Eredivisie - preview 15. kola

27.11.2009, 08:31, aktualizováno 29.11.2009, 08:49
Previews
Twente i PSV své zápasy 15. kola zvládly, nyní je řada na Ajaxu, který cestuje do Arnhemu. Feyenoord bude ztracenou pohodu hledat v Den Haagu, Groningen přivítá Nijmegen a Utrecht změří síly s Bredou...
Sparta Rotterdam - PSV Eindhoven  (pátek 20:45)
Holandská nejvyšší soutěž se také pomalu chýlí ke svému podzimnímu konci. V předehrávce patnáctého kola přivítá Sparta druhý celek tabulky PSV Eindhoven, který doposud poztrácel pouze šest bodů a společně s Twente ještě neprohrál. Domácí tým se drží překvapivě ve středu tabulky a hlavně díky nedávným výkonům je daleko od sestupových pozic.

Hosté drží sérii pěti výher v řadě a mají za sebou ty nejtěžší protivníky, nyní mohou tedy jenom získat. Na suverénní Twente zatím sice něco ztrácejí, avšak to se může během jednoho duelu změnit. K tomu se jim na stánku Het Kasteel celkem daří, dokázali zde minule vyhrát 2:0, rok předtím uštědřili domácím dokonce mnohem horší výsledek 4:1.

Sparta po šňůře čtyř výher v řadě zase opět spadla nohama na zem a dobře ví, že musí pracovat od nuly. Prohra 1:2 s Rodou Kerkrade sice taková katastrofa nebyla, ale ohromný výprask v podobě 5:0 na stánku ve Venlu se každopádně nečekal. A že by se všechno změnilo v duelu s gigantem, to se opravdu čekat nedá. Trenér Frans Adelaar bude mít k dispozici kompletní kádr, mimo je pouze kvůli karetnímu trestu Dele Adeleye.

Šéf PSV Fred Rutten může využít kompletní sestavu a dobře ví, jakou bude mít Sparta motivaci: "Neskutečně selhala proti Venlu a tak bude chtít ukázat fanouškům, že může hrát s kýmkoliv. Očekávám velmi těžké střetnutí, má hodně nadějných a mladých hráčů," charakterizuje soupeře. "Dokázala doma porazit i Feyenoord, což o něčem svědčí," rozhodně nepodceňuje kvality Sparty.

"Sparta se drží ve středu tabulky a je hladová po úspěchu. Ví, že nemá co ztratit a proto se jí bude hrát snáze. Pod tlakem ale nebudeme ani my, v téhle fázi sezóny se dá všechno dohnat a pokud budeme předvádět zodpovědné výkony, tak bychom měli pokračovat v našem plánu." Zpátky v kádru by mělo být trio Kromkamp, Manco a Roorda, zraněnou patu má prý vyléčenou i Ibrahim Afellay: "Je opravdu v pořádku, už ho nic netíží," vyjádřil se Rutten.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 4.50 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - VVV Venlo  (sobota 18:45)
Fotbalisté Alkmaaru sice už přišli o naději postoupit do osmifinále Ligy mistrů, avšak jejich výkony jsou stále lepší, a tak může útočit ještě na Evropskou ligu. K tomu není ztracený ani boj na domácí scéně. Avšak nyní na vlastním stánku přivítají nevyzpytatelné Venlo, které v minulém zápase jasně deklasovalo Spartu a nálada tak bude více než dobrá. Alkmaar potřebuje nutně tři body, útok na čtvrté místo totiž visí ve vzduchu.

Venlo se díky posledním výhrám prokousalo těsně za první polovinu tabulky. Avšak od sestupových pozic je jen bod, a tak se stále musí zlepšovat. Alkmaar získal 22 bodů a v poslední době přešel od proher k remízám, ze tří duelů 2x plichtil. Venlo včetně poháru dokázalo prolomit šňůru sedmi výher v řadě a výsledek 5:0 čekal asi málokdo. Předloni Venlo utržilo na DSB Stadionu porážku 0:4 a má tedy hodně co napravovat.

Domácí trenér Ronald Koeman nebude moci nasadit důležitého útočníka Mounira El Hamdaouie, který byl lehce zraněný. "Je na správné cestě, podstoupil několik testů a pokud to půjde dobře, mohl by se ukázat už v duelu s Arnhemem," ohodnotil jeho stav zkušený kouč. Mezi další absentované patří Kew Jaliens (otřes mozku), Ari s Jonathasem (oba vykartovaní) a také Kees Luijckx, jenž zatím nemá formu.

O Venlu mluví jako o tradičním klubu: "Velmi se mi líbí, v jakém herním sytému Venlo nastupuje. Formace 4-3-3 pochází přímo z holandské školy," chválí protivníka. "Hodně často boduje, o korálky obralo třeba i Feyenoord. Minulá jasná kanonáda Spartě hovoří o současném výtečném rozpoložení v kabině," má trochu obavu z formy soupeře. Předvádí perfektní výkon v obraně a pak dokáže využít rychlých protiútoků," dodává vzápětí.

Venlo nastoupí bez zraněné brankářské jedničky Dennise Gentenaara, jenž laboruje se zraněným kolenem a je pro mančaft velkou ztrátou. "Bude nám chybět, ale musíme se s tím poprat," nevidí jiné řešení kouč Venla Jan van Dijk. V útoku by měl být největší hrozbou Sandro Calabro, jenž v minulém duelu vsítil dvě branky, výrazně by ho měl doplňovat japonský ofenzivní záložník Keisuke Honda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.90 - 7.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - RKC Waalwijk  (sobota 19:45)
Heerenveen se pokouší zvednout ze dna a v současnosti ho čeká velmi perný konec podzimní části. V tabulce se totiž stále nachází v dolní polovině tabulky a musí sesbírat nějaké ty body, navíc bude mohutně bojovat o postup do dalšího kola Evropské ligy. Výrazně by mu k tomu měl pomoci český hrot Michal Papadopulos, který střílí jednu branku za druhou. Avšak Waalwijk byl také polit živou vodou a začíná se mu plnit záchranářský sen.

Ještě před dvěma koly by vůbec nikdo neřekl, že může poslední mančaft ligy, který získal ze dvanácti zápasů je tři body, myslet na opuštění své pozice do konce podzimní části. Jenže po dvou následujících vítězstvích je všechno jinak a Waalwijk se přiblížil nejbližším konkurentům na pouhé tři body. Waalwijk totiž zvítězil v Nijmegenu 1:0 a následně doma zdolal Groningen 3:1, fanoušci tak začínají mít konečně radost.

Heerenveen se dokázal dostat z pekla nahoru a 2x za sebou vyhrál, jenže opět musel spadnout nohama na zem, porážka na Ajaxu poměrem 1:5 rozhodně nebyla nijak příjemná. Heerenveen vyznává velmi útočný fotbal, což je mu vlastní a pokud udrží nastolené tempo, mohl by se ještě prát alespoň o Evropskou ligu. Naposledy doma na stánku Abe Lenstra zdolal Waalwijk 1:0 a podobný výsledek by mu jistě stačil i teď.

Kouč Jan de Jonge se bude muset obejít bez dvojice důležitých playerů, kvůli karetnímu trestu nebude na hřišti přítomen kapitán Michel Breuer, zranění trápí českého záložníka Michala Švece. "Musíme hrát trpělivě a hlavně v zadních řadách na jistotu, s balónem se nesmíme příliš mazlit. Waalwijk hraje se dvěma útočníky a nebezpečný je díky přihrávkám do vápna ze středu hřiště, což si musíme pokrýt," upozorňuje na hlavní nebezpečí.

Hosté se pomaličku připravují na návrat důležité dvojice Anton Jongsma - Hubertson Pauletta, oba by se mohli představit už nyní po dlouhodobém zranění. Zpátky určitě je další klíčová dvojice Ceulaer Benjamin - Hans Mulder. Naopak na marodce se nachází Gerard Lifondja (problémy s třísly), Gijs Luirink (zranění lýtka). Fit není zcela ještě ani útočník Kevin Vink a také Toby Mulder.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.15 - 8.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - Roda JC  (sobota 19:45)
Heracles začíná ztrácet lesk a závěr podzimní části zatím není zrovna podle představ klubového vedení. Heracles spadlo na osmou pozici a za sebou má několik hladových vlčáků, mezi něž patří i Roda Kerkrade. Ta totiž přerušila šňůru několika zápasů bez výhry a dominovala na půdě Sparty, jenže pak v domácím prostředí po velké přestřelce nestačila na Alkmaar a prohrála 2:4.

Na soupeře, který v minulých dvou kláních nasbíral celkové nepříznivé skóre 1:8, si v celku věří. Hercales totiž dostalo výprask na hřišti Groningenu 1:4 a odvezlo si třígólový příděl, hned poté na půdě PSV obdrželo stejný počet branek a tentokráte síť nerozvlnilo. Nyní bude mít možnost dostat se opět na vrchol, Roda se totiž prozatím krčí na barážové pozici. Naposledy Almelo porazilo soka 2:0 a podobný výsledek se čeká také dnes.

Trenér domácího výběru Gertjan Verbeeek nebude moci nasadit před vyprodaným stánkem zraněného gólmana Martina Pieckenhagena a také Birgerse Maertense. "Birger má problémy s kolenem a jeho start je vyloučen," okomentoval jeho zdravotní stav Verbeeek. "Budeme mít po dvou debaklech obrovskou chuť po vítězství, tím jsem si jistý," snaží se být ptimsiticky naladěn belgický šéf.

"Chceme hrát konečně naší hru a musíme vynaložit maximální úsilí na vítězství. Bude potřeba pevná vůle. Ve vzduchu visí v první polovině sezóny ještě hodně bodů a my to teď s vidinou sebeuspokojení nesmíme zabalit, mohli bychom mít v jarní části velké problémy," stojí nohama na zemi kouč Heracles. Hosté chtějí navázat na úspěch na Spartě, každý bodík je pro ně hodně cenný.

Hlavní kouč Harm van Veldhoven nebude moci využít kvůli zranění Krise de Wreea a Jamaiqua Vandammeho, žádné jiné ztráty hlášeny nejsou. Nejvíce na očích bude opět útočník Anouar Hadouir, který prozatím drží svůj tým alespoň na 16. pozici.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - FC Twente  (sobota 20:45)
Asi málokdo by si před sezónou tipl, že v Eredivisi odskočí tak razantně úvodní duo. A ještě méně lidí věřilo, že by se v tomto duu mohlo nacházet Twente Enschede. Ale je to přesně tak, Twente doposud ztratilo pouze čtyři body, na kontě nemá jedinou porážku. Tuto skutečnost se pokusí zlomit Tilburg, který získal ze čtyř minulých vystoupení hezkých sedm bodů.

Tilburg zdolal poslední Waalwijk a rozdílem třídy přejel též Heerenveen, mašina se mírně zasekla až v předminulém kole. Vysokou porážku 0:4 v Bredě doprovázela domácí plichta 1:1 s konkurenčním Den Haagem. Enschede nepředvádí žádné drtivé výkony a všechno má opravdu poctivě vydřené, dokáže zdolat 1:0 Ajax ale třeba i mnohem slabší Arnhem. Nyní na něj čeká těžký los a boj v Evrospké lize, síly proto mohou pomaličku ubývat.

Pokud chce však Twente zůstat po podzimní části na vedoucí příčce, musí takovéto zápasy s relativně slabšími protivníky hravě zvládat. Enschede dokázalo vyhrát na stánku Koning Willem II už 3x po sobě o dvě branky a pokud půjde vše podle plánu, tato realita by se neměla měnit ani teď. "Za žádnou cenu nesmíme zbývající utkání vypustit a Tilburg podcenit. Od svých hráčů čekám zodpovědný přístup, mentálně silní na to jsou," důvěřuje svým svěřencům anglický kouč na lavičce úřadujícího vicemistra Steve McLaren.

V základní jedenáctce nebude mít k dispozici opět Theo Janssena a dlouhodobě zraněného Slobodana Rajkoviće. "Mluvil jsem s Theem a v nejbližší době by měl být zpátky. Nic ale nechce uspěchat. Co se týká Slobodana, ten podstupuje úspěšnou rehabilitaci a též ho brzy očekávám zpátky na trávníku." Naopak do sestavy by se měl vrátit po komplikovaném zranění holandský player Wout Brama.

K soupeři se McLaren vyjádřil jasně: "Jsme postaveni do role, kde bychom měli vyhrát. Nechceme v takovýchto utkáních přijít o ligový titul," má jasno. Kouč Alfons Groenendijk nebude moci využít služeb Sergio Zijlera, jenž minule obdržel pátou žlutou kartu a má vystavenou stopku. Jinak jsou ale hosté kompletní a teprve zápas ukáže, jestli se Tilburgu povede zázrak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 3.85 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ADO Den Haag - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Sen o titulu se Feyenoordu rozplynul hodně rychle. Poslední týdny se v jeho případě rozhodně nenesly v podobě vydařených výsledků, a tak ztráta na vedoucí Twente nepříjemně narůstala. Proti Haagu už ale chtějí Rotterdamští konečně vyhrát a ukončit tak pád, který nyní zažívají.

Trenér Mario Been se před sezónou rozhodl udělat několik výrazných změn. Do základu stavěl především mladé nadějné hráče a dlouho mu tato taktika vycházela. Možná ale právě také vcelku velká nezkušenost má za následek, že se týmu v současnosti vůbec nedaří. Kromě toho značně schází také klíčový Jonathan De Guzman, jenž je už několik dnů na marodce.

Za minulých pět ligových kol si Feyenoord připsal výhru pouze v jednom případě. Hodně neblaze se na něm podepsala vysoká porážka ze hřiště Ajaxu. Od té doby je to z jeho strany, především směrem dopředu, bída a utrpení. Navíc i tentokrát stěžují situaci Beenovi nepříjemné absence. Na seznamu zraněných je a ještě dlouho bude Dani Fernandez. Kromě něj nebude hrát ani výše zmiňovaný De Guzman. Otazník navíc visí nad Tomassonem, Slorym a Hoflandem.

Také Haag opustila forma. Jenže pro něj má tento fakt mnohem horší následky. Na výhru už čeká osm kol a jen díky dobrým výsledkům z úvodu ročníku nespadl až na sestupové příčky. Naposledy uhrál remízu s Tilburgem a podobný výsledek by zřejmě bral i tentokrát.

Vzájemné zápasy s Feyenoordem sice častokrát nabízí pohlednou podívanou, které nechybí góly, většinou ovšem odchází Haag jako poražený celek. A i na jeho straně je řada nepříjemných zranění. Richard Knopper, Aleksandr Rankovic a Boy Waterman určitě nenastoupí. To Ricky van den Bergh je zase pod disciplinárním trestem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.95 - 3.40 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - AFC Ajax  (neděle 12:30)
Pokud bude pokračovat Ajax ve stejném tempu jako dosud, možná se na konci ligového ročníku dočkáme pokoření sta vstřelených gólů. Vysoká produktivita se bohužel ale na výsledcích tohoto velkoklubu až tak neprojevuje - patří mu totiž jen třetí příčka se šestibodovou ztrátou na vedoucí Twente. O zlepšení své pozice bude v 15. kole usilovat na půdě Vitesse.

Ajax nedokázal bodovat ani proti jednomu ze svých úhlavních soupeřů v boji o titul, a tak není divu, že musí první příčku sledovat z takové dálky. Rád by na tom ale urychleně něco změnil, hlavně proto nepřipadá v úvahu nějaká bodová ztráta do konce podzimní části.

V minulém kole si amsterdamský celek spravil náladu, když potupil Heerenveen 5:1. Podobný výsledek se bude zcela jistě snažit uhrát i proti Vitesse, kterému má co vracet. Loni Arnhem totiž dokázal Ajax senzačně porazit 4:1 a způsobil mu tak jednu z nejtvrdších porážek v sezóně. Od minulého týdne se toho v táboře kouče Martina Jola příliš nezměnilo. Mimo hru je stále jen Timotheé Atouba.

Vitesse v posledních kolech opustila forma. Na konto si připsalo pouze jednu výhru, a to proti Venlu, zatímco hned čtyřikrát svému protivníkovi podlehlo. Například od Bredy utrpělo hodně tvrdý direkt v podobě výsledku 0:4. Naposledy nestačilo na Twente, jemuž ovšem dokázalo senzačně dlouho vzdorovat. O jednogólovou výhru Tukkkers se postaral Bryan Ruiz brankou z 84. minuty.

A i tentokrát bude Vitesse čekat těžký protivník. Svěřenci Thea Bose v minulosti už ale dokázali párkrát Ajax porazit a v úspěch věří také nyní. Vždyť z posledních tří vzájemných domácích střetnutí ani jednou neprohráli. O navýšení svého bodového konta budou však usilovat bez zraněné trojice Santi Kolk, Julian Jenner a Civard Sprockel. Důležitým mužem zápasu by naopak měl být brankář Piet Velthuizen, který chytá ve výborné formě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.25 - 4.00 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Groningen i Nijmegen si určitě představovaly v letošní sezóně mnohem lepší výsledky, než které dosud zaznamenaly. Oba kluby zatím bojují pouze o záchranu a věří, že by se právě ve vzájemném zápase mohly odrazit k jízdě, která by je posunula v tabulce o několik míst směrem dopředu.

NEC v současnosti okupuje až předposlední příčku, což je pro něj pochopitelně zcela nepřijatelné. Svou krizi se vedení rozhodlo vyřešit změnou trenéra. Nový impuls by měl přinést Wilijan Vloet, který bude muset hráče naučit opět vyhrávat. Nijmegen totiž nezískal tři body přes dva měsíce. Jako poslední dokázal zdolat hodně nečekaně Alkmaar, jehož navíc porazil na jeho hřišti.

Hráči by si tak rádi připsali svou druhou venkovní výhru. Jenže na půdě Groningenu se jim nikdy příliš nedařilo. Za posledních deset let vyhráli na Euroborgu pouze jednou - v předminulém ročníku. Tým navíc decimují nepříjemná zranění. V zápase diváci zcela jistě neuvidí Marka Ottena, dále také Lasseho Schoneho a Base Sibuma.

Groningen se zatím po odchodu talentovaného kanonýra Marcuse Berga trápí. Jasně to dokazuje především počet vstřelených branek, kterých má na kontě téměř nejméně ze všech týmů. Hůř je na tom pouze poslední Waalwijk. S ním se však z pochopitelných důvodů Groningen příliš srovnávat nechce, a tak již spřádá plány, jak ze své krize ven.

V letošní sezóně dosud nebyl schopný na delší dobu chytit formu. Naposledy se navíc nechal zostudit Waalwijkem, jemuž po slabém výkonu podlehl 1:3. Nyní má tedy před svými fanoušky co napravovat. Musí se ale obejít bez gólmana Luciana, jenž je suspendován. Podobně je na tom také stoper Andreas Granqvist. Zranění naopak na hřiště nepustí Pettera Anderssona, Ondřeje Švejdíka, Mortena Nordstranda a Toma Hiarieje.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Utrecht - NAC Breda  (neděle 14:30)
Utrecht letos dlouhou dobu překvapoval vyrovnanými a dobrými výkony. Od začátku listopadu má však ke svému standardu hodně daleko. Nedaří se mu podle představ a i tentokrát to bude mít zatraceně těžké, na jeho stadión totiž zavítá Breda.

Bezchybnou defenzívou se Utrecht prezentoval ve většině zápasů. Bohužel ani tato skutečnost už tak úplně neplatí. Ve 12. kole inkasoval na půdě Almela tři branky a odjížděl s prázdnou, stejně dopadl také v následujícím zápase s Heerenveenem. V případě svěřenců Toma du Chatiniera je totiž obdržet co nejméně branek velmi důležité, protože směrem dopředu jim to příliš nejde, což dokazuje pouze šestnáct vstřelených branek.

Svůj typický výkon ale dokázali hráči předvést v minulém kole, kdy uhráli bezbrankovou, hodně cennou remízu, na půdě tabulkového souseda z Feyenoordu. Do zápasu s Bredou jdou však s vědomím, že v případě prohry by se v tabulce propadli minimálně o jedno místo dolů. Na straně domácích v tomto případě neuvidíme Aljeho Schuta a Hanse Somerse.

Breda, poté co prožila v září nepříjemnou krizi, kdy prohrála hned čtyři utkání v řadě, jde opět nahoru. Za posledních pět zápasů získala jedenáct bodu a její sebevědomí pochopitelně rapidně stouplo. I když většinu svých bodů získává na svém trávníku, o tři body se chce ucházet také nyní. Naposledy uhrála venku remízu 1:1 na půdě Venla.

Kouči Robertu Maaskantovi situaci znepříjemňuje zranění pouze jednoho hráče, a to obránce Tyrona Lorana. Naopak Tim Gillisen je pod disciplinárním trestem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente14122028:1038
2.PSV Eindhoven14113037:1136
3.AFC Ajax14102245:1232
4.Feyenoord Rotterdam1474321:1425
5.FC Utrecht1465316:1323
6.AZ Alkmaar1471626:1822
7.NAC Breda1463520:2021
8.Heracles Almelo1462615:2020
9.Sparta Rotterdam1452712:2217
10.VVV Venlo1428420:2214
11.SBV Vitesse1442815:2214
12.Willem II1442817:2514
13.SC Heerenveen1442813:2414
14.FC Groningen1434713:2113
15.ADO Den Haag1434716:2513
16.Roda JC1434717:2813
17.NEC Nijmegen1426614:2212
18.RKC Waalwijk14301111:279

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dneska i ve čtvrtek dostanou od Sparty kotel

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

caute chlapi prídte sa podeliť s vašimi radami na www.tipforum.sk

Reagovat
Tsigi

Ajax, to je aspoň mančaft 3,3 branky na zápas ten titul jim přeju

Reagovat
smazaný uživatel

jenom ty góly lépe rozdělit...

Reagovat
smazaný uživatel

Stoch

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele