BUNDESLIGA PREVIEW - 26. KOLO

16.03.2007, 08:38, aktualizováno 18.03.2007, 10:54
Previews
Zamotanou situaci v Bundeslize může trochu rozjasnit šestadvacáté kolo. Hraje se o všechno. O titul, o poháry i o záchranu. V pátek hostí Hertha Cottbus a oběma týmům jde o hodně, nutně totiž potřebují zabrat. Jasným šlágrem celého kola je souboj prvního Schalke se třetím Stuttgartem.

Druhé Brémy uspěly v Poháru UEFA, povede se jim stejně i v lize proti štice jara Mainzu? Na poplach bijí v Dortmundu. Tradiční klub se nebezpečně přiblížil pásmu sestupu, jenže dalším soupeřem je Norimberk, který po dlouhých letech pomýšlí na pohárovou Evropu.

Stejné myšlenky už mají v Hamburku. Po bídném začátku začíná HSV předvádět výkony hodné jeho jména a kvalitě kádru, další zastávku má Hamburk v Hannoveru. Zdá se, že se probral i Bayern. V Lize mistrů vyřadil Real Madrid, v Bundeslize by měl naplno bodovat ve Frankfurtu.

Zbývají zápasy tří týmů namočených do záchranářských bojů. Poslední Gladbach míří na půdu Bayeru Leverkusen. Předposlední Bielefeld čeká další osudový zápas v Aachenu, který se ve velevyrovnané tabulce vyšvihl na desátou příčku. A Wolfsburg hostí tým Bochumi.


1. FC Norimberk - Bayern Mnichov (sobota 00:00)
Šest porážek v posledních osmi zápasech, to je bilance Herthy. "Musíme naše nedobré výsledky ukončit. Hráči jsou opravdu motivovaní, musí to už vyjít," ví trenér Falko Götz. V případě opaku by se pod ním pravděpodobně začala třást židle. Výraznou ztrátou je zranění kapitána Arneho Friedricha. Zkušený obránce je vyřazen zhruba na deset dní, vynechá tak i zápas proti naší reprezentaci. Dále chybí Chahed, Lakic a Cagara.

Ani hosté si nemohou příliš výskat. Cottbusu jakoby scházel nováčkovský elán, který byl z mužstva na jaře cítit a který se projevoval obrovskou dravostí, mnohdy vedoucí k důležitým brankám. Hosté však nepropadají panice. "Větší tlak leží na Hertě, my hlavně musíme být v klidu," hlásí trenér Patrick Sander. Zranění nedovolí nastoupit brankářské jedničce Piplicovi, fit nejsou ani Jungnickel a Mitreski.
Pravděpodobné sestavy: 1. FC Norimberk: Fiedler - J. Boateng, van Burik, Simunic, Gilberto - Dardai - Ebert, Dejagah, K. Boateng - Pantelic, Gimenez  Bayern Mnichov: Tremmel - Szelesi, McKenna, Kukielka, Cvitanovic - da Silva, T. Rost - Baumgart, Munteanu - Kioyo, Radu 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.25
Hamburger SV - Arminia Bielefeld (sobota 00:00)
Na svou premiéru na lavičce Dortmundu se chystá Thomas Doll. "Je čest trénovat takový klub," říká, přestože Borussia je teď vzdálena jen bod od sestupu. Dollovým úkolem je se sestupové zóně rychle vzdálit a pokusit se o návrat do pohárových bojů. "Každý vidí, v jak vážné jsme situaci. Ale vidím tu velký hráčský potenciál. Nemám obavy, že bychom to nezvládli." Borussia vyrukuje na svého soupeře v plné zbroji, což Dollovi, který v Hamburku měl stále plnou marodku, musí připadat jako sen.

Hosté se snaží ve zbytku sezóny uhájit pátou příčku, neboli vstupenku do Poháru UEFA, ale budou to mít hodně těžké. Svůj náskok na soupeře ztratili v posledních třech zápasech, ze kterých získali pouhý jeden bod. "Každý tým si v sezoně musí vybrat špatné období," nenechává se vyvést z klidu trenér Meyer. "Je normální získat ze tří zápasů bod. Obzvlášť nepříjemné to ale je, když bojujete o páté místo." Meyer stále nemůže nasadit Mintála. Fit nejsou ani Mnari, Huber a Kennedy.
Pravděpodobné sestavy: Hamburger SV: Weidenfeller - P. Degen, Wörns, C. Metzelder, Dede - Pienaar, Tinga, Kehl, Kringe - Frei, Valdez  Arminia Bielefeld: R. Schäfer - D. Reinhardt, A. Wolf, Beauchamp, Pinola - Galásek - Polák, Engelhardt - Vittek, Schroth, Saenko 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.00 - 3.20
Energie Cottbus - Hertha Berlín (sobota 00:00)
Severské derby je další výzvou pro Hannover, jedno z příjemných překvapení sezóny. Domácí ztrácejí pouhé tři body na Pohár UEFA, ale Hamburk se pod trenérem Stevensem zvedl a rychle opouští suterén tabulky. "Očekávám vypjatý zápas," řekl kouč domácích Hecking. "Myslím že to bude vzrušující bitva a my chceme potvrdit, že jsme druhý nejlepší tým severu." Hannoveru chybějí zranění Halfar a Brdarič, výbornými výkony si o místo jediného útočníka řekl Jiří Štajner.

Hamburk je z nejhoršího venku a smělé plány hovoří o ataku pohárových příček. "Musíme se soustředit hlavně na sebe. Ostatní týmy nechme být," velí sportovní ředitel Beiersdorfer. HSV ožil pod novým koučem Stevensem, který vyjádřil ze sobotního soupeře respekt. "Hrají velmi dobrý fotbal. Skvělou práci odvedli v domácím zápase proti Schalke," prohlásil. "Ale pokud zahrajeme náš standard, věřím, že do Hamburku nějaké body přivezeme," dodal. Do konce sezony je mimo Kompany. Zraněni jsou i Demel, Abel a Sorín.
Pravděpodobné sestavy: Energie Cottbus: Enke - Cherundolo, Vinicius, Fahrenhorst, Tarnat - Balitsch, Lala - Rosenthal, Bruggink, Huszti - Štajner  Hertha Berlín: F. Rost - Benjamin, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Mahdavikia, Jarolím, de Jong, Laas - van der Vaart - Olič 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70
VfL Bochum - Borussia Dortmund (sobota 00:00)
Eintracht bojuje o každý bod a nyní proti němu stojí Bayern, který se vzchopil a začal znovu sbírat body. "Byl bych raději, kdybychom proti Bayeru hráli před čtyřmi týdny. Nyní jsou zpátky ve formě i v boji o titul," prohlásil trenér Funkel. "Budeme hrát jinak v minulých zápasech. Jediné co nám zbývá, je bojovat.To chtějí vidět fanoušci a my to uděláme." V domácím dresu se nepředstaví dlouhodobě zraněný kapitán Jones, chřipka vyřadila záložníka Streit a brankář Pröll má problémy se žebry.

V týdnu měl problémy se zády brankář Kahn, ale podle všeho by měl být v pořádku. "V tréninku už podstoupil plnou zátěž a je fit," oznámil kouč Hitzfeld, který prodloužil smlouvu i na příští sezónu. "Během posledních týdnů jsem zjistil, jak moc mě baví práce trenéra. Věřím, že s tímto týmem dosáhneme něčeho velkého," odůvodnil prodloužení spolupráce s Bayernem. Během měsíce postoupil s týmem do čtvrtfinále Ligy mistrů a vrátil Bayern do boje o titul. Ve Frankfurtu nemůže postavit jen nerozehraného Ismalela.
Pravděpodobné sestavy: VfL Bochum: Nikolov - P. Ochs, Russ, Kyrgiakos, Spycher - M. Fink - Preuß, A. Meier, Weissenberger - Takahara, Thurk  Borussia Dortmund: Kahn - Sagnol, Lucio, van Buyten, Lahm - Salihamidžič, van Bommel, Hargreaves, Schweinsteiger - Makaay, Podolski 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.10 - 3.35 - 1.65
Karlsruher SC - Schalke 04 (sobota 00:00)
Nejlepší střelec Wolfsburgu Mike Hanke se raduje z narození dcery. Méně už ho těší jeho zdravotní stav. Hanke si při tréninku poranil nohu a zápas proti Bochumi nestihne. "Už je to jistá věc," potvrdil trenér Augenthaler. Wolfsburg se na jaře trochu probral, stále to však není ono. "Teď nás čekají zápasy o šest bodů. Nesmíme si dovolit zaváhat, jinak znovu spadneme do problémů," prohlásil Augenthaler. Zkušenému kouči se vydatně rozšířila marodka. Kromě Hankeho nehrají také Thiam, dos Santos a Santana.

Těsně nad propastí se v tuto chvíli nachází Bochum. Skromný klub však ztrácí jen dva body na svého sobotního soupeře. "Chceme je předstihnout, máme výbornou příležitost," burcuje trenér Koller, který tento týden prodloužil smlouvu do příští sezony. Jeho tým nabyl sebevědomí díky výhře nad úhlavním rivalem z Dortmundu. "Chceme vyhrát druhé obtížné utkání v řadě, ale je jasné, že to nebude nic jednoduchého," dodává Koller, který bude moci v sobotu vybírat z kompletního seznamu hráčů.
Pravděpodobné sestavy: Karlsruher SC: Jentzsch - Quiroga, Madlung, Hofland, Van der Heyden - van der Leegte - Makiadi, Krzynowek - Marcelinho - Boakye, Klimowicz  Schalke 04: Drobný - O. Schröder, Maltritz, Yahia, Meichelbeck - Epalle, Dabrowski, Zdebel, Grote - Misimovič - Gekas 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 3.95
Werder Brémy - MSV Duisburg (sobota 00:00)
Domácí dokázali v posledních utkáních vcelku pravidelně bodovat, naposledy přivezli tři body z Cottbusu, a tak se ve velevyrovnané spodní části tabulky vyšvihli až na desátou příčku. Jenže Alemannia se nyní potýká s nemalou marodkou. K Plaßheinrichovi, Fielovi a Krontirisovi navíc přibili vykartovaní Dum s Klitzperou, takže kouče Frontzeka čeká perné přemýšlení o sestavě. "Nebudu se vymlouvat na to, že chybí spousta hráčů. Prostě půjdeme do zápasu naplno, to je jediné, co mě zajímá," říká.

Druhá změna trenéra by měla spasit Arminii. Svou třetí štaci v kariéře zde začíná Ernst Middendorp, dosavadní kouč Geideck byl vrácen na místo asistenta. "Ztrácíme na nesestupové příčky pouhý jeden bod, navíc máme slušné skóre," nepropadá panice nový hlavní trenér. Jeho tým čeká další zápas s rivalem ze spodní části tabulky a Bielefeldu se v nich zatím příliš nedařilo, Middendorp by proto na úvod angažmá tuto sérii skončil. K dispozici má kompletní kádr, krom zraněného Gabriela.
Pravděpodobné sestavy: Werder Brémy: S. Straub - Stehle, N. Herzig, Sichone, Leiwakabessy - Reghecampf, Matth. Lehmann, S. Pinto - Rösler, Schlaudraff - Ibiševič  MSV Duisburg: Hain - Korzynietz, Bollmann, Borges, Schuler - Kamper, Kauf, T. Marx, Böhme - Zuma, Wichniarek 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.15
Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt (sobota 00:00)
Přes nepřesvědčivé výkony v posledních kolech Schalke stále vede tabulku. Náskok modrých se však smrsknul na tři body. Pátý zápas v řadě bez vítězství si domácí nemohou dovolit, trenér Slomka však hráče nechce před novináři a fanoušky dostat pod tlak. "Ještě to není finále, na to je čas. Ale připouštím, že nás čeká velice důležitý zápas," říká. Dobrou zprávou je návrat zraněných. Pander a Asamoah už budou připraveni nastoupit, lepší se také stav Varely. Stoprocentně nebude hrát vykartovaný Lincoln.

Dovést zápas do vítězného konce se nyní nedaří ani Stuttgartu, jejich série čítá tři zápasy. "Schalke je pod větším tlakem, než my," ví kouč Veh. "Mnoho lidí říkám že pokud prohrajeme, budeme venku ze hry o titul, ale já nesouhlasím. Zbývá ještě mnoho zápasů," souhlasí se svým protějškem. Stále není fit Mario Gomez, s třinácti brankami nejlepší střelec Bundesligy, který si levou nohu poranil při bezgólové remíze ve Wolfsburgu. Dalšími absentéry jsou Ikeng a Tasci.
Pravděpodobné sestavy: Bayer Leverkusen: Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajič, Rodriguez - Bajramovič, F. Ernst, Kobiašvili - Halil Altintop, Kuranyi, Özil  Eintracht Frankfurt: Hildebrand - Osorio, Fernando Meira, Delpierre, Magnin - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - da Silva - Cacau, Streller 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.65
Hansa Rostock - VfL Wolfsburg (sobota 00:00)
V Leverkusenu po dlouhé době opět začíná panovat spokojenost s výkony týmu. Bayer postupuje Pohárem UEFA a v lize se dotahuje na pohárové příčky. "Chytili jsme dobrou formu. Úspěch v pohárové Evropě je skvělý, domácí zápas proti Gladbachu však musíme zvládnout," ví trenér Skibbe. Do karet mu hraje vyprazdňující se marodka – Athirson s Ramelowem už budou připraveni hrát. Jediným absentérem tak zůstává Roque Junior. Do branky si opět stoupne talentovaný Adler.

Borussia je stále poslední, na lepší časy se však začalo blýskat v minulém kole, kdy Gladbach porazil Hertu. "Na tomto výkonu můžeme stavět. Byli jsme efektivní a to je mimořádně důležité," prohlásil trenér Luhukay. V BayAréně tedy pošle do boje identickou sestavu. Stále chybějí marodi Daems s Melkou, kapitán Neuvile už možná nastoupí v příštím kole, které je až po reprezentační pauze. "Oliver vypadá dobře. Na hřišti ho moc potřebujeme, už jen jeho přítomnost nám pomůže," uvedl Luhukay.
Pravděpodobné sestavy: Hansa Rostock: R. Adler - Castro, Haggui, Juan, Babic - Rolfes - B. Schneider, Barbarez, Barnetta - Voronin, Kießling.  VfL Wolfsburg: Keller - Bögelund, Gohouri, Zé Antonio, Jansen - D. Degen, El Fakiri, Kluge - Delura - Insua - Rafael. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 4.80
Tip eurofotbal.cz: 1
Hannover 96 - VfB Stuttgart (sobota 00:00)
Zdravotní stav Miroslava Kloseho se konečně lepší. A to natolik, že je reálný jeho nedělní start proti Mainzu. "Stále to maličko bolí, ale to je normální," prohlásil na adresu svých zad Klose po pátečním tréninku. "Zlepšilo se to, to je fakt. Ale stále si nejsem jistý, zda nastoupím," zmírnil vzápětí vysoká očekávání. Jeho startu ale může pomoci zranění kolegy Hunta, který měl v posledních zápasech výbornou formu. Mimo hru je také kapitán Baumann, záložník Borowski a dlouhodobí marodi Klasnič s K. Jensenem.

Hosté jsou v dobré pohodě. Trochu je ale může děsit vzpomínka na první utkání s Werderem v letošní sezóně, které skončilo výpraskem 1:6. "Ne,ne. To je kompletně zapomenuto. Jsme v úplně jiné situaci," odmítá vzpomínat trenér Klopp. "Samozřejmě, Brémy jsou obrovsky silné. Ale když je nepustíme do střeleckých pozic a ukážeme naši dobrou formu, můžeme pomýšlet na dobrý výsledek," dodává. Pátá žlutá karta vyřadila z nominace Roseho, zraněni jsou Sela, Pupalovič a Soto.
Pravděpodobné sestavy: Hannover 96: Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Womé - Frings - C. Schulz, Vranjes - Diego - Klose, Hugo Almeida.  VfB Stuttgart: Wache - Demirtas, M. Friedrich, Noveski, Weigelt - F. Gerber, L. Andreasen, Azaouagh, Feulner - Ruman, Zidan. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.30 - 5.60
Tip eurofotbal.cz: 1

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

Hitzfeld zistil ze s tym muzstvom dosiahne niecoho velkeho.Po tom co dneska videl asi zistil nieco celkom ine.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele