordu Giovanni van Bronckhorst varuje své spoluhráče před stále se horšící situací tohoto týmu. V neděli totiž bude Feyenoord hostit Heerenveen a v případě neúspěchu už může být jeho situace krajně kritická.

Tři porážky v řadě odsunuly Feyenoord až na patnácté místo tabulky holandské Eredevisie a ani v Poháru UEFA tento celek zrovna nezáří. Ve čtvrtek totiž podlehl francouzskému Nancy na jeho hřišti hrozivým skóre 0:3 a pouze tak potvrdil svou klesající výkonnost v posledním období.

"My jako hráči, kteří jako jediní můžou něco s touto situací udělat, jsme za tyto výsledky zodpovědní. Teď nás však čeká Heerenveen a my nutně potřebujeme získat nějaké body. Je to přece tak jednoduché," bere za tým zodpovědnost van Bronckhorst. Vzápětí pokračuje: "Není divu, že se naši fanoušci začínají zlobit. Jsme přece velký klub a naše očekávaní jsou daleko vyšší, tento stav je pro vedení klubu nepřípustný."

"Sedm porážek z jedenácti utkání je pro nás naprosto ponižující bilance. Toto utkání pro nás bude velice důležité," zdůrazňuje kritický stav kapitán domácích. Těm bude v neděli chybět Tomasson, Landzaat, De Guzman či Lucius, o startu útočníka Roye Makaaye se rozhodne až krátce před zápasem.

Heerenveen je zatím sedmý a útočník Bonaventoure Kalou doufá, že se jeho týmu povede využít slabé formy soupeře k zisku cenných tří bodů. "Už to je nějaký čas, co jsem hrával za Feyenoord. Byly to překrásné časy," zasní se Kalou. "Vítězství v poháru UEFA si budu vždycky pamatovat. Pokud dám v Rotterdamu gól, nebudu ho slavit. Mám totiž veliký respekt k tamním fanouškům," dodává produktivní forvard.

"Feyenoord začal letošní ročník velmi špatně, ale o to větší bude jejich motivace uspět v tomto duelu. My jsme však dokázali porazit Ajax 5:2 a to nám notně zvedlo sebevědomí. Pokud bychom uspěli i proti tomuto celku, bylo by to pro nás jen dobře. Věřím, že utkání zvládneme a nevrátíme se domů s prázdnou," zakončuje Kalou.

Trenér Trond Sollied je připraven vyslat do boje stejnou jedenáctku, která v týdnu nestačila na AC Milán, jemuž podlehla 1:3. Chybět bude pouze trojice fotbalistů, a to obránci Janmaat a Droot nebo záložník Roorda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 2.90
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.NAC Breda650116:915
2.FC Groningen641113:313
3.AZ Alkmaar640215:712
4.PSV Eindhoven640211:412
5.NEC Nijmegen632110:511
6.SC Heerenveen632116:1311
7.FC Twente63219:611
8.ADO Den Haag631210:710
9.AFC Ajax631210:910
10.Willem II631210:1010
11.Heracles Almelo62319:79
12.FC Utrecht62135:87
13.BV De Graafschap62043:106
14.Sparta Rotterdam61236:155
15.Feyenoord Rotterdam61149:114
16.Roda JC60335:113
17.SBV Vitesse60244:142
18.FC Volendam60065:170

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Tomanatura

AZA - FCV 1 - tutová.

FCG - SR 1- bohužel druhá tutovka.

Willem - BVDG 1 - celkem jistá.

PSV - Roda 1 -

Reagovat
Tomanatura

A zítra bych to viděl na tvrdo. 2 Heerenveen, 2 Breda, 1 Ajax a 2 Twente.

Reagovat
smazaný uživatel

psv musi uz v lige vyhrat a bude to o 3goliky 3:0...PSV4ever

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele