Bundesliga preview - 12. kolo

02.11.2007, 09:58, aktualizováno 04.11.2007, 10:06
Previews
Dvanácté dějství Bundesligy načne páteční předehrávka posledního Cottbusu s pátým Schalke. Toto kolo postrádá velký šlágr a favority tak čekají soupeři, s nimiž by měli uhrát tři body. Bayern přivítá Frankfurt, do Brém zavítá Rostock, v Leverkusenu hostuje Bielefeld a v Hamburku Hertha...
Energie Cottbus - Schalke 04  (pátek 20:30)
Souboj beznadějně posledního s pátým celkem tabulky otevře další dějství německé nejvyšší soutěže. Schalke zavítá na hřiště Energie Cottbus a bude usilovat o teprve pátou výhru v letošní sezoně.

"V Cottbusu je to vždycky nebezpečné. Hrají hodně agresivně a určitě jim pomohou i fanoušci," varuje generální manažer Schalke Andreas Muller, který již přestal pomýšlet na zisk mistrovského titulu. Celek z Gelsenkirchenu letos prohrál zatím jenom jednou, na jeho kontě je však šest nerozhodných výsledků a především díky tomu ztrácí na vedoucí Bayern Mnichov již devět bodů. Trenér Mirko Slomka nebude mít k dispozici hned pět fotbalistů, mimo hru jsou Levan Kobiashvili, Mathias Abel, Gustavo Varela, Dario Rodriguez, Christian Pander, Mesut Ozil a Halil Altintop.

Domácí jsou na tom doslova a do písmene tragicky. V jedenácti zápasech ještě nevyhráli a s pouhými pěti body jsou na samém dně bundesligové tabulky. Energii zatím nepomohlo ani propuštění trenéra Petrika Sandera, místo něhož mužstvo vede Bojan Prašnikar. Proti Schalke nenastoupí Baumgart a Shao Jiayi, nejistý je start Christiana Bassily.
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - da Silva, I. Mitreski, Kukielka, Cvitanovic - Bassila - S. Angelov, T. Rost - Skela - D. Sörensen, Rangelov.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Bordon, Westermann, Krstajic - Jones, F. Ernst - Grossmüller - Asamoah, Kuranyi, Lövenkrands.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.55 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Werder Brémy - Hansa Rostock  (sobota 15:30)
Rozjeté Brémy mají před sebou zdánlivě snadný úkol, čeká je nováček Hansa Rostock. Ta však po špatném úvódu sezóny také chytla slušnou formu a o body obrala třeba Schalke.

Domácí jdou do souboje z opačných pólů tabulky jako favorité. A to ne náhodou. V posledních šesti utkáních získaly Brémy 14 bodů za čtyři vítězství a dvě remízy a zaslouženě poskočily na třetí místo. Naposledy tým z Brém získal bod v těžkém utkání na Schalke za remízu 1:1. Ale i v Lize mistrů se Werder konečně rozkoukal. Po dvou prohrách v Madridu a doma s Olympiakosem dokázal doma porazit italské Lazio Řím. Velkou ztrátou je však zranění kolena střelce Sanoga, který v sobotu určitě nenastoupí. Na druhou stranu asi všechny potěšil návrat na hřiště Ivana Klasniče, který nastoupil v pohárovém zápase se St. Pauli a odehrál 67 minut. Jenže v sobotu nejspíš nenastoupí.

Hansa Rostock se po zlém začátku drží v nesestupových vodách. Hosté jsou na čtrnáctém místě a na patnáctý Duisburg mají náskok dvou bodů. Poslední dva zápasy přišly docela cenné remízy. Nejprve Hansa okradla o body Schalke a poté remizovala s rozjetým Karlsruhe. Každopádně se jí podařil pěkný kousek v německém poháru. Hansa totiž předvedla skvělý výkon a rozdrtila Offenbach 6:0. Uvidíme, jestli sérii úspěšně sehraných zápasů protáhne i v Brémách, kam jede v plné síle.

Naposledy se týmy v Brémách setkaly před dvěma lety, a tehdy domácí zvítězili těsně 3:2.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Pasanen, Mertesacker, Naldo, Tosic - Baumann - L. Andreasen, Borowski - Diego - Rosenberg, Hugo Almeida
Hansa Rostock - pravděpodobná sestava:
Wächter - D. Langen, Sebastian, Orestes, M. Stein - Rydlewicz, Rathgeb, Beinlich, Rahn - Agali, Kern
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.85 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Velmi těžká zkouška čeká Frankfurt, v mnichovské Allianz aréně totiž změří síly s téměř neohroženým lídrem Bundesligy, Bayernem. Ten zatím ještě neprohrál, naopak Frankfurt venku ještě nevyhrál.

Nejenže Bayern přesvědčivě vede Bundesligu, ale skvěle ovládá i statistiky. Nejlepšími střelci ligy je útočné duo domácích Toni - Klose, s kterým se naplno počítá i na sobotní zápas. A že to Bayernu stříli dokazuje i průměr tří branek na zápas. Ale nejen útokem se můžou Mnichované chlubit. Ottmar Hitzfeld se může pyšnit skvělou obranou, která dostane gól jednou za pět zápasů. Naposledy Bayern jen remizoval, to když nedokázal vstřelit a na druhou stranu ani neobdržel branku v Dortmundu a s místní Borussií dohrál nakonec 0:0. Nejenže se vrátí Luca Toni, ale návrat na hřiště chystají i Oliver Kahn a hvězdný Franck Ribery.

Hosté jsou sice devátí, ale letos už dokázali, že na papírově silnější soupeře dokáží zahrát. Důkazem jsou výhry nad HSV a Bayerem Leverkusen. Jenže v poslední době to ve Frankfurtu moc dobře nešlape. Nevyrovnané zápasy hostům neprospívají, a tak se tým v součastnosti objevuje v druhé polovině tabulky. Na sobotní zápas nebude připraven jeden z nejlepších hráčů Eintrachtu a určitě nejlepší bek týmu Kyrgiakos, který je z minulého kola vykartován.

Naposledy se v Allianz areně ve vzájemném utkání radovali domácí, kteří přehráli Frankfurt 2:0.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Kahn - Lell, Lucio, Demichelis, Lahm - Hamit Altintop, van Bommel, Zé Roberto, Ribery - Toni, Klose
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Pröll - P. Ochs, Russ, Chris, Spycher - Inamoto, M. Fink - A. Streit, A. Meier, Köhler - Amanatidis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - Arminia Bielefeld  (sobota 15:30)
Bayer Leverkusen v současné době zastiňuje své výkony ze začátku sezony. Za poslední čtyři zápasy získal pouhý jeden bod a spadl až na 10. místo. Soupeř pražské Sparty v Poháru UEFA sice zvítězil nad Toulouse v prvním zápase skupin, jenže o víkendu prohrál na hřišti klopýtajícího Stuttgartu 0:1. Domácí se sice budou muset v sobotu obejít bez kapitána Schneidera, ale podle oficiálních stránek klubu se návrat na hřiště německého reprezentanta blíží. Mimo něj by měl domácím chybět Pirmin Schwegler a nedá se počítat ani s Michalem Papadopulosem.

Arminia se stejně jako domácí nemůže svými současnými výsledky chlubit. Po sérii čtyř proher přišly dvě remízy. Nejprve přišla bezgólová remíza v Karlsruhe, což se dá počítat za úspěch, jenže domácí remíza s Energií Cottbus je pro Bielefeld určitě ztráta. V sobotním utkání určitě uvidíme Radima Kučeru, který v součastnosti do základní sestavy hostů neodmyslitelně patří. To se bohužel nedá říct o dalších Češích v týmu. Petr Gabriel a David Kobylík si letos ještě pořádně nekopli. Petr Gabriel si statistiku nevylepší, aspoň ne v sobotu, jelikož ho trápí zranění nohy. Kromě něho nemůžou hrát ani Andre Mijatovic, který má problém s kolenem a Siyabonga Nkosi, kvůli poranění třísel.

V loni Bayer doma Arminii podlehl. V sobotu si to však nemůže dovolit a i proto je favoritem.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Castro, M. Friedrich, Haggui, Sarpei - Rolfes, Vidal - Kießling, Barbarez, Barnetta - Gekas
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Hain - Kirch, Langkamp, Kučera, Schuler - Kauf, Tesche, Böhme - T. Marx - Eigler, Wichniarek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.80 - 5.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Norimberk - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Jak od domácích tak i od obhájce titulu ze Stuttgartu se před letošní sezonou čekalo více. Kdo by čekal, že souboj vítěze poháru a mistra ligy sehrajou týmy ze spodku tabulky.

Už už se zdálo, že Norimberk nakopne drtivé vítězství nad Frankfurtem, kdy FCN zvítězilo 5:1. Opak byl však pravdou. Díky odevzdanému výkonu z minulého kola hráči Norimberku podlehli Wolfsburgu 1:3. A ani Pohár UEFA nepřinesl fanouškům radost. Jejich tým totiž v prvním kole skupin nedokázal doma porazit Rapid Bukurešt a připsal si jen bod za remízu 0:0. V Norimberku však velkou roli hrají absence, v součastnosti chybí týmu tak potřební hráči, jakými jsou Vittek, Charisteas, Pinola či Jacobsen. V základní sestavě nebudou chybět čeští reprezentanti Blažek s Galáskem.

Stuttgart jakožto poslední mistr Německa je až na dvanáctém místě a na první Bayern Mnichov ztrácí už 14 bodů. Nepohodu v týmu potvrzují i výsledky v Lize mistrů, kde Stuttgart nezískal ani bod a po třech zápasech je ve skupině E poslední. VfB si konečně spravilo chuť až v minulém kole, kdy doma porazilo Bayer Leverkusen. Stuttgart na tom s marodkou není tak zle jak domácí, ale přesto absence Arthura Boky, Roberta Hilberta a Antonia da Silvy je určitě znát.

V minulé sezoně si to týmy rozdaly na začátku poloviny sezony. V obou případech Norimberk zvítězil docela drtivým poměrem. Nejprve v prním kole zvítězil na hřišti VfB 3:0 a doma jej pak v 18. kole porazil 4:1.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Blažek - D. Reinhardt, A. Wolf, Glauber, Kristiansen - Galásek - Misimovic, Kluge, Mintál - Kennedy, Saenko
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Osorio, Fernando Meira, Delpierre, Beck - Pardo - Khedira, Hitzlsperger - Bastürk - Gomez, Cacau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.20 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamburger SV - Hertha Berlín  (sobota 15:30)
Hamburk vyhlásil útok na poháry a po parádním začátku sezóny to vůbec není nereálný cíl. Momentálně druhý tým tabulky hostí Herthu Berlín, která se naopak po povedeném úvodu trochu propadá.

Asi si pamatuje loňské podzimní trápení týmu HSV. Tým se krčil na posledním místě a dlouho se nedokázal prosadit. Až po polovině sezony se hráčům reprezentující přístavní město podařilo chytit hodně spožděný vlak a nakonec z toho byl i Pohár UEFA. Letos však jede Hamburk od začátku na plno a v součastnosti je za Bayernem Mnichov druhým nejlepším celkem německé ligy. Tým naposledy prohrál 15. září, kdy hráči kolem Van der Vaarta, Kompanyho či Guerrera neuspěli na hřišti Eintrachtu Frankfurt. I v Evropě se daří. Po úspěšném prvním kole Poháru UEFA HSV zvítězil i ve skupině, a to na půdě norského Bergenu 1:0. Víkend nato ještě stačil zvítězit v Duisburgu a dále potvrzuje svojí formu. Týmu se vrací uzdravení Reinhardt a nejlepší střelec a tahoun týmu Rafael van der Vaart. Naopak přišel v poháru o dalšího středopolaře. Do zápasu s Herthou nenastoupí kvůli zranění kolene David Jarolím.

Hertha hraje svůj standard z posledních let. Jediný tým z hlavního města hrající 1. Bundesligu se drží přesně v polovině tabulky. Začátek však nevypadal špatně. Tým Herthy atakoval pohárová umístění, jenže nevyrovnané výkony z poslední doby jej odsoudily k poklesu. Poslední zkoušku však Hertha zvládla. V minulém kole si doma poradila s Bochumí a zvítězila 2:0. Další dobrou zprávou je zlepšující se zdravotní stav Panteliče (stehno) a Gilberta (záda), oba by mohli být připraveni. Zato Lucio zůstává mimo hru.

Naposledy se týmy z AOL Areny rozešly smírně, ale tentokrát by domácím vítězství utéct nemělo.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - J. Boateng, B. Reinhardt, Mathijsen, Atouba - Demel, Kompany - Trochowski, van der Vaart, Olič - Guerrero
Hertha Berlín - pravděpodobná sestava:
Drobný - Chahed, A. Friedrich, von Bergen, Fathi - Ebert, Mineiro, Simunic, Gilberto - Grahn - Pantelič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.65 - 5.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hannover 96 - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Hannover si zatím užívá pěknou první třetinu sezony. Týmu se daří více než byli fanoušci zvyklí, a i díky tomu je Hannover v součastnosti na pohárovém umístění. Formu potvrzují i poslední výsledky týmu. Za posledních pět utkání domácí neprohráli a připsali si tři vítězství a dvě remízy. Do zápasu s Borussií půjde tedy Hannover s čistou hlavou a možná také poprvé v sezoně s Lauthem v útoku. Hráč, který v létě do Hannoveru přišel z HSV, letos ještě nedostal pořádnou šanci a o jeho možném startu proti Dortmundu se zmiňoval i trenér Dieter Hecking: "Ještě u nás nedostal šanci ukázat se na celých 90 minut, v sobotu by pro něj mohl přijít ten správný čas." A co si trenér myslí o samotném zápase? "Jsem optimistický před zápasy doma, musíme získat tři body - to je naše povinnost." V tom by mohli pomoci i uzdravení Balitsch a Fahrenhorst, naopak mimo hru stále zůstává Brdarič. Hosté na tom nejsou zdaleka tak dobře, patří jim až na 11. místo. V poslední době se však Borussie probouzí. Důkazem jsou poslední výsledky. Nejprve doma porazil Bochum a pak o dva body okradl Bayer Leverkusen i Bayern Mnichov. A k tomu přišlo vítězství v poháru nad Frankfurtem. Přes všechny dobré zprávy v podobě výsledků však v táboře hostů něco zabolí. A to je nekonečná absence střelce Alexandra Freie, která se znovu protáhla kvůli operaci lýtka, a to minimálně o dva měsíce. Naštěstí pro trenéra hostí Dolla je případ Freie v současném kádru BVB ojedinělý, a tak Dortmundští výráží do boje v tom nejlepším jen bez švýcarského reprezentanta.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - Cherundolo, Vinicius, Fahrenhorst, Tarnat - Balitsch, C. Schulz - Rosenthal, S. Pinto, Huszti - Hanke
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - P. Degen, Brzenska, Kovac, Dede - Tinga - Blaszczykowski, Kringe - Valdez, Petric, Buckley
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Karlsruher SC - MSV Duisburg  (neděle 17:00)
Karlsruhe už nikdo v Německu nespojuje jen s Oliver Kahnem, ale také s velmi kvalitním místním fotbalovým klubem. Ten totiž letos překvapuje všechny odborníky a zatím se drží na páté příčce. Tým naposled prohrál 23. září, kdy dostal lekci od Bayernu Mnichov. Od té doby stihl porazit například Borussii Dortmund či Schalke 04. Mrzet můžou jen poslední dvě remízy s Hansou Rostock a Bielefeldem, s týmy, které určitě neoplývají takovou jistotou jako KSC. Nepotěšila také domácí porážka v pohárovém utkání s Wolfsburgem, která znamená, že Karlsruhe v německém poháru nepokračuje. Do nedělního utkání nebude moct nastoupit brankářská jednička domácích Markus Miller, který se už nejspíš v této sezoně na hřiště nevrátí. Důvodem je přetrhnutý křížový sval v koleni.

Duisburg narozdíl od svého soupeře potvrzuje předsezonní předtuchy v boj o udržení. Patří totiž až na předposlední místo německé ligy. Naposledy hosté nezvládli domácí utkání s Hamburkem a podlehli mu 0:1. A k tomu z poháru stejně jako domácí vypadli. Jenže prohráli narozdíl od KSC absolutně jednoznačně, stopku jim dal Werder Brémy výsledkem 0:4. Dobrou zprávou pro hosty je už úplně uzdravený stoper Filipescu. Na druhou stranu týmu stále chybějí Alexander Meyer, Adam Bodzek a Simon Terodde.

Týmy se v loňské sezoně střetly ještě jako druholigové a tehdy se radoval Duisburg. V neděli jsou však favority domácí.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
Kornetzky - A. Görlitz, Eggimann, Franz, Eichner - Porcello, Mutzel - Timm, Hajnal, Carnell - Kapllani
MSV Duisburg - pravděpodobná sestava:
Starke - Lamey, Filipescu, Schlicke, Willi - Tararache, Grlic - Tiffert, Georgiev, Idrissou - Ishiaku
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Bochum - VfL Wolfsburg  (neděle 17:00)
VfL Bochum se bude chtít pokusit o přerušení nepříznivé sére devíti utkání bez vítězství a tím i o odpoutání se ze setupových pozic, ale proti ambicióznímu Wolfsburgu to nebude mít jednoduché.

Svěřenci Marcela Kollera nedokázali vyhrát v žádném z posledních devíti zápasů a ještě ke všemu byli v uplynulém týdnu vyřazeni z německého poháru druholigovým Aachenem. "V těchto chvílích nám chybí sebedůvěra, zmařili jsme šanci změnit věci k lepšímu v Aachenu, ale věříme, že se vše může brzo zvrátit, ačkoliv tlak na nás je vzrůstající," řekl trenér VfL Bochum Koller. Zranění Thomas Zdebel, Philipp Bonig a Martin Meichelbeck nebudou v zápase s Wolfsburgem k dispozici.

Hráči VfL Wolfsburg jsou v poměrně solidní aktuální formě. Posledních sedm zápasů neprohráli a v tabulce Bundesligy jim náleží deváté místo. Wolfsburg si narozdíl od Bochumi se svým soupeřem v německém poháru poradili a po vítězství 1:0 v Karlsruhe se můžou těšit na třetí kolo.

Trenér Felix Magath předpokládá, že jeho hráčí se budou prezentovat sebevědomým výkonem, ostatně jako ve všech posledních zápasech. "Očekávám, že do zápasu vstoupíme se zdravým sebevědomím, které je podpořeno našimi dobrými výsledky z poslední doby, v utkání chceme být dominantní a diktovat tempo hry." Avšak neskrývá obavy ze svého soupeře: "Bochum se nachází v pásmu sestupu, bojuje o záchranu a to ji činí nebezpečnou. Vlci z Wolfsburgu budou pro zranění postrádat pouze obránce Ricardo Costu.

Zajimávým statistickým údajem je fakt, že Bochum dokázala Wolfsburg ve čtyřech z posledních pěti vzájemných zápasů na domácí půdě porazit.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Lastuvka - Concha, Maltritz, Yahia, Pfertzel - Dabrowski - Epalle, Sestak, Grote, D. Fuchs - Mieciel
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Riether, Simunek, Madlung, M. Schäfer - Josué, Gentner - Dejagah, Marcelinho, Munteanu - Grafite
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.20 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Bayern Mnichov1183027:427
2.Hamburger SV1172217:823
3.Werder Brémy1163225:1721
4.Karlsruher SC1162313:1120
5.Schalke 041146117:1018
6.Hannover 961153315:1518
7.VfL Wolfsburg1144318:1616
8.Hertha Berlín1151515:1516
9.Eintracht Frankfurt1144312:1416
10.Bayer Leverkusen1143414:915
11.Borussia Dortmund1142516:1914
12.VfB Stuttgart1141612:1813
13.Arminia Bielefeld1133513:2312
14.Hansa Rostock1132611:1511
15.1. FC Norimberk1123615:209
16.VfL Bochum1123613:199
17.MSV Duisburg1130812:189
18.Energie Cottbus110567:215

Autor: EuroFotbal.cz / soccernet.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*Arne

Cottbus - Schalke 2

Bremen - Rostock 1

München - Frankfurt 1

Leverkusen - Bielefeld 1

Nürnberg - Stuttgart 0

Hamburg - Berlin 1

Hannover - Dortmund 0

Bochum - Wolfsburg 0

Karlsruhe - Duisburg 1

Reagovat
HOST*anonym

Cottbus - Schalke 0

Bremen - Rostock 1

München - Frankfurt 1

Leverkusen - Bielefeld 1

Nürnberg - Stuttgart 0

Hamburg - Berlin 0

Hannover - Dortmund 1

Bochum - Wolfsburg 0

Karlsruhe - Duisburg 0

Reagovat
Shevchenko

Cottbus - Schalke 2

Bremen - Rostock 1

München - Frankfurt 1

Leverkusen - Bielefeld 1

Nürnberg - Stuttgart 0

Hamburg - Berlin 1

Hannover - Dortmund 1

Bochum - Wolfsburg 0

Karlsruhe - Duisburg 1

Reagovat
Slejdy

schalke

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele