Bundesliga - preview 11. kola: Leverkusen doma s Unionem

10.11.2023, 10:31, aktualizováno 12.11.2023, 09:09
Previews
BayArena (© AFP)

Bayer Leverkusen se může v neděli vrátit na první příčku Bundesligy, pokud doma porazí Union Berlín. Brémy přivítají Frankfurt a na Lipsko čeká na jeho stadionu Freiburg.

Bayer Leverkusen - Union Berlín

neděle 15:30

A to i přesto, že berlínský celek v týdnu v Neapoli ukončil hrůznou sérii porážek. Jenže Bayer, který si užívá vedení v tabulce s bodovým ziskem tak vysokým, jaký dosud v bundesligové historii po deseti kolech nenashromáždil, v žádném případě nehodlá přepustit post lídra tabulky někomu jinému.

V tomto směru jistě stojí za pozornost, že 6 listopadu 2022 byla pozice mezi oběma kluby opačná. Ten z hlavního města se hřál na samotném výsluní, kdežto ten ze Severního Porýní-Vestfálska tlel na třetím místě od konce. Přesto to byli die Werkself, kdo soupeři nadělil "bůra", přičemž jednou se prosadil Adam Hložek.

Ten se pravděpodobně alespoň na nějakou chvíli na hřiště dostane i tentokrát, zatímco Patrik Schick zůstává spolu s Brazilcem Arthurem mimo. Ani Urs Fischer nemusí řešit početné absence. A musí doufat, že první bod v rámci Ligy mistrů dopomůže jeho výběru ke zlepšeným výkonům také v domácí soutěži, která kdyby teď skončila, musel by do ošemetné baráže.

"Předvedli jsme dobrý výkon a konečně jsme za něj byli odměněni. Měli jsme trochu štěstí, ale jinak vidím spoustu pozitiv. Tým po celou dobu hrál s velkým odhodláním, vstřelili jsme branku a bojovali o každý balon. Myslím, že každý musel vidět, jak moc jsme chtěli dnes bodovat," prohlásil švýcarský kouč po mači hraném na Stadio Diego Armando Maradona.

Právě střelecká produktivita jeho družině v Bundeslize schází. Branku se nepodařilo vstřelit dohromady už 329 minut. Naopak ofenzivní borci na druhé straně, zvláště pak Victor Boniface, Jeremie Frimpong a Jonas Hofmann, nastupují ve velké pohodě a bylo by velkým překvapením, kdyby Frederiku Rønnowovi nepřipravili několik nepříjemných chvilek, kór když v každém z dosavadních deseti kol zaznamenali svěřenci Xabiho Alonsa minimálně dvě branky. Aktuálně jich mají na kontě rovných třicet, což tedy představuje čistý průměr tří zářezů na zápas.

Pravda, v týdnu v rámci Evropské ligy proti Karabachu musela rozhodnout až velice pozdní penalta výše zmíněného nigerijského forvarda. Přinesla však neochvějný postup do jarního play-off. S tímto vědomím tedy Leverkusen na vlastním stadionu přivítá die Eisernen, na něž dosud mezi elitou nestačili pouze jednou, když o nejtěsnější možné výhře rozhodnul svou pozdní trefou Cedric Teuchert, který už v klubu nepůsobí.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Kossounou, Tah, Hincapie - Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Boniface

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rønnow - Jaeckel, Knoche, Leite - Juranovic, Král, Roussillon - Laidouni, Haberer - Becker, Fofana

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.41 - 9.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Eintracht Frankfurt

neděle 17:30

Orli si poradili v DFB-Pokalu s Viktorií Köln, postup v rámci Evropské konferenční ligy už je v podstatě nemůže minout a v domácí soutěži okupují pohárovou pozici. I Brémy však zlepšily svoje výkony, což slibuje na Weserstadionu zajímavou podívanou.

Také proto, že klub Jiřího Pavlenky se proti Eintrachtu radoval v bundesligové historii z výhry ve třiačtyřiceti případech. Lepší statistiku má v tomto směru pouze proti Schalke. V minulé sezoně byli ale pokaždé minimálně o jednu branku lepší borci z města proslulého velikým mezinárodním letištěm.

"Jedná se o tým, ve kterém hraje řada talentovaných a rychlých fotbalistů, kteří jsou v obranné fázi velmi dobře organizovaní, což svými výkony i výsledky v posledních týdnech jenom potvrzují," nechal se slyšet Ole Werner, kterému bude vedle Christiana Große a Nabyho Keïty chybět zmíněný český gólman, jenž řeší svalový problém. Mezi třemi tyčemi se tedy opět objeví Michael Zetterer.

Na opačné straně barikády má samozřejmě silnou pozici Kevin Trapp. Z jeho spoluhráčů na hrací plochu nevyběhnou kapitán Sebastian Rode, Mehdi Loune a albánský mladíček Simon Simoni, který vzhledem ke skutečnosti uvedené v první větě tohoto odstavce na úvodní start za "áčko" stále čeká. Nicméně za rezervu příležitosti dostává.

Ani evropské poháry mu logicky nejsou zaslíbené, ale na jaře se v Deutsche Bank Parku hrát budou. Fanoušci a fanynky tedy mohou dál snít o podobném úspěchu, jaký jim hráči jejich nejoblíbenějšího klubu nachystali v roce 2022, kdy se podařilo opanovat Evropskou ligu. Dino Toppmöller má v současné době zkrátka hodně důvodů ke spokojenosti, přesto střetnutí se Zelenobílými rozhodně nebere jako hotovou záležitost.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Veljković, Friedl, Jung - Weiser, Stage, Deman - Schmid, Bittencourt - Borré, Ducksch

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Smolcic, Pacho, Max - Skhiri, Larsson - Buta, Chaibi, Knauff - Marmoush

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.55 - 2.62

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RB Lipsko - SC Freiburg

neděle 19:30

Jeden jediný bod dělí Lipsko od top čtyřky v bundesligové tabulce. A rozhodně by velmi rádo využilo sobotního zaváhání čtvrtého Dortmundu, který nestačil venku na Stuttgart, aby se do uskupení strategického umístění před reprezentační přestávkou vecpalo. Právě postavení na prvních čtyřech místech jistí postup do Ligy mistrů a o posun na ně se pokusí proti Freiburgu.

Před týdnem v táboře Die Roten Bullen bezpochyby nevládlo žádné nadšení po porážce na půdě Mohuče. V soubojích s celky, které se nacházejí na opačném pólu průběžného pořadí, chtějí určitě získávat lepší výsledky. Na vedoucí duo v podobě Leverkusenu a Bayernu saský výběr zatím nestačí, určitě však má na to přetahovat se o tabulkové rezervace s BVB, VfB, Hoffenheimem či Frankfurtem.

Právě za těmito čtyřmi jmenovanými týmy se mimochodem nachází Freiburg. Ten si na ligové frontě vede, lidově řečeno, střídavě a oblačno. Jednou vyhraje, pak padne, následně získá bod za remízu. Přece by potřeboval nabrat stabilní výkonnost, aby se nemusel bát toho, že se na příští ročník neprorve do pohárové Evropy. Před pár dny mimochodem parta trenéra Christiana Streicha v Evropské lize neměla problém se srbským TSC.

Domácí si také na evropském poli počínali vítězně a v Bělehradě získali klíčovou výhru v bitvě o osmifinále milionářské soutěže v duelu s Crvenou Zvezdou. "Každý pozitivní výsledek má vliv na náladu v kabině. Vždy chceme vyhrát, a kdykoli dosáhneme na některý z našich krátkodobých cílů, jako je kvalifikace mezi šestnáctku nejlepších v Lize mistrů, cítíme se dobře. Díky tomu jsme pak více sebejistí,” přiznával lipský stratég Marco Rose.

Plichta v tomto klání jeho družině vystačí k předskočení Borussie, poněvadž má výrazně lepší skóre než soupeř ze Severního Porýní-Vestfálska. Samozřejmě že výhra je však pro ní jedinou přípustnou variantou a prvotní ambicí, jakkoli umí být Freiburg nepříjemný. "V Bundeslize jsme trochu ztratili půdu pod nohama. Očekávám tak, že nyní budeme hladoví a agresivní. Chceme se na ligové scéně vrátit na správnou cestu,” potvrzoval Rose.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Klostermann, Lukeba, Raum - X. Schlager, Kampl - Simons, Baumgartner - Openda, Šeško

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Lienhart, Kübler - Höfler - M. Eggestein, Röhl - Dóan, Grifo - Höler

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 5.10 - 7.26

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - 1. FSV Mainz 05

sobota 15:30

V důležitém utkání mezi Darmstadtem a Mainzem povedou obě mužstva muži, kteří se momentálně ujímají role trenérů pouze dočasně. Domácí by se výhrou vzdálili sestupovému pásmu, hosté zase usilují o jeho opuštění.

Darmstadt k trenérskému provizoriu donutily nepříjemné důvody v rodině hlavního kouče Torstena Liberknechta, neboť jeho žena se zotavuje z prodělané mrtvice. O to víc se však "Lilien" nyní semkly. "Nebudu na to sám. Máme velký trenérský tým. Diskutujeme, probíráme a všechna rozhodnutí děláme společně. Také s Torstenem vedeme každodenní dialog, je s námi ve spojení přes video," prozradil Lieberknechtův asistent Ovid Hajou, jenž v sobotu převezme pravomoci absentujícího lodivoda.

Jan Siewert zase v Mainzu povýšil od mládežnických kategorií poté, co rezignoval trenér A-týmu Bo Svensson. A zatím se nikam nepakuje, neboť před týdnem při své premiéře na lavičce dovedl FSV k prvnímu (a nečekanému) vítězství v sezóně nad Lipskem. "Máme jasno o tom, jak chceme hrát. V Mainzu je spousta věcí dobře zavedených. To mi také od začátku vyhovovalo. Nyní bude klíčové, abychom kultivovali naši hru a efektivněji zakončovali," řekl Siewert před výjezdem "Nullfünfer" do Darmstadtu.

V sestavě FSV by poprvé v sezóně měl figurovat uzdravený pravý bek Silvan Widmer. Stejně tak se po týden trvající absenci počítá s návratem mladého útočníka Brajana Grudy. Po dlouhé době začal trénovat jiný forvard Jonathan Burkadt, ten ovšem dál figuruje na seznamu zraněných. Tamtéž se nacházejí obránci Stefan Bell s Andreasem Hanche-Olsenem, středopolař Joshua Guilavogui a útočná naděje do budoucna Nelson Weiper.

Lilien schází hned tři hráči kvůli trestům za červené karty. Jmenovitě se jedná o zadáky Fabiana Hollanda s Matejem Maglicou a záložníka Klause Gjasulu. Zranění pak do hry nepustí útočníky Darmstadtu Braydona Manua a Fabia Torsiella.

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Zimmermann, J. Müller, Klarer - Bader, Schnellhardt, Nürnberger - Mehlem, Kempe - L. Pfeiffer, Skarke

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Fernandes, Van den Berg, Leitsch - Widmer, Barreiro, Kohr, Caci - Richter, Lee - Onisiwo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.26 - 3.49 - 2.31

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Borussia Dortmund

sobota 15:30

Poslední dvě bundesligová kola jednoznačně ukázala, jak moc je důležitý v letošní sezóně pro Stuttgart útočník Serhou Guirassy. Právě díky jeho přispění se celek, který loni tvrdě usiloval o záchranu, najednou ocitl v bojích o nejvyšší místa. Když naopak chyběl kvůli zranění, hned se do jeho výsledků vklínily dvě prohry. Proti Dortmundu by už každopádně mohl být zdravý.

Neočekává se tak jako tak, že by po zhruba třítýdenní absenci nastoupil forvard z Guiney okamžitě od začátku. Podle informací německého magazínu Kicker již zažehnal své problémy se stehnem, stěží každopádně odhadovat, zda je ještě úplně fit. Jeho návrat na trávníky však fanoušci VfB zajisté vyhlížejí s velkou netrpělivostí. Platí to mimochodem také o samotném hráči, kterého už v tabulce nejlepších bundesligových střelců předskočil Harry Kane. A určitě míní co nejrychle podnikat další přetahovanou se snajprem z Bayernu.

Dortmund sice před týdnem tvrdě padl na pusu, o pár dnů později si však napravil reputaci. Po hodně nepovedeném derby s Bayernem totiž porazil v Lize mistrů doma Newcastle a výrazně oživil své naděje na postup do osmifinále. Der Klassiker byl evidentně rychle zapomenut, jednoduše nebyl žádný čas na truchlení. A pochopitelně že takový rezultát může mužstvo hodně povzbudit před nynějším klání v Bádensku-Württembersku. Die Borussen byli se svým výkonem ze zápasu s anglickým protivníkem spokojeni. "Odehráli jsme fakt super utkání,” vzkazoval svým svěřencům Edin Terzic, kouč BVB.

Jestliže Stuttgart v posledních týdnech trápil zdravotní stav Guirassyho, pak Dortmund zranění kapitána Emreho Cana. Podobně jako v případě Guirassyho je i Canův start do nejnovějšího klání nejistý. "Až v pátek po tréninku budeme vědět víc. Bude to hodně těsné, zda to stihne nebo ne. Doufáme, že mu zdraví vydrží a že ho během reprezentační přestávky uvidíme na tréninkovém hřišti častěji," přál si Terzic.

Oba soupeři měli na svém kontě po deseti odehraných kolech shodný počet jednadvaceti bodů, i tahle skutečnost tak slibuje vyrovnané měření sil. Terzic mimochodem složil chválu na svého protikolegu Sebastiana Hoenesse. A obecně očekává těžký mač. "Pod Hoenessovým vedením hraje Stuttgart dobrý fotbal. Je to vidět i na výsledcích,” uvedl. "Když drží míč, počíná si velmi úspěšně. Je flexibilní a díky rychlosti, kterou produkuje po křídlech, je nebezpečný při brejcích. Navíc je stabilní v defenzivě, inkasoval dosud málo gólů. Dává vám navíc jen málo příležitostí pro to, abyste skórovali.”

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Rouault, Anton, Zagadou, H. Ito - Karazor, Stiller - Millot - Leweling, Führich - Undav

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Süle, Hummels, N. Schlotterbeck, Ryerson - Özcan, Sabitzer - Reus - Brandt, Adeyemi - Füllkrug

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.97 - 2.75

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Augsburg - TSG Hoffenheim

sobota 15:30

Pod Jessem Thorupem už Augsburg nevypadá na tak jednoznačného účastníka bojů o záchranu. Po příchodu dánského stratéga získali "Fuggerstädter" sedm bodů z devíti možných. O další budou bojovat proti Hoffenheimu, jenž je však na hřištích protivníků mimořádně silný.

Díky výsledkovému zlepšení se Augsburg posunul v bundesligové tabulce na jedenácté místo. Sami Fuggerstädter ale zůstávají na pozoru. "Jde jen o malé kroky správným směrem. Nemůžeme si teď sednout na zadek, protože nás čeká ještě spousta práce," upozornil trenér FCA Thorup, jenž má od tohoto týdne nově k ruce jako asistenta svého krajana Jacoba Friise.

Hoffenheim sice uplynulý víkend podlehl Leverkusenu, nicméně s vedoucím celkem soutěže odehrál vyrovnanou a odvážnou party. Jinak se navíc "Kraichgauer" v Bundeslize daří, a to především na hřištích soupeřů. Mimo svůj stadion uzmuli všechny body, o něž se hrálo. "Jde nám o pokračování pozitivního trendu. Chceme ukázat určitou vyspělost v různých fázích hry a zajistit hlubokou obranu. Zároveň si chceme vytvořit dostatek šancí prostřednictvím útočících hráčů," řekl před výletem do Augsburgu kouč TSG Pellegrino Matarazzo.

Hoffenheim v průběhu týdne oznámil prodloužení smlouvy s brankářskou jedničkou Oliver Baumannem. Ten by v sobotu neměl chybět, nejisté je naopak nasazení útočníka Andreje Kramariće, jenž se nedávno zotavil ze zranění. Jistě pak na straně TSG do zápasu nezasáhnou pravý bek Pavel Kadeřábek a záložníci Florian Grillitsch s Dennisem Geigerem a Marcem Johnem. Hrát nebudou ani křídelník Robert Skov, který neodcestuje ani na následující sraz dánské reprezentace, a forvard Mërgim Berisha, jenž si v průběhu týdne přivodil vážné zranění kolene.

Fuggerstädter budou z důležitých hráčů postrádat stopera Reece Oxforda a středopolaře Arneho Meiera.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Rexhbecaj, Dorsch - F. Jensen, Michel, Demirović - Tietz

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Vogt, Akpoguma - Skov, Stach, Bülter - Prömel, Kramarić - Weghorst, Beier

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 4.05 - 2.72

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - 1. FC Heidenheim

sobota 15:30

Bayern stále nedokáže v Bundeslize předskočit vedoucí Leverkusen, jakkoli především v posledních dvou kolech potvrzoval, že v útoku je velmi nebezpečný. Harry Kane se hned dostal na čelo tabulky střelců, po výsledkové stránce mimochodem bavorská družina žádný problém nezapsala ani před pár dny v Lize mistrů. V roli favorita je také proti Heidenheimu.

Kolem domácích je vždy velký humbuk, když zaznamenají nějaký nečekaný nezdar. Pohárový výpadek s třetiligovým Saarbrückenem však dokázali hned napravit, jasně ovládli Der Klassiker na půdě Dortmundu a zvítězili na evropské scéně nad Galatasarayem. Závěrečný soupeř před reprezentační přestávkou by po papírové stránce neměl představovat větší překážku. Nováček Bundesligy zkrátka nebude mít v Allianz Aréně co ztratit.

Mnichovský stratég Thomas Tuchel nicméně nechtěl protivníka podceňovat. A připomněl jeho dosavadní ne úplně špatné výsledky. Jen připomeňme, že pro partu trenéra Franka Schmidta je klíčová jedině záchrana. "Před týdnem Heidenheim porazil Stuttgart, který je letos ve špičkové formě,” podotkl Tuchel. "Ve svých výkonech je trochu nestabilní, to ano. Ale je to tým, který je velmi silný ve vzduchu, velmi silný při standardkách a centrech. Flexibilně umí reagovat na soupeře, poměrně často upravuje formaci,” dodával.

Zrovna pro Bayern nepředstavuje mezinárodní pauza jakési juchání nad tím, že si někteří hráči od fotbalu odpočinou či doléčí své lehčí šrámy. V jeho kádru je totiž spousta těch, kteří si své povinnosti v nároďáku plnit budou, lépe řečeno drtivá většina. Tuchel tak potřeboval v několika zápasech obměnit sestavu. A pokračovat bude muset znovu, až se klubová kopaná zase dostane do oběhu. "Potřebujeme si zkontrolovat Leona Goretzku, Dayota Upamecana a Raphaëla Guerreira. Máme také několik hráčů, kteří odehráli obrovské množství utkání, jako je Alphonso Davies a Min-jae Kim,” rozplétal případné absence na Heidenheim. "Jsme s hráči v neustálé komunikaci. Jeden nebo dva z nich trápí menší zranění. O všem určitě rozhodneme až v den zápasu,” dodal.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Mazraoui, Upamecano, Kim, Davies - Laimer, Goretzka - Coman, T. Müller, L. Sané - Kane

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Kev. Müller - Traoré, P. Mainka, Gimber, Theuerkauf - Maloney - Dinkci, Beck, Schöppner, Beste - Kleindienst

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 11.40 - 23.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

VfL Bochum - 1. FC Köln

sobota 18:30

Domácí získali z posledních dvou duelů čtyři body, díky čemuž se vyhoupli nad sestupové pásmo. Prodloužit sérii neporazitelnosti můžou s prozatím posledním Kölnem, který bude chtít odvrátit osmou porážku v sezoně.

Kozli měli za sebou šestigólový příděl od Lipska a konec v DFB-Pokalu kvůli prohře s Kaiserslauternem, když na jejich stadion dorazil Augsburg, oživený příchodem nového trenéra. Na branku Lintona Mainy se podařilo odpovědět, takže se zrodila remíza. Právě trefování se do prostoru za zády soupeřova brankáře se zatím zdá býti velmi náročnou činností.

Hráči klubu z města nad řekou Rýn v deseti kolech skórovali osmkrát, což představuje nejhorší statistiku ze všech bundesligových účastníků. V praxi to znamená, že přesným zásahem skončila každá jejich sedmnáctá střela. Kouč Steffen Baumgart tedy jistě přivítá reprezentační přestávku, aby mohl lépe promyslet strategii do dalších zápasů. Tedy za předpokladu, že po tomto v případě dalšího nulového zisku neztratí důvěru vedení.

Thomas Letsch se o místo zatím patrně bát nemusí. Ani kdyby výsledek duelu s Kölnem nebyl zrovna příznivý. Přeci jen oba mančafty dělí v tabulce pouze tři bodíky. "Samozřejmě věřím tomu, že budeme na hřišti dominovat. Očekávám intenzivní utkání, protože hráči Kölnu bývají často v pohybu, ať už při hře s míčem nebo bez něj. Věřím tomu, že po závěrečném hvizdu budeme lepší," nechal se slyšet pětapadesátiletý lodivod.

Die Unabsteigbaren čeká třetí partie v řadě, kdy se střetnou s celkem, jaký se v tabulce nachází v jejich blízkém okolí. V předchozích dvou kláních to vyšlo. I zásluhou Takumy Asana, jenž se proti Darmstadtu prosadil hned dvakrát a jenž nebude scházet v základu ani tentokrát. Na rozdíl od Matúše Bera, Ivana Ordetse, Michaela Essera a Mohammeda Tolby, kteří jsou zranění.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Mašović, Schlotterbeck, Bernardo - Losilla - Osterhage, Stöger - Asano, Hofmann, Broschinski

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Carstensen, Hübers, Chabot, Heintz - Kainz, Martel - Waldschmidt, Uth, Maina - Selke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.68 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - VfL Wolfsburg

pátek 20:30

Po slabším vstupu do sezony začal Mönchengladbach sbírat více bodů, stále ovšem má na čem pracovat. Totéž lze říct o Wolfsburgu, jenž naopak v úvodu ročníku těžil z formy svého kanonýra Jonase Winda, avšak říjen "Vlkům" vůbec nevyšel. Dočkají se v Borussia-Parku první bundesligové výhry od konce září?

Zatímco v prvních pěti kolech nejvyšší německé soutěže získal Gladbach jen dva body, v dalších pěti utkáních se mu již vedlo výrazně lépe. Jeho fanoušky sice dost zklamalo vystoupení "Hříbat" v derby proti Kolínu, jinak ale Borussia od šestého kola pravidelně boduje. Ze spodních pater tabulky se tak vysápala výš a před střetnutím s Wolfsburgem zaujímala jedenáctou pozici.

Uspokojit se však Gladbach ještě nemůže. "Našemu mladému týmu určitě ještě něco chybí v robustnosti, chytrosti a tvrdosti v soubojích. Jsme ale v procesu a pracujeme na tom. Jsem přesvědčen, že v pátek uděláme v těchto oblastech další krok vpřed," vzkázal na předzápasové tiskové konferenci kouč Hříbat Gerardo Seoane.

Gladbach se rozjíždí, Wolfsburg se naopak zastavil. Po čtyřech bundesligových kláních bez jediné výhry spadl v tabulce na deváté místo. V říjnu zvládli Vlci jediný soutěžní duel, a to na samotném konci měsíce, kdy z německého poháru vyřadili obhájce trofeje z Lipska. Na to chtěli uplynulý víkend navázat, jenže navzdory obratu ve skóre nakonec jen remizovali s Brémami.

Před výletem do Borussia-Parku musí Wolfsburg řešit potíže zejména se složením středu defenzivy. "Moritz Jenz je stále nemocný a Maxence Lacroix chybí kvůli trestu za červenou kartu. Takže nám chybí dva střední obránci. To nám situaci nijak neulehčuje. Ale jsem přesvědčen, že najdeme dobré řešení," uvedl trenér VfL Niko Kovać, jenž naopak potvrdil, že po měsíc trvajícím zranění bude chytat brankářská jednička Koen Casteels. Připraven bude taky zadák Vlků Rogério, jenž hrál naposledy v září. Dál však absentují křídelník Patrick Wimmer a útočník Lukas Nmecha.

Hříbatům se před týdnem ve Freiburgu zranil Jordan Siebatcheu, jehož by měl v útoku nahradit Tomáš Čvančara. Po uplynulém utkání desátého kola léčí bolístky taky obránce Maximilian Wöber, jehož stejně jako Siebatcheua limituje svalové zranění - start rakouského fotbalisty proti Wolfsburgu nicméně není zcela vyloučen. Na marodce Gladbachu zůstávají gólman Jonas Omlin, stoper Ko Itakura, defenzivní univerzál Tony Jantschke a středopolař Yvandro Borges Sanches. Pravý bek Stefan Lainer dál bojuje s nádorovým onemocněním.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Scally, Elvedi, Wöber (Friedrich) - Weigl - Honorat, Reitz, Koné, Netz - Čvančara, Pléa

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mæhle, Bornauw, Zesiger, Rogério - Vranckx, Svanberg - Černý, Majer, Paredes - Wind

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.92 - 2.89

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
10
9
1
0
30 : 10
28
2
Bayern Mnichov
10
8
2
0
38 : 7
26
3
VfB Stuttgart
10
7
0
3
27 : 13
21
4
Borussia Dortmund
10
6
3
1
20 : 15
21
5
RB Lipsko
10
6
2
2
25 : 9
20
6
TSG Hoffenheim
10
6
0
4
22 : 19
18
7
Eintracht Frankfurt
10
4
5
1
15 : 9
17
8
SC Freiburg
10
4
2
4
13 : 19
14
9
VfL Wolfsburg
10
4
1
5
15 : 16
13
10
FC Augsburg
10
3
3
4
19 : 22
12
11
Borussia Mönchengladbach
10
2
4
4
19 : 23
10
12
Werder Brémy
10
3
1
6
16 : 20
10
13
1. FC Heidenheim
10
3
1
6
15 : 22
10
14
VfL Bochum
10
1
5
4
10 : 24
8
15
SV Darmstadt
10
2
1
7
14 : 32
7
16
Union Berlín
10
2
0
8
11 : 22
6
17
1. FSV Mainz 05
10
1
3
6
11 : 24
6
18
1. FC Köln
10
1
2
7
8 : 22
5

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (37)

Přidat komentář
Werkrider

Celkem by mne zajímalo jak vnímají gladbaští Seoaneho.

Mám pocit, že pořád hrají něco jiného, od 4-4-2 přes 3-5-2 až po 4-5-1, z toho se musí klukům hlava točit. Je mi jasné, že je to částečně kvůli zraněním, ale nějak by se měli ustálit, je listopad.

Jsem na ně zvědavý. A co před tím, Schalke nebo Kiezkicker? 2,0 a 1,6 na 1 je lákavé.

Reagovat
Rudnevs

Snáď si nedal Schalke. Teraz som prišiel domov, ale proti Elverbsergu som ani nič nečakal. Po dvoch výhrach bolo všetko až moc pekné, a toto bude Realitätscheck. Navyše Eleversberg je pre mňa tento rok holt celkovo taký kazič nádeje, niečo ako minulý rok Heidenheim.

Reagovat
Werkrider

Tak Gladbach nakonec 3-5-2, to je z těch možností ta, co jsem čekal nejmíň

Ale tak i svým tipem na Pauli a Schalke jsem se moc nepředvedl, takže tak. Nevsadil jsem naštěstí.

Reagovat
Martin9719

Tak mi to s tím tipem na vítěznou sérii Schalke taky moc nevyšlo. A teď koukám, že ještě ztrácí opět i HSV. S těmihle turistickými ztrátami o ně začínám mít znovu docela strach. Na konci ligy je to může opět mrzet.

Reagovat
Bayern +

Ako sa darí Wannerovi pls?

Reagovat
Rudnevs

Neviem, v piatok nastupil na par minut a mal jednu dobru akciu ale inac Elversberg moc nesledujem. Ale cisla nema zle, dal uz i gol.

Reagovat
Pablos

Kéžby vzhledem k Pešírovi a Šilhavému, nastoupil Čvančara a dal dva fíky aspoň

Reagovat
smazaný uživatel

Přál bych mu to

Reagovat
smazaný uživatel

Polovina splněna

Reagovat
Pablos

yes pojď mi

Reagovat
20fredy20

Kde je ten drak co tu stale kritizuje Kanea ?

Reagovat
Martin9719

Zajímavý jak kvůli bránění Bensebainiho radši poslal Terzič bránit k němu Ryersona a na pravé straně nechal Brandta. Adeyemi musí dolů, celkem jsem se strachoval aby dohrál poločas. Undav je výborný útočník ve stínu výkonů Guirassyho.

Reagovat
Rudnevs

Adeyemi je finished, Loredana ho znicila. Stuttgart ale pekne, vyhra proti BVB sa velmi ceni. Mozno to s tym utokom na Europu myslia fakt vazne.

Reagovat
Martin9719

Nemyslím si že tak docela. S Newcastlem to oživil, s Eintrachtem měl též asistenci. Zápas kde ale má běhat a pracovat pro tým pro něj není. Navíc je vidět že to spíš nedává psychicky. Pořád je mu 21. VFB má jednoznačně výkonnost na Evropu, Hoeness hraje podobným stylem jako B04 a v první půli se BVB absolutně nedostalo do hry. VFB navíc není jen o jednom hráči jak si každý myslí, Undav toho důkazem a v záloze je na střídání např. Silas, Jeong, výborně zahrál Mittelstädt. Stabilní formu má navíc Führich. To, že je ale VFB tak kde je spíš herním systémem do kterého teď Hoenessovi zapadá skoro každý.

Reagovat
Rudnevs

Hrajú fakt perfektne a myslím, že v tejto fáze sezóny sa už dá hovoriť o podarenej sezóne. Od Hoeneßa by som to teda vôbec nečakal, on ma v Hoffe absolutne nenadchol a ani ho nejak moc nemusím, rovnako ako celú ich rodinu, ale teraz je oproti TSG ako vymenený a musím povedať, klobúk dolu.

Na príkladoch ako Bayer, Stuttgart, St. Pauli vidno, koľko veľa spraví dobrý tréner. Úplne kľúčový človek v tíme. A potom sú tu kluby ako Schalke, ktoré mohlo mať Bielsu s Rangnickom a miesto toho stavili na pánov ako sú Grammozis, Franky Kramer a Reis. Uvidíme, čo HSV.. tam sa rozhodli staviť na kontinuitu, ale tiež si niekedy vravím, že už by to chcelo Waltera vyraziť. Bol tam už dosť dlho, to už by nám hádam ani nikto nevyčítal, že sme “zas vyhodili trénera”.

Reagovat
Martin9719

No, po víkendu se ti nedivím že bys Waltera vyhodil, to si myslím že vás v HSV komunitě bude víc. Dostat skoro bůro v Kielu a být zároveň na 2. místě je prostě tak nějak zvláštní. Je to i o tom, že kdyby letos měla 2. Bundesliga menší vyrovnanost a těch adeptů na postup by bylo víc tak by HSV v tuto chvíli už ani na postupových pozicích zatím nebylo. Ale jak řekl Guardiola - dejte manažerům čas a ono se ukáže. Walter ale dostal už celkem dost na to aby splnil hlavní cíl. Nechat do konce sezony a pak ať klidně letí. Co jsem teď koukal na historii koučů HSV tak u vás už se vystřídala celá německá smetánka.

Reagovat
Rudnevs

No práve, tých trénerov sa v HSV i Schalke vystriedalo už toľko, že potom snáď už zakaždým aj v prípade správne odvolaného trénera všade počuť výsmech a reči o (ne)kontinuite, prípadne nejake porovnania s Freiburgom a Heidenheimom. Som zvedavý, či by toto nastalo aj po konci Waltera, ten tam je už predsa len dlhšie (zrejme asi aj preto, aby sa prave nastolil trošku kľud a toľko spomínaná kontinuita), zatiaľ by som ho nechal, ale ak bude postup v ohrození, už by som hovoril inak. Predsa len, času dostal dosť. Nový tréner by potom nemusel byť okukané meno z Nemecka, ale po vzore Schalke či Augsburgu, niekto zaujímavý zo zahraničia. Futbalový romantik vo mne už pokukáva po Ruudovi van Nistelrooyovi, aj keď samozrejme tie vyjadrenia po kariére tomu asi moc nenapovedajú.

Reagovat
Martin9719

Ten Jens Thorup v tom Augsburgu pěkně začal už v Heidenheimu, to byla krásná jízda ten pětigólový obrat. A Augsburg vlastně 4 zápasy neprohrál, což je krásný počin pro ně. U HSV už by asi nemělo smysl opakovat některé trenéry. Je taky otázka když to takhle půjde dál a postup bude znovu v ohrožení tak jestli prostě nesáhnete před koncem sezony třeba k výměně kde by případný efekt po příchodu nového trenéra přinesl postup jakkoli. Ale stejně si myslím, že pokud chce HSV po postupu v 1. Bundeslize hrát aspoň nějakou roli tak to chce ještě zatraceně posílit.

Reagovat
Rudnevs

Akonáhle to Thorup prebral, vedel som, že FCA nebude mať s zostupom nič spoločné. Ten kouč patrí v Dánsku medzi špičku.

Samozrejme, že HSV bude musieť posilniť. To ostatne každý druholigový tím, na to aj sú tie prestupové okná. Ale už to neni tak, že by na to ten káder vyslovene nemal. Ten tím vyzerá byť zohratý a na 2. BL až nadštandardný.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Rudnevs

Dnes ocakavam prehru Bayeru s Unionom. Tu ste to citali prvi.

Reagovat
Werkrider

Zmaž to!

Reagovat
Martin9719

Partenopei sice teď dostali i od Empoli, s Unionem to taky hitparáda nebyla, ale pro Union to může být vzpruha. Nemyslím si, že by měli vyhrát ale remizovat klidně můžou když to ukopou jako na San Paolu. Stačí si ale pohlídat standartky a aby někde neutekl Becker s Fofanou, pak je totiž Union bezzubý, na nic jiného to nehrajou.

Reagovat
Rudnevs

Uplne som to trafil nakoniec

Reagovat
Martin9719

Tak mi řekni jak dopadne skvěle rozehraný druhý poločas na Weserstadionu..

Reagovat
Rudnevs

Vyhrá Werder, nejak to uhaluzí.

(Snáď vyhrá Eintracht )

Reagovat
Martin9719

Že se ptám fanouška HSV žejo.

Reagovat
Martin9719

Ne, ale asi i přes remízu je to jediné pozitivum tohoto víkendu. Když pominu výhru MU 1:0 na Lutonem tak všechny moje týmy (dejme tomu ještě na BSC ok, byť mě to taky nasralo) tragédie.

Werner od té doby co postavil konečně trojlístek do středu se Stagem jako DM a vrátil do sestavy Bittencourta tak to začalo fungovat. Nevím co ho vedlo od začátku sezony tam cpát Lynena který vyhořel už v 1. kole a nebo potom tragického Grosse. Zároveň se po těch střídáních útočníků - každé kolo někdo jiný v základu s Duckschem konečně našel ideální parťák Borré.

Reagovat
Rudnevs

Taktiež mi príde, že tento týždeň je celý nejak na hovno, samé kokotné výsledky, ešte aj stávky nevyšli, nech už je ďalší týždeň…

Werder moc nesledujem, Gross to je taký váš Matriciani, nie? Týpek čo prišiel od nejakych amatérov ako z núdze cnosť a drží sa tam už pomerne dlho, ale hoc sa mu snaha nedá uprieť, futbalovo je celkom limitovaný.

Inak ani ako fanúšik HSV nejak Werder neriešim, teda do doby kým sa nejaki fans Werderu nezačnú navážať do HSV alebo Schalke, ale oceňujem tento tradičný klub, ktorý má dosť cool históriu a ešte aj dnes celkom zaujímavé čaro. Napr. tuším jediný štadión, ku ktorému sa dá dostať na lodi. Pri neúčasti HSV, Hannoveru či Hansy udržujú v Bundeslige severské vibes. Ešte aj tréner sa volá Ole, to mi hneď pripomína nejaky škandinávsku drámu alebo Schimmelreitera.

Reagovat
andrew96

Třeba v uplynulé sezóně byl ale Groß výborný. Na rozdíl od sestupové sezóny.

Reagovat
Martin9719

Gross má kariéru takovou, že hrál dokonce i za rezervu HSV. On se spíš tak nějak svezl s tím tragickým výkonem na Merck-Stadionu a pak už nedostal čuchnout, což je ale dobře. Ole už pochopil že nejlépe se hraje s hráči co už hráli v minulé sezoně. Ty přestupy až např. na Demana, Borreho (host) se moc nepovedly. Ještě může být zajímavý Njinmah, což je spíš brejkový hráč a do unavené obrany. Hlavně je podstatné aby hrál Friedl, to je šéf obrany. Weserstadion má s domácí atmosférou pro mě takové hezké kouzlo. Hlavně se hraje na prahu záchrany a je pořád vyprodáno. Brémy jsou fotbalové město a je z toho cítit velká tradice. Já osobně určitě nemám problém s HSV jako rivalem a budu rád když doplní Bundesligu o další tradiční tým u kterého se čeká na návrat.

Reagovat
Seydou Doumbia

Grimaldo OMG to je šílený podpis zadarmo další nádherný gol z poza šestnáctky...letos 8+5 už, nechápu...do realu, city, bayernu s ním

Reagovat
Martin9719

Vždy jsem se podivoval nad tím co vlastně dělá v Benfice, to že to potvrdil v Bayeru mě moc nepřekvapuje. Čekal jsem kdy si ho stáhne zpět Barca ale nikdy k tomu nedošlo.

Reagovat
Rudnevs

Až na tú poslednú vetu. Je pekné, že takéhoto hráča má Leverkusen. Nemusí každý hrať v Premiér líg a podobne. Páči sa mi, keď občas nejaky top hráč hrá v klube à la Bayer, Sevilla, Valencia, Atalanta,…

Reagovat
Seydou Doumbia

tak on v benfice stágnoval a asi potřeboval novou výzvu, podle toho co jsem četl...takže super krok pro něj

Reagovat
Jordi Alba

Škoda toho zranění u nás a pravděpodobně i toho, že sám prodloužit smlouvu nechtěl, (Tam už si nejsem 100% jistej jestli to takhle opravdu bylo.) přitom že to někam dotáhne pokud nebude nonstop zrakvenej bylo už předtím očividný.

Reagovat
vladino10

Pozerať Leverkusen je úplná radosť posledné mesiace

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele