Bundesliga - preview 12. kola: Hoffenheim si může pojistit šesté místo

24.11.2023, 09:02, aktualizováno 26.11.2023, 09:21
Previews
Pavel Kadeřábek (© AFP)

Hoffenheim strádá doma, kde vyhrál jenom jednou a bilanci si hodlá vylepšit proti Mainzu. Důležité záchranářské body budou ve hře v utkání Heidenheim - Bochum.

1. FC Heidenheim - VfL Bochum

neděle 15:30

Heidenheim v posledních pěti ligových kolech padl čtyřikrát, a citelně tak oslabil svou pozici nad sestupovým pásmem. Zrovna střetnutí s Bochumí přitom představuje důležitý artikl, co se záchranářských starostí týče. Také pro hosty je prioritou udržení se v Bundeslize, i pro ně platí totéž co pro domácí. Výhra by je výrazně uklidnila před závěrečným programem roku.

Ne že by se dosavadní rezultáty obou celků musely hodnotit nějak negativně. Ba naopak, oba se před listopadovou reprezentační pauzou nacházely mimo sestupové příčky, takže aktuálně si hlavní ambici plní zdárně. Akorát že náskok od červených míst zkrátka není nijak dostatečný. Heidenheim i Bochum si dobře uvědomují, že za pár týdnů může být vše jinak a že vánoční svátky by nemusely prožívat v tichosti a duševní rovnováze.

Družina kouče Thomas Letsche před mezinárodní přestávkou vykazovala lepší formu než ta z Bádenska-Württemberska. Je to opravdu spíše výběr z Voith-Arény, kdo by potřeboval po sérii nevábných výkonů bodově zabrat. "Čeká nás spurt s pěti zápasy, ve kterých musíme uspět. Chceme si nastavit správný kurz, abychom do nového roku do druhé poloviny ročníku vstoupili v dobrém výchozím postavení,” vytyčil jasný cíl domácí lodivod Frank Schmidt.

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Kev. Müller - Traoré, P. Mainka, Gimber, Föhrenbach - Maloney - Dinkci, Beck, Schöppner, Beste - Kleindienst

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Mašovič, K. Schlotterbeck, Bernardo - Losilla, Osterhage - Daschner, Stöger - Asano, P. Hofmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.79 - 3.11

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - 1. FSV Mainz 05

neděle 17:30

Hoffenheim se po třech sezónách, které tak nějak procházel s výsledky šedého průměru, pro letošek slušně nastartoval. Bojuje o příčky zaručující evropské poháry pro následující ročník, perfektně se mu daří především na cizích hřištích. Jen ta domácí bilance stojí, lidově řečeno, za houby. A určitě bude mít velký zájem napravit si reputaci před vlastními fandy s Mohučí.

Je to vážně až neuvěřitelný kontrast, možná až nepochopitelný. Zatímco před reprezentační přestávkou byli Die Kraichgauer s šestnácti získanými body na cizích hřištích vůbec těmi nejlepšími v rámci Bundesligy, v Rhein-Neckar-Aréně urvali pouhé tři body. Stejně nízký počet na své konto uzmul už jenom Union, v tabulce domácích zápasů je TSG lepší než berlínský celek zásluhou o něco lepšího skóre.

Jestli dokáže téhle mizerné bilance svéjo soka využít i Mohuč, je otázkou. Ta si zkrátka aktuálně zvyká na nové pořádky nového kouče Jana Siewerta, který teprve nedávno dočasně nahradil svého předchůdce Boa Svenssona. Premiérové dva duely pro Siewerta každopádně nedopadly vůbec špatně, Die Nullfünfer totiž uměli porazit Lipsko a následně plichtili v Darmstadtu. A tak by do Sinsheimu jeho mužstvo nemělo cestovat s žádnou poraženeckou náladou.

Jakkoli může být Hoffenheim stavěný v tomto střetnutí do role mírného favorita, neboť umístění obou výběrů v průběžném pořadí je vlastně výrazně odlišné, domácí stratég Pellegrino Matarazzo moc dobře ví, že jeho mančaft nečeká jednoduchá pořízená. "Mohuč nepatří do sestupové zóny. Její soupeři byli pouze velmi efektivní,” vzkazoval s opatrností v hlase. "Vaši protivníci vás mohou vždy překvapit, bez ohledu na to, zda přišel nový trenér nebo ne. Nemyslím si, že uvidíme něco radikálně jiného. Herní styl Mohuče byl v posledních dvou utkáních dost podobný tomu, jaký praktikoval Svensson.''

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Vogt, Akpoguma - Kadeřábek, Stach, Skov - Prömel, Kramarič - Weghorst, Beier

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Fernandes, Bell, Caci - da Costa, Barreiro, Krauss, Mwene - Gruda, Lee - Ajorque

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.98 - 3.94

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Borussia Mönchengladbach

sobota 15:30

Dortmund vydoloval z posledních tří bundesligových kol jediný bod a ztratil kontakt s čelem soutěže. Dalšímu zaváhání se Schwarzgelben hodlají vyhnout. Čeká je Gladbach, jemuž to sice na Westfalenstadionu dlouhodobě nejde, nicméně poslední kola mu vyšla mnohem lépe než domácím.

Po období klidu je v Dortmundu opět oheň na střeše. Zatímco v Lize mistrů si žlutočerní vylepšili svou pozici a momentálně jsou poměrně blízko tomu, aby v nejprestižnější evropské soutěži pokračovali i na jaře, doma v Německu přestali šlapat. Vše začalo na konci října plichtou ve Frankfurtu, načež Schwarzgelben vysoko podlehli Bayernu a těsně před uplynulou reprezentační pauzou se nechali přehrát Stuttgartem.

Především výkon proti poslednímu zmíněnému soupeři se fanouškům Dortmundu pranic nelíbil. Po čase si tak zase kladou otázku, zda je trenér Edin Terzic mužem na svém místě. Ten se však zatím jen tak nevzdává. "Očekávám, že do utkání (proti Gladbachu) vstoupíme úplně jinak. Že nebudeme potřebovat probudit inkasovaným gólem nebo soupeřovou penaltou, ale že v zápase budeme od začátku," vzkázal Terzic na tiskové konferenci.

Schwarzgelben se o restart pokusí proti oblíbenému soupeři. Mönchengladbach je sice stabilním účastníkem Bundesligy a svého času zápasil podobně jako Dortmund v Champions League, jenže na hřišti žlutočerných zvítězil naposledy v roce 2014. Obzvlášť dvě poslední návštěvy Westfalenstadionu se pro Fohlen stala trpkým zážitkem. Letos na jaře podlehli domácím 5:2, loňská seance v Porúří zase skončila výsledkem 6:0 ve prospěch hostitelů.

Gladbach tak v sobotu může jen překvapit. To mu ovšem jistě bude vyhovovat, neboť po posledních týdnech se nenachází pod velkým tlakem. Zatímco Dortmund od konce září uhrál jediný výsledek, jenž by mu přihrál body, druhá z Borussií si počínala mnohem lépe. Doma přelstila Heidenheim i Wolfsburg, k tomu nebyla daleko od výhry ve Freiburgu, z něhož si nakonec odvezla bod za remízu. Díky této sérii se Fohlen v tabulce nejvyšší německé soutěže vyšplhala na deváté místo, na němž už nejsou přímo ohrožena rizikem sestupu.

"Hříbata" každopádně dál chtějí pokračovat v dobré práci. "V určitých situacích určitě musíme zlepšit naši kompaktnost, například v přístupu k první linii presinku. Musíme udržovat těsné prostory, protože naši soupeři mají mezi liniemi kvalitu. Pokud vyprovokujete soupeře k chybám, je důležité se dostat do přechodové fáze hry. Zároveň chcete mít v určitých fázích hru pod kontrolou," nechal kouč Gladbachu Gerardo Seoane nahlédnout do svého pohledu na fotbal.

Seoaneho potěšilo, že zápasy národních týmů neodnesl zraněním žádný z jeho svěřenců. Navíc se uzdravil Jordan Siebatcheu, jenž tak opět zvyšuje konkurenci v útoku. A aby dobrých zpráv nebylo málo, začal s tréninkem pravý bek Stefan Lainer, který se zotavuje z nádorového onemocnění. Lainer nicméně zůstává na marodce stejně jako brankář Jonas Omlin, stoper Ko Itakura a záložníci Yvandro Borges Sanches s Hannesem Wolfem.

Schwarzgelben oznámili, že kvůli potížím s kyčlí jim do konce roku nepomůže středopolař Felix Nmecha. Dál Dortmund postrádá náhradního gólmana Marcela Lotku, obránce Thomase Meuniera s Mateuem Moreyem a mladého útočníka Juliena Duranvilleho.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Süle, Hummels, N. Schlotterbeck, Ryerson - Sabitzer, Özcan - Malen, Reus, Brandt - Füllkrug

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Scally, Elvedi, Wöber - Weigl - Honorat, Reitz, Koné, Netz - Pléa - Čvančara

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 5.13 - 5.78

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Union Berlín - FC Augsburg

sobota 15:30

Kdyby teď končila sezona, méně slavný z berlínských celků by se poroučel o patro níž. Přitom v předchozích čtyřech ročnících mezi elitou předváděli jeho hráči velmi povedené výkony, kterými si vysloužili obdiv i nezaujatých diváků a divaček. Aktuálně je však čeká těžká práce, kterou jim povzbuzený nejbližší soupeř z Bavorska rozhodně nebude chtít ničím usnadnit.

Urs Fischer zůstane navždycky klubovou legendou, jelikož se díky němu poprvé v historii podařilo postoupit do Ligy mistrů. Stálou náhradu se zatím najít nepovedlo, a tak má skvadru dočasně na starosti Marco Grote, jehož asistentkou by se měla stát žena, konkrétně bývalá záložnice Marie-Louise Eta, což se v historii Bundesligy ještě nikdy předtím nestalo.

"Augsburg má za sebou velmi povedené období bez porážky. Mají nového trenéra, který dokázal hráčům okamžitě vštípit svůj styl. FCA je hodně kvalitní tým, který kráčí kupředu po jasně dané cestě. Bude důležité, abychom zůstali maximálně soustředění a hledali nejoptimálnější řešení situací, do kterých se dostaneme. Také budeme chtít hrát svoji hru," prohlásil jednapadesátiletý rodák z Brém, jenž dosud působil v nižších soutěžích.

Jeho dánský protějšek Jess Thorup má za sebou o poznání více zkušeností. A zatím platí, že se stal tím potřebným impulsem, díky kterému se za dvacet a více kol nebude nutné bát sestupu. Die Függerstädter sice ve všech čtyřech duelech pod jeho vedením inkasovali, ale zároveň dokázali vsítit solidních devět branek.

"Union by měl sloužit za vzor všem menším klubům. To, co v posledních letech dokázali, je opravdu úctyhodné. Urs Fischer odvedl vynikající práci," stručně komentoval Thorup před střetnutím, ve kterém bude postrádat čtyři kvalitní svěřenci, totiž Oxforda, Frambergera, Maiera a Okugawu, přičemž poslední dva zmínění už alespoň začali s tréninkem.

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rønnow - Jaeckel, Knoche, Leite - Juranovic, Král, Roussillon - Laidouni, Haberer - Volland, Fofana

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Gumny, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Rexhbecaj, Dorsch - Jensen, Michel, Demirović - Tietz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.58 - 4.01

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SC Freiburg - SV Darmstadt

sobota 15:30

Freiburg i Darmstadt stihly za jedenáct uplynulých bundesligových kol nastřílet 14 gólů. Oba týny se však odlišují v počtu inkasovaných branek, což se projevuje v tabulce soutěže. Bude obrana hesenských "Lilií" děravá taky v regionu Breisgau?

Ve třech bundesligových utkáních před reprezentační pauzou uhrál Freiburg jediný bod, za což ale mohl taky náročný los. Naopak nyní se až do konce kalendářního roku utká výlučně s mužstvy, které v tabulce soutěže sídlí pod ním. "Nadcházející duely jsou pro nás velmi důležité, protože nechceme, aby se nám soupeři příliš přiblížili," vzkázal trenér SCF Christian Streich.

Darmstadt má nejhorší obranu ze všech účastníků 1. Bundesligy. To ovšem není zas tak překvapivé zjištění, neboť už před zahájením ročníku se Liliím předpovídal tuhý boj o záchranu. "Soupeř bude vždy favoritem, snad s výjimkou zápasů s Heidenheimem jako souboje dvou nováčků. Rozložení sil bylo jasné od začátku sezony. Nicméně v současné době jsme tam, kde chceme být na konci sezóny: nad pásmem sestupu. Máme sebevědomí na to, abychom ve Freiburgu vyhráli," řekl kouč hesenského celku Torsten Lieberknecht.

Lodivod SVD chyběl na před reprezentační pauzou na lavičce Darmstadtu, neboť jeho žena se tu dobu zotavovala z následků prodělané mrtvice. V sobotu ale bude Lieberknecht zpět v akci stejně jako obránce Matej Maglica a středopolař Klaus Gjasula, kteří si odpykali své tresty za červené karty, které koncem říjan viděli v mači proti Bayernu. Kvůli pěti posbíraným žlutým kartém v sezóně se však ve Freiburgu neukáže zadák Christoph Klarer. Zranění nepustí do hry útočníky Frasera Hornbyho a Braydona Manua, nejisté jsou starty brankáře Marcela Schuhena a forvarda Oscara Vilhelmssona.

"Breisgauer" evidují na marodce beky Christiana Güntera s Lukasem Küblerem, záložníky Rolanda Sallaie s Yannikem Keitelem a útočníky Maximiliana Philippa s Daniel-Kofi Kyerehem. V sobotu zřejmě nebude hrát ani mladý středopolař Meriln Röhl, jenž si přivodil zranění na nedávném srazu německé reprezentace do 21 let.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Ginter, Lienhart, Gulde - Sildillia, M. Eggestein, Höfler, Weißhaupt - Höler, Grifo - Gregoritsch

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen (Brunst) - Zimmermann, J. Müller, Maglica - Bader, Kempe, Holland, Nürnberger - Mehlem - Skarke, L. Pfeiffer

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.58 - 6.21

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - RB Lipsko

sobota 15:30

Lipsko před reprezentační přestávkou porazilo doma Freiburg, a dostalo se tak do top čtyřky v bundesligové tabulce. A jestli má saský celek vytyčený jeden hlavní cíl, pak bezpochyby právě chovat své postavení do čtvrtého místa, které je strategické pro účast v Lize mistrů pro příští sezónu. Ubránit své hradby hodlá také ve Wolfsburgu, který naposledy schytal výprask.

Konkrétně na půdě Mönchengladbachu, kde inkasoval čtyři branky, žádnou přitom nevsítil. Obecně zatím Vlci jaksi nedokážou udržet stabilní výkonnost, i proto se nacházejí ve středu průběžného pořadí. Zřejmě bude trenérovi Nikovi Kovačovi chvilku trvat, než nové posily zasadí pevně do systému tak, aby neměl trhliny. Zároveň asi není ani jednoduché vyrovnat se s některými letními odchody.

Rovněž lipský výběr přišel během letního přestupového období o několik svých opor, evidentně však vedení klubu tým vhodněji doplnilo. Lépe řečeno kouči Marcovi Rosemu se zatím asi daleko více než Kovačovi daří s rekruty pracovat. Výsledky mají Die Roten Bullen slušné, a to jak na domácí scéně, tak v Lize mistrů. Jedinou kaňku představuje brzké vypadnutí z Německého poháru, tedy ze soutěže, v níž si v minulých dvou sezónách parádně vedli.

Onu porážku mimochodem utrpěli hosté právě ve Wolfsburgu. Kovačova parta na konci října, tedy před zhruba třemi týdny, krále DFB-Pokalu z posledních dvou ročníků udolala nejtěsnějším možným způsobem. A pochopitelně že nyní RBL bude prahnout po vendetě. "Opět jsme si ten zápas prohlídli. Netlačili jsme dostatečně intenzivně na míč a nebyli jsme příliš rozhodní při rozehrávce. Nico Kovač navíc hodně rotoval se sestavou, takže vlastně moc nevíme, co nás čeká teď,” vyjádřil své obavy Rose.

Obecně se však Lipsku v předešlých letech na VfL docela slušně dařilo, před pohárovým nezdarem ho porazilo ve třech případech za sebou. "Máme šanci hrát nyní lepší fotbal,” přál si prioritně hostující šéf lavičky. "Pokud se nám naskytnou gólové možnosti už před přestávkou, musíme je využít efektivněji. Všechno je to o sbírání důležitých bodů. Jsme v dobré pozici a chceme v tabulce zůstat tam, kde jsme.”

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Lacroix, Bornauw, Zesiger - R. Baku, Vranckx, Arnold, Gerhardt - Černý, Svanberg - Wind

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Simakan, Lukeba, Raum - Kampl, X. Schlager - Baumgartner, Simons - Openda, Šeško

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.80 - 4.01 - 1.94

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Bayer Leverkusen

sobota 15:30

Leverkusen má v Brémách jasný cíl. Tím pochopitelně musí být další vítězství, který se z posledních čtyř výjezdů na Weserstadion urodilo hned třikrát. Werder má ovšem za sebou tři utkání trvající sérii bez porážky, kterou se pokusí prodloužit.

Jenže nastupovat proti Tahovi, Xhakovi, Frimpongovi, Grimaldovi, Hofmannovi, Wirtzovi či Bonifaceovi v současné formě je pro protivníky spíše za trest. Poslední zmíněný po letním přestupu z belgického Unionu SG ukázkově zapadnul. Na rozdíl od bývalého spoluhráče Senneho Lynena, jenž starty sbírá v zelenobílém dresu poněkud obtížněji.

V hledáčku statistiků setrvává před touto partií i jednatřicetiletý Jonas Hofmann, který se ve svojí kariéře dokázal střelecky prosadit proti všem aktuálním účastníkům německé nejvyšší soutěže s výjimkou Werderu, kterému dal aktuální kouč Bayeru Xabi Alonso během svého působení v Mnichově dva ze svých pěti bundesligových gólů.

"Co říci k Brémám? Jedná se o dobrého soupeře, na jehož stadionu panuje vždycky super nálada. Posledních pět zápasů odehráli velmi dobře. Bylo znát, že našli optimální rozestavení. Hrají pěkný fotbal," prohlásil trenér, který coby fotbalista oslavil zisk titulu mistra světa i Evropy a kterému nadále chybí jak Brazilec Arthur, tak Patrik Schick, jenž by se měl - snad už na delší dobu - vrátit na trávník ve čtvrtek v rámci Evropské ligy na stadionu švédského Häckenu.

Po nucené pauze, kdy jej mezi třemi tyčemi nahradil Michael Zettener, by v základní sestavě neměl chybět Jiří Pavlenka. Absentují tedy pouze Leon Opitz, Nicolai Rapp a Naby Keïta. Do dobré formy se naopak dostali útočníci Marvin Duksch a Rafael Borré, kteří v uplynulých třech kolech pomohli svému týmu k bodům.

Druhý jmenovaný si dobrou pohodu z klubu přenesl i do reprezentace, když proměněnou penaltou rozhodnul o vítězství svojí Kolumbie v klání proti Paraguayi, kterým pokračovala kvalifikace o postup na MS 2026. Avšak die Werkself usilují o návrat na čelo tabulky, kterého dosáhnou pouze díky osmému vítězství v řadě.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Veljković, Friedl, Jung - Weiser, Stage, Deman - Schmid, Bittencourt - Borré, Ducksch

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Hincapie - Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Boniface

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.15 - 5.12 - 1.49

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - VfB Stuttgart

sobota 18:30

VfB si rozhodně chce na třetí příčce zachovat náskok před nejbližšími pronásledovateli, protože evropské poháry se ve městě proslulé automobilky Mercedes hrály naposledy v sezoně 2013/2014. Naopak v městě nad Mohanem jsou na ně celkem zvyklí, ale to neznamená, že by je brali za samozřejmost.

V jejich neprospěch hraje fakt, že plně k dispozici je po nucené pauze Serhou Guirassy. Guinejský forvard zatím zaznamenal patnáct branek, což je skoro stejně jako všichni Orli dohromady. V rámci dvou kvalifikačních utkání o postup na MS 2026 sice vyšel střelecky naprázdno, čímž se jeho zemi ledacos zkomplikovalo, nicméně tím spíše se dá očekávat, že si bude chtít spravit chuť na německých trávnících.

Eintracht ovšem zůstává v domácím prostředí velmi silný. V Deutsche Bank Parku nepoznal hořkost porážky už v patnácti utkáních, přičemž v této statistice je na tom lépe než kterýkoli jiný mančaft v Bundeslize. Naopak venkovní bilance klubu z Bádensko-Württemberska až tolik přesvědčivá není. Poslední vítězství proti nejbližšímu soupeři se navíc datuje do roku 2018.

Ovšem aktuální situace jest přeci jenom jiná. Takhle dobře neměl Stuttgart rozjetou sezonu celých dvacet roků. Tehdy pod Felixem Magathem vyválčil konečné čtvrté místo. Tři roky poté se konalo vítězství v nejvyšší německé soutěži, které se v současnosti patrně předpokládat nedá, nicméně určitě bude nutné nenechat si narušit rytmus ani reprezentačními pauzami, ani tou zimní.

"Stuttgart je tým, který má aktuálně výbornou formu a sezonu má skvěle rozehranou. Víme, že budeme muset hrát na hranici svých možností. Hráči jsou často v pohybu, vpředu nastupuje excelentní útočník a v defenzivě jsou velmi dobře organizovaní, což jasně nese trenérův rukopis. Ale to ještě neznamená, že ve vzájemném zápase nebudeme bodovat," nechal se slyšet Dino Toppmöller, jenž bude postrádat Robina Knocheho, Sebastiana Rodeho a Mehdiho Louaneho.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Smolčić, Pacho, Max - Skhiri, Larsson - Buta, Chaibi, Knauff - Marmoush

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Vagnoman, Anton, Rouaoult, Ito - Karazor, Stiller - Silas, Millot, Führich - Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.53 - 2.49

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Bayern Mnichov

pátek 20:30

Když se Köln a Bayern utkaly naposledy, šlo o nezapomenutelný zážitek pro obě strany. A taky se tehdy, před šesti měsíci, odehrál vyrovnaný duel. Tentokrát se něco podobného neočekává, neboť domácí se trápí a hosté naopak dotírají na čelo Bundesligy. Naplní Bavoři očekávání?

Köln dělal na konci května vše pro to, aby pomohl spřátelenému Dortmundu a přihrál mu titul pro německého mistra. Zvlášť, když Borussia svůj úkol v posledním kole minulé sezóny vůbec nezvládla. Nakonec však ani snaha "Effzeh" nestačila. Bayern sice u břehu Rýna přišel o jednobrankové vedení, nakonec si jej ale v samotném závěru vzal zpět a uhájil mistrovský trůn.

Podobně náročný duel by nyní Mnichovany čekat neměl. Köln se totiž po zmíněném půlroku starém střetnutí rozloučil s dvěma svými ikonami -⁠ Jonasem Hectorem a Timem Hornem. A jako by se tím v Porýní způsobila rána, která se dodnes nezacelila. Současní Effzeh každopádně nevypadají jako tým, jenž by měl Bayern potrápit. V probíhajícím ročníku vyhráli jedinkrát a v bundesligové tabulce si hůř počíná pouze berlínský Union.

Jestliže chtějí "Geißböcke" v pátek uspět, musí doufat, že je soupeř vůbec pustí do nějakých šancí. "Bayern je velmi dobrý tým, který dělá málo chyb a sám zaváhání využívá s ledovou přesností. Budeme hrát svou hru a pokusíme se je dostat pod tlak a donutit je k chybám. Víme však, že jich nebude mnoho, a proto musíme být v těch několika málo okamžicích připraveni. Zároveň musíme co nejvíce eliminovat vlastní chyby," uvědomuje si trenér Effzeh Steffen Baumgart.

Bavoři dorazí do Kölnu jako druhý nejlepší mančaft v Bundeslize, pokud ovšem zvítězí, dostanou se alespoň na pár hodin do čela před Leverkusen. To by neměl být problém, jistý otazník však vzbuzuje možná únava hráčů Bayernu. Mnoho z nich totiž v uplynulých dnech obléklo dresy národních týmů a během reprezentace si moc neodpočinuli.

Páteční předehrávku tak Mnichované moc nadšeně nevítají. "Min-jae Kim a Alphonso Davies se teprve vracejí z cest. Ze sportovního hlediska to je velmi nešťastné naplánování. Nechci se ale vymlouvat a ani se tím zabývat," odpověděl na zvídavý dotaz novinářů kouč Bayernu Thomas Tuchel.

Teprve se uvidí, zda stoper Kim a levý bek Davies páteční zápas vůbec stihnou. Zejména absence prvního jmenovaného by byla nepříjemná, neboť kvůli zranění nebude hrát jiný střední obránce Matthijs de Ligt a mnoho dalších stoperů už Tuchel k dispozici nemá. Zdravotní potíže nepustí do hry ani záložníka Jamala Musialu, naopak středopolař Joshua Kimmich by v základní jedenáctce Bavorů neměl chybět poté, co si odpykal dvouzápasový trest za červenou kartu.

Kölnu se všichni reprezentanti vrátili v pořádku. Chybět ovšem budou tři marodi -⁠ náhradní brankář Philipp Pentke, mladý zadák Max Finkgräfe a záložník Jacob Christensen.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe -⁠ Schmitz, Hübers, Chabot, Heintz -⁠ Martel -⁠ Ljubicic -⁠ Thielmann, Kainz, Maina -⁠ Selke

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer -⁠ Mazraoui, Upamecano, Kim, Davies -⁠ Kimmich, Goretzka -⁠ Coman, T. Müller, L. Sané -⁠ Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.50 - 6.91 - 1.26

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
11
10
1
0
34 : 10
31
2
Bayern Mnichov
11
9
2
0
42 : 9
29
3
VfB Stuttgart
11
8
0
3
29 : 14
24
4
RB Lipsko
11
7
2
2
28 : 10
23
5
Borussia Dortmund
11
6
3
2
21 : 17
21
6
TSG Hoffenheim
11
6
1
4
23 : 20
19
7
Eintracht Frankfurt
11
4
6
1
17 : 11
18
8
SC Freiburg
11
4
2
5
14 : 22
14
9
Borussia Mönchengladbach
11
3
4
4
23 : 23
13
10
FC Augsburg
11
3
4
4
20 : 23
13
11
VfL Wolfsburg
11
4
1
6
15 : 20
13
12
Werder Brémy
11
3
2
6
18 : 22
11
13
1. FC Heidenheim
11
3
1
7
17 : 26
10
14
VfL Bochum
11
1
6
4
11 : 25
9
15
SV Darmstadt
11
2
2
7
14 : 32
8
16
1. FSV Mainz 05
11
1
4
6
11 : 24
7
17
1. FC Köln
11
1
3
7
9 : 23
6
18
Union Berlín
11
2
0
9
11 : 26
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (35)

Přidat komentář
fabec1222

OT: Kdo byste chtěl, tak v rámci zimní sezony pokračujeme v diskuzi zde: https://www.eurofotbal.cz/clanky/je-vam-zima-v-sezone-1962-63-byla-mnohem-vetsi-134262/?forum=1#forum Tedy stejné místo, jako loni.

Reagovat
Martin9719

2:0 v poločase nad H96 to je bomba. Reese 2x assist a zapracování Niederlechnera jako podhrotového hráče se jeví výborně. 1 gól dal, u druhého famózně vysunul Reeseho. Když Dardai odstoupil od hry na 2 útočníky tak to hned vypadá jinak.

Reagovat
bayern987

Müller je fakt kliďas, Tuchel dělá prostě všechno možné i nemožné proto aby ho nemusel dát do základu, nepochopím prostě.

Reagovat
Giginek

Taky to nechápu... S tím mě Tuchel vyloženě sere

Reagovat
db18

Tohle zatím všechny trenéry položilo... tak snad tady taky...

Reagovat
Giginek

To mě přesně taky napadlo jako vůbec nestřídat, když může 5x je paráda

Reagovat
Nickname 9

A pak brečí jak jsou hráči unavení

Reagovat
bayern987

Těsně před zápasem si médiím stěžoval na náročný program a unavené hráče

Reagovat
andrew96

Wtf, kde to jako Nova Sport vysílá?

Reagovat
Heresy

No dementi

Reagovat
Martin9719

Někde udělali soudruzi chybu..

Reagovat
PavlíčeQ

po prvni puli to melo byt tak pet nula, tak snad jeste nebudeme litovat, obrana kolina neexistuje, to je pruchodak jak blazen, skoda ze z toho je jen jeden gol

Reagovat
bayern987

80 minuta, Köln má 5 čerstvých hráčů na hřišti a Tuchel ještě nestřídal...

Reagovat
db18

Pak si ty kriple stěžuj na náročný program a úzký kádr

Reagovat
Giginek

Chupo měl jít nejdýl v 60. dolů...

Reagovat
Nickname 9

Choupo neměl nastoupit...

Reagovat
Bayern +

Coman cez polčas...

Reagovat
alien17

Zdar. Prosim Vás, EF komunita už mi jednou pomohla, tak to zkusim znova. Slíbil jsem pomoc se sběrem dat a chtěl jsem Vás požádat, zda byste mohli vyplnit dotazník, který se týká vnímání zahraničních hráčů ve fortuna lize tzv. Fotbalových migrantů? Je to dlouhodobý výzkum a probíhá další kolečko sběru aktuálních dat. Děkuju

https://forms.gle/jnZs3D4aLcLWULSn8

Reagovat
Bayern +

Trepem sa osobne na RheinEnergie, aby som videl Müllera. Videl som ho. Rozcvičovať sa pod našim sektorom od 47. do 88. minuty, aby si šiel sadnúť naspäť pod deku a nenastúpil...

Prvý polčas relatívne ok, mohli sme zápas vybaviť do 30. minuty. Z celého zápasu ma najviac bavila spolupráca Kane - Sané, to je už fakt na úrovni Kane-Son z Tottenhamu, jak si menia pozície, paráda. Choupo je naživo celkom technicky skvelý hráč, naopak Coman včera tragicky výkon. Z obrany všetci klasicky, vyčnieval Laimer. U neho je proste strašne moc vidieť ako si užíva, že hrá v Bayerne a neberie to profesorsky, fakt drič.

Druhý polčas z našej strany údržba a hnusný futbal.

Köln slabučký, na rozdiel od takého Heidenheimu sa včera prakticky ani nesnažili hrat futbal. Na tu pasivitu a alibizmus sa rozčuľovali aj domáci fans.

Tuchel

Reagovat
Rudnevs

Ako chutil Kolsch?

Reagovat
Martin9719

No tak neřekl bych že to bylo až takhle s tou pasivitou ale dobrý. V první půli naopak Tuchel chtěl hrát na brejky protože věděl, že Köln je v obraně letos naivní a to se mu podařilo. Zázrakem to nebylo v poločase 0:4. Těch totálně otevřených situací v brejku měl Bayern v 1. půli několik. Baumgart samozřejmě věděl, že takhle to nepůjde a pokud budou hrát stejně tak ty góly dostanou v druhé půli - proto ta pasivita. Coman je mimochodem dle serveru Whoscored MOTM.

Reagovat
Rotbull

Dneska to nebude vůbec lehké, ale máme jim co vracet

Navíc cítím pravděpodobné zaváhání Leverkusenu, Stuttgartu i BVB

Reagovat
Rudnevs

Cítim aj ja, čakám každým kolom, že Leverkusen už zaváha. Bayern, hoc niekedy pôsobí, že ide na pol plynu, na neho vyvoláva veľký tlak každým kolom, navyše tie špekulácie o Xabim... mám pocit, že je len otázka času, kedy bude rozprávky pre Bayer koniec. Hoc by som im to moc prial.

Reagovat
Martin9719

Je ale taky potřeba se podívat na hru Bayeru jakým způsobem k těm vítězstvím přišli. Pokud jim ze základu nevypadnou ti nejvíc klíčoví hráči jako Palacios, Wirtz, Grimaldo, Hoffman tak budou pokračovat. Dnes bych se ale samozřejmě vůbec nezlobil. Na tohle bude ale Werder krátký.

Reagovat
Rudnevs

Pane bože, to je debakel.. Ja to radšej ani nechcem vidieť. Už pred zápasom som si vravel, nech to prosím neskončí 4:0 alebo podobne a už v 35. minúte je to 3:0 pre Fortunu.

Reagovat
Martin9719

No efekt nového trenéra se projevil opravdu jen trochu. Tuhle sezonu musíte opravdu asi obětovat nějaké přestavbě kádru a přípravě na další sezonu. S Herthou je to teď to samé. Poztráceli jsme 3 dobře rozehrané zápasy které nás mohli katapultovat skoro na postupové příčky nebo minimálně na ty barážové určitě. Zlepšení tam je, Dardai se snaží dostat do sestavy dost mladých hráčů jako Klemens, Gechter, Winkler. Ale hlavně nás sráží od začátku sezony dobře rozehrané zápasy a 2. poločasy kde neumíme udržet výsledek, mít víc pasáží kde se podrží míč, natáhne čas a soupeř dorazí.

Reagovat
Rudnevs

Geraerts je podľa mňa kvalitný tréner, akurát jeho systém na 5 obrancov nejak s našim materiálom nefunguje. S Henningom hráme akoby s desiatimi hráčmi, ten si musí dať pauzu, posledné zápasy je príšerný. Snáď po Fortune Karel konečne trochu zarotuje a zapojí aj mladých hráčov. Cissé by si zaslúžil druhú šancu, van der Sloot miesto Henninga, Keke Topp sa pomaly zapája.. Idrizi už neni úplný mladík, ale včera zahral ako jeden z mála dobre, nechápem prečo bol doteraz ignorovaný. Tauer by tiež mohol dostať šancu, viem, že je to len hosťovanie, ale mám pocit, že zatiaľ si snáď ani poriadne nezahral. Ono tiež postaviť tam x krát tú istú jedenástku a čudovať sa, že to nefunguje, neni bohviečo. Chápem, že zo začiatku to šlo a je tam tá snaha o kontinuitu, ale teraz, keď už to nejde, treba vyskúšať niečo nové.

Reagovat
andrew96

Kein Happyend Hned jsem si to musel ještě včera večer pustit.

Reagovat
Rudnevs

Pri zápase v Düsseldorfe sa to doslova pýtalo

Reagovat
andrew96

Reagovat
c_core

To je hrozné. Radši to moc ani teď nesleduju, v rámci zachování svého mentálního zdraví. Přeju ti hodně síly a reportuj i nadále, abych se do toho nemusel nějak víc investovat

Reagovat
Martin9719

Jinak Hoenessovi tah s posazením Guirassyho vyšel. Undav se celkem podceňuje, ale jeho statistika 9 zápasů - 7 gólů jasně ukazuje, že s ním VFB může počítat. Škoda, že je mu už taky 27 takže není tolik perspektivní třeba pro Nationalelf. Jinak by měl Nagelsmann rozhodně popřemýšlet nad nominací Antona.

Reagovat
Rudnevs

27 neni problém, ak mu to bude strielať naďalej, tak by bol Julian sprostý, keby ho na EURO nevezme. Len si ho nesmieme nechať zobrať Turkami.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Rudnevs

OT: Bjelica zrejme nový kouč Unionu. Kreatívne meno, tak som zvedavý.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele