Bundesliga - preview 15. kola: Bayern reaguje na Leverkusen

20.01., 10:26, aktualizováno 21.01., 09:04
Previews
Harry Kane (© AFP)

Bayern Mnichov potřebuje zvládnout střetnutí s Werderem Brémy, aby se nezvýšilo manko na vedoucí Leverkusen, který nezaváhal ve šlágru na hřišti Lipska. Druhou po sobě jdoucí domácí výhru touží zapsat Mönchengladbach, jehož dalším soupeřem je Augsburg...

Bayern Mnichov - Werder Brémy

neděle 15:30

Sedm bodů, taková je ztráta Bayernu na vedoucí Leverkusen po sobotním programu. Ten zkrátka ne a ne uhnout od vítězné cesty, v sobotu vyhrál i na půdě ambiciózního Lipska a i nadále vyvíjí tlak na svého konkurenta z druhého místa. Ten tedy musí odpovědět stejnou notou, pokud nechce svoje nepříjemné manko ještě více zvětšovat. Do mnichovské Allianz Arény nyní zavítají čtrnácté Brémy.

Bayer začíná připomínat ten moderní vlak, jakým byl v poslední dekádě, a vlastně je i doteď, bavorský velikán. Ne že by totiž svěřenci trenéra Thomase Tuchela vykazovali horší výsledky, vždyť dosavadních třináct ligových skalpů ze šestnácti možných je bezpochyby slušným číslem. Jenže soupeř ze Severního Porýní-Vestfálska má prostě ještě rychlejší a průbojnější lokomotivu. Nezastavuje, nepoužívá výhybky. A ani spolehlivý rychlík s názvem Bayern mu jednoduše nestačí.

Domácí teď pochopitelně míní znovu srovnat kola po sobotním úspěchu vedoucího konkurenta. Zrovna soupeř ze severu Německa by jim přitom nemusel způsobovat výraznější potíže. Werder letos neprožívá ideální období, mančaft kouče Oleho Wernera se nachází v dolní polovině tabulky a dívat se musí především dozadu, aby se náhle nezjevil v přímé blízkosti červených příček. Bayern přitom pro tenhle klub dlouhodobě představuje v podstatě nepřekonatelnou překážku, na bundesligovém poli ho neskolil ve dvaceti osmi případech za sebou. Naposledy slavil tříbodový zisk v dávném roce 2008.

Tuchelova parta musí bez příkras přijmout roli favorita. V srpnu v rámci Hinrunde mimochodem neměla na Weserstadionu větší problémy, brémského soka skolila čtyřmi góly. "Brémy vždy praktikují trochu zvláštní způsob hry. Je to u nich hodně o technice, zaměřují se hlavně na střílení gólů a útočení. To je prostě jejich DNA," uvedl bavorský stratég při analyzování nedělního oponenta. "Jde nám samozřejmě o to, abychom urvali všechny body. Podnikneme k tomu všechny kroky,” sliboval fanouškům.

Hosté sice v průběžném pořadí nejsou na pozicích, na jakých by rádi byli dlouhodobě, porazit je ovšem nebylo v předešlých týdnech snadné. Aktuálně drží šňůru čtyř zápasů bez porážky, remízu například uhráli také s Lipskem. Je ale pravda, že nynější střet bude představovat ještě vyšší level. "Musíme podat špičkový výkon ve všech fázích utkání,” uvědomoval si Werner. "Bayern rozhodně bude chtít otevřít dveře. A my prostě v tu chvíli potřebujeme dobře bránit. Zároveň je třeba být také statečný, když budeme mít míč.”

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Laimer, Upamecano, de Ligt, Davies - Kimmich - Musiala, Goretzka - T. Müller, L. Sané - Kane

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Stark, Friedl, A. Jung - Weiser, Lynen, Deman - Schmid, Stage - Njinmah, Borré

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 12.80 - 26.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg

neděle 17:30

Dva body dělily před vzájemným zápasem Mönchengladbach a Augsburg. Pro oba mančafty představuje tenhle duel ideální šanci, jak se posunout v tabulce o pár míst dopředu. Poslední mač Hinrunde před týdnem absolvovaly oba celky odlišně. A zatímco domácí urvali tři body nad Stuttgartem, hosté nyní budou nacházet vzpruhu po nezdaru s vedoucím Leverkusenem.

Byl to pro Borussii naposledy trochu překvapivý výsledek. Ne že by se po papírové stránce s VfB nemohla měřit, přece si však její protivník do této chvíle vedl daleko lépe, vykazoval lepší formu a obecně byl v daleko lepším rozpoložení. "Až příliš často se pro naše hodnocení používá jen konečný rezultát,” vzkazoval nejen médiím a fanouškům domácí stratég Gerardo Seoane. "Pravdou je, že jsme často ztráceli vlastní náskok, když jsme se ujali vedení. Možná u nás po každém takovém momentu došlo k určité psychické změně, takže jsme se pak více soustředili na bránění. Obecně se však snažíme o vyvážený styl hry.”

Seoane a také české fanoušky rozhodně nepotěšil v průběhu tohoto týdne fakt, že na nějakou dobu nebude k dispozici útočník Tomáš Čvančara. Hovoří se až o dvou měsících. "Bohužel se zranil na jednom z tréninků, když bránil jednu z akcí,” popisoval šéf lavičky Die Fohlen. "Zranění jsou v kolektivních sportech běžným jevem. A tohle bylo navíc hodně nešťastné. Chybět proto bude několik týdnů,” informoval alespoň v trochu pozitivním slova smyslu. Upřesňoval totiž absenci ne v řádů měsíců, ale přece v menší časové jednotce.

Augsburg naposledy statečně vzdoroval Bayeru, aktuálnímu bundesligovému lídrovi. Byť evidentně tahali svěřenci trenéra Jesse Thorupa za kratší konec, nebyli nakonec daleko od zdárného bodového vyústění z tohoto utkání. "V minulém střetnutí odvedl soupeř velmi dobrou práci v defenzivní oblasti,” sledoval konkurenta Seoane. "Pokud jde o intenzitu a chování v souboji o míč, budeme muset zvýšit agresivitu, abychom se Augsburgu v tomto směru vyrovnali.”

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Scally, Friedrich, Elvedi, Netz - Reitz, Koné - Honorat, Pléa, Hack - Siebatcheu

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Iago - Engels, Rexhbecaj - F. Jensen, Demirovič, Vargas - P. Tietz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 4.14 - 3.98

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Borussia Dortmund

sobota 15:30

Vstup do nového roku vyšel Dortmundu velmi dobře. Nutno každopádně říci, že kdyby se proti nováčkovi z Darmstadtu konalo něco jiného než jeho vítězství, fanoušci by se začali hned ptát, zda pár změn uskutečněných během zimní přestávky byly správnými kroky. Nyní čeká na Borussii druhé venkovní bundesligové klání v řadě, zavítá do Kolínu nad Rýnem.

Dosavadní výsledky obou celků ze Severního Porýní-Vestfálska jsou na diametrálně jiné úrovni. Ve finále ale ani jeden nemůže být se současným stavem spokojený. Die Geissböcke, nacházející se v tabulce na předposledním místě tabulky, se dokonce rozhodli v průběhu prosince propustit ikonického kouče s baretkou na hlavě Steffena Baumgarta a povolali zkraje ledna do zbraně Tima Schultze.

A ten má před sebou jediný úkol, konkrétně zachránit celek z RheinEnergieStadion na nejvyšším patře. Zatím získal na své konto pouhých jedenáct bodů, na zcela bezpečnou patnáctou pozici ztrácel po neúplném Hinrunde tři body. Remíza z minulého víkendu s Heidenheimem nijak zvlášť nenaznačila, jestli mužstvo pod Schultzem půjde zásadním způsobem kupředu. Souboj s BVB každopádně najisto prověří záchranářské ambice, jakkoli zrovna tenhle soupeř rozhodně nepatří mezi ty, kteří by měli stejné starosti jako Effzeh.

Borussia především hodlá co nejrychleji vklouznout alespoň do top čtyřky průběžného pořadí, jinak by si v příští sezóně nemusela zahrát Ligu mistrů. I proto, že čtvrté Lipsko čeká v tomto kole náročný duel s vedoucím Leverkusenem, by mohla vycítit šanci stáhnout manko na minimální rozdíl. Kolín nad Rýnem rozhodně nepatří mezi papírově těžké soky, vždyť je v současné chvíli jen o chlup lepší, než co byl ten z Hesenska před týdnem.

Hostující lodivod Edin Terzic a jeho noví kumpáni, asistenti Nuri Sahin a Sven Bender, jistě nezačali vůbec špatně. Vědí však moc dobře, že ty důležitější střety ještě na řadu přijdou. "V Darmstadtu jsme udělali první, malý krůček. A teď musí následovat další,” povídal dortmundský šéf lavičky. "Kolín nad Rýnem je stále hodně záludným protivníkem. Doma, s fanoušky za zády, odvádí pořád dobré výkony. Zvláště pak proti týmům z horní třetiny tabulky," varoval před podceněním.

Doposud dvě nové tváře uvítali Die Schwarzgelben během zimy. A zatímco Ian Maatsen se okamžitě zapojil do dění pro první mač roku 2024 a odehrál celých 90 minut, Jadon Sancho naskočil do hry až z lavičky náhradníků. Zapsal na druhou stranu ihned jednu asistenci. Obecně je mimochodem Terzic s jejich prací spokojený. "Oba v tom zápase byli vynikající a máme z toho radost. Ale musíme s nimi zacházet opatrně,” vzkazoval.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - R. Carstensen, Hübers, Chabot, Finkgräfe - Huseinbasic, Martel - Thielmann, Kainz, Maina - S. Tigges

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Meunier, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen - Can - Brandt, Sabitzer - Bynoe-Gittens, Malen - Füllkrug

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.85 - 4.13 - 1.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - Eintracht Frankfurt

sobota 15:30

Zatímco Orli v tabulce dál stoupají, die Lilien se ne a ne odlepit od samotného dna. Na výhru proti Eintrachtu navíc čekají od roku 2016.

Od té doby se potkali třikrát, přičemž pokaždé byl úspěšnější celek z města nad Mohanem. Darmstadt navíc nevyhrál od října, kdy se podařilo přehrát Augsburg. V domácím prostředí se ke všemu už ve čtyřech střetnutích nemohl nikdo ze svěřenců Torstena Lieberknechta radovat ze vstřeleného gólu. Padesátiletý trenér také nemůže využít služeb Frasera Hornbyho, Braydona Manua, Marvina Mehlema a Aarona Seydela.

"Samozřejmě jsme si dobře vědomí síly soupeře. Svůj tým se snažím pokaždé po všech stránkách maximálně připravit. A i když jsme v tabulce poslední, všímám si, že se výkony mančaftu postupně zlepšují. Bylo to vidět také proti Dortmundu, třebaže jsme nakonec prohráli. Hodně do hry investujeme, ale musíme rovněž získávat," nechal se slyšet zmíněný lodivod, jehož výběr proti BVB prohrál o tři branky.

Naopak Eintraicht před týdnem získal v Lipsku cenný skalp tamního RB, kterému tak vrátil porážky z předchozích dvou vzájemných klání. V aktuálním ročníku navíc velmi dobře funguje obranná řada. Dvacet inkasovaných gólů představuje čtvrtou nejlepší bilanci ze všech osmnácti účastníků německé nejvyšší soutěže.

"Očekávám pekelnou atmosféru. Ale na tu jsme připravení. Styl hry, kterým se Darmstadt prezentuje, nám není příjemný. V držení balonu za soupeři obvykle nezaostávají," prohlásil Dino Topmöller, jemuž hned tři borci odcestovali do Pobřeží slonoviny, aby reprezentovali své země na Africkém poháru národů. Jmenovitě se jedná o Chaibiho, Marmoushe a Skhiriho.

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Riedel, Klarer, Maglica - Bader, Franjic, Holland, Karic - Kempe - Pfeiffer, Skarke

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Koch, Pacho - Dina Ebimbe, Götze, Larsson, Nkounkou - Knauff, van de Beek - Kalajdžić

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.77 - 3.49 - 2.10

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - VfL Wolfsburg

sobota 15:30

Bundesligový nováček se zatím prezentuje ve výborném světle. Po sedmnácti kolech ztrácí na pohárové příčky pouhé čtyři bodíky. Vlci za svým nejbližším soupeřem zaostávají o jediný, takže budou kousat.

Připomeňme si, i když to nebude velkým překvapením, že v prvním kole rozhodnul o vítězství Kovaćovy skvadry dvěma brankami Jonas Wind. Dánský forvard věří, že konečně pokoří metu deseti vstřelených gólů. Mimochodem, v této statistice jen následuje Václav Černý se dvěma přesnými zásahy. Ten druhý přidal před týdnem proti Mohuči, jenž na tři body nestačil.

V Německu narozený kouč, jenž ovšem během hráčské kariéry reprezentoval Chorvatsko, není s aktuálními výsledky příliš spokojený. Z jeho kádru však nikdo z hráčů neodcestoval ani do Afriky, ani do Asie. Problémem tedy zůstává disciplína, neboť jak Mattias Svanberg, tak Aster Vranckx stojí kvůli kartám. V absencích je doplňují Patrick Wimmer a Lukas Nmecha, jinak hráti obvyklé základní sestavy.

Také Frank Schmidt první střetnutí v novém kalendářním roce se svým týmem neprohrál, ačkoli proti Kölnu doufal ve víc, než v remízu 1:1, kterou zařídil přesnou trefou Adrian Beck. Díky tomu klub z Voith-Areny má na kontě z posledních čtyř partií deset bodů, čímž se nemůže aktuálně pochlubit nikdo jiný.

"Wolfsburg je po taktické stránce velmi vyzrálý soupeř. Není snadné se delší dobu udržet na jejich polovině hřiště. Hráči jsou fyzicky skvěle připravení a jsou zvyklí hrát ve vysokém tempu. Proto jsme v uplynulém týdnu trénovali obzvláště intenzivně," prohlásil čerstvě padesátiletý trenér, jenž má důvěru vedení už od roku 2007.

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Müller - Busch, Mainka, Gimber, Föhrenbach - Maloney - Schöppner, Beck - Dinkçi, Kleindienst, Beste

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Maehle, Lacroix, Jenz, Rogério - Arnold, Gerhardt - Černý, Majer, Tiago Tomás - Wind

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.42 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

VfL Bochum - VfB Stuttgart

sobota 15:30

VfB se vstup do nového kalendářního roku nevydařil podle představ, když si zajeli do Gladbachu pro porážku 1:3. Díky zaváhání Lipska však o třetí příčku nepřišel. VfL naopak uhráli remízu s Werderem, přičemž o tři body přišli až v nastaveném čase.

V živé paměti nepochybně zůstává srpnový duel, který klub z Bádensko-Württemberska opanoval jasně v poměru 5:0, když se dohromady čtyřikrát prosadili dvě africké opory, tj. Serhou Guirassy a Silas Katompa Mvumpa, kteří jsou však oba na svém kontinentálním šampionátu. Pátým střelcem byl tehdy v prvním kole Dan-Axel Zagadou, jenž by neměl chybět v základní sestavě.

"Bochum hraje doma. A myslím si, že do toho půjde naplno. To je prostě součástí její DNA. V domácím prostředí tým fanoušci ženou dopředu neskutečným způsobem. Rozhodně se na ten zápas musíme dobře připravit, protože nás nečeká nic snadného," prohlásil kouč Sebastian Hoeneß s ohledem na fakt, že die Unabsteigbaren na Ruhrstadionu prohráli z osmi případů pouze jednou.

Naopak Stuttgart venku čtyřikrát prohrál a zvítězit se mu podařilo ve stejném počtu utkání. Thomas Letsch zůstává obezřetný: "V Gladbachu sehráli dva naprosto rozdílné poločasy. V žádném případě ale není náhoda, že se Stuttgart v tabulce pohybuje takhle vysoko. Kvalita je obrovská i tehdy, když nenastupují Guirassy a Silas."

Za Bochum si nezahrají Cristian Gamboa, Michael Esser a Takuma Asano, jenž pro změnu reprezentuje Japonsko na asijském turnaji. Jeho zkušenosti jistě budou chybět, kór proti soupeři, kterého Bochum v německé nejvyšší soutěži naposledy porazila v roce 2005. Při výhře 2:0 se tehdy o jeden zásah postaral Vratislav Lokvenc.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Oermann, Mašović, Schlotterbeck, Bernardo - Losilla, Osterhage - Stöger - Bero, Antwi-Adjei - Paciência

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Vagnoman, Anton, Zagadou, Mittelstädt - Karazor, Stiller - Leweling, Millot, Führich - Undav

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.42 - 4.12 - 1.79

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SC Freiburg - TSG Hoffenheim

sobota 15:30

Jediný bod dělil Freiburg a Hoffenheim po úplném Hinrunde. Oba celky si v první polovině sezóny vedly vlastně hodně podobně, takže by se mělo jednat o vyrovnané utkání. Ani jeden z nich přitom nevstoupil do nového roku nijak ideálně, domácí získali jen bod, hosté dokonce vůbec nic, a budou tak hledat vzpruhu nyní. Podzimní mač zvládli lépe Breisgau-Brasilianer.

Těm se obecně na lokálního konkurenta z Bádenska-Württemberska v blízké minulosti slušně dařilo. V kalendářním roce 2023 skolili klub ze Sinsheimu v obou případech, porážku s ním naposledy utrpěli v roce 2021. Od té doby, včetně DFB-Pokalu, pětkrát v řadě uhráli alespoň remízu. A samozřejmě že v takovém trendu hodlá Freiburg pokračovat i nadále, vezmeme-li v potaz, že před týdnem před vlastními fanoušky pouze plichtil bez branek s aktuálně patnáctým Unionem a rád by zabral naplno.

Velmi neradi by si přitom svěřenci trenéra Christiana Streicha tenhle zápas jakýmkoli způsobem kazili i z jiných dúvodů. V rámci klubové historie se totiž bude jednat o jubilejní 800. zápas na poli Bundesligy. A další výroční střetnutí bude slavit rovněž důležitá ofenzivní složka celku z Europa-Park Stadionu, konkrétně Vincenzo Grifo, pro něhož se bude jednat o 250. soutěžní duel v dresu Freiburgu. Tedy za předpokladu, že bude zařazený do sestavy.

Italský křídelník mimochodem nastupoval v minulosti i na straně soupeře, aktuálně vedeným koučem Pellegrinem Matarazzem. A jeho protějšek z lavičky na opačném úbočí by velmi nerad podceňoval tenhle souboj i proto, že Hoffenheim umí velmi dobře zahrát venku. Byť naposledy na cizím hřišti padl, uspět zrovna na půdě Bayernu představuje prakticky vždy dost náročný úkol. "Umí velmi dobře měnit tempo hry, má navíc spoustu rychlých hráčů,” varoval kabinu Streich.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Gulde - Sallai, M. Eggestein, Höfler, Makengo - Röhl, Grifo - Gregoritsch

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Grillitsch, Nsoki - Kadeřábek, Stach - Bülter - Becker, Kramarič - Weghorst, Beier

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.97 - 3.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Bayer Leverkusen

sobota 18:30

Šlágr druhého kola nového roku je naplánovaný na sobotní podvečer. Leverkusen zůstane na první příčce tabulky, ať už v Red Bull Areně dopadne jakkoli. Samozřejmě si ale bude chtít zachovat svůj současný čtyřbodový náskok na druhý Bayern. Aby nicméně udržel odstup od mnichovského velikána bez jakýchkoliv pochybností, bude muset Lipsko bez příkras porazit.

Na tři tisíce fanoušků se údajně chystá podniknout poměrně dalekou cestu ze Severního Porýní-Vestfálska na východ Německa do Saska. I oni si evidentně moc dobře uvědomují, že tenhle mač představuje jednu z důležitých složek této sezóny. Bayer nemá důvod si na svého soupeře jakkoli nevěřit, ostatně z pozice bundesligového lídra by bylo vlastně zvláštní, kdyby měla parta trenéra Xabiho Alonsa z nynějšího soupeře přehnaný respekt či dokonce strach.

Skolit každopádně Die Roten Bullen před jejich fanoušky představuje vždy dost náročný úkol. Nejen statistiky z aktuálního ročníku to naznačují, vždyť tři body z jejich půdy letos urval jediný tým, a to před týdnem Frankfurt. Z devíti dosavadních ligových klání Lipsko zvítězilo doma šestkrát. "Bude to pro nás top zápas, jaký na začátku druhé poloviny sezóny můžeme čekat. Ten první ze srpna pro nás dopadl dobře, ale to už je minulost. V sobotu potřebujeme podat ten nejlepší výkon, abychom uspěli,” uvědomoval si hostující stratég.

Zatím se Leverkusenu daří výběr Stern des Südens krotit a nechávat za sebou. Jakákoli ztráta bodů však může znamenat rychlé střídání stráží na čele průběžného pořadí. Obzvláště když připomeneme, že už příští týden v Bavorsku budou dohrávat odložené domácí utkání s berlínským Unionem. "Předešlé vítězství v Augsburgu pro nás bylo velmi důležité. Atmosféra byla na posledních trénincích i díky tomu velmi dobrá. A takovou náladu přesně potřebujeme. Nyní už se ovšem plně soustředíme na Lipsko. Máme sebevědomí, budeme nabuzení,” sliboval Alonso.

I svěřenci kouče Marca Roseho na každý pád budou motivováni, aby v tomto duelu uspěli. Nedávná porážka s Eintrachtem rozhodně nebyla tím výsledkem, jaký si představovali. A hodlají se bezpochyby svým příznivcům co nejrychleji revanšovat. "Lipsko je velmi flexibilním mužstvem, má mnoho inteligentních hráčů s vysokou kvalitou. A také špičkového trenéra. Myslím si, že to bude obecně hodně zajímavé utkání," dodával šéf lavičky Die Werkself.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Klostermann, Simakan, Raum - Kampl, X. Schlager - Baumgartner, Simons - Poulsen, Openda

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Stanišič, Tah, Hincapié - Frimpong, Palacios, G. Xhaka, Álex Grimaldo - Hofmann, Schick, Wirtz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.88 - 2.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Union Berlín

pátek 20:30

Kvůli extrémním povětrnostním podmínkám spojeným s ledovkou se neuskuteční páteční předehrávka německé ligy mezi domácí Mohučí a Unionem Berlín. Souboj týmů ohrožených sestupem dnes vedení dvou nejvyšších soutěží v zemi (DFL) z bezpečnostních důvodů s předstihem odložilo. Představitelé DFL uvedli, že provozovatel stadionu sportoviště uzavřel.

"Důvodem je silná tvorba ledu ve spodních sektorech stadionu, obzvlášť v prostorech pro místa k stání, a také na příjezdových trasách. S tím jsou spojená bezpečnostní rizika pro divačky a diváky," uvedla DFL.

Náhradní termín oznámí vedení soutěže později. Pro Mohuč to znamená, že se může po víkendových zápasech 18. kola bundesligy propadnout na poslední místo. Na 16. pozici, která zaručuje alespoň baráž, má jen lepší skóre oproti Kolínu nad Rýnem a jednobodový náskok před posledním Darmstadtem. Union je na tom jen o jedno místo a tři body lépe, berlínský tým má ale také ještě k dobru zápas na Bayernu, který se v prosinci neodehrál kvůli sněhové kalamitě.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.27 - 3.41

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
17
14
3
0
47 : 12
45
2
Bayern Mnichov
16
13
2
1
52 : 15
41
3
VfB Stuttgart
17
11
1
5
38 : 22
34
4
RB Lipsko
17
10
3
4
38 : 18
33
5
Borussia Dortmund
17
8
6
3
33 : 25
30
6
Eintracht Frankfurt
17
7
6
4
27 : 20
27
7
SC Freiburg
17
7
4
6
21 : 26
25
8
TSG Hoffenheim
17
7
3
7
32 : 33
24
9
1. FC Heidenheim
17
6
3
8
26 : 33
21
10
Borussia Mönchengladbach
17
5
5
7
34 : 36
20
11
VfL Wolfsburg
17
6
2
9
21 : 28
20
12
FC Augsburg
17
4
6
7
24 : 32
18
13
Werder Brémy
17
4
5
8
24 : 31
17
14
VfL Bochum
17
3
8
6
19 : 34
17
15
Union Berlín
16
4
2
10
17 : 31
14
16
1. FSV Mainz 05
17
1
8
8
14 : 29
11
17
1. FC Köln
17
2
5
10
11 : 29
11
18
SV Darmstadt
17
2
4
11
20 : 44
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (99)

Přidat komentář
oli9

Já si naopak myslím, že Leverkusen v Lipsku uspěje. Lipsko bude hrát fotbal což Leverkusenu bude vyhovovat. Minule ta holomajzna v Augaburgu kdy to byl totální beton byla šílenost... Přesto byl Leverkusen jasně lepší a jen to chtělo aby dali gól dřív..

Reagovat
DidusIneptus

Bayer musí vyhrát!!! Bayer musí dobýt RedBull arénu! Má na to. Ani neexistuje otázka jestli zde hraje roli štěstí nebo smůla které můžou duel rozhodnout . Zkrátka Bayer musí zvítězit aby Bayern dostal pod psychický tlak, ktery mu způsobí chybovost.Šlágr kola bude vyprodán! Celé Německo je zaměřené na tento zápas! Vstup do jarní sezóny tímto šlágrem hodně napoví o dalším průběhu německé fotbalové sezóny 2023/24 kdo získá titul. Prognózy smést ze stolu! Vedoucí tandem už nikdo s největší pravděpodobností nikdo nedostihne. Ikdyz stát se to může, zimní přestávka mění rozpoložení v klubu a týmu...

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Salfovic

Takže vyhraje Lipsko

Reagovat
Pablos

Hložek je sestřelí

Reagovat
smazaný uživatel

Ví někdo prosím kdo dává dneska od 15:30 konferenční přenos? Vím, že rakouský Sky Sport, ale je ještě někdo jiný? Diky za odpověď.

Reagovat
Pablos

Černý

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Paráda

Reagovat
Salfovic

Černý gól po krásné akci a hraje celkem dobře. Je vidět, že mu spoluhráči věří a většinou útočí přes jeho stranu. To bude dobrý. Jen to zdraví.

Reagovat
oli9
Reagovat
Pablos

dík

Reagovat
naheCZ

Reagovat
cologneFC
Reagovat
Martin9719

Taky bych to úplně nepísknul jako penaltu no. Ale faul to byl.

Reagovat
Rudnevs

Pokial to bol faul, tak ale nemôžeš penaltu nepísknuť. Podľa mňa to nebol faul

Reagovat
Martin9719

Za mě je to taková penalta lvl česká liga. Ale na půlce hřiště by se o tom asi nikdo nebavil.

Reagovat
Martin9719

Tak že by BVB rozjelo Rückrunde ve velkým stylu? U takových soupeřů se to samozřejmě dalo čekat, ale s losem jaký bude pokračovat nás to může vystřelit v tabulce trochu výš. Zlepšený Malen, posílení Sancha a zapojení mladých jako je Bynoe, Moukoko, popř. Reyna dělá hodně. Nejde stavět sezonu na 2 výhrách s nejhoršími týmy soutěže, ale koncem podzimu jsme byli krátký i skoro na Mainz.

Reagovat
Werkrider

Jako na papíře vypadá čtveřice Olmo - Simons - Openda - Šeško jako to nejlepší co je v Bundeslize k vidění. Bez Tapsoby a Kossonoua nám zřejmě bude pod zadkem pěkně hořet od prvních minut.

Reagovat
Martin9719

Darmstadt, Freiburg

Reagovat
Rudnevs

Darmstadt Remíza v hesenskom derby sa cení, prišla posila z Hoffenheimu Justvan a hneď gól. Inak, má prísť ešte vraj aj Gerrit Holtmann, rýchle krídlo.

Inak ten Stuttgart wtf Na jeseň valcovali čo sa dalo a teraz druhá prehra v rade, ešte k tomu s Bochumom…

Reagovat
Rudnevs

* ten druhý palec tam byť nemá

Reagovat
Martin9719

No neviděl jsem ten zápas bohužel. Pro VFB to není dobrý start po zimní přestávce. Na druhou stranu 2 zápasy venku tak snad se to doma zlepší. Koukal jsem co tam má za hráče právě SVD, úplně jsem ty přestupy jejich nepostřehl. Ale vrátil se např. F. Nürnberger což je podle mě taky docela posila. Btw: Nevíš jestli nepokoje fans VFB mají spojitost s protesty proti AFD v Bochumi? Nebo je to čistě záležitost proti DFL..

Reagovat
Rudnevs

Ono VfB teraz má tuším Leipzig, takže to sa len tak asi nezlepší

Čo sa týka Afd, absolutne netuším, ani som to nikde nedohľadal keď som sa o to snažil…

Reagovat
Martin9719

No aspoň by je mohli setnout. Pak mají Freiburg a 3 týmy co hrají o záchranu tak uvidíme.

https://twitter.com/annakdibari/status/1748453500327973097 - neomarxistický protesty po celém Německu, aneb "neberte nám náš Islám, vždyť to jsou naši občané a kamarádi". Zaznamenal jsem o tom i článek na seznamu, ale Stuttgart nebyl mezi městy kde proběhly demonstrace, byť ty čísla na velikost měst jsou směšný.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-desitky-tisic-lidi-demonstruji-v-nemecku-proti-afd-40457985#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Reagovat
Rudnevs

No to by malo Lipsko už tri porážky po sebe a to si zas nemyslím, že úplne dopustia. Už včera proti Bayeru boli ultra nepríjemný súper.

Je tie demonštrácie proti AfD podporujem. Na jednej strane chápem, prečo ľudia v dnešnej dobe volia takýchto pravičiarov a skoro až extrémistov (nie len v Nemecku, ale aj v Maďarsku, v NL, v podstate aj u nás.. viac menej všade na svete stúpli takýmto stranám percentá), je to z obáv z kríz, ktoré tu teraz máme - migranti, klima, prehnaný liberalismus, vojna a ľudia dúfajú, že tieto strany s tým zatočia.

Nemyslím si však, že to je správne. Volením takýchto strán môžeme spustiť ešte niečo horšie, viď voľby v Nemecku 1933, ktoré taktiež prišli po tom, čo sa celé Nemecko nachádzalo v kríze a jeden nemenovaný pravicový politik bol údajne “Deutschlands letzte Hoffnung”.

Reagovat
Martin9719

První poločas toho Bayer moc neměl, ale ve druhé půli se dostali ke svojí hře. Udělali jednu hrubku která vedla k brejku kde zakončil Openda, ale to bylo bych řekl skoro vše. Lipsko v tuhle chvíli zase tak silné není, ale to samé by se dalo říct asi i o VFB.

Není to jen o migrantech i když je to jedno z nejdůležitějších témat. Co se týče např. těch traktorů ve městech tak tohle v praxi už zvítězilo v NL kde se několik těch farmářů dostalo do vlády. Chápu kam tím pravicovým politikem míříš, ale je důležité pochopit, že většina co se přilezla tak ti sem nepřišli v míru, ti mají jednoznačný úkol od proroka Mohameda. Mějte klidně 4 manželky, rozmnožujte se. Stejně tak to říkal i Kaddáfí. Dneska už se totiž války vyhrávají i jinak než po meči. Můžeme to vidět např. v Itálii a co se týče Mafie. Ta už tolik nepůsobí na ulici, ale v politických sférách, což se týká i vás na Slovensku. Druhý odkaz na tohle je Rusko vs Ukrajina kde rusáci jsou v partyzánských válkách ne moc dobří a proto se ten konflikt za 2 roky nikam neposunul. A to nás tady ještě média straší, že Putin rozpoutá další konflikt s NATO (a chtějí abychom šli do války s jadernou velmocí). No jak asi, když mu na Ukrajině dochází munice a musí jim je dodávat Irán a Severní Korea. Co se týče ale migrantů tak to už začalo s Merkelem. A pokud Německo do nich bude vrážet biliony peněz, nechají je ovládnout jejich zemi tak dřív nebo později k něčemu dojde. Stačí si poslechnout ty domorodý Němce jak říkají, že se jejich děti ráno bojí vylézt z baráku a jít do školy, že dospělí se bojí jít ven a dojít si na nákup. Ve školách děti těch zm*dů vnucují Němcům právo šária a chtějí aby všechny holky chodily se zahalenýma hlavama. Když nechtějí tak je začnou šikanovat. To je to proč jsou v těhle větších městech dneska no-go zóny. Ten pařížský model se totiž ve městech rozšiřuje už i směrem na východ k nám. Jinými slovy, aby si slušní Němci udržely svou integritu kterou si nastolili po pádu Třetí říše tak prostě musí zvolit něco jinýho než co tam současně mají. Pak se říká.."noo vy jedni rasisti a náckové, vy tam ty chudáky nechcete!" Není to třeba jen o tom, že bráníš svou zemi? Kolik z těch co příchází a přišli přiteklo na daních do rozpočtu jak říkal Merkel. Chtějí tady pracovat? Chtějí dodržovat evropskou kulturu a kulturu země do který přišli? Ve většině případů ne a ono to ani nejde když ti sem přijdou ze zemí kde je nefunkční vláda, nefunkční náboženství. A kriminalita roste. Je to o tom tu jejich pomalou genocidu zastavit včas. Z těch malých davů co včera protestovali tak nikde nevidíš vlajky Německa. A oni ty malý nepokoje začínají už třeba i tady v ČR v menších městech. Kamarádka by mě mohla vyprávět ke kolika bitkám s Ukrajinci musí vyjíždět se záchrankou. A tam to asi úplně rasový nebude...

Reagovat
Bayern +

Simmons to urobil nadherne. Poďme Lipsko

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně Leipzičenka. A mlaťte je, ty špíny.

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Rudnevs

Že o prvenstve Bayernu rozhodne zrovna svinské Lipsko a uplakaný simulant Xavi? Radšej nepozerám

Reagovat
Pablos

však je 30min

Reagovat
Rudnevs

To je jedno. Pokial to zakriknem, tak budem mat radost a nebude ma zaujimat, ze som za blbca. A pokial nie, tak moj vyrok plati.

Reagovat
Pablos

aspoň do půle vyrovnání to chtělo

Reagovat
Rudnevs

Jediná nádej je, že Xabi urobí v kabíne prievan. Ale aj tak to dnes realisticky vidím na Lipsko…

Reagovat
Martin9719

Reagovat
cologneFC

A čo by si na tom chcel pozerať? Mor alebo cholera, rovnaka pliaga.

Reagovat
Rudnevs

Dôvod vzniku Leverkusenu je trochu iný než dôvod vzniku Lipska a ich vystupovanie taktiež. Oba sú to komerčné kluby, ale Bayer je ten komerčný klub, ktorý akceptujem a asi tak nejak najlepší z nich.

Navyše možnosť zosadiť Bayern je raz za 10 rokov…

Reagovat
cologneFC

Nemám rád kluby, ktoré si kupujú úspech. Ktoré narúšajú spravodlivú súťaž. Do tej kategórie patrí aj Bayer a aj Bayern. To je celé. Nechcem aby bola Bundesliga o tom, že kto má bohatšieho majiteľa. Ty ako fanúšik “normálnych” klubov tomu určite rozumieš.

Reagovat
smazaný uživatel

To je dnešní dmntni fotbal. Podívej na City. Ti si můžou dovolit nejen koupit hráče, ale i soudy, které jim neseberou body za neustálé porušování pravidel.

Reagovat
cologneFC

Presne proti tomu na tribúnach bojujeme.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Werkrider

Köln má polovicu bodov jak Heidenheim - scheisse werksvereine.

Reagovat
Rudnevs

Na jednu stranu chápem, na druhú stranu voči Bayeru mám akýsi soft spot už dlhšie a vidieť vyhrať Bayern ligu 6273736 krát po sebe fakt nepotrebujem.

Reagovat
cologneFC

Chápem. Mne je to jedno či vyhrá Bayer alebo Bayern. Momentálne vpredu bojujú o titul iba tí, čo si úspech kupujú. Ja osobne nerozumiem emócii z “kúpených” úspechov, ale ak to nevadí ich fanúšikom, tak nech si to vychutnajú.

Ja ti rozumiem, že prečo nechceš aby Bayern vyhral titul. Ale čo sa tým zmení ak vyhrá Leverkusen alebo Lipsko? Iba meno klubu. Ďalej sa budú roztvárať nožnice. A budeme svedkami veľkých investícií, lebo všetci vidia, že iba to je cesta. A kam to vedie, tak to vidíš na svojich obľúbených kluboch.

Reagovat
Rudnevs

Je to v podstate pravda, no kebyže to beriem až takto vážne, tak asi ten futbal môžem prestať sledovať úplne. A keďže potrebujem nejake hobby, prajem titul Bayeru

Reagovat
cologneFC

Teraz hovoríš ako človek, ktorý už nechcel aby na Slovensku vládol Fico. A preto volil Pellegriniho

Reagovat
Rudnevs

To by bolo z mojho pohľadu Lipsko, Leverkusen fakt nevidim az tak cierne.

Reagovat
Martin9719

No jo, všude stejný. Tady tomu z části vládne ropucha která vynáší informace z fotbalové kabiny. Panu Rakušanovi totiž nikdo nikdy neřekl, že co se v kabině řekne by tam mělo i zůstat. Prostě týmový hráč.

Reagovat
Bastaron

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli tohle Leverkusen otočí a vyhraje, tak jim ten titul můžou dát hned po zápase.

Reagovat
Moshe Dajan

Olmo a Simmons trošku exhibice

Reagovat
Rudnevs

Tellaaa!! Ešte že som to zapol.. poďme aj druhý

Reagovat
Pablos

Openda

Reagovat
Rudnevs

Doslova darovaný gól. Gegenpressing hráčov Lipska extrémne nepríjemný, aj pri útočnom rohu Bayeru

Reagovat
JessePinkman

Krásnej gól Lipsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Goooooooooooooooooooool goooooooooooooooooooool goooooooooooooooooooool goooooooooooooooooooool goooooooooooooooooooool

Reagovat
smazaný uživatel

Totální fotbal

Reagovat
Jardman

Poezie

Reagovat
smazaný uživatel

Kurna, to Lipsko je v defenzivě úplně chabé. Těm by daly gol snad i Teplice. Dopředu super, ale defenziva vratká.

Reagovat
smazaný uživatel

15 minut do konce a Lipsko neumí udržet balon. Easy 2:3.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Sigma Olomouc

Gooooooool

Reagovat
Bayern +

Tento "Fergie time" už začína byť poriadne nechutný. Snáď o titule rozhodne Harry Kane z nejakej spornej penalty na 1:0.

Reagovat
Registrujisejenproto

Reagovat
scvrklýangličan

Jakoze gol v prvni minute nastaveni ti prijde nechutny? Ty asi nechapes co znamena Fergie time vid?

Reagovat
Bayern +

Minulý týždeň bol v poslednej.

Reagovat
Seydou Doumbia

To je spíš Dáme time jestli víš co to znamená

Reagovat
Rudnevs

What is meant by Fergie Time?

The time added on to the added time in a Manchester United game.

To predsa nie je tento prípad…

Keď už, tak toto je známe skôr zo zápasov Bayernu ako “Bayern-Bonus” a “Bayern Dusel”. Leverkusen vám to teraz chvilku pekne vracia.

Reagovat
Bayern +

Preto som to dal do úvodzoviek, Bayern som nemohol spomenúť, že to tak bývalo.

Každopádne mi je to u prdele, kľudne nech si to vyhra Leverkusen, aspoň o to skôr vyhodia Tuchela.

Reagovat
JessePinkman

Hustě Leverkusen.

Reagovat
maras93

Leverkusen zaslouženě, pěknej fotbal.

Reagovat
Martin9719

Ty standartky Bayeru to byly lahůdkový centry.

Reagovat
Seydou Doumbia

Leverkusenu jen tak dále a to říkám jako fanoušek Bayernu, přeju ať se jim daří...Bayern by to bez 4 klíčových hráčů nevyhrál

Reagovat
Rudnevs

Kaminski je fakt drevak, hraci dopredu hraju uz aj futbal ale celkovo ta obrana tuto sezonu stale posobi ako po dvoch promile. Osmicky HSV sa vytahuju a s tym su obranci totalne pretazeni.

Ono by to chcelo este min jedneho stopera, ale to by museli ti teroristi v dozornej rade pustit aspon nejake prachy.. nech mi nehovoria, ze nie su peniaze ani na akekolvek hostovanie, to fakt mozeme klub rovno odhlasit z prevadzky.

Aspon ze sa tri body tentokrat odovzdaju zrovna HSV

Reagovat
DidusIneptus

Bayer hodil rukavici Bayernu. Do středy může udělat Bayern 6 bodů. S tím se počítá. Přeji titul Bayeru! Když ne letos, tak až za 50 let! Byla by to senzace! Bayer z posledních dvou zápasů vydřel 6 bodů, mohl mít na kontě klidně o 4 body míň. Avšak je to Bayern který vyvíjí psychický tlak na Bayer.

Reagovat
mimi_united

Kane bez titulu, bez trofeje...krása

Reagovat
Busby babes

Tohle tu lidi rikali iz tolikrat okolo Bayernu...

Reagovat
eder

To sice ano, ale co když nositelem kletby "léta bez velké trofeje" u Spurs byl právě Dirty Harry?

Reagovat
vladino10

Koľko sezón podľa teba bude v Mníchove harry a koľko sezón podľa teba bude bayern bez trofeje?

Reagovat
Bayern +

z CHL sme ešte, narozdiel od toho vášho paklubu, ešte nevypadli

Reagovat
Carles Puyol 5

Jede vám na O2 Bayern? Mě jde jenom zvuk

Reagovat
db18

Jede Werder, Bayern se zasekl...

Reagovat
Vopi11

Reagovat
Rudnevs

Myslím, že fans Bayernu s ceduľkou Videobeweis Abschaffen sa ten VAR teraz náramne hodil

Reagovat
Martin9719

Reagovat
bayern987

Minulý zápas to v útoku fungovalo, dneska zase ne. Proč asi...

Reagovat
db18

Tuchel a VAR ven!

Reagovat
Martin9719

Nečekal jsem takový průběh. Njinmah hraje dobrý zápas, Lynen asi nejlepší od svého příchodu. Důležité je, že stopeři neztrácí míče při rozehrávce a pokud míč ztratíme výš tak to nikdy nejde hned do velkého přečíslení. Asi to nevydrží, ale zatím teda Weiser 47 doteků s míčem, to je víc než každý z ofenzivní linie Bayernu.

Reagovat
Rudnevs

Mne sa pacil Stage pri tom protiútoku, ako si to rozumne trochu predkopol, aby ho Upamecano nepredbehol, ale zároveň nie tak moc, aby Neuer vybehol. Bez lopty sa beží oveľa rýchlejšie než s ňou. Je to taká maličkosť, ale hráči si zvyčajne proti Bayernu často pri protiútokoch nechávajú loptu na nohe a potom ich Upamecano, Davies alebo svojho času Boateng dobehnú veľmi rýchlo a priam až znásilnia svojimi fyzickými atribútmi.

Reagovat
Martin9719

Jo vím co myslíš. Já jsem teda tomu gólu Weisera nemohl asi na 2 vteřiny uvěřit, protože takhle si posadit Fonzieho a zavěsit, neuvěřitelný, neuvěřitelný. Ještě jsem si nejdřív myslel že to šlo do boční sítě. Ani nevím koho bych dnes vybral jako MOTM. Stage vynikající, stopeři snad všichni na jedničku - tohle je nejlepší složení stoperské trojice, ani se nedivím že Stark se už loni dostal do hledáčku Erika ten Haaga. Ale Zetterer, Weiser, asi tihle dva a ještě skvělý Njinmah. Tomu to nějak svědčí když ho necupuje Ducksch, že blbě nabíhá. Doteď jsem si myslel, že Werner se neumí smát.

Reagovat
Rudnevs

Počkať.. nad Niklasom Starkom uvažovalo United? To mi príde trochu pritiahnuté za vlasy, neni to zlý hráč, ale ako jeho maximum mi príde klub stredu tabuľky Bundesligy, možno klub bojujúci o poháry, ale United je trochu iná liga.

Hráč zápasu za mňa Weiser, ale celkovo Werder sa dnes hecol. Tam odohral každý svoje maximum.

Reagovat
Martin9719

No tak ono se podívej za kolik se přivedlo hromada průměrných hráčů za posledních 10 let. Byl to asi spíš bulvár už nevím kde jsem to viděl. Každopádně já ho považuji za dobrého stopera, stejně tak jako Friedla. Bez nich ta obrana stojí za 2 věci. Jediný zápas kdy byly oba v sestavě a špatný výkon byl snad jen v Heidenheimu. Překvapil mě i Woltemade, Jung se na pozici stopera už taky docela dpbře zabydlel.

Reagovat
db18

Weiser!

Reagovat
Martin9719

Weiseeeeeerrr!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
Jardman

Allianz stěnou by opět měla znít time to say godbye, tentokrat pro TT

Reagovat
Martin9719

A je to tu!!!!!!

Reagovat
Bayernista18

Pěkně Werder!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele