Eredivisie - preview 7. kola: Alkamaar útočí na druhou pozici

30.09.2023, 08:34, aktualizováno 01.10.2023, 09:24
Aktuality
Pascal Jansen (© AFP)

Velká trojka v Nizozemsku sehrála své duely už v sobotu, připomeňme každopádně, že Ajax zase ten svůj nedohrál. Po neděli tak tabulka nebude kompletní, určitě se však chce v dobrém světle prezentovat Alkamaar, který se v případě výhry v Sittardu může dostat na druhou příčku...

NEC Nijmegen - SBV Vitesse

neděle 12:15

Nijmegen by se i letos chtěl poprat o horní polovinu tabulky a zatím na tom není úplně špatně, nyní se pokusí rozšířit bodové konto proti tápajícímu Vitesse. NEC v dosavadních šesti odehraných duelech získalo sedm bodů a v tuto chvíli mu patří desáté místo, teď by se rádo vyhouplo mezi elitní devítku. Celek z Arnhemu se naopak trápí, jelikož v šesti zápasech prohrál hned pětkrát a s pouhými třemi body je až patnáctý těsně nad zónou sestupu.

Domácí tým až do uplynulého víkendu nemohl být úplně spokojen, protože porazil pouze Waalwijk (3:0) a nerozhodný výsledek uhrál v Rotterdamu se Spartou. Nicméně před týdnem se utkal v páteční předehrávce 6. kola s Utrechtem a díky třem trefám v rozmezí jednadvaceti minut zvítězil hladce 3:0. Teď navíc bude mít šanci ukončit dlouhé čekání ve vzájemných zápasech, protože od roku 2016 nevyhrál nad Vitesse šestkrát za sebou.

Svěřenci slavného trenéra Phillipa Cocuho se trápili už v uplynulém ročníku a letos to hodlali změnit, protože ve hře je hned šest vstupenek do evropských pohárů. Jenže po úvodní těsné otočce ve Volendamu (2:1) upadli do hluboké krize a momentálně nebodovali dokonce pětkrát po sobě. V předchozích dvou duelech prohráli 0:1 s Twente i Spartou a na vstřelený gól teď čekají tristních 431 minut.

Domácí trenér Rogier Meijer se nově musí obejít bez brankářské jedničky Cillessena, jenž kvůli svalovému zranění nedochytal utkání s Utrechtem, mimo hru navíc zůstávají Van Rooij, Sandler, Schöne, Kas de Wit, Tavsan a Pereira. I Cocu se však musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se v současnosti nacházejí Isimat-Mirin, Fofana, Boutrah, Tielemans, Buitink či Davy Pröpper.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.75 - 3.33

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - PEC Zwolle

neděle 14:30

Trvalo jen jeden rok a Heracles se se Zwolle vrátily mezi elitu. Oba se předminulou sezónu společně pakovaly o patro níže, oba každopádně postoupily nejrychlejší možnou cestou zase zpátky. Zatím si jakožto navrátivší se nováčkové nepočínají vůbec špatně, drží se hlavně od sestupového pásma, což je to nejdůležitější. Záchrana je totiž tou největší prioritou vůbec.

Konat by se mělo dle papírových predikcí o opravdu vyrovnané klání dvou týmů, které dosud získaly podobný počet bodů. Domácí jich nastřádali za uplynulých šest kol osm, hosté o jeden méně. Jestli by nyní PEC mohlo něčeho využít, pak je to bezpochyby čas, který mělo k dispozici pro tohle střetnutí. Svůj poslední zápas s Alkmaarem totiž parta kouče Johnnyho Jansena absolvovala před týdnem, kdežto Heracles, mimochodem také s AZ, dohrával třetí kolo v průběhu tohoto týdne.

Na druhou stranu, družina z Almela by mohla na únavu snadno zapomenout. Krev do žil jí totiž může vlít velmi cenný výsledek v podobě remízy, jaký na půdě favorita ve čtvrtek uhrála. "S ohledem na slušně odehraný duel v Alkmaaru jsme se připravovali na tenhle nedělní střet s dobrými pocity. Všiml jsem si, že jsme lepší a lepší,” těšilo domácího lodivoda Johna Lammerse.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.78 - 2.96

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Sparta Rotterdam

neděle 14:30

Sparta stejně jako v minulé sezóně předvádí velmi solidní výkony a rozhodně není vyloučené, že zabojuje o šest postupových míst zaručujících evropské poháry pro nadcházející ročník. V dosavadních šesti duelech prohrála jen jednou a třikrát vyhrála, v tabulce jí proto patří solidní pátá příčka s jedenácti body. Nyní se však musí připravit na nevyzpytatelné rotterdamské derby s Excelsiorem, její protivník se k tomu nachází v dobrém rozpoložení.

Excelsior byl před začátkem tohoto ročníku považován za jednoho z možných adeptů sestupu, nicméně v tuto chvíli už má na kontě devět bodů a v případě dalšího tříbodového zisku může svého nedělního rivala dokonce předskočit. V šesti utkáních prohrál jen jednou a to v Almelu s Heraclesem (1:3), uplynulý víkend zavítal do Heerenveenu a stadion Abe Lenstra vyloupil až překvapivě snadno po výsledku 3:0.

SBV je tedy v Eredivisii na přijatelném sedmém místě a v horní polovině se bude chtít udržet co nejdéle, Spartě má navíc co vracet. Naposledy ji porazilo v roce 2018, loni totiž nezvládlo ani jeden ze dvou vzájemných ligových duelů (0:1, 1:4). Sparta se již loni málem dostala do předkola Konferenční ligy, jelikož až v závěrečném kole play-off nezvládla dvojzápas s Twente, v tomto ročníku nedokázala konkurovat jen rozjetému Alkmaaru (0:2).

Hosté zatím skvěle fungují jako tým a žádného vyloženého střelce nemají, se sedmi inkasovanými brankami patří v nejvyšší nizozemské soutěži k tomu lepšímu a dobrý výkon v defenzivě hodlají předvést i teď. Kouč Sparty Jeroen Rijsdijk postrádá Eerdhuijzena, Rosanase, Vriendse a Saita. Jeho protějšek Marinus Dijkhuizen se však musí vypořádat s ještě početnější marodkou, na trávníku se totiž určitě neobjeví Driouech, Pierie, Fein, Hartjes, Donkor, Mike van Duinen ani Eyongo.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 3.68 - 2.13

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Fortuna Sittard

neděle 16:45

Hráči Alkmaaru až do čtvrteční dohrávky s Heraclesem předváděli naprosto suverénní výkony, v pěti duelech totiž neztratili ani bod a se skóre 17:2 byli druzí jen těsně za ještě suverénnějším PSV. Nicméně jejich vítězná šňůru nečekaně skončila v domácím prostředí, když trestuhodně neproměnili několik vyložených možností, a remíza 1:1 byla velkým zklamáním. V tuto chvíli přivítají vyzyvatele ze Sittardu a za každou cenu ho chtějí porazit.

AZ má na kontě šestnáct bodů a je druhé o dva body za eindhovenským gigantem, momentálně se však musí vypořádat s velmi náročným programem. Před týdnem totiž neúspěšně zahájilo hlavní fázi Konferenční ligy, jelikož i přes vedení 3:0 senzačně prohrálo v bosenském Mostaru 3:4, už nadcházející čtvrtek tak bude mít co napravovat proti polské Legii Varšava.

Domácí lodivod Pascal Jansen nyní věří, že jeho svěřenci se oproti tři dny starému zaváhání poučí. "Bohužel daň za evropské poháry je únava a s Heraclesem bylo vidět, že i přes určitou rotaci toho někteří hráči mají dost. Nicméně z dlouhodobého hlediska jsme spokojení a věříme systému, který jsme si nastavili. Fortuna nám určitě nedá nic zadarmo a bude chtít uspět, pozor si musíme dát hlavně na její standardní situace."

V dresu Alkmaaru momentálně řádí řecký kanonýr Vangelis Pavlidis, jenž v jedenácti odehraných utkáních skóroval osmkrát a nyní rozhodně chce přidat další góly. Fortuna doposud posbírala solidních devět bodů a je osmá, minule však neměla šanci v Deventeru s místním Go Ahead (0:3). Se svým nedělním soupeřem prohrála již pětkrát za sebou a tuto tristní bilanci by konečně ráda přerušila. I teď by totiž měla nastoupit v nejsilnějším možném složení, zatímco jasný favorit postrádá Bazoera s Westerveldem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.12 - 9.12

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Go Ahead Eagles

sobota 16:30

Nizozemská nejvyšší soutěž má za sebou dohrávky 3. kola, aktuální 7. kolo symbolicky otevře obhájce mistrovského titulu Feyenoord proti překvapení letošní sezóny Go Ahead Eagles. Za obrovského favorita je považován rotterdamský tým, který ovládl posledních pět zápasů a nasázel v nich těžko uvěřitelných třiadvacet gólů, nicméně hosté se určitě bez boje nevzdají a podle letošních výkonů mají na to zabojovat i o evropské poháry.

Výběr vedený trenérem Arnem Slotem nejprve nezvládl Superpohár s PSV (0:1) a vzápětí na ligové scéně jen dvakrát remizoval. Nicméně na konci srpna naprosto deklasoval nováčka z Almere (6:1) a od té doby sbírá jeden úspěch za druhým. Debakly totiž uštědřil Utrechtu (5:1) i Heerenveenu (6:1) a pak mu vyšel vstup do základní skupiny Ligy mistrů díky výhře 2:0 nad skotským Celticem.

Feyenoord teď za sebou má velmi zvláštní týden, protože sehrál tradiční De Klassiker v Amsterdamu s Ajaxem a díky jeho vysokému vedení 3:0 byl nedělní duel předčasně ukončen, ve středeční dohrávce přidal ještě jeden zásah a po přesvědčivém vítězství 4:0 se rázem vyhoupl na čtvrté místo tabulky o čtyři body za stoprocentní PSV. Na sobotního protivníka se mu z dlouhodobého hlediska daří, protože ho porazil již desetkrát za sebou.

Hosté sice nejprve utrpěli debakl v Alkmaaru (1:5), v následujících čtyřech případech ale získali deset bodů a teprve v dohrávce 3. kola nedokázali konkurovat PSV (0:3), v Eredivisii se tedy nacházejí na solidní šesté příčce. "Za pád dní odcestujeme do Madridu a musíme se připravit na velkou sílu Atlética, teď se však chceme soustředit jen na Go Ahead a dobře víme, že nesmíme podcenit jedinou minutu," prohlásil Slot s opatrností v hlase. Tomu chybějí brankář Bijlow a záložník Ivanušec, hosté přijedou bez Stokkerse, Kramera a Markela.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.65 - 18.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - FC Volendam

sobota 18:45

PSV se v letošním ligovém ročníku prezentuje naprosto fantastickými výkony - v šesti odehraných utkáních totiž neztratilo ani bod, nasázelo neuvěřitelných dvacet gólů a jen jednou inkasovalo. Již v úterý ho čeká reparát v Lize mistrů, neboť po vysoké prohře v Londýně s Arsenalem (0:4) přivítá španělskou Sevillu, teď se však musí ještě připravit na sobotní duel s trápícím se Volendamem.

Eindhovenský gigant určitě nebude chtít v tomto utkání ztratit, protože Volendam po čtyřech porážkách za sebou teprve naposledy zabral a díky vynikajícímu závěru alespoň zachránil remízu 2:2 s nováčkem z Almela. Uplynulou středu měl sehrát dohrávku 3. kola s Ajaxem, nicméně ta se nakonec nekonala kvůli nečekanému dohrání prestižního De Klassiker, a s amsterdamským favoritem se tak i kvůli reprezentační přestávce utká až začátkem listopadu.

Volendam tedy má na kontě jediný bod a je předposlední sedmnáctý o skóre před Almere. Domácí celek po třech výhrách za sebou ve vysokém poměru 4:0 přivítal v dohrávce 3. kola ambiciózní Go Ahead a opět na trávníku úřadoval po výsledku 3:0. Díky zaváhání Alkmaaru s Heraclesem (1:1) se osamostatnil na čele tabulky s dvoubodovým náskokem. "Volendam nemá co ztratit a v každém případě nás bude chtít něčím zaskočit, my musíme být trpěliví a soupeře nemůžeme podcenit," vyjádřil se klidný Peter Bosz.

Ten poslední dobou nejvíce spoléhá na kanonýra Luuka de Jonga, jenž díky dvěma trefám proti vyzyvateli z Deventeru nasázel v Eredivisii již 155 branek a stal se historicky nejlepším střelcem této soutěže ve 21. století. Volendam by rád ukončil dlouhé čekání na jakýkoli úspěch ve vzájemných zápasech, jelikož od roku 1995 prohrál s PSV čtrnáctkrát za sebou. Bosz nemůže využít služeb Maura Júniora s Obispem, jasný outsider přijede bez Buura, Douiriho, Blommestijna i Mbuyamby.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.03 - 23.20 - 52.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Almere City

sobota 18:45

Utrecht zažívá jeden z nejhorších vstupů do ligového ročníku ve své historii a všichni příznivci věří, že se situace co nevidět zlepší. V této sezóně je totiž ve hře hned šest vstupenek do evropských pohárů a právě hostitelé toho chtěli využít, protože v předchozích letech pravidelně bojovali v dodatečném play-off o předkolo KL. Letos je to však z jejich strany velká mizérie a s pouhými třemi body se momentálně nachází až na šestnácté barážové pozici.

Domácí celek po třech úvodních porážkách až nečekaně brzy vyměnil trenéra, neboť Dána Michaela Silberbauera nahradil ještě donedávna kouč konkurenčního Twente Ron Jans. Ten sice zažil povedenou premiéru v Almelu s Heraclesem (3:1), nicméně jeho svěřenci naposledy vyhořeli a z Nijmegenu si odvezli nečekanou porážku 0:3. Na kontě tedy mají už pět proher ze šesti případů, a co nejdříve tedy potřebují zabrat.

Nováček z Almere startuje v Eredivisii ve své novodobé historii vůbec poprvé a v tuto chvíli je na tom ještě hůře než jeho sobotní protivník. Za velkou konkurencí výrazně zaostává, když jediný bod urval v Rotterdamu s místním Excelsiorem za bezbrankovou remíze a v tabulce je úplně poslední o skóre za sedmnáctým Volendamem. Uplynulý víkend přivítal suverénní PSV a dle očekávání s ním prohrál vysoko o čtyři branky.

Oba dva soupeři se spolu v soutěžním střetnutí ještě nikdy neutkali a čeká je tak vzájemná premiéra. "Úplně si nemyslím, že jsme považováni za velké favority, protože v Nijmegenu to z naší strany nebylo ono. Dobře víme, že tento zápas musíme zvládnout, jinak se dostaneme do obrovských potíží - v následujících týdnech nás totiž čekají opravdu těžcí soupeři. Musíme být trpěliví a věříme, že brzy konečně ukážeme to, na co doopravdy máme," pronesl Jans s optimistickými vyhlídkami.

Ten nemůže využít služeb Zidaneho Iqbala, Toornstry, Descotteho a Bootha, Almere postrádá Corryna s Mattoirem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.38 - 6.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Twente - SC Heerenveen

sobota 21:00

Twente je i v tomto ligovém ročníku považováno za jednoho z kandidátů na nejvyšší příčky a zatím tyto prognózy naplňuje, jelikož v šesti odehraných duelech hned pětkrát zvítězilo, a v tuto chvíli mu tedy patří velmi solidní třetí místo s patnácti body. Nyní bude plnit úlohu favorita proti Heerenveenu, který naopak po vynikajícím začátku upadl do hluboké krize a v předchozích čtyřech případech ani jednou nebodoval.

Celek z Enschede se sice podruhé za sebou nedostal přes play-off o hlavní fázi Konferenční ligy, avšak v Eredivisii mu to opět šlape a určitě se chce poprat o pět přímo postupových pozic do nadcházejícího ročního evropských pohárů. Po úvodních čtyřech výhrách sice uplynulý víkend nečekaně vyhořel ve Waalwijku (0:1), nicméně ve středeční dohrávce 3. kola si spravil chuť proti nevyzpytatelnému Vitesse (1:0).

Heerenveen při vstupu do nové sezóny otočil vývoj s Waalwijkem (3:1) a následně si poradi s Utrechtem (2:0), jenže poté neměl šanci se Spartou (1:3), v Deventeru podlehl Go Ahead Eagles (2:3) a pak utrpěl debakl v Rotterdamu s Feyenoordem (1:6). Minule si chtěl vylepšit náladu proti třetímu rotterdamskému týmu Excelsioru, jenomže po naprosto katastrofálním výkonu prohrál vysoko 0:3 a podle mnohých se výrazně kýve židle pod trenérem Keesem van Wonderenem.

Jeho svěřenci se v uplynulém ročníku utkali s Twente celkem čtyřikrát a v základní části s ním uhráli solidní čtyři body (2:1 a 3:3), jenomže v play-off o předkolo KL prohráli v obou případech (1:2 a 0:4). "Heerenveenu se sice nedaří, ale stále má velmi kvalitní kádr a jsem přesvědčen, že se bude postupně zlepšovat. Očekávám lehce nervózní utkání, my se v každém případě musíme vyvarovat hrubým chybám v defenzivě," má jasno lodivod Joseph Oosting. Hosté se znovu musí obejít bez služeb Wålemarka, Twente nenasadí Ünüvara, Brunse, Breneta ani Smala.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.72 - 11.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - AFC Ajax

sobota 21:00

Možná že v jiných klubech by se o tragické sérii nehovořilo tak napřímo. Jenže v souvislosti s Ajaxem, nizozemským gigantem s úspěšnou a bohatou historií, vlastně nelze používat jiná slova než ta nejnegativnější vůbec. Hostům se těžko dýchá, nejen proto, že ostudou skončil nedávný De Klassieker. Zapomenout na hrůzy z posledních týdnů se pokusí ve Waalwijku.

Měsíc září dosud představoval pro amsterdamského giganta jedno z nejbouřlivějších období za posledních několik let. Všechno odstartovala nečekaná domácí porážka s Ludogorcem na evropském poli na konci srpna. Ta se ale ve finále zdála býti odpustitelnou, protože se tak jako tak de Godenzonen prokousali do základních skupin Evropské ligy. Nikdo pak asi nepředpokládal, že se v dalších čtyřech duelech žádné výhry nedočkají.

Následovala plichta na půdě Fortuny, prohra v Twente, remíza s v tu chvíli rozklíženou Marseille, která se těsně předtím loučila se svým kormidelníkem. A na řadu pak přišel průšvih největší, tedy derby s Feyenoordem. O víkendu se tenhle mač ani nedohrál, frustrace fanoušků se naplno projevila. Světlice na trávníku, demoloval se stadion, policejní složky měly spoustu práce, aby dostaly situaci pod kontrolu. Nakonec se zápas dohrával o pár dnů později. Ale to už vlastně bylo jedno, rotterdamský velikán totiž na své vítězství především založil právě už v neděli.

Pod obrovským tlakem je hlavně kouč Maurice Steijn. Na jeho obranu, po turbulentním období na přestupovém trhu nemá vůbec jednoduchou úlohu dát mužstvo správně dohromady. Nemá moc zkušených hráčů, kostru týmu prakticky buduje. Problém je, že Ajax potřebuje výsledky hned, ne za týden, za měsíc, za rok. Aby se zkrátka aspoň nějakým způsobem celý humbuk kolem klubu dostal do pozadí.

Na partu trenéra Henka Frasera nenaráží Ajax v nejvhodnější dobu nejen díky nepříjemným událostem, které jsou spojené s jeho uskupením. Waalwijk totiž nechal zapomenout na nedobrý vstup do sezóny a po čtyřech nezdarech v řadě skolil v posledních dvou kolech Vitesse i Twente. Navíc ani jednou neinkasoval. "Je jasné, že musíme bojovat. Neviděli jsme na hřišti to, co vidět chceme," hodnotil neúspěch s Feyenoordem hostující křídelník Steven Berghuis. "Máme dost vlastních zbraní. Snažíme se nechat každého, aby je ukázal. Ale to se zatím prostě nedaří,” hlesl.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.51 - 4.73 - 1.54

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
6
6
0
0
20 : 1
18
2
AZ Alkmaar
6
5
1
0
16 : 3
16
3
FC Twente
6
5
0
1
13 : 4
15
4
Feyenoord Rotterdam
6
4
2
0
23 : 5
14
5
Sparta Rotterdam
6
3
2
1
9 : 7
11
6
Go Ahead Eagles
6
3
1
2
12 : 12
10
7
SBV Excelsior
6
2
3
1
12 : 10
9
8
Fortuna Sittard
6
2
3
1
7 : 7
9
9
Heracles Almelo
6
2
2
2
10 : 12
8
10
NEC Nijmegen
6
2
1
3
11 : 11
7
11
PEC Zwolle
6
2
1
3
6 : 10
7
12
SC Heerenveen
6
2
0
4
9 : 16
6
13
RKC Waalwijk
6
2
0
4
5 : 13
6
14
AFC Ajax
5
1
2
2
7 : 10
5
15
SBV Vitesse
6
1
0
5
3 : 10
3
16
FC Utrecht
6
1
0
5
4 : 14
3
17
FC Volendam
5
0
1
4
5 : 13
1
18
Almere City
6
0
1
5
4 : 18
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele