100 let by se dožil božský H.H. - největší ze všech?

10.04.2010, 15:55
Aktuality
Je tomu právě dnes rovných 100 let, co světlo světa spatřila jedna z největších hvězd v dějinách kulatého nesmyslu, legendární osobnost argentinského původu, Helenio Herrera. Proslulý "Diktátor" byl jednou z prvních trenérských veličin, jíž se dostávalo takové pozornosti jako hráčům samotným, svou mimořádností se lišil od všech ostatních.

Jeho veliká kariéra začínala ve Francii, později přesídlil Španělska, kde se stal ikonou a Atlétiko Madrid dotáhnul ke dvěma titulům v řadě (1950, 51). Roku 1958 se ujal kormidla věhlasné Barcelony, jejíž kádr s Kubalou, Kocsisem, Suárezem, Cziborem, Ramalletsem nebo Evaristem skýtal široké možnosti úspěchu. A Herrera skutečně uspěl také v Katalánsku, v konkurenci Di Stéfanova Realu blaugranas docílili dvou titulů v La Lize, kromě toho získali také Španělský pohár a Veletržní pohár. Náročný a přísný "Otrokář" sklízel ovace, jeho koučování bylo bráno jako vzor celé Evropy. Po porážce v Poháru mistrů ze strany odvěkého rivala z Realu ovšem Herrera Barcelonu musel opustit, jeho dalším zaměstnavatelem se stal milánský Inter, jenž toužil plně zaujmout pozici krále italského fotbalu.

Snahu Interu symbolizoval zvláště petrolejový oligarcha Angelo Moratti (otec Massima), který klub ze Stadio Giuseppe Meazza převzal roku 1955 po svém předchůdci Carlu Masseronim. Moratti si ke splnění svých snů přivedl kromě Herrery také vlivného znalce fotbalového trhu, Itala Allodiho, jenž později rovněž úspěšně působil v Juventusu, Fiorentině nebo Neapoli. Nutno říci, že Allodi s Herrerou se činili od samého počátku.

Do mužstva získali nadějné talenty jako Giacinto Facchetti, Sandrino a Ferruccio Mazzolovi, Luisito Suárez, Armando Picchi, Mariolino Corso, Aristide Guarneri, nebo Tarcisio Burgnich, do brány dorazil Giuliano Sarti, velkolepá cesta za nesmrtelností mohla začít. Ke všemu se přidalo, že roku 1963 do funkce viceprezidenta nastoupil nezapomenutelný Peppino Prisco, jedinečná legenda Calcia, 38 let nepřetržitě viceprezident Nerazzurri. Tvář, o níž se dnes zpívá v hymně klubu, provázela Inter vstříc desetiletím.

Il Grande Capitanem byl neúprosný libero Armando Picchi, s jeho tvrdostí a silou Inter takřka nemohl prohrát. Do útoku navíc přibyl báječný brazilský technik Jair, jenž na poslední chvíli nahradil vyhlédnutou posilu Garrinchu. Internazionale se v oněch dobách 60. let stali nejlepším týmem světa, a to hned opakovaně! Žádný jiný tým do té doby nebral více za jediný přátelský zápas, jako Inter, který do svých řad lákal i Pelého a Beckenbauera. Nerazzurri dvakrát získali Pohár mistrů evropských zemí (v letech 1965 a 66 tuto trofej jako první italský tým obhájili), v sezoně 1966/67 navíc získali stříbro. V Serii A Inter získal tři Scudetta během čtyř sezon, přitom v té zbylé smolně podlehnul až v klíčovém spareggiu Bologni. Interisti dvakrát získali i Interkontinentální pohár, když opakovaně přemohli argentinského krále Independiente.

Hráči Interu tenkrát tvořili takřka kompletní sestavu Squadry Azzurry, milovaný Mazzola zastiňoval Riveru ve všech anketách i v reprezentaci, Facchettiho dělilo pouze osm bodů od Zlatého míče (pro obránce v těch dobách nevídaný počin!), který získal Eusébio, Luisito Suárez neměl jako tvůrce hry konkurenci, Corso s Jairem na stranách jakbysmet. Burgnich s Facchettim byli nejlepší krajní beci Evropy, málokdo pochybuje o tom, zda Itálie kdy viděla kvalitnější defenzivu, než bylo catenaccio v podání Interu.

H.H. fotbalu vtisknul vlastní tvář, tvář "řetízku" - catenaccia. Dokonalý defenzivní herní systém již sice existoval, přesto zdaleka nefungoval precizně, k ideálu jej dovedl právě až Herrera s Interem, jehož styl hry později přebírala většina ostatních celků nejen v Itálii.

Herrera vedl celkem tři reprezentační celky - Španělsko, Francii a Itálii, když v roce 1997 umíral, světové fotbalové hodiny se zastavily. Dost možná největší kouč všech dob odcházel a celý Inter plakal. Odcházela osobnost tak veliká, že to není možné slovy popsat. Peppino Prisco hovořil ke všem Interistům, Massimo Moratti (jenž si H.H. pamatoval ještě z dob svého otce jako mladý chlapec) taktéž. Oba zdůrazňovali, jak je nutné se ještě více semknout a bojovat za společný cíl, jenž jedině může býti ve společných triumfech, dobytých čestně a férově. Navzdory mnohdy až nesnesitelnému tlaku, jaký na hráče Herrera vytvářel, jej jeho svěřenci uznávali, pro Facchettiho s Mazzolou byl druhým otcem, pro Picchiho člověkem, jenž nabídnul pomocnou ruku a umožnil jednu velkou kariéru.

Herrera vždy opakoval, že pro něj je klíčová oddanost a naprostá loajalita hráčů. Bez ohledu na národnost, barvu pleti či místo v sestavě. Díky tomu si se svými chlapci vybudoval nepřekonatelný vztah plný vzájemného uznání, bez toho by Internazionale nikdy neovládli Pohár mistrů dvakrát za sebou.

Že by se letos historie opakovala a Inter na počest své legendy napodobil jeho ojedinělé úspěchy? Jeden Velký Inter jsme již poznali...

Samostatný životopisný článek o Heleniu Herrerovi najdete v rubrice životopisy, stejně jako seriál o jeho týmu Interu z 60. let.

Autor: Tomáš Bojda

Komentáře (207)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Inter-najlepší a najväčší tým

Reagovat
M11

v cem je nejvetsi ?

Reagovat
smazaný uživatel

po tom,čo si si prečítal článok,ti to snad musi byt jasné

Reagovat
Mihal

on si ho neprecital, jemu robi radost buzerovat inter

Reagovat
smazaný uživatel

Takové opěvující články se dají napsat o Capellovi, Trapattonim, Fergusonovi, Robsonovi, Cruijffovi atd.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

však dají. Až bude mít jeden z nich 100 let od narození, nechť nějakej frajer napíše článek a já ho pochválím... Kecy o tom, že se to dá napsat o každém jsou směšné...

Reagovat
smazaný uživatel

Dá se to napsat o spoustě trenérů, to je pravda.. Nikde neříkám, že Herrera do toho výčtu nejlepších nepatří, jen odpovídám na otázku, kterou jsi sám vyřknul v nadpise. Pro mě je nejvýš Guy Roux.

Reagovat
fantomas

A pro mě třeba Clough. To je různorodé a stejně se to nedá pořádně posoudit. Každej od trenéra/manažera vyžaduje něco jiného, každému něco jiného imponuje..

Reagovat
Godwinson

to je ono, Clough, předběhl jsi mě :)

Reagovat
smazaný uživatel

Někomu imponuje trenér, který přijde do týmu kde má výborné prostředky a někomu zas někdo kdo si tohle vybuduje úplně sám z malinkatého klubu.

Reagovat
fantomas

(Čili Clough ) Ale ano, těch měřítek je stráášně moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
10

viděl si Damned United?

Reagovat
fantomas

Samozřejmě.

Reagovat
fantomas

Taky?

Reagovat
10

jo, viděl jsem to, zajímavý...vzpomněl jsem si, jak si říkal, že si doteď neznal Bettegu...tak nějak jsem to měl s Cloughem až do shlédnutí toho filmu

Reagovat
fantomas

Uh, teď co je horší.

Reagovat
10

no, asi nastejno

Reagovat
fantomas

Přijatelnej kompromis. Já Bettegův význam pro calcio furt nedokážu posoudit, nicméně ten Cloughův pro anglickej fotbal je snad nedocenitelnej..

Reagovat
Josifek

Taky jsem to viděl, docela fain film. Clougha jsem znal, ale nevěděl jsem přesně kdy a kde působil atp. Byl ten film hodně věným zobrazením určité etapy jeho života nebo to bylo pojato volněji (jak se často stává)?

Reagovat
fantomas

Podle mě nejvěrnější sportovní film podle skutečný události. Možná ještě spolu s Miracle.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Tsigi

Reagovat
fantomas

Mám radši Titány. Stone mi nesedí.

Reagovat
smazaný uživatel

Stone je borec..., Platoon, Wall Street, Born on the Fourth of July, Doors, Natural Born Killers (ale to už byl velkej úlet), U-Turn (můj nejoblíbenější od něj) a Any Given Sunday jsou parádní filmy.

Reagovat
fantomas

Má dost specifickej styl a ten se mně moc nepáčí. Ale tak nezatracuju ho, tolik jako ty ho nakoukanýho ani zdaleka nemám..

Reagovat
smazaný uživatel

v čem byl Clough "větší" než HH?

Reagovat
fantomas

Je to podobnej případ jako Roux, takže tě nepřesvědčim.

Reagovat
smazaný uživatel

třeba jo, zkus mu to říct...

Reagovat
fantomas

Dobře...

Anabáze v Derby - Rams byli v době jeho příchodu stálým účastníkem druhé ligy, po celou dekádu. Fotbal jim moc neřikal, hráči se měli dobře, svůj flek, ale hráli velký kulový. Clough po svym příchodu skoro celej mančaft vycházel, spolu se svym asistentem Taylorem přivedl buď vyhaslé a zapomenuté kdysi mírně nadprůměrné fotbalisty nebo bezejmenné talenty. Hned ve druhé sezoně pak s timhle obměněnym kádrem udělal klubovej rekord v počtu neprohraných zápasů v řadě a suverénně postoupil do první ligy. No pak jako nováček s Derby skončil okamžitě čtvrtej, zatracovanej mančaft pevně ukotvil v první půlce tabulky. No a jako čerešničku na dortu pak přidal ve třetí prvoligové sezoně historicky první triumf pro Rams.

K Nottinghamu snad ani nemusim nic moc řikat. Podobná písnička - přebírá je na 13. příčce druhé ligy. Po jedné průměrné sezoně se k němu vrací Taylor a spolu rozjíždějí další dech beroucí projekt. Okamžitě Forest postupují do první ligy, v nováčkovské sezoně ukořistí Ligový pohár a navrch vyhrává ligu! Příští sezonu se Nottingham stává vicemistrem a zároveň v téhle a další sezoně slavně triumfuje v PMEZ (známý příběh). Nákej evropskej superpohár a interkontinentální pohár ani nejmenuju.

Zkrátka a dobře, já sem fascinován timhle člověkem. Měl rád výzvy, věřil si, což mě přímo imponuje, jak byl sebevědomí a věděl, co chce a co nechce. Paradoxní, že u suveréna Leedsu vyhořel, ale malé kluby dovedl na vrchol jejich existence, který doteď nebyl navýšen? Možná, hlavně to ale potvrzuje domingova slova, že třeba i Roux by nevyhrával s velkými kluby a naopak Herrera s malými. Tady ohromně záleží na typu toho kouče, charakteru (a Clough ho mimochodem neměl o nic míň vítěznej než Herrera), ne na nákých kvalitách nebo na čem. To je třeba si uvědomit. Proto úplně jednoduše můžeme Rouxe nebo Clougha (ale i SAFa, podobný případ) řadit výše než Herreru. Protože zkrátka spíš obdivujeme někoho, kdo z ničeho uplácá jedno velké něco, než někoho, kdo z něčeho uplácá ještě větší něco.

Reagovat
smazaný uživatel

OK, toto jsem chtěl slyšet. Opět se budu opakovat - já beru, že je to subjektivní a nikomu tento názor neberu, taky si Clougha velmi vysoce vážím, páč moc dobře vím, jaká je to persona, přesto je pro mě HH výš. Proč? Myslím, že je zbytečné to znova vypisovat, je to v textu i v těch dalších článcích o něm, co jsem tady dával.

Reagovat
fantomas

* mně imponuje; jaký měl sebevědomí..

Reagovat
fantomas

Nikdo neřek, že o každém. Takže marty mluví pravdu. Tečka.

Reagovat
smazaný uživatel

řekl jsem, že nemluví? Ne, takže se hoď do klidu...

Reagovat
fantomas

Já sem v klidu, to ty zase hned na první pokus kroutíš očima. Zbytečné řešit. Jen že tys zas "jeho kecy" označil za směšné, což je směšné samo o sobě, když mu pak dáváš zapravdu. Marty řekl, co říct chtěl, a má na to plný právo i bez toho, aby se mu někdo vnucoval, že je směšný.

Reagovat
smazaný uživatel

proboha prober se. Já nemám chuť ani náladu se tu hádat s nějakým nadržencem, je mi jedno , co si kdo myslí, sám jsem napsal, že číkoli názor na nejlepšího kouče respektutju, ač se s ním mohu lišit.. V žádným případě nemíním tuto diskusi zasrat hádkou o největším kouči, zvlášť když není s kým se "přít"...

Reagovat
fantomas

Tebe by měli vystavovat v muzeu jako exemplář psychicky nevyrovnaného člověka, fakt že jo..

Reagovat
smazaný uživatel

opakuju se - nemám se s tebou o čem bavit...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě

Reagovat
Jajinek

Nuda...MSgoo už informoval dřív...

Ne, krása..

Reagovat
smazaný uživatel

Největší je Guy Roux..

Reagovat
smazaný uživatel

jen proto, že vedl Auxerre 44 let? To jej ještě zdaleka nejvýš nestaví, ač bezpochyby "GIU DI CAPPELLO"...

Reagovat
domingo

No, není bez zajímavosti, že vychoval třeba Erica Cantonu

Reagovat
smazaný uživatel

no to je možný, Herrera zase vychoval Facchettiho, Mazzolu, nebo Corsa. Teď kdo je víc? Já myslím, že není o čem se bavit...

Reagovat
domingo

Já se s tebou hádat nebudu

Roux si to Auxerre vybudovat úplně sám z ničeho, vychoval několik generací skvělých fotbalistů, získal titul a hrál ligu mistrů. S prťavým klubem z 40tisícového města, spolehájícím téměř výhradně na vlastní hráče. Je to jedna z nejpodceňovanějších legend světového fotbalu, ovšem jeho velikost pochopitelně dělá právě místo, kde působil a díky kterému jej nelze porovnávat se jmény jako Herrera, protože to srovnání je zkrátka nesmyslné...

Reagovat
smazaný uživatel

však já píšu (a nyní je to reakce i na martyho), že jej uznávám a je to pro mě velká legenda, ale přesto je takovej Herrera, Michels nebo Trap pro mě výš, ačkoli oni samozřejmě nemohou za to, že Roux vedl pouze "nižší" celek. Navždy ale bude holt v tý kolonce úspěchů u Rouxe svítit něco míň než u těch mnou akcentovaných. Což pochopitelně je dáno tím, že on jinam nechtěl, to jej ale ještě "neomlouvá" k tomu ,abych ho dával před Herreru. Toto srovnání je jednak těžký, jednak subjektivní. Pro mě je nejvíc Herrera...

Reagovat
fantomas

Holt gloryhunter.

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu se zeptat podle čeho to bereš? Podle výčtu trofejí? Podle procenta vyhraných zápasů?

Reagovat
smazaný uživatel

podle výčtu trofejí, podle slávy, podle vlivu na další kouče, podle významu... Hlavhě ale kvůli tomu, že jako jeden z mála zavedl vlastní nroimu, vlastn ídimenzi. Něco, co jej navždy oddělí od ostatních, Jeho sláva v jeho době byla neuvěřitelná. Řetl jsem sotvky článků z té doby a on byl prostě král. Žádnej hráč se ani nepřiblíži jeho slávě a věhlasu, byl zkrátka jiný. Mohl mít spory a kontroverze, byla to ale svá značka, prostě HH, sláva Josého, Fergusona a spol. je proti tomu sranda...

Reagovat
fantomas

Proč zmiňuješ Josého a ne Clougha třeba?

Reagovat
smazaný uživatel

protože jsem měl na mysli hlavně kouče z dnešní donby, to je snad nabíledni ,nebo ne? Sorry, příště vyjmenuju všechny"kontroverzní" kouče všech dob

Reagovat
fantomas

No tak ono snažit se teď někoho srovnávat s koučem, kterej víceméně sotva začal trénovat a může mít před sebou klidně ještě 30 let kariéry, je dost zcestné podle mě.

Reagovat
smazaný uživatel

já taky nesrovnávám jejich úspěchy, ale "slávu", nehledě na to, že kromě Josého akcentuju Fergusona, který už před sebou zase tolik nemá...

Reagovat
fantomas

A sláva Josého už růst nemůže?

Reagovat
smazaný uživatel

jistěže může, tvrdím opak?

Reagovat
fantomas

"No tak ono snažit se teď někoho srovnávat s koučem, kterej víceméně sotva začal trénovat a může mít před sebou klidně ještě 30 let kariéry, je dost zcestné podle mě."

Reagovat
smazaný uživatel

však ano...

Reagovat
fantomas

Reagovat
10

myslím, že už se necháváš trošku unášet...

Reagovat
smazaný uživatel

aha, a proč myslíš?

Reagovat
domingo

Však v pořádku..

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Roux dovedl tým, který byl dá se říct naší terminologií "někde v okrese" sám na jeden z nejlepších klubů ve Francii.. Tím, že vedl "nějaký" klub takhle dlouho, tím si ti nezasloužil, zasloužil si to tím co s ním dokázal.. A to řadím ze všech trenérů úplně nejvýš Dovoluji si říct, že Herrera, Trap apod. by tohle nedokázali..

Reagovat
domingo

Je pravda, že Roux by dost možná nedokázal přijít k týmu jako Inter a vyhrál XYZ trofejí.

To je prostě ta nesmyslnost porovnávání, o které mluvím...

To, co udělal s(z) Auxerre, si snad nedovolí zpochybnit vůbec nikdo, už jen díky tomu se řadí na úroveň jmen, při jejichž výčtu se na něj soustavně zapomíná.

Reagovat
smazaný uživatel

Pak už je to v podstatě jen na tom jak si vážíš který práce... Jak píšu nahoře.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, já říkáím, že to srovnání je těžký a vlatsně nemožný, ale každej má právo na subjektivní názor, nikomu ho neberu, pro mě jen nejvíc HH, pro někoho Roux. Neberu mu to ,ačkoli se mohu podivit tomu, že největším trenérem určuje muže, jenž sice legendou je, ale co vyhrál? Je toho pár. Ano, měl to těžší atd., byl v menším klubu atd., ale to přece není naše chyba. HH se taky vypracoval z úplný "prdele" až na vrchol...

Reagovat
fantomas

Z úplný prdele, ale nepracoval v úplný prdeli. Však každej, možná vyjma bývalých hráčů, začíná od nuly. To neni žádný plus.

Reagovat
smazaný uživatel

nepracoval v žádný prdeli? Zjisti si kde HH začínal, ať to má trochu smysl...

Reagovat
fantomas

A za to ho uznáváš? Že rok vedl Puteaux, Valladolid a já nevim co ještě? To je fakt bomba. Je snad jasný, že se bavíme o jeho úspěších! Jeho úspěchem bylo vytvoření kolosu z Interu, kterej k tomu už před jeho příchodem neměl úplně daleko. Rozhodně bylo jednodušší ten kolos udělat z Interu než z desítek jiných italských i světových klubů. A víš, s kym sbíral úspěchy Roux? S Auxerre, které přebíral ve třetí lize.

Reagovat
smazaný uživatel

a Roux snad z Auxerre udělal kolos? Ani zdaleka ne. Sice s ním párkrát uspěl, ale zas takový "megaúspěchy" neměl. Ano, já jej beru ,je to persona, ale odsud posud...

Jinak, hovořit o HH jen v akcentu na Inter je dost hloupé...

Reagovat
fantomas

Však Auxerre taky mělo nějaké limity propánajána! On s nimi dosáhl vrcholu, dál už to prostě nešlo. Jak tohle můžeš nechápat? Jak můžeš čekat, že z klubu s takovou základnou, která byla tisíckrát horší jak ta interácká, vybuduje přesně to samé, co udělal Herrera z Interu??

Reagovat
smazaný uživatel

ale já přece nečekám, že z nich vybuduje "druhej" Inter. Já narážím na to, že Roux přes veškeru svou velikost zůstal (možná zbytečně?) na jedný dimenzi a nešel výš, byť mohl. Holt u něj zvítězil klubismus, čímž si u někoho pomohl, u někoho uškodil. Kdyby šel dál a vedl větší klub, mohl být ještě větším koučem ,kdyby ne (jako že ne), je svázán pevně s jediným klubem, u nějž sice docílil původně nemožné, přesto je toho o tolik míň než u lidí typu HH, že se to srovnání prostě vylučuje. Ano, my je můžeme srovnávat coby perosny, velké kouče a charaktery, nikoli jako úspěšné kouče. Čímž nechci říct )ani to nikde zde neříkám, že není možné, aby někdo stavil výše GR, je to individuální, každá za tímhle hledá něco jiného. Někdo dává výš úspěšnost a samu velikost, někdo věrnost a úspěch s jendím týmem, byť menším...

Reagovat
fantomas

"Kdyby šel dál a vedl větší klub, mohl být ještě větším koučem"...relativní. Všecko je relativní. Řeknu ti jen jedno - SAF ze skomírajícího velkoklubu taky vytvořil mašinu a přitom je spjatej s jedinym klubem. I on proto trpí nebo co? Nechápu tě a asi tě ani nikdy nepochopim.

Reagovat
smazaný uživatel

já myslím, že je to zcela jasné, když ne, nemá to cenu, furt meleme každý to samé...

Reagovat
fantomas

Co že je jasné?

Reagovat
smazaný uživatel

prober se...

Reagovat
fantomas

Se normálně ptám!

Reagovat
smazaný uživatel

normálně?

Reagovat
Tomanatura

Necetl jsem to cele, ale SAF vyhral s Aberdeenem Uefu, taky ho vytahl neskutecne nahoru, pry tehdy hravali nejlepsi fotbal v Evrope(i kdyz onehda jsem zase cetl neco jine, no). Takze neni jen s jednim klubem spjaty.

Reagovat
fantomas

Pro širší fanouškovskou obec ano. Je to stejný jako s Cloughem. Taky uspěl s Derby, srovnatelně jako SAF s Aberdeenem, a přesto ho maj všichni spojený hlavně s Nottinghamem. Takže jasně, ale určitě mě chápeš..

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
domingo

Jenom pro zajímavost:

Joël Bats (později Paris SG, dlouholetý francouzský repre gólman)

Laurent Blanc (z Auxerre odešel do Barcelony)

Basile Boli (obránce Marseille v tom slavném začátku 90. let, odchovanec)

Jean-Alain Boumsong (znáš)

Eric Cantona (odchovanec)

Lionel Charbonnier (dlouholetý gólman, chytal pak v Rangers, chvíli byl i v repre)

Benoit Cheyrou - momentálně jeden z nejlepších středník záložníků ligy, na Vélodrome šel z Auxerre

Michael Ciani - obránce GdB, tentýž případ co Cheyrou

Djibril Cissé - odchovanec, reprezentant, odešel do Liverpoolu

Fabien Cool - jeden z nejvěrnějších gólmanů, stálice a jistota po 15 let

Abou Diaby - koupen jako junior, odešel do Arsenalu, reprezentant

Bernard Diomede - další legenda, objevil se i v reprezentaci

Khalilou Fadiga - z Auxerre odešel do Interu

Amdy Faye - z Auxerre odešel do Anglie

Stéphane Guivarc'h - jeden z nejlepších střelců klubu, součást zlaté generace z MS 1998

Pawel Janas - bývalý polský trenér

Younes Kaboul - odchovanec, v současnosti obránce Tottenhamu

Bonaventure Kalou - reprezentant Cote d'Ivoire

Olivier Kapo - odchovanec, z Auxerre odešel do Juventusu

Sabri Lamouchi - přiveden jako junior, později hráč Interu, Janova a Parmy

Lilian Laslandes - odchovanec, později skvělý střelec Bordeaux, odešel do Sunderlandu, reprezentant

Steve Marlet - přiveden jako junior, později hráč Lyonu, Fulhamu a Wolfsburgu, reprezentant

Bruno Martini - nejlepší brankář historie klubu, reprezentant

Corentin Martins - bývalý reprezentant

Philippe Mexés - přiveden jako junior, někdejší obrovský talent, odešel do Říma

Benjani Mwaruwari - z klubu odešel do Anglie, v současnosti hráč City

Jean-Joel Perrier-Doumbé - odchovanec, bývalý hráč Celticu, kamerunský reprezentant

Alain Roche - bývalý reprezentant, obránce Valencie

Bacari Sagna - odchovanec, odešel do Arsenalu, reprezentant

Enzo Scifo - belgická legenda, bývalý hráč Interu, Turína nebo Anderlechtu

Antoine Sibierski - bývalý hráč City, Newcastle a Wiganu

Mohammed Sissoko - odchovanec, v osmnácti odešel do Valencie, hrál v Liverpoolu, v současnosti v Juve

Andzej Szarmach - vynikající útočník 80. let, polský reprezentant s celkovou bilancí přes gól na dva zápasy

Teemu Tainio - přiveden v osmnácti, odešel do Tottenhamu, v současnosti hraje za Birmingham

Mistrovský titul: 1995/96

Francouzský pohár: 4x

Intertoto: 2x

LM: 2002/03, 3. ve skupině za Arsenalem a Dortmundem, před PSV

...tolik k práci Guy Rouxe

Reagovat
domingo

Čímž ho samozřejmě nestavím na nebeskou úroveň, abychom si rozuměli a předešli nějakým sporům.

Jenom jsem se pokusil vyjmenovat pár jmen, které Roux bud vychoval, nebo přivedl, nebo signifikantně pozvedl jejich výkonnost a oni se potom stali důležitými postavami světového fotbalu.

Nelze je srovnávat s legendami Interu. A ani nemám pocit, že by kdokoliv měl důvod to dělat :)

Reagovat
fantomas

Ty jo, že se s tim děláš.

Reagovat
domingo

Mám to napsaný v takovým sešitku nadepsaným L1, kam si po každým zápase píšu postřehy na jednotlivý hráče, rozestavení a tak...

Reagovat
fantomas

Hezky! Už sem taky o něčem takovym uvažoval..

Reagovat
smazaný uživatel

díky moc za tohle, pomůže mi to, respekt

Reagovat
domingo

nz...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Hele, představ si, že nějaký borce dovede do ligy třeba Monteriggioni a v roce 2030 s nima vyhraje titul...

Reagovat
smazaný uživatel

beru, byla by to pro mne stejná legenda, to ale nikterak nepopírá to, že HH je větší persona fotbalu, než ten borec, co nějakou "prdel" vytáhne nahoru...

Reagovat
fantomas

Uvědomuješ si, že pomalu začínáš sklouzávat k tomu "objektivnímu hledisku", od něhož ses přitom na začátku tak vehementně snažil distancovat?

Reagovat
smazaný uživatel

ne, já beru oba, pouze píšu, kdo je pro MNE výš, to je snad normální, že individualita má individuální názor, což?

Reagovat
fantomas

"to ale nikterak nepopírá to, že HH je větší persona fotbalu, než ten borec, co nějakou "prdel" vytáhne nahoru..." - nikde žádnou subjektivní vsuvku nebo tak něco nevidim..

Reagovat
smazaný uživatel

to by sis asi měl koupit brýle, páč těchto "vsuvek" je zde z mé strany již několik, neřku-li nepočítaně...

Reagovat
fantomas

Jo, bylo, ale neni..

Reagovat
smazaný uživatel

aha, ty to potřebuješ vidět u KAŽDÉHO příspěvku zvlášť?!

Reagovat
fantomas

Tak vzhledem k tomu, že tohle znělo bez té "vskuvky" poněkud arogantně a nabubřele, tak asi ano..

Reagovat
smazaný uživatel

bože, takže OK, aby se to panu králi nezdálo "nabubřelé a nedotkl jsem se jeho citů, budu příště psát přísně strojeně, jako v 16. století...

Reagovat
fantomas

Díky, páže.

Reagovat
smazaný uživatel

nz, excelence

Reagovat
smazaný uživatel

Např. dokázal s Auxerre vyhrát ligový titul, přitom v počátcích to byl naprosto proviční tým, kde se o profesionálním fotbale těžko dalo hovořit.. Inter byl pro změnu v Itálii top i před Herrerou.

Reagovat
domingo

Přesně tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Inter byl i před Herrerou top? Tohle bys měl zdůraznit pár místním "znalcům" (ze soudku těch "největších"). Ano, dyť já píšu už posté, že jej beru, ale co dokázal HH s Atletikem? Taky dal 2x titul, s Barcou 2x taky přes konbkurenci Realu, 3x vedl repre, s Interem se stal největším...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já sám jsem měl pocit, že Inter vždy patřil mezi tu italskou špičku, ať už před nebo po Herrerovi, naopak kdybys někomu před 50 lety řekl, že Auxerre za "pár" let vyhraje titul, tak by si asi poklepal na čelo..

Reagovat
smazaný uživatel

ano on nahoru patřil dycky, to je jasný, však taky píš, abys to řekl jen "někomu", obecně je to jasný všem (snad..?). Jen narážím na ty rozdíly v úspěších...

Reagovat
smazaný uživatel

Herrera ukázal, že byl schopný ze silného kádru vypracovat vítěznou mašinu.

Roux ukázal, že byl schopný z provičního klubu vytvořit špičkový klub v tamním fotbale.

A kdo byl lepší nebo větší je úplně jedno, nedá se to porovnat. To se snažim říct.

Reagovat
smazaný uživatel

OK, beru, končím to tím ,že pro mě je HH mnohem víc, ačkoli ti tvůj názor v nejmenším neberu...

Reagovat
fantomas

Přijde mi fakt hloupé nehledět na tu "délku skoku" a jen se zajímat o ty počty nablýskaných trofejí. Ale co už. Jak řikám - musim tě označit za typického gloryhuntera.

Reagovat
smazaný uživatel

jestli já jsem pro tebe gloryhunter, tak co budeš ty pro mne? No na to fakt slova nenajdu. Mezi náma je fakt velkej rozdíl...

Reagovat
fantomas

No já gloryhunter rozhodně nejsem, když se spokojim s jednim titulem Derby nebo třeba s jednim titulem Arsenalu (pod mym "dohledem")...takže se uklidni.

Reagovat
fantomas

* No u Arsenalu víceméně dvěma, ale to situaci nijak nemění..

Reagovat
smazaný uživatel

a proč myslíš, že já jsem gloryhunter? Imbecilnější útok na svou osobu jsem fakt od žádného místního kreténa ještě neviděl

Reagovat
fantomas

Jen si zanadávej, já to unesu.

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, odpověď žádná, co? No, to se dalo čekat...

Reagovat
fantomas

Nebudu odpovídat někomu, kdo mě tu bezdůvodně uráží.

Reagovat
fantomas

Nehledě na to, že kdyby ses trošku zamyslel, musí ti být jasný, na co narážim.

Reagovat
smazaný uživatel

já tě urazil? A kde?

Reagovat
fantomas

"Imbecilnější útok na svou osobu jsem fakt od žádného místního kreténa ještě neviděl"...teď si klidně řikej, že to nebylo na mě, ale když je to imbecilnější útok než kteréhokoliv jiného k*****, tak pak bych já logicky tim k***** taky měl bejt...

Reagovat
smazaný uživatel

ne, myšlen tím ty nejsi, můžeš si o tom myslet, co chceš...

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
osobnostx

Byl úspěšný.... ale já když slyším Helenio Herrera, vyskočí mi automaticky - tvůrce antifotbalu! Hlavně jak při nejhorším mistrovství světa v historii, Italia 90' , kde se týmy překonávali v obraně a destrukci, říkal Helenio že by rozkopal televizi, protože kromě Kamerunu se nedá na nic dívat....

Reagovat
smazaný uživatel

to, že ti automaticky vyskočí "antifotbal" napovídá mnohé, ale rozhodně nic, co by ti mohlo lichotit ...

Reagovat
smazaný uživatel

Pan trenér...legenda fotbalu....

Reagovat
smazaný uživatel

Díky moc PJ a Kily, já si toto výročí uvědomil až dnes a hned jsem se do toho dal.

Co ještě říci? Dalo by se psát týdny, ale na to dnes nemám čas ani dost "nealkoholu" v krvi, takže to stačí, navcí je tu o té době plno článkl, takže tak. Dnes musíme vyhrát pro tebe, legendo!

Ještě jednou, za vše neuvěřitelné díky Helenio, nikdy nezapomenu, NIKDY!!!

ORA E PER SEMPRE GRANDE MAGICO FANTASTICO HELENIO HERRERA, MIGLIORE ALLENATORE!!!

Reagovat
Alberto Aquilani

Ty vogo , 17:39 a ty už si naliati ....

Reagovat
smazaný uživatel

nj, co se dá dělat...

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Libor Kozák gól, Brescia vyhrála 0:1.

Reagovat
smazaný uživatel

ted jsem to chtěl napsat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bresciaaa , mohli by se do té ligy zase vrátit..., s Lecce a Granatou.

Reagovat
10

to by bylo ideální

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

btw: co má znamenat to Salerno ? na předposledního ztráta 20 bodů

Reagovat
smazaný uživatel

Připadá mi, že jsou otloukánkem ligy, ani nepamatuju, kdy proti nim nebyla penalta. Naštěstí je dost chytají, Ciro Polito nebo teď ten druhý brankář včera jednu zneškodnil. útočníci na nic, až v zimě přišel mladý Dionisi na hostování z Livorna, který je podle jeho agenta nový Vieri, dal celkem dost gólů a má supr průměr.

Největší ztráta stejně...furt zraněný Cozza.

A před nedávnem jim odečetli 6 bodů. Škoda, měli větší ambice. Takhle Neapol nedohoní.

Reagovat
smazaný uživatel

já měl strach, že to po té loňské těsné záchraně bude letos ještě těžší, ale tohle je absolutní výbuch..., škoda..., budem holt jejich fanoušci ve třetí

Reagovat
Mihal

Vždy sa každá diskusia skončí hádkou: Nikdy to nebude tak, že jeden bude akceptovať subjektívny názor toho druhého. Je to strašné ale je to tak. Tento článok je napísaný asi za účelom oboznámiť čitateľov o umení Herreru a za účelom uctenia si jeho pamiatky ale aj tak to vždy skončí pri niečom inom ale hlavne pri hádke

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem zde aspoň 100x zopakoval, že číkoli jiný názor na toto téma zcela respektuju, takže s tím nemám nic společného...

Reagovat
Mihal

nebolo to mierené konkrétne na teba, je to všeobecné, ale skončí to tak skoro pri každej diskusii

Reagovat
smazaný uživatel

tak já bych to dneska nebral jako nějakou "hádku". Je to normální debata vyvovlaná dvěma odlišnými pohledy na měřítko úspěšnosti kouče, to je přece ve fotbalové diskusi OK....

Reagovat
Mihal

je to ok, len niekedy sa mi to zdá trošku prehnané, ale to je zase iba môj subjektívny názor takže to netreba riešiť

Reagovat
smazaný uživatel

100 pro Lyon.

Reagovat
Tsigi

Respekt - vyhrát něco s Interem v Evropě je nadlidský úkol a on to dokázal

Reagovat
smazaný uživatel

ruku na srdce - nepřijde ti toto trapné a ubohé? (ptám se zcela neútočně)

Reagovat
Tsigi

NE, přijde mi to jako zhodnocení skutečnosti

Reagovat
smazaný uživatel

tak to potom ano, když ti to jinak nejde...

Reagovat
Mihal

to je nejaká nová disciplína, navážať sa do interu?

Reagovat
10

Reagovat
Tsigi

ne, praktikuji ji několik let

Reagovat
Mihal

tak nech ti to vydrží v zdraví i v chorobe a nech sa ti darí ako doposiaľ, možno z teba bude raz aj reprezentant v tejto disciplíne

Reagovat
Tsigi

Díky, jednou se chci dostat na olympiádu. Na Londýn to ještě nebude, ale možná zkusím Soči

Reagovat
Mihal

Nejaká 2. trieda by ti nestačila?

Reagovat
Tsigi

tréninku věnuju moře času, takže jedině olympiáda

Reagovat
10

jj, to je výhoda týhle disciplíny, že se dá dobře provozovat v létě i v zimě btw. v Soči se asi potkáme, ve štafetě...

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Reagovat
Tsigi

Já to rozjedu, ty můžeš finišovat. Už jen dva musíme sehnat. Italové mají v tomhle sportu nejdelší tradici, ale my se jen tak nedáme !!

Reagovat
10

jenom 2? to bude těžký vybrat, když je jenom tady na fóru tak 60 uchazečů...

Reagovat
Tsigi

Prostě budou muset projít náročným pohovorem skládajícím se z několika disciplín např. Zesměňování Zanettiho, Výčet hloupých přestupů, samostatný obor Recoba atd

prostě musíme do týmu dostat nejlepší lidi

Reagovat
smazaný uživatel

já fakt nechápu ,proč ze sebe děláš takovýho trotla, přitom mi přijdeš celkem inteligentní (aspoň na poměry místních Milaniastů)...

Reagovat
Tsigi

klasická nadsázka, jestli to neunášíš, tak na mě nereaguj

Reagovat
smazaný uživatel

já tohle mám fakt na háku, unáším to úplně v pohodě, jen mě trochu zaráží (nebo mrzí?), že se chováš jako vůl, zbytečně...

Reagovat
Tsigi

jeden z nás se chová jako vůl......... a já to nejsem

Reagovat
smazaný uživatel

no když si to myslíš, já ti to už vymlouvat nebudu, sám to musíš cítit...

Reagovat
10

já si třeba nemyslím, že se chová jako vůl...naopak si myslím, že se jako vůl dlouhodobě chováš ty, ale nijak ti ten názor nevnucuju, tak to zkus taky

Reagovat
smazaný uživatel

o tom ,co si myslím já o tobě tě přesvědčovat nemíním ,to bych ten BAN dostal tak do konce století minimálně...

Reagovat
Tsigi

ser na to, Herrera si nezaslouží, aby se tady rozjela diskuze, která vypukne asi za 2 minuty

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň něco

Reagovat
Tsigi

ten důvod hloupý diskuze jsi ty, takže jsem rád, že si to aspoň uvědomuješ

Reagovat
smazaný uživatel

když si toto myslíš, nemám co dodat, snad jsi získal "body"...

Reagovat
Tsigi

ano, jde mi o získávání bodů a ne o to, že dřív to tady bylo super

přesně jsi mě odhadl :

Reagovat
smazaný uživatel

to tvý "dřív" je celkem směšný už...

Reagovat
Tsigi

když myslíš

Reagovat
10

budeme muset najít něco složitějšího, tohle je jednoduchý, to by se nám výběr moc neztenčil...

Reagovat
Tsigi

Mortal Kombat - souboje na život a na smrt, to by nám výběr podstatně zmenšilo

Reagovat
Mihal

Ach jaj, kedy už z toho vyrastiete

Reagovat
Tsigi

Rozjednal jsem sponzoring. Vieri nás prý podpoří

Reagovat
10

Bobo je v tomhle můj vzor

Reagovat
smazaný uživatel

už na tom pracuje poctivým vyjednáváním u pokeru

Reagovat
smazaný uživatel

To je ten co zavedl catenaccio? V tomto ohledu asi měl vliv na vývoj fotbalu jako nikdo předtím ani potom...

Reagovat
smazaný uživatel

tak zavedl, byl rozhodně nejvýznamějším a nejširším propagátorem...

Reagovat
smazaný uživatel

škoda že se toho tolik lidí chytilo a třeba u nás se to praktikuje snad už od žáčků...

Reagovat
smazaný uživatel

tohle bohužel není pravda ani v nejmenším

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím tím nějakou totální defenzivu s propracovanými obranými systémy a šablonami, ale spíš preferenci výsledku nad předváděnou hrou...předpokládám, že to nebyla původní Herrerova idea, nicméně, když se toho chytli další "odborníci" a jeho odkaz si začali vykládat po svém, mělo to velký vliv na posun fotbalu co se týká jeho pohlednosti a techniky...

Reagovat
smazaný uživatel

tak především, je blbost si myslet, že catenaccio je totální defenziva, páč to není pravda. Je to řetízek a od toho jde vše ostatní... Detailní popis catenaccia a jeho smylsu je tuším u prvního dílu La Grande Interu

Reagovat
smazaný uživatel

hmmm, na to se asi dívat nebudu...Totální možná není, ale určitě znamená její preferenci na úkor ofenzivy, což do té doby moc nebylo...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Přesně nějakou takovou představu jsem o tom měl, možná jsem se nedobře vyjádřil...každopádně je tam to preferování obrany nad útokem...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Skoda, ze se to smazlo, strasne se mi libila Gattusova reakce na klitorise, ale driv, nez jsem si ji uchoval, uz tu nebyla. Kazdopadne

Reagovat
Mihal

mne sa to tiež strašne páčilo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Trošku setěr, no...

Reagovat
smazaný uživatel

tak to byla nahrávka před prázdnou..., nešlo minout.

Reagovat
Tsigi
Reagovat
Godwinson

neuvěřitelný

Reagovat
domingo

jj, tohle znám... celej Bendtner

Reagovat
Mihal

myslím, že keby sa do toho nevložil tak by šla dnu

Reagovat
Mihal

dá sa to ešte vysvetliť aj tým, že mal na tikete 2

Reagovat
smazaný uživatel

už mlčím...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Krásné zpracování ze vzduchu.

Reagovat
smazaný uživatel

200. per H.H.

Reagovat
DelPiero137

Ja Inter moc nemusim, ale rad si precitam kazdy clanok o Calciu a dokazem uznat kvalitu a uspechy supera.

Kazdy ma svojho favorita, svoju legendu a kazda legenda sa ospevuje (nebolo myslene v zlom na autora). To nie je len v tomto clanku ale v kazdom dokumente. Je to normalne vzdat uctu uspesnemu trenerovi, ktory bezpochyby dosiahol vela. Hlavne sa mi paci ze sa pise o ludoch z dalekej minulosti, ktoru si ja nemozem pamatat. Historicke postavy su casto opomijane, zapadli prachom, ale o to su atraktivnejsie. HH medzi nich patrik. Koniec konvoc dodal aj Squadre zopar genialnych hracov :) za to som mu ako velky fanusik Squadry vdacny :).

Je nemozne urcit najuspesnejsieho trenera, osobnost, managera. Nikto nedosiahol zavratne uspechy ktore by niekto nezopakoval. Ak by nejaky trener vyhral napr. LM 10x za sebou, ligu rovnako 10x, tak by sa dalo polemizovat o tom.

V hokeji je to viac menej jasne. Gretzky je kral :).

Kazdy clanok z minulosti je vyborne citanie. Clovek sa moze dozvediet tolko veci o nedocenenych osbnostiach o vyvoji futbalu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele