Druhá místa stačila, Salah jede na APN s cílem získat konečně zlato

09.01., 19:14
Aktuality
Mohamed Salah (© AFP)

S Liverpoolem vyhrál všechno, co se dalo, úspěch s reprezentací mu ale chybí. Mohamed Salah (31) míří na svůj čtvrtý africký šampionát a prahne po titulu. V letech 2017 a 2022 dovedl Egypt až do finále, na vysněný pohár ale stále čeká. "Poté, co jsem byl dvakrát tak blízko, bych rád pomohl Egyptu k vítězství. Chci zvednout trofej Poháru národů," uvedl Salah odhodlaně. Tým ze severu Afriky patří před startem turnaje k největším favoritům. Pouť za rekordním osmým titulem načne v neděli proti Mosambiku.

V roce 2017 zkazil Faraonům radost Kamerun, o pět let později se místo nich radovali fotbalisté Senegalu. Největší zklamání ale prožil tým kolem Salaha v létě 2019. Egypt na domácím šampionátu prosvištěl základní skupinou s plným počtem devíti bodů a bez jediného inkasovaného gólu. V osmifinále ale narazil.

Jihoafrické republice nedali fotbalisté ze severu černého kontinentu ani gól a z turnaje se pakovali. Ofenziva vedená Salahem ohrozila brankáře Ronwena Williamse jen třikrát a nenaplnila očekávání více než sedmdesátitisícového káhirského kotle.

Na turnaji v Pobřeží slonoviny nebude na Egypťanech takový tlak jako doma v Káhiře, cíle jsou i proto mnohem vyšší. Základní skupina, kde čeká Ghana, Kapverdy a Mosambik, by měla být pouhým předkrmem před play off. To vyvrcholí 11. února finálovým zápasem v Abidžanu a Faraoni chtějí být u toho.

"Já i celý zbytek týmu chceme uspět. Hrát za národní tým pro mě osobně hodně znamená. Obléknout červený egyptský dres, který přede mnou nosilo tolik velikánů, je vždy skvělé. Obzvlášť, když si ho mohu navléct na tak skvělém turnaji jako je Pohár národů," líčil Salah v Káhiře na srazu před šampionátem.

Egypt je se sedmi tituly nejúspěšnějším celkem historie afrických šampionátů. Na osmý triumf celek ze země pyramid čeká od zlatého hattricku, který slavil mezi lety 2006 a 2010.

"Pokaždé, když vstoupím na hřiště, jsem si vědom své role. Reprezentuji miliony Egypťanů," vyprávěl Salah. "Vím, že ulice Káhiry, Alexandrie a dalších měst, městeček a vesnic budou při našich zápasech v Pobřeží slonoviny prázdné. Lidé budou buď doma, nebo v kavárnách, budou fandit a přát nám, abychom skórovali. Budou nám přát úspěch," dodal třetí nejlepší nejlepší střelec v historii Liverpoolu.

Právě v dresu Reds egyptský křídelník vyhrál všechny klubové trofeje, které anglický a evropský fotbal nabízí. Před odjezdem na africký šampionát pomohl Liverpoolu dvěma góly k výhře nad Newcastlem a Premier League dočasně opustil jako nejlepší střelec se 14 góly na kontě.

Pozor na Ghanu

Nejtěžší zápas skupinové fáze na rozjetého Salaha a jeho spoluhráče čeká proti Ghaně. Černé hvězdy, které na titul z afrického šampionátu čekají 42 let, cítí šanci na překvapení. "Egypt bude obrovským favoritem, takže hráči Ghany budu moct hrát uvolněně a bez tlaku. Navíc je pro ně jednodušší čelit egyptské ofenzivě, než tvořit proti organizované obraně," líčil Otto Addo, bývalý trenér třetího nejúspěšnějšího týmu historie Poháru národů.

Zápas Ghany s Egyptem nabídne souboj hvězdných ofenzivních záložníků z anglické Premier League. Zatímco Egypt spoléhá na Salaha, Ghana vkládá naděje do třiadvacetiletého Mohammeda Kuduse, jenž má za sebou první půlrok v dresu West Hamu. V 16 zápasech nejvyšší anglické soutěže dal ofenzivní univerzál šest branek a je druhým nejlepším střelcem týmu, v němž působí i Tomáš Souček a Vladimír Coufal.

Právě Kudus by měl výběru z Guinejského zálivu pomoci k odvrácení chmurných vzpomínek na poslední šampionát, na němž Černé hvězdy získaly jediný bod a poprvé od roku 2006 nepostoupily ze skupiny.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (41)

Přidat komentář
Witcher

Když se mu vydaří šampionát tak by po něm mohl sáhnout nakej velkoklub na starý kolena

Reagovat
delfin

Třeba Liverpool?

Reagovat
LFC182

teplice

Reagovat
delfin

Reagovat
Seydou Doumbia

Al Ittihad

Reagovat
Salfovic

To má smůlu, jeho fanoušci mu naplánovali konec ve skupině.

Reagovat
Front hell

Jen fénix

Reagovat
Remt

je nás víc

Reagovat
LyEX

Tak je to logické pri pohľade na útok LFC, keď jediný vie streliť gól (česť výnimke Jotovi, ktorý sa im našťastie vrátil), lebo nechať to na toho 50 IQ tupca, ktorý nedokáže pochopiť čo je offside, to by skončili 10.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

Snad skoncia v skupine

Reagovat
Bozek

Nechystáte třeba nějaký podcast o APN? Rád bych věděl, co se tam děje, ale koukat se mi na to nechce

Reagovat
fantomas

Bude servis podobnej jako před dvěma roky. (Popkulturní) představovačky na styl "důvody proč fandit/sledovat", potom pravidelný ohlédnutí za jednotlivými koly skrz Power Rankings (tentokrát vyjdou i jedny před turnajem), ve finální fázi asi klasický zápisníkový analýzy, a závěrem možná podcast, páč už se nám nic jinýho nebude chtít ( )... ale to fakt jen možná.

Reagovat
Bozek

Super, díky za odpověď

Reagovat
Stannis Baratheon

<3

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
johnik

A k asijskému poháru taky něco bude?

Reagovat
fantomas

Nene, to bych se musel rozpůlit

Reagovat
johnik

Škoda, ale tak aspoň něco

Reagovat
Front hell

Kdo chce,hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Reagovat
fantomas

Jakoby kdyby to aspon byla jediná moje práce...

Reagovat
mayday

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Gajdy38

a kedy sa s tým začína?

Reagovat
fantomas

Dnes

Reagovat
RickNash

to je skvělá zpráva, díky moc tobě i domingovi!

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
md92

Reagovat
Kucka

Yees, Fantík is back

Reagovat
Stannis Baratheon

Zejména finále proti tomu extrémně slabému Kamerunu to musí mrzet.

Reagovat
Shevchenko

Na turnaji v Pobřeží slonoviny nebude na Egypťanech takový tlak jako doma v Káhiře, cíle jsou i proto mnohem výš.

coto?

Reagovat
Benfica

Inak co afcon a tv? Kde to najdem?

Reagovat
mayday

Nikde

Reagovat
alias

Doufejme, že CAF TV Youtube...jinak velká ostuda, že to nikdo u nás nevysílá

Reagovat
mayday

Se slzou v oku vzpomínám když to dával Eurosport všechny zápasy. Snad ten YouTube no.

Reagovat
Benfica

Zlate casy na Eurosporte si pamatam jak som prvy krat mal Eurosport a hned isiel afcon.. to bol 2008..

Reagovat
Benfica

ten youtube aspon by bol fajn

Reagovat
krisa

přeju mu ať se do toho finále zase dostane. Pak už mi to je šumák

Reagovat
Nadržený šimpanz

Nevím proč, ale tenhle arabským špinám nejde fandit. To radši ať vyhraje nějakej negr tým

Reagovat
Nieuwendyk

A Salah je všech špín farao.

Reagovat
Free_player

Co si budem to finále proti Kamerunu se mělo vyhrát

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele