ČMFS chce zákon proti fotbalovým výtržníkům

26.05.2011, 20:08
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (71)

Přidat komentář
smazaný uživatel

čmfs ať táhne

Reagovat
smazaný uživatel

Zákony, represe, zákony, represe...A co takhle plošně nařídit všem profesionálním klubům, aby měli na svém stadionu profesionální pořadatelskou službu složenou z proškolených a psychotestama prověřených lidí a ne z studentíků, sanktusáků, zasranejch nácků, kriminálníků, thaiboxerů, bývalách chuligánů a jiných pochybných existencí? Co takhle začít komunikovat s předáky organizovaných fanouškovských skupin, co takhle nařídit klubům živější komunikaci s vlastními fanoušky. Represivní opatření jenom vyženou poslední fanoušky z našich stadionů, na kterých zůstane pár jedinců a už tak ne zrovna pohárová atmosféra se promění na hrobové ticho přerušené občas nějakou tou trumpetkou, či písničkou z repráků.

Reagovat
twerp

A proč ti todle tak vadí? Pokud se to nebude vstahovat na tituly atd., tak se tě to vůbec nedotkne.

Reagovat
smazaný uživatel

Na jaký tituly? O čem to mluvíš? Vůbec mi není jasné, co tím chceš říct. Že se mě jako nedotkne, když stát ruku v ruce se svazem zavede tvrdá represivní opatření, že se mě to nedotkne? To si snad děláš srandu...jasně že se mě to dotkne.

Reagovat
twerp

A jak se tě dotkne to, že nebudeš moct na hřiště krom oslav povolených klubem?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak konkrétně tohle se mě nedotkne. Ale já jsem ve svém komentáři nemluvil jen o zpřísnění trestů za vniknutí na hřiště. Vzhledem k tomu, če svaz chystá celistvý zákon proti fotbalovým výtržníkům.

Reagovat
twerp

No já reagoval jenom na vstup na hřiště, měl jsem být konkrétnější. Jinak ty nápady co máš sou dobré, ale ono je pořeba i druhé věci. Aby fanoušci také spolupracovali s kluby a hlavně nesli odpovědnost. Pokud by se povolilo pyro, tak to bude ústupek ze strany svazu a klubů. A fanoušci by v takovém případě měli zamezit zneužívání tohoto povolení(házení pyra na hřiště, na pořadatele atd..). jenže já opravdu nevím, jestli by kotel měl takovou moc eliminovat lidi, co by ty pravidla porušovali. A o to víc pochybuju, že by kotel dokázal eliminovat lidi, co se chodí jenom poprat.

Reagovat
smazaný uživatel

Když dostanou ultras příslušnou motivaci, tak je v jejich silách zneužívání legalizace pyrotechniky zabránit. Ale k ničemu takovému nedojde, protože svaz je tu hlavně sám pro sebe, nikoliv pro fanoušky. Svaz na fanoušky sere.

Reagovat
twerp

No ty o tomdle víš víc, než já. Takže moc ultras nemůžu posoudit. Jenom znám mentalitu lidí a podle mě by to někdo šlo a někde vůbec. S Prosperem jste se bavili, že Olomouc měla dva kotle. Jeden "fandící" a druhý, který se chtěl "rvát". Kdyby jim Olomouc nezakázala vstup na stadiony, zvládli by "fandící ultras" "rvací ultras"? Podle mě to chce mít nastavené jednoduché pravidla s tvrdými tresty. Vběhneš na stadion a budeš se tam mlátit? Na fotbal zapomeň. Obecně bych jakékoliv násilí na stadioně trestal tvrdě, totéž házení pyra na hřiště. Todle by možná nějaké ty "výtržníky" odradilo a někteří by prostě nemohli chodit na fotbal. Jinak bych zkousl vstup na občanku. Ale ten zbytek jako zákaz brýlí, místa jenom na sezení je samozřejmě pitomost.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, u fanouškovských táborů, které nevystupují jednotně, nebo se dokonce určité frakce mezi sebou nenávidí, by mohli nastat vážné komplikace. V takovém případě by se muselo důkladněji promyslet například samotné legalizování pyrotechniky. Příklad: Nevnášela by se na stadion jednotně, ale zástupci ultras by jí nechali zkontrolovat a schválit odborníka. Mrknul by na to spočítal by kusy, prohlédnul typy pyra, zapsal to, kývnul a kluci by šli na stadion a tam by sami rozhodli komu pyro dají do ruky a komu ne. Pokud jde o vběhnutí na hřiště či rvačky, to by pak bylo na pořadatelské službě, s tím by si už dokázala poradit. Jinak v Evropě jsou i jiné mechanismy, jak ze svého středu vyloučit problémové lidi, ale při malosti naší scény a úzkou provázaností s chuligánskou scénou by to mohlo znamenat potíže.

Reagovat
smazaný uživatel

Kurva, zase ty hrubky.

Reagovat
twerp

Reagovat
smazaný uživatel

Jediný co udělejte tak pyra na stadiony kravaty hnusný

Reagovat
smazaný uživatel

to už tu mělo být dávno !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jak dávno?

Reagovat
smazaný uživatel

tyhlety výtržnosti na fotbal rozhodně nepatří, myslím že to řeší dost pozdě...vzít si příklad z anglie mohli už dříve

Reagovat
smazaný uživatel

Proč z Anglie? Anglie je rozlohou, počtem obyvatel, vztahem k fotbalu, ekonomicky, mentalitou úplně jiná než Česká republika. Existují vhodnější příklady.

Reagovat
smazaný uživatel

nevím co to má společného s rozlohou a počtem obyvatel, tady se jedná o to aby se chodilo na fotbal fandit a ne tam dělat bordel, aby se tam nebály jít rodiny s dětma apod. Ten zákon můžou klidně nějak upravit, ale mohli z něj vycházet...musí se udělat razantní opatření jinak to nevymizí !

Reagovat
centos

Má to s tím co dělat to, že zatímco v Anglii bojují fanoušci o to, aby se na fotbal dostali, u nás musí bojovat kluby a svaz, aby tam dostaly fanoušky..

Reagovat
smazaný uživatel

Represivní opatření odlákali z anglických stadionů velké množství lidí, ruku v ruce se zvýšením cen lístků. Tito lidé (říká se, že velká část z nich patřila do dělnické třídy, nebo do nižší, střední vrstvy) byla nahrazena bohatšími lidmi. Ano stadiony jsou plné, ale svoboda fanouška je na řadě stadionech téměř minimalizována. A teď si přestav, jak to bude vypadat u nás. Zavedou se tvrdé represe a nekompromisní návštěvní řád (nealkoholické pivo, musíš jenom sedět, lístky pouze na jméno, zvýšená cena lístků).

Reagovat
7kaka7

Takže fandové půjdou slavit na hříště titul a zavřou je za to do kriminálu ? nenormální

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš, že toho fanouška, co vběhl na hřiště při té Nevillově exhibici, zavřou? On vypadal docela mladě, tak by mě zajímalo, jak to posoudí.

Reagovat
7kaka7

nevim jaký jsou zákony v anglii ale tady za to chtěj zavírat ....

Reagovat
smazaný uživatel

Já doufám, že to neprojde. Oni vůbec nepřemýšlí, nesnaží se problém s fanoušky vyřešit, oni prostě vyberou to nejrychlejší, nejrazantnější a tím pádem nejviditelnější řešení a už nekoukají, jaké to bude mít následky na fanoušky (a že jich je většina), kteří se výtržností neúčastní.

Reagovat
smazaný uživatel

jak následky na fanoušky, ti kteří jsou slušní žádné následky neponesou...

Reagovat
smazaný uživatel

Je vidět, že o tom moc nevíš.

Reagovat
smazaný uživatel

ja mam na to svůj názor, mám jinou představu o tom jak by se mělo fandit na stadionech než ty, nevím jestli jsi jeden z těch ultras fandů nebo ne, ale mi se tohle řádění nelíbí. Uvidíme co naši zákonodárci vymyslí...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem chuligán, nejsem ultra. Jsem normální, aktivní fanoušek. A můžu ti říct, že represivní opatření se dotknou i slušných fanoušků. Tím si můžeš být 100% jistý. Jinak jestli máš svůj názor na to, jak by se mělo fandit, napiš ho sem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
7kaka7

jaký problém ? že jsi dou po zápase vyřídit účty na hřiště ? co je komu do toho ?

Reagovat
smazaný uživatel

Neměl jsem zrovna na mysli chuligány, co se jdou prát někam do parku. Ale přecejen se nějaké výtržnosti na stadionech dějí (ať už vyprokované policií, nebo sekuritkou, či prostě nesmyslné výtržnosti).

Reagovat
7kaka7

Já jsem pořád nepochopil co to znamená vlastně ta VÝTRŽNOST ?

Reagovat
smazaný uživatel

mj. zvýšená hlasitost publika

Reagovat
centos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
7kaka7

No ne fakt když na jedný vesnici přijeli chlápci na 4kolkách a zmlátili jednu partičku tak taky byli obviněný z výtržnosti

Reagovat
smazaný uživatel

Zřejmě je to velmi široký pojem ta výtržnost. Hele, ale takovéto absurdity se u nás dějí normálně. Moje sestřenka je zdravotní sestra na soukromé psychiatrické klinice a musí kvůli tomu mít živnosťák. Ta živnost se jmenuje duševní a fyzická očista, nebo tak nějak. A víš které povolání pracuje také na stejný živnostňák? Ano, správně. Prostitutky .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

na internetu jsem našel akorát tuto:

Ne každé napadení, i když k němu dojde veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném, je výtržností ve smyslu § 202 odst. 1 tr. zák. Aby takové jednání bylo možné označit za výtržnost, musí jím současně dojít k hrubému narušení občanského soužití a veřejného pořádku.

...takže subjektivně vykládatelná definice, podle toho, jak se to komu hodí

Reagovat
smazaný uživatel

Popíšu situaci v Plzni. Člověk co celý zápas nefandí (nebo jen sporadicky) ve chvíli, kdy se hází na atletickou dráhu nějaké to pyro (což samo o sobě se mi nelíbí, škodí to jen nám fanouškům a brzdí do diskuze o povolení pyra), tak přiběhne, začne kopat do sedačky a hodí jí na tu dráhu. Přijde mi to hloupé, zbytečné. Jo a nebyla to jedna sedačka , aby se neřeklo, že dělám z komára velblouda .

Reagovat
7kaka7

tak v tý plzni to ani tolik nevadilo když to tam za týden zbořili , ne ted vážně,je to blbost ale že by to bylo až tak hrozný že by se měli měnit zákony ??ale je pravda že to a pyro na hřišti je pro ty zku...syny záminka

Reagovat
smazaný uživatel

Víš jak mi to v tý Plzni připadalo? Jako když Jeníček s Mařenkou loupali perníček . Mně to vadilo o to víc, že řada těch, co jen loupala, moc nefandila.

Reagovat
smazaný uživatel

v zápase s Baníkem jeden z plzeňského kotle hodil pyro na tartan (u "plotu" stáli 3 děti a světlice proletěla mezi dvouma z těch dětí v těsné blizkosti hlavy) hned se na něj vrhlo pár okolních fanoušků a vyvedli ho ze sektoru ven... aspoň už se to řeší i uvnitř kotle...

Reagovat
smazaný uživatel

tak by se udělala nějaká výjmka, nebo by se slavilo ve městě...tak se to běžně slaví.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono se běžně slaví jak ve městě, tak na hřišti (to platí zejména pro mimopražské kluby).

Reagovat
smazaný uživatel

estli si myslis ze kdyz vyhraje titul treba sparta ... tak naplnej vezeni 20 tisicema lidi .. nvm nvm ..ale myslim ze tohle fakt nehrozi :)

Reagovat
7kaka7

Hašku,Hašku,Hašku jaký ty jsi komediant měl jsi opravdu zůstat u trénování, stejně nechápu proč se tyhle srandičky tak hrotěj jenom proto že se to stalo po fotbale, Stojej u každýho vesnickýho bálu těžkooděnci jestli se tam neztrhne rvačka a jestli VÝTRŽNÍK(jo prosim definujte mi to slovo, v článcích většinou stačí napsat a nemusej nic dokazovat všem je to jasný ) nevběhne nástroje na podiu

Reagovat
7kaka7

http://www.youtube.com/watch?v=q70cy3r7kpg jako sorry takový srandy a oni napíšou že vypukla 3světová

Reagovat
smazaný uživatel

ten Synecký je vážně k smíchu. Kokot...

Reagovat
smazaný uživatel

zachvíli tu budem jak v chorvatsku - a pak se ty zákony ještě rozšíří ze stadionu na ulici...

Reagovat
Losinho

Reagovat
Losinho

"Fanoušek má vždycky přednost"

.....

Reagovat
7kaka7

Nejvtipnější když jsme se dočet že v Jihlavě bylo 250-300 olomouckých chuligánů a ten člověk co to napsal je za to placený a když o tom píše měl by i o tom dost vědět, kocourkov

Reagovat
smazaný uživatel

Žurnalisté, kteří o tomto tématu píší, nepatří mezi nejinformovanější. A pak to tak vypadá. Mimochodem, kde se psalo o těch tří stovkách chulošů?

Reagovat
7kaka7

http://aktualne.centrum.cz/sportplus/fotbal/domaci/clanek.phtml?id=701608 tak se musím omluvit neprohlásil to žurnál ale bezpečnostní ředitel ČMFS synecký, ale žurnál to opsal jako opice

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je ještě horší, když to řekne Synecký, který má být expert. To je asi jako expert na extremismus Mareš. On možná rozumí extremistům, ale moc nerozumí fotbalovým fanouškům. Ve své práci, kterou psal s dalšími kolegy, má plno chyb.

Reagovat
smazaný uživatel

a teď si vem, že když někdo chce vytáhnout hools Sigmy na boj, tak o nic není ani vidu, ani slechu. A najednou tady jich je 300

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by se fanoušci chovali tak jak mají, žádných represivních zákonů by potřeba nebylo... Jenže zápasy navštěvují bohužel i degeni bez mozku, kteří se tam jdou jen porvat, popř. si zaházet s dýmovnicí/dělobuchem a ještě se tím veřejně chlubí. Jsem pro zavedení takového zákona s tvrdými tresty...

Reagovat
doNny

já bych toho chtěl..

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžu si pomoct,ale to co předvedli ti dementi po finále-to je věc která na fotbal vůbec nepatří a už vůbec ne na fotbalový hřiště(to patří hráčům).Nikdo z normálních běžnejch fanoušků na tohle není zvědavej.Nevím, jak by se mě měly týkat ty represe,ale pokud budou tlupy těchto exotů pozavíraný a nebo se budou muset pod dobu x let hlásit v hodinu výkopu na policejní stanici a podobně-tak menší restrikce(lístek na jméno,prohlídky atd.)rád podstoupím s vědomím,že nebudu muset bejt svědkem takhle stupidního a slabomyslnýho závěru nějakýho zápasu.Hraje si to tady všechno na velký fotbalový nadšence a pak to předvede po finále domácího poháru(ale i jindy)takovouhle veřejnou bramboračku...Je to k trpkýmu úšklebku-i když to samý platí směrem k legislativě a nejen fotbalový.Měli se s tím zabejvat už dávno a nenechat to dojít do takovejch krajností.Furt se o tom žvaní a dělá se ho..o!Teprve až začnou lítat pořádný pálky a veškerý flastry konkrétních pitomců se budou ukládat do nějaký databáze,díky čemuž dostanou i třeba doživotní distanc na fotbal,tak se teprve začne něco měnit!Jinak-jsme pořád na úrovni Balkánu a podobnejch destinací...Lubas to přirovnání (byť ho nemůžu cejtit) trefil jinak dobře...

Reagovat
smazaný uživatel

Nenechat to dojít do krajností...tím máš na mysli "jihlavský incident" (miluju tyhle nálepky )? Tak věz, že cca před deseti lety bývaly zápasy divočejší a dnes se až na pár výjimek, které jsou navíc přifouknuté médii, nic moc neděje.

Reagovat
smazaný uživatel

Hele,já chodím na prvoligovej fotbal od konce osmdesátejch let a kdyby jsi tehdy předvedl to co banda těch blbečků v Jihlavě,tak by tě policajti v tý době tak zmalovali,že by jsi ještě měsíc neměl náladu na takovýhle vejšprky...Nic proti tobě-jen konstatuju...Pokud nikdo teda asi nejdřív nezaklepe,při nějakým incidentu-tak myslíš,že teda vše v pořádku?Promiň,ale pokud to myslíš takhle tak jseš stejnej magor jako ti vylízanci z Jihlavy...

Reagovat
smazaný uživatel

Já chodím na fotbal od poloviny 90. let. A myslím si, že dřív to bylo na českých stadionech divočejší. Stačí si přečíst některé reportáže fotbalových fanoušků z té doby, poslechnout si pár historek apod. Krom toho, ty tu srovnáváš policii z období totalitního režimu s tou dnešní. To také není úplně vhodné. A s těmi mrtvými...mohl bys vědět, že v rámci fotbalu už nějaká ta úmrtí byla. Jedno v roce 1994, jedno snad na přelomu 80. a 90. let. Další úmrtí přišlo těsně před novým tisíciletím.

Reagovat
smazaný uživatel

I když opět dodávám-na úrovni Balkánu jsme i v rámci legislativy a otázek práva a postihů takovýho jednání.Takže svaz sice možná vykřikuje výhrůžky směrem k fanouškům,ale sám má máslo na hlavě.Z jejich strany je to taky Balkán-bohužel...!

Reagovat
smazaný uživatel

Na Balkáně padají za "výtržnosti" na fotbale dost vysoké tresty. Uroš Mišič dostal 10 let za napadení tajné (ozbrojeného) policisty bengálským ohněm. Vrazi Brice Tatona dostali v součtu 250 let. Brutální represe v Chorvatsku zakazují fanouškům nosit na fotbalová utkání čepice, sluneční brýle a dokonce mikiny s kapucou. V Srbsku (kde je opravdu divoko, to zas jo) se dva nejznepřátelenější tábory domluvili na míru, aby společně bojovali proti narůstající vlně represivních opatření. To jen tak pro informaci.

Reagovat
smazaný uživatel

No je vidět,že úplnej magor zase nejseš,když máš takovej přehled-beru zpět...Nicméně já chci při fotbale vidět 22 hráčů jak na trávníků sváděj férovej(v rámci možností) souboj o body a nechci koukat na hordy fakanů co dělaj bordel,případně od nich po zápase schytat flaškou do hlavy...A takovejch je nás taky dost,věřím!

Reagovat
smazaný uživatel

Já chci chodit na fotbal, emotivně si zafandit, chci vidět na fotbale ryzí fanouškovskou atmosféru, choreografie, vlajky na tyčích, efektní pyrotechniku (odpálenou v sektoru a ne házenou na hřiště, nebo po lidech), chci si koupit lístek v den utkání za lidovou cenu, bez uvádění jména, chci aby se ke mě pořadatelé chovali slušně a ne jako k dobytku. Nechci aby to mě policajti bezdůvodně strkali, nechci pít na fotbale nealkoholické pivo, nechci konflikty se sekurity službou. Jsem proti násilnostem na fotbale, ale tvrdé represe nejsou řešením. Komunikace klubů a svazu s fanoušky, dialog nebo jen ultimáta a represe, investice do stadionů a opravdu odborné pořadatelské služby, profesionaita - tzn. žádní bývalí chuligáni a náckové v řadách sekuriťáků, snaha něco dělat a nej se jen bít v prsa před novináři jak s těmi zvířaty zatočí...to je cesta, kterou by se to mělo ubírat. Ale je to moc složité, takže raději nabrousí obušky, zpřísní tresty a otráví mnoho fanoušků, kteří nikdy nic špatného neprovedli.

Reagovat
centos

Reagovat
smazaný uživatel

No tak,takhle když to výslovně uvedeš,tak na tomhle taky nevidím nic špatnýho...Bohužel realita je jiná Pokud nebude viset ve vzduchu trest a to pořádnej,za chuligánství a výtržnosti(ničení čehokoli,fyzické napadání,vbíhání na hřiště),tak se takového fotbalu bohužel nedočkáš!Myslím,že jsme to viděli v Jihlavě,ale i jinde jasně.Inteligence některých jedinců je na úrovni neandrtálce a pokud je legislativa nedostane ze stadiónů s náležitou "odměnou" tak strhnou i ty ostatní(někdy)...Takže je to pěkný co jsi napsal a s tím i souhlasím-bohužel-realita je jinde!

Reagovat
smazaný uživatel

Ona by ta realita nemusela být až tak jinde, kdyby svaz opravdu něco dělal. Ale svaz nedělá nic. Nesnaží se vyřešit problém co nejlépe, ale co nejrychleji a nejviditelněji (tzn. chce získat před veřejností body) a nejen svaz, ale i politici, viz. ta kurva John.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele