Česko - Bělorusko 2:0

16.10.2002, 19:26
Aktuality
Ve druhém zápase kvalifikace na Euro 2004 přivítali čeští reprezentanti na teplických Stínadlech tým Běloruska a po prvním výborném a druhém horším poločase vyhráli 2:0.

Češi začali aktivně, Bělorusové útoky zastavovali často jen za cenu faulů. Už ve čtvrté minutě se poprvé ukázal Milan Baroš, jeho ránu zpoza vápna ale obrana zblokovala. Podruhé se naši do šance dostali v minutě sedmé a byl z toho první gól zápasu. Milan Baroš krásnou uličkou poslal do vápna Karla Poborského a ten podél vybíhajícího gólmana Tumiloviče skóroval - 1:0.

Ve 12. minutě českým fanouškům hodně zatrnulo, a to když Alexander Chrapkovskij ostrým zákrokem sestřelil Marka Jankulovského. Bek z italského Udine se naštěstí po krátkém ošetření opět postavil na nohy a mohl pokračovat. Obránce hostů vyvázl "jen" se žlutou kartou, na Mistrovství světa byli hráči za podobné zákroky nekompromisně vylučováni. O čtyři minuty později se předvedl opět Milan Baroš, když s míčem ve vzduchu prošel přes tři hráče a pak pálil nad.

Ve 21. minutě se do první akce dostali také Bělorusové, jejich útok ale skončil ještě před hranicí našeho velkého vápna. O tři minuty později se opět radovali Češi. Nádhernou akci založil Tomáš Rosický, jeho přihrávku Jan Koller patičkou prodloužil na Pavla Nedvěda a ten přihrál do vápna Milanu Barošovi. Útočník Liverpoolu nejprve zaseknutím míče posadil na zem obránce Štanjuka a pak poslal míč mezi nohama gólmana Tumiloviče do sítě - 2:0.

Ve 27. minutě se teplickému publiku poprvé předvedl také český gólman Petr Čech, střelu z 20 metrů bez problémů kryl. Po půlhodině hry se do dobré příležitosti dostal Jan Koller, ale při prvním pokusu se mu míč zamotal pod nohama a druhou střelu zblokovala obrana soupeře na roh. Bělorusové si pak vytvořili mírný tlak, asi tři minuty soupeře téměř nepustili k míčí, ale až na nepřesnou střelu Hleba se k ničemu vážnějšímu nedostali.

Ve 40. minutě předvedli naši další krásnou akci na jeden dotek, na jejímž konci byl Nedvědův centr na malé vápno, kde ale žádný z jeho spoluhráčů nebyl. O dvě minuty později se do vápna probíjel opět Hleb, ale po souboji s Ujfalušim upadl a Petr Čech byl u míče dřív. O další minutu později se opět blýskalo před běloruskou brankou, ale ani tečovaná Barošova střela, ani Jankulovského rána těsně vedle skóre nezměnila.

Do druhého poločasu nastoupili čeští reprezentanti s jinými taktickými pokyny než do toho prvního, úkolem bylo hlavně poctivě bránit a pokoušet se o brejky. Na hře to bylo hodně znát a fanouškům se nemohla líbit. Bělorusové měli převahu, v 51. minutě nejprve pálil z 20 metrů těsně vedle Kulčij a pak se předvedl hráč VfB Stuttgart Alexandr Hleb. Ve sprintu přes půl hřiště hravě obešel Ujfalušiho a Bolfa, akci ale zakončil přihrávkou na Kutuzova, který stál v ofsajdu. I kdyby v něm nebyl, nic by se nestalo, mířil pouze do boční sítě Čechovy branky.

Po celou první půlhodinu druhého poločasu se Češi trápili, až na střely Baroše a střídajícího Vachouška, které mířily přímo na gólmana, nebyli schopni vymyslet akci s nadějí na úspěch. To se divákům pochopitelně nelíbilo, a tak se z ochozů často ozýval pískot. Třeba Tomáš Rosický, který v Moldávii celý zápas "jezdil" a byl asi nejlepším hráčem, se téměř nepotkal s míčem. Naopak Bělorusové hrozili stále častěji, pěkně pálil Khatskevich, Čech byl ale připraven. V 71. minutě kopali hosté rohový kop, po něm ale Lavrik pálil vysoko nad. Krátce předtím byl vystřídán nejlepší hráč hostů Alexandr Hleb a bylo to znát, našim obráncům se hned lépe dýchalo.

V 73. minutě se domácí trochu probudili, z dálky pálil Nedvěd, ale i když gólman jeho střelu neudržel, stačil míč pokrýt dříve, než se Baroš dostal k dorážce. O minutu později pálil z dálky, avšak mimo, Štěpán Vachoušek. Čtvrt hodiny před koncem musel být zápas na dvě minuty přerušen, protože ze sektoru běloruských fanoušků přilétla na hřiště dýmovnice a také pár rachejtlí.

Pauza Čechům prospěla, zbytek zápasu dohráli v pohodě a po většinu času s míčem na kopačkách. Dobrou šanci na zvýšení vedení jsme měli v 81. minutě, když 20 metrů od branky Štanjuk fauloval Nedvěda. K přímému kopu se postavil Marek Jankulovski, mířil ale mimo. Pět minut před koncem mohli diváci opět zatleskat, to když Poborského přetažený centr napálil z voleje Pavel Nedvěd, branku ale netrefil.

Jednu z největších šancí druhého poločasu měli čeští reprezentanti v první minutě nastaveného času. Z přímého kopu centroval Karel Poborský, pěknou hlavičku Milana Baroše ale gólman Tumilovič vyrazil na roh. Tečku za zápasem udělali hosté, po rohovém kopu krásné nůžky vystřihl Ryndjuk, naštěstí pro Petra Čecha ale mířil nad branku.

Sestavy:

Česko: P. Čech - M. Jiránek (86. Z. Grygera), R. Bolf, T. Ujfaluši, M. Jankulovski - K. Poborský, T. Rosický (89. J. Jarošík), T. Galásek, P. Nedvěd - J. Koller (56. Š. Vachoušek), M. Baroš

Bělorusko: G. Tumilovič - V. Šunejko (46. S. Omeljančuk), A. Chrapkovskij, S. Štanjuk - S. Gurenko, A. Chackevič, A. Kulčij, S. Jaskovič (26. A. Lavrik) - A. Hleb (69. N. Ryndjuk), V. Kutuzov, M. Romaščenko

Góly: 7. K. Poborský, 23. M. Baroš

Žluté karty: 79. T. Galásek, 90. J. Jarošík - 12. A. Chrapkovskij, 39. S. Štanjuk

Diváci: 12850

Jakkoli se po úvodní půlhodině mohlo zdát, že to bude snadné, tak to byl zápas těžký. Hlavně ve druhém poločase, kdy se projevila únava z těžkého souboje s terénem v Moldávii, mohli být Češi rádi, že neinkasovali. Nakonec dokázali vedení 2:0 udržet a splnili tak svůj cíl - úvodní dva zápasy kvalifikace vyhráli a v tabulce třetí kvalifikační skupiny přezimují se šesti body, bez inkasované branky. Na jaře je ale čekají o poznání těžší zápasy, 29. března jedou do Holandska a o pár dní později doma přivítají tým Rakouska.

Autor: Petr Starý

Komentáře (955)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele