BARCLAYS PREMIERSHIP: 31. KOLO

07.04.2005, 12:30
Aktuality
Arsenal proti Norwichi nezaváhal a vrátil se na druhé místo tabulky před Manchester United, který pouze remizoval s Blackburnem. Chelsea opět zvítězila, tentokrát na St.Mary's porazila Southampton. W.B.A. navázal na vítězství proti Charltonu a doma si poradil s favorizovaným Evertonem. Newcastle utrpěl na domácím hřišti ostudnou porážku od Aston Villy.


Middlesbrough FC - Derby County   0:0

Charlton si v minulém kole prohrou zkomplikoval cestu do evropských pohárů a potřeboval uhájit jednobodový náskok před dotahujícími se Tottenhamem a Middlesbrough. Domácí se museli vyrovnat s absencí několika hráčů základní sestavy, kvůli červené kartě nemohl nastoupit obránce El Karkouri a pro zranění stále chyběl bulharský záložník Kishishev.

Zápas začali na The Valley lépe hosté a už v úvodu po centru Reyny dobře hlavičkoval Musampa, Kiely však jeho pokus vyrazil. Po následném rohu se už ale City z gólu radovali. Na centr si naskočil Dunne a hlavou mířil přesně, Hreidarsson už byl bezmocný a při snaze míč vykopnout z brankové čáry si připsal vlastní gól. Na vyrovnání Addicks nečekali dlouho, už za šest minut do pokutového území zacentroval Jerome Thomas a Sylvain Distin, ve snaze odvrátit, naservíroval míč Bartlettovi před prázdnou branku – 1:1. Ve 38. minutě šli opět do vedení hosté a opět to bylo po rohovém kopu, na zadní tyč si zaběhl Robbie Fowler a nedal Kielymu šanci. Ve druhém poločase domácí vyrovnali hru a po centru Bartletta trefil Holland hlavou břevno. Když už to vypadalo, že si hosté odvezou všechny body, zacentroval do vápna Young, míč se dostal až k Perrymu a ten svým prvním gólem v sezóně rozhodl o dělbě bodů.


Bolton Wanderers - Manchester City   0:0

Manchester má stále ještě teoretickou šanci na titul, tentokrát byl jeho soupeřem na Old Trafford tápající Blackburn a domácí si nic jiného než vítězství nepřipouštěli. V základní sestavě Manchesteru se objevil Ruud van Nistelrooy, který stále marně hledá střeleckou formu.

Domácí se v prvním poločase do svého soupeře pořádně zakousli a první šanci měl Rooney, proti jeho hlavičce však Friedel vytáhl perfektní zákrok. Další možnost ukázat své kvality měl Friedel po hlavičkovém pokusu Silvestreho a opět nezaváhal. Manchester pak vyvinul obrovský tlak, ale Rooney po narážečce s Nistelrooyem trefil tyč a stejně se vedlo i Keanovi. Když už se po rohovém kopu podařilo hlavou Silvestremu překonat Friedela, zaskočil za něj na brankové čáře Pedersen. Do první šance se Blackburn dostal až ve druhém poločase, ale Stead po chybě Garyho Nevilla do branky nezamířil. Manchester se už do konce zápasu neprosadil a zápas skončil tak překvapivou remízou.


Chelsea FC - Arsenal FC   0:0

Newcastle hraje poslední dobou ve velké pohodě a k dobré náladě přispěl i Alan Shearer, který má v plánu hrát i příští sezónu. Domácím chyběl zraněný Kluivert, naopak do sestavy Aston Villy se vrátil Juan Pablo Angel a Darius Vasel

Hosté do zápasu vstoupili bez respektu a už v 5. minutě šli do vedení, Mark Delaney poslal do vápna centr, se kterým si domácí obránci neporadili a Juan Pablo Angel se z dobré pozice nemýlil. Šanci na vyrovnání měl Lee Bowyer, ale na Sörensena si nepřišel. Na druhé straně Straky vystrašil Gareth Barry, ale trefil pouze tyč. Ve druhém poločase se k zakončení hlavou dostal Alan Shearer, ale Sörensen si s jeho pokusem poradil. Newcastle měl obrovské problémy v zadních řadách, první hrubku obrany ještě Angel nepotrestal, ale po další chybě se do úniku dostal Vassell, obešel i brankáře a jeho pokus zastavil Taylor rukou, za kterou dostal červenou kartu. Následnou penaltu proměnil s přehledem Barry. Na 3:0 zvýšil opět z pokutového kopu Barry a opět to byl po chybě obrany, Vassell byl v pokutovém území faulován. Pověstný kalich hořkosti si domácí vypili až do dna, v závěru se totiž do sebe pustili spoluhráči Dyer a Bowyer a za potyčku, ve které létaly dokonce i pěsti, dostali zaslouženě červené karty. Po utkání se oba "kohouti" omluvili.


Manchester United - Liverpool FC   0:0

Reds stále hrají o Ligu mistrů, ale do evropských pohárů by v příští sezóně rádi nahlédli i hosté. Domácím chyběl Milan Baroš a zraněný Fernando Morientes, pouze na lavičku náhradníků usedl záložník Boltonu Jay-Jay Okocha.

V první vážné šanci se ocitl hostující Giannakopoulos, ale z brankové čáry odvracel hlavou Steve Finnan. Vlastní gól si potom mohl vstřelit po nedorozumění s brankářem Jamie Carragher, ale hlavou mířil těsně vedle. Do první vážnější šance se domácí dostali díky Kevinu Nolanovi, který zahrál rukou, střelu Gerrarda však Jaaskelainen kryl. Ve druhém poločase byl mírně aktivnější Liverpool, ale Nunez z voleje Jaaskelainena nepřekonal. Do šance se dostal i Okocha, ale jeho střelu Carson vytěsnil na roh, po něm se k hlavičce prosadil Davies, ale Finnan se podruhé pasoval do role zachránce. Rozuzlení přišlo až v 86. minutě, Reds zahráli roh nakrátko a po Traorého centru rozhodl o vítězství Liverpoolu v poměru 1:0 hlavou Biscan.


Newcastle United - Fulham FC   0:0

Sestupem ohrožení Orli se potřebují chytit a po výprasku od Chelsea k tomu měli dobrou příležitost proti Middlesbrough, těm se venku nedaří a naposledy na hřišti soupeře vyhráli v listopadu minulého roku.

Do první šance se dostali domácí a po akci Freedmana s Johnsonem zakončoval druhý jmenovaný mimo branku. Hosté brzy odpověděli a po výkopu Marka Schwarzera se do šance dostal Jimmy Floyd Hasselbaink, obešel i gólmana Kiralyho, ale odkrytou branku z úhlu netrefil. Pěknou akci předvedli v závěru první půlhodiny domácí, Johnson si narazil s Routledgem, ale orazítkoval pouze tyč. Jediná branka utkání padla ve 35. minutě, po rohu Downinga se hlavou prosadil Queudrue. Pojistit vítězství mohl Hasselbaink, ale v čisté gólovce neuspěl. Domácí se už k ničemu nedostali a opět prohráli, tentokrát 0:1.


Tottenham Hotspur - Portsmouth FC   0:0

Birminghamu se doma bodově daří, z posledních tří zápasů vytěžil plný počet devíti bodů. Na St. Andrews zavítal Tottenham, tomu naopak hřiště soupeřů příliš nesvědčí, z posledních pěti venku hraných utkání si přivezl jediný bod.

První dobrou příležitost si vytvořili Kohouti, ke střele se dostal Jermain Defoe, ale byl zablokován, následný technický pokus Andyho Reida skončil vedle branky domácího Taylora. Další slibná šance hostí už ale gólem skončila, Carrick uvolnil Kellyho, ten nezaváhal a otevřel skóre zápasu. Vedení však Kohouti drželi jen sedm minut, do vápna se probil Darren Carter a dal výsledku konečnou podobu. Větší šance ke vstřelení vítězného gólu pak měli hosté, ale ani Mido hlavou a ani Kanoute po dlouhém autu Hedmana své šance neproměnili a když se neprosadil ani domácí Morrison, skončilo utkání smírně.


Reading - Birmingham City   0:0

Po pauze, způsobené zraněním, se do sestavy Arsenalu vrátil nejlepší střelec Premier league Thierry Henry a diváci na Highbury mohli také vidět návrat Gilberta Silvy. Chyběl však kapitán Kanonýrů Patrick Vieira.

Arsenal začal velikým náporem a v 19. minutě se po přihrávce Pirese mohl radovat z gólu Henry. Neuběhly ani tři minuty a Henry dal svůj druhý gól, tentokrát se prosadil po individuální akci. Podobnou akci předvedl na druhé straně Darren Huckerby a snížil na rozdíl jednoho gólu. Ani po změně stran neubrali domácí na aktivitě a odměnou jim byl třetí gól – zdánlivě ztracený míč nacentroval před branku Lauren a Ljungberg pohodlně zakončil hlavou. Poté se po Fabregasově přihrávce dostal do šance Henry, ale pálil nad. V 66. minutě do vápna pronikl Reyes, míče se zmocnil Henry a střelou k tyči dovršil svůj hattrick. Arsenal se tak dostal na druhé místo před Manchester United.


Aston Villa - Sunderland AFC   0:0

Southampton hraje poslední dobou velice dobře, v posledních pěti zápasech neprohrál a nasbíral devět bodů. Na St. Mary's však přijela suverénní Chelsea.

První branka padla ve 22. minutě. Frank Lampard se postavil k přímému kopu a po teči ve zdi otevřel účet zápasu. Svatí hráli s lídrem tabulky vcelku vyrovnanou partii, ovšem na šance lehce dominovala Chelsea. Nevydařenou malou domů Clause Lundekvama musel akrobatickým zákrokem řešit Niemi. Ve 39. minutě prošel přes čtyři hráče do vápna Glen Johnson, přihrál Gudjohnsenovi a ten zvýšil na 2:0. Po změně stran se ke slovu dostali také domácí, Telfer stříleným centrem našel Kevina Phillipse a ten nedal Čechovi šanci. Snahu Svatých o vyrovnání však rázně utnul Gudjohnsen, který po přihrávce Drogby uzavřel na konečných 3:1 pro Chelsea.


Everton FC - West Ham United   0:0

Fulham i Portsmouth bojují o záchranu a před zápasem je dělil jediný bod. Portsmouthu se vůbec nedaří a poslední výhru slavil před dvěma měsíci. O mnoho lépe se však nevede ani Fulhamu.

Lépe začali hostující Pompey, Stone poslal centr do pokutového území, kde hlavičkoval Yakubu, Van der Saar si však s jeho pokusem poradil. Ve 32. minutě se už ale hosté radovali, na začátku akce stál Patrik Berger, který poslal pas na Yakubua a po jeho přihrávce se technickou střelou k tyči prosadil Lua Lua. Domácí mohli ještě do přestávky vyrovnat. Centr Colea zastavil rukou Stefanovič a rozhodčí správně nařídil penaltu, k té se postavil Malbranque, ale Ashdown vychytal jak jeho pokus, tak i dorážku Boa Morteho. Po přestávce se už ale domácí vyrovnání dočkali, Boa Morte pronikl do vápna a Andy Cole vyrovnal na 1:1. Další šanci připravil Malbranque, ale jeho centr nasměroval Cole jen do tyče. Zaslouženého vedoucího gólu se domácí dočkali devět minut před koncem, když dezorientovaný De Zeeuw "namazal" do šance McBrideovi a ten se z vyložené pozice nemýlil. Naposledy se skóre utkání měnilo v 90. minutě po další chybě obrany Pompey, Primuse obral o míč Boa Morte, obešel i gólmana a zakončil do odkryté branky. Fulham se díky zlepšenému výkonu ve druhém poločase zaslouženě radoval ze tří bodů.


Blackburn Rovers - Wigan Athletic   0:0

W.B.A. v posledních třech utkáních nasbíral stejný počet vítězství jako v předchozím průběhu sezóny a zahájil tak boj o záchranu. Everton má úplně jiné starosti, ale zdá se, že mu ke konci letošního ročníku Premier League docházejí síly.

První brankovou příležitost si vypracovali domácí. Po standardní situaci, kterou Greening rozehrál centrem se k zakončení hlavou dostal Gaardsoe, ale pouze orazítkoval břevno Martynovy branky. Na gól diváci na The Hawthorns čekali do 63. minuty. Opět centroval Greening a důrazný Zoltán Gera se v takových šancích nemýlí – 1:0. Blízko k dalšímu úspěchu byli West Brom po akci Albrechtsena, ten si narazil s Richardsonem, ale po jeho následné střele zazvonila tyč. Everton svým výkonem zklamal, jednu z mála šancí vytvořil Cahill pro Benta, ten sice chytře kroutil míč do protipohybu gólmana, ale nakonec z toho byl pouze rohový kop. Poslední možnost ke vstřelení gólu měl po přihrávce Horsfielda opět Gera, ale ve stoprocentní šanci selhal.


Tabulka:
1. Chelsea FC31255161:1180
2. Arsenal FC31207472:3367
3. Manchester United311910248:1767
4. Everton FC311561035:3351
5. Liverpool FC311551144:3150
6. Bolton Wanderers311371138:3546
7. Middlesbrough FC311291045:4245
8. Charlton Athletic311281137:4444
9. Tottenham Hotspur311271238:3543
10. Aston Villa311181237:3941
11. Newcastle United309111041:4838
12. Manchester City319101237:3637
13. Birmingham City31991334:3836
14. Fulham FC30961536:4833
15. Blackburn Rovers317121225:3733
16. Portsmouth FC31871633:4931
17. Southampton FC315121434:4827
18. West Bromwich Albion315121430:5127
19. Crystal Palace31681733:5026
20. Norwich City313111730:6320


Střelci po 31. kole

25 - Thierry Henry (Arsenal)
18 - Andrew Johnson (Crystal Palace)
12 - Jermain Defoe (Tottenham)
11 - Andy Cole (Fulham)
11 - Jimmy Floyd Hasselbaink (Middlesbrough)
10 - Eidur Gudjohnsen (Chelsea)
10 - Fredrik Ljungberg (Arsenal)
10 - Robert Earnshaw (West Brom)
10 - Robbie Keane (Tottenham)
10 - Aiyegbeni Yakubu (Portsmouth)
10 - Robert Pires (Arsenal)


Autor: Jiří Mikulčák

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*

ASTON VILLA FOREVER

Reagovat
HOST*

Drz picu kokote

Reagovat
smazaný uživatel

V Opavě je hodně volných míst pro takové, jako jsi ty....

Reagovat
smazaný uživatel

To su chory ludia-nechaj ich tak

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele