Do Číny odejde i Gyan, jako součást nejdražšího přestupu ze SAE

07.07.2015, 15:44
Aktuality
Blízký východ opouští jeden velký fenomén posledních let. Asamoah Gyan se ve Spojených arabských emirátech našel, v dresu Al Ainu nasázel 95 branek v 83 ligových zápasech a skrze celkový počet 110 gólů zlomil cizinecký střelecký rekord. Teď však vyráží na nové dobrodružství do činské Super League - zhruba za 20 milionů euro ho vykoupí klub Shanghai SIPG...

Navzdory úctyhodnému průměru více než jedné branky na zápas si ghanský reprezentační kapitán loni prožil zdaleka nejtěžší sezonu u Perského zálivu.

Kvůli přetrvávajícím problémům s kvadricepsem zasáhl všehovšudy do 12 ligových střetnutí, takže čerství mistři z Al Ainu při štědré nabídce za 29letého kanonýra neváhali.

"Pokud máte obdržet dvojnásobek toho, co jste za Gyana zaplatili, musíte ho prostě nechat jít," krčil rameny jeden z představitelů Al Ainu.

Polepší si rovněž sám Asamoah Gyan, který si má na Dálném východě týdně vydělat téměř o 100 tisíc euro více. Zrovna loni přitom s Al Ainem podepisoval nový kontrakt do roku 2018

Shanghai SIPG aktuálně v čínské nejvyšší soutěži platí za druhý nejlepší tým, na úplné čelo tabulky ztrácí jediný bod a pod vedením bývalého kouče anglické reprezentace Svena-Görana Erikssona má ty nejvyšší ambice - čili sesadit z trůnu suverénní Guangzhou Evergrande.

Celý transfer se má dotáhnout v nejbližších dnech; Gyanovi již bylo uděleno povolení odcestovat do Číny všechno uzavřít, a tak se momentálně čeká pouze na konec hráčovy dovolené.

Asamoah Gyan opustí Spojené arabské emiráty jakožto trojnásobný mistr i nejlepší ligový střelec. Roku 2014 zároveň fialovým pomáhal 12 trefami poprvé po devíti letech dokráčet až do semifinále asijské Ligy mistrů.

Autor: Tomáš Daníček / sport360.com

Komentáře (86)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Baffour Gyan

Reagovat
smazaný uživatel

čínani kupujou hráče z arábie za 20m. a ještě mu je 29. no, tak to je šleha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jany kozak

Reagovat
Spalovač šancí

Guangzhou Evergrande kontruje nabídkou €750m za CR, přičemž je ochotna vzít i Illaru a Balea

Reagovat
pepinho2

93 branek v 85 ligových zápasech to musí být asi dobrá úroveň ligy

Reagovat
fantomas

Tak ono když ti na góly nahrává Omar

Reagovat
Spalovač šancí

S jedním Omarem z Bolivie jsem hrál. A fakt si nepamatuji, že by někdy nahrál. A zejména nenahrával Paraguajcům, Chilanům, Kostaričanům, Argentincům a ostatním latinům. Tito to měli obdobné.

...

Takže v jejich podání fotbal byl sám proti soupeři a zbytku vlastního týmu

Ale šikovní byli, to se musí uznat. Ovšem jakmile přišel takticky vyspělý tým (čti čeští dřeváci alespoň z kraje, byli v čoudu).

Reagovat
fantomas

Nějak se nechytám.

Reagovat
pepinho2

musím přiznat, že jsem o něm neslyšel, musel jsem se podívat na transfermarkt..a čekal jsem, že teda v tom týmu bude víc známejch hráčů(pro lidi, co sledují evroposké soutěže), ale byl tam snad jen Gyan a Ekoko a až teď přišel Babel..

Reagovat
fantomas

Omar je génius. https://www.youtube.com/watch?v=nR7JDAeBOrg

Hodněkrát se mluvilo o jeho přestupu do Evropy, ManCity ho chtělo na trial, ted se kolem něho motala Benfica, bohužel on je v SAE za absolutní superstar, je tam jako v bavlnce, a už se mu moc nikam nebude chtít no. Je to ale škoda, že o něm lidi normálně nevědí.

Reagovat
pepinho2

wau tak to se stydím, že ho neznám, a to jsme si myslel, že mám o hráčích přehled dělám updaty do FM 08, tak to abych ho okamžitě vytvořil

Reagovat
fantomas

Já na tebe tim stylem (bez příjmení) reagoval právě proto, že sem tě bůhvíproč měl zafixovanýho jako někoho, kdo sledoval Asijskej pohár. Neva.. ale vytvoř!

Reagovat
pepinho2

tak to fakt ne, sledoval jsem poočku Copu, ale Asijskej pohár mi nic neříká Jedinýho Omara jsem do této doby znal Brava a pak nějakýho Španěla, kterej měl takovou přezdívku, nějakej průměrňák, až podprůměrňák jdu na to, včera jsem dodělával změny v tom updatu a musím říct, že hostování je zlo, dělal jsem to podle transfermarktu a právě přestupech na eurofotbalu a začínal jsem od strany 150 a došel jsem až k 1..většina z toho "návrat z hostování"

Reagovat
samson192

A kde stiahnem tie updaty?

Reagovat
pepinho2
Reagovat
smazaný uživatel

https://www.youtube.com/watch?v=vOkjXIfaaPc

I scoutnation mají o něm video.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to mi řekni, jakto že takový virtuoz nehraje v nějakém top klubu v Evropě? Jenom z toho videa jde poznat, že to je mimořádný technik a že má úžasné myšlení. Hned bych po něm šáhnul, kdybych byl nějaký manažer. Transfermarkt uvádí hodnotu 2,5 mega liber, to je hovno úplně

Reagovat
smazaný uživatel

Asi mu nikdo nedá takovej plat a všechno okolo, naívc hrát doma > hrát někde jinde.

Reagovat
fantomas

Protoze je to docela lenoch, v SAE bere vic penez nez cizinci a nikde jinde by nemel takovou pohodu. Navic Al Ain je naopak dost narocnej a ta TM hodnota je teda dost smesna. Tohle nekdo nabidnout, tak se to okamzite smete ze stolu.

Reagovat
smazaný uživatel

jako jasně, tu cenu z TM vůbec neberu vážně, jen jsem jí zmínil... Ale pokud ten kluk má nějaké ambice než jenom 30 kurev a pohodičku v emirátech (taky by mi to stačilo ) , tak přece musí jít dobýt Evropu... Ale dost mě překvapila ta fotbalovost týmů, ve kterých působí, ať už nároďák tak ten Al Ain.. Si to dávají jak sálovkáři

Reagovat
fantomas

Bohuzel Arabove obecne trpi na to, ze se jim nechce ven, protoze si je doma hyckaji a kulturni bariery v Evrope sou porad nemaly, a zaroven trpi i na to, ze jim evr. kluby neduverujou. Si vem, ze ManCity Omarovi nabidlo jen zkousku uz v dobe, kdy neco jako mladoch ukazal na kontinentalnim sampionatu a doma se o nem mluvilo jako o generacnim talentu. To pak neni divu, ze samotny vedeni takovy zachazeni oznacilo za urazku. Si to preved na nejakyho Brazilce/Argentince - tam by si to nikdo nedovolil.

Ja bych Omara vicemene typologicky prirovnal k Riquelmemu - kdyby se Arabovi prestupovalo stejne snadno, verim, ze by v EU udelal podobnou karieru.

A posledni vec - jak rikas, ze si to davaji jak salovkari, tak to opet hrozne souvisi s komfortem, jakej on v SAE ma. Posledni dva roky je repre SAE o tom, ze tam vedle sebe hraje nekolik kluku, ktery spolu prochazeli vsechny mladeznicky kategorie, a jeste je do toho vede trener, co je v tech mladeznickych vyberech taky koucoval. Sou proste takova navzajem se rozmazlujici rodinka.

Reagovat
pepinho2

docela mám chuť se na nějakej zápas i kouknout

Reagovat
fantomas

To se ti snad postesti i na MS 2018

Reagovat
pepinho2

ve skupině s ČR

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň, ale to co tady přijdeš mi přijde z velký časti minimálně jako nesmysl. Myslim si, že v současný Evopě 21. století by určitě národnost neměla s angažmá hráče co dočinění a pokud by v něm kluby - nota bene tady v tomhle případě ještě zrovna Man. City, jak ty píšeš - viděli v nějákým hráči podle tvých slov "generační talent," tak by po něm okamžitě sáhli. Přirovnávat nějákýho kudrnatýho klučíka, kterej se honí za míčem v Emirátech, mi přijde jako další nesmysl. Už jenom to, kde hraje, mi přijde dost vypovídající.

K tomu videu, cos tu postoval. Viděl jsem ho celý a taky mi nepřijde o níčem moc vypovídající. Je to sice nesmírně efektní, ale tyhle ty triky, na které se pěkně kouká, by zvládnul každej průměrnej evropskej fotbalista, akorát to z fotbalu už bohužel vymizelo - jak píšu, je to efektní, ale neefektivní. Zpomaluje to hru, místo toho aby se jednou takhle otočil a zbavil se dvou hráčů, může míč nahrát a zbavit se jich daleko rychleji.

Nejsem odborník na blízkovýchodní fotbal, ale myslim si, že i většina těch přihrávek by tady v Evropě možná nebyla, ten hráč má spoustu místa, nabíhající hráče nikdo nehlídá, to se pak nahrává..

Reagovat
smazaný uživatel

*..ale to, co tady píšeš..

**přirovnávat k Riquelmemu

Reagovat
j_mrazik

To víš, že by tady hrál druhé housle. Tolik místa, kolik má určitě v SAE, by měl možná někde v nižších soutěžích. Kluk to může být šikovnej, nikoli špička, ale proč se hnát pryč, když dostaneš raketu doma a jsi tam za hvězdu? Jinak se vším souhlas.

Reagovat
fantomas

Generační talent pro SAE, aby bylo jasno, ne pro celou planetu. Jinak proč by po něm nesáhli - protože cítí nedůvěru k arabskýmu světu jako celku, to je dost známá věc, která se netýká jen kopaný. To, že hraje doma, ti přijde vypovídající o čem? O tom, že je to Arab? Výborně.

Já si sem moc dobře vědom limitů arabských fotbalistů, nicméně pokaždý když se nějakej outsider koukne na jeden dva zápasy Asijskýho poháru, Omar je zpravidla ten první, kterýho si zamiluje a cpe ho do Evropy. A to mluvim o lidech, co jinak asijský kopaný neholdujou. O čem teda například vypovídá tohleto?

No.. a viděl si "promo video", no. Efektivní on samozřejmě je, což bys poznal hned, jakmile by ses kouknul na celý zápasy, třeba i v reprezentaci proti normálně kvalitnim hráčum z Japonska, Íránu apod. Hru určitě nijak nezpomaluje.

Reagovat
fantomas

(Jinak tu nedůvěru Evropy k arabskýmu světu uplně krásně dokumentuješ sám v prvnim odstavci, žvástama o "nejakym kudrnatym klučíkovi", co si rozhodně nezaslouží *typologický* srovnání s Riquelmem, protože přece hraje doma, v Emirátech.)

Reagovat
minoLFC

Reagovat
fantomas

A mimochodem to, že tam nemají tolik známejch hráčů, naopak vypovídá spíš o kvalitě tý soutěže, hm? :P Al Jazira má třeba Pitroipu, Vučiniće a prd z toho...

Reagovat
fantomas

... a Lanziniho.

Reagovat
smazaný uživatel

To je sice hezké, že mají Vučiniče, Pitroipu, Lanziniho, ale oni dohromady odehráli 2 zápasy Asi je tam mají jenom na ozdobu

Reagovat
fantomas

Kvóta no, ještě se tam někam musí vecpat Jucilei.

Reagovat
smazaný uživatel

Omar je veľmi výbušný hráč

Reagovat
r.mrazik

se semtexem za trenkama

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Omar je borec, rád bych ho viděl v Evropě, ale doma se má jak král.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda ho, na MS a v Sunderlandu jsem si ho oblíbil.

Reagovat
Spalovač šancí

Já si ho zase oblíbil v Al Ainu a Shanghai SIPG

Reagovat
smazaný uživatel

To by k tobě sedělo.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvíce si ho pamatuji, když nás položil tím první gólem na MS 2006 v Německu a taky jak nedal na MS 2010 penaltu v poslední minutě prodloužení po Suárezově ruce, jinak dobrý útočník

Reagovat
smazaný uživatel

ja ho mám furt uloženýho jako talenta Udinese

Reagovat
smazaný uživatel

o 100 tisic rocne vic? to neni o tolik, ne? kolik tam tak vydelava, nevite nekdo?

Reagovat
fantomas

Shit, týdně je to 220 - 320 cca.

Reagovat
smazaný uživatel

s tím už se asi i ten život v Číně dá rok, dva vydržet

Reagovat
shitcool

Reagovat
smazaný uživatel

whaaat, tak to jo

Reagovat
Zark

fotbal se mění

Reagovat
smazaný uživatel

kde jsou ti chytráci, co tu nedávno tvrdili, že kvalita MLS je o parník vyšší než kvalita čínské ligy

Reagovat
Bayernista18

?

Reagovat
smazaný uživatel

to tu pár lidí psalo u jednoho přestupu, že měl jít raději do MLS, než se zahrabat do Číny

Reagovat
Bayernista18

A co to má společnýho s tim, kde je větší kvalita?

Reagovat
Bayernista18

Vypadá to, jako kdyby jsi to myslel tak, že když si Gyan vybral Čínu, tak je kvalitnější než USA.

Reagovat
smazaný uživatel

to že kvalitní hráči odchází do Číny svědčí naopak o tom, že se nechtějí zakopat v Las Vegas jako cvičené opice

Reagovat
smazaný uživatel

To svědčí jedině o tom, že v Číně dostanou víc peněz.

Reagovat
raduinho

To by se v tom Las Vegas muselo něco kopat.

Reagovat
Bayernista18

Aha.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Joe.Cole

V Číně nejsou platové stropy.Je to jen o penězích.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

a mali pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

sorry, ale banda ilegálů z Mexika a vyčpělejch 40letejch hvězd nemá ani na Indickou ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Teď si přesně definoval indickou ligu.

Reagovat
Gryphonheart

Asamoaha je škoda, kdyby ho tehdy Baffour přitáhl do Liberce, mohl dneska hrát minimálně tu Bundesligu

Reagovat
smazaný uživatel

Gyan by mohl hrát kteroukoliv ligu, kvality má neskutečné. Jenže se mu do Evropy nechce.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se bude Al Ain hodit nějaký ten Adebayor. Jestli teď mají 20 mega v ruce a na platech volných 200 tisíc týdně, mohli by za něj i něco trochu zaplatit.

Reagovat
fantomas

To tak

Reagovat
mistr129
Reagovat
smazaný uživatel

jako to je ale hrozny kdo tam vsechno jde do ciny, pritom ten jejich fotbal nema uroven, hrozny stadiony, hrozny rozhodci, zdrzovani, sileny tam.

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozný stadiony? to ani náhodou..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vybral si správnou cestu , můj oblíbenec proč se hnát jako magor za úspěchem v evropě kterej tady ani nikdo neocení když může mít 5 krát více všeho v Číně a předtím v SAE , moc chytrej člověk tenhleten černej boo boo

Reagovat
smazaný uživatel

Gyan je král.

Reagovat
smazaný uživatel

chudák ztratil mozog

Reagovat
REPLIKATOR

Sám si zničit kariéru to je umění

Reagovat
smazaný uživatel

Jebetiuš

Reagovat
fantomas

Zničit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

29? Mně přijde, že už hraje hrozně dlouho, tak 35 jsem si myslel.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele