V Číně zavedli nová pravidla

15.01.2017, 21:36
Aktuality

Autor: Tomáš Daníček / sports.sina.com.cn

Komentáře (3)

Přidat komentář
Chazy
Reagovat
Chazy

PRAVIDLA OBOU EFNFL FANTASY KEEPERŮ

1) HLASOVÁNÍ

Pro hlasování o čemkoliv v rámci ligy (potrestání či vyloučení hráče, změna pravidel, atp.) je vždy potřeba hlas všech členů ligy, jinak hlasování nebude uzavřeno. Pro úspěšné schválení návrhu je vždy potřeba nadpoloviční většina. Tzn. v případě, kdy hlasuje celá liga, je to 7 hlasů ze 12. V případě, že se hlasuje o potrestání či vyloučení hráče, je to 6 hlasů z 11 (hráč, o kterém je hlasováno, se hlasování neúčastní).

Jestliže se některý z hráčů nezúčastní jakéhokoliv hlasování s povinnou účastí ani po upozornění a vyzvání commishe (do 7 dnů od spuštění hlasování během sezony, do 21 dnů od spuštění hlasování během offseason), bude samotná tato neúčast považována za porušení pravidel o aktivitě.

Spustit hlasování lze vždy pouze od 1.5. do konce PO, tedy do jednoho dne po odehrání všech zápasů 16. týdne základní části NFL. O každém tématu je možné hlasovat pouze jednou v sezoně.

2) ŽÁDOST O HLASOVÁNÍ

Jakýkoliv člen ligy může kdykoliv požádat o hlasování, a to ať už se jedná o změny pravidel, doplnění pravidel, či o navržení jiného člena k potrestání za porušení pravidel. Samotné hlasování pak spouští commish v předem definovaném článku. Commish není povinen spustit jakékoliv hlasování – musí hlasování shledat smysluplným. Sám naopak může spustit jakékoliv hlasování.

V případě, že by návrh k hlasování chtěli podpořit i tři další členové ligy, commish je nucen hlasování zahájit i přes to, že s ním sám nesouhlasí.

3) ROSTER A NASTAVENÍ KEEPERŮ

Roster týmu sestává z 1 QB, 3 WR, 2 RB, 1 TE, 1 K, 1 DEF, 1 IR a 8 BN, sestava je tedy oproti klasické redraft lize rozšířená o 2 BN sloty a 1 IR slot. IR slot je možné využívat na jakéhokoliv hráče, u kterého to yahoo systém umožní. Je stanoven počet 8 keeperů, které si budou týmy nechávat do další sezony. Termín zadání keeperů je vždy přesně týden před termínem draftu (ten bude jasně určen na začátku offseason). Termín draftu je možno po domluvě změnit, ale termín zadání keeperu zůstává původní, pokud se draft nepřesouvá na dřívější termín. Pak je možné i termín zadání keeperů posunout, aby mezi oběma dny byly alespoň tři volné.

Každý hráč je povinen do daného termínu naklikat na Yahoo hráče, které hodlá keepovat do další sezony. Jestliže chce keepovat hráče, kterého získal v offseason tradu a nemá ho tím pádem fyzicky na své soupisce, napíše o tom zprávu commishovi. Pokud tedy hráč například keepuje 6 svých původních hráčů a 2 hráče získané během offseason tradu, zakliká na Yahoo pouze 6 hráčů a o zbylých dvou informuje commishe, který je pak zadá ručně. V ideálním případě je vhodné pro kontrolu commishovi napsat zprávu se všemi 8 keepery, aby se případný překlik na Yahoo mohl včas opravit.

4) KEEPERS DEADLINE

Každý hráč je povinen do určeného termínu zadat své keepery, a to v korektním formátu. To znamená, že keeperů musí být odevzdáno přesně 8. Zadat je může hráč buď na yahoo, nebo vzkazem, nebo kombinací yahoo + vzkazu (viz kapitola 2. ROSTER A NASTAVENÍ KEEPERŮ). Vždy však musí být jasných 8 keeperů, které commish může po deadlinu kdykoliv naklikat.

V případě, že hráč keepery nezadá včas a nebo je nezadá v korektním formátu (není jich přesně 8), je to považováno za porušení pravidel o aktivitě (viz kapitola 12. DEADLINY). Tím pádem na něj padá dvouletá podmínka.

Zároveň však získává tři dny, během kterých může keepery doplnit zprávou commishovi. Commish vynaloží veškerou snahu, aby majitele informoval o situaci (vzkaz, email, případně FB, mobil, když ho zná). Teprve v případě, kdy ani po třech dnech hráč nezadá své keepery, budou mu automaticky doplněni dle aktuálního yahoo "Proj rank".

5) SEZÓNNÍ TRADY

Během sezóny lze tradovat jak hráče, tak budoucí draft picky. Oběma směry vždy musí putovat stejný počet případných draft picků, aby všechny týmy vždy měly stejný počet hráčů i picků. Pokud trade tyto podmínky nesplní, bude automaticky vetován. Deadline pro trady během sezony je 11. listopadu a lhůta, po kterou je možnost trade vyhodnotit a případně vetovat je 2 dny. K vetování tradu je potřeba 4 hlasů.

6) OFSEASON TRADY

Okno pro offseason trady začíná 1. 7. Posledním termínem na zadání tradu je přesně týden před zadáním keeperů. Není zakázáno, aby se týmy na tradech domlouvaly v průběhu roku, ale oficiální přednesení tradu a jeho schválení bude probíhat pouze v tomto letním období.

Jelikož Yahoo neumožňuje tradování mimo sezonu, je pro offseason trady vyhrazen zvláštní článek na EF, ve kterém bude vždy trade zapsán dle předepsaného formátu. Daný offseason trade bude také ve stejném formátu přidán do diskuze v rámci ligy na Yahoo v podobě nového vlákna. Aby byl trade legitimní, nesmí dojít k žádné nesrovnalosti (například jeden tým nemůže dát jeden pick dvěma týmům), jinak bude automaticky stornován a v případě, že na něj budou navazovat další trady, budou stornovány i ty. Proto by měl zápis tradu zkontrolovat i druhý uživatel; ten zároveň na trade musí reagovat palcem, čímž dáva najevo souhlas.

Po zapsání tradu do tohoto článku je také nutné informovat o novém tradu do článku, kde probíhá aktuální diskuze k NFL, aby se o něm mohla dovědět opravdu celá liga a mohla na něj reagovat. Schvalování tradu probíhá stejně jako během sezony, akorát se jedná o pětidenní schvalovací lhůtu. Na zrušení tradu jsou opět potřeba 4 veta, která budou zapsána jako reakce na tento trade v rámci článku na Eurofotbalu spolu s odůvodněním, proč byl trade vetován.

V rámci toho, co je a není možno tradovat, se kreativitě meze nekladou. Lze tradovat draft budoucí draft picky, lze zavádět podmínky, od kterých se odvíjí potenciální budoucí úpravy původního tradu atp. Jediné podmínky jsou, aby byl trade vždy v rámci možností fér pro obě strany a neporušoval některé ze dříve zmíněných pravidel.

7) SCHVALOVÁNÍ OFFSEASON TRADŮ

Každý offseason trade musí být v článku potvrzen i druhou stranu (stačí palec nahoru), jinak nemůže být zkompletován.

Stejně tak každý ligový hráč s právem veta, který trade reviduje a hodnotí jeho spravedlivost, je povinen své hodnocení vyjádřit do článku jako reakci (opět stačí palec nahoru). Není ničí povinností revidovat každý trade, protože máme přestupové období v létě, nicméně když už k revizi došlo, musí být zaznamenána. Kdyby však někdo neohodnotil žádný trade po delší dobu, například i období několika let, určitě by se to řešilo jako potenciální prohřešek proti pravidlům o aktivitě.

8) TRADOVÁNÍ PICKŮ

Při tradu draft picků je nutné respektovat, že keepeři zaujímají posledních 8 kol na draftu, tudíž je možné tradovat picky v rozmezí prvního a devátého kola. V případě, že je trade zapsán chybně a traduje se nějaký pick v pozdější fázi draftu, bude commishem anulován. V případě offseason to znamená okamžité zrušení tradu, v případě sezony to znamená upozornění ostatních hráčů na nevalidní trade a žádost o zvetování, aby trade neprošel.

Kdyby se veta nesešla, commish by musel hráče a picky natvrdo naklikat původním majitelům v commish tools.

9) ÚPRAVA PRAVIDEL OFFSEASON PRO NEKOMPLETNÍ LIGU

V případě, že se do ligy nepřihlásí všech 12 hráčů, nebo bude jeden tým dočasně bez majitele, offseason trady budou i tak zahájeny 1. 7. Změněn bude počet vet, která jsou nutná pro zrušení tradu.

11 a 10 přihlášeních -> Na zrušení tradu jsou nutná tři veta

9 a 8 přihlášených -> Na zrušení tradu jsou nutná dvě veta

10) DRAFT

Úvodní drafty již proběhly formou aukce. Doplňovací drafty v následujících sezonách budou probíhat formou hada, aby se dodržely místa na draftu podle umístění v předchozí sezoně. Postup bude stejný jako v NFL - posledních šest týmů bude na draftu seřazeno podle základní části předchozí sezony v opačném pořadí (poslední v ZČ bude první na draftu). Tzv. Consolation Play Off (PO pro poražené) tedy na pořadí na draftu nemá žádný vliv. Účastníci PO budou seřazeni v opačném pořadí na draftu vůči svému PO výsledku (vítěz PO bude poslední na draftu).

Řazení týmů, které nebyly v PO, bude rozhodnuto na základě stejného klíče, jaký užívá yahoo – 1. tie breaker je bilance v ZČ, druhým tie breakerem jsou nahrané body v ZČ. Stejná pravidla platí i pro týmy, které se umístí v PO 5. a 6.

Rozdíl oproti reálnému NFL draftu je v pořadí týmů po prvním kole - týmy na střídačku mění své pořadí na draftu v sudých a lichých kolech (tzv. had). To znamená, že například tým, který skončí po ZČ poslední, a má tudíž 1. pick na draftu, bude vždy v sudých kolech naopak vybírat jako 12., atp.

Datum draftu je vždy předběžně stanoveno commishem na začátku léta. Jestliže někomu z hráčů dané datum nevyhovuje, je potřeba to okamžitě řešit jak s commishem, tak zbytkem ligy. Daný hráč by měl poskytnout co největší množství náhradních termínů pro draft. Zároveň však musí brát v potaz, že nejdřívější termín pro draft je jeden den po odehrání kompletního 3. týdnu preseason zápasů.

Jestliže datum draftu nevyhovuje více hráčům, a zároveň se nepodaří najít náhradní datum, které by vyhovovalo celé lize, bude pro draft vybráno datum, které vyhovuje co největšímu počtu zbytku ligy. Jestliže je několik dní, které připadají v úvahu jako alternativy a nevyhovují vždy stejnému počtu hráčů, bude vybráno datum takové, které nebude vyhovovat člověku, který informoval o nemožnosti dostavit se na draft jako poslední; a/nebo nabídl nejnižší počet náhradních termínů. Jestliže dojde k nějaké nepředvídatelné a přehnaně komplikované situaci, je na uvážení commishe, aby datum vybral sám dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

11) FAIR PLAY, AKTIVITA A TANKOVÁNÍ

Není povoleno úmyslně vypouštět zápasy a dopomáhat si buď k lepšímu umístění na draftu v další sezoně, nebo si s jinými hráči po domluvě vzájemně napomáhat k PO. Každý manažer zodpovídá za to, že nasazuje sestavu, která má šanci vyhrát zápas, a i když nelze zcela 100% určit, jaká sestava je objektivně pro daný týden nejsilnější, jakékoliv evidentní nepostavení hvězd a jasných starterů bez evidentních logických důvodů bude bráno jako prohřešek proti tomuto pravidlu. Za porušení pravidel bude toto chování považováno i v případě, že se hráči podaří daný zápas shodou náhod a štěstí vyhrát. Výsledek není brán jako polehčující okolnost, v potaz se bere vždy pouze úmysl.

To samé platí o hraní hráčů, u kterých je dostatečně dopředu avizováno, že nebudou hrát ať už kvůli zranění, suspendaci, bye weeku, či z jakýchkoliv jiných důvodů. Limit pro kontrolu sestavy proti absencím je 48 hodin před začátkem zápasu. Jestliže tedy bude například 50 hodin před zápasem oficiálně oznámeno, že hráč X je zraněn a určitě nenastoupí, je povinností manažera ho v základní sestavě vystřídat, jinak dojde k porušení pravidel.

Jestliže dojde k jakémukoliv porušení výše zmíněných pravidel, bude hráčovo chování předneseno lize a v hlasování bude rozhodnuto o jeho potrestání. Pokud nadpoloviční většina vyhodnotí hraní uživatele jako porušení pravidel, uživatel přijde o svůj 1. pick na draftu (půjde automaticky na 12. místo na draftu, ale posunem, ne nahrazením, tzn., že nepřevezme místo vítěze PO a nebude mít na draftu 12. a 13. místo, ale 12. a 24.).

V případě, že se bude toto chování u již odsouzeného uživatele opakovat, bude se hlasovat o vyloučení hráče. Jestliže hráč toto pravidlo poruší a příjde o 1. pick, musí alespoň celou další sezonu absolvovat bez prohřešku. Po uplynutí této jedné sezony se mu tato podmínka ruší, a při případném opětovném porušení pravidel by se opět hlasovalo jen o ztrátě 1. picku.

12) DEADLINY

Každý hráč je povinen dodržovat základní pravidla o aktivitě – přihlásit se do ligy do 1. 7., nastavovat své keepery a účastnit se všech hlasování.

V případě, že se hráč nepřihlásí do ligy do 1. 7., nenastaví včas své keepery, nebo ve vydefinované lhůtě neodhlasuje (viz kapitola HLASOVÁNÍ), bude po následující dva roky v podmínce. Kdyby během té doby opět nesplnil podmínky aktivity, bude automaticky hlasováno o jeho vyloučení.

13) REGISTRACE PRO DALŠÍ SEZONU

Forma nemusí být jednotná, přihlášení může proběhnout přes vzkazy, stejně tak přes facebook. Možné je hlásit se i v diskuzi, jen je potřeba mít jistotu, že commish doopravdy informaci zaznamenal. Je však potřeba mít v ruce důkaz, že k přihlášení došlo.

14) LOS

Prvních pět weeků hraje každý s každým ve své divizi. Mezi sedmým a 13. weekem hraje opět každý s každým ve stejném pořadí, jako tomu bylo v prvních pěti weecích.

6., 9. a 12. week jsou označené jako rivalry weeky a jsou to souboje mezi divizemi. V 6. hraje každý s týmem, který se loni umístil ve své divizi na stejném místě. V 12. hraje každý s týmem, který skončil ve své divizi přesně na opačném konci. V 9. weeku hraje každý s týmem, se kterým nehrál loni a nehraje s ním jiný zápas letos.

DIVIZE

Liga je pevně rozdělena na dvě divize na základě klíče vydefinovaného před založením soutěže. Týmy jsou v jedné lize rozděleny podle geografické polohy bydliště uživatelů a ve druhé lize dle velikosti daných bydlišť. Složení divizí se nebude v budoucnu měnit, a to ani v případě, že by nějaký tým změnil uživatele.

15) RESEEDING V PLAYOFF

V playoff je nastaven systém reseedingu, což znamená, že nejvýše nasazený tým vždy potká nejníže nasazený tým daného kola. Neexistuje tudíž systém pavouka.

16) NÁZVY

Není povoleno změnit si název franchise bez domluvy a bez povolení od commishe. Názvy týmů jsou commishem zamčeny od samotného založení soutěže. Kdyby si hráč chtěl název změnit, logo, či jiné specifika týmu, musí požádat commishe a ten mu krátkodobě tuto možnost odemkne. Kdyby se však domluvil na změně něčeho jiného než názvu a název i tak změnil, či kdyby našel jiný způsob, jak název změnit, bude mu odebrán pick ve druhém kole.

17) NECHTĚNÝ DROP, NECHTĚNÝ PICK

Pokud hráč omylem dropne hráče, kterého dropnout nechtěl, musí do 30 minut na eurofotbal požádat commishe o anulování picku. Nesmí se však do té chvíle v diskuzi objevit příspěvek, který by tento tah zpochybňoval – pak už by bohužel nebylo jasné, zda uživatel udělal chybu, nebo si díky jinému hráči uvědomil, že udělal špatné rozhodnutí.

Pokud uživatel na draftu omylem pickne hráče, kterého nechtěl, ideálně musí okamžitě do chatu řvát, že chce pick stornovat. Opět platí, že nesmí být v chatu žádná zpráva od jiného uživatele, která by pick zpochybnila – pak by opět byl rozpor, zda to bylo chybné rozhodnutí nebo ukliknutí. Commish v takovém případě dá v draftu pauzu a rozhodne se, jak se situací naloží.

Obě tyto situace jsou čistě na posouzení commishe a nemusí dojít k jejich anulování, pokud si není svým rozhodnutím jistý. Liga nemá na rozhodnutí žádný vliv a nebude o něm hlasováno.

18) PŘIJÍMÁNÍ NOVÝCH ČLENŮ

Přijímání nových členů je čistě v rukou commishe. Liga nemá na toto rozhodnutí žádný vliv. Commish se může ptát na názor, může s členy diskutovat možnosti, ale rozhodnutí bude vždy na něm.

Reagovat
Chazy
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele