Bývalý předseda Juventusu Agnelli nesmí 16 měsíců působit ve fotbale

10.07.2023, 20:12
Aktuality

Sportovní soud Italské fotbalové federace (FIGC) potrestal někdejšího předsedu Juventusu Andreu Agnelliho za nesrovnalosti ve výplatách hráčům zákazem působení ve fotbale na 16 měsíců. Navíc dostal sedmačtyřicetiletý funkcionář pokutu 60.000 eur (asi 1,43 milionu korun). Informovali o tom dnes zástupci FIGC.

Kompletní vedení "Staré dámy" včetně Agnelliho či bývalého viceprezidenta Pavla Nedvěda rezignovalo loni v listopadu, když se podezřením z falšování účetnictví začala zabývat turínská prokuratura. Podle úřadů klub několik let uměle nafukoval tržní hodnotu svých hráčů a zapisoval do účetnictví nadměrně vysoké přestupové částky. Předstíral tak, že má větší zisky, než ve skutečnosti měl.

Najevo vyšly i další nesrovnalosti, které se týkaly výplat hráčům ve dvou "covidových" sezonách. Juventus tehdy oficiálně pozastavil fotbalistům mzdy, ale peníze jim údajně tajně nadále vyplácel. A utajené platby navíc zpětně nevyúčtoval.

Kvůli nesrovnalostem v účetnictví přišel Juventus v domácí lize o deset bodů, část vedoucích funkcionářů včetně Nedvěda byla nicméně po odvolání zproštěna viny. Původně měl někdejší kapitán české reprezentace kvůli této kauze osmiměsíční zákaz působení ve fotbale. V případu hráčských platů se Juventus v květnu v jiném procesu dohodl na uhrazení pokuty a řízení uzavřel dohodou o vině a trestu, proti které se neodvolal.

Agnelli jako jediný květnovou dohodu odmítl a rozhodl se jít znovu před soud. V prvním procesu kvůli falšování účetnictví dostal dvouletý zákaz působení ve fotbale a v úterý se bude projednávat Agnelliho odvolání.

Autor: ČTK

Komentáře (9)

Přidat komentář
Csaplárova past

Agnelli je nejmocnější muž evropského fotbalu, tohle rozhodnutí jeho vliv vůbec neohrozí.

Reagovat
Zark

No to nevím nevím, zatím si s ním Infantino s Ceferinem jenom vytírají řiť

Ledaže by teď někde v ústraní střádal plány na pomstu a svůj návrat by dokončil vytvořením superligy, kde už by se mu to konečně povedlo. 3 světové superligy na scéně: anglická , arabská a evropská, to by šlo.

Reagovat
smazaný uživatel

60.000 euro

Dokážu si představit, jak ho tato částka potrestá.

Reagovat
Sigma Olomouc

Tyhle ty pokuty vůbec nechápu.

Reagovat
ratusek

Reagovat
raduinho

Korupčník.

Reagovat
ACSMan

Jsem Agnell co tě dostal na povel

Reagovat
romeo351

Nepodceňoval bych ho… on se o tu superligu hodně zaslouží

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele