DOSÁHNE BECKHAM NA STOVKU?

28.05.2007, 14:09
Aktuality
Zaujalo nás
Šest zápasů chybí Davidu Beckhamovi k tomu aby dosáhl stovky startů za národní tým. Dlouho se zdálo, že 94 bude konečným číslem. Před rokem, po mistrovství světa, zahájil nově jmenovaný kouč Angličanů Steve Mc Claren přestavbu mužstva. S Beckhamem už nepočítal. Jenže teď teče Anglii v kvalifikaci o Euro 2008 do bot a božský Spice Boy se má stát jejím spasitelem.

1.července 2006 v Gelsenkirchenu odehrál David Beckham zatím poslední utkání za Anglii. Ve dvaapadesáté minutě však musel kvůli zranění střídat a další sled událostí sledoval jen z lavičky. Bez vyloučeného Rooneyho ubránili Angličané bezbrankovou remízu, ale nakonec stejně jako o dva roky dříve na mistrovství Evropy propadli v penaltovém rozstřelu. Byl to poslední zápas pro trenéra Svena Görana Erikssona a jak se zdálo také pro kapitána Beckhama.

Nově jmenovaný kouč Steve McClaren se totiž rozhodl zahájit "éru po Beckhamovi". Bývalý kapitán se ale nikdy nevzdal myšlenky na návrat do dresu se třemi lvy na prsou a vytrvale očekával povolávací rozkaz. Jenže na podzim 2006 se Beckhamovi forma obloukem vyhnula a navíc na veřejnost prosákly informace o sporech s trenérem Realu Madrid Fabiem Capellem. Bývalá modla teď v klubu zahřívala lavičku a v národním týmu o něj nebyl zájem. Beckham se tedy pravděpodobně smířil se svým osudem a podepsal lukrativní pětiletý kontrakt s klubem americké MLS Los Angeles Galaxy. De facto tak rezignoval na snahy o návrat do reprezentace i na dobývání velkých klubových trofejí. Prostě se rozhodl odejít za moře fotbalově dožít.

Jenže na jaře vzaly události dramatický spád. Beckham si vzpomněl na svá lepší léta, vrátil se do sestavy Bílého baletu a v současné době ho táhne za titulem. A v jeho domovině jsou velmi znepokojeni nad prozatímním účinkováním národního týmu v kvalifikaci o evropský šampionát. Angličané prohráli v Chorvatsku a pouze dva body vydolovali ze zápasů s Makedonií a v Izraeli. Čelo kvalifikační skupiny je stále na dohled, ale hrdý Albion už bije na poplach. McClaren se ocitl pod velký tlakem a z mizérie mu má pomoct právě David Beckham.

Dvaatřicetiletý navrátilec tak oživil svůj sen, že reprezentační kariéru přece jen zakončí s trofejí na hlavou. Navíc se může stát teprve pátým hráčem v historii anglické kopané, který dosáhne stovky reprezentačních startů. Samozřejmě za předpokladu, že Anglii léčba Beckhamem pomůže a kolébka fotbalu nebude na EURU za rok chybět.

Kdo se ale na Beckhamův návrat do reprezentace moc netváří jsou Američané. Kvůli jeho letnímu příchodu dokonce upravili ligový program a generální manažer L.A. Galaxy Alexi Lalas už se nechal slyšet, že Beckhama tedy rozhodně na podzim pro přátelské zápasy uvolňovat nebude. Tím by si ale znepřátelil nejen FIFA, ale hlavně samotného fotbalistu, jenž se nikdy netajil přáním hrát za Anglii. Navíc ta vidina stovky startů! Jen legendy jako Peter Shilton, Bobby Moore, Bobby Charlton a Billy Wright to dokázali před ním.

Bude ale zámořská soutěž pro stárnoucího Beckhama dostatečnou přípravou pro národní mužstvo? V Anglii situaci kdosi zhodnotil, že je to jako by hrál za Sheffield Wednesday. I proto se objevila varianta, že během zimních měsíců, kdy má americká liga přestávku by Beckham hostoval v některém anglickém klubu. Zájem už prý potvrdil Newcastle. Zdroje blízké Beckhamovi zatím mlčí, ale podle všeho se shodují, že by Spice Boy rád hrál na ME 2008. Pokud Beckham prokáže připravenost během přátelského zápasu s Brazílií a kvalifikačního zápasu v Estonsku, pak by mohl na podzim už jako hráč Los Angeles dosáhnout stovky reprezentačních startů a v klíčových bitvách s Ruskem a Chorvatskem pomoct Anglii k postupu to Rakouska a Švýcarska. Tam by pak v létě mohl završit bohatou reprezentační kariéru okamžikem na který Anglie čeká už přes čtyřicet let.

Autor: Jiří Fišara / timesonline.co.uk; thefa.com;

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*inzaghi

má tam být, jejich trenér je, ale pěkná mrdka

Reagovat
Shevchenko

si nějak popletl ty čářky

Reagovat
smazaný uživatel

To je sranda, jak si někteří myslí, že před "ale" vždycky musí být čárka.

Reagovat
HOST*peter

Páni profesoři

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
HOST*inzaghi

no to je vy chytráci, ale blbě to není, takže hulit hovno

Reagovat
HOST*alesh

pan ma zrejme vysoke iq...:-)

Reagovat
HOST*inzaghi

pro aleskha: zrejme ano

Reagovat
HOST*

typicka off topic debata

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele