Baskicko se po čtyřech letech zase dočká. Spící reprezentaci symbolicky vyzve mistr Bielsa

23.03., 11:59
Aktuality
Marcelo Bielsa (© AFP)
Zaujalo nás

I během reprezentační pauzy dnes výjimečně ožije centrum španělského autonomního společenství Baskicka, bezmála milionové Bilbao. Do města, kde dobyl srdce nejednoho fanouška Athleticu, se totiž vrací legendární kouč Marcelo Bielsa, aby se svou uruguayskou eskadrou probudil z dlouhého spánku baskickou reprezentaci.

Ač se naposledy v prosinci 2020 veřejně pokusili přesvědčit FIFA i UEFA o jejich vpuštění do mezinárodních organizací a tedy i kvalifikací na evropské a světové šampionáty, Baskové nadále nejsou zcela uznanou reprezentací. Tento poslední pokus, který se tehdy opíral o čerstvou zelenou pro Gibraltar, okamžitě vyšuměl. Dodnes se tedy bavíme spíše o reprezentaci tolerované, které musí zápasy vždy specificky povolit španělská fotbalová asociace, jinak se jakýkoliv neoprávněně reprezentující Bask vystavuje krutým trestům.

Když už nicméně k takové výjimce dojde, jako naposledy při výhře 2:1 nad Kostarikou v listopadu 2020, jedná se o velkou slávu. Minule se s radostí dočkal Eibar, podstatně menší město, které se však toho času stále ještě (dosud naposledy) pyšnilo prvoligovým celkem. Základní jedenáctku tenkrát tvořilo rovnou devět zástupců Athletiku, zdaleka nejsilnějšího baskického klubu, přičemž na hřiště vběhla i mezinárodně známá jména jako Iker Muniain, který dokonce skóroval, či Iñaki Williams, jenž o pár let později vzal zavděk Ghanou.

Letos se výjimečná událost přesouvá do Bilbaa, kam zajíždí sám král Bielsa, jehož fanoušci tamního Athletiku stále bezmezně uznávají pro senzační jízdu do finále Evropské ligy 2011/12, která hned v osmifinále přinesla fantastický dvojí triumf nad Manchesterem United. Parta kolem dvou z nejslavnějších synů Baskicka, Javiho Martíneze a Fernanda Llorenteho, zároveň v téže památné sezoně dokráčela až do finále Copa del Rey, kde pro změnu podlehla Barceloně.

Nyní Bielsa stojí v čele Uruguaye, 11. nejlepší reprezentace na světě dle žebříčku FIFA. Přesto je však na místě se tázat, zda dnes bude koučovat výrazného papírového favorita.

Soupiska Baskica totiž opět působí silně, když čítá jak zkušené vyslance průběžně čtvrtého a šestého celku LaLigy, tedy Athletiku a Realu Sociedad (Dani García, Mikel Vesga, Aritz Elustondo), tak i mladé pušky z týchž adres (Jon Ander Olasagasti, Jon Pacheco, Malcolm Adu Ares). Talent navíc nebude chybět ani na lavičce: tým povede Jagoba Arrasate, dlouholetý lodivod loni sedmé Osasuny, která sídlí v Pamploně, hlavním městě sousedního autonomního celku Navarre, rovněž historického distriktu Baskicka.

Baskická reprezentace má za více než stoletou historii svého působení negativní bilanci všehovšudy se čtyřmi zeměmi: Argentinou, Maďarskem, Walesem a Kamerunem. Sehrát už přitom stihla 41 oficiálně zaznamenaných utkání a například Mexiko, s nímž se utkala zdaleka nejčastěji (sedmkrát), stihla porazit dokonce v pěti případech. Uruguay tak určitě bude mít co dělat - čelit hrdému národu, kterému je odpírána reálná soutěž, to opravdu není žádný med.

Autor: Tomáš Daníček / marca.com, x.com/sweeperpod

Komentáře (21)

Přidat komentář
Mistřizbystří

Věděli jste že nám tu chodí Schürrle v zimě v kraťasech na Sněžku?

Reagovat
Mistřizbystří
Reagovat
Kejza

dobrej magor

Reagovat
fabec1222

Poláci tam slušně neunášej

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
oli9

Reagovat
Kejza

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Freedo

Jo, je to rok starý a šel tam, protože tam chodí i Wim Hof se svými skupinami. Napodobování toho je kravina, která už víc lidí stála život a pravidelně kvůli tomu vyjíždí horská služba.

Reagovat
Mr.Mike

Kdyz sem chodil tak pokazdy se nekdo takovej nasel..doufam ze jim ty vyjezdy nechavaj proplatit.

Reagovat
Freedo

Reagovat
fabec1222

K ideálu mu chybí ještě sandály. Tyhle lidi, co nakoukaj pár videí na Youtube a na základě toho si vyhodnotí, že jsou na danou věc odborníci, a že to je úplná pohoda, jsou v horách úplně nejhorší.

Reagovat
Freedo

Souhlasím. Kdyby se pod odborným dohledem rozdýchali, tak bych to ještě bral. Lidi, co tu metodu vyučují, musí mít certifikaci. Ale dělat to amatérsky na vlastní pěst a pak jít nahoru, to je blbost. Málokdo si uvědomuje, že ta hora má blbejch 1600m, ale na vrcholu panuje arktické klima. Většinou tihle naháči v poho vylezou nahoru a tam se tak silně podchladí, že nemůžou dál.

Reagovat
Kucka

Kdyby vás taky zajímalo - na Wiki píšou, že za ně můžou hrát i hráči s ofiko repre starty (třeba Williamsovi), ale ti většinou ve stejném termínu reprezentují svoji zemi, která má přednost, anebo je kluby nemusí pustit, protože nejde o oficiální mezistátní zápas.

Je tam taky good point s tou pozitivní bilancí - Baskové většinu zápasů hrají doma a pro nominované, kteří by se často do španělské / francouzské repre neměli šanci dostat, je dost prestižní zápas, kdežto pro soupeře jsou to naprosto nedůležité zápasy, kam nemají důvod posílat plnou palbu a přetrhnout se.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Kejza

Reagovat
milan78

by se s nima měla poměřit haškova družina

Reagovat
Seydou Doumbia

už dlouho češi neměli ostudu co

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele