ALESSANDRO ROSINA - HOBIT Z TURÍNA

22.03.2007, 15:17
Životopisy
Zaujalo nás
Fanoušci squadry azzury bijí na poplach. Jejich miláčci svoji kvalifikační skupinu o postup na mistrovství Evropy nerozehráli zrovna šťastně, přitom není zrovna těžké určit hlavní slabinu v sestavě Donadoniho týmu. Na Alexe Del Piera už se zkrátka spoléhat nedá a Francesco Totti nechce o reprezentaci ani slyšet. Naděje tifosi se tak ubírají směrem k Turínu...

...kde letos konečně naplno zazářila kometa jménem Alessandro Rosina. Bude právě tento bezkonkurenčně nejtalentovanější italský playmaker s možná nejlepší levačkou v lize tím pravým lékem na nemoc zvanou "gólová impotence"? Ale pojďme pěkně popořádku.

Alessandro Rosina se narodil na sklonku ledna roku 1984 v malém severoitalském městečku Belvedere Marittimo. Fotbal začal hrát v pěti letech na malém zaprášeném hřišti Cittadella del Capo, kde pod přísným dohledem otce zdokonaloval svoje schopnosti. Vynikal hlavně zásluhou skvělé techniky a rychlosti, proto také není divu, že na něho upřel zraky samotný gigant calcia – Juventus Turín. Jenže otec Alfonso měl svoji hlavu a tak se spolu s celou rodinou stěhovali v Alessandrově dorosteneckém věku do Parmy, kde se měl jeho talent odvíjet tím správným směrem. Rosina byl členem všech mládežnických reprezentačních výběrů a krátce po jeho devatenáctých narozeninách nazrál čas, aby dokázal naděje do něj vložené prodat i v prvním týmu. Z rezervy ho vytáhl Cesare Prandelli (dnešní trenér Fiorentiny) a pro premiéru ani nemohl vybrat pikantnějšího soupeře. Mladý Alessandro dostal na posledních sedm minut šanci v utkání proti Juventusu, když vystřídal typově podobného Japonce Nakatu. Další příležitost měl až za měsíc proti Piacenze a během svého poločasového vystoupení si fanoušky Parmy získal na svou stranu.

Následující sezona měl býti v kariéře zlomovou, ale přišlo velké rozčarování. Prandelli Rosinovi sice sliboval více minut – zvláště když Parma hrála tři náročné soutěže – jenže nakonec tomu tak nebylo. Alespoň si odbyl premiéru v reprezentaci do 21 let (proti Řecku), i když to byla pro fotbalistu s nosem Mr. Beana a postavou Froda Pytlíka jen slabá náplast. Naštěstí se později ukázalo, že je těmto dvěma slavným filmovým postavám podobný nejen vizuálně, ale i osudem. Parmě se najednou přestalo dařit, začala střídat hodně trenérů a žádný z nich neměl odvahu postavit hru na nezkušeném hračičkovi, kterých narostl do výšky pouhých 168 centimetrů. Přednost pravidelně dostávali Nakata, Marchionni a Bresciano, takže Rosinovi nezbylo, než se sbalit a zamířit do Serie B, kde se jeho novým působištěm stala Verona. S bilancí sedmnácti zápasů a dvou branek sice nijak neoslnil, přesto však jeho nápaditý styl hry neunikl pozorovatelům některých klubů nejvyšší soutěže, konkrétně Lazia, Messiny a Ascoli.

Ale v kariérách vrcholných fotbalistů to málokdy bývá úplně jednoduché a i tady, stejně jako v případě Parmy a Juventusu, nešlo vše podle očekávání. Opět dal na rady otce a skončil v nově se tvořícím FC Turín, který co nevidět plánoval postup do Serie A. A tady konečně nabrala kariéra muže s dynamitem v levé noze správný směr. Kouč De Biasi na Alessandrovi postavil hru, nasadil ho do všech zápasů a fotbalem posedlý národ se nestačil divit. Šikovný středopolař bavil diváky na Olympijském stadionu vskutku výstavními kousky a netrvalo příliš dlouho, kdy světlo světa poprvé spatřila jeho dnes už zavedená přezdívka Rosinaldo. Ke dvanácti brankám přidal jedenáct asistencí a o hlavní hvězdě druhé ligy nebylo pochyb. Stejně jako o postupu Turína.

V Itálii se stává pomalu tradicí, že fotbalisté ze Serie B nedokáží svoji výbornou výkonnost potvrdit o třídu výš. O to zvědavější byli všichni na Rosinův opětovný debut mezi elitou, který ho na konci loňského srpna čekal, jak jinak, proti "milované" Parmě. Obavy byly namístě i z toho důvodu, že byl krátce před začátkem ligy vyhozen oblíbený trenér De Biasi, na jehož místo nastoupil kvalitní, ale někdy až příliš opatrný Zaccheroni. Ze čtyř míst v sestavě pro ofenzivní hráče se rázem staly tři a po nepovedeném startu nebylo nijak náročné odhadnout, kdo si vytáhne "Černého Zacca". Vedle rychlého křídelníka Lazetiče a hrotového útočníka Stelloneho zbylo místo jen pro jediného tvůrce hry a zlý osud tomu chtěl, že se Alessandrovým hlavním konkurentem stal zkušený Stefano Fiore, který loňskou sezonu zářil v Prandelliho Fiorentině. Celkem pravidelně se střídali v základní sestavě, jenže týmu zjevně chyběla kreativita a po pár kolech bylo jasné, že tahle bitva nebude mít vítěze do chvíle, kdy tvrdohlavý kouč neustoupí.

Začal proto stavět oba dva špílmachry a hned to přineslo kýžené ovoce. Rosina vstřelil v šesti zápasech pět branek a dotáhl tým ke třem důležitým výhrám. Samotný Zaccheroni se nad hrou svého svěřence rozplýval a nic nenaznačovalo tomu, že nastanou ještě nějaké problémy. Jenže ty opravdu přišly. Před utkáním 22. kola v Chievu trenér posadil záložníka na tribunu a jako důvod uvedl ztrátu motivace. Fanoušci FC nijak neskrývali vztek a debakl 0-3 a následné odvolání "problémového" kouče náležitě oslavili. Tím spíš, že ke kormidlu opět usedl De Biasi. Alessando okamžitě začal hrát a v posledních kolech opět exceluje. S De Biasim získal Turín ve čtyřech zápasech devět bodů a pod všemi se leskne výrazný Rosinův podpis, vždyť k nim přispěl třemi góly a dvěma asistencemi. Zejména slalom proti Catanii bude aspirovat na cenu pro nejhezčí gól roku a sám Rosina neskrývá nadšení. Vždyť vždy tolik toužil bavit diváky svojí show. Jako to umí Mr. Bean. Jeho aktuální bilance čítá osm branek a sedm asistencí, i když mohlo být ještě lépe, kdyby dalších šest jedovek neskončilo na břevně a jedna na tyči.

Cesta věčně podceňovaného malého hobita z Kalábrijského Kraje se momentálně nachází těsně pod Horou Osudu a vše nasvědčuje tomu, že svoje turínské Společenstvo prstenu bezpečně dotáhne k záchraně v nejvyšší soutěži. Jenže co bude dál? Rozhodne se pro kariéru v provinčním klubu jako Cristiano Doni, nebo bude chtít tančit na scéně Ligy mistrů jako Francesco Totti? Ať už udělá cokoliv, tak je jisté jedno - Donadoniho pozvánka do reprezentace se kvapem blíží. Stane se tedy Alessandro Rosina novým dirigentem mistrů světa? V Itálii tomu všichni věří, o Rosinaldovi už se zkrátka nevyplácí pochybovat.

Autor: Marek Velecký

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*

Super článek, merenguesi...

Reagovat
smazaný uživatel

super je hlavně Alessandro

tady jsou některé jeho akce z tohoto ročníku:

http://www.youtube.com/watch?v=wsFVS2MqaIk

hudba: Piráti z Karibiku

Reagovat
smazaný uživatel

pekny video, pekny goly, ale spis se tam prezentuje jako hrotak. co se tyka ty jeho slavny tvorivosti, tak ty tam moc videt neni. spis dostava noblesni prihravky od spoluhracu

Reagovat
smazaný uživatel

jasně no, noblesní přihrávka, pak projde půlku hřiště a je vymalováno , tohle je sestřih gólů, ne parádiček, kliček a přihrávek

Reagovat
HOST*ital

Mimochodem Del Piero hraje nejlíp od svého prvního zranění kolene.Sice Série B není Série A,ale pohoda z klubu se skoro vždycky přenese i do repre...

Reagovat
sansiro

dobrý článek

Reagovat
HOST*1860

jj, uz vim ze se nevyplati cist jen prvni odstavce..

Reagovat
Xavi

...nebylo nijak náročné odhadnout, kdo si vytáhne "Černého Zacca".

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele