Eredivisie - preview 24. kola

24.02.2017, 09:10, aktualizováno 26.02.2017, 09:13
Previews
Tradiční nedělní porci přináší nizozemská Eredivisie. Go Ahead hostí Vitesse, Alkmaar si to rozdá se Zwolle a Feyenoord ve šlágru tohoto kola přivítá PSV Eindhoven. Ajax potřebuje porazit Heracles...
Go Ahead Eagles - SBV Vitesse  (neděle 12:30)
Výtečně se dařilo Vitesse po novém roce. Jenže uplynulá dvě kola notně pošramotila jeho sebevědomí. Nejprve nečekaně nezaslouženě prohrálo před vlastními fanoušky s Willemem II, před týdnem nestačilo těsně na Ajax. Chuť si tak rozhodně bude chtít spravit v Deventeru, který horlivě bojuje o ligovou záchranu.

Hosté mají aktuálně hodně náročný program, protože už příští týden sehrají semifinále KNVB Bekeru na půdě Sparty Rotterdam. I s následujícím ligovým utkáním se Zwolle je čekají celkem tří venkovní duely. "Na tréninku jsme zatím mluvili jen o Go Ahead Eagles. Další zápasy v tuhle chvíli nemají žádný význam," říkal kouč Henk Fraser.

Tři utkání během osmi dnů rozhodně donutí hostujícího stratéga, aby udělal některé změny v sestavě. A do hry se mohou dost ti, kteří šanci v základu nedostávali doteď tak často. "Musím se podívat na svůj kádr. I na ty, které v tuhle chvíli nemám k dispozici, ale mohli by být připraveni na pozdější dobu," potvrzoval Fraser.

Na tento duel nebude připravený Maikel van der Werff, což je poměrně citelná ztráta pro arnhemské mužstvo, pak také Jü-ning Čang, a nejistý je start u Adnaneho Tighadouiniho. Ani Eagles si nemohou stěžovat na nějaké mnohačetné absence. Chybět by mělo pouze trio Lars Lambooij, Tom Daemen a Chris David.

Deventer byl ještě před začátkem února beznadějně na posledním místě tabulky. Jenže v posledních třech kolech urval hned šest bodů a najednou je zpět v boji o udržení prvoligové příslušnosti. Nejprve venku porazil Nijmegen, potom zvládl klíčové střetnutí s Den Haagem, a naposledy padl jen o branku na půdě Rody. Jeho forma roste.

Vitesse bude favoritem i z toho pohledu, že na De Adelaarshorst vyhrál od roku 2013 hned dvakrát v řadě a navíc neinkasoval. "Očekávám nehecovaného soupeře," tuší Fraser. "Víme, co tam očekávat. Každý ví, že fanoušci Go Ahead a atmosféra na stadionu je impulsivní, ale to je na tom to nádherné," těší se zároveň.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.47 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Fotbalisté Alkmaaru se pokusí v zápase proti Zwolle zapomenout na dva kruté debakly v prvním kole vyřazovací fáze Evropské Ligy od francouzského Lyonu, kdy ve dvou utkáních inkasovali hned jedenáctkrát. Na ligové scéně se jim také příliš nedaří, proti PEC to tak nebudou mít jednoduché. Domácí celek je v tabulce Eredivisie na pátém místě se šestatřiceti body, jeho soupeř bojuje o záchranu a je třináctý s třiadvaceti body.

AZ v podstatě přišlo o naději na šestnáctku nejlepších v EL hned v prvním domácím zápase, kde Lyonu podlehlo vysoko 1:4. Ve čtvrteční odvetě si však z francouzské půdy odvezlo mnohem větší ostudu, když utrpělo málo vídaný debakl 1:7. "Všechno bylo špatně, propadli jsme v každé herní činnosti a po zásluze vypadli. Sezóna pokračuje dál, v našem zájmu je co nejdříve na tuto nepovedenou fázi zapomenout," řekl smířeně trenér AZ John van den Brom.

Jeho svěřenci v nizozemské nejvyšší soutěži nepředvádějí vyrovnané výkony, po porážkách s Vitesse (1:2) a s PSV (2:4) sice vyhráli v Heerenveenu (2:1), jenže naposledy se rozešli smírně s Tilburgem v poměru 1:1. "Bohužel v tuto chvíli se hledáme a zažíváme momenty, které nás sráží na kolena. Našim cílem je probojovat se do evropských pohárů i v příštím ročníku a já věřím, že tohoto úspěchu dosáhneme," vyjádřil se vzápětí van den Brom.

Ten se bude muset obejít bez zraněného Coutinha (problémy s ramenem). Do základní sestavy by se měl vrátit belgický záložník Stijn Wuytens, který vynechal dva ligové duely kvůli karetnému trestu. Zwolle ve druhé polovině soutěže vyhrálo ze šesti zápasů hned tři, zdolat dokázalo rivaly z Den Haagu (2:1), Sparty Rotterdam (3:2) a Nijmegenu (2:0). Naposledy neuspělo na půdě silného Utrechtu, kterému podlehlo po výsledku 1:3.

V nedělním střetnutí nemůže počítat s Karagounisem (problémy s kolenem), Dekkerem (po operaci kolenních vazů), Mastourem (potíže s kotníkem) a Israelssonem (poraněná třísla). Naopak po dvouzápasovém distanci by se v základní jedenáctce měl objevit bek Bart Schenkeveld. AZ dokázalo svého protivníka zdolat ve vzájemných zápasech dvakrát po sobě, v letošním ročníku v 6. kole uspělo 2:0 po brankách Woutera Weghorsta s Guusem Tilem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.95 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
V jednom z očekávaných šlágrů jarní části se spolu utkají domácí Feyenoord Rotterdam s PSV Eindhoven a v nedělním utkání 24. kola půjde o hodně. Oba dva soupeři v šesti zápasech v novém roce ještě neztratili ani bod a mohou se tak chlubit výjimečnou formou. Díky lepšímu podzimu je v čele tabulky Feyenoord, který získal 60 bodů a je o pět bodů před druhým Ajaxem. PSV má na kontě hned o osm bodů méně a je na třetím místě.

Oba dva giganti nizozemské ligy se soustředí čistě jen na domácí soutěž, vypadli totiž z evropských pohárů i z národního poháru. Domácí celek se může chlubit skvělou defenzívou, neboť naposledy v Eredivisii inkasoval v polovině prosince uplynulého roku. Momentálně neobdržel gól šestkrát po sobě a jeho šňůra v tuto chvíli činí už 606 minut. Naposledy se představil na půdě posledního Den Haagu a zvítězil těsně 1:0.

Trenér Feyenoordu Giovanni van Bronckhorst bude mít k dispozici téměř kompletní kádr, chybí jen dlouhodobě zraněný van Beek kvůli poraněnému kotníku. Jistotu startu nemá ani Kramer, který by měl začít na lavičce. Van Bronckhorst bude muset do nedělního úvodního hvizdu vyřešit jedno dilema - o dvě volná místa v základní sestavě bojují Jens Toornstra. Dirk Kuijt a Steven Berghuis. Prozatím to vypadá, že na lavičce začne poslední jmenovaný.

"Chceme předvést dobrý výkon, každá výhra potěší. Dobře víme, že utkání s PSV je důležité a může hodně napovědět, tříbodový zisk by byl opravdu velkým zadostiučiněním. Rozhodovat mohou maličkosti, rozdíly v kvalitě kádru jsou vskutku minimální," řekl dvaačtyřicetiletý domácí kouč. V podzimním vzájemném utkání zvítězil Feyenoord 1:0 a jeho soupeř mu tak má co oplácet.

Hosté se ve druhé polovině soutěže mohou pyšnit výtečným útokem, v šesti utkáních skórovali hned osmnáctkrát. Naposledy jejich sílu okusil Nijmegen, který si z Philips Stadionu odvezl porážku 1:3. "Bude to zajímavé srovnání jedné z nejlepších obran a nejproduktivnějšího útoku. My jsme připraveni a pokusíme se předvést co nejefektivnější hru. Máme za sebou fantastické publikum, které nám může výrazně pomoci," vyjádřil se jeden z klíčových obránců rotterdamského klubu Jan-Arie van der Heijden.

PSV nemůže využít služeb Švéda Lundqvista vinou problémů s kolenem. Do základní jedenáctky by se naopak mohl vrátit útočník Jürgen Locadia, jenž by se mohl na ligovém trávníku objevit poprvé od srpna roku 2016. Ten odehrál svých prvních 60 minut po zranění v pondělí za rezervní tým. Zraky všech fanoušků se upírají především na dva kanonýry obou celků - útočníky Nicolaie Jørgensena a Luuka de Jonga.

Dánský snajpr letos skóroval už patnáctkrát a je nejlepším střelcem celé soutěže, naopak kapitán PSV de Jong je téměř u každé gólové akce svého klubu. Domácí mají ve svém středu hvězdného Dirka Kuijta, jehož zkušenosti mohou hrát velkou roli. "Tento zápas může být i o individuálních výkonech, každá strana má hned několik výjimečných osobností. Pod větším tlakem budeme my, protože výhru potřebujeme," uvedl hostující kouč Phillip Cocu.

Ten si navíc dobře uvědomuje, že případná porážka by mohla jeho svěřence stát titul. "Rozdíl je osm bodů a do konce zbývá ještě jedenáct kol, ovšem Feyenoord ztrácí opravdu zřídkakdy. Remíza situaci neřeší, prohra by nás hodně oddálila od obhajoby mistrovské trofeje. Očekávám velký zápas s maximálním nasazením i bojovností, vítězství by nám velmi pomohlo ve zbývajícím průběhu," dodal závěrem šestačtyřicetiletý Cocu.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Jones - Karsdorp, Kongolo, van der Heijden, Botteghin, El Ahmadi, Vilhena, Kuijt, Toornstra, Elia, Jørgensen
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Zoet - Arias, Willems, Isimat, Moreno, Guardado, Propper, van Ginkel, Pereiro, Ramselaar, De Jong
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.33 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - Heracles Almelo  (neděle 16:45)
Ajax zažívá povedený vstup do nového roku, v osmi letošních zápasech hned sedmkrát zvítězil a jen jednou remizoval, může se také radovat z postupu do osmifinále Evropské ligy. V Eredivisii zvítězil již šestkrát v řadě a v tabulce zůstává na druhém místě s pětapadesáti body, na vedoucí Feyenoord má manko pěti bodů. Nyní přivítá Heracles a bude považován za favorita, ovšem jeho nedělní protivník je též v dobré formě.

Domácí celek uspěl ve čtvrtek proti polské Legii Varšava, zvítězil 1:0 a po úvodní bezbrankové remíze se tak dostal mezi šestnáctku nejlepších v EL. "Našim úkolem bylo neinkasovat a tento cíl jsme naplnili, jediný vstřelený gól ve dvou zápasech nakonec stačil. Nicméně jednalo se o náročný souboj a proti dobře hrajícímu Heracles to nebude snadné. Pokud chceme titul, tak potřebujeme zvítězit," řekl trenér amsterdamského celku Peter Bosz.

Ten se stále musí obejít bez Sinkgravena (poraněný kotník) s Clementem (zraněná třísla). Ajax se momentálně může pyšnit skvělou defenzívou. Celkově neinkasoval sedmkrát v řadě, jeho šňůra se tak protáhla už na 648 minut. V lize nedostal branku pětkrát v řadě, což znamená 468 minut bez obdrženého gólu. "Je to pouze statistika, náš soupeř je v ofenzívě produktivní a určitě bude nebezpečný," dodal vzápětí třiapadesátiletý kouč.

Almelo je v tabulce na devátém místě s osmadvaceti body, v předchozích třech utkáních získalo sedm bodů. Nejprve vyhrálo v Tilburgu 3:1, následně remizovalo s Rodou Kerkrade 2:2 a minule snadno přehrálo Excelsior 4:0. "Jsme v dobré formě, nicméně Ajax je opravdu velké sousto. Pokud ho chceme porazit, tak musíme hrát o sto procent lépe než v předešlých duelech. Naděje je, ale nesmíme chybovat," uvedl hostující stratég John Stegeman.

Heracles přijede do Amsterdamu bez van Ooijena s Vermeijem (problémy s kolenem), dále bez Fledderuse (po operaci kolenních vazů) a Agbaljana (přetržená achilovka). V podzimním vzájemném zápase zvítězil Ajax po výsledku 2:0 a na stejný úspěch chce určitě dosáhnout i teď nejlépe s čistým kontem. Pokud se mu to podaří, tak překoná klubový rekord z let 1995 a 2010, v tomto období totiž neinkasoval v sedmi střetnutích za sebou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 7.90 - 15.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - FC Utrecht  (sobota 18:30)
Hráči Groningenu se ve druhé polovině nizozemské nejvyšší soutěže lehce trápí, zvítězili pouze ve svém prvním utkání a od té doby nedosáhli na tříbodový zisk pětkrát v řadě. Momentálně se jim tak vzdaluje kvalifikace Evropské ligy, v tuto chvíli se nacházejí na desátém místě se sedmadvaceti body. V sobotním duelu narazí na rozjetý Utrecht, který si naopak vede velmi dobře a se sedmatřiceti body je čtvrtý o bod před pátým Alkmaarem.

Domácí výběr v úvodním střetnutí roku 2017 zdolal Heracles překvapivě vysoko 4:1, vzápětí v pěti nadcházejících zápasech získal čtyři body. Nerozhodný výsledek uhrál s Vitesse i Excelsiorem (shodně 1:1), dále s Heerenveenem (0:0) a naposledy se Spartou Rotterdam v poměru 2:2. Jedinou porážku zaznamenal od vedoucího celku tabulky z Feyenoordu, na jehož půdě prohrál po bojovném výkonu 0:2.

Trenér Ernest Faber se bude muset obejít bez Juninha Bacuny, jenž byl vyloučen dvakrát po sobě a tentokráte už bude pykat, nicméně marodka Groningenu je prázdná. "Určitě chceme zvítězit, našim úkolem je přiblížit se horní polovině tabulky a ztráta poslední dobou bohužel narostla. Utrecht je ve výborné formě, má vyvážený kádr a dokáže udeřit ve správnou chvíli. Nebude to jednoduché, ovšem tři body potřebujeme," uvedl pětačtyřicetiletý Faber.

Hosté letos podlehli jen největším favoritům na mistrovský titul z Ajaxu (0:1) a PSV (0:3), jinak ale mají na kontě čtyři výhry. Naposledy přivítali zachraňující se Zwolle a dokázali ho zdolat 3:1. Oproti sobotnímu protivníkovi se budou muset obejít bez několika zraněných hráčů. Mimo hru jsou Brama s Amrabatem (oba potíže s kotníkem), po zlomenině se stále zotavuje brankář Ruiter, Braafheid má přetrženou achilovku a Streider poraněné kolenní vazy.

Naopak po karetním trestu by již mohl nastoupit německý záložník Ludwig. "Cítíme se v dobré pohodě, avšak situace za námi je vyrovnaná a my potřebujeme pravidelně bodovat. Groningen je doma silný, prohrává zřídkakdy a kvalitativně je na tom podobně," řekl krátce kouč FC Erik ten Hag. V podzimním ligovém vzájemném střetnutí zvítězil Groningen senzačně 5:1, ve 2. kole národního poháru prohrál na půdě soupeře 0:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.37 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Excelsior - Willem II  (sobota 19:45)
Hráči Excelsioru se potácejí na chvostu nizozemské nejvyšší soutěže a nedaří se jim dostat do optimální formy, proto jim patří až předposlední sedmnáctá pozice s devatenácti body a toužebně vyhlížejí každý bod. Jejich sobotní protivník byl na tom delší dobu podobně, avšak v poslední době se zlepšil. V Eredivisii se posunul na jedenácté místo se šestadvaceti body. Proti SBV ho však v žádném případě nečeká jednoduchý souboj.

Domácí celek sice nevyhrál od poloviny listopadu a na tříbodový zisk čeká deset ligových kol, na druhou stranu se pomalu dostává do role remízového krále soutěže. Z deseti utkání totiž prohrál pouze čtyřikrát a hned šestkrát uhrál nerozhodný výsledek, minule naprosto nezvládl souboj proti Heracles a soupeři podlehl vysoko 0:4. Hosté z předchozích čtyř utkání prohráli jen jednou a paradoxně také s Heracles v poměru 1:3.

Jinak zdolali Spartu Rotterdam (3:2) a velmi překvapivě Vitesse (2:0), naposledy přivítali vysoce favorizovaný Alkmaar a vybojovali velmi cenný bod v poměru 1:1, když vyrovnávací trefu vsítili ve druhé nastavené minutě. "Ukázali jsme vnitřní sílu, bojovali do posledního okamžiku a nakonec se nám to vyplatilo. Je to pro nás velké povzbuzení, ale jen to nám výhru proti Excelsioru nepřinese," krotí přehnaný optimismus trenér Erwin van de Looi.

Ten se stále bude muset obejít bez van Anholta, Ogbecheho, Heerkense a Oja. "Bude to další důležitý zápas, neboť nás může posunout do horní poloviny tabulky. V tuto chvíli by nám bodová ztráta příliš neuškodila, na druhou stranu sezóna je ještě dlouhá a každý neúspěch by mohl v závěru mrzet. Rozhodně se nechceme pouštět do bezhlavého útočení, Excelsior totiž umí využívat rychlé protiútoky," dodal s opatrností čtyřiačtyřicetiletý stratég Willemu.

SBV nemůže využít služeb polského brankáře Kurta (poraněné rameno) a Brazilce Arghuse (problémy se zadním stehenním svalem). V utkání s Almelem byl podruhé v roce 2017 vyloučen obránce Jurgen Mattheij a svému výběru také nepomůže. Ve zbytku sezóny nebude k dispozici ani mladý obránce Owusu, jenž se předčasně vrátil z hostování do Ajaxu. Poslední dva vzájemné souboje skončily nerozhodným výsledkem, v tomto ročníku se oba týmy rozešly smírně v poměru 1:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.17 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
NEC Nijmegen - Sparta Rotterdam  (sobota 19:45)
Oba dva sobotní protivníci letos bojují ve druhé polovině soutěže a snaží se vyhnout bojům o záchranu, o něco lépe se daří domácímu Nijmegenu. Ten se v tabulce Eredivisie nachází na dvanácté pozici s pětadvaceti body, naopak Sparta je až na patnácté příčce s devatenácti body a balancuje tak na samé hranici sestupu. Ani jeden výběr není v dobré formě, NEC prohrál čtyřikrát v řadě a rotterdamský celek ve stejném počtu utkání získal jediný bod.

Nijmegen v prvních dvou utkáních roku 2017 zdolal Tilburg (1:0) a Rodu Kerkrade (2:0), od té doby však nenašel recept na Feyenoord (0:4), Go Ahead (1:2), Zwolle (0:2) a naposledy ani na PSV (1:3). "Snažíme se určité věci změnit a pracujeme na zlepšení, jenže bohužel se nám nedaří bodovat. Stále jsme se neoklepali z nepovedeného zápasu s Feyenoordem a od té doby tápeme, všichni ale věříme v brzký obrat," řekl optimisticky domácí kouč Peter Hyballa.

Ten bude postrádat Dyrestama s Grotem kvůli poraněnému kolenu, od soupeře očekává opatrnou hru s minimem chyb. "Nervozita rozhodně může být znát. My se chceme co nejvíce oddálit konci tabulky a dobře víme, že případná výhra by nám mohla hodně pomoci. Naopak Sparta stále cítí tlak a každý bod ji může dodat sebevědomí. Ofenzivní přestřelka se očekávat nedá, spíše se bude čekat na šance," dodal vzápětí jednačtyřicetiletý Hyballa.

Nováček sezóny vyhlíží ligové vítězství hodně dlouhou dobu, naposledy uspěl začátkem listopadu a od té doby nedokázal naplno bodovat už jedenáctkrát v řadě. "Tato bilance nám dává naději, na druhou stranu úplně spoléhat na ní nemůžeme. Každá špatná či dobrá série někdy končí a Sparta má dostatečnou kvalitu na to, aby ji co nejdříve prolomila," doplnil závěrem s mírnými obavami stratég Nijmegenu.

Hosté mohou počítat s kompletním kádrem, v tuto chvíli jistě doufají v probuzení kanonýrů El Azzouziho s Brongem. V předchozím duelu hned dvakrát vedli proti Groningenu, jenže přeci jen se museli smířit s remízou 2:2. Oba dva týmy se spolu v této sezóně utkaly v 6. kole a úspěšnější byla Sparta, která díky brankám El Azzouziho s Verhaarem zvítězila 2:0. Jednalo se o vyrovnaný souboj a ten se dá předpokládat i nyní.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.24 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - Roda JC  (sobota 20:45)
Opravdu skvěle to měl Heerenveen rozehrané po podzimní části sezóny. Jenže po vánočních svátcích se frískému celku hrubě nedaří, zaznamenal strmý pád dolů, a jestli ho brzy nezastaví, nemusely by se ho týkat boje o Evropskou ligu. Teď se postaví Rodě, remízovému králi Eredivisie, který v uplynulých dvou kolech získal slušné čtyři body.

Složité období Srdíčka nezvládla vůbec podle svých představ a v poměrně důležitých utkáních se soupeři z horní poloviny tabulky, s nimiž svádí bitvu o play-off Evropské ligy, prohrála. Utrecht, Alkmaar a Twente jim v posledních třech kolech připravili jen bezbodový neúspěch, který znamenal propad na sedmou pozici.

Domácím se přestalo dařit hlavně v útoku. Střelecky se prostě neprosazují Reza Ghoochannejhad nebo Sam Larsson. A to má přitom mužstvo kouče Jurgena Streppela vepředu velký potenciál. Pořád je také cítit absence kapitána Stijna Schaarse, jehož návrat na trávníky fanoušci marně vzhlížejí.

Kromě něho se Heerenveen bude muset obejít bez potrestaného Pelleho van Amersfoorta, chybět bude kvůli osobním problémům rovněž Shay Facey. Hosté možná budou postrádat až čtveřici hráčů, určitě se do hry nepodívají zranění Beni Badibanga a Simon Church, nejistý je pak start Abdula Ajaguna a Martin Milece.

Roda má aktuálně na svém kontě pouhopouhé tři výhry, což je nejmenší číslo ligy, nicméně i tak je mimo sestupové pásmo, protože dalších jedenáct bodů získala díky nerozhodným výsledkům. "Možná že si Heerenveen myslí, že ho čeká jednoduchá práce. My si tam ale jedeme pro nějaké dárky," upozorňoval hostující kouč Yannis Anastasiou.

Během uplynulého měsíce klub z Kerkrade zvládl hlavně dva důležité souboje o záchranu, na konci ledna skolil snadno Excelsior a naposledy se vypořádal s Deventerem. Pořád ale platí, že disponuje nejhorší ofenzívou celé soutěže. "Sice góly dáváme snadněji, ale není vše podle našich představ. Mnohdy chceme, ale moc se bojíme," dodával Anastasiou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.20 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - FC Twente  (pátek 20:00)
Fotbalisté Den Haagu se momentálně stále nacházejí v hluboké krizi, jsou na posledním osmnáctém místě se sedmnácti body a potřebují co nejrychleji bodovat. Nyní se pokusí najít recept na Twente, které si brousí zuby na evropské poháry a v tomto duelu bude považováno za mírného favorita. V tuto chvíli mu patří šesté místo se čtyřiatřiceti body a disponuje také dobrou formou, v předchozích pěti střetnutích prohrálo jen jednou.

Den Haag měl snový vstup do sezóny a vypadalo to, že bude bojovat o nejvyšší příčky, jenže poté se výsledkově naprosto propadl. Z posledních jedenácti utkání vybojoval jen tři body za výhru nad Spartou Rotterdam po výsledku 1:0, teď se nemůže příliš chlubit bilancí šesti porážek v řadě za sebou. Neuspokojivé výsledky odnesl černohorský trenér Željko Petrovič, kterého nahradil Fons Groenendijk, jenže úspěšnou premiéru rozhodně nezažil.

Na půdě úhlavního rivala z Go Ahead musel skousnout porážku 1:3, naposledy nedokázal překvapit proti vedoucímu Feyenoordu a podlehl mu 0:1. "Stále nemusíme panikařit, do konce sezóny chybí mnoho zápasů a my uděláme všechno, abychom nesestoupili do druhé ligy. Naše situace není dobrá, na druhou stranu však ani nijak kritická. Twente má dobrý kádr, za určitých okolností ho ale můžeme porazit," řekl optimisticky Groenendijk.

Ten bude v páteční předehrávce 24. kola postrádat Kastaneera kvůli poraněnému oku, Jansen dlouhodobě laboruje s kolenem a Tamata má potíže se zadním stehenním svalem. Naopak mezi tři tyče by se měl vrátit brankář Šetkus, který kvůli vyloučení v souboji s Go Ahead vynechal duel s Feyenoordem. "V současnosti potřebujeme podporu fanoušků. Jedno vítězství před jejich zraky nám může přinést obrovskou vzpruhu," dodal Groenendijk.

Hosté v roce 2017 prohráli s Feyenoordem 0:2 a s Vitesse 1:3, jinak dokázali zdolat Heracles (1:0), Zwolle (2:1) a naposledy i velkého rivala z Heerenveenu (1:0). Vinou potíží se stehenním svalem bude chybět Assaidi, po problémech s kolenem se dlouhodobě zotavuje brankář Stevens. Letošní podzimní vzájemný duel jasně vyzněl pro Enschede, které na stánku Arke zvítězilo bez větších potíží 4:1. O dva góly se postaral turecký útočník Enes Ünal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.44 - 3.50 - 2.06
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam23193159:1260
2.AFC Ajax23174247:1455
3.PSV Eindhoven23157143:1552
4.FC Utrecht23107633:2837
5.AZ Alkmaar2399539:3336
6.FC Twente2397732:3034
7.SC Heerenveen2396838:2833
8.SBV Vitesse2396832:2833
9.Heracles Almelo2377932:3528
10.FC Groningen2369831:3227
11.Willem II2368919:2726
12.NEC Nijmegen23671023:3925
13.PEC Zwolle23651223:4523
14.Roda JC23311915:2920
15.Sparta Rotterdam23471230:4219
16.Go Ahead Eagles23541421:3719
17.SBV Excelsior23471226:4519
18.ADO Den Haag23521618:4217

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
jáá

přežije Brom ten debakl v EL?

Reagovat
Stiksxx

Azbest bude určitě doufat, že ne. Myslím si, že když budou hrát to 4-5 místo, tak asi vydrží

Reagovat
jáá

mám úplně stejný názor a už se těším na názor od AZbest

Reagovat
smazaný uživatel

Hosi, ztrata casu doufat, to je nerealny. Na jednu stranu je treba si priznat, ze evropa je pro nas takova nastavba, neco navic, bez ocekavani vetsich uspechu a sezona se vzdycky hodnotila az na konci. Na druhou stranu doufam, ze tahle lekce byla naucna pro idioty ve vedeni, co nelenili podepsat s Bromem dalsi sezonu uz v prosinci.

Ja tady pravidelne hazu svoje kydy a jestli ste je nekdy cetli, tak vite, ze se mne lecba Bromem :) nelibi od samyho zacatku. Sice loni dovedl mancaft na jeho realne maximum, ale je treba se na to divat v kontextu, ze se toho seslo vic dokupy...mimoradna sezona Janssena, co dokazal rozhodnout sam hafo spielu ve kterych se jinak hrala sracka a neopakovatelnej kolaps Feyenoordu se na tretim fleku podepsali mirou vrchovatou. Nebyl a neni duvod se placat po ramenou, jak sme dobri i kdyz by k tomu postaveni v tabulce mohlo svadet. Neni ostuda vypadnout s tak kvalitnim mancaftem jako je Lyon, ale je na povazenou se takhle nechat masochisticky oprcat na mezinarodni scene. Po losovani sem tu psal, ze bude zazrak, kdyz to neskonci debaklem. Nakonec to bylo znasilneni doprdele. Btw nepochopil jsem tady ty diskuze a opatrne tipy i od fans Lyonu. To ze nemaj fazonu v lize neznamena, ze mezi obema mancafty neni kvalitativni propast. A to sme nastoupili v odvete i ve skoro slusne sestave. Skoro. Samozrejme nemoh chybet Bromuv premiant. Priznam se, ze odvetu sem nevidel, nebyl duvod, stacilo mne videt sestrih, tu omacku mezitim znam. Uz v domacim spielu bylo v plny nahote krasne videt, jak nikdo na tom place nevi, co ma vlastne hrat, taktika nula, ostriz tomu z lavky prihlizi a taky nevi. A to je na tom to nejhorsi, ten posahany ujo nema zadnej plan a poprve si preju, at skoncime mimo playoff a bude tu nadeje, ze dalsi cyklus uz povede nekdo schopnejsi. Tahle varianta ale zrejme nenastane bo ani konkurence letos neni tvrda a kluby okolo maj taky svy problemy. Nicmene by me zajimalo, jak by se k tomu postavilo vedeni. Jestli by diletanta vyhodili a ukazali, ze mame stale ambice byt v zavesu za velkou trojkou nebo ho nechali dal rozesirat kadr a naznacili dlouhodobe smerovani klubu do klidneho stredu tabulky. Brom ven dokud je cas.

Ten mancaft neni uplne spatnej, i kdyz v nem ted nikdo nezari. Stacilo by ho vycistit od plevelu (Wuytens,DosSantos), lehce doplnit, vlastne jen o stopera (radeji dva) a back-up na RW a angazovat novyho kouce, kterej bude mit vizi, co s kadrem, kterej ma k dispozici, muze hrat, kterej bude stavet hrace podle aktualni formy a na posty, ktery sou jim vlastni. Muj sen by byl ten Hag, s jeste horsim kadrem dokaze hrat velmi ucelovej fotbal, kterej ma vysledky.

Jo a prosim pekne do Newcastlu nebo kam si vemte zpatky Tima, mam ho rad, ale vubec me nepresvedcil, ze by kvuli nemu mel Rochet sedet a brzdit ve vyvoji. Ta dlouha pauza a crazy stoperska dvojice pred nim se na jeho vykonech podepisujou a neprinasi nam jeho hostovacka nic uzitecnyho.

Reagovat
Stiksxx

Kdyz si to tak vezmu, tak sice Lyon ma vyšší kvalitu, ale tenhle debakl je opravdu, jak ty rikas, znásilnění do prdele. To jim tam muselo padnout uplne všechno. Ja bych cekal před dvojzapasem max prohry 1:2 a 3:0. Skoda noo..nejak vám to hodne nesedlo nebo jste si už v hlavách řekli ze to nejde.

Ale muzu te uklidnit s tím ze kdyz jsme hrali s rostovem ten klíčový zápas tak jsme byli taky jalovi a nikdo nevěděl co ma hrát. To byla haluz která v Evropě nemá co delat. My na ty rusky týmy proste neumíme.

Jinak ten Hag by byl super. Ja bych věřil ale klidně i van de Looiovi, kterej s Tilburgem hraje celkem slušně nebo Ronu Jansovi, kterymu se teda ted moc nedaří, ale kdyz si vemu kde bylo Zwolle před 5 lety a ja se pod nim zvedli. Obdivuhodne. Ted to neni takové, ale začínají jit postupně nahoru a osobně jsem zvědavý, jak s nimi ted zahrajete.

Jinak Krula taky moch nechápu. Ani jeho angazovani v Ajaxu ani u vás. Asi chtel byt proste doma.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska tipuju 2:2

Jinak k tem koucum presne jak pises, kdyz pominu ten Haga, kterej je nerealnej, tak hned po nem bych si pral prave v.d. Looie, uz v FCG ukazal, ze se neboji ani proti velkym favoritum a v Tilburgu odvadi skvelou praci na to, jakej material ma k dispozici. Nad Jansem jsem neuvazoval, ale taky dobrej tip

Reagovat
jáá

asi tak nějak, s koučema souhlasím

no tak náš výstup proti Rostovu snad ani nestojí za řeč, doma jsme měli kupu šancí a gola prostě nedali...a Rusku jsme byli ztracený, nahrávali si 15 minut od shora dolu, zleva doprava a nic z toho nebyla, žádný kolmice, překvapivá akce, nic...pak jsme ztratili míč, Rostov si to 3 nahrál a už jsme lovili míč z brány

jinak obranu proti Lyonu jsem až naechápal...kluci vůbec snad nevěděli, kde mají stát mi připadalo...a Krul mě tedy vůbec nepřesvědčil a jsem strašně rád, že u nás chytá Onana a ne on

Reagovat
jáá

v EL padla Kodaň, podcenit je nechci, ale mělo by to být hratelný, tak 9.3. se v Dánsku uvidí a vyřazení AZ mě teda mrzí

Reagovat
Stiksxx

Tak to mate hodně papírové hodne v pohodě. Ale porad je to jako Legea. Hodne bojovný a houzevnaty tým.

Reagovat
smazaný uživatel

Su rad, ze po te obrovske smule na los, co ste dlouho meli, ste ted dostali hratelnou jak Legii tak Kodan. Ocekavam stejnej prubeh jako s Polakama. Kodan sou betonari a vy dokazete zahodit neuveritelny veci, budu sazet undery a verim vam na postup

Reagovat
smazaný uživatel

Cernej je s ackem, ze nebyl na soupisce jong a hral Junior?

Reagovat
Stiksxx

Zranenej je podle me.snad kotnik nebo neco takhle menšího

Reagovat
smazaný uživatel

Venca je v hajzlu..

Reagovat
jáá

byl zraněný, pak kopal za jong, kde jeho nepovedený trestňák obletěl celý FOXsport a nominačku na zítra jsem neviděl, takže čert ví uvidíme co Neres, snad se co nejdříve ukáže, každopádně se mi ale líbí Kluivert, takže to bude mít Venca asi dost těžký

Reagovat
Stiksxx

Rád bych zítra stihnul šlágr kola, ale nejsem si tím jistý. Každopádně když to tak vezmu, tak je "10" kol do konce. Jestli prohrajeme, tak jsme na titul jasně odepsaní.

Reagovat
DieFohlenBMG

2:0 je nejhorší stav no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele