Eredivisie - preview 9. kola

20.10.2018, 09:20, aktualizováno 21.10.2018, 08:49
Previews
Feyenoord Rotterdam potřebuje držet kontakt s příčkami zaručujícími Ligu mistrů a jeho úkolem v tomto kole je porazit Zwolle. Hodně vysoko se pohybuje Heracles a jeho nedělním soupeřem bude Groningen. Na nizozemskou ligu jdou fanoušci i Bredě, Venlu a Sittardu...
NAC Breda - Willem II  (neděle 12:15)
Breda měla problémy se záchranou již v loňském ročníku a letos se zatím nemůže dostat z krize. Po osmi kolech je na úplně posledním osmnáctém místě se třemi body a svou současnou mizérii se pokusí zlomit v duelu s Tilburgem. Hosté si přeci jen vedou o něco lépe, patří jim jedenáctá příčka s devíti body a do nedělního střetnutí budou vstupovat jako mírní favorité. Na druhou stranu zadarmo tři body určitě nedostanou.

NAC v dosavadním průběhu bodoval pouze ve druhém kole, když přehrál nováčka z De Grafschapu 3:0. Od té doby zaznamenal sedm porážek v řadě včetně té v národním poháru, kdy podlehl druholigovému Waalwijku 0:2. Naposledy na ligové scéně prohrál v Utrechtu 1:2, předtím i přes srdnatý výkon nestačil na PSV Eindhoven (0:2). Současný trenér Mitchell van der Gaag si je jistý, že body budou v nejbližší době přibývat.

"Poslední zápasy nám ukázaly, že jsme schopni hrát vyrovnané partie i s velkými favority Eredivisie, klání s úhlavními rivaly jsme nezvládli po psychické stránce. Willem je houževnatý soupeř, který vyniká při standardních situacích a v důrazu v pokutovém území. Na druhou stranu víme i o jeho slabinách a těch bychom rádi využili. Máme za sebou skvělé fanoušky, kteří by nám mohli v těžkých chvílích pomoci," vyjádřil se pro klubový web.

Hosté se těsně před reprezentační přestávkou postarali o překvapení, když se na vlastním stadionu rozešli s Feyenoordem smírně v poměru 1:1. Na druhou stranu nedokázali v lize zvítězit pětkrát po sobě a teď se jim naskýtá ideální příležitost. Do zápasu nenasadí zraněného Coulibalyho s Petersem a Özbilizem, karetní trest za vyloučení s De Graafschapem (1:2) stále bude odpykávat Akkaynak. Naopak po jeho vypršení by se měl vrátit do sestavy Palacios.

Domácí nemohou nasadit Španěla Fernandese vinou problémů s kolenem, na marodce dlouhodobě zůstává Rommens a nově na ni přibyli Mühren s Kastaneerem. "Ani bych neřekl, že jsme favorité. Breda totiž bojuje o holé přežití a má obrovskou motivaci uspět, kádry jsou podle mého názoru více méně vyrovnané. Hodně záležet může na tom, kdo první vstřelí branku," řekl krátce hostující stratég Adrie Koster. V loňském vzájemném měření sil vybojoval Tilburg čtyři body po výsledcích 2:1 a 1:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.29 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Heracles Almelo - FC Groningen  (neděle 14:30)
Heracles je prozatím největším překvapením Eredivisie, neboť se po osmi odehraných zápasech nachází na velmi solidním čtvrtém místě se šestnácti body o bod za třetím Feyenoordem a tři body za druhým Ajaxem. Teď bude plnit úlohu jasného favorita proti trápícímu se Groningenu, jemuž patří předposlední sedmnáctá pozice se čtyřmi body a nutně potřebuje vzpruhu. Proti rozjetému soupeři to však bude mít nesmírně obtížné.

Domácí výběr selhal v dosavadním průběhu pouze dvakrát. Nejprve ve 3. kole naprosto vyhořel v Tilburgu a utrpěl až nečekaně vysoký debakl 0:5. Naposledy se před reprezentační pauzou musel sklonit před Arnhemem a z jeho půdy si odvezl porážku 0:4. Jinak ale hned pětkrát zvítězil, na kontě má například skalpy Heerenveenu (5:3), Alkmaaru (3:2) a za zmínku rozhodně stojí také úvodní remíza s Ajaxem (1:1).

Naopak FC zdolal pouze De Graafschap (3:0), remízu 1:1 vybojoval s Utrechtem. Jeho špatné období dokumentuje vyřazení hned z prvního kola národního poháru s druholigovým Twente (0:2) či nedávný neúspěch v Den Haagu (0:1). "Zatím nejsme v dobrém rozpoložení, ale jak říkám, je to teprve začátek sezóny. Potřebujeme co nejdříve získat sebevědomí a pak si jsem jistý, že budeme pravidelně bodovat," řekl s optimistickými vyhlídkami kouč Danny Buijs.

Hostující stratég už může počítat s obráncem Zeefuikem, jemuž vypršela třízápasová stopka po vyloučení v utkání s Alkmaarem. Naopak kvůli zranění stále není připraven útočník Breij a Kolumbijec Cassierra. "Je nám jasné, jak velká útočná síla před námi stojí. Nicméně také Heracles si vybralo slabé chvilky a do Almela nejedeme prohrát. Chceme mu vnutit náš herní styl, o body se popereme," dodal s velkým odhodláním šestatřicetiletý rodák z Dordrechtu.

Jeho protějšek Frank Wormuth se musí obejít bez van der Watera, Pröppera, Jakubiaka, Hardevelda a Koningse. "Groningen je sice v tabulce hodně dole, ovšem podle mého názoru tam příliš dlouho nezůstane. Jestliže ho chceme porazit, tak musíme odvést maximum a důležitá bude také produktivita. Šance jsou podle mého vyrovnané, do role velkých favoritů se nepasujeme," uvedl Wormuth s určitou dávkou opatrnosti.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.69 - 3.69
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Feyenoord Rotterdam - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Feyenoord se letos překvapivě může plně koncentrovat na ligovou soutěž a domácí pohár, z Evropské ligy totiž vypadl velmi brzy. Předloňský mistr Eredivisie je prozatím na třetím místě tabulky se sedmnácti body, na druhý Ajax má manko dvou bodů a za suverénním PSV Eindhoven zaostává o bodů sedm. Nyní se na stadionu De Kuip pokusí zastavit rozjeté Zwolle, které po katastrofálním vstupu zažívá očekávané probuzení.

Hosté v úvodních pěti kolech pouze jednou zvítězili a hned šestkrát prohráli, což ale také zapříčinil velmi náročný los. Následně vyhráli v Emmenu (1:0), postoupili přes úvodní kolo KNVB Beker po stejné výhře ve Staphorstu a poté si přivezli nesmírně cenný bod z Alkmaaru (2:2). Minule nedali šanci jinému rotterdamskému klubu Excelsioru a zdolali ho 2:0, díky tomu se posunuli na desátou pozici s deseti body.

Svěřenci trenéra Giovanniho van Bronckhorsta prohráli pouze jednou a to senzačně v prvním kole v Doetinchemu s De Graafschapem (0:2). Od té doby zaznamenali hned pět vítězství a dvě remízy, smírně se rozešli s Alkmaarem a těsně před reprezentační přestávkou s Tilburgem (v obou případech 1:1). Také v národním poháru neměli větší problémy, amatérský tým Gemert přehráli bez obtíží 4:0.

"Bylo jen otázkou času, kdy se PEC dostane do optimální pohody a všem je jasné, že to bude náročný zápas. Náš příští protivník několikrát ukázal, že umí předvést po taktické stránce vyspělý výkon, proto musíme udržet koncentraci po celý průběh. Spokojeni budeme jen se třemi body, nicméně dosáhnout na ně nebude vůbec jednoduché," uvedl s velkou dávkou skromnosti třiačtyřicetiletý van Bronckhorst.

Tomu budou chybět Bijlow s Hapsem, jeho protějšek John van 't Schip nemůže využít služeb Elberse, Leemanse, van den Berga, Boera a Kopperse. "O favoritovi není pochyb, my můžeme jen překvapit. V Rotterdamu nás nemine bouřlivá atmosféra, chceme ukázat psychickou odolnost a nehodláme odjíždět s prázdnou," řekl krátce hostující stratég. V uplynulé sezóně vybojoval Feyenoord čtyři body po výsledcích 4:3 a 0:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.02 - 10.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VVV Venlo - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
Venlo bylo před sezónou považováno za jednoho z kandidátů na sestup, momentálně je však konkurenceschopné a drží se v horních patrech Eredivisie. Po osmi odehraných kolech mu patří sedmá příčka s jedenácti body, své konto se pokusí rozšířit proti Den Haagu. Ten je na tom hůře jen kvůli skóre a patří mu osmá pozice, nyní se tak dá očekávat velmi vyrovnaný duel. Vzhledem k výhodě domácího prostředí by měl mít mírně navrch VVV.

Svěřenci ostříleného trenéra Mauriceho Steijna doposud prohráli třikrát. První neúspěch zaznamenali s Ajaxem, proti kterému dlouhou dobu drželi nerozhodný stav a nakonec mu podlehli nejtěsnějším poměrem 0:1 brankou v samém závěru z pokutového kopu. Po skalpech De Graafschapu (2:1) a Bredy (3:0) nenašli recept na rotterdamský Excelsior (0:1) a těsně před reprezentační pauzou utrpěli první vysokou porážku v Eindhovenu (0:4).

"Důležitá je vyrovnanost výkonů, porážky k takto dlouhodobé soutěži patří. PSV má obrovské kvality a ukázal nám, že se mu nemůžeme rovnat, nicméně ani přes jasný výsledek nemůžu hráčům téměř nic vytknout. Bojovali až do konce a snažili se ukázat, co v nich je. S Den Haagem očekávám naprosto jiný průběh, musíme být připraveni na všechno. Rozhodovat mohou maličkosti," řekl s úsměvem na tváři čtyřiačtyřicetiletý Steijn.

Hosté prohráli v prvních dvou kolech, od té doby nezískali ani bod pouze s PSV. I oni naplno poznali nesmírnou sílu loňského mistra, jejich fanoušci se museli vyrovnat s málo vídaným debaklem 0:7. Následně remizovali se silným Arnhemem i Heerenveenem (v obou případech 1:1), před dvěma týdny zdolali Groningen (1:0). V předešlém ročníku vybojovali s Venlem čtyři body, po výhře 2:0 na jeho půdě získali v jarní odvetě bod (1:1).

Steijn by měl mít k dispozici kompletní výběr, naopak lodivod ADO Alfons Groenendijk postrádá Kishnu s Davidem (oba poraněné koleno), Yuninga (potíže s kotníkem) a lehce zraněného Meijerse s Bakkerem. V základní sestavě Den Haagu by se opět měl objevit český krajánek Tomáš Necid, jenž po svém návratu do Eredivisie premiérově skóroval v 7. kole s Heerenveenem a zajistil tak svému výběru cenný bod.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.33 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Fortuna Sittard - BV De Graafschap  (neděle 16:45)
Velmi důležitý zápas o prvoligovou licenci spolu sehrají dva nováčci a dá se očekávat nesmírně napínavý souboj. Oba totiž v dosavadním průběhu získali sedm bodů a domácí Fortuna je na tom lépe jen díky příznivějšímu skóre. Domácímu výběru momentálně patří patnáctá pozice, hosté z Doetinchemu jsou šestnáctí. Herně by měl mít lehce navrch Sittard, který byl těsně před reprezentační přestávkou v o něco přijatelnější formě.

Domácí v posledních pěti utkáních pouze jednou prohráli, na druhou stranu taktéž jen jednou dosáhli na plný bodový zisk. Ten si odvezli z Bredy po výhře 3:2, před vlastními fanoušky nestačili na vysoce favorizovaný Ajax (0:2). Jinak se rozešli smírně s Utrechtem (1:1), Tilburgem (4:4) a naposledy také s jiným nováčkem z Emmenu (3:3) i přesto, že ještě necelou čtvrthodinu před koncem prohrávali o dvě branky.

De Graafschap předvádí velmi nevyrovnané výkony. Venku bodoval jednou, když zachránil alespoň bod v Emmenu (1:1). Jinak zcela jasně prohrál v Bredě (0:3) i v Almelu (0:4). Před domácím publikem nejprve naprosto šokoval Feyenoord (2:0), v 7. kole zdolal dvojnásobně oslabený Tilburg 2:1. Před čtrnácti dny se pokusil držet krok s Heerenveenem, jenomže v prvním poločase inkasoval čtyřikrát a nakonec utrpěl debakl 0:5.

Trenér Fortuny René Eijer dlouhodobě postrádá Vlijtera kvůli poraněným kolenním vazům, problémy s kolenem nepustí na trávník ani Francouze Dianessyho. "Tento vzájemný duel ještě určitě nebude rozhodovat o našem případném úspěchu či neúspěchu, na druhou stranu může hrát klíčovou roli v podzimní části. Výhra nás může oddálit od sestupového pásma, do dalšího průběhu bychom navíc získali potřebné sebevědomí," uvedl s vážností v hlase Eijer.

Hosté se již delší čas musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Abdulahi, nemocný van de Pavert, dále pak Lars Nieuwpoort (zlomenina nosu), Sven Nieuwpoort (potíže s kotníkem) a Vreman (po operaci kolene). Oba dva nedělní soupeři na sebe narazili v posledních dvou sezónách Eerste Divisie, v předchozím ročníku vybojoval BV čtyři body. Nejprve doma uspěl po výsledku 2:0, v odvetě vybojoval v Sittardu bod (1:1).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.27 - 4.97
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
PSV Eindhoven - FC Emmen  (sobota 18:30)
PSV zatím prochází nejvyšší nizozemskou soutěží jako nůž máslem, po osmi odehraných kolech má na kontě plný počet čtyřiadvaceti bodů a hodně odvážně tak vykročil za obhajobou mistrovského titulu. Momentálně má pětibodový náskok na druhý Ajax a nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Emmenu. Nováček soutěže se zatím statečně drží, s osmi body mu patří čtrnáctá příčka a teď se pokusí o zázrak.

Eindhovenský celek vévodí celé Eredivisii s naprosto neuvěřitelným skóre 30:3, během své jízdy už deklasoval Den Haag (7:0), Tilburg (6:1) či Venlo s Utrechtem (4:0). Na jedničku mu taktéž vyšel souboj s Ajaxem, kterého bez potíží zdolal 3:0. Přeci jen o něco horší časy zažívá v základní skupině Ligy mistrů. Nejprve neměl šanci v Barceloně (0:4), minule nezvládl klíčový souboj s italským Interem a podlehl mu 1:2 i přesto, že po půl hodině vedl.

Vzhledem k tomu, že se ve skupině smrti ještě utká s anglickým gigantem z Tottenhamu, tak se jeho naděje na postup do osmifinále výrazně snížily. "Na středeční zápas s Tottenhamem prozatím nemyslíme, i když si uvědomujeme, že pravděpodobně bude klíčový. Pokud prohrajeme, tak se nám alespoň Evropská liga vzdálí. Emmen nepodceníme, chceme si minimálně udržet těžce vydřený náskok," vyjádřil se pro klubové stránky Mark van Bommel.

Teprve jednačtyřicetiletý trenér nemůže využít služeb Novozélanďana Thomase, který je dlouhodobě mimo hru kvůli poraněným kolenním vazům. "Emmen je houževnatý protivník a je nám jasné, že bude spoléhat na pevnou defenzívu a rychlé protiútoky. V tomto typu utkání je potřeba hlavně trpělivost a koncentrovanost, v žádném případě nesmíme panikařit," dodal závěrem van Bommel.

FC doposud zvítězil dvakrát, když si odvezl cenné tři body z Den Haagu i Utrechtu po shodných výsledcích 2:1. Doma se mu naopak příliš nedaří, ze čtyř střetnutí získal pouhé dva body. Naposledy se po divokém průběhu rozešel smírně se Sittardem (3:3), přitom vedl 2:0 a 3:1. O důležité tři body přišel v nastaveném čase. Na stadionu Philips bude postrádat Deimana (problémy s kolenem) a lehce zraněného Niemeijera s Oldenburgerem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 12.90 - 25.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - SBV Vitesse  (sobota 18:30)
Vitesse v této sezóně prohrálo jen dvakrát, a to s nizozemskými giganty Ajaxem a Feyenoordem, jinak ze zbývajících šesti kol vydolovalo slušné tři vítězství a drží se v bojích o evropské poháry. Rozhodně neprožívá špatné období a své poměrně dobré rozpoložení by chtělo potvrdit po reprezentační přestávce také na půdě Excelsioru.

Na konci září se arnhemský celek představil v Rotterdamu proti místnímu nejslavnějšímu klubu a neodvezl si domů nic. Teď by rozhodně chtěl proti SBV minimálně bodovat. Obejít se ovšem bude muset i nadále bez svého dosud nejlepšího šutéra Tima Matavže, jenž má zlomenou nohu. Každopádně jeho nepřítomnost nebyla během posledního zápasu příliš znát.

Svěřenci Leonida Sluckého dokázali Heraclesu nastřílet hned čtyři branky. Byl to pro ně v podstatě jeden z nejlepších výkonů sezóny. "Excelsior má velmi zkušený tým, který umí hrát velmi dobrý fotbal," varoval své spoluhráče hostující obránce Vjačeslav Karavajev, jeden z pilířů defenzívy. "Soustředíme se však hlavně na naše vlastní síly."

Na protivníka z Rotterdamu nemají hosté úplně nejlepší vzpomínky, loni s ním před vlastními fanoušky prohráli. "Nastoupil jsem tehdy z lavičky až půl hodiny před. Tentokráte bych měl hrát od začátku," uváděl Karavajev. "Neodehráli jsme dobrý zápas, takže chceme revanš. Věřím ovšem, že můžeme předvést stejně dobrý výkon jako proti Heraclesu."

Taktéž domácí nebudou mít k dispozici svého nejlepšího střelce, suspendovaný je totiž Ali Messaoud, který dosud skóroval třikrát. Excelsior se nachází v dolních patrech tabulky, získat nějaké konstantní výsledky je pro něj obecně velký problém. Před týdnem se mu nezadařilo na půdě Zwolle, kde inkasoval jen dvoubrankovou porážku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.94 - 3.74 - 1.93
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - AFC Ajax  (sobota 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.92 - 7.45 - 1.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Utrecht - AZ Alkmaar  (sobota 20:45)
Utrecht měl před sezónou vysoké cíle a chtěl zabojovat o evropské poháry, zatím se ale trápí a paběrkuje v dolní polovině Eredivisie. Momentálně mu patří až dvanáctá pozice s devíti body a teď se pokusí své konto rozšířit proti favorizovanému Alkmaaru. Ani hosté nemohou být se svým účinkováním příliš spokojeni, v osmi kolech získali dvanáct bodů a jsou šestí, jejich ztráta na vedoucí PSV činí hrozivých dvanáct bodů.

Domácí výběr jako první v celé soutěži sáhl k výměně trenéra, místo Jeana-Paula de Jonga převzal tým světoběžník Dick Advocaat. Ani pod jeho vedením klub zatím nijak nevzkvétá. Po porážce 0:1 v Rotterdamu s Feyenoordem remizoval v Groningenu (1:1) a naposledy vybojoval hubené vítězství 2:1 s poslední Bredou. Hosté zažili úchvatný vstup do nové sezóny, po úvodních dvou kolech vedli s plným počtem šesti bodů a se skóre 9:1.

Pak ale začali ztrácet. S Arnhemem remizovali bez branek, vzápětí podlehli Heracles (2:3) a poté se rozešli smírně s Feyenoordem (1:1). Po výhře v Groningenu (3:1) a nerozhodném výsledku se Zwolle (2:2) neměli žádnou šanci v Amsterdamu a od Ajaxu utrpěli debakl 0:5. V loňských vzájemných zápasech obou sobotních protivníků byl úspěšnější AZ, jenž vybojoval čtyři body po výhře 3:0 a remíze 1:1 v jarní odvetě.

Advocaat se dlouhodobě musí obejít bez Dána Makienoka, Němce Striedera a brankáře Marsmana. "Reprezentační přestávka by na nás mohla mít pozitivní vliv, neboť jsme zapracovali na nedostatcích a snažili se udělat několik změn. Duel s Alkmaarem bude samozřejmě nesmírně náročný, hrajeme proti soupeři s obrovskými útočnými kvalitami," uvedl jednasedmdesátiletý stratég, který vedl AZ v sezóně 2009/2010 a 2013/2014.

Jeho protějšek John van den Brom se potýká s početnou marodkou, na které se nacházejí Boadu, de Boer, Stengs, Helmer, Wuytens a český krajánek Mihálik. "S Ajaxem jsme brzy inkasovali, po přestávce se snažili svou hru změnit a na to ještě více doplatili. Pauza nám může pomoci, hráči mají novou motivaci a obtížný duel s Utrechtem chtějí zvládnout. Pevně doufám, že budeme produktivní," vyjádřil se pro klubové stránky dvaapadesátiletý van den Brom.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.78 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven880030:324
2.AFC Ajax861121:419
3.Feyenoord Rotterdam852117:1017
4.Heracles Almelo851219:1816
5.SBV Vitesse833214:912
6.AZ Alkmaar833217:1312
7.VVV Venlo83238:911
8.ADO Den Haag832313:1811
9.SC Heerenveen824220:1810
10.PEC Zwolle83149:1110
11.Willem II823315:169
12.FC Utrecht82338:119
13.SBV Excelsior823311:159
14.FC Emmen822410:188
15.Fortuna Sittard814314:187
16.BV De Graafschap82156:177
17.FC Groningen81164:154
18.NAC Breda81078:213

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele