Eredivisie - preview 14. kola: Šlágr k obědu

01.12.2023, 09:40, aktualizováno 03.12.2023, 10:43
Previews
Santiago Giménez (© AFP)

PSV Eindhoven neztratil ani bod a stoprocentní bilanci bude hájit v Rotterdamu, kde ho čeká těžký duel proti Feyenoordu. Ajax cestuje do Nijmegenu, do práce jdou i hráči Alkmaaru.

Feyenoord Rotterdam - PSV Eindhoven

neděle 12:15

V neděli krátce po poledni se odehraje jeden z nejsledovanějších zápasů letošního ročníku Eredivisie, Feyenorod totiž přivítá ve šlágru 14. kola konkurenční PSV a vzhledem k aktuálnímu vývoji se dá očekávat nesmírně dramatická a napínavá bitva. Aktuálně je na tom lépe eindhovenský suverén, jenž navíc ve středu předvedl heroický obrat v Lize mistrů na půdě španělské Sevilly (3:2) a postoupil tak do vytouženého osmifinále.

Domácí celek v dosavadních třinácti odehraných zápasech získal solidních dvaatřicet bodů a je druhý o tři body před třetím Alkmaarem, nicméně obhajoba titulu bude nesmírně náročná. Hosté totiž neztratili jediný bod a s devětatřiceti body drží na čele velmi solidní sedmibodový náskok. Pokud navíc uspějí i na stadionu De Kuip, tak povedou dokonce o deset bodů a tento rozdíl se bude stahovat již velmi těžko.

Svěřenci trenéra Petera Bosze navíc udivují svým celkovým skóre 48:5, které budí respekt napříč všemi světovými soutěžemi. "Všichni dobře víme, jak silný soupeř proti nám stojí. V této sezóně hraje nesmírně kompaktně a nemá téměř žádnou slabinu, po výhře v Seville k tomu disponuje obrovským sebevědomím. Nicméně tohle bude zcela jiný duel a my uděláme všechno pro to, abychom před fantastickou kulisou zvítězili," prohlásil s velkým odhodláním v hlase domácí lodivod Arne Slot.

Naopak rotterdamský gigant důležitý souboj Ligy mistrů s jiným španělským konkurentem Atléticem Madrid nezvládl - po porážce 1:3 je jasné, že mezi šestnáctku nejlepších neprojde a čeká ho "jen" play-off o osmifinále Evropské ligy. "Máme za sebou náročný týden, který vyvrcholí právě touto nedělní bitvou. Na druhou stranu jsme profesionálové a připravujeme se na každé jednotlivé utkání zvlášť. Atlético bylo v úterý lepší a zaslouženě vyhrálo, to je prostě fakt," dodal pětačtyřicetiletý rodák z Bergentheimu smířeně.

Rotterdamskému klubu se na nedělního rivala z dlouhodobého hlediska nedaří, protože ho neporazil čtyřikrát za sebou a v tomto ročníku s ním navíc prohrál v pikantním střetnutí o Superpohár (0:1). Slot se opět chce nejvíce spoléhat na mexickou kometu Santiaga Giméneze, jenž celkově skóroval osmnáctkrát, v lize nasázel šestnáct gólů a je nejlepším střelcem celé Eredivisie. Uplynulý víkend se dokonce blýskl hattrickem v městském derby s Excelsiorem (výhra 4:2).

Domácí se dlouhodobě musí vypořádat s absencemi Jahanbakhshe a Nieuwkoopa, Bosz postrádá Bellu-Kotchapa, Langa, Lozana a pravděpodobně i Joeyho Veermana. "V této fázi sezóny není vůbec o ničem rozhodnuto, ale pokud bychom vyhráli i v Rotterdamu, tak bychom se k našemu cíli znovu o krůček přiblížili. Soupeře velice dobře známe a víme čeho je schopný. Na utkání se samozřejmě těšíme, ale cítíme i velkou zodpovědnost," vyjádřil se Bosz na tiskové konferenci.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman - Wieffer, Timber - Ivanušec, Stengs, Paixao - Giménez

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Teze, Silva, Boscagli, Dest, Schouten, Veerman - Bakayoko, Til, Vertessen - Luuk de Jong

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.88 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - AFC Ajax

neděle 14:30

Ajax v konkurenci Brightonu a Marseille neměl v Evropské lize nárok. A v posledním klání proti AEK se popere pouze o to, zda nebude působit alespoň v jarní fázi Konferenční ligy. Je ovšem pravda, že amsterdamský gigant by svou pozornost spíše měl soustředit především na Eredivisie a na nynější mač s Nijmegenem. Tam je totiž situace daleko, daleko zbabranější.

Hosté se vyhoupli už na osmé místo, pořád však musíme tvrdit, že tohle je zkrátka málo. I z této příčky se dá postoupit pro další ročník do evropských pohárů, pouze ale do Konferenční ligy a navíc přes strastiplné posezónní play-off. Pochopitelně že pro Ajax je něco takového v kontextu předchozích let, kdy vždy směle bojoval o ligový titul a podnikal slušné výpady v milionářské soutěži, něco neakceptovatelného. Potřebuje tak pokračovat i nadále ve zlepšených výkonech, které přece vykazoval hlavně v uplynulých čtyřech ligových kolech.

Po příchodu kouče Johna van 't Schipa na lavičku AFC uzmuli de Godenzonen z dvanácti možných bodů solidních deset. Třeba před týdnem v duelu proti Vitesse potvrdili, že se zlepšují, že určitý progres vidět je. A i když ve čtvrtek na evropské scéně nestačili venku na Marseille, nepodali vůbec špatný výkon. Tři vstřelené branky budiž důkazem, i s ohledem na pět dalších zaznamenaných proti arnhemskému soupeři z předchozího měření sil, že v ofenzívě to začíná šlapat slušně.

Nijmegen se nachází nad sestupovým pásmem, mohl by každopádně být o něco výše, kdyby častěji vyhrával. Mužstvo kouče Rogiera Meijera ve dvanácti duelech uhrálo bod v rovné polovině případů, tříbodový výsledek si přitom zapsalo na své konto jen dvakrát. Tak jako tak platí, že NEC není lehko k poražení. Ostatně naposledy byl bez bodu na ligové frontě zkraje října, od té doby šestkrát za sebou uhrál minimálně plichtu.

Střet na jihu Francie ukázal van 't Schipovi mnohé. Že jeho tým dokáže skórovat, také má však rezervy v defenzivní činnosti. Obecně nicméně amsterdamský stratég své svěřence za předvedený výkon nehanil. "Myslím, že jsme hráli dobře jako tým," těšilo ho. "Byli jsme zklamaní z vyřazení. Škoda, že jsme třeba neremizovali. Na faktu, že jsme z Evropské ligy vypadli, by to stejně nic nezměnilo, ale pomohlo by to naší morálce."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.24 - 4.32 - 1.74

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - FC Twente

neděle 14:30

Celek z Deventeru letos patří k týmům, které by se rády probojovaly do evropských pohárů, a po více jak třetině tohoto ročníku Eredivisie to zatím vypadá, že by se mu to mohlo povést. Go Ahead totiž až na výjimky předvádí konstantní výkony a se ziskem dvaadvaceti bodů mu náleží velmi solidní šesté místo, přičemž právě za svým nedělním konkurentem zaostává o bodů pět. Twente tedy momentálně patří čtvrtá pozice se sedmadvaceti body.

Domácí výběr v dosavadních třinácti duelech vyhrál hned sedmkrát, vůbec první nerozhodný výsledek zaznamenal uplynulý víkend v Nijmegenu (1:1), a to navíc ještě v předposlední minutě zápasu vedl. Celkově neprohrál šestkrát za sebou a tuto pozitivní bilanci chce určitě protáhnout i s vyzyvatelem z Enschede, avšak nic jednoduchého ho v žádném případě nečeká. Hosté by se totiž dokonce chtěli poprat i o prestižní Ligu mistrů.

Twente se v předešlých dvou sezónách dostalo do předkola Konferenční ligy a skupinová fáze jim v obou případech unikla jen velmi těsně. Nyní zaostávají za druhým Feyenoordem o pět bodů a za třetím Alkmaarem o body dva, což určitě není kdovíjak velká ztráta. Avšak svěřenci trenéra Josepha Oostinga upadli poslední dobou do mírné krize, jelikož po překvapivém skalpu obhájce mistrovského titulu Feyenoordu (2:1) aktuálně nevyhráli třikrát v řadě.

Nejprve remizovali v Utrechtu (1:1), vzápětí se rozešli smírně i s Nijmegenem po divokém výsledku 3:3 a minule po brzkém vyloučení Meese Hilgerse nedokázali konkurovat suverénnímu PSV (0:3).Twente se k tomu v uplynulé sezóně na Go Ahead nedařilo, protože s ním získalo jediný bod (1:1 a 0:2). Oosting kromě vykartovaného Hilgerse postrádá Vlapa, jeho protějšek René Hake nemůže využít služeb Stokkerse s Nauberem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.72 - 3.76 - 1.97

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Utrecht - AZ Alkmaar

neděle 16:45

Utrecht po špatném vstupu do tohoto ročníku stabilizoval své výkony a poslední dobou přeci jen stoupá vzhůru, na druhou stranu ještě rozhodně nemá vyhráno. Momentálně neprohrál v nejvyšší nizozemské soutěži pětkrát za sebou, nicméně zvítězil pouze dvakrát a kvůli katastrofickém začátku se stále nachází až na šestnácté barážové pozici s dvanácti body. Teď se v domácím prostředí pokusí překvapit velmi silný Alkmaar.

FC se zvedlo v 9. kole - do té doby mělo na kontě pouhé tři body, avšak díky divoké výhře nad Ajaxem (4:3) nabralo potřebné sebevědomí. Vzápětí remizovalo na ligové scéně třikrát po sobě s Fortunou (0:0), Twente (1:1) i Excelsiorem (2:2) a minule překvapilo v Rotterdamu místní Spartu, kterou udolalo po výsledku 2:1. S AZ prohrálo v předchozích čtyřech zápasech jen jednou, letos v lednu ho dokázalo vyřadit v osmifinále národního poháru (výhra 2:1 v prodloužení).

Hosté naopak zahájili tuto sezónu solidně a dlouho drželi krok se suverénním PSV, jenže pak přeci jen upadli do krize. V základní skupině Konferenční ligy nezvládli dva souboje s anglickou Aston Villou (1:2, 1:4) a v nizozemské nejvyšší soutěži po remíze s Excelsiorem (1:1) nestačili na Feyenoord (0:1). Uplynulý víkend porazili Volendam (3:0) a teď ve čtvrtek těsně přehráli bosenského outsidera Zrinjski Mostar (1:0), čímž si uchovali naději na postup do jarní fáze KL.

Domácí trenér Ron Jans postrádá Romenyho, Descotteho a Van der Hoorna, jeho protějšek Pascal Jansen nemůže využít služeb Bazoera, Lahda, Meese de Wita ani Mijnanse. "Je opravdu těžké předvádět stoprocentní výkony po celou sezónu, ale jestli chceme získat titul, tak se o to alespoň musíme pokusit. Utrecht má velmi silný tým a bylo jen otázkou času, kdy zase bude pravidelně vítězit. Na jeho půdě očekávám nesmírně vyrovnaný průběh, rozhodovat mohou maličkosti," myslí si padesátiletý Jansen.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.57 - 3.66 - 1.82

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FC Volendam - PEC Zwolle

sobota 18:45

Volendam pravděpodobně neprožije nijak klidný prosinec. A především pak pro bafuňáře nizozemského klubu nebudou vánoční svátky obdobím klidu a pohody, a to nejenom kvůli hodně nevábným výsledkům. Jen den před utkáním se Zwolle totiž vyplulo na povrch, že jsou na odchodu některé elementy funkcionářského personálu a rovněž trenér Matthias Kohler.

Ta zpráva se objevila v nizozemských médiích v pátečních podvečerních hodinách. Jenže o vnitřních problémech v klubu ze Severního Holandska se v podstatě ví již nějakou dobu. Až si zkrátka celý "Team Jonk” řekl dost. "Náš pohár přetekl po tiskové konferenci předsedy dozorčí rady Jaapa Veermana," píší techničtí manažeři v prohlášení, které měl k dispozici nizozemský deník De Telegraaf. "Po téhle hře plné sporů, polopravd a úplných lží nám nezbývá nic jiného, ​​než učinit toto rozhodnutí."

Kohler převzal Volendam letos v létě po Wimovi Jonkovi, ten se přitom přesunul do pozice technického manažera. A měl vlastně pod sebou všechny klíčové persony, které se staraly o sportovní chod klubu. Tedy i technického ředitele Jaspera van Leeuwena a Rubena Jongkinda, jenž měl pod palcem tréninkové metody. Všichni do jednoho teď rezignovali poté, co byl dozorčí radou odvolaný ve čtvrtek klubový prezident Jan Smit.

Do duelu s PEC ještě povede mužstvo stávající stratég, pak však budou muset příslušné tváře z řad klubových komisí Volendamu hledat kompletně nový personál. "Jan Smit a jeho kolegové z ředitelstva byli včera večer odvoláni dozorčí radou. Oba byli v pátek ráno Jaapem Veermanem veřejně hozeni pod autobus, jako by to byli nezodpovědní ředitelé, kteří nedohlížejí na finanční "kasinovou politiku" a nerealizují tyto plány,” stálo dále ve zprávě Jonkovy skupiny.

Samozřejmě že taková skutečnost nyní výrazně hraje do karet Zwolle, které může celkové nedobré atmosféry v táboře soupeře plně využít ve svůj prospěch. Hosté by si teď mohli upevnit své místo ve středu tabulky a ještě více se vzdálit od pásma sestupu. V něm se mimochodem nachází právě Volendam, i kdyby přitom při závěrečném utkání Kohlera domácí urvali tři body, z předposlední pozice se nevymaní.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.93 - 2.35

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - SBV Vitesse

sobota 20:00

Celek z Arnhemu prožívá jednu z nejhorších sezón za poslední dekádu, a pokud se v nejbližší dobře nedokáže zvednout, tak mu může výrazně ujet vlak a vytoužená záchrana by se mu tedy výrazně vzdálila. Vitesse se v tuto chvíli nachází na úplně posledním osmnáctém místě tabulky s osmi body o skóre za předposledním Volendamem, nyní by konečně rádo zabralo v Sittardu s místní Fortunou.

Ta celkově taktéž nemůže být úplně spokojena, na druhou stranu si nevede až tak zle jako její sobotní rival. Výběr vedený trenérem Dannym Buijsem vybojoval v dosavadních třinácti případech třináct bodů a momentálně je dvanáctý. V předchozích pěti zápasech porazil pouze Heracles (4:1), jinak má na kontě hned tři prohry. Uplynulý víkend neměl příliš šancí v Heerenveenu s SC (0:3).

SBV těsně před reprezentační přestávkou opustil kouč Phillip Cocu, jenž na vlastní žádost rezignoval. Místo něj dočasně usedl na lavičku Edward Sturing, avšak ten si prožil naprosto hrůzostrašnou premiéru - jeho svěřenci totiž zavítali do Amsterdamu a se zvedajícím se Ajaxem utrpěli debakl 0:5, v Eredivisii aktuálně prohráli třikrát v řadě a k tomu inkasovali ostudných třináct gólů.

Fortuně se na svého nadcházejícího rivala poměrně daří, protože loni uspěla v obou vzájemných střetnutích (2:1 a 2:0). Buijs se v tomto klání musí obejít bez Rosiera s Özyakupem a Siovasem, kvůli trestu za žluté karty není k dispozici ani brazilský obránce Rodrigo Guth. Jeho protějšek Sturing nemůže využít služeb Pröppera, Jonathanse, Fofany, Kozłowskiho ani Pinta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.55 - 3.61

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - SBV Excelsior

sobota 20:00

Waalwijk v předešlých dvou sezónách celkem překvapil svými výkony a nakonec se umístil v klidném středu tabulky, nicméně letos to prozatím vypadá, že bude mít se záchranou mnohem větší starosti. RKC se v tuto chvíli nachází až na šestnáctém barážovém místě s pouhými dvanácti body, na druhou stranu má na nejbližší konkurenty minimální manko. Teď se pokusí opustit sestupové pásmo proti Excelsioru.

Rotterdamský celek doposud posbíral o pouhé tři body více než jeho sobotní rival, ovšem v nesmírně vyrovnané tabulce je na tom hned o sedm pozici lépe než RKC. Hosté nevyhráli v nizozemské nejvyšší soutěži již šestkrát za sebou a z toho získali pouhé tři body, po nesmírně nadějném začátku tedy upadli do krize. Před týdnem sehráli městské derby s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem a po divokém průběhu prohráli 2:4.

Svěřenci trenéra Henka Frasera na tom byli velmi podobně až do minulého kola. Po skalpu Volendamu (2:1) totiž nebodovali hned čtyřikrát po sobě, ale v předchozím kole zabrali ve Zwolle a díky těsné výhře 2:1 tuto nelichotivou bilanci přerušili. Na Excelsior se jim v předešlém ročníku dařilo, protože s ním získali čtyři body - nejprve zvládli domácí přestřelku (5:2) a následně v odvetě vybojovali bod ze nerozhodný bezbrankový výsledek.

Fraser se znovu musí obejít bez zraněného El Harmaziho. Jeho protějšek Marinus Dijkhuizen se však musí vypořádat s mnohem početnější marodkou, na které se nacházejí Benita, Sanches Fernandes, Seymor, Hartjes, Pierie i Donkor.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.76 - 3.52

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Sparta Rotterdam

sobota 21:00

Heracles se po roce stráveném ve druhém lize snaží hlavně udržet mezi nizozemskou elitou a zatím se mu tento smělý cíl daří naplňovat, nicméně žádnou jistotu ještě rozhodně nemá. Celek z Almela se zvedl až v minulém kole, kdy ukončil svou sérii čtyř ligových porážek v řadě a v nováčkovském duelu naprosto deklasoval konkurenční Almere na jeho vlastní půdě po výsledku 5:0. Tabulkou se tak rázem vyhoupl na desátou pozici se solidními patnácti body.

Jenomže teď ho na stadionu Erve Asito čeká papírově mnohem náročnější protivník - Sparta se totiž v uplynulém ročníku až do posledních chvil prala o evropské poháry a stejné ambice má i letos. V dosavadních třinácti zápasech posbírala osmnáct bodů, prozatím je sedmá o bod za šestým Heerenveenem a o čtyři body za pátým Go Ahead, před osmým Ajaxem naopak drží tříbodový odstup.

Svěřence trenéra Jeroena Rijsdijka brzdí nevyrovnanost výkonů - poslední dobou se Spartě trestuhodně nedaří na vlastní půdě, jelikož po senzační porážce 1:2 právě s Almere přivítala uplynulý víkend zvedající se Utrecht a nakonec mu podlehla stejným poměrem, elitní pětka se jí tedy postupně vzdaluje. Se svým sobotním rivalem se naposledy utkala v sezóně 2021/2022 a získala s ním čtyři body (1:1 a 3:1).

Domácí výběr bude minulou vysokou výhrou povzbuzen a vzhledem k aktuálnímu rozpoložení rotterdamského vyzyvatele se dá spíše očekávat vyrovnané utkání. Rijsdijk se již delší dobu musí obejít bez vykartovaného Verschuerena, na marodce se k tomu nachází japonský šikula Koki Saito. Jeho protějšek John Lammers nemůže využít služeb Bakboorda, Laursena, Hornkampa ani Van Oorschota.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.61 - 2.62

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Almere City

pátek 20:00

Heerenveen měl před touto sezónu pohárové ambice, jenže po dvou úvodních výhrách upadl do obrovské krize (jediný bod ze sedmi utkání) a vypadalo to, že se naopak bude nacházet v blízkosti sestupového pásma. Nicméně poslední dobou se mu opět daří, protože kromě vysokého vítězství v národním poháru nad druholigovým Venlem (5:1) získal v předchozích čtyřech zápasech solidních devět bodů a rázem poskočil na nadějné sedmé místo Eredivisie se šestnácti body.

SC po "očekávané" porážce v Alkmaaru snadno přehrálo Heracles (3:0), po neúspěchu v Amsterdamu s Ajaxem (1:4) vyloupilo Arnhem (3:1) a naposledy nedalo šanci konkurenční Fortuně (3:0). Se svým nadcházejícím rivalem se ještě nikdy neutkalo, ale vzhledem k aktuálnímu rozpoložení obou týmů je považováno za favorita.

Almere se letos dostalo do Eredivisie vůbec poprvé v novodobé historii a zdálo se, že nebude konkurenceschopné, neboť v prvních šesti střetnutích získalo jediný bod. Jenomže od té doby šokovalo jednoho protivníka za druhým, když v šesti zápasech neprohrálo a získalo solidních dvanáct bodů, navíc překvapilo i věhlasný Ajax (2:2). Ovšem po reprezentační přestávce naprosto selhalo a doma v nováčkovském souboji s Heraclesem utrpělo hodně krutý debakl 0:5.

Hostující celek však celkově může být relativně spokojen, jelikož se s třinácti body nachází na uspokojivé třinácté pozici. Domácí trenér Kees van Wonderen nemůže počítat s Norem Karlsbakkem, jeho protějšek Alex Pastoor postrádá Akujobiho a Mattoira.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.20 - 5.87

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
13
13
0
0
48 : 5
39
2
Feyenoord Rotterdam
13
10
2
1
40 : 11
32
3
AZ Alkmaar
12
9
2
1
29 : 6
29
4
FC Twente
13
8
3
2
25 : 14
27
5
Go Ahead Eagles
13
6
4
3
24 : 17
22
6
Sparta Rotterdam
13
5
3
5
18 : 18
18
7
SC Heerenveen
13
5
1
7
20 : 26
16
8
AFC Ajax
12
4
3
5
26 : 24
15
9
SBV Excelsior
13
3
6
4
22 : 25
15
10
Heracles Almelo
13
4
3
6
20 : 32
15
11
PEC Zwolle
13
4
2
7
15 : 23
14
12
Fortuna Sittard
13
3
4
6
12 : 23
13
13
Almere City
13
3
4
6
12 : 27
13
14
NEC Nijmegen
12
2
6
4
21 : 23
12
15
FC Utrecht
13
3
3
7
13 : 24
12
16
RKC Waalwijk
12
4
0
8
10 : 21
12
17
FC Volendam
13
2
2
9
15 : 31
8
18
SBV Vitesse
13
2
2
9
9 : 29
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele