Bundesligový víkend ve znamení náhradníků

13.09.2016, 09:57
Názory a komentáře
Druhé bundesligové kolo přineslo dvacet pět gólů, o které se podělilo dvacet střelců. Neobvyklým poměrem mezi nimi vyčnívali hráči, kteří nastoupili až v průběhu zápasu. Velký počet šťastných rozhodnutí bundesligových trenérů během víkendových duelů zaujali komentátora Eurosportu Radoslava Vagaského.

Každý trenér očekává, že náhradník, kterého pošle do zápasu, realizuje jeho myšlenky a co nevýrazněji ovlivní průběh zápasu. Roger Schmidt, Norbert Meier, Ralph Hasenhüttl, Julian Nagelsmann, ale i další předvedli parádní volby. Z dvaceti pěti gólů totiž jedenáct zaznamenalo osm náhradníků. A nešlo jen o jakési korekce výsledků. Až osm tref "lavičkářů" mohli diváci vidět v přímých přenosech Eurosportu a my se teď vydáme nejen po jejich stopách.

Tolik zásadní význam z hlediska bodového zisku svého mužstva neměly góly Joshuy Kimmicha (Bayern), který v páteční předehrávce vstřelil první gól své bundesligové kariéry, když rutinérsky zakončil sólo na gólmana Fährmanna, a Juliana Schiebera (Hertha), kterému se i ve druhém zápase sezóny povedlo skórovat po příchodu z lavičky.

Také gól Nilse Petersena (Freiburg) navyšoval vedení na rozdíl dvou gólů (na 3:1), jenže přínos kanonýra týmu od Schwarzwaldského lesa spočíval i v přihrávce na vítězný gól, který pár minut předtím zaznamenal v zápase s favorizovaným Mönchengladbachem dvougólový Maximilian Philipp. Nils Petersen potřeboval na tyto zápisy do statistik jenom sedm kontaktů s míčem.

Významný přínos pro hesenské derby mělo rozhodnutí trenéra Norberta Meiera v 81. minutě vyztužit defenzívu o Sandra Sirigua, jelikož tříbodový apetit Frankfurtu byl na hřišti s plynoucím časem hmatatelnější. Jaké to bylo překvapení, i pro přítomnou fanynku lilií, slavnou tenistku Andreu Petkovičovou, když právě Sirigu svým čtvrtým a v zápase posledním dotekem s balónem lišáckým způsobem z rohu velkého vápna zajistil svým premiérovým gólem mezi elitou tři body pro domácí.

Zřejmě ještě větší euforii prožíval během sobotního odpoledne Joel Pohjanpalo (Leverkusen), který si střelecký účet v Bundeslize otevřel v prvním kole probíhající sezóny. (Mimochodem, taktéž po příchodu z lavičky; v Gladbachu mu na gól stačila jediná minuta na hřišti.) Trenér Bayeru Roger Schmidt zajisté tajně doufal, že mladý Fin předvede podobný kousek, protože Leverkusen necelých 15 minut před koncem překvapivě prohrával s Hamburkem 0:1. Pohjanpalo nejen, že po sedmi minutách srovnal, ale v nastaveném čase krásnými střelami završil hattrick (na každý gól potřeboval v průměru tři doteky s balónem) a stal se zřejmě hrdinou kola.

S tím by ovšem nesouhlasili v Lipsku. Do nebes jsou tam po sobotě vynášeny dvě čerstvé mladé patnáctimilionové posily, zvláště pak střelec z předposlední minuty zápasu proti favorizovanému Dortmundu, Naby Keita, který si bundesligový debut nemohl vysnít lépe. Po pěti minutách na hřišti dostal od dalšího debutanta, devatenáctiletého Skota Olivera Burkea, úžasnou přihrávku, po které se nemohl mýlit. A aby stopa náhradníků při tomto gólu byla kompletní, mladého Skota vyslal do křídla Emil Forsberg, který začínal zápas taktéž na lavičce. Ralph Hasenhüttl se tak mohl i v druhém kole euforicky radovat při rohovém praporku se svými svěřenci v úplném závěru zápasu.

Poslední velký příběh německého víkendu přinesl závěrečný zápas kola. Mohuč se již viděla na oslavách. Není se čemu divit, ještě dvacet minut před závěrečným hvizdem vedla nad Hoffenheimem 4:1. Nebude překvapení, že vyrovnání zařídila dvojice střídajících útočníků. Nejprve vtěsnal Mark Uth dva góly do dvou minut a poté srovnal v 84. minutě Adam Szalai.

Bundesliga zase jednou přinesla krásné fotbalové zápletky a příběhy s nejedním nečekaným vyústěním. Tento víkend patřil především náhradníkům, kteří jen potvrdili pravidlo, že bundesligový zápas se vyplatí sledovat až do úplného konce.

Autor: Radoslav Vagaský / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (33)

Přidat komentář
veikko

Joel a jeho rekordní hattrick. https://www.youtube.com/watch?v=nbMZqHV2nEo

Reagovat
db18

Pohjanpalo by měl být taky vůbec prvním hráčem, který vstřelil dva góly v nastaveném čase.

Reagovat
stas87

Len je skoda, ze posledne dva rocniky tolko golov nepriniesli...

2011/2012 875 golov

2012/2013 898 golov

2013/2014 967(!!!) golov

2014/2015 843 (!!!!!!) golov

2015/2016 866 golov

A este jedna malicka zaujimavost.. minulu sezonu bolo odpiskanych len 40 penalt.

Reagovat
popltak

Reagovat
smazaný uživatel

V sezóne 14/15 to bolo dosť spôsobené aj našimi, veď sme bez gólov hrali 9 (!!!) krát.

Reagovat
cologneFC

Pre mna zapas kola bol Freiburg-Gladbach. Bola radost na to pozerat, cakal som, ze sa Freiburg zlomi po prvom polcase, ale dokazali skvely obrat. Zapas v Mainzi bol blaznivy, nieco ako Dortmund-Stuttgart spred par sezon (urcite viaceri pamatate). Skvely zapas sa hral aj v Leverkusene. Celkom sa dalo pozerat aj na Schalke, skoda vysledku. Ostatne zapasy sa tak trochu stratili v porovnani s tymito vyssie spominanymi, ale treba povedat, ze ani jeden zapas nebol vyslovene nudny.

PS: O Lipsku zo zasady nepisem

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mňa suverénne Mainz - Hoffenheim, to bola skrátka reklama na futbal. ja som pozeral našich a nič extra, nie že by to bola vyložená nuda ale boli aj lepšie zápasy.

PS: Čo sa týka Lipska, tak som tuna zaregistroval zvýšené sympatie, som to rozhodne nečakal. Súhlasím s tým, čo tu píše Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Tak s tým Lipskom sa to tu rozdelilo na také dva tábory ...

Pokiaľ budú predvádzať hrať taký futbal ako doteraz a pokiaľ Ranginck a spol. zlepšia vyjadrovanie, tak si rád pozriem ich zápasy a budem za nich v BL pomerne rád. Nejaký ich fanúšik ale nebudem ...

Reagovat
smazaný uživatel

No, hlavne sa k nim veľmi neprikláňaj, aby sa z nás nestali ultras nepriatelia ja sa k ním už tiež toľko vyjadrovať nebudem, RB mi už za to nestojí...

Reagovat
Rudnevs

Mne na tom vadia akurát tie Ranginckove "kecy" ako budú mať najlepších fans v nemecku, ako budú mať štadión pre 80.000, alebo ako nakúpia 10 posíl za 200 miliónov atď ...

Ale inak ten Markranstädt nebol nejak známy a úspešný a teraz už majú ďalší klub + peniaze. Ľuďia z východného Nemecka už sú na BL natešený, oblasti a štadiónu BL prospeje. A teda ten futbal je pekný, na to, že sú nováčikovia.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne tým prejavom som prekvapeným, pod týmto trénerom som to nečakal - vlani hral s FCI betón.

Reagovat
Rudnevs

Poslal som ti správu.

Reagovat
smazaný uživatel

A ja som odpísal :D

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Arne

Klasika, si vzpominam, jak v Hoffenheimu pritahli pod kotel BVB nejaky "rusic", aby fanousci meli obtiznejsi zpivani chorelu.

Plus jsem tu v diskusich cetl, jake skvele ma Lipsko fanousky... Uz jsem tu cetl za ta leta spoustu hovadin, ale tahle s prehledem vede.

Reagovat
Rudnevs

Skôr si myslím, že to mnohých prekvapilo (vzhľadom na to, čo sa čakalo). Na tých najlepších samozrejme nemajú.

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo vlastne dali v Hoffe ten rušič? Snáď aby obmedzil atmosféru či čo čo sa týka fanúšikov Lipska tak všetko mladý ľudia, starší obyvateľ Lipska by isto nešiel

Reagovat
smazaný uživatel

Riadne trafený ten človek

Reagovat
Kily

maže asi není úplně to správné označení, ČTK nabízí své zpravodajství a je na odběrateli, jaký "balíček" si od ní vezme, EF má takový, podle něhož se články automaticky smažou tuším že po osmi měsících, podle první smlouvy to dokonce bylo už po třech

Reagovat
Rudnevs

Ďakujem za objasnenie. Nevedel som ako to funguje, iba to niekto z redakcie písal v starších diskusiách.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

A tady je ještě fotoreport ze zápasu rezervy BVB, který ultras upřednostnili před BL:

http://www.ultras-tifo.net/photo-news/4495-borussia-dortmund-ii-wuppertaler-sv-10-09-2016.html

Reagovat
Rudnevs

Jak tan búrali tie "plechovky" ...

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Bundesliga je super. Všechny týmy mají úroveň. Chodí hodně diváků. Pro tohle se hraje fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nihilister

Reagovat
pawelFCB

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele