Eredivisie - preview 13. kola: Alkmaar má volnou cestu na třetí příčku

25.11.2023, 09:14, aktualizováno 26.11.2023, 09:24
Previews
Vangelis Pavlidis (© AFP)

Přední týmy v sobotu vyhrávaly a nyní je na tahu Alkmaar, Volednam rozhodně je k poražení. Nedělní program nabízí čtyři zápasy, v akci budou i Sparta a Go Ahead Eagles.

Almere City - Heracles Almelo

neděle 12:15

Během loňské sezóny se oba celky potkávaly ve druhé nejvyšší nizozemské soutěži, teď si po postupu do Eredivisie hlavně přejí, aby se na top klubovém levelu v zemi udržely. A zatím si oba týmy právě tyhle cíle slušně plní. Almere City se před listopadovou reprezentační pauzou nacházelo na jedenácté příčce, Heracles bylo o kousek pozadu. Získalo jen o jeden bod méně.

Samozřejmě že ani jeden z výběrů by neměl polevovat a, lidově řečeno, usínat na vavřínech. Rozhodně je v jejich zájmu, aby do vánočních svátků okupovaly pozice nad pásmem sestupu, o žádném zásadním náskoku od červených míst se přitom nedá hovořit. Především hosté by nějaký úspěch nutně potřebovali, přece jenom se jim v posledních týdnech nedařilo podle vlastních představ.

V předchozích pěti ligových kolech padl celek z Almela hned čtyřikrát, pouze jednou remizoval. Na nějaký tříbodový rezultát tedy docela dlouho čeká. A duel proti papírově přívětivému mužstvu kouče Alexe Pastoora představuje ideální šanci, jak propad zastavit. "Mezinárodní přestávka byla vítaným okamžikem. Procházíme totiž těžkým obdobím, takovou chvíli jsme potřebovali,” přiznával hostující stratég John Lammers, že si jeho parta musela odpočinout, zapomenout na nedávné nezdary a dobře se připravit na závěr kalendářního roku. "Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom dosáhli dobrého výsledku proti Almere City. To je nyní to jediné, na čem záleží.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.86 - 4.01

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Go Ahead Eagles

neděle 14:30

Go Ahead bylo před sezónou považováno za jednoho z možných černých koňů celé soutěže a zatím to vypadá, že se tyto prognózy naplní. Po více jak třetině tohoto ročníku se totiž nachází na vynikajícím pátém místě se ziskem jednadvaceti bodů a před šestou Spartou je o body tři, na čtvrtý Alkmaar ztrácí bodů pět. Nyní bude plnit úlohu mírného favorita na půdě houževnatého Nijmegenu, jenž ale v lize momentálně neprohrál čtyřikrát po sobě.

Celek z Deventeru prozatím nestačil jen na největší favority, celkově včetně národního poháru neokusil hořkost porážky šestkrát v řadě a z toho hned čtyřikrát zvítězil. Po dvou nerozhodných výsledcích se Spartou a Almere zabral doma proti Vitesse, které rozdrtil vysoko po výsledku 5:1, těsně před reprezentační přestávkou zvládl vyrovnanou bitvu ve Waalwijku a nakonec se radoval z nejtěsnějšího vítězství 1:0.

NEC nevyhrálo na ligové scéně pětkrát za sebou, nicméně kromě porážky s Vitesse (1:3) teď čtyřikrát za sebou remizovalo s Heerenveenem, Almere (shodně 1:1) a pak s Volendamem i Twente (v obou případech 3:3). V tuto chvíli tedy má na kontě jedenáct bodů a je čtrnácté, s čímž určitě není spokojeno, na druhou stranu za devátou Fortunou zaostává o nicotné dva body.

Oba soupeři se spolu naposledy utkali v předešlém ročníku a úspěšnější bylo Go Ahead (3:3, 1:0). Trenér domácího týmu Rogier Meijer postrádá Kase de Wita, Pereiru, Tibidiho i zkušeného útočníka Dosta, stratég Go Ahead René Hake nemůže nasadit Stokkerse.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.71 - 2.81

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Volendam

neděle 14:30

Favorizovaný Alkmaar je i v tomto ročníku považován za jednoho z adeptů na pohárové příčky a vyloučen není ani případný boj o mistrovský titul, na který čeká téměř patnáct let. Nicméně po velmi solidním začátku se před poslední reprezentační přestávkou zasekl a začal nečekaně ztrácet důležité body, v tabulce se navíc propadl na čtvrtou příčku se šestadvaceti body. Nyní by rád započal závěrečnou fázi tohoto roku očekávanou výhrou nad Volendamem.

AZ se letos příliš nedaří v evropských pohárech - závěrečným play-off prošel až díky úspěšnému penaltovému rozstřelu a ve skupinové fázi to vypadá, že po dlouhých letech bude chybět v jarní fázi. Ve čtyřech zápasech totiž vyhrál jen jednou a se třemi body je třetí s šestibodovým mankem na druhou Legii Varšavu. Na ligové scéně nevyhrál dvakrát po sobě, po překvapivé remíze 1:1 s Excelsiorem naposledy prohrál na půdě slavnějšího rotterdamského týmu Feyenoordu (0:1).

Hostující celek je kandidátem na sestup a už teď je jasné, že boj o záchranu nebude jednoduchý. V dosavadních dvanácti zápasech vyhrál jen dvakrát a s pouhými osmi body je předposlední sedmnáctý, navíc před posledním Vitesse se drží jen díky lepšímu skóre. V předchozích čtyřech duelech jedinkrát remizoval a hned třikrát prohrál, navíc senzačně vypadl z 1. kola KNVB Bekeru po porážce 0:1 s amatérským týmem Excelsior Maassluis.

"V reprezentační pauze jsme zapracovali na některých věcech a já pevně doufám, že minimálně do konce tohoto kalendářního roku již budeme vítězit. Je nám jasné, jak důležitý je první krok, a i když bychom měli mít navrch, tak to může být velmi náročné souboj," prohlásil s opatrností v hlase domácí kouč Pascal Jansen. Tomu scházejí Lahdo s Meesem de Witem, FC se musí obejít bez Mbuyamby, Le Rouxe i Blommestijna.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.11 - 18.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - FC Utrecht

neděle 16:45

13. kolo nejvyšší nizozemské soutěže uzavře souboj mezi dvěma týmy, které mají pohárové ambice a aktuálně se jim celkem daří, nicméně v tabulce je mezi nimi velký rozdíl. Rotterdamské Spartě v tuto chvíli patří velmi solidní šesté místo se ziskem osmnácti bodů a za pátým Go Ahead zaostává o body tři, Utrecht se po katastrofálním začátku nachází v blízkosti sestupového pásma a s pouhými devíti body je až patnáctý.

Nicméně pro domácí celek i přes devítibodový rozdíl nemusí být tento duel vůbec jednoduchý. FC totiž v úvodních osmi zápasech hned sedmkrát prohrálo a jedinkrát zvítězilo, avšak momentálně neokusilo hořkost porážky za sebou. Po skalpu věhlasného Ajaxu (4:3) uspělo v úvodním kole národního poháru nad Waalwijkem (3:2) a v lize teď třikrát v řadě remizovalo - smírně se rozešlo s Fortunou (0:0), Twente (1:1) i Excelsiorem (2:2).

Utrecht tedy pod vedením nového kouče Rona Janse začíná předvádět očekávané výkony, na druhou stranu má před sebou ještě velmi dlouhou cestu. V uplynulém ročníku porazil Spartu v obou duelech základní části (3:1, 3:0), jenže v dodatečném play-off nakonec padl v Rotterdamu po penaltovém rozstřelu. Spartě se v této sezóně také nevyhnula zaváhání, nicméně rozhodně na tom není špatně.

Před třemi týdny sice senzačně podlehla Almere (1:2), jinak ale uhrála právě s Go Ahead nerozhodný bezbrankový výsledek a po skalpu Waalwijku (2:0) nedala minule šanci předposlednímu Volendamu (4:1). Oba protivníci se musí dlouhodobě vypořádat s početnou marodkou - domácí lodivod Jeroen Rijsdijk postrádá Clementa, Pedra Alemaña, Saita, Sergiho Rosanase, Eerdhuijzena a vykartovaného Verschuerena, jeho protějšek Jans nemůže počítat s Van der Hoornem, Boothem, Jennerem, Romenym ani Descottem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.46 - 2.96

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Feyenoord Rotterdam

sobota 16:30

Feyenoord se v uplynulém ročníku Eredivisie vrátil po šesti letech na nizozemský trůn a v cestě za obhajobou si nevede úplně špatně, nicméně úplně spokojen být nemůže. V dosavadním průběhu vybojoval devětadvacet bodů a patří mu druhá příčka, za naprosto suverénním PSV zaostává o sedm bodů. Nyní bude chtít zvládnout očekávané městské derby na půdě SBV, které zatím letos hraje nad očekávání dobře.

Domácí výběr totiž posbíral patnáct bodů a nachází se na velmi solidním sedmém místě. Poslední dobou se však přeci jen dostal do mírné krize, jelikož momentálně nevyhrál pětkrát po sobě a z toho třikrát remizoval. Naposledy zavítal do Utrechtu a překvapivě se s ním rozešel smírně (2:2) stejně jako o týden dříve s vysoce favorizovaným Alkmaarem (1:1). Na sobotního protivníka se mu však dlouhodobě nedaří.

V předchozích šesti případech s ním hned pětkrát prohrál a jen jednou ho porazil, v předešlé sezóně měl k bodovému zisku poměrně daleko (porážky 1:5 a 0:2). Hostující celek se snaží vyrovnat s velmi náročným programem, v následujících týdnech ho čeká velmi napínavá bitva o postup do osmifinále v Lize mistrů. Na ligové scéně si před čtrnácti dny poradil s Alkmaarem díky trefě Quintena Timbera zhruba v polovině úvodního dějství (1:0).

"Excelsior je naším tradičním rivalem už delší dobu a vždy je vidět, že s námi za žádnou cenu nehodlá prohrát. Pokud ho chceme porazit, tak musíme hrát bez větších chyb a je nutné proměňovat nabídnuté možnosti, kterých nemusí být hodně. Již v úterý se střetneme v Lize mistrů s Atléticem a nemůžeme si dovolit zaváhat, avšak teď se plně koncentrujeme na toto utkání," má jasno lodivod favorita Arne Slot.

Tomu scházejí Minteh, Geertruida a Jahanbakhsh, jeho protějšek Marinus Dijkhuizen nenasadí El Yaakoubiho, Seymora, Hartjese, Pierieho, Donkora ani útočníka Van Duinena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 15.90 - 8.47 - 1.16

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Fortuna Sittard

sobota 18:45

Heerenveen v poslední dekádě postupně upadal do průměru nizozemské nejvyšší soutěže a někdy se i stávalo, že skončil v dolní polovině tabulky relativně blízko od sestupových pozic. V tomto ročníku se snaží oprášit zašlou slávu, jenže ani letos nijak nepřesvědčil. Po více jak třetině této ligové sezóny má na kontě třináct bodů a patří mu desátá pozice, nyní se pokusí posunout do horní poloviny proti konkurenční Fortuně.

"Srdíčka" zahájila tento ročník dvěma výhrami a zdálo se, že boj o evropské poháry nebude nereálný. Jenomže v následujících sedmi duelech vybojovala jediný bod a naopak se přiblížila k sestupovému pásmu. Výběr vedený trenérem Keesem van Wonderenem však těsně před poslední reprezentační přestávkou opět zabral, kromě porážky v Amsterdamu s Ajaxem (4:1) přehrál Heracles (3:0) i Vitesse (3:1) a 1. kole národního poháru navíc deklasoval druholigové Venlo (5:1).

Hostující celek se i letos snaží hlavně zachránit, a i když si už prošel horším obdobím, tak na tom není úplně zle. Na kontě totiž má shodný počet bodů jako jeho sobotní rival a je před ním na devátém místě díky lepšímu skóre. V prvních pěti zápasech ani jednou neprohrál a dosáhl tedy na skvělých devět bodů, pak stejně jako SC prošel krizí a v šesti střetnutích jen jednou remizoval. Svou dlouhou šňůru bez výhry ukončil teprve až proti Heraclesu, které po skvěle zvládnutém prvním poločase rozdrtil po výsledku 4:1.

Vyzyvatel ze Sittardu prohrál na stadionu Abe Lenstra dvakrát za sebou (0:1, 1:2) a i v tuto chvíli bude plnit úlohu mírného outsidera. Jeho trenér Danny Buijs by měl mít k dispozici kompletní kádr, zatímco Van Wonderen nemůže využít služeb obránce Bochniewicze, jenž se zranil v reprezentační přestávce v utkání proti českému národnímu týmu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.44 - 4.01

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Twente - PSV Eindhoven

sobota 18:45

Letošnímu ročníku Eredivisie jednoznačně vládnou hráči PSV. Ve dvanácti ligových kolech se radovali ve všech případech z vítězství, není pochyb o tom, že minimálně směřují k titulu podzimního krále. Jestli každopádně může někdo eindhovenského velikána přece zastavit, pak bezpochyby Twente. Aktuálně třetí celek tabulky navíc před vlastními fanoušky nepadl.

Dokonce se šesti domácích střetnutí zvítězil celek z Enschede pětkrát, až před reprezentační pauzou přišel o svou šňůru tříbodových výsledků v klání s Nijmegenem. Poněkud překvapivě právě s tímto protivníkem, neboť předtím na De Grolsch Veste prohrál třeba mistrovský Feyenoord. Je ovšem pravda, že až Boeren představují obecně tu těžko zastavitelnou lokomotivu, která nezpomaluje, nenajíždí na výhybky a nemá žádné zpoždění.

Do utkání mimochodem bude moci opět zasáhnout český reprezentant Michal Sadílek, který se po srazu s českým nároďákem navrátil po postupu na evropský šampionát v jistě pozitivní náladě. V minulém klání s NEC si musel odpykat jednozápasový trest, protože už stihl v dresu Twente v celkově jedenácti duelech nizozemské nejvyšší soutěže posbírat čtyři žluté karty. Otazníky ale visí nad starty Michela Vlapa a Mitchella van Bergena. "Uvidíme až v den utkání, jak se to u nich celé vyvine,” prozrazoval domácí lodivod Joseph Oosting. Ten zároveň dodal, že stejná situace panuje i u Naciho Ünüvara, který už se po zranění zapojil zpátky do společného tréninku se spoluhráči.

Aktuální ztráta Oostingovy družiny na PSV je devítibodová. Také ale musí myslet na zadní vrátka. Třetí příčku De Tukkers totiž napřímo ohrožuje Alkmaar, který je vzdálený na rozdíl pouhého bodu. Udržet své postavení před AZ zrovna proti nynějšímu soupeři tak bude pro Twente nesmírně náročným úkolem. "Pokud máme mluvit o dvou týmech, které si vedou dobře, pak určitě musíme zmínit PSV s Feyenoordem,” pokračoval Oosting. "Pro nás to bude velká výzva. Znovu zjistíme, jestli dokážeme konkurovat špičce v Nizozemsku. A to je něco, co bychom chtěli dlouhodobě.”

Hosté hlásí jednu dobrou zprávu. Je totiž velká šance, že by se do sestavy mohl navrátit útočník Noa Lang, jehož prakticky po celý podzim trápí zdraví. Přes měsíc a půl se přímo na trávníku neobjevil, před několika dny se každopádně opět zapojil do přípravy. Hostující stratég Peter Bosz dokonce na páteční tiskové konferenci prozradil, že by se mohl čtyřiadvacetiletý nizozemský reprezentační forvard objevit na hrací ploše už od začátku. I s ohledem na nadcházející důležitý mač v Lize mistrů na půdě Sevilly se však spíše očekává, že bude přítomný zprvu na lavičce náhradníků.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.52 - 3.72 - 2.04

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

AFC Ajax - SBV Vitesse

sobota 21:00

Vitesse se po loňské nepovedené sezóně chtělo vrátit do horní poloviny Eredivisie i do evropských pohárů, ovšem po třetině soutěže je realita zcela jiná a všem je momentálně jasné, že musí přijít nějaké radikálnější změny. Tou první a asi zatím nejdůležitější je odchod trenéra Phillipa Cocuho, který těsně před reprezentační přestávkou na svůj post rezignoval po domácí porážce 1:3 s konkurenčním Heerenveenem.

SBV doposud posbíralo pouhých osm bodů a nachází se na úplně posledním osmnáctém místě tabulky o skóre za předposledním Volendamem. Cocu vedl tým od roku 2022 a díru do světa s ním neudělal, po osmé ligové porážce tohoto ročníku se rozhodl klub opustit. "Cítil jsem, že tým potřebuje změnu, proto jsem se rozhodl odstoupit. Týmové zájmy mají koneckonců vždycky přednost před těmi individuálními. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom situaci otočili, ale nestačilo to. Klubu, zaměstnancům a fanouškům přeji jenom to nejlepší," řekl smířeně někdejší věhlasný záložník.

Vedení celku z Arnhemu v tuto chvíli hledá stálou náhradu, nicméně minimálně do konce podzimní části bude na lavičce šedesátiletý Edward Sturing. "Hned na úvod nás čeká pořádně těžký oříšek v podobě Ajaxu, avšak my v Amsterdamu nemáme co ztratit a pokusíme se bodovat. Ve zbývajících zápasech tohoto roku hodláme stabilizovat naše výkony a opustit sestupové pásmo," nastínil Sturing své aktuální cíle.

AFC se také výrazně trápí a zaostává za očekáváním. Po příchodu kouče Johna van 't Schipa se zdálo, že se blýská na lepší časy, jenže poslední dva zápasy se amsterdamskému gigantovi nepovedly. Ten nejprve neuspěl v Evropské lize s anglickým Brightonem ani napodruhé (porážka 0:2) a vzápětí v Eredivisii senzačně remizoval s nováčkem z Almere po výsledku 2:2.

Nejúspěšnější nizozemský celek historie tedy bude mít obrovské problémy se vůbec udržet v evropských pohárech i pro jarní část a navíc v lize mu patří až dvanáctá příčka s dvanácti body. "Měli jsme čas udělat několik změn a já věřím, že do konce roku budeme předvádět výkony, na které jsou všichni zvyklí. Vitesse na tom sice není dobře, jenomže za současné situace nevíme, co od něj čekat," řekl Van 't Schip s mírnými obavami.

Domácí neprohráli se svým nadcházejícím soupeřem dvanáctkrát za sebou, v předešlé sezóně s ním získali čtyři body (2:1, 2:2). Favorit tohoto střetnutí nenasadí Mannsverka, Van Axela Dongena, brankáře Gortera, Van den Boomena, Vose, Bergwijna a zřejmě ani důležitého útočníka Brobbeyho. Hosté postrádají Pinta, Jonathanse, Fofanu, Buitinka i vykartovaného Marca van Ginkela.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Ramaj - Rensch, Šutalo, Hato, Sosa - Hlynsson, Taylor - Berghuis, Mikautadze, Tahirovič - Akpom

SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Room - Arcus, Oroz, Isimat-Mirin, Hendriks, Cornelisse - Tielemans, Meulensteen, Propper, Kozlowski - Manhoef

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 6.04 - 8.86

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - RKC Waalwijk

sobota 21:00

Nováček ze Zwolle se vrátil mezi nizozemskou ligu po roce stráveném ve druhé lize a zatím může být se svými výkony relativně spokojen. V dosavadních dvanácti zápasech získal přijatelných čtrnáct bodů a momentálně mu patří velmi solidní osmé místo. Teď se pokusí rozšířit své bodové konto proti Waalwijku, který se naopak od začátku tohoto ročníku nenachází v ideálním rozpoložení a nyní bojuje pouze o záchranu.

PEC celkově předvádí konstantní výkony, i když z dvanácti odehraných utkání prohrálo přesnou polovinu. Na druhou stranu ale má na kontě hned čtyři výhry, díky nimž se drží dále od sestupových příček. Těsně před reprezentační přestávkou zavítalo do Eindhovenu a suverénnímu PSV podlehlo jasně po výsledku 0:4, předtím však zvládlo důležitou bitvu s konkurenční Fortunou (2:0).

RKC se v předešlých dvou sezónách umístilo v klidném středu tabulky a minule dokonce mělo blízko i k dodatečnému play-off o evropské poháry. Jenže teď se trápí, protože s pouhými devíti body je až šestnácté s bilancí tří výher a osmi porážek. V tuto chvíli nebodovalo v Eredivisii čtyřikrát v řadě, minule těsně podlehlo houževnatému Go Ahead Eagles (0:1).

Oba protivníci se spolu naposledy utkali v sezóně 2021/2022 a tehdy bylo úspěšnější Zwolle (0:0, 2:0). Domácí lodivod Johnny Jansen nemá k dispozici Bobsona, Verduina a Lagsira, stratég Waalwijku Henk Fraser postrádá El Harmaziho. Naopak již před reprezentační přestávkou se vrátil mezi tři tyče brankář Etienne Vaessen, který koncem září vystrašil celou veřejnost, neboť v závěru utkání s Ajaxem zůstal ležet na zemi a musel být dokonce oživován.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.73 - 3.50

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
12
12
0
0
45 : 5
36
2
Feyenoord Rotterdam
12
9
2
1
36 : 9
29
3
FC Twente
12
8
3
1
25 : 11
27
4
AZ Alkmaar
11
8
2
1
26 : 6
26
5
Go Ahead Eagles
12
6
3
3
23 : 16
21
6
Sparta Rotterdam
12
5
3
4
17 : 16
18
7
SBV Excelsior
12
3
6
3
20 : 21
15
8
PEC Zwolle
12
4
2
6
14 : 21
14
9
Fortuna Sittard
12
3
4
5
12 : 20
13
10
SC Heerenveen
12
4
1
7
17 : 26
13
11
Almere City
12
3
4
5
12 : 22
13
12
AFC Ajax
11
3
3
5
21 : 24
12
13
Heracles Almelo
12
3
3
6
15 : 32
12
14
NEC Nijmegen
11
2
5
4
20 : 22
11
15
FC Utrecht
12
2
3
7
11 : 23
9
16
RKC Waalwijk
11
3
0
8
8 : 20
9
17
FC Volendam
12
2
2
8
15 : 28
8
18
SBV Vitesse
12
2
2
8
9 : 24
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele