Eredivisie - preview 15. kola

08.12.2017, 09:14, aktualizováno 10.12.2017, 08:40
Previews
Na velký šlágr se těší Nizozemsko, Ajax hraje doma s PSV Eindhoven a potřebuje vyhrát, jinak se už nyní výrazně sníží jeho šance na zisk titulu. Feyenoord cestuje do Utrechtu, Roda přivítá Groningen a Eredivisie se dnes hraje i v Rotterdamu...
Roda JC - FC Groningen  (neděle 12:30)
Roda Kerkrade dlouhodobě bojuje na chvostu nizozemské nejvyšší soutěže, v tuto chvíli však rozhodně není nic ztraceno. Naposledy totiž dosáhla na velmi cenný tříbodový zisk, a i když je stále poslední osmnáctá, tak za Twente zaostává pouze o skóre a na patnáctou pozici Bredy ztrácí body tři. Nyní se pokusí své konto rozšířit proti Groningenu, jenž se v posledních týdnech také zvedá a patří mu dvanáctá příčka s patnácti body.

JC naposledy přivítal vysoce favorizovaný Heerenveen, v závěrečné dvacetiminutovce skóroval hned dvakrát a duel nakonec otočil ve svůj prospěch v poměru 2:1. Dosáhl teprve na svůj třetí tříbodový zisk v novém ročníku a přerušil svou sérii pěti utkání bez výhry. Hosté zažili špatné chvíle v rozmezí od 7. do 11. kola, kdy získali jediný bod po remíze 1:1 s Alkmaarem. Jinak utrpěli porážky ze Zwolle, Tilburgem, Spartou a s Heracles.

Svou nepovedenou šňůru přerušili s Arnhemem, když ho zdolali po výsledku 4:2, po porážce 0:2 od Feyenoordu naposledy přesvědčivě uspěli v Den Haagu (3:0). Domácí trenér Robert Molenaar nemůže využít služeb Němce Götza kvůli svalovým problémům v oblasti břicha, Belgičan Djim laboruje s kolenem stejně jako Paulissen. Hosté jsou na tom, co se týče absencí, velmi podobně. Na marodce taktéž mají tři jména.

Mimo hru bude nemocný Nor Jensen, Dán Larsen má problémy s achilovkou a nastoupit by neměl ani lehce zraněný Maročan Kali. "Jsme moc rádi, že jsme se v posledním kole zvedli a teď všichni vyhlížíme lepší zítřky. Naše situace není optimální, na druhou stranu je před námi ještě mnoho utkání a budeme bojovat. Groningen je skvělý směrem dopředu a má nebezpečné standardní situace, proto potřebujeme být obezřetní," uvedl Molenaar.

Jeho svěřenci se letos s Groningenem již utkali, když ho ve 2. kole národního poháru zdolali po výsledku 3:1. "Soupeř byl v tomto duelu lepší a zaslouženě postoupil, teď bychom mu to chtěli oplatit i s úroky. Roda je i přes poslední pozici velmi houževnatý i bojovný celek, který spoléhá na týmový výkon a má kvalitní hráče. Očekávám nesmírně vyrovnané klání, šance jsou podle mě naprosto vyrovnané," vyjádřil se stratég FC Ernest Faber.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.49 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Utrecht - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Utrecht i Feyenoord letos pokukují po nejvyšších příčkách, momentálně může být o něco spokojenější domácí výběr. Ten je v tabulce Eredivisie na šesté místě se čtyřiadvaceti body a v poslední době se může pyšnit dobrou formou. Nicméně v současnosti se zvedá také rotterdamský výběr, který po hodně hluchém období zvítězil třikrát po sobě a posunul se na pátou pozici s pětadvaceti body.

Svěřenci kouče Giovanniho van Bronckhorsta se budou snažit stáhnout obrovský náskok vedoucího PSV Eindhoven, na který momentálně ztrácejí už čtrnáct bodů. Ve středu dosáhli na své první body v základní skupině Ligy mustrů, kdy po pěti prohrách po sobě vyzráli na italskou Neapol a zdolali ji po výsledku 2:1. I tak letos v evropských pohárech skončili, své vystoupení v nejprestižněji evropské klubové soutěži zakončili na čtvrté příčce se třemi body.

Také FC zažíval perné chvilku kupříkladu při prohře 1:7 s PSV, nicméně v minulých pěti duelech hned třikrát zvítězil a jen dvakrát remizoval. Smírně se rozešel s Bredou (2:2) a před týdnem se Zwolle (1:1), předtím uspěl třikrát v řadě po výhrách nad Ajaxem (2:1), Excelsiorem a Spartou (v obou případech 3:1). Hosté před výhrou s Neapolí zdolali na ligové scéně Groningen (2:0) a minule také velkého konkurenta z Arnhemu (1:0).

Van Bronckhorst stále postrádá obranné trio Haps (zlomenina klíční kosti) - van der Heijden (poraněný lýtkový sval) - Botteghin (problémy s kolenem). "Výhra nad Neapolí je pro nás zadostiučiněním, našim fanouškům jsme alespoň částečně splatili důvěru a výrazně si posílili sebevědomí. Pevně věřím, že v dobrých výkonech budeme pokračovat i nadále a obhajoba titulu není ztracena. V Utrechtu to tak či tak bude nesmírně obtížné," uvedl hostující lodivod.

Jeho protějšek Erik ten Hag se musí obejít bez Maročana Kaliho (přetržená achilovka), po operaci kolenních vazů se dlouhodobě zotavuje Dán Makienok a potíže s kolenem nepustí na hřiště ani Joostena. "Na zápas se nesmírně těšíme, nuda by rozhodně být neměla. Feyenoord se dostává do optimální pohody a kromě nesmírně silného kádru si bude i věřit. Musíme hrát za hranicí našich možností, abychom zvítězili," řekl s pokorou ten Hag.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.39 - 3.55 - 2.06
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sparta Rotterdam - SBV Vitesse  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.31 - 3.33 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - PSV Eindhoven  (neděle 16:45)
Jasným šlágrem 15. kola Eredivisie bude souboj dvou hlavních favoritů na zisk titulu mezi Ajaxem a PSV, jedná se také o jedno z nejsledovanějších utkání podzimu v nizozemské nejvyšší soutěži. V mnohem výhodnější pozici je Eindhoven, který vede celou soutěž o osm bodů před Alkmaarem, v dosavadních čtrnácti zápasech hned třináctkrát bodoval naplno. AFC se nachází na třetím místě s devětadvaceti body a na PSV ztrácí propastných deset bodů.

Domácí celek potřebuje k posílení naděje na mistrovský primát získat alespoň bod, v případě porážky by totiž měl manko hrozivých třinácti bodů. V poslední době předvádí celkem konstantní výkony, nedávno totiž rozstřílel Bredu 8:0 a poté si smlsl na Tilburgu v poměru 5:1. Naposledy však zaváhal na půdě houževnatého Twente, když neudržel náskok 2:0 a ani 2:3, nakonec po inkasované brance v 89. minutě bral bod (3:3).

V současné chvíli nemá nějakého vyloženého střelce, trenér Marcel Keizer chce spoléhat na kolektivní výkon. "Jsem moc rád, že si hráči na sebe zvykli a dokážou mezi sebou komunikovat, ale stále je potřeba se zlepšovat. Dobře víme, o co hrajeme. Jednoznačně to pro nás v tuto chvíli je zápas podzimu, neboť porážka by výrazně snížila naše šance na titul. Máme za sebou skvělé fanoušky a doufáme, že nám pomohou," uvedl Keizer.

PSV prohrál pouze jednou a to ve 4. kole s Heerenveenem (0:2), nyní drží úctyhodnou šňůru deseti vyhraných utkání po sobě. Minule se celkem natrápil s rotterdamskou Spartou a porazil ji nejtěsnějším poměrem 1:0, předtím uspěl ve Zwolle (2:1). "V poslední době nevyhráváme o mnoho gólů, ovšem je to pro nás lepší, než abychom jednou remizovali a podruhé vstřelili pět branek. Utkání s Ajaxem je nesmírně důležité z psychického hlediska," řekl hostující kouč Phillip Cocu.

Ten dále varuje před ofenzivními zbraněmi protivníka, hodně nebezpečný je především dánský mistr standardních situací Lasse Schöne. "Viděl jsem oba jeho přímé volné kopy v duelu s Twente a byly precizně zahrané, proto se musíme vyvarovat zbytečných faulů před hranicí pokutového území. Jeho kopací technika je fantastická, musíme si dávat velký pozor," dodal vzápětí Cocu, jenž by měl mít k dispozici kompletní výběr.

I tentokráte by měl hrát ve formaci 4-3-3, zatímco Ajax zřejmě nastoupí v rozestavení 3-4-3. "I když jde o hodně, tak neočekávám, že by oba kluby upustily od své tradiční hry. Ta se zakládá na rychlém přechodu do útoku a kombinační hře po zemi. Diváci se podle mě mají na co těšit, toto střetnutí bude mít obrovský náboj," dodal Keizer. V loňských vzájemných duelech byl úspěšnější Eindhoven, který vybojoval čtyři body po výsledcích 1:1 a 1:0.

Keizer nemá k dispozici Viergevera kvůli poraněnému kotníku, Sinkgraven s Younesem laborují s kolenem a český krajánek Václav Černý bude ještě dlouhou dobu na marodce vinou poraněných kolenních vazů. Domácí si budou chtít především hlídat mexického záložníka Lozana, jenž se v této sezóně prosadil již desetkrát, devět gólů na kontě má Locadia.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.99 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - VVV Venlo  (sobota 18:30)
Heerenveen se už opravdu nutně potřebuje chytit, jestli chce letos i nadále soupeřit aspoň o účast v posezónním play-off o Evropskou ligu. Poté, co nový ročník tak bezvadně rozjel, se už více jak dvě měsíce ustavičně trápí. Venlo by mělo být určitě v jeho silách. Ani nováček nizozemské nejvyšší soutěže totiž neprožívá úplně nejsnadnější období.

Jakmile udeřil říjen, šlo to se svěřenci trenéra Jurgena Streppela pouze z kopce. V uplynulých osmi ligových kolech totiž získali pouhé čtyři body a klesli do středu tabulky na osmé místo. Dokonce se jim nepodařilo bodovat ani před týdnem na půdě posledního Kerkrade. Herně nepůsobí fríský celek špatně. Body ale prostě nesbírá.

Do slušné formy se třeba dostal teprve dvacetiletý mladík Michel Vlap, jenže koncovka je pro něj mnohdy obrovským problémem. Ačkoli v posledních třech zápasech hned dvakrát skóroval, což je minimálně slušná bilance, klidně svoje střelecké konto mohl několikrát rozšířit. Mnohdy přitom před brankou bezradně působí právě i jeho spoluhráči.

Vlap je zajímavým úkazem heerenveenského celku. Ještě loni odehrál v Eredivisie pouhé dvě minuty, teprve letos byl zařazen do áčka a teď už se postupně prosazuje do základu. S klubem nedávno prodloužil smlouvu. "Je to naše dítě, naše DNA, náš odchovanec. Doufáme, že tu bude dlouho," pochvaloval si technický ředitel Gerry Hamstra.

I VVV by potřeboval zabrat stejně jako jeho nynější protivník. Přece jenom není jeho patnáct získaných bodů špatným číslem, ale až příliš často remizuje. S šesti plichtami je dosavadním vládcem Eredivisie v tomto ohledu. Chce to zkrátka častěji vítězit, tříbodový rezultát totiž letos uzmul pouze ve třech případech. Naposledy tomu přitom bylo na konci září.

Hostující kouč Maurice Steijn si myslí, že Heerenveen i Venlo mají leccos společného. "Opravdu jsme si dost podobní. Hrajeme hezký a čitelný fotbal, jen máme málo bodů. Samozřejmě že Heerenveen je mnohem dále v rozvoji než my," uvedl. "Soupeř si vytváří příležitosti, jen je neproměňuje. Měl i hodně smůly. Takže to nebude snadné."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.97 - 4.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Alkmaaru se v tomto ročníku Eredivisie daří nadmíru dobře, po minulém kole se osamostatnil na druhém místě s jednatřiceti body a na vedoucí PSV Eindhoven má delší dobu manko osmi bodů. Teď chce naplnit papírové předpoklady s Heracles, které naopak předvádí nevyrovnané výkony a je deváté s osmnácti body. AZ se pokusí prodloužit svou šňůru vítězství v řadě za sebou, která momentálně činí šest zápasů.

Domácí celek se v uplynulém ročníku neprobojoval do evropských pohárů, teď je ale na zcela opačné cestě. Svou sérii započal s Utrechtem, který zdolal bez větších potíží po výsledku 3:0. Pak uspěl v Heerenveenu (2:1) a přehrál Tilburg (3:2), v následujících třech kláních ani jednou neinkasoval. Zdolal Rodu Kerkrade 1:0, poté Twente (2:0) a stejným výsledkem minule i Venlo. Almelo pravidelně boduje pouze v domácím prostředí.

Před týdnem plnilo úlohu favorita v Tilburgu, jenomže během dvaceti minut inkasovalo hned třikrát a bylo po nadějích. "Takto špatný vstup do utkání jsme dlouho neměli, ani jsme se nerozkoukali a museli dotahovat tříbrankové manko. Nyní nemáme co ztratit a budeme čekat, co předvede soupeř. Jeho ofenzivní sílu velmi dobře známe, zastavit takto rozjetý tým bude nesmírně obtížné," uvedl hostující lodivod John Stegeman.

Ten nemůže využít služeb Pröppera, Drosteho a Erkilince (všichni problémy se zadním stehenním svalem), mimo hru je i arménský záložník Agbaljan. Domácí trenér John van den Brom se až do konce tohoto ročníku musí vypořádat s absencí Vejinoviče, na marodce jsou i Vkaar, Boadu či Stengs. Při loňském vzájemném měření sil byl úspěšnější AZ, jenž vybojoval plný počet šesti bodů po výsledcích 5:1 a 2:1.

"Všechny prognózy házíme za hlavu, dobrý výkon je potřeba předvést na hřišti. Jsme moc rádi, že v defenzívě všechno šlape, na druhou stranu krize může přijít kdykoliv. Do konce tohoto roku příliš utkání nezbývá a my je potřebujeme zvládnout. Heracles má své kvality a umí překvapit, je nebezpečné po křídlech a dokáže zahrozit ze standardních situací," vyjádřil se na předzápasové tiskové konferenci jednapadesátiletý van den Brom.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.25 - 7.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - PEC Zwolle  (sobota 19:45)
Rotterdamský Excelsior se po slušném vstupu do nového ročníku nenachází zrovna v nejlepším rozpoložení, v předchozích třech zápasech ani jednou nebodoval a v tabulce Eredivisie se nachází na desátém místě se sedmnácti body. Jeho náskok na nejbližší protivníky se stále snižuje, nyní se pokusí překvapit rozjeté Zwolle. To je prozatím asi největším překvapením dosavadního průběhu, se šestadvaceti body mu patří čtvrtá pozice.

SBV po očekávaných porážkách s Utrechtem (1:3) a s PSV (1:2) zavítal naposledy na půdu Bredy a proti nováčkovi čelil hned dvěma pokutovým kopům, nakonec prohrál 1:3. "Naše výkony se zhoršili, už si tolik nevěříme a potřebujeme získat zpět ztracené sebevědomí. PEC má obrovské kvality, hraje velmi chytře a zodpovědně v defenzívě. Hodně by nám pomohla vedoucí branka," řekl trenér SBV Mitchell van der Gaag.

Host momentálně nemají nějakého vyloženého kanonýra, na druhou stranu jeho útočné akce stojí na Maročanovi Mokhtarovi, který je s pěti brankami nejlepším střelcem týmu. V dosavadním průběhu prohráli pouze dvakrát, z toho v předchozích deseti kláních podlehli jen vysoce favorizovanému PSV Eindhoven (0:1). Naposledy s problémy uhráli bod s Utrechtem (1:1), předtím zvítězili v Heerenveenu (2:1).

Excelsior nemá k dispozici Američany Payneho s O'Neillem (oba svalové problémy v oblasti břicha), Burneta trápí kotník a Damena zase koleno. Kouč Zwolle John van 't Schip se musí obejít bez Sandlera (zlomenina klíční kosti), vinou poraněné achilovky se na trávník nepodívá ani Koppers. V uplynulém ročníku se ve vzájemných duelech více dařilo PEC, který na půdě protivníka vyhrál 2:0 a pak se s ním před vlastními fanoušky rozešel smírně (1:1).

"V důležitých momentech dokážeme zachovat chladnou hlavou, tabulkou se nepropadáme. Pokud bychom na konci sezóny obsadili čtvrtou příčku, tak bychom byli spokojeni. V tuto chvíli je před námi dlouhá sezóna s mnoha nepříjemnými soupeři, proto musíme zůstat nohama na zemi. Excelsior umí zahrát naprosto perfektně, jednoduché střetnutí v žádném případě neočekávám," uvedl kormidelník Zwolle van 't Schip.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.12 - 3.30 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Twente - ADO Den Haag  (sobota 20:45)
Že bude Twente, mistr Eredivisie z roku 2010, po čtrnácti odehraných kolech na předposlední příčce, to si tenhle tradiční nizozemský klub určitě nepředstavoval. Musí se však smířit s realitou, že se ho aktuálně týkají boje o záchranu. Tentokráte se střetne s Den Haagem, celkem se středu tabulky, jenž už dvakrát v řadě prohrál.

Oba týmy neprožívají úplně nejlepší chvíle, je ovšem pravda, že daleko hůře jsou na tom určitě domácí. I když naposledy uhráli překvapivě bod s Ajaxem, porážejí v tuhle chvíli jen poslední Rodu. "Musíme mít touhu udělat krok vpřed," burcoval kouč Gertjan Verbeek. "Proti ADO chceme ulovit svou kořist, ale nebude to jednoduché."

Ačkoli De Tukkers nedisponují nejhorší defenzívou soutěže, v posledních týdnech s ní mají opravdu velké problémy. Vždyť čisté konto naposledy udrželi před pěti koly, a to navíc proti trápícímu se Kerkrade. Od té doby urvali jen jednu zmiňovanou remízu, čtyřikrát padli, a to přitom dohromady inkasovali za toto období hrůzných šestnáct branek!

Na Den Haag se Twente v posledních sezónách ne úplně dobře dařilo, z pěti posledních případů padlo hned třikrát, loni však doma svého protivníka rozstřílelo čtyřmi góly. "Bude to důležité střetnutí pro oba. ADO se totiž chce ještě více vzdálit sestupovému pásmu, zatímco my chceme co nejdříve do středu tabulky," vysvětloval Verbeek.

Domácí stále nebudou mít k dispozici zraněného Harise Vučkiče a Stefana Theskera, otazník pak visí nad startem útočníka Adnaneho Tighadouiniho. "Všiml jsem si, že tréninky mají vyšší level. Je jen potřeba, aby to bylo vidět i v zápasech," byl spokojený Verbeek. "Protože úroveň, jaké dosáhnete v přípravě, znamená úroveň, na jaké budete na hřišti."

Minulá jednoznačná porážka s Groningenem byla pro hosty druhou v pořadí. Aby mužstvo kouče Alfonse Groenendijka nebodovalo dvakrát za sebou, to se jim naposledy přihodilo na začátku sezóny. I Den Haag může v Enschede ve finále postrádat trojici hráčů, a to ve složení Ricardo Kishna, Melvyn Lorenzen a Tom Beugelsdijk.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.69 - 4.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - NAC Breda  (pátek 20:00)
Oba dva celky v minulém kole zvítězily a oddálily se sestupovým pozicím, nicméně stále jsou ve velkém ohrožení a každý bod potřebují jako sůl. Breda se momentálně nachází na patnáctém místě s dvanácti body a na poslední Rodu Kerkrade disponuje pouze dvoubodovým náskokem. Nyní se pokusí zvládnout vyrovnaný duel s Tilburgem, jenž v minulých třech utkáních ani jednou neprohrál a se čtrnácti body je na čtrnácté pozici.

Domácí výběr naposledy přehrál Heracles v poměru 3:1, předtím se rozešel smírně s Venlem (3:3) a také se Spartou Rotterdam (2:2). V poslední době září nigerijský útočník Bartholomew Ogbeche, který s VVV zaznamenal hattrick a naposledy s Almelem skóroval dvakrát, jeden zásah si připsal také se Spartou. Willem měl minule naprosto skvělý vstup do utkání, zhruba po dvaceti minutách totiž vedl nad Heracles už o tři góly.

"Momentální ofenzivní sílu soupeře rozhodně nemůžeme brát na lehkou váhu. Ve velmi dobré pohodě je Sol a hlavně Ogbeche. Ten je nesmírně silný v soubojích jeden na jednoho a několikrát ukázal, že umí skórovat z každé pozice. Chceme se soustředit pouze na vlastní hru a doufáme, že tentokráte budeme produktivnější my. Šance na výhru jsou podle mě naprosto vyrovnané," uvedl na předzápasové tiskové konferenci trenér NAC Stijn Vreven.

Jeho svěřenci minule přerušili dlouhou sérii bez vítězství, která se zastavila na čísle sedm. Minule totiž přivítali Excelsior a porazili ho 3:1, předtím podlehli Heracles (1:2) a utrpěli debakl s Ajaxem (0:8). "Určitě nám to může pomoci, na druhou stranu se stále potřebujeme zlepšovat. Pokud budeme hrát zodpovědně a koncentrovaně od samého začátku, tak si můžeme odvést všechny tři body," dodal vzápětí Vreven.

Ten se bude muset obejít bez Haemhoutse (poraněná achilovka), N'Toka (potíže s lýtkovým svalem), Rommense s Kochem (oba poraněné koleno) a bez Ghaňana Agyeponga (problémy se zadním stehenním svalem). Domácí postrádají Peterse s Velikonjou (po operaci kolene). Oba dva soupeři se spolu naposledy utkali v baráži v sezóně 2015/2016 a úspěšnější byl Tilburg, jenž po úvodní porážce 1:2 přehrál svého soupeře v odvetě po výsledku 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.73 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven14130141:1439
2.AZ Alkmaar14101324:1531
3.AFC Ajax1492343:1429
4.PEC Zwolle1475220:1326
5.Feyenoord Rotterdam1474324:1425
6.FC Utrecht1473424:2424
7.SBV Vitesse1464426:1722
8.SC Heerenveen1453620:2418
9.Heracles Almelo1453621:2618
10.SBV Excelsior1452717:2217
11.ADO Den Haag1452715:2117
12.FC Groningen1443721:2315
13.VVV Venlo1436516:2215
14.Willem II1442821:3114
15.NAC Breda1433815:3012
16.Sparta Rotterdam1425711:2311
17.FC Twente14311019:2810
18.Roda JC14311012:2910

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Stiksxx

Dneska je potřeba neprijit o náskok na Ajax. Sice mel par vysledkovych výpadku ale tohle urcite nebude ten případ. My zase mame spíše herní výpadek a malinko se na tom hřišti trapime. Je to ale spis mentální blok. To ze musíme. Doufam ze bude hrát de Jong podporavany Lozanem a Locadiou

Reagovat
jáá

uvidíme uvidíme, dost se na utkání těším

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele