Demba Ba cítí po přestupu do Chelsea velkou hrdost

04.01.2013, 21:37
Rozhovory
Velký krok v kariéře. Tak hodnotí bývalý kanonýr Newcastlu svůj přestup do Chelsea, který pro něj prý nebyl vůbec těžkým rozhodnutím. Demba Ba se těší na skvělé spoluhráče a hodlá pokračovat v tvrdé práci. Zároveň je také hrdý na sebe a všechny lidi, kteří ho ve vysněné cestě na vrchol podporovali.

Dembo, vítejte v Chelsea. Jaké jsou vaše první dojmy?
Cítím se tady dobře, jsem šťastný a hrdý. Tréninkové centrum je obrovské, má dobré zařízení, což mi může v mé práci jen pomoci. Pro mě i Newcastle bylo důležité vyřešit konečně moji budoucnost a nyní můžeme jít všichni dál. Mají celý měsíc na to, aby za mě sehnali náhradu, já mám zase čas se zde usadit.

Zájem Chelsea o vaše služby byl velmi mediálně propíraný. Bylo těžké rozhodnutí přestoupit?
Když vás chce klub, který vyhrál Ligu mistrů, rozhodnutí je hodně snadné. Chelsea je velkoklub a to mi v rozhodování pomohlo. Vzpomínám si na poslední zápas, který jsme tu hráli, Chelsea celý zápas dominovala a nakonec nás porazila 2:0. Když je navíc vidíte přijet do Newcastlu a zvítězit tam 3:0, jak se jim to povedlo loni, víte, že čelit takovým soupeřům je obtížné. Jsem rád, že jsem nyní na druhé straně. Je pro mě taktéž důležité být zpátky v Londýně. Jsem městský kluk, ale zároveň mám ženu a dvě děti.

Znáte už někoho z klubu?
Trošku znám Edena Hazarda, kterého jsem potkal skrz svého přítele Christopha Lollichona (trenéra brankářů). Několikrát jsme se viděli ve Francii.

Cítíte se v Premier League již usazený?
Za dva roky v Premier League jsem se hodně naučil, ale chci se učit dále. Chci pokračovat ve své cestě, chci dále střílet góly. Chci být také silný psychicky, to je velká část úspěchu. Když jste mentálně silný, máte mnohem větší šanci být úspěšný. Včera jsem se ohlížel do minulosti, usmíval se a říkal si "Ano, já to dokázal." Jsem pyšný nejen na sebe, ale i na lidi, kteří za mnou celé ty roky stáli a podporovali mě. Můj agent, jenž tu pro mě byl od mých 15 let, moje máma, která se o mě bála, když jsem přerušil školu. Ale teď už nemusí, jsem velmi hrdý. Nikdy jsem v sebe nepřestal věřit, nikdy. Dřete na sobě a přijde to. Odměna vždycky přijde.

V obou předchozích klubech v Anglii jsme se vždy prosadil rychle...
Doufám, že se mi to samé podaří i zde. Tenhle klub je jiný level než West Ham nebo Newcastle. Oba jsou sice velké kluby s historií, ale Chelsea je Chelsea, to nemůžete porovnávat. S top světovými hráči okolo sebe to bude ještě snazší. Věřím, že pro mě budou tvořit spoustu šancí. Koukal jsem na několik záznamů zápasů, pozoroval, jak tým hraje, a snad to bude dobré.

Cítíte se lépe v útoku osamocen nebo v páru?
Těžko říct. Nezáleží na tom, máte-li jednoho, dva nebo tři útočníky, vždycky máte někoho, kdo vás podporuje a i o góly se stará více než jeden hráč. Když jsou na hřišti dva forvardi, oba budou chtít dát branku a procentuální šance na gól tak roste. S dalším útočníkem vedle sebe budu moct svoji koncentraci zaměřit na větší prostor hřiště a nejen na šestnáctku. Když ale budu v útoku sám, bude to také dobré, jelikož máte velkou podporu z křídel. Myslím, že na tom příliš nezáleží.

Jste k dispozici pro víkendové utkání FA Cupu proti Southamptonu?
Jsem. Proti Southamptonu jsme už letos hráli a bylo to špatné. Od první do poslední minuty jsme se trápili a doufám tak, budu-li součástí týmu, že zítra to bude jiný příběh.

Autor: Marek Ustohal / chelseafc.com

Komentáře (1092)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele