Eredivisie - souhrn 15. kola

08.12.2017, 21:55, aktualizováno 10.12.2017, 18:52
Komentáře a souhrny
Vedoucí PSV Eindhoven padl na hřišti Ajaxu, přesto zůstává na čele. Alkmaar pokračuje v krasojízdě, když si připsal sedmou po sobě jdoucí, a suverénní výhru. Zwolle přetlačilo Excelsior. Divokou remízu odehrály celky Heerenveenu a Venla, bláznivý zápas se uskutečnil také v Enschede...

AFC Ajax - PSV Eindhoven 3:0

10.12.2017 16:45

Góly: 61. David Neres, 64. Lasse Schöne, 72. Donny van de Beek

Ve šlágru 15. kola nizozemské nejvyšší soutěže dominoval domácí Ajax, který v jednom z nejsledovanějších utkání podzimu skóroval hned třikrát a po celkem hladké výhře 3:0 uštědřil vedoucímu PSV teprve druhou porážku v sezóně, zároveň také druhou bodovou ztrátu. Eindhoven i tak vládne Eredivisii, s devětatřiceti body drží čtyřbodový náskok před druhým Alkmaarem. AFC je třetí s dvaatřiceti body a manko PSV tak snížil na sedm bodů.

Svěřenci kouče Marcela Keizera hráli se svým rivalem v úvodním poločase vyrovnanou partii, z obou stran bylo k vidění opatrné pojetí a žádné stoprocentní šance se neurodily. Po změně stran měl více ze hry Ajax, vypracoval si více možností a o svém tříbodovém zisku rozhodl během jedenácti minut. V rozmezí od 61. do 72. minuty totiž skóroval hned třikrát. AFC mohl otevřít skóre v 57. minutě zásluhou de Ligta.

Ten si po centru z levé strany naběhl do předbrankového prostoru a ve stoprocentní možnosti selhal, z hranice brankového území totiž hlavičkoval těsně nad. Krátce po hodině hry se již skóre měnilo, mírný tlak svého týmu zužitkoval David Neres, když se po odvráceném rohovém kopu z levé strany opřel do balónu z necelých pětadvaceti metrů. Jeho nezištná přízemní střela zapadla přesně ke vzdálenější tyči, brankář Zoet reagoval příliš pozdě.

Za další tři minuty pojistil vedení Ajaxu Lasse Schöne. Ten sice neskóroval ze své tradiční disciplíny - tedy z přímého volného kopu, ovšem po nahrávce od Frenkieho de Jonga vypálil z dvaadvaceti metrů a křižnou ranou obstřelil plachtícího Zoeta - 2:0. Definitivně rozhodnuto bylo v 72. minutě, již pošesté v tomto ročníku nizozemské ligy skóroval teprve dvacetiletý záložník Donny van de Beek.

Vycházející hvězda tamního fotbalu obdržela nahrávku na levou stranu pokutového území od Nerese a pohotovu střelou levačkou zamířila nekompromisně k bližší konstrukci. Hosté mohli alespoň snížit v 84. minutě, kdy se k přímému volnému kopu postavil van Ginkel a orazítkoval břevno Onanovy branky. Amsterdamský klub přivítá ve vloženém 16. kole Excelsior, PSV se ve středu pokusí zvednout v Groningenu.

Více informací k zápasu

Roda JC - FC Groningen 2:2

10.12.2017 12:30

Góly: 14. Simon Gustafson, 34. Simon Gustafson - 37. Tom van Weert, 59. Tom van Weert (pen.)

V nizozemské nejvyšší soutěži byly v průběhu 15. kola odloženy hned dva zápasy kvůli chumelenici a ideální podmínky nepanovaly ani na stadionu v Kerkrade. Domácí Roda se na částečně zasněženém trávníku rozešla smírně s konkurenčním Groningenem v poměru 2:2. Během necelých pětatřiceti minut se dostala do dvoubrankového vedení zásluhou Simona Gustafsona, ovšem hosté brzy srovnali díky dvěma trefám Toma van Weerta.

Roda opustila po delší době poslední místo, s jedenácti body se posunula na sedmnáctou pozici. FC nedokázal navázat na předchozí hladké vítězství v Den Haagu a v Eredivisii mu patří dvanáctá příčka se šestnácti body. Domácí vstoupili do nedělního střetnutí aktivněji a po necelé čtvrthodině hry se dostali do vedení. Dvaadvacetiletý švédský záložník Gustafson hostující v klubu z mistrovského Feyenoordu skóroval letos potřetí.

Napoprvé zužitkoval střelu Schahina z dobrých pětadvaceti metrů a následného zákroku jednoruč od brankáře Padta, s dorážkou zblízka ze čtyř metrů neměl žádný problém. Zhruba po pětadvaceti minutách hry přerušil hlavní rozhodčí duel kvůli úpravě hrací plochy, za několik minut se opět pokračovalo. Ve 34. minutě se znovu prosadil Gustafson, jenž využil hrubky Memiševiče a šajtlí z velké vzdálenosti přehodil vyběhnutého Padta.

Balón z dobrých pětatřiceti metrů zapadl k pravé tyči. Hosté se dostali zpět do hry o bodový zisk za další čtyři minuty, kdy si po přízemním centru Drosta naběhl před branku van Weert a ve skluzu rozvlnil síť. Druhý poločas už tolik zajímavý nebyl, jenže zrodil se v něm klíčový moment. Domácí kapitán Adil Auassar totiž ve vlastní šestnáctce zatáhl za dres unikajícího van Weerta a za zmaření vyložené šance se po přímé červené kartě pakoval do sprch.

K nařízené penaltě se postavil právě van Weert a chladnokrevně ji proměnil. Gólman Jurjus sice vystihl směr střely, ale na míč nedosáhl. Ve zbývajících minutách se oslabená Roda skvěle bránila a soupeře vůbec k ničemu nepustila, na druhou stranu se do žádné gólové příležitosti také nedostala. Již ve středu zavítá na půdu Den Haagu, Groningen přivítá vysoce favorizovaný a také vedoucí celek tabulky z PSV Eindhoven.

Více informací k zápasu

FC Twente - ADO Den Haag 2:3

09.12.2017 20:45

Góly: 12. Danny Holla, 35. Danny Holla - 17. Abdenasser El Khayati, 21. Bjørn Johnsen, 90. Abdenasser El Khayati

Twente Enschede nedokázalo navázat na předchozí remízu s vysoce favorizovaným Ajaxem a tentokráte podlehlo konkurenčnímu Den Haagu v dalším divokém poměru 2:3, rozhodující branku inkasovalo až v poslední minutě. Kvůli remíze Rody s Groningenem se propadlo na poslední osmnáctou příčku s deseti body, na přímou záchranu však ztrácí jen tři body. ADO se naopak posunul na osmé místo s dvaceti body.

Nesmírně zajímavý byl především první poločas. V něm padly hned čtyři góly, lépe do něj vstoupili domácí. Už ve 3. minutě vystřelil po otočce Jensen, nicméně jeho pokus letěl vysoko nad horní tyčku. Twente zužitkovalo svou mírnou převahu ve 12. minutě. Po krásné kolmici na pravé křídlo postupoval sám směrem k brankáři Zwinkelsovi rozběhnutý Boere a zpětnou přihrávkou vybídl ke skórování Dannyho Hollu, který z deseti metrů snadno rozvlnil síť.

Stejný hráč mohl skórovat podruhé v sobotním duelu o čtyři minuty později, kdy kroutil balón z přímého volného kopu z necelých třiceti metrů ke vzdálenější konstrukci, avšak Zwinkels parádním zákrokem odvrátil míč na rohový kop. Z následné akce bylo překvapivě srovnáno. Po hezké kombinaci na jeden dotek našel Hooi svou nahrávkou Abdenassera El Khayatiho a ten z předbrankového prostoru zamířil šajtlí přímo k pravé tyči.

Za další čtyři minuty dokázali hosté dokonce otočit vývoj. Po pasu El Khayatiho z levého křídla zakončoval akrobaticky na hranici brankového území Bjørn Johnsen a balón s pomocí břevna dostal za brankovou čáru do sítě. Vzápětí skončila teč domácích mimo prostor tří tyčí, Twente dokázalo srovnat v 35. minutě. Podruhé v tomto klání skóroval zkušený devětadvacetiletý záložník Holla.

Jeho přímý volný kop z levé strany tečoval jeden z hostujících hráčů pod břevno. Ještě do poločasu střílel z další standardní situace těsně nad El Khayati, poté gólman Brondeel skvěle vyrazil pokus Beckera. Dvě minuty po změně stran zaváhal Brondeel, jenž při odkopu napálil atakujícího Johnsena, ale včas se vrátil a se štěstím odvracel alespoň na roh. Když už se zdálo, že se oba týmy rozejdou smírně, tak se podruhé trefil nejlepší muž na hřišti El Khayati. Ten se v 90. minutě po velkém závaru dostal k odraženému balónu a po zemi ho umístil k bližší tyči, Brondeel se natahoval marně.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Heracles Almelo 5:0

09.12.2017 19:45

Góly: 55. Bram Castro (vl.), 75. Guus Til, 81. Alireza Jahanbakhsh, 85. Wout Weghorst, 90. Jonas Svensson

Fotbalisté Alkmaaru navázali na velmi dobrou formu z poslední doby a tentokráte v domácím prostředí deklasovali Heracles po výsledku 5:0. Přitom vedoucí branku vstřelili deset minut po přestávce, další čtyři přidali až zhruba čtvrthodiny před koncem. AZ se v tabulce nachází na druhé pozici se čtyřiatřiceti body a díky zaváhání PSV ztrácí na vedoucí příčku pět bodů. Almelo je na desátém místě s osmnácti body.

Úvodní poločas byl z diváckého hlediska velmi neatraktivní. Domácí celek sice měl územní převahu, ale nedokázal se blíže dostat k brance soupeře, pokusy ze střední vzdálenosti příliš nebezpečné nebyly. Chod utkání změnila až 55. minuta, kdy se do té doby dobře bránící hosté nešťastně trefili do vlastní sítě. Na pravé straně pokutového území zůstal Alireza Jahanbakhsh a svou přihrávkou se snažil někoho najít v předbrankovém prostoru.

Ovšem trefil pouze brankáře Castra, od kterého se balón odrazil do sítě. S přibývajícím časem začali hosté stále více riskovat, na své ofenzivní pojetí hry nejprve doplatili v 75. minutě. Po odvráceném rohovém kopu z levé strany trefil míč z deseti metrů Guus Til a jeho pokus nakonec doskákal k pravé tyči. O šest minut později se popáté v tomto ročníku Eredivisie prosadil čtyřiadvacetiletý íránský útočník Jahanbakhsh.

Ten po dlouhém nákopu za obranu od Seuntjese obešel hodně vyběhnutého Castra a z hranice šestnáctky umístil balón do středu branky - 3:0. Alkmaar byl při chuti i v následujících minutách, další gól přidal zhruba pět minut před koncem kapitán Wouter Weghorst. Pětadvacetiletý forvard se dostal k míči po dlouhém nákopu gólmana Bizota, elegantní kličkou se zbavil protihráče a pak technickou střelou obstřelil Castra.

Konečnou podobu výsledku stanovil v nastaveném čase Jonas Svensson. Norský obránce obdržel krásný "dloubáček" od van Rhijna a pak zblízka bez potíží prostřelil bezmocného strážce Heracles. AZ bude již v úterý bojovat o svou osmou výhru v řadě za sebou na půdě velmi silného Zwolle, Almelo si pokusí vylepšit reputaci před vlastními fanoušky se zachraňující se Spartou Rotterdam.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - PEC Zwolle 1:2

09.12.2017 19:45

Góly: 48. Mike van Duinen (pen.) - 49. Mustafa Saymak, 65. Younes Namli

Zwolle stále pokračuje svou pohádkovou jízdou nejvyšší nizozemskou soutěží a tentokráte si domů odvezlo všechny tři body po vítězství 2:1 na půdě rotterdamského Excelsioru. Domácí sice šli krátce po přestávce do vedení, ale PEC okamžitě odpověděl a vítěznou branku vsítil v 65. minutě. V tabulce mu patří velmi solidní čtvrtá pozice s devětadvaceti body a na pátý Feyenoord má náskok čtyř bodů. SBV je po čtvrté porážce v řadě jedenácté se sedmnácti body.

V úvodním dějství byla k vidění opatrná hra z obou stran, více ze hry přeci jen měli hosté. Ti se do první vážnější příležitosti dostali sedm minut před přestávkou. Po nádherné kolmici za obranu vstřelil z deseti metrů Mokhtar, nicméně brankář Zwarthoed předvedl fantastický zákrok jednoruč a balón odvrátil na rohový kop. Domácí se dostali do vedení tři minuty po změně stran, kdy byl nařízen pokutový kop.

K němu se postavil Mike van Duinen, gólmana Boera poslal na opačnou stranu a tvrdou razantní střelou chladnokrevně zamířil do pravé části. Neuběhlo však ani šedesát sekund a na stadionu Woudestein bylo vyrovnáno. Mustafa Saymak si naběhl na střílenou přihrávku od Thomase a v předbrankovém prostoru zblízka ze dvou metrů bez potíží rozvlnil síť. Excelsior si mohl vzít zpět své vedení po necelé odehrané hodině.

Po zpětné nahrávce na hranici brankového území se ve stoprocentní příležitosti ocitl El Azzouzi, jenomže proti jeho tvrdé ráně brilantně zasahoval Boer. Rozhodující okamžik nastal po dvaceti minutách ve druhém dějství. K přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů se odhodlal Younes Namli a kopnul ho vskutku fantasticky. Po hezkém obstřelení zdi se trefil přesně do pravého horního rohu a Zwarthoed byl naprosto bez šance na úspěch.

Domácí si výrazně zkomplikovali situaci v 83. minutě, kdy byl během necelých dvaceti minut vyloučen po dvou žlutých kartách útočník Stanley Elbers. I přesto mohl SBV přeci jen získat alespoň bod. Ve třetí minutě nastavení byl blízko ke své druhé brance v sobotním klání van Duinen, jenž po skvělé zpětné přihrávce od brankové čáry vypálil z voleje ze šesti metrů. Míč se nakonec odrazil od vnitřního okraje levé konstrukce zpět do pole.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - VVV Venlo 2:2

09.12.2017 18:30

Góly: 19. Denzel Dumfries, 49. Henk Veerman - 10. Lennart Thy, 85. Ralf Seuntjens

Heerenveen už poněkolikáté prožil poměrně smolný zápas, neudržel těsné vedení a s Venlo pouze remizoval. I nadále se jednoduše nedokáže chytit, a bylo by vlastně dosti překvapivé, kdyby se po podzimu ocitl v klíčové první sedmičce. VVV uzmul již svou čtvrtou remízu v uplynulých pěti kolech a pořád je mimo sestupové pásmo.

Před týdnem přišli svěřenci trenéra Jurgena Streppela aspoň o bod na půdě Rody díky inkasované brance tři minuty před koncem, teď nedokázali urvat vítězství zásluhou obdrženého gólu pět minut před závěrečným hvizdem. Před vlastními fanoušky tak zůstávají jedním z nejhůře hrajících mužstev celé Eredivisie, zvítězili totiž dosud jen jednou.

Hosté vstoupili do tohoto utkání náramně a už po deseti minutách hry se ujali vedení. Leemans vyslal svou dlouhou kolmicí z vlastní poloviny hřiště rozeběhnutého Thye, na něhož heerenveenská defenzíva trestuhodně zapomněla, ten pak vnikl do šestnáctky, kde jednoduchou kličkou položil na zem stopera Pierieho a přesně zacílil.

Každopádně domácí dokázali ze standardky srovnat stav o devět minut později. Schaars dlouhým nákopem do vápna našel hlavičku Dumfriese, jenž táhlým obloučkem přeloboval zkoprnělého brankáře Unnerstalla. Ve 23. minutě se snažil navýšit náskok po Kobajašiho přihrávce Veerman, ale na připraveného Unnerstalla nevyzrál.

Zkraje druhého dějství se pak fríský celek znovu gólově prosadil. Vlap, mladá talentovaná naděje, která s klubem nedávno prodloužil kontrakt, dokázal i pod tlakem van Crooije prostrčit míč na Veermana, jenž i z těžké pozice levačkou zamířil do sítě. V 54. minutě zahrozil Kobajaši, ale z úhlu se ani nadvakrát neprosadil.

Poslední minuty pak patřily hostům. V 84. minutě sice selhal v tutovce Thy, jenž snad ze dvou metrů nedotlačil míč za brankovou čáru, ovšem o pár chvil později se za pokutovým územím dostal k balónu van Crooij, napálil ho z voleje, a jeho střídající spoluhráč Seuntjens protečoval tuhle střelu přesně k tyči, kam se gólman Hahn nemohl natáhnout.

Více informací k zápasu

Willem II - NAC Breda 1:1

08.12.2017 20:00

Góly: 43. Bartholomew Ogbeche - 50. Thierry Ambrose

V důležitém souboji o záchranu nakonec vítěz znám nebyl, mírně favorizovaný Tilburg nenavázal na dobré výsledky z poslední doby a s nováčkem z Bredy se pouze rozešel smírně v poměru 1:1. Již posedmé ze čtyř utkání se prosadil nigerijský útočník Bartholomew Ogbeche, jenž krátce před přestávkou dostal Willem do vedení. Avšak NAC v páteční předehrávce 15. kola srovnal na konečných 1:1 pět minut po změně stran.

Domácí celek tak zůstal v tabulce na čtrnácté pozici s patnácti body, hosté stále mají na kontě o dva body méně a jsou patnáctí. Úvodní polovina první půle nic zajímavého nenabídla, ve 26. minutě se mohl dostat do vedení Tilburg. Rohový kop z levé strany propadl až na zadní tyč k Hayemu, jenž se snažil zakončit akrobaticky hlavou, ale nikým nehlídán mířil zblízka těsně vedle. Breda se poprvé ozvala krátce po odehrané půlhodině.

Po zpětné nahrávce z pravé strany vypálil z první nabíhající Vloet a levou konstrukci minul přízemním pokusem jen o několik decimetrů. Willem se mohl radovat z vedení ve 43. minutě. Po dalším centru od rohového praporku se ve skrumáži v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval Ogbeche, míč otřel o nohu bránícího Pabla Marího a ten pomalým tempem doputoval za brankovou čáru do sítě.

Hosté vstoupili do druhého dějství velmi směle a svou jedinou trefu vsítili v 50. minutě. Z pravého křídla odcentroval Sporkslede, Chirivellovi se vůbec nepovedl odkop a balón se odrazil na kopačku Thierryho Ambroseho. Ten ho poté zblízka tečoval kolem gólmana Branderhorsta a vracející se van der Linden zasahoval pozdě až zhruba půl metru za brankovou čarou. Do konce utkání zahrozili domácí ještě jednou.

V 71. minutě se po druhém rohovém kopu v řadě za sebou probojoval k hlavičkovému pokusu španělský forvard Sol, ovšem brankář Bertrams byl připraven a ukryl míč ve svých rukavicích. Tilburg ve vloženém 16. kole zavítá na půdu vysoce favorizovaného Vitesse a v tomto střetnutí se mu příliš šancí na úspěch nedává, NAC sehraje další klíčový souboj o holé přežití před vlastními fanoušky s Twente Enschede.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven15130241:1739
2.AZ Alkmaar15111329:1534
3.AFC Ajax15102346:1432
4.PEC Zwolle1585222:1429
5.Feyenoord Rotterdam1474324:1425
6.FC Utrecht1473424:2424
7.SBV Vitesse1464426:1722
8.ADO Den Haag1562718:2320
9.SC Heerenveen1554622:2619
10.Heracles Almelo1553721:3118
11.SBV Excelsior1552818:2417
12.FC Groningen1544723:2516
13.VVV Venlo1537518:2416
14.Willem II1543822:3215
15.NAC Breda1534816:3113
16.Sparta Rotterdam1425711:2311
17.Roda JC15321014:3111
18.FC Twente15311121:3110
Zbývající zápasy
10.12. 14:30FC Utrecht - Feyenoord Rotterdam
10.12. 14:30Sparta Rotterdam - SBV Vitesse

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
afc ajax

zaslúžená výhra rozhodol ten 1. gól potom to už nebol taký tlak a druhý to len ukludnil

Reagovat
afc ajax

podotknem :dobre že NERES nedáva velmi vela gólov lebo by sa šetci o ňho zaujímali ! Velmi Velmi kvalitný výkon aj dnes.

Reagovat
AjaxFans

Goed bezig ! U Nerese nejde jen o ty goly,ale i ty asistence.Snad ho ještě rok udržíme.Týpkovi z tipsortu analýza na 0 nevyšla.Takže mimo jiné 65e za tiket projebal ještě víc.Pozdrav do Eindhovenu

Reagovat
Stiksxx

Neviděl jsem ale určitě zcela zaslouzene. Co víc cekat od sestavy s 5 obrancema než ze do nas bude Ajax tlouct a my nebudeme mit v prvním polocase ani jednu střelu aspon na tribuny. Papírové ma proste Ajax navrch a teď to potvrdil. Tak hlavne vyhrat v těch posledních zápasech podzimu a v přestávce všechno vypilovat.

Reagovat
AjaxFans

Psv si mohlo s bodovým náskokem jít do zápasu defenzivněji a čekat,co Ajax vymyslí.Formace 4-3-3 je unás tak zarytá,že už ani nevím,kdy jsme hráli v jiné.Před zápasem byPsv bylo spokojeno i s bodíkem,ajax potřeboval vyhrál po ztrátách s jinýma rivala.Psv poslední zápasy těsné vítězství,časem začnou klopýtat

Reagovat
AjaxFans

Neres se po golu tváří, jakdyby ho dal na treninku

Reagovat
afc ajax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele