Eredivisie - preview 23. kola

10.02.2018, 09:01, aktualizováno 11.02.2018, 08:51
Previews
Ajax hraje doma s Twente a potřebuje vyhrát, jelikož už včera si další tři body připsal PSV Eindhoven. Feyenoord čeká náročná zkouška v Arnhemu, Excelsior přivítá Bredu a celé kolo zakončí utkání mezi Groningenem a Den Haagem...
AFC Ajax - FC Twente  (neděle 12:30)
Ajax se stále snaží o stíhací jízdu, jenomže ta ve druhé polovině sezóny zatím není příliš úspěšná. Domácí výběr je momentálně druhý s jednapadesáti body a na vedoucí PSV Eindhoven ztrácí bodů sedm. Oproti svému největšímu rivalovi v roce 2018 jednou ztratil a musí tak čekat na zaváhání. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Twente, které má naopak zcela opačné starosti a pere se o holé udržení.

AFC má přitom skvělou formu v nejvyšší soutěži, neboť v předchozích jedenácti zápasech hned devětkrát zvítězil a jen dvakrát remizoval, jenomže ani těchto šestadvacet bodů mu na smazání manka nestačí. Ve středu zavítal na půdu předposlední Rody Kerkrade a zvítězil 4:2, předtím zdolal Bredu 3:1. "PSV hraje také skvěle, je to hodně těžké. Do konce sezóny zbývá dvanáct zápasů a stát se může cokoliv," řekl trochu zoufale trenér Erik ten Hag.

Ten dále doufá, že jeho svěřenci nepoleví a budou pokračovat v dobrých výkonech až do konce soutěžního ročníku. "Pochopitelně stále všichni věříme, sedmibodová ztráta není zase tak velká. Musíme bojovat až do posledního kola, zajištěno totiž v žádném případě nemáme ani druhé místo. Twente má dobrý tým a určitě bude kousat, každý bod má pro něj cenu zlata," dodal na předzápasové tiskové konferenci osmačtyřicetiletý ten Hag.

Ten se momentálně potýká s početnou marodkou. Na ní se nacházejí dánský kanonýr Dolberg kvůli poraněné noze, dále jsou mimo hru Wöber, Viergever (oba poraněný kotník), poté i van Leer, Singraven a český krajánek Václav Černý (všichni tři potíže s kolenem). Enschede se sice probojovalo do čtvrtfinále národního poháru po výhře 3:1 na druholigovým Cambuurem, jenomže v lize se mu nedaří. Zvítězit nedokázalo šestkrát v řadě.

Mírnou motivací mohou být vzájemné zápasy z tohoto ročníku. Na podzim totiž Twente získalo s Ajaxem bod po výsledku 3:3, v osmifinále KVNB Beker dokonce uspělo v penaltovém rozstřelu. "Chceme na tyto výkony navázat, ale vzhledem k situaci musí vše klapnout na sto procent. I s bodem bychom byli spokojeni," uvedl krátce hostující lodivod Gertjan Verbeek. Tomu scházejí zranění Thesker, Maher, Jensen, El Hamdaoui a Slagveer, kvůli vyloučení v posledním střetnutí s Alkmaarem (0:4) nenastoupí ani chilský obránce Cristián Cuevas.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 9.96 - 18.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.54 - 3.55 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Excelsior - NAC Breda  (neděle 14:30)
Excelsior i v letošním ročníku bojuje o holé přežití, na druhou si na své poměry nevede úplně špatně. S pětadvaceti body mu patří jedenácté místo Eredivisie, na barážovou příčku Twente má náskok devíti bodů. Teď bude plnit úlohu mírného favorita proti Bredě, která po třech porážkách v řadě za sebou předvedla fenomenální výkon ve středu s Heracles a deklasovala ho 6:1. Po tříbodovém zisku se vyhoupla na patnáctou pozici s devatenácti body.

SBV předvádí v dosavadním průběhu nevyrovnané výkony, v předchozích šesti utkáních zaznamenal dvě vítězství, stejný počet remíz i proher. V minulých třech případech ani jednou nebodoval naplno, po porážce 1:2 na půdě Rody Kerkrade se rozešel smírně s Utrechtem (2:2) a naposledy předvedl houževnatý výkon v Eindhovenu. Místnímu vysoce favorizovanému PSV podlehl nejtěsnějším poměrem 0:1 brankou krátce po odehrané čtvrthodině.

Trenér Mitchell van der Gaag postrádá de Wijse s Damenem kvůli problémům s kolenem, po potížích s třísly se dále zotavuje El Azzouzi a Američan Payne dlouhodobě laboruje s břišními svaly. Na trávník se nepodívá ani lehce zraněný Massop. "Breda v minulém kole jasně ukázala, že má obrovský potenciál a v ofenzívě umí být nesmírně nebezpečná. Pokusíme se ji zastavit, jednoduché to však nebude," uvedl s obavami van der Gaag.

NAC dvakrát po sobě prohrál 0:1 s Venlem a se Zwolle, poté nedokázal vydolovat body ani v Amsterdamu s Ajaxem (1:3). Ve vloženém 22. kole se očekávalo vyrovnané střetnutí s Heracles, nicméně svěřenci kouče Stijna Vrevena to razantně odmítli. "Byli jsme hodně produktivní a vyšlo nám vše, na co jsme sáhli. Nesmíme usnout na vavřínech, boj o udržení je stále aktuální," krotí euforii čtyřiačtyřicetiletý Vreven.

Ten již může počítat s navrátivším obráncem Meijersem, jenž si odpykal karetní trest za vyloučení v klání s AFC. Kvůli zdravotním lapáliím nenastoupí Koch s Belgičanem Rommensem (oba poraněné koleno), Ghaňana Agyeponga trápí zadní stehenní sval. Podzimní vzájemný zápas dopadl lépe pro Bredu, která díky dvěma proměněným pokutovým kopům svého nejlepšího střelce Thierryho Ambroseho zvítězila po výsledku 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.34 - 2.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Groningen - ADO Den Haag  (neděle 16:45)
Groningen se letos v Eredivisii trápí, na kontě má pouhých dvaadvacet bodů a v tabulce mu patří až třináctá pozice. Z předchozích deseti utkání zvítězil pouze dvakrát, nyní na tříbodový zisk nedosáhl čtyřikrát v řadě. Teď se pokusí vylepšit reputaci s Den Haagem, který si naopak nemůže stěžovat a s jedenatřiceti body je na velice solidném osmém místě. Ve vloženém kole zdolal Arnhem 1:0 a přerušil tak třízápasovou šňůru bez výhry.

Domácí FC se minule utkal s Feyenoordem a v Rotterdamu jasně prohrál 0:3, předtím nedokázal najít recept na Vtesse a podlehl mu 0:2. Lepší časy zažil po výhře 4:0 nad poslední Spartou Rotterdam, vzápětí dvakrát po sobě remizoval (s Tilburgem 1:1 a s Heracles 3:3). ADO pravidelně boduje před vlastnímu fanoušky, v předchozích čtyřech střetnutích před nimi získal hned deset bodů.

Kromě těsného úspěchu nad Vitesse dokázal na konci roku 2017 zaskočit i čtvrté Zwolle, které přehrál vysoko 4:0. "Základem úspěchu jsou domácí duely a nám se v nich daří, stávající tendenci potřebujeme udržet i v následujícím průběhu. Pokud se však chceme pohybovat v horní polovině Eredivisie, tak nesmíme zaostávat ani na venkovních stadionech. Groningen je silný a porazit ho bude obtížné," řekl stratég ADO Alfons Groenendijk.

Ten stále nemá k dispozici Němce Lorenzena a Kishnu. Jeho protějšek Ernest Faber postrádá Mahiho kvůli poraněnému lýtku, problémy s lýtkovým svalem nedovolí nastoupit ani Reisovi. V tomto týdnu zkosila nemoc Bosňana Memiševiče a Belgičan Begois dlouhodobě laboruje s kolenem. Na podzim trochu překvapivě dominoval Groningen, jenž zvítězil hladce 3:0. "Chceme mu to vrátit, to je jasné," dodal krátce s mírným úsměvem na tváří Groenendijk.

Faber věří, že hráčům pomůže domácí kulisa. "Všichni si dobře uvědomujeme, že při stávajících výsledcích bychom se mohli brzy ocitnout na hranici pádu do druhé ligy a to nikdo nechce. Všichni pracujeme na zlepšení a vyhlížíme, kdy budeme za svou práci odměněni. Střetnutí s Den Haagem je důležité hlavně po psychické stránce, případný tříbodový zisk by nás mohl nakopnout," vyjádřil se s optimismem šestačtyřicetiletý kormidelník FC.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.40 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - Willem II  (sobota 18:30)
Fotbalisté Heracles Almelo rozhodně nejsou v optimálním rozpoložení a pokud chtějí směřovat za hladkou záchranu, tak potřebují co nejdříve pozitivní impuls. Momentálně se v tabulce Eredivisie nacházejí na dvanáctém místě se čtyřiadvaceti body, na šestnáctou barážovou příčku Twente mají náskok osmi bodů. Nyní narazí na velkého konkurenta z Willemu, jenž dokázal naposledy zvítězit a je čtrnáctý s dvaceti body.

V tuto chvíli se spekuluje o konci trenéra Johna Stegemana, jenž s Heracles nedokázal naplno bodovat šestkrát v řadě a z toho vybojoval pouhé tři body. Ve středečním vloženém 22. kole navíc utrpěl obrovský debakl se zachraňující se Bredou, po strašidelném výkonu prohrál vysoko v poměru 1:6. "Musíme na tento zápas zapomenout, nezvládli jsme v něm vůbec nic a dělali obrovské chyby v rozehrávce. Je to pryč, myslíme jen na Tilburg," uvedl Stegeman.

Ten dále doufá, že se nedávná potupa neprojeví na psychice. "Samozřejmě to může zanechat následky, na druhou stranu jsme profesionálové a rádi bychom ještě zabojovali o horní polovinu tabulky. Willem umí překvapit, disponuje výtečnou ofenzívou a ještě lepší produktivitou. V těchto těžkých chvílích potřebujeme podporu fanoušků," dodal závěrem jednačtyřicetiletý kormidelník klubu z Almela.

V sobotu bude postrádat van Hintuma kvůli zlomenině prstu, zadní lýtkový sval trápí Duarteho a problémy se zadním stehenním svalem má Droste. Na trávník se dále nepodívá ani Breukers, který bude odpykávat trest za vyloučení v duelu s Bredou. Hosté až do minulého klání nebodovali naplno sedmkrát po sobě, dokonce podlehli i poslední Spartě Rotterdam (0:1). Ve středu si však spravili chuť s Venlem a jednoho z nováčků zdolali 3:0.

Kouč Erwin van de Looi nemůže nasadit Peterse se Slovincem Velikonjou, oba laborují s kolenem. V základní sestavě by se měl objevit Nigerijec Bartholomew Ogbeche. Ten kvůli zdravotním potížím letos odehrál pouze třináct utkání, ale nasázel v nich hned deset branek a pro defenzívu soupeře znovu bude největší hrozbou. Podzimní vzájemném měření sil dopadlo lépe pro Tilburg po výsledku 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.71 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - PEC Zwolle  (sobota 18:30)
Utrecht i v tomto ročníku bojuje o evropské poháry a zatím si vede poměrně slušně, i když se některých zbytečných ztrát rozhodně nevyvaroval. Dvanáct kol před koncem mu patří solidní šesté místo s pětatřiceti body a teď v přímém souboji o Evropskou ligu přivítá velkého rivala ze Zwolle. Ten je stále považován za největší překvapení dosavadního průběhu, s devětatřiceti body je pátý a za čtvrtým Feyenoordem zaostává pouze o skóre.

FC až do minulého utkání nedokázal zvítězit hned šestkrát v řadě, z toho vybojoval pět nerozhodných výsledků. Na druhou stranu narazil na velmi těžké soupeře, smírně se totiž rozešel s Alkmaarem i Feyenoordem (v obou případech 1:1), poté i s Ajaxem (0:0). Ve středu se výrazně trápil s poslední Spartou Rotterdam, musel čelit několika vyloženým příležitostem protivníka a jedinou trefu vsítil až v 85. minutě zásluhou Lukase Görtlera (1:0).

Domácí trenér Jean-Paul de Jong se stále musí vypořádat s početnou marodkou. Na ní se nacházejí Maročané Ould-Chikh (poraněné koleno) a Kali (potíže s achilovkou), dále pak Francouz Bahebeck (zraněný přitahovač achilovky), Dán Makienok (problémy s kolenními vazy) a domácí Joosten (po operaci kolene). Hosté se v novém roce shodně až do minulého klání trápili, nakopnout je může úterní výhra 3:2 nad Heerenveenem.

Předtím PEC utrpěl dva debakly s PSV (0:4) a ve čtvrtfinále národního poháru taktéž s Alkmaarem (1:4), nevyšel mu ani duel s Arnhemem (1:2). "Proti Heerenveenu jsme konečně oprášili podzimní zbraně, hráli s velkou chutí a byli produktivní. Utrecht podle mého patří do elitní pětky, má vyvážený kádr a dokáže hrát vyrovnanou partii s kýmkoliv. Máme z něho respekt, v žádném případě se ho však nebojíme," uvedl kouč Zwolle John van 't Schip.

Van 't Schip nemůže nasadit van Polena s Koppersem. Podzimní vzájemný souboj skončil nerozhodným výsledkem 1:1, dlouhodobě se však více daří FC. Ten se svým sobotním sokem neprohrál osmkrát v řadě. "Je to pro nás důležitý zápas, oproti vystoupení se Spartou chceme být mnohem aktivnější a konstruktivnější. Podle mého názoru to bude nesmírně vyrovnané od samého začátku až do konce, rozhodovat mohou maličkosti," řekl sedmačtyřicetiletý de Jong.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.70 - 4.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - PSV Eindhoven  (sobota 19:45)
Souboj z naprosto odlišných pólů tabulky bude mít jasného favorita. Sparta Rotterdam se v tomto ročníku trápí, i když se v posledních dvou zápasech výrazně zlepšila. Momentálně se nachází na posledním osmnáctém místě tabulky s pouhými čtrnácti body, na své nejbližší konkurenty z Twente a Rody má manko dvou bodů. Nyní nebude mít co ztratit v utkání s PSV, které naopak usiluje o titul. Doposud získal osmapadesát bodů.

Svěřenci kouče Phillipa Cocuyho neztratili v novém roce ještě ani bod a v tuto chvíli mají náskok sedmi bodů na druhý Ajax. Celkově v lize zvítězili již pětkrát po sobě, jedinou kaňkou je vyřazení ze čtvrtfinále národního poháru s konkurenčním Feyenoordem (0:2). PSV v minulých třech kláních ani jednou neinkasoval, po výhře 2:0 a půdě Twente deklasoval v domácím prostředí Zwolle (4:0) a ve středu udolal Excelsior (1:0).

Domácí v předminulém kole přerušili svou dlouhou sérii osmi utkání bez bodového zisku, když po bojovném výkonu přehráli rivala z Tilburgu 1:0. Ve vloženém kole hráli sympaticky na půdě Utrechtu a vypracovali si i několik vyložených možností, nakonec však podlehli favoritovi taktéž 0:1 brankou z 85 minuty. Trenér Sparty eindhovenské prostředí velmi dobře zná, neboť místní tým trénoval v letech 1994 - 1998 a poté v sezóně 2012 - 2013.

"O kvalitách našeho sobotního soka netřeba mluvit, dlouhodobě pracuje s mládeží a má špičkově obsazen každý post. Na první pohled se může zdát, že nemáme šanci, na druhou stranu se cítíme ve stále větší pohodě. K bodovému zisku bychom potřebovali hrát na 200 % a nutný by byl i kousek štěstí. Pokud půjdeme do zápasu s vědomím, že jistě prohrajeme, tak vůbec nemusíme nastoupit," řekl razantně sedmdesátiletý stratég.

Ten se bude muset obejít bez van Moorsela, Bronga a brankáře Kortsmita, jeho protějšek Cocu postrádá van Ginkela s Koopmansem. "Dicka Advocaata si vážím a podle mého názoru dokáže Spartu zachránit. Už z tohoto hlediska v žádném případě nemůžeme soupeře podcenit, případná ztráta by nás mohla hodně mrzet. Pevně věřím, že uspějeme," uvedl hostující kormidelník. Podzimní vzájemný duel nijak přesvědčivý nebyl, PSV zvítězil "pouze" 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.36 - 5.05 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Heerenveen - Roda JC  (sobota 20:45)
Po dvou vítězstvích v řadě se Heerenveenu nepodařilo ve vloženém kole bodovat na půdě Zwolle a i nadále se marně snaží vrátit v tabulce do první sedmičky, která znamená posezónní play-off o Evropskou ligu. Jestli se chce vážně porvat o příčky zaručující evropské poháry, zápasy jako ten nynější proti Rodě prostě musí bezpodmínečně zvládat.

Začátek sezóny představoval pro fríský celek doslova snový scénář. Od té doby však jako by z ničeho nic ztratil svou tvář. A ačkoli v uplynulých osmi duelech prohrál jen ve dvou z nich, stále okupuje pozice pouze v mdlém středu tabulky. Herně přitom svěřenci trenéra Jurgena Streppela kolikrát nepůsobí na hřišti vůbec špatným dojmem.

Třeba krajní bek Denzel Dumfries letos patří k velkým oporám svého týmu. Na své konto si připsal hned několik důležitých asistencí, ale sám dobře ví, že výsledky nejsou optimální. "Pokud se týmu nedaří, musí hrát takový fotbal, který je založený hlavně na pokynech. To znamená, že je potřeba hlavně zapracovat na defenzívě," říkal.

V obraně nemají Srdíčka ani velké problémy, ani neoplývají vyloženě silnou defenzivní řadou. V rámci Eredivisie v tomhle ohledu patří do průměru. "Jsem pořád obránce. Takže mým hlavním úkolem je vyhrávat souboje," popsal svou pozici Dumfries. "V minulosti nebyl můj přechod do útoku nejlepší. Teď jsem se však zlepšil, jsem klidnější."

Heerenveen má s Rodou poměrně dobré zkušenosti z minulých sezón, z posledních sedmi případů s ní padl pouze jednou. A bylo tomu právě letos na podzim. "Pozornost upínáme pouze na toto utkání," pokračoval Dumfries. "Cílem je zisk tří bodů. Samozřejmě že chceme bavit fanoušky naším fotbalem, avšak v téhle fázi je nedůležitější zvítězit."

Celek z Kerkrade si vedl v uplynulých čtyřech kolech obstojně, prohrál pouze ve vloženém kole s favorizovaným Ajaxem, a sympaticky se snaží vyhnout sestupovému pásmu. "Nejlepší bude, když udržíme nulu," přál by si Dumfries. "Po zimní přestávce je Roda v dobré pohodě, má skvělé hráče. My se ovšem musíme soustředit sami na sebe."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.24 - 9.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - VVV Venlo  (sobota 20:45)
Alkmaar v dosavadním průběhu předvádí solidní výkony a stále má šanci na titul, i když na něj dvanáct kol před koncem ztrácí dvanáct bodů. Mnohem otevřenější je otázka kvalifikace Ligy mistrů, AZ je totiž třetí se šestačtyřiceti body a na druhý Ajax má manko pěti bodů. Před čtvrtým Feyenoordem disponuje sedmibodovým náskokem. Jeho sobotní protivník z Venla si také nevede špatně, jako nováček je na slušném desátém místě s devětadvaceti body. ¨

Domácí výběr z posledních deseti utkání prohrál pouze jednou a to doma právě s Ajaxem (1:2). Od tohoto momentu získal z pěti střetnutí jedenáct bodů. Po výhře nad Heerenveenem (3:1) se rozešel smírně v poměru 1:1 s Utrechtem. Vzápětí zdolal Tilburg (2:0), nečekaně ztratil s Rodou (2:2) a ve středu nedal šanci Twente po vysokém vítězství 4:0. Také Venlo hrálo skvěle až do minulého zápasu s Tilburgem.

Po třinácti získaných bodech v pěti střetnutích nezvládlo konec prvního a začátek druhého poločasu, před Willemem se muselo sklonit po výsledku 0:3. "Vybrali jsme si slabší chvilku, po úspěchu nad Feyenoordem jsme si zkrátka mysleli, že to půjde samo. Středeční ztrátu bychom rádi napravili v Alkmaaru, velké iluze si ale dělat nemůžeme. Náš rival má obrovské kvality a my můžeme pouze překvapit," řekl realisticky trenér VVV Maurice Steijn.

Ten by měl mít k dispozici kompletní výběr, zatímco jeho protějšek John van den Brom postrádá Idrissiho s Helmerem (oba poraněný zadní stehenní sval), poté i Vejinoviče, Boadua a Stengse (všichni tři problémy s kolenem). Co se týče vzájemných soubojů, tak v nich jasně dominuje AZ. V předchozích dvanácti případech zvítězil hned desetkrát, na podzim si odvezl z půdy Venla všechny tři body po výhře 2:0.

Van den Brom všechny papírové předpoklady nechává stranou, od VVV očekává houževnatý výkon ve všech ohledech. "Hrajeme doma a většinu výhod máme na naší straně, na druhou stranu jsme nedávno lehce podcenili Rodu a toho se teď chceme vyvarovat. Stačí chvilka nepozornosti a soupeř toho může využít, navíc jeho týmové pojetí budí respekt. Rozhodně se nesmíme uchlácholit posledním vítězstvím," reaguje s opatrností na utkání proti Enschede.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.60 - 8.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven22191258:2258
2.AFC Ajax22163363:2051
3.AZ Alkmaar22144443:2246
4.Feyenoord Rotterdam22116544:2139
5.PEC Zwolle22116531:2939
6.FC Utrecht2298532:3235
7.SBV Vitesse2297636:2534
8.ADO Den Haag2294929:3331
9.SC Heerenveen2286831:3530
10.VVV Venlo2278725:3029
11.SBV Excelsior22741127:3425
12.Heracles Almelo22661032:4924
13.FC Groningen22571034:3922
14.Willem II22551231:4420
15.NAC Breda22541327:4119
16.FC Twente22441425:4116
17.Roda JC22441424:4816
18.Sparta Rotterdam22351417:4414

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele