AC MILÁN JE VE ČTVRTFINÁLE

09.03.2005, 00:38
Aktuality
Hned několik evropských gigantů svedl los osmifinále Ligy Mistrů proti sobě. Jedním z těchto soubojů bylo střetnutí vítěze Ligy Mistrů z roku 2003 a vítěze Ligy Mistrů z roku 1999. Zkrátka a jasně, AC Milán se bil o postup do čtvrtfinále milionářské soutěže s Manchesterem United.

Před dnešní odvetou měl k postupu velmi blízko italský velkoklub, poněvadž v prvním zápase dokázal zvítězit na Old Trafford 1:0. Ve fotbale se však dějí i zázraky a dokud rozhodčí neodpíská konec utkání, tak není dobojováno. A tak Manchester United vůbec nemusel předem skládat zbraně. Vraťme se ještě jednou do již zmiňovaného roku 1999. Tehdy v semifinále bojoval právě Manchester United s Juventusem Turín o postup do finále. To že i před šesti lety stál na lavičce United sir Alex Ferguson, ví snad každý fotbalový fanoušek. Ale světe div se, u kormidla Staré dámy byl tehdy Carlo Ancelotti, dnes lodivod AC Milán. Právě Ancelotti nemá na zápasy před šesti lety nijak dobré vzpomínky. Juventus tehdy uhrál v prvním zápase nadějnou remízu 1:1 na Old Trafford a v odvetě byl favoritem. Vše navíc umocnil fakt, že ve 12. minutě odvety prohrával již Manchester United 2:0. Angličané se však nevzdali a dokázali senzačně zápas otočit na 2:3 a postoupili do finále. V něm pak v památném zápase na Nou Campu porazili 2:1 Bayern Mnichov, když obě branky vstřelili až v nastaveném čase. Někdo si možná ještě vzpomene, jak rozhodčí Pierluigi Collina sbíral ze země zdrcené hráče německého klubu.

Teď již zpět do současnosti. AC Milán se stále musel obejít bez držitele Zlatého míče 2004 Andreje Ševčenka. O útočnou sílu domácích se tak měl především starat autor gólu z prvního utkání Hernán Crespo a společně s ním Rui Costa a Kaká. Hosté naopak postrádali zkušeného obránce Garyho Nevilla. Navíc ještě velmi pikantní příchuť mělo utkání pro nizozemského obránce Jaapa Stama, který vybojoval s United největší úspěchy, ale dnes stál na druhé straně barikády.

Utkání začalo podobně jako na Old Trafford v duchu defenzivní taktiky. Do první šance se dostal v 8. minutě Crespo, ale Tim Howard pohodlně jeho pokus zneškodnil. Do další příležitosti se v 11. minutě probojoval Rui Costa, ale brankář hostí byl opět na místě. Manchester poprvé zahrozil až v 17. minutě, kdy Cristiano Ronaldo po souboji s Gattusem vybojoval přímý kop. Ve 26. minutě minul branku Kaká a hned o dvě minuty později zahrozil na druhé straně Ryan Giggs. Ve 33. minutě se opět do šance dostal Kaká, ale se střelou mimo branku United neuspěl. Pět minut před koncem první půle ohrozili hosté opět jen sporadicky branku AC Milán, když Ruud van Nistelrooy mířil vedle. První poločas, který byl ve znamení opatrné hry, mnoho vzruchu nepřinesl. Více ze hry měli i přesto domácí a to především zásluhou Brazilce Kaká.

Do druhého poločasu vstupovali hosté s jednoznačným cílem, dát branku a vynutit si alespoň prodloužení. Již na počátku druhého dějství měl příležitost Crespo, kterého krásně uvolnil Andrea Pirlo, ale naštěstí pro hosty vše uhasil Rio Ferdinand. V 52. minutě vybojoval v souboji s Giggsem Cafu míč, přihrál Pirlovi, ten jej uvolnil do pokutového území, ale Cafu se mezi tyče hostí netrefil. Podobně si o dvě minuty později počínal na druhé straně Ronaldo. V 61. minutě si konečně domácí fanoušci mohli zakřičet gól, když Hernán Crespo proměnil krásně hlavou centr Cafua. Manchester měl nyní před sebou nesmírně těžký úkol, musel ve zbývající půlhodině vsítit dvě branky, aby postoupil do čtvrtfinále. Postupně se pokoušel o vyrovnání Ronaldo, poté Rooney z voleje, ale oba pokusy skončily mimo branku AC Milán. V 70. minutě se pak po přihrávce Fortuneho dostal do šance kanonýr van Nistelrooy, ale i tento pokus zůstal bez úspěchu. V 77. minutě málem pojistil výhru italského klubu Kaká, ale jeho dalekonosná střela letěla nad branku Tima Howarda. V závěru zápasu byla znát značná nervozita na kopačkách týmu z ostrovů, čehož domácí využívali k nebezpečným protiútokům. Do závěrečného hvizdu se už ani jednomu týmu nepodařilo vsítit branku, a tak mohla vypuknout naplno červenočerná postupová radost.

AC Milán tak dvakrát porazil Manchester United 1:0 a v obou případech se do listiny střelců zapsal argentinský kanonýr Hernán Crespo. Je nutno uznat, že italský velkoklub nakonec postoupil mezi osm nejlepších celků Evropy zcela po zásluze. Carlo Ancelotti se tak po šesti letech dočkal vítězné odvety nad sirem Alexem Fergusonem.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*

FORZA MILAN!!! TO JE MANSAFT!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Je to paráda.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
smazaný uživatel

RED DEVILS sa nevzdaju

MANCHESTER DO TOHO

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že si vylosujete chelsea pomstíte nás, Ac, vy se svým stykem na ně budete platit.. To vám budu i fandit.

Reagovat
HOST*

Ac Milan jsou trosky

Reagovat
smazaný uživatel

GO GO AC Milan - Pobijete vsetkych, ste kralmi kontinentu!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele