Datové okénko před zápasem v Turecku: Jak má Sparta vyrukovat na Galatasaray?

15.02., 17:04
Aktuality
Mauro Icardi (© AFP)

Když před třemi roky zakončil ligovou sezonu na historicky nejnižší třinácté příčce, mluvilo se ústupu ze slávy. Galatasaray však od té doby urazil neuvěřitelnou cestu, minulý rok získal turecký titul a následně statečně bojoval v základní skupině Ligy mistrů po boku Bayernu Mnichov či Manchesteru United.

Nyní Cimbom, chcete-li "Dobyvatelé Evropy", stojí v prvním kole play off Evropské ligy v cestě pražské Spartě. Jak na ni má český mistr v Istanbulu úspěšně vykročit?

Velkou zásluhu na posledních úspěších Galatasaraye má bezpochyby trenér Okan Buruk, který z tureckého velkoklubu udělal presující mašinu. V domácí soutěži má istanbulský celek hodnotu PPDA (kolik přihrávek tým povolí soupeři, než se odhodlá k nějakému obrannému zásahu) 7,2, což je mnohem méně než kterýkoli jiný tým v Süper Lig.

Galatasaray pochopitelně rád hraje s míčem, o čemž svědčí další ligový primát (aktuální sezony) - průměrné držení míče 63,2 %. Vzhledem k tomu, že Sparta se může pochlubit mnohem skromnějším PPDA (12,0), ale zároveň si ve FORTUNA:LIZE udržuje průměrné druhé nejvyšší procento držení míče (58,4 %), nepůjde ani tak o souboj stylů jako o bitvu o míč.

Turecký mistr se s Burukovým stylem hry stal na domácím poli velmi dominantním (66 bodů, 2,64 bodů na zápas), soupeřům povolil pouze 14 branek ve 25 zápasech. Společně s městským rivalem Fenerbahce (64 bodů) tureckou ligu doslova válcují, třetí Trabzonspor a další ztrácejí propastných 24 a víc bodů. Pokud Galatasaray vstřelil první gól, zvítězil v 18 z 19 případů, což jen potvrzuje jeho aktuální nadvládu nad tureckým fotbalem.

Zmiňovaný herní styl však nepřinesl výraznější úspěch v Lize mistrů, přestože měl istanbulský klub třetí nejnižší hodnotu PPDA (9,7) v milionářské soutěži. Galatasaray ani v jednom z šesti zápasů základní skupiny A neotevřel skóre a napříč všemi utkáními byl ve vedení pouhých devět minut (a nastavený čas) během vítězného střetnutí s Manchesterem United (3:2) na Old Trafford. I proto se zdá, že intenzita a nebezpečnost Burukova týmu v průběhu zápasu opadá, což podtrhují i hodnoty xG za každých 15 minut.

Velmi intenzivní a nátlakový styl neunavoval Galatasaray jen v útoku. Turci byli v Lize mistrů poměrně náchylní také v přechodové fázi. Pouze Newcastle United (23) umožnil v soutěži soupeřům víc střel z přímočarých útoků než Galatasaray (21). Tyto dva celky jsou vlastně jediné, které ve skupinové fázi inkasovaly z právě z tohoto typu útoků tři góly.

Svěřenci trenéra Buruka zaostávali především při rychlém přepínání do defenzivy. Soupeři totiž dokázali získat v 53 případech míč v prostoru 40 metrů od vlastní branky (devátý nejvyšší počet v LM) a následně zaútočit, přičemž pouze šest týmů při takových situacích čelilo více střelám (Galatasaray 10) a žádný neinkasoval více gólů (dva).

Útočné ztráty míče Galatasaraye (©Opta by Stats Perform)

Právě v tomto ohledu by mohla tureckého mistra zaskočit i Sparta. Letenským se totiž na domácí scéně v tomto ohledu daří - po ziscích na 40 metrech od vlastní branky vstřelili nejvíc branek (pět) a kralují i v proměňovaní přímočarých útoků (devět).

Současná forma

Od posledního evropského zápasu, který se odehrál v polovině prosince, se nachází Galatasaray v dobrém rozpoložení. Napříč všemi soutěžemi aktuálně drží dvouměsíční sérii neporazitelnosti, během níž desetkrát zvítězil a pouze dvakrát remizoval. Ve zmiňovaných 12 zápasech vstřelili Lvi 29 branek, přičemž v posledních osmi duelech se vždy prosadili alespoň dvakrát. O tyto góly se postaralo 13 různých hráčů, což dokazuje, že Buruk má k dispozici celou řadu gólových hrozeb. Zároveň to ukazuje na jeden z aktuálních problémů...

Mauro Icardi, který je s 18 góly nejlepší klubový střelec, od konce října, kdy si proti Besiktasi přivodil zranění, marně hledá starou formu. Od listopadu se prosadil jen ve třech z 15 zápasů, přičemž v posledních osmi utkáních skóroval pouze jednou. Dries Mertens se trefil minulý víkend, ale při posledních 14 pobytech na hrací ploše se radoval jen dvakrát, zatímco Kerem Aktürkoglu a Wilfried Zaha vyšli naprázdno v sedmi z jejich posledních devíti zápasů. Galatasaray tak postrádá spolehlivého střelce, neboť zmiňovaní hráči jako jediní zaznamenali napříč všemi soutěžemi v aktuální sezoně pět a více gólů.

Mapa střel Maura Icardiho od 1. listopadu 2023 (©Opta by Stats Perform)

Výraznější gólovou potenci může způsobovat i absence kreativnějšího fotbalisty ve středu pole, který by "otevřel" obranu soupeře a ulehčil tak práci útočníkům. Jediným středopolařem, jenž má v probíhající sezoně průměr dvou a více vytvořených šancí za 90, je Hakim Ziyech (dvě asistence za 794 minut). Maročan však zároveň bojuje o svůj čas na hřišti, zatím odehrál jen 14 zápasů a kvůli zranění by měl vynechat i duel se Spartou.

Galatasaray zkrátka nedokáže držení míče a dominanci v zápase využít k neustálému vytváření nebezpečných šancí. To ostatně skvěle přečetl i trenérský štáb Kodaně, který naordinoval svým svěřencům, aby v zápasech přenechali iniciativu na kopačkách tureckého soupeře - Galatasaray ve zmíněném zápase zaznamenal čtvrtou nejvyšší hodnotu PPDA (16,8). Taktický plán dánského mistra se osvědčil především v závěrečném utkání skupiny, protože Galatasaray při všem tom držení míče vystřelil za prvních 90 minut pouze jednou na branku. Zároveň je třeba podotknout, že Lvi měli i smůlu, neboť v nastaveném čase pálili hned šestkrát.

Statistiky utkání Kodaň - Galatasaray (©Opta by Stats Perform)

Šance pro Spartu?

Sice má své nedostatky, i tak ale je Galatasaray pro českého mistra velmi nebezpečným soupeřem. Přestože je sám velmi zdatný v nátlakové hře, u vlastní branky se nabízí příležitosti. S přibývajícím časem se tureckému klubu zároveň daří hůře a hůře dostávat do vedení. Sparta by měla být schopná odolat tlaku a zároveň si hledat příležitosti v přechodové fázi, neboť právě v to vyniká.

Přestože Letenští ve FORTUNA:LIZE povolili soupeřům o 57 střel víc než Slavia, jsou to právě oni, kdo inkasuje nejméně (13krát ve 20 zápasech, Slavia 17krát). Částečně za to může jejich umění blokovat střely, což je vlastnost, kterou využili i v Evropské lize.

Ze všech týmů, které se kvalifikovaly do vyřazovací fáze Evropské ligy, se právě Spartě podařilo zablokovat nejvíce střel soupeřů (20). Pokud si soubor Briana Priskeho vezme příklad z Kodaně, se kterou ostatně hrál v aktuální sezoně už třikrát, udrží Galatasaray na dostřel a zároveň si zachová svou útočnou zdatnost v přechodové fázi, jistě může pomýšlet na zajímavý výsledek.

Autor: Livesport.cz / Michiel Jongsma / Opta Data Insights

Komentáře (1)

Přidat komentář
Nieuwendyk

Dát o jeden gól víc Turci, ti pohanský psi, nemůže uškodit

Vavro je čůrák zkurvenej.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele