Eredivisie - preview 5. kola: Ajax odpovídá na výhry konkurentů

16.09.2023, 09:29, aktualizováno 17.09.2023, 09:08
Previews
De Grolsch Veste (© AFP)

Ajax se v rámci pátého kola Eredivisie představí na půdě stoprocentního Twente, a potřebuje vyhrát, aby se udržel na dosah čelu tabulky. Beze ztráty zůstává po třech odehraných zápasech Alkmaar, jenž bude chtít příznivou bilanci udržet proti rotterdamské Spartě. Zwolle jde na Go Ahead, Excelsior hostí Almere City...

PEC Zwolle - Go Ahead Eagles

neděle 12:15

Zwolle se letos vrátilo do nejvyšší nizozemské soutěže po pouhém roce stráveném ve druhé lize a v úvodních čtyřech duelech naznačilo, že to s udržením prvoligové licence myslí smrtelně vážně. V prvních dvou zápasech sice nebodovalo, pak si ale na konto připsalo dvě výhry a po reprezentační přestávce tak může hrát s mnohem větším klidem. Nyní však přivítá ambiciózní Go Ahead, které si taktéž nevede úplně špatně.

Celek z Deventeru odehrál oproti svému nedělnímu rivalovi o jedno utkání méně, i přesto má na kontě stejný počet bodů a teď by se rád vyhoupl do horní poloviny Eredivisie. PEC při své obnovené premiéře přivítalo silnou Spartou a i přes srdnatý výkon prohrálo 1:2, následně nedokázalo zaskočit Twente (1:3). Zlom nastal proti trápícímu se Utrechtu (1:0), další tři body přišly v nováčkovském duelu v Almere (2:1).

Go Ahead nejprve zavítalo do Alkmaaru a po debaklu 1:5 se zdálo, že vyhlášený útok na horní polovinu tabulky bude na míle vzdálen, jenže svěřenci trenéra Reného Hakeho pak nedali žádnou šanci na úspěch podceňovanému Volendamu (4:1) a těsně před reprezentační přestávkou si vyšlápli i na Heerenveen (3:2). Se Zwolle se naposledy utkali v sezóně 2021/2022 a ovládli obě střetnutí po shodném výsledku 1:0.

Domácí lodivod Johnny Jansen, jenž v letech 2019 - 2022 vedl právě Heerenveen, zřejmě nebude mít k dispozici Thomase, Vermeera a Lagsira, karetní trest za vyloučení v Almere si k tomu musí odpykat Anouar El Azzouzi. Hake postrádá Stokkerse a zřejmě i Markela, kvůli udělené červené kartě s Volendamem stále stojí nigerijský forvard Bobby Adekanye.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.70 - 2.91

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FC Twente - AFC Ajax

neděle 14:30

O šlágru 5. kola nemůže být pochyb, v neděli v půl třetí totiž doposud stoprocentní Twente přivítá suveréna poslední dekády Ajax a dá se očekávat nesmírně vyrovnaný souboj. V předešlých letech by byl považován za jasného favorita amsterdamský gigant, ale tomu se od uplynulé sezóny až tolik nedaří a prochází si krizí. Naopak vyzyvatel z Enschede si již třetím rokem drží stabilní výkonnost a v žádném případě nemusí hrát druhé housle.

Klub z Enschede se před tímto ročníkem rozhodl ukončit čtyřletou spolupráci s trenérem Ronem Jansem a šanci dal Josephu Oostingovi, jenž dva roky úspěšně vedl Waalwijk. Ten měl za úkol dostat se do základní skupiny Konferenční ligy, což se stejně jako v předešlé sezóně nepovedlo až v závěrečném play-off (prohry 1:5 a 0:1 s tureckým Fenerbahçe), na ligové scéně je to však úplně jiná písnička.

Twente si hned na úvod poradilo s nováčkem z Almere (4:1), pak doma přehrálo jiného nováčka Zwolle (3:1) a těsně před reprezentační přestávkou uspělo i ve Volendamu (2:0). Oosting ale dobře ví, že teprve teď na jeho svěřence čeká první ostrá zkouška. "Dosavadní tři soupeře nemůžeme s Ajaxem ani v nejmenším srovnávat. Musíme se připravit na to, že tentokráte nebudeme na míči dominantní, musíme zrychlit a potřebujeme být důraznější v osobních soubojích."

Jednapadesátiletý rodák z Emmenu přivedl na konci přestupového období křídelníka Mitchella van Bergena z francouzské Remeše a také záložníka Carela Eitinga z Volendamu. V tomto střetnutí se bude muset obejít bez stabilní trojice základní jedenáctky Breneta, Eitinga a Smala, na marodce k tomu dlouhodobě zůstává Hilgers. Twente porazilo Ajax v posledních pěti vzájemných duelech jen jednou a to letos koncem května v závěrečném 34. kole (3:1).

AFC by rádo vylepšilo třetí pozici z předešlého ročníku, díky které si zahraje "jen" základní skupinu Evropské ligy. V závěrečném play-off o hlavní fázi úřadovalo v bulharském Razgradu nad Ludogorcem (4:1) a radost mu nezkazilo ani selhání v domácí odvetě (0:1). Do Eredivisie vstoupilo očekávanou výhrou nad nováčkem Heraclesem (4:1), jenže pak překvapivě ztratilo v Rotterdamu s Excelsiorem (2:2) i o dva týdny později s Fortunou (0:0).

Hosté byli v závěrečných dnech přestupového okna tradičně aktivní - z francouzských Mét přišel gruzínský útočník Georges Mikautadze, z německého Stuttgartu chorvatský obránce Borna Sosa a z Molde norský záložník Sivert Mannsverk. Naopak tým opustil důležitý ghanský šplímachr Mohammed Kudus (ten zamířil za astronomických 43 miliónů eur do londýnského West Hamu), dále Jorge Sánchez, Francisco Conceição (oba FC Porto), Davy Klaassen (Inter Milán) nebo například Owen Wijndal (Royal Antverpy).

Trenér Maurice Steijn stále nemůže nasadit Bergwijna, Kaplana, Van Axela Dongena ani brankářské duo Rulli - Pasveer. "Stále je před námi celá sezóna a všichni věříme, že naplníme naše cíle. Již ve čtvrtek nás čeká souboj s francouzským Olympiquem Marseillem, my se však momentálně soustředíme jen na Twente a dobře si uvědomujeme, co nás čeká. Musíme hrát chytře a je potřeba být produktivní," má jasno devětačtyřicetiletý Steijn.

FC Twente - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Sampsted, Bruns, Propper, Regeer - Kjolo, Sadílek, Rots, Steijn, Vlap - Van Wolfswinkel

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Gorter - Rensch, Šutalo, Hato, Ávila - Van Den Boomen, Tahirovič, Hlynsson, Mikautadze, Borges - Brobbey

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.74 - 2.64

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Almere City

neděle 14:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.83 - 3.16

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Sparta Rotterdam

neděle 16:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.42 - 6.77

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen

sobota 16:30

Obhájce mistrovského titulu Feyenoord nevstoupil do nového ročníku úplně nejlépe a v úvodních třech soutěžních duelech ani jednou nevyhrál, nicméně poslední dobou se dostává do očekávané formy. Na ligové scéně totiž nejprve rozdrtil nováčka Almere City (6:1) a poté deklasoval i ambiciózní Utrecht (5:1) na jeho vlastní půdě. Nyní bude plnit úlohu obrovského favorita proti Heerenveenu, kterému po povedeném začátku dochází dech.

Svěřenci trenéra Arneho Slota se navíc budou chtít co nejlépe naladit na úterní duel Ligy mistrů proti skotskému Celticu, hlavní fázi nejprestižnější evropské klubové soutěže si zahrají po dlouhých šesti letech a určitě se chtějí poprat o osmifinále. Těsně před reprezentační přestávkou se jim začalo dařit v ofenzivní fázi, neboť během sto osmdesáti minut skórovali dokonce jedenáctkrát a v nastoleném trendu hodlají pokračovat.

Hostujícího vyzyvatele i letos vede čtyřiapadesátiletý Kees van Wonderen. Jeho tým zvládl první dva zápasy na jedničku, protože nejprve zdolal podceňovaný Waalwijk (3:1) a pak nečekaně uspěl v Utrechtu (2:0). Následně však nedokázal konkurovat jinému rotterdamskému klubu Spartě (1:3) a vzápětí selhal i v Deventeru, neboť i kvůli dlouhému oslabení prohrál 2:3.

Slot se nově musí obejít bez japonského útočníka Uedy, jenž si přivodil svalové zranění v Utrechtu, na marodce se delší dobu nacházejí Geertruida a také brankářská jednička Bijlow. Minimálně na lavičce náhradníků Feyenoordu by měl usednout český reprezentační útočník Ondřej Lingr, který si začátkem září odbyl premiéru v Eredivisii. Ve vzájemných duelech se poslední dobou více daří favoritovi, Heerenveen totiž z minulých pěti případů čtyřikrát prohrál a jen jednou remizoval.

"Srdíčka" nemohou využít služeb anglického záložníka Charlieho Webstera, jelikož ten si bude odpykávat trest za vyloučení s Go Ahead. Mimo hru dále zůstávají Van Amersfoort s Wålemarkem, naopak po zranění Achillovy šlachy by se mohl vrátit na trávníky kapitán Sven van Beek. "Každý zápas je zcela jiný a to, že se nám daří a soupeři tolik ne, nemusí nic znamenat. Je před námi náročný program a my se na každé utkání potřebujeme stoprocentně koncentrovat," prohlásil Slot s vážností v hlase.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Wellenreuther - Nieuwkoop, Trauner, Hancko, Hartman - Timber, Wieffer - Paixao, Stengs, Ivanušec - Gimenéz

SC Heerenveen - pravděpodobná sestava:
Noppert - Ali, Ottele, Bochniewicz, Kohlert - Tahiri, Haye - Nunnely, Olsson, Sahraoui - Nicolaescu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.99 - 16.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - RKC Waalwijk

sobota 18:45

Vitesse zahájilo letošní sezónu tříbodovým ziskem, pak ale narazilo na dva velké favority celé soutěže a s nimi už bodovat nedokázalo. Oproti některým účastníkům má na kontě o jedno odehrané utkání méně, a i proto se nachází až na čtrnáctém místě tabulky se ziskem tří bodů. Nyní si bude chtít vylepšit reputaci proti podceňovanému Waalwijku - ten totiž zažívá naprosto katastrofální začátek a s nulovým bodovým ziskem je úplně poslední osmnáctý.

SBV nejprve zavítalo do Volendamu a i přes nepovedený první poločas nakonec po změně stran otočilo vývoj ve svůj prospěch (2:1). Nicméně pak přivítalo silné PSV a tentokráte druhé dějství nezvládlo (1:3), těsně před reprezentační přestávkou bylo naprosto neškodné s Alkmaarem (2:0). Svému sobotnímu protivníkovi má rozhodně co vracet, protože v posledních třech vzájemných střetnutích s ním získalo jediný bod.

RKC se v každém případě musí co nejdříve probudit, jinak ho bude čekat nesmírně náročná bitva o udržení prvoligové licence. V předchozích dvou ročnících se pohybovalo v klidném středu tabulky a k sestupu o patro níže mělo poměrně daleko, jenže teď v dosavadním průběhu jen dvakrát skórovalo a hned třináctkrát inkasovalo. Od poloviny srpna postupně nestačilo na Heerenveen, Alkmaar (v obou případech 1:3), Nijmegen (0:3) a na PSV (0:4).

Domácí lodivod Phillip Cocu postrádá zraněné duo Thomas Buitink - Davy Pröpper, jeho protějšek Henk Fraser má k dispozici kompletní kádr. Nicméně pro toto utkání již nemůže využít služeb brankáře Joela Pereiry, který zamířil do třetiligového anglického Readingu, naopak premiéru v novém působišti by si mohl odbýt nadějný srbský forvard Filip Stevanović, jenž přichází na hostování z Manchesteru City.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.55 - 6.08

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - FC Volendam

sobota 20:00

Celek ze Sittardu zažívá až nečekaně povedený vstup do nového ročníku a zatím se drží v horní polovině Eredivisie. Nyní navíc bude plnit úlohu favorita proti Volendamu, kterému se naopak vůbec nedaří. Domácí celek se letos postaral o dvě velká překvapení a na kontě má šest bodů, v tabulce se tedy nachází na sedmém místě. Naopak FC ve třech odehraných duelech ještě nebodovalo a je patnácté.

Domácí výběr byl před sezónou považován za jednoho z možných adeptů sestupu, vždyť v uplynulém ročníku bojoval o udržení prvoligové licence téměř až do samotného závěru. Avšak letos hned na úvod šokoval obhájce mistrovského titulu Feyenoord a uhrál s ním bezbrankovou remízu, stejného výsledku dosáhl před reprezentační přestávkou s Ajaxem. Mezi tím vybojoval jedinou výhru s Almere City (2:1) a další bod získal s Excelsiorem (2:2).

Volendam v předešlém ročníku také usiloval o záchranu a díky fantastickým výkonům ve druhé polovině svého cíle přeci jen dosáhl. Teď nejprve neudržel vedení s Vitesse (1:2), vzápětí neměl šanci v Deventeru s Go Ahead (1:4) a poté neuspěl ani s vysoce favorizovaným Twente (0:2). V minulých dvou vzájemných zápasech zvládl jarní odvetu na vlastní půdě (2:1), avšak předtím na podzim v Sittardu prohrál (0:2).

Domácí lodivod Danny Buijs, jenž v letech 2018-2022 trénoval aktuálně druholigový Groningen, má opět k dispozici nejsilnější možný kádr, jeho protějšek Matthias Kohler nenasadí Buura, Douiriho a Blommestijna.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.80 - 7.14

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - NEC Nijmegen

sobota 20:00

PSV zatím proplouvá letošním ročníkem naprosto suverénním způsobem a sbírá jeden úspěch za druhým, nyní těsně před vypuknutím hlavní fáze Ligy mistrů bude chtít najít recept na Nijmegen. Eindhovenský celek letos ovládl Superpohár po výhře 1:0 nad Feyenoordem, zvládl ošemetná předkola Ligy mistrů a na ligové scéně byl ve třech duelech stoprocentní - o jeho sobotním úspěchu tak téměř nikdo nepochybuje.

Nový trenér Peter Bosz měl před tímto ročníkem dva jasné cíle - dostat se do základní skupiny LM a po šesti letech vrátit PSV na nizozemský trůn. Jeho svěřenci v kvalifikaci nejprestižnější evropské klubové soutěže nejprve rozcupovali rakouský Sturm Graz (3:1, 4:1) a v závěrečném play-off po prvotní remíze v Glasgow s místním Rangers (2:2) naprosto opanovali odvetu na stadionu Philips (5:1).

V Eredivisii se prozatím představili třikrát a nikoho nenechávají na pochybách, že to se ziskem ligového titulu myslí vážně. Postupně si totiž poradili s Utrechtem (2:0), Vitesse (3:1) i naposledy s Waalwijkem (4:0). "Momentálně se nám daří, ale všichni dobře víme, jak dlouhá sezóna nás čeká. V takto velké konkurenci a při nesmírně nabitém programu je těžké vyhnout se slabým chvilkám. Od Nijmegenu čekám takticky vyzrálý výkon," prohlásil Bosz s opatrností v hlase.

PSV se na konci přestupového období přeci jen ještě činilo. Z italské Neapole přestoupil za 15 milionů eur mexický křídelník Hirving Lozano, na hostování z anglického Southamptonu přišel Armel Bella-Kotchap. Naopak smlouva byla ukončená útočníkovi Anwaru El Ghazimu a k týmu nováčka Premier League Nottinghamu Forest se připojil záložník Ibrahim Sangaré. Bosz teď nemůže využít služeb Obispa, Mauro Júniora, Oppegårda a Tezeho.

NEC doposud odehrálo na ligové scéně čtyři utkání a na kontě má čtyři body, v tuto chvíli mu patří třináctá pozice. Jedinou výhru zaznamenalo nad Waalwijkem (3:0), předtím podlehlo Heraclesu (1:2) i Excelsioru (3:4) a naposledy získalo cenný bod v Rotterdamu se Spartou (1:1). Na sobotního rivala se mu dlouhodobě nedaří, protože s ním prohrálo už jedenáctkrát za sebou. Kouč Rogier Meijer nenasadí Van Rooije, Sandlera, Schöneho, Kase de Wita a Tavsana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.62 - 18.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Utrecht

sobota 21:00

Utrecht stejně jako v předešlých letech patřil mezi adepty na evropské poháry a vzhledem k šesti účastnickým místům se předpovídalo, že by se tentokráte mohl vyhnout ošemetnému play-off, jenže opak je pravdou. FC totiž v dosavadních čtyřech duelech ještě ani jednou nebodovalo a nachází se na dně Eredivisie s hrozivým skóre 1:10, sérii porážek nakonec odnesl dánský trenér Michael Silberbauer.

Ten byl koncem srpna odvolán po třech prohrách, jeho svěřenci totiž postupně nestačili na PSV, Heerenveen (v obou případech 0:2) a ani na nováčka ze Zwolle (0:1). Těsně před čtrnáctidenní přestávkou vedl tým dosavadní asistent Rob Penders a byl z toho postupný domácí debakl s Feyenoordem (1:5). Vedení tak muselo najít náhradu v reprezentační pauze a to se povedlo - naplnit klubové cíle se pokusí Ron Jans.

Renomovaný trenér naposledy působil v roli hlavního lodivoda u Twente a během čtyř let ho dovedl na čtvrté, respektive páté místo tabulky, do Enschede se tak vrátily evropské poháry. Stejné plány má také teď v Utrechtu. "Na novou výzvu se samozřejmě těším. V tuto chvíli má klub výsledkové problémy, ale kádr rozhodně není slabý a já jsem přesvědčen, že má velký potenciál trápit i ty největší favority," prohlásil Jans ambiciózně na své úvodní tiskové konferenci.

Ligová premiéra ho čeká na stadionu nováčka z Almela, místní Heracles si naopak vede poměrně slušně. Po úvodní "očekávané" porážce v Amsterdamu s Ajaxem (1:4) dvakrát za sebou vyhrálo, jelikož si dokázalo poradit s Nijmegenem (2:1) i Excelsiorem (3:1). S Utrechtem se naposledy utkalo v únoru roku 2022 a na stadionu Erve Asito ho zdolalo 1:0. Kouč John Lammers postrádá Hornkampa, Laursena a Wieckhoffa, jeho protějšek Jans nenasadí Bootha s Descottem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.71 - 2.50

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AZ Alkmaar
3
3
0
0
10 : 2
9
2
PSV Eindhoven
3
3
0
0
9 : 1
9
3
FC Twente
3
3
0
0
9 : 2
9
4
Feyenoord Rotterdam
4
2
2
0
13 : 4
8
5
Sparta Rotterdam
4
2
2
0
8 : 5
8
6
SC Heerenveen
4
2
0
2
8 : 7
6
7
Fortuna Sittard
4
1
3
0
4 : 3
6
8
Go Ahead Eagles
3
2
0
1
8 : 8
6
9
Heracles Almelo
3
2
0
1
6 : 6
6
10
PEC Zwolle
4
2
0
2
5 : 6
6
11
AFC Ajax
3
1
2
0
6 : 3
5
12
SBV Excelsior
4
1
2
1
9 : 10
5
13
NEC Nijmegen
4
1
1
2
8 : 7
4
14
SBV Vitesse
3
1
0
2
3 : 6
3
15
FC Volendam
3
0
0
3
2 : 8
0
16
FC Utrecht
4
0
0
4
1 : 10
0
17
Almere City
4
0
0
4
4 : 14
0
18
RKC Waalwijk
4
0
0
4
2 : 13
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele