1. BUNDESLIGA - 5. KOLO

17.09.2005, 21:31, aktualizováno 19.09.2005, 00:36
Aktuality
Kdo jako první sebere body Bayernu? Na to si budeme muset počkat minimálně do příštího kola, tentokrát nepochodil Hannover. Z největších pronásledovatelů Mnichova opět ztratil body Hamburk, když pouze remizoval se slabým Frankfurtem, a také Schalke, které hrálo bez branek s Herthou. Naopak Brémy nezaváhaly - porazily Dortmund.


VfL Wolfsburg - Karlsruher SC   0:0

Po trochu nešťastném utkání Champions league s Barcelonou nescházelo mnoho a stejná situace se opakovala i proti Dortmundu. Brémy celý zápas demonstrovaly obrovskou ofenzivní sílu, jen ta koncovka mohla být lepší.

Místo Jana Kollera dostal v dresu hostí od začátku příležitost Odonkor a jako první ohrozil Reinkeho. V 8. minutě šel Dortmund dokonce do vedení. Základ gólové akce položil Keinge, když obešel tři protihráče, následovala přihrávka rozběhnutému Odonkorovi, který před brankou našel volného Smolarka. To ale bylo na dlouhou dobu od hostí vše, ke slovu se dostala útočná smršť Werderu. Nádhernou věc předvedl Micoud. Owomoyelovu přihrávku nechal bez povšimnutí a míč se dostal k úplně volnému Fringsovi, Weidenfeller musel předvést hodně dobrý zákrok. Poté zkusil štěstí i Micoud, ale nezadařilo se ani jemu, ani Schulzovi. Po faulu Degena na Micouda se dokonce měla kopat penalta, ale i tak se už vyrovnání nezadržitelně blížilo. Fotbalová spravedlnost zafungovala v 37. minutě. Metzelder odrazil Klasničovu střelu z velkého úhlu jen k připravenému Klosemu, který nekompromisní bombou snad chtěl protrhnout síť. Z první půle to ale ze strany domácích nebylo ještě zdaleka vše. Borowskimu zabránilo ve skórování břevno a Klose mířil hlavou z dobré pozice jen nad.

V 54. minutě se domácí konečně ujali vedení. Micoud našel obloučkem za obranou volného Klasniče, který proti Weidenfellerovi zvolil stejné provedení a lehce ho přehodil. Dortmund se stále nemohl dostat z velkého útlumu, pomohla mu až chyba domácího brankáře. Po Dedého centru šel Reinke do souboje s Kollerem, který nevyhrál, navíc upadl a na odražený míč k jeho smůle čekal připravený Smolarek. Jenže po vstřelené brance se hosté opět odmlčeli a další branka v jejich síti tedy byla pouhou otázkou času. Andreasenův halfvolej z dobrých třiceti metrů ještě skončil vedle, ne tak Micoudův centr ze 78. minuty. Francouzský špílmachr centroval z levé strany na parťáka Klasniče, který přihrávku sice netrefil, přesto skončila za zády nešťastného Weidenfellera. Inkasovaný gól byl pro žlutočerné znovu signálem ke zvýšené aktivitě. Už se ale neujala ani osvědčená spolupráce Odoknor – Smolárek, polský útočník centr netrefil. Poslední šanci na vyrovnání měl Koller, když byl skluzem u tyčky a zlomek vteřiny později, než Kringeho hlavička.


MSV Duisburg - Hertha Berlín   0:0

Jako noc a den se nejspíš liší rozpoložení obou koučů. Svěřenci domácího Kloppa sice předvedli dobrý výkon a po většinu zápasu byli viditelně lepší, tři body však získala Trappattoniho družina.

Zápas odstartoval pohotovou střelou Ljuboja, hosté se ale potom už takřka výhradně bránili. V domácím dresu odehrál výborný zápas pohyblivý Thurk. Poprvé se předvedl po deseti minutách. Krásně oklamal dva soupeře, jenže zamířil vedle. Blízko vedení byli domácí těsně po přestávce, kdy Babatzovu obligátní bombu z přímého kopu vytáhl Hildebrand alespoň do břevna. I další domácí standardce scházelo k úspěchu málo - bombě Da Silvy pouhé centimetry. Jelikož fotbal nemá logiku, byli to hosté, kteří se ujali vedení. Poprvé zůstal Tomasson po přímém kopu chvilku nehlídaný a hned dokázal chybu hlavou potrestat, to se psala 76. minuta. Následující akce udělala radost všem, kteří si rádi hrají s čísly. Padl totiž další gól – po pouhých šestasedmdesáti vteřinách. Zařídil ho hlavou Noveski, tentokrát chybovala obrana Stuttgartu. To ale byla pro domácí poslední radost, naopak museli spolknout dvě hořké pilulky. Přehlédnutí druhého žlutého faulu Soda nic neřešilo, zato vítězná branka Stuttgartu hodně bolela. Tomasson přistrčil míč střídajícímu Gomezovi, který lehce přešel přes lajdácky bránící obránce a bombou pod víko zařídil tři body.


Bayern Mnichov - Schalke 04   0:0

Bez tří ofenzivních opor, Ballacka, Pizarra a Santa Cruze, se museli domácí obejít proti Hannoveru, alespoň Makaay byl už fit. Jejich neúčast byla na hře dopředu znát, bezchybná obrana ale ke třem bodům stačila.

O povinném zisku tří bodů v Allianz Aréně rozhodl už v deváté minutě Martin Demichelis. Argentinského obránce nechala při Sagnolově trestňáku hostující obrana bez dozoru, čehož Demichelis beze zbytku využil. Příliš se nedařilo domácím útočníkům. Makaay se prakticky nedostal do zakončení, jeho kolega Guerrero sice střílel, ale nepřesně. A tak ve druhé půli to byli hosté, kteří měli blíž ke vstřelení branky. Brdarič sprintoval proti Kahnovi, dokonce ho přehodil, jenže poté upadl a k zakončení ho už zadáci nepustili. Mnohem nebezpečnější byla jiná, zdánlivě nevinná situace. Štajnerova hlavička sice šla vedle, ovšem domácí brankář Kahn se nepříjemně srazil s tyčí. Naštěstí pro Bayern se dal po pětiminutovém ošetřování do kupy a zápas bezchybně dochytal.


Eintracht Frankfurt - Hamburger SV   0:0

Navrátilec Barbarez měl domácím pomoci přetrhnout sérii výsledkově nepovedených zápasů, navíc Eintracht respekt rozhodně nebudil. Jenže jak známo, teorie je něco jiného než praxe a další remíza HSV byla na světě.

Domácí se od začátku snažili svého soupeře zamknout na jeho půlce, ale příliš se jim to nedařilo. Proto se šance střídaly zhruba rovnoměrně na obou stranách. Po rohu Vaarta hlavičkoval nebezpečně Buyten, na druhé straně podobně ohrožoval Wächtera Amanatidis. Domácím hodně zatrnulo po dalekonosném voleji Köhlera, který skončil jen těsně mimo. Po přímém kopu Lexy se zase vytáhl domácí brankář Wächter. Jeho robinzonáda proti umístěné standardce byla excelentní. Vyloženou šanci si v první půli vypracovali i domácí. Lauth při brejku naznačil střelu a nezištně uvolnil Mahdavikiu, jenže íránský střelec mířil jen vedle. Když už se zdálo, že zápas skončí bez branek, udeřil Hamburk. Van der Vaart kopl přímák do ohně, kde se bili Buyten s Reinhardtem, načež Daniel Van Buyten kopl do odraženého balónu přesně k tyčce. Inkasovaná branka ale Eintracht nepoložila, naopak se hostující hráči opět dostali na dostřel Wächetra a zaslouženě vyrovnali. Přímý kop z velké dálky vrátil před bránu Vasoski, Wächter špatně vyběhl a Doo-Ri Cha hlavou trefil odkrytou branku.


Bayer Leverkusen - VfL Bochum   0:0

Na vlčím hradě se utkala dvě mužstva, kterým se vstup do sezóny rozhodně nepovedl podle plánů. Norimberk ještě nevyhrál a Wolfsburg sice už ano, ale posun o nějaké místečko dopředu by dozajista uvítal.

Na hřišti to vypadalo, že větší touhu po vítězství má Norimberk. O tom svědčí i počet střeleckých pokusů. Hostující tým vyslal na bránu pětadvacet pokusů. Jen tak mimochodem, taková Sparta má toto číslo na celý podzim. I přes tuto kanonádu šli do vedení domácí. V 15. minutě zužitkoval pas D‘Alessandra Klimowicz. Srovnání nabídl Norimberku Kevin Hofland, když zastavil těsně před pokutovým územím pronikajícího Kiesslinga způsobem nedovoleným. K exekuci přímého kopu se postavil Cantaluppi a z kroku trefil do břevna. Ve druhé půli aktivita hostí ještě zesílila, šance ale zůstaly dlouho nevyužity. Hlavním spalovačem byl vyhlášen fanoušek Arsenalu Stefan Kiessling. Neproměnil samostatný únik, jeho střely svištěly kolem tyčí domácí brány, ale žádná se ne a ne ujmout. Až dvě minuty před koncem se Norimberk dočkal zaslouženého vyrovnání. Kiessling opět šanci zazdil, ale míč se odrazil ke Schrothovi a ten už ukázal míči cestu do sítě Vfl Wolfsburg.


Arminia Bielefeld - Hansa Rostock   0:0

Traduje se, že derby nemá favorita, ale stotřetí utkání těchto dvou soků svého favorita mělo. Byl jím možná překvapivě domácí Kolín, pravidelný cestovatel mezi 1. a 2. Bundesligou. Letos to však rozhodně pro tým s kozlem ve znaku rozhodně nevypadá na již vyzkoušenou "dálnici do pekel". Naopak Mönchengladbach dává už na začátku najevo svůj cíl - zachránit nejvyšší soutěž i na další rok. Pokud bude ale Gladbach hrát jako v Kolíně, vypadá to, že bude mít problémy.

Hosté sice jako první ohrozili bránu soupeře. Byl to Fukal, když se snažil usměrnit do brány nepovedenou hlavičku Kahého, stál však z úhlu, tak jediným jeho úspěchem byla rozvlněná boční síť. Poté už nastal festival domácích. Poprvé musel Keller zakročit proti přímému kopu Podolského. Ten tak veteránovi v brance hostí připomněl, že na něho si musí dávat obzvlášť pozor. Obrana ale varování vážně nebrala, a tak nechala k volnému Podolskému doplachtit centr, neatakovala ho a Lukas jim splatil pohostinnost prvním gólem. Za chvíli se musel Keller vytáhnout proti příležitostem Scherze a Mokhtariho, což se mu ještě povedlo. Úspěšný už ale nebyl ve 30. minutě, kdy se trefil angličanem Schlicke. Mladý německý reprezentant Podolski mohl koncem prvního poločasu přidat svoji třetí letošní trefu, jenže své sólo neproměnil.

Ve druhé půli zaklepal domácí Scherz na břevno. To probudilo ospalý Gladbach a Kahé měl šanci na snížení. Pádil si to z pravé strany na Wesselse, ale správný okamžik na střelu prováhal, z úhlu už neměl šanci trefit kýžený prostor orámovaný třemi tyčemi. Gólu se nakonec hosté dočkali. Oliver Neuville zahrál penaltu po Labantovsku, ranou nahoru. Na nějaký zvrat už ale bylo moc pozdě.


VfB Stuttgart - Energie Cottbus   0:0

Pokud má Sibusiso Zuma den, je se na co dívat. Ten den nastal právě proti K’lauternu a nechybělo mnoho, aby si sem tam zatleskali i hráči hostí. Jeho kousky ale vyšly nazmar, protože Zuma byl na hřišti jeden z mála, kdo hrál hru zvanou fotbal. V podání ostatních hráčů to byla chvílemi spíše kopaná, a tak bezbrankový výsledek byl logickým vyústěním.

Neprosadil se ani letošní lídr Kaiserslauternu Halil Altintop. Svůj jediný světlý moment si odkroutil hned v začátku utkání. S míčem na noze si to namířil mezi tři bránící protihráče, málem se dostal do zakončení, trojka obránců však byla pro něho příliš velkým soustem. Na druhé straně vybídl ke skórování Boakyeho Zuma, ale jeho přání zůstalo nevyslyšeno. Carsten Jancker pak ukázal, proč už dávno není obávaným kanonýrem. Dostal od Altintopa nádhernou přihrávku, mohl jít sám na bránu, ale sunul se vpřed jako lenochod, takže pro bránící gepardy byl lehce dosažitelnou kořistí.

Ve druhém poločase se toho až zas tak moc nedělo. Za zmínku stojí čarování Pinta, když svými přešlapovačkami zmátl Wenzela tak, že přes něho mohl odcentrovat, našel Zumu, který bohužel pro domácí vložil do střely více síly, než by bylo záhodno. Poslední kouzlo si hlavní čaroděj Zuma nechal na 70. minutu, když patičkou dostal do šance Daloviče, ale jeho střela byla tak nepřesná, že skončila až za autovou čárou.


Borussia Dortmund - Werder Brémy   0:0

Rudi Völler je zpátky. Vystřídal na lavičce Klause Augenthalera, kterému zlomilo vaz vystoupení v Poháru UEFA. Premiéra staronového kouče začala vítězně, ale rozhodně se nerodila lehce. Völlerův tým dal tři branky a bylo vidět, jak Rudiho tíží strach z neúspěchu. Projev radosti ze vstřeleného gólu byl vidět až u toho třetího, jinak pouze decentně zatleskal a zkontroloval hodiny.

Leverkusen vstřelil hned po začátku utkání Berbatovem branku. Ještě než ale mohla propuknout radost, zmrazil ji pomezní rozhodčí svým zvednutým praporkem, znamenajícím ofsajd. Šance se poté střídaly na každé straně rovnoměrně, práci měli oba brankáři, Butt i Koch. Gólmani kralovali až do 31. minuty. To Van Houdt přešel přes dva bránící hráče, odcentroval, Butt zaspal a Lavrič se prosadil přes Ramelowa. Odpověď na sebe nedala dlouho čekat. Na 1:1 srovnal Juan a opět po zaváhání brankáře, tentokrát špatně vyběhl Koch. Leverkusen šel do vedení ještě před koncem poločasu. Athirson poslal Berbatovovi ideální přihrávku, do které pouze stačilo nastavit nohu. Berbatov tak učinil a síť se za Kochem vlnila.

Po změně stran mohl rozhodnout Voronin. Dostal se do dvou "tutovek", ale neproměnil. Moc nechybělo a mohlo ho to mrzet. Lottner zamířil svůj přímý volný kop do šibenice, Butt ale čekal střelu na toto místo, takže se zaskvěl parádním zákrokem. Rozhodnutí si Bayer nechal na 89. minutu. Athirson ulehčil práci uklízečkám v Duisburgu - ze třiceti metrů očistil pravý horní kout svatyně, kterou strážil Koch.


1. FC Norimberk - Hannover 96   0:0

Marcelinho se mohl v zápase proti Schalke cítit jako doma. Jeho Hertha totiž nastoupila v dresech navlas stejných, v jakých hraje brazilská reprezentace. Zprvu to také vypadalo na ladnou berlínskou sambu.

Marcelinho kopal přímý kop a zkusil přechytračit gólmana Rosta. Z ostrého úhlu napálil míč na bránu, brankáři propadl míč mezi nohama, ale ten se brzy vzpamatoval a shrábl jej do náruče. Brazilský bavič dále vymýšlel lišácké nápady, ty ale troskotaly buď na domácí obraně, nebo si s nimi poradil Rost. Tanečky kanárků skončily díky Gilbertovi. Dostal od hlavního rozhodčího žlutou kartu, a tak mu zatleskal, za což ho neminula odplata. Uviděl zblízka červený kartónek. Schalke ale přesilovku nedokázalo využít. Ani střelec Kuranyi nedostal kulatého neposedu za brankovou čáru. Poslal za ni pouze Rosta, ale to se nepočítá.

Druhý poločas začali domácí jako politi živou vodou, ale její účinky vyprchaly pokaždé, když se pokusili ohrozit branku Herthy, spíše než střelci Schalke vynikal tedy brankář Fiedler. Svůj nejlepší zákrok vytáhl z rukávu pár minut před koncem. Varela se položil do skákavého míče a Fiedler jeho ránu zázračnou robinzonádou vyrazil. Krásnému zápasu tedy chybělo jediné, ale podstatné - góly, koření fotbalu.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov550014:315
2. Werder Brémy541016:613
3. Hamburger SV532010:311
4. Schalke 0452306:49
5. 1. FC Köln53029:89
6. Hertha Berlín52217:58
7. Bayer Leverkusen521211:107
8. 1. FC Kaiserslautern521210:127
9. Hannover 9651316:56
10. VfB Stuttgart51317:76
11. VfL Wolfsburg51316:86
12. Borussia Dortmund51228:95
13. Arminia Bielefeld51225:85
B. Mönchengladbach51225:85
15. Eintracht Frankfurt51133:94
16. MSV Duisburg50237:122
17. 1. FC Norimberk50233:82
18. FSV Mainz 0550052:100


Autor: Radim Šantrůček, Pavel Ryšavý

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*tomik10

Asi je to předčasný ale přece:

1. bezkonkurenčně Bayern! řek bych, že pouze asi kádr Schalke dosahuje takových kvalit jako Bayernu. Pro bayern jen dobře že neodešel Balack. V Realu by asi staejně nehrál stabilně a on je takový typ že chce hrát a jesli nehraje tak de jeho výkon dolu. To by neprospělo ani jemu a ani německé repre. Bayern je taky velmi sehraný podobně jako arsenal už po dobu několik let doplňuje kádr pouze kvalitními juniory (Schweinsteiger) a neplejtvá přestupy tak jako např.chelsea či real. Všichni, kteří přijdou do bayernu si taky zahrajou.

2. Werder ten se udrží na špici a bude z toho budto 2. nebo 3. místo. Ale titul asi neobhájí

3.Hamburg ten se bude furt držet na předních příčkách s Werderem, velmi ho podrží van der vaart a příští rok si s nim zahraje pohár uefa

4. vyhoupne se bayer slabí začátek ale skvělý konec

5. asi hannover

6.Stuttgart

7.Kolín

8.Hertha

9.Schalke

10.Kaisrslautern

11.Hannover

12.Borussia

13.Wolffsburg

14.Norimberk

15.Bieleffield

16.Monchengladbach

17.Frankfurt

18.Mainz

a kam asi duisbug??

Reagovat
smazaný uživatel

Nějak se ti tam ten Hannover okotil. Schalke hooodně podceňuješ,ale další týdny napoví víc.

Reagovat
HOST*Tomik10

Ano tam se mi to zvrtlo Hannover má být místo Schalke a na tom 11. místě Duisburg. - Sem to ale pako

Reagovat
smazaný uživatel

Smolarek hraje ako drak naozaj skvelo.. ste mali vidiet tie gooli

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Asi z toho zase nič nebude, aj keď prehrať v Brémach o gól neni zlé.No neviem-neviem..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele