Cardiff vs. Swansea aneb Vzhůru za prvoligovou očistou

03.11.2013, 10:22
Profily, historie
Zaujalo nás
Už řadu let sledujeme v rámci Premier League vyostřené bitvy o severozápad i severovýchod Anglie, o Birmingham či sever Londýna. Teď do party emocemi nabitých soubojů přibývá hotové "enfant terrible". Derby o jih Walesu s nevídaně černou historií; hluboko zakořeněná rivalita měst Swansea a Cardiffu...

Na příkladu zapadlého soupeření dvou velšských klubů, jejichž domovské stánky odděluje stěží 50 kilometrů, lze vlastně docela pěkně demonstrovat tendenci ať už hollywoodské, či kterékoliv jiné filmové tvorby fatálně zkreslovat realitu.

Snad každý fotbalový fanoušek viděl buď britskou, nebo americkou verzi příběhu o londýnských chuligánech. A snad každý takový divák ihned po zhlédnutí inkriminovaných snímků musel nabýt dojmu, že právě v hlavním městě Albionu se nacházelo epicentrum fenoménu 70., 80. a 90. let minulého století. Že to byly v první i poslední řadě West Ham se sousedním Millwallem, kdo tehdy podnikal ty "nejkrutější" akce a kolem koho se srocovaly ty nejobávanější skupinky násilníků.

Inu, chyba lávky. Onen nechvalný trend přinejmenším stejnou měrou jako Anglie živil také Wales, hornatá země překypující uhelnými doly a vypracovanými muži (jak praví stereotypy). Právě tam, konkrétně v Cardiffu, sídlila jedna z nejaktivnějších a nejvlivnějších skupin hooligans s názvem Soul Crew, jejímiž členy byli ideálně holohlaví posluchači soulu. A právě tam, v malebném Walesu, se soustředilo značné množství nejvýznamnějších (a tedy zákonitě nejčernějších) milníků kdysi velmi populární vlny...

Jak se z bratránků úhlavní nepřátelé stali

Příznivci Swansea a Cardiffu se nicméně logicky nezačali bít jen tak zbůhdarma - a také se rozhodně nebili odpradávna. Rivalita dvou sídel, které obklopují, potažmo rovnou tvoří dnes již zpravidla uzavřené uhelné a měděné doly, se ve skutečnosti rodila poněkud nenápadně; ba dokonce vyvěrala ze silného pocitu sounáležitosti.

Existují například důkazy o tom, že mnozí Velšané v minulosti vlastnili sezónní permanentky na ligové duely obou mančaftů; že fanoušci Swansea v nemalém počtu přijeli roku 1927 do Wembley fandit dosud největšímu úspěchu Cardiffu v historii, a sice triumfu v FA Cupu; či že se ve 30. letech na stadionu ve Swansea hromadně aplaudovalo sousedově záchraně před pádem do nižší divize.

Na tom, co pak vztah obou měst nadobro změnilo, se dodnes historikové nemohou plně shodnout. Někteří tvrdí, že obyvatele Swansea roku 1955 osudově rozezlilo jmenování Cardiffu hlavním městem Walesu. Někteří se domnívají, že klíčovou roli v tomto případě sehrálo období mezi lety 1965-1980, kdy spolu obě strany ani jednou nepoměřily síly, a pak se tedy potřebovaly řádně "vybít". Někteří za zlom považují až samotná 80. léta a dramatickou proměnu regionu, který se najednou začal industrializovat, lidé v důsledku toho přicházeli o práci, horníci v jednom kuse stávkovali a celý jih Walesu se zkrátka ocitl uprostřed hlubokého sociálního i politického neklidu.

Nejlepší odpovědí na nezodpověditelnou otázku nakonec zřejmě bude syntéza všech výše zmíněných faktorů s průvodním znakem v protežování hlavního města, co se zejména vládních investic týče. Obyvatelům ignorovaného města bylo dále trnem v oku také umístění Velšského národního shromáždění právě do Cardiffu, ačkoliv ten o hoštění vrcholného politického orgánu na rozdíl od Swansea nikterak nestál. A samostatnou kapitolou údajného zanedbávání druhého největšího sídla země pak má být zaslepenost médií. Velšské BBC se proto začalo sarkasticky říkat "Bluebird Broadcasting Corporation" (odvozeno od známé přezdívky fotbalového klubu "Bluebirds").

Dějiny násilí

Neustále sílící napěti v regionu nakonec vykulminovalo roku 1988 prvním milníkem dějin velšského chuligánství. Jedna z hromadných bitek mezi oběma zasvěcenými tábory se tehdy odehrála na pobřeží Atlantského oceánu a dle četných svědectví skončila potupou devíti teenagerů z Cardiffu, které zhruba stovka protivníků zahnala do vody. Od té doby pak mezi příznivci labutí přežívá posměšné heslo "swim away" (plavte odsud), které si dokonce jako gólovou oslavu osvojili někteří členové kádru Swansea (mezi nimi třeba Španěl Angel Rangel). Kdyby tedy při dnešním podvečeru někdo na oslavu gólu "plaval prsa", nedivte se - má to svůj důvod.

Další incidenty spojené s rivalitou Cardiffu a Swansea už po sobě ale bohužel podobně neškodné dědictví nezanechaly. To spíš přesně naopak. V roce 1991 podporovatelé Bluebirds ve Swansea kompletně zdemolovali strategické obchodní centrum, aby téhož roku policie na základě ošklivého střetu během utkání FA Cupu zadržela hned 39 přespříliš aktivních fanoušků.

Smutného vrcholu nekončící boje dosáhly jen o dva roky později. Tehdy obrázky příznivců Swansea s municí v podobě vytrhaných sedaček a jejich neméně drzých soků obletěly doslova celé Ostrovy. Konfliktu byly příštího dne plné všechny možné tiskoviny a takzvaná "Bitva o Ninian Park", toho času domovský stánek Cardiffu, si ihned vzápětí vyžádala opatření natolik razantní, že pro něj neexistoval precedens. Po celé příští čtyři roky totiž nesměli příznivci labutí cestovat na zápasy do Cardiffu a naopak. Něco takového v Anglii či Skotsku nikdy předtím ani potom zavádět nemuseli...

Dnes už jsou samozřejmě policejní techniky o chlup dále, z restrikcí se však v žádném případě neslevuje. Ba naopak - přesun zhruba 2 200 fanoušků Swansea bude dnes odpoledne připomínat normální vojenskou operaci. Kdokoliv, kdo se chce dostat do hostujícího sektoru Cardiff City Stadium, se musí přesně v poledne hlásit na Liberty Stadium. Dokonce i pokud by se náhodou v hlavním městě našel sebevrah podporující labutě, musel by zkrátka urazit těch 80 mil vrchem.

Takový konvoj o úctyhodném počtu 47 autobusů po půlhodině čekání vyrazí vstříc Cardiffu, pochopitelně v doprovodu policejních vozidel. Právě a jedině na palubě těchto autobusů může příznivec Swansea obdržet svůj zápasový lístek - k pokladnám nikdo ani krok. Byť jen oční kontakt se znepřáteleným táborem zkrátka nepřipadá v úvahu.

Pro tuto striktní, ale také stoprocentně účinnou strategii se ujal výmluvný termín "bubble", čili bublina. A důvod je zřejmý: zástupy nevítaných hostů se do útrob příslušného stadionu vkutálí na styl zorbingu. Nikým nerušeny, totálně odděleny od nehostinného prostředí.

A tato "bublina" je vesměs respektována kýmkoliv, koho se ve Walesu zeptáte, jakožto přímo žádoucí nástroj k udržení křehkého klidu mezi oběma tábory. "Lidé říkají, že takhle policie všechno ničí; ale to není pravda. Obvykle za policií nestojím, ale oni tímto zabraňují jatkům. Ačkoliv se mi nelíbí, jak jsou oni dopravováni do Cardiffu a jak my do Swansea, je to prostě potřeba," uvědomuje si bývalý člen zmíněné Soul Crew, Annis Abraham.

Zároveň se ale prý nedomnívá, že by dnešní atmosféra jakkoliv připomínala tu z 80. let. "Oba fanouškovské tábory se potřebují uvést v dobrém světle, protože na ně budou upřeny zraky celého světa," upozorňuje Abraham a naráží přitom na skutečnost, že se toto velšské derby bude přenášet do více než dvou stovek zemí světa.

A ze své pozice jaksi mimo stojícího vlastníka Cardiffu City se rozhodl svým svérázným způsobem dopředu krotit vášně také Malajec Vincent Tan. Ten se na začátku sezony bez okolků přiznal, že příslušné rivalitě "nerozumí", a dále pokračoval slovy: "Měli bychom je přivítat tak vřele, jak jen to jde, a stejně tak vřele bychom měli být i my přivítáni jimi."

Nový fenomén?

Je to téměř přesně 100 let, co se obě velšská mužstva střetla vůbec poprvé. Roku 1912 se na kase za lístky vybralo 153 liber, přičemž chlapci do určitého věku měli vstup zdarma. Zápasový program tehdy zájemce vyšel na jednu penny a vedle obligátní inzerce vyhlášených hospod, tiskařů či optiků čtenářům objasňoval ofsajd pravidlo. Swansea se tenkrát přezdívalo "the Town" (menší město) či "Swanseaites"; naproti tomu fotbalisté Cardiffu byli známi jako "the Citizens" (mimo jiné občané privilegovaného města).

Už tehdy byla tedy patrná jistá hierarchie, v tu chvíli ještě ryze neformální nadřazenost města Cardiffu. Na jejím základě také o necelých 90 let později toho času čerstvý majitel Cardiffu (v současnosti doživotní prezident klubu) Sam Hammam pronesl slova, která se mu zanedlouho vrátila jako bumerang. "Swansea nikdy nebude velkým klubem, a pokud si sami sobě nechtějí lhát, měli by si to také přiznat. Jestli se fanoušci Swansea považují za Velšany a chtěli ve Walesu vidět prvoligový fotbal, pak by měli uznat, že Cardiff je tím jediným celkem, který se ho kdy může dočkat," prohlašoval na startu nového milénia velkohubě.

V tu chvíli ještě relativně oprávněně; Bluebirds bezpochyby fungovali na vyšší úrovni a Swans koneckonců za pouhé tři roky dělilo ubohých 90 minut hry od pádu do vod Conference, odkud se zpátky do Football League hrabe jen horkotěžko. (To ostatně na vlastní kůži pocítil hnedka nejstarší velšský klub a svého času pravidelný účastník evropských pohárů z Wrexhamu, který se s ročníkem 2007/08 po 87 letech rozloučil s ligovou kopanou a doteď si s ní opětovně nepotykal).

Jenže v konečném součtu si oba celky prošly de facto totožným vývojem a o krok napřed je aktuálně "ten druhý vzadu". Labutě přeci nyní válčí v pohárové Evropě, nikomu nic nedluží, na platy u nich připadá podprůměrných 50 % ročního obratu a v čele vedení se registruje hned několik celoživotních fandů (přičemž výjimkou není ani vlastník klubu Huw Jenkins). Naproti tomu již citovaný Vincent Tan po svém příchodu kontroverzně přelakoval Bluebirds na červeno a kritice veřejnosti čelí takřka nonstop. Je tedy docela zřejmé, ve kterém z měst momentálně spočívá budoucnost velšské kopané...

...té velšské kopané, která dnes zároveň i s přispěním Tanova Cardiffu bezesporu dosahuje svého vrcholu. Kromě deseti procent prvoligových klubů se malá, leč hrdá část Britských ostrovů může pochlubit rovněž nejdražším hráčem planety Garethem Balem či jednou z nejzářivějších hvězd letošního ročníku Premier League Aaronem Ramseym, coby perspektivním kapitánem perspektivní reprezentace.

Něco takového bylo po celé uplynulé století absolutně nemyslitelné. Wales pro většinu cizinců znamenal akorát rugby a hory. Zrovna dnes, v neděli 3. listopadu 2013, přitom dává vzniknout nové atraktivní kapitole kroniky anglické nejvyšší soutěže. Celá planeta se konečně dozví o derby z jihu Walesu s nevídaně černou historií, avšak - doufejme - s o to růžovějšími vyhlídkami...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (137)

Přidat komentář
smazaný uživatel

těším se na ten zápas :) COME ON SWANS!

Reagovat
smazaný uživatel

Cardiff

Reagovat
smazaný uživatel

tak už vím co budu dělat odpoledne, tohle si nenechám rozhodně ujít

Reagovat
smazaný uživatel

průměrnej zápas v průměrné atmosféře

Reagovat
smazaný uživatel

hochu vole ty si kokot

Reagovat
smazaný uživatel

to FCB mas jako fakt cistej buzik?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

Pokud to srovnáváš s Tureckem nebo Brazílií, pak máš pravdu.

Reagovat
fenixLFC

povedz nam nieco o priemernej atmosfere, ved ju vidis kazde kolo

Reagovat
božský John

Je to fanousek Baniku a ne naky pritepleny Barcelony ...

Reagovat
smazaný uživatel

pane, vy ste chuj !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

To musí bejt legrace takhle zhodnotit zápas, kterej sem v životě neviděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Článek jsem tipoval na Sancha Panchu a on ne

Reagovat
smazaný uživatel

No to fakt ne.

Reagovat
tomasinho

Snad Bellers tu bublinu pořádně splaskne

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tomasinho
Reagovat
tomasinho

Šílenost, v CHampu dvojice Bellamy-Ramsey

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimavej clanek o historii tohoto derby. Prestoze jsem na nej v Championship nekolikrat koukal, prakticky nic jsem o jejich rivalite nevedel

Bude zajimavy sledovat, kolik z nas tu bude fandit Cardiffu, prestoze je to podobny jako prat Citizens v zapase proti United nebo Chelsea proti Arsenalu Ja sam nevim, komu mam dnes prat, vzdycky jsem pral Swansea, ale proti Malkymu fandit nemuzu

Reagovat
Zaschrona

Lepe bych to neshrnul.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli te djourou porazi v australske fante, tak se vsichni tri hezky srovname na cele

Reagovat
Zaschrona

Na to bych asi potreboval, aby Coleman s Vertonghenem dneska dali dohromady hattrick a zaroven Bony a Ashley Williams zustali na suchu. ... Kouzlo me jedenactky pomalu vyprchava... Uz nejedu na vlne Ramsey+Giroud sam.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemam ani jednoho

Reagovat
Zaschrona

djourou ma a tvuj zaklad uspechu Agüera mam taky

Reagovat
smazaný uživatel

Muj uspech je postaveny na spravnych rozhodnutich manazera

Reagovat
Zaschrona

Ok.

Reagovat
penepi

C'mon Bluebirds!

Reagovat
smazaný uživatel

Snad první článek zde, jenž je po literární stránce na obstojné úrovni ale je hlavně velmi vysoko po stránce obsahové.

Reagovat
smazaný uživatel

Palec autorovi. Hefy

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste clanek 'Jak nevyhrat' byl na podobne urovni.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsi mě docela urazil .

Reagovat
smazaný uživatel

Kurva, to bylo na Kepyho...to mám teda mušku.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

velsske derby...., jsem zvedav kolik tam bude hrat velsanu

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznačne Swansea, nikomu inému sa ani fandiť nedá v tomto derby.

Reagovat
fenixLFC

Dokonce i pokud by se náhodou v hlavním městě našel sebevrah podporující labutě....

Reagovat
smazaný uživatel

alebo kultivovany fanusik pocuvajuci Labutie jazero

Reagovat
smazaný uživatel

*fanusik Cardiffu

Reagovat
Ferguson6

Cardiff

Reagovat
smazaný uživatel

Anglicania by to nazvali pre nich trefnejsie, suboj sedliakov.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A ne? Walesania maju u nadutych anglicanov snad horsi kredit nez skoti ci iri.

Reagovat
smazaný uživatel

Já se ti neposmíval.

Reagovat
TopinB

Tak jako jednu velšanku znám, jí kdyby někdo do očí řekl, že je sedlačka tak mu dá pěstí do obličeje, prohodí ho nejbližší výlohou, pak si pujde zahrát rugby a zanadávat do hospody

Reagovat
Didier Drogba

takže je to sedlačka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
misomy6

clanok super, len preco je tam zas ze Bale je najdrahsi hrac planety nechapem ked to este niekde vidim som na to alergicky

Reagovat
Robochelsea

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
misomy6

co hadam je najdrahsim hracom planety?

Reagovat
fenixLFC

nie ale furt to riesit len preto aby zostal ronaldo najdrahsi/aby bol real o par milionov menej dementny

Reagovat
CHONG

Reagovat
fenixLFC

co zas?

Reagovat
CHONG

Tak pokud je něco výmysl médií a už to bylo vyvráceno, tak to přeci nebudu pořád dokola psát, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

"vyvráceno"

Reagovat
CHONG

Reagovat
misomy6

nikto to tu neriesi preto aby zostal ronaldo najdrahsi ale preto lebo je to blud, ktory vsade pisu

Reagovat
fenixLFC

ok, ked sa nad tym niekto pozastavi, ale nevidim ziaden normlany dovod preco by mal byt na to niekto alergicky okrem toho co som napisal vyssie

Reagovat
misomy6

to bude asi tym ze odkedy perez dajme tomu prezradil jeho cenu toto nie je prvy clanok kde to vidim...

Reagovat
penepi

Reagovat
CHONG

Taky nerozumím tomu, proč to furt všude cpou, holt nejdražší hráč planety zní pro tyto potřeby asi lépe než druhý nejdražší hráč planety.

Reagovat
JozkokozleJ

Nedivil by som sa, keby vznik rivality mal o dost primitivnejsi povod. A to potreba mladsich (zväcsa radikalnejsich) rocnikov podobat sa inym lokalitam v anglickom futbale a mat regionalne derby "se vsim vsudy", teda i s nevrazivostou. Podobne ako tomu zial zacina byt v Berline.

Reagovat
fenixLFC

to si mylis s fan chelsea

Reagovat
JozkokozleJ

Popravde, nerozumiem, co mas na mysli.

Reagovat
smazaný uživatel

to u neho byva caste

Reagovat
fenixLFC

A to potreba mladsich (zväcsa radikalnejsich) rocnikov podobat sa inym lokalitam v anglickom futbale a mat regionalne derby..az nato ze im je jedno ci je to regionalne alebo nie

Reagovat
stas87

ale chelsea je uz v PL zavedena znacka,cardiff vobec a swansea dlho nic nehrala,toto by som neporovnaval aj ked chelsea nemam vobec rad

Reagovat
fenixLFC

cardiff je praveze celkom stabilna znacka aj ked niekolko rokov neboli v PL, ale uz len to ze millenium stadium sa hrali finale FA cupu. swansea jasne, to je fakt

Reagovat
smazaný uživatel

wow

Reagovat
fenixLFC

ked sa mylim kludne ma oprav rad sa dozviem cosi nove

Reagovat
smazaný uživatel

No Cardiff PL nikdy nehral a Millenium Stadium je rugbyovy stadion, kterej nema s Bluebirds nic spolecnyho

Reagovat
fenixLFC

mea culpa a pritom cardiff som bral ako stabilnejsi PL ako swansea

Reagovat
Robochelsea

Máme viac rivalov jak vy, tak neviem o čom trepeš.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Treba Barcelonu

Reagovat
stas87

ako tu obcas pisete 6x po sebe chelsea,to je ich nejaky pokrik ci ako to mam chapat?

Reagovat
fenixLFC

jj

Reagovat
božský John

Barcelonu(to je jasny, bez debat..), Basilej (s tou jste tedka hrali uz potreti letos, tam tu pocinajici rivalitu zacinam cejtit), Schalke (ti hrajou taky v modrym, takze to jsou rivalove..), pak vsecky londynsky tymy (protoze proc ne, ze jo), pak vsecky manchestery (protoze hrajou dobre, tak to jsou rivalove)....proste pro Chelsea je kazdej mancaft rival

Reagovat
penepi

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tomasinho

Reagovat
Ligter

Reagovat
Ligter

Reagovat
Whitemedia

hmm, docela vtipný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
SunFells

Reagovat
vodka

Reagovat
Mada

Reagovat
fantomas

Reagovat
Hejnak

Reagovat
smazaný uživatel

Klasik

Reagovat
Hafna

Reagovat
Swarley

k tomu ještě kvůli kauze Mutu i Juventus a Livorno

Reagovat
Usty

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
soukup

Reagovat
Counter

Reagovat
kiwwi

Forza

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Sali5

Achjo, ještě jim takhle nahrávej na smeč...

Reagovat
Robochelsea

Tie vaše smajlíky a ironické komentáre je jediné čo viete napísať. Ale aby ste tu vymenovali ten zástup rivalov LFC, to nie čo... My máme bez diskusie derby s Millwallom, WHU, Spurs a Arsenalom. Manchestre ako rivalov neberiem, z historického hladiska môžme hovoriť o Leedse. A čo Liverpool? Everton, Manu a koniec.

Reagovat
Azza

Spurs, Arsenal?

Reagovat
božský John

Taky to tak vidim

Reagovat
smazaný uživatel

Vznik kazdej rivality ma v podstate primitivny dovod

Reagovat
JozkokozleJ

Tak snaha byt lepsi nez tvoj (lokalne) blizky konkurent nejak primitivna nie je (to by sme museli pristupit na to, ze sport a sutaz ako taka je primitivna). Prejavovat sa moze primitivne.

Reagovat
fantomas

No to je mi nesmysl.

Reagovat
JozkokozleJ

Ako si mozes byt isty, ze pisem nezmysel, ked v clanku pises, ze ani historici s istotou nepoznaju dovod a vlastne ani dobu vzniku velkej rivality?

A ked uz pises, ze je to nezmysel (trebars skutoce i ano), napis preco. Viem, ze pod PL nie je neobvykle debatovat sposobom: "blbost", "nezmysel", " ", ale mna by predsa zaujimalo i odovodnenie. A ziadne, ze to je taky nezmysel, ze to ani nema cenu odovodnovat.

Reagovat
fantomas

No tak historici se neshodnou na přesný a jediný příčině (to je koneckonců u historiků denní chleba), ale určitě by se shodli na vyvrácení tvý typicky anglocentrický domněnky, že rivalita mezi Swansea a Cardiffem vznikla z potřeby zaprděných sedláků vyrovnat se Angličanum.

Nehledě na to, že ty takle absolutně ignoruješ skutečnost, že touhle rivalitou žije naprosto celej Cardiff, naprosto každej, obyčejnej, vůbec ne radikální fanoušek. Právě pro ty socioekonomický ukazatele - na kterých se mimochodem shodne každej historik, jen se vedou dohady o tom, co v procesu hrálo důležitější roli.

Reagovat
JozkokozleJ

Anglocentricku domnienku mi tam vkladas ty. Vobec som nemyslel, ze negativna rivalita vznikla z dovodu snahy vyrovnat sa velkym Anglicanom, ale z dovodu podlahnutiu akejsi modnej vlne "organizovanejsieho chuliganstva". Jemne by som to prirovnal k sucasnej modnej vlne "Fuck UEFA", ci "Against modern football".

V druhom odstavci mi opät vyvracias, co som nenapisal. Nenapisal som to sice vyslovne, ale myslel som negativnu rivalitu. Bezpochyby by dnesny zapas ako zapas rivalov prezival cely Cardiff i vo vzajomne si prajucich dvadsiatych rokoch. Rivalita neznamena automaticky pritomnost nenavist. A o dovodu, preco sa do derby waleskych teamov vniesli nenavist a nasilie, som si zaspekuloval.

Reagovat
fantomas

No dobře, tak pak se ale nemáme o čem bavit.

Tys napsal doslova "Nedivil by som sa, keby vznik rivality mal o dost primitivnejsi povod.", toho sem se chytil a nemůžeš se mi divit. Takhle pochopitelně no - samotná vlna hooligan je min. pro mě synonymem primitivnosti, takže souhlas. Jenže vznik rivality jako rivality (jak ty sám píšeš Rivalita neznamena automaticky pritomnost nenavist), je naopak jednim z těch komplikovanějších. Což si sám doložil poukázánim na nerozhodnost historiků.

Reagovat
smazaný uživatel

Kvuli Doctorovi musim fandit Cardiffu.

Reagovat
smazaný uživatel

CARDIFF!!!

Reagovat
Free_player

Swansea

Reagovat
smazaný uživatel

Uz podla nadpisu mi bolo jasne autorstvo

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Chazy

Reagovat
db18

Cardiff

Reagovat
monty25

Přeju Swansea, protože je tam Bony.

Reagovat
Radin

Swansea jedině, hraju za ně aji na Fifě Akorát tam mám kapitána Hondu :-D

Reagovat
smazaný uživatel

Si zabavna povaha

Reagovat
Radin

Když už nic, tak alespoň že rozhodl hráč který prošel Tottenhamem..Jinak asi 65 minuta, Cardiff u vápna Swans a sami se vrací s míčem až ke svému gólmanovi . Překladatel toho asiata byl taky zpestření

Reagovat
tomasinho

Cardiff

Reagovat
smazaný uživatel

podle nadpisu clovek pozna na 99% autora, to je unikat

clanek paradni, dik

Reagovat
smazaný uživatel

Caulker , i přes Chirichesovu famóznost mě tento přestup nepřestane srát.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele